25 Ιουν 2014

ΜΠΑΝΤΕΡΑ ....για να μαθαίνουν όσοι "αθώοι"...

 ΜΠΑΝΤΕΡΑ ....για να μαθαίνουν όσοι "αθώοι"...










Πραγματικό μνημείο για τον Stepan Bandera. Κάποιοι Ουκρανοί -και όχι μόνο -να μάθουν ποιος ήταν ο Stepan Bandera. Στο κάτω μέρος του μνημείου είναι χαραγμένο: «Αν θα ξεχάσω αυτό - ας με ξεχάσει ο ουρανός" Αυτό το μνημείο βρίσκεται στην Πολωνία. Φτιαγμένο από τη πραγματική φωτογραφία της βίας κατά των παιδιών, στην οποία τα καθάρματα του "εθνικού ήρωα" Bandera σκότωσαν με αυτό το τρόπο για να εξοικονομήσουν τις σφαίρες τους... 

Aπο ΚΕΡΚΥΡΑ- Άκου, καραγκιοζάκο...

 Άκου, καραγκιοζάκο..

.


"Δυστυχώς, στρεβλώσεις σε αρκετούς τομείς τής ζωής μας συνεχίζουν να υπάρχουν..." Έτσι άρχισε η Ρίτσα Μπιζόγλη να εκφωνεί την επόμενη "είδηση" στο δελτίο ο-θεός-να-τις-κάνει ειδήσεων των 8 του Αντέννα το περασμένο Σάββατο 21 του μηνός. Αν θέλετε να ακούσετε την "είδηση" αλλά και το συνοδευτικό πρόστυχο ρεπορτάζ ενός καραγκιοζάκου ονόματι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δείτε το δελτίο στο webtv τού σταθμού (η επίμαχη "είδηση" αρχίζει στο 9'22"). Αν πάλι βαριέστε, το ρεπορτάζ τού καραγκιοζάκου ανέβηκε και στον ιστοτόπο τού σταθμού, απ' όπου και την αντιγράφω (σημ.: οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):


Να καταδικάσουν την προσπάθεια, ενός δημοφιλή προορισμού, της Κέρκυρας, στον τουριστικό πρωταθλητισμό, προσπαθούν οι εργατοπατέρες του νησιού. Μέσα από έναν δεκάλογο, ζητούν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να θέσουν σε εφαρμογή τον συνδικαλιστικό μεσαίωνα κόντρα στον εργασιακό που καταγγέλλουν.

«Να ζητήσουν να πάρουν τα κλειδιά (σ.σ. των ξενοδοχείων). Διότι όλα αυτά που ζητάνε και με όλα αυτά που φέρνουν, δεν θέλουν τίποτα άλλο, να καταστρέψουν την ιδιοκτησία. Έχουν διαθέσει τη ζωή τους και τα χρήματά τους, για να έχουν αυτοί οι κύριοι απασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κέρκυρας, Παναγιώτης Μπράμος στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τις δέκα… εντολές οι εργαζόμενοι στα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, πρέπει να καρφώνουν στο σωματείο, τους προϊσταμένους τους. Να γίνουν πληροφοριοδότες για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία του ξενοδοχείου για να βγαίνει και το απεργιακό πρόγραμμα. Να σταμπάρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις συναδέλφων τους  για να την πληρώνουν με το νόμισμα που τους αξίζει. Και πριν από όλα αυτά να δουλεύουν χαλαρά.

«Έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Αλλά δεν επιτρέπεται να στρέφεται ο αγώνας εναντίον των τουριστών. Διότι ένας τέτοιος αγώνας είναι εναντίον των τουριστών», ανέφερε επίσης στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος.

Οι επαγγελματίες στο νησί των φαιάκων ζητούν να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν που απειλείται από την επανάληψη ανεξέλεγκτων κινητοποιήσεων που στο παρελθόν απέτρεψαν την παραμονή στην Κέρκυρα εκατοντάδων ξένων επισκεπτών και έπληξαν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων.

«Είναι ιερό το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να ζητάει τα δεδουλευμένα του. Τέτοια είδους αιτήματα θα βρουν όλους τους φορείς αρωγούς. Οι προτροπές αυτές προς τους εργαζόμενους, δεν μας εκφράζουν και δεν μας καλύπτουν», ανέφερε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, Βασίλης Βασιλάκης.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η συνδικαλιστική έμπνευση έχει ως αποτέλεσμα τέτοια μεσαιωνικά... φιρμάνια. Εργαζόμενοι στο νησί έλεγαν στον ΑΝΤ1 ότι ανάλογα κείμενα μοιράζονται κατά καιρούς.


Απ' ότι βλέπετε, το ρεπορτάζ τού καραγκιοζάκου καταγγέλλει έναν "μεσαιωνικό δεκάλογο" αλλά επιμένει να αναφέρεται αόριστα σ' αυτόν και αποφεύγει να τον παρουσιάσει. Επίσης, παρ' ότι αναφέρεται σε εργαζόμενους, σε εκπροσώπους τους και σε συνδικάτο τους, ο καραγκιοζάκος θεωρεί περιττό να μιλήσει με κάποιον απ' αυτούς και αρκείται στις απόψεις των εργοδοτών. Είπαμε, βρε καραγκιοζάκο, να στήνεις ρεπορτάζ αλλά μη το κάνεις τόσο απροκάλυπτα και τόσο πρόστυχα.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ έψαξα και βρήκα το "μεσαιωνικό φιρμάνι" των "εργατοπατέρων" που θέλουν "να πάρουν τα κλειδιά" των ξενοδοχείων τής Κέρκυρας. Αντίθετα απ' ότι καταλάβατε διαβάζοντας το "ρεπορτάζ", το επίμαχο "φιρμάνι" τού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν απευθύνεται καν στους εργαζόμενους! Πρόκειται για μια επιστολή που έστειλε το Σωματείο στα μεγάλα ξενοδοχεία τής Κέρκυρας, ζητώντας από τους μεγαλοξενοδόχους:

(1) Να εξοφλήσουν όλα τα δεδουλευμένα τού 2012 και του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο.
(2) Να καταθέσουν ακυρωμένες τις ατομικές συμβάσεις στα γραφεία του Συνδέσμου.
(3) Να καταβάλουν τις διαφορές μεταξύ ατομικών συμβάσεων και της συλλογικής σύμβασης.
(4) Να πάψουν να χρησιμοποιούν ασκούμενους σε θέσεις εργασίας εργαζομένων, περιορίζοντάς τους στην πρακτική τους άσκηση.
(5) Να προσλάβουν εργαζομένους (κυρίως από τους απολυμένους) με βάση τη σύνθεση προσωπικού που είχε καθορίσει ο ΕΟΤ για τα Ξενία.
(6) Να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους για 5θήμερη εργασία και 8ωρο, καταργώντας τετράωρα και ψευτοσυμβάσεις μερικής απασχόλησης.
(7) Να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους στα κλιμάκια αμοιβών της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
(8) Να εφαρμόσουν τα διαλείμματα με τη σχετική προσφορά καφέ και φαγητού.
(9) Να επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση όσους μισθούς μείωσαν αυθαίρετα εφέτος σε σχέση με πέρυσι.
(10) Να επαναφέρουν στην τάξη όσα στελέχη τους δείχνουν αντεργατική συμπεριφορά.

Παρένθεση. Το "κακό" με την παραπάνω επιστολή είναι ότι το Σωματείο βάζει στους ξενοδόχους χρονικό περιθώριο υλοποίησης των παραπάνω αιτημάτων μέχρι τις 3 Ιουλίου, ημέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης "είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μέχρι τέλους". Προφανώς, αυτή η τελευταία φρασούλα έκανε μερικούς κώλους να σφιχτούν και να "προσλάβουν" τον καραγκιοζάκο τού Αντέννα. Κλείνει η παρένθεση.

Παράλληλα, με άλλο έγγραφό του, το Σωματείο απευθύνεται στους εργαζομένους και τους προτρέπει να μην υπογράφουν κανένα χαρτί δίχως να έχουν προηγουμένως συμβουλευτεί το Σωματείο, να εργάζονται ανθρώπινα μέσα στο οκτάωρό τους, να μη δουλεύουν τα ρεπό τους, να ενημερώνουν το Σωματείο για ό,τι γίνεται στον χώρο εργασίας τους ώστε να μπορεί να χαραχτεί κοινή γραμμή δράσης κλπ. Αυτές είναι οι "στρεβλώσεις" που "καταστρέφουν τον τουρισμό"!!


Μετά από όλα αυτά, πολύ θα ήθελα να μας εξηγήσει ο καραγκιοζάκος ρεπόρτερ πού ακριβώς έγκειται ο "μεσαίωνας". Μήπως στην απαίτηση να πληρωθούν τα δεδουλευμένα; Μήπως στην διεκδίκηση εφαρμογής τής συλλογικής σύμβασης με παράλληλη απόρριψη των δουλοκτητικών ατομικών συμβάσεων; Μήπως στην διατράνωση του δικαιώματος για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη; Ή μήπως στην παρότρυνση των εργαζομένων να οργανωθούν μαζικώτερα και ενεργητικώτερα στο σωματείο τους;

Επίσης, θα ήθελα να μας πει ο καραγκιοζάκος τί ακριβώς δεν θεωρούν μεσαίωνα τόσο αυτός όσο κι εκείνοι που τον πληρώνουν για να μας κάνει πλύση εγκεφάλου (της κακιάς ώρας). Μήπως το να δουλεύει κανείς όσες ώρες γουστάρει το αφεντικό; Μήπως το να μην υπάρχουν ρεπό κι αργίες; Μήπως το να πληρώνει ο εργοδότης όσα γουστάρει, όποτε γουστάρει και αν γουστάρει;

Ακόμη, αφού ο καραγκιοζάκος μας είναι τόσο καλός στα ρεπορτάζ, θα ήθελα να ψάξει, να βρει και να μας πει πού ακριβώς ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι από την περυσινή αύξηση του τουριστικού προϊόντος. Μήπως αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας; Ή μήπως καλυτέρεψαν οι συνθήκες δουλειάς τους και οι αμοιβές τους;

Άκου κι ένα τελευταίο, καραγκιοζάκο: η τήρηση του οχτάωρου, του πενθήμερου και των ρεπό δεν σημαίνει "χαλαρή δουλειά". Αν πιστεύεις το αντίθετο, καλά κάνουν τα αφεντικά σου και σε πηδάνε. Γκέγκε;

Οι εξαγορασμενοι υπαλληλοι της αστικης εξουσιας,αυξηση.Οι εργατες φτωχεια και πεινα.



Δυο μέτρα και δύο σταθμά: Αυξήσεις-μπόνους στους δικαστές για να παίρνουν αποφάσεις που βολεύουν την κυβέρνηση


Σοβαρά ερωτηματικά για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης γεννά η τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, και η οποία προβλέπει την αύξηση των μισθών των δικαστικών στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2012, την ίδια στιγμή που κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν δικαστικά την ανατροπή των εξοντωτικών περικοπών οι οποίες τους έχουν επιβληθεί βλέπουν τη Δικαιοσύνη να τους γυρίζει την πλάτη και να απορρίπτει τα αιτήματά τους.
Η εντύπωση που αναπόφευκτα σχηματίζεται στην κοινή γνώμη, είναι ότι ίσως η σχέση δικαστών και κυβέρνησης να μην είναι και τόσο διαφανής. Η θεωρία ότι η κυβέρνηση πρακτικά χρηματίζει δικαστές για να εξασφαλίζει τις δικαστικές αποφάσεις που τη βολεύουν πλέον δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, αλλά μία βάσιμη υποψία.
Την Τρίτη το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, την κατάργηση του επιδόματος γάμου, την κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ), τη λεγόμενη «μετενέργεια», και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΙΙ. Κι όλα αυτά μία μέρα αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών...
Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αυξήσεις και αναδρομικά στους δικαστικούς, ως «μπόνους» για τις αποφάσεις τους που πηγαίνουν κόντρα στις διεκδικήσεις των πολιτών, νομιμοποιώντας τις μνημονιακές επιταγές και τεντώνοντας σαν λάστιχο το Σύνταγμα για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις αυτές, που σφραγίζουν την εξαθλίωση ενός λαού. Αυτό είναι η Δικαιοσύνη;

ξυπνα ρεεεεε

Πολιτικές, ... εξετάσεις !

 Πολιτικές, ... εξετάσεις !


Η απάντηση στα παρακάτω ... πολιτικά θέματα, βοηθάει να μπει κανείς στο Πανεπιστήμιο της ... ζωής!

Ζήτημα 1ον: Τι σχέση έχει με την αριστερά και κυρίως με τα λαϊκά συμφέροντα η θέση του Τσίπρα ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι αδιαμφισβήτη;

Ζήτημα 2ον: Πόσο φιλολαϊκή είναι η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέλευση του ΣΕΒ για την ανάγκη «νέας κοινωνικής συμφωνίας» κεφαλαίου - εργαζομένων, δηλαδή για ταξική συνεργασία;
 
Ζήτημα 3ον: Γιατί εξανίστανται για την κριτική του ΚΚΕ, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τμήματα του κεφαλαίου και του συστήματος;
Οι εγγυήσεις προς τον ΣΕΒ ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγγυηθεί, καλύτερα από την κυβέρνηση, την καπιταλιστική ανάκαμψη τι είναι;
Η στράτευση πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους, όταν είναι γνωστό ότι η όποια λύση για το χρέος «εντός των τειχών» θα συνοδευτεί από αντιλαϊκά μέτρα, τι είναι;
Τα γεύματα με μεγαλοεπιχειρηματίες ή οι συναλλαγές σε δήμους, παραμονές εκλογών, οι οποίες καταγγέλλονται από στελέχη, οργανώσεις και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι;

Ζήτημα 4ον: Εχουν ή όχι πέσει γέφυρες συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές που, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική, τώρα αρκεί ένα «όχι» σε ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο για να θεωρηθεί ότι «χειραφετούνται από τη μνημονιακή πολιτική» και να ανοίξει ο δρόμος συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Και τι σχέση έχει αυτό με μια διακυβέρνηση υπέρ του λαού;

Απαραίτητη διευκρίνηση: Ο αναγνώστης, δεν πρέπει να ... διαλέξει τα ... δύο από τα τέσσερα παραπάνω θέματα, αλλά είναι ... υποχρεωμένος, αν θέλει να ... περάσει τις εξετάσεις, να απαντήσει και στα τέσσερα παραπάνω ζητήματα !
 

Ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάντια της ΑΥΓΗΣ

Ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάντια της ΑΥΓΗΣ


Αφού δεν μπορούν να απαντήσουν επί της ουσίας στην πολιτική κριτική του ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν στην προσφιλή «αυριανική» τακτική της συκοφαντίας και του ψέματος, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής αγυρτείας. Μια ακόμη απόδειξη της ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι' αυτό άλλωστε και σε δύο άρθρα - λίβελους της χτεσινής ΑΥΓΗΣ αναμασούν όλες τις χιλιοειπωμένες ανοησίες που ακούγονται και γράφονται εδώ και χρόνια εναντίον του ΚΚΕ από μέσα, κέντρα και παράκεντρα του συστήματος. «Το ΚΚΕ είναι αριστερό δεκανίκι της δεξιάς», «το 2008 το ΚΚΕ ευθυγραμμίστηκε με το σύστημα», «όλο το διάστημα του μνημονίου αυτοαποκλείστηκε από τους λαϊκούς αγώνες», «πωλεί τον "902" σε τμήματα του κεφαλαίου», «υποκαθιστά τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα», «έχει βάλει το σοσιαλισμό στο εικονοστάσι», «έχει αναγνωρίσει τη ΝΕΡΙΤ» (!!!) και άλλα τέτοια φαιδρά και ψευδή.
Αλήθεια, από ποιους λαϊκούς αγώνες έλειψε το ΚΚΕ;
Μήπως από αυτούς στο λιμάνι του Πειραιά, τους οποίους ο Τσίπρας χαρακτήριζε «εξαλλοσύνες»; Μήπως από αυτούς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εναντίον των οποίων πριν από λίγες μέρες σε εκπομπή στο ΣΚΑΪ έριξε χολή ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και ο - κατά τ' άλλα - λαλίστατος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, που ήταν παρών, δεν έβγαλε άχνα;
Μήπως από τις δεκάδες απεργιακές μάχες, στις οποίες πρωτοστάτησαν αποκλειστικά τα σωματεία και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ στρατευόταν με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και τα συνδικαλιστικά στελέχη του δήλωναν ασθένεια τη μέρα της απεργίας, για να μη χάσουν το μεροκάματο;
Είναι τέτοιος ο παροξυσμός των αρθρογράφων της ΑΥΓΗΣ που δε σέβονται ούτε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του «902», για την εξασφάλιση των οποίων μεταβιβάστηκε ο «902», παρά το γεγονός ότι ήταν για το ΚΚΕ ένα πολύτιμο μέσο διάδοσης των θέσεών του.
Ισως βέβαια και να απαιτούμε πολλά από αυτούς, αφού εδώ δεν σέβονται ούτε τον Χ. Φλωράκη, τον οποίο επικαλούνται με θράσος, για να στηρίξουν την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα, όταν ήταν οι ίδιοι που τον πολέμησαν όσο ζούσε, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το ΚΚΕ.
Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στερέψει από επιχειρήματα εναντίον του ΚΚΕ και βγάζουν από το ντουλάπι τις πιο αισχρές συκοφαντίες και ψέματα.
****
Για την ταμπακιέρα βέβαια τίποτε! Για την ουσία της κριτικής του ΚΚΕ ούτε κουβέντα.
Εμείς απλά θα την επαναλάβουμε, έτσι όπως τέθηκε και από την τελευταία συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την οποία και επικαλούνται οι αρθρογράφοι της ΑΥΓΗΣ.
Ζήτημα 1ον: Τι σχέση έχει με την αριστερά και κυρίως με τα λαϊκά συμφέροντα η θέση του Τσίπρα ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι αδιαμφισβήτητη; Η ΕΔΑ, για παράδειγμα, την οποία επικαλέστηκε ο Τσίπρας, αποκαλούσε την ΕΟΚ «λάκκο των λεόντων».
Ζήτημα 2ον: Πόσο φιλολαϊκή είναι η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέλευση του ΣΕΒ για την ανάγκη «νέας κοινωνικής συμφωνίας» κεφαλαίου - εργαζομένων, δηλαδή για ταξική συνεργασία; Και ας μην κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν στην ΑΥΓΗ. Η κριτική δεν αφορούσε τις συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με «οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες» και το «θεσμικό του ρόλο», αλλά το τι λέει και κυρίως για το τι δεσμεύεται, ως πιθανός αυριανός διαχειριστής, σε αυτές τις συναντήσεις.
Ζήτημα 3ον: Γιατί εξανίστανται στην ΑΥΓΗ για την κριτική του ΚΚΕ, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τμήματα του κεφαλαίου και του συστήματος; Οι εγγυήσεις προς τον ΣΕΒ ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγγυηθεί, καλύτερα από την κυβέρνηση, την καπιταλιστική ανάκαμψη τι είναι; Η στράτευση πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους, όταν είναι γνωστό ότι η όποια λύση για το χρέος «εντός των τειχών» θα συνοδευτεί από αντιλαϊκά μέτρα, τι είναι; Τα γεύματα με μεγαλοεπιχειρηματίες ή οι συναλλαγές σε δήμους, παραμονές εκλογών, οι οποίες καταγγέλλονται από στελέχη, οργανώσεις και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι;
Ζήτημα 4ον: Εχουν ή όχι πέσει γέφυρες συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές που, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική, τώρα αρκεί ένα «όχι» σε ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο για να θεωρηθεί ότι «χειραφετούνται από τη μνημονιακή πολιτική» και να ανοίξει ο δρόμος συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και τι σχέση έχει αυτό με μια διακυβέρνηση υπέρ του λαού;
Αυτά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και όσο και αν προσπαθούν να τα αποφύγουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΥΓΗ, με συκοφαντίες και ψέματα σε βάρος του ΚΚΕ από τη μία και με προσχηματικά καλέσματα συνεργασίας από την άλλη, αργά ή γρήγορα θα κληθούν να δώσουν λόγο σε όλους όσοι αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, αγωνιστές, ακόμη και σε όσους τρέφουν κάποιες - έστω και λιγοστές - προσδοκίες για τον ΣΥΡΙΖΑ.
***
Κύριοι της ΑΥΓΗΣ και του ΣΥΡΙΖΑ,
Το ΚΚΕ κάνει έντιμο πολιτικό αγώνα και αντιπαρατίθεται σκληρά, αλλά με επιχειρήματα και επί της ουσίας, στους πολιτικούς του αντιπάλους, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ακολουθεί τη χυδαία πρακτική άλλων, την οποία υιοθετείτε και εσείς σε βάρος του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική και να αποκαλύπτει όλους όσοι - στο όνομα της σωτηρίας του λαού - θέλουν να φέρουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου από την πίσω πόρτα.
Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω είναι ή δεν είναι προσχηματικές οι προτάσεις προς το ΚΚΕ για συνεργασία, όταν είναι γνωστό ότι η πολιτική του ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη από την ΕΕ και το βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου υποκλίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αλλωστε, τον υποκριτικό χαρακτήρα των προτάσεών τους το ομολογούν και οι ίδιοι πλέον. Πρόσφατα, σε κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν λόγος ότι κάθε πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ είναι «προσχηματική» και «γραφική». Ο ίδιος ο αρθρογράφος της ΑΥΓΗΣ Γ. Κυρίτσης αυτοαποκαλύπτεται, γράφοντας: «Δηλαδή δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται στο ΚΚΕ; Πρέπει αναγκαστικά. Αν όχι στη γραφειοκρατία του Περισσού στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος».
Τι μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται κάποιος για να αντιληφθεί ότι η «αναγκαστική», όπως γράφουν οι ίδιοι, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ γίνεται προς αναζήτηση αριστερού πιστοποιητικού στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το σύστημα και για την εξαπάτηση των φίλων του ΚΚΕ;
Πλέον, αυτές οι προτάσεις και οι αναφορές στην ηγεσία του ΚΚΕ μόνο ως προσβολή εκλαμβάνονται από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. Γιατί, εκτός όλων των άλλων, η πολιτική του Κόμματος, την οποία υλοποιεί η Κεντρική Επιτροπή, έχει αποφασιστεί ομόφωνα από το 19οΣυνέδριο του ΚΚΕ και με συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 96%) από τα μέλη του ΚΚΕ.

Ετσι ξεπουλανε

Χωροταξικός σχεδιασμός για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων


Το νομοσχέδιο προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό.


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε χτες το απόγευμα επί της αρχής και επί των άρθρων, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο καθορίζεται ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ολόκληρης της χώρας. Σήμερα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της βουλής.
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση - Βιώσιμη Ανάπτυξη» και έρχεται να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, καταργώντας τους όποιους υποτυπώδεις περιορισμούς στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλλαγή χρήσης γης.
Ελευθερία δράσης του κεφαλαίου
Το νέο χωροταξικό, επίσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα νομοσχέδια όπως το «Νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Αττικής και νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης», το «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εφοδιαστικής» κ.ά., με τα οποία διαμορφώνεται σταδιακά ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος της αστικής τάξης της χώρας να μετατραπεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό, ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου αλλά και τουριστικός «κόμβος», διασφαλίζει πλήρη ελευθερία δράσης των επιχειρηματικών ομίλων παντού. Από τα δάση και τις παραλίες της χώρας, μέχρι και μέσα στους οικιστικούς ιστούς, «χτυπώντας» τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Για παράδειγμα, καταρτίζονται Ειδικά Χωρικά Σχέδια ώστε να καταστούν διάφορες περιοχές κατάλληλες είτε για την οργανωμένη ανάπτυξη παραγωγικών ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας. Ετσι καταργεί την έννοια της «αμιγούς κατοικίας» και εισάγει τη κατηγορία Κατοικίας «Κ1», στην οποία επιτρέπονται από εκθεσιακά κέντρα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, πάρκινγκ και πρατήρια καυσίμων.
Σε περιοχές που βρίσκονται πάνω σε οδικές αρτηρίες που έχουν εμπορική σημασία δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός για αυτού του είδους τις δράσεις. Ενώ, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και να τους ανοίξει το δρόμο για την χωροθέτησή τους μέσα στον οικιστικό ιστό, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει εγκαταστάσεις ανακύκλωσης απορριμμάτων, καύσης τοξικών στερεών αποβλήτων και ΑΠΕ ως «Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας», όταν μέχρι τώρα ήταν στην κατηγορία της «υψηλής όχλησης»!
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και τόνισε ότι «ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι βαθύτατα πολιτικό. Και πάντα μπαίνει το πολιτικό ερώτημα, χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον». Τόνισε ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι άμεσα δεμένος με την πορεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ», «με την ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου για αναζήτηση νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης» που θα του αποφέρουν σίγουρο και γρήγορο κέρδος».
Τόνισε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό. «Το ΚΚΕ ξεκινά από τη θεμελιακή αρχή ότι η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα, με την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την εξασφάλιση ποιοτικής λαϊκής στέγης αλλά και των κοινωνικών υποδομών, των υπηρεσιών, τη βιομηχανική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες δράσεις. Για να γίνουν όλα αυτά προϋποθέτουν την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη, προϋποθέτουν και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, προϋποθέτουν τη ρήξη με τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την εξουσία τους».
Το νομοσχέδιο καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί διαφωνεί με το γενικό πλαίσιό του αλλά, σύμφωνα με τον Π. Λαφαζάνη, για τη διαδικασία «εξπρές» που επέβαλε η κυβέρνηση.
ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι βουλευτές επιφυλάχτηκαν να ψηφίσουν στην Ολομέλεια.
Χωροταξικό για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι «συμφωνώ ότι η χωροταξία είναι βαθύτατα πολιτική ενέργεια. Βαθειά πολιτική επιστήμη και τέχνη. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που ρυθμίζεις το χώρο ενέχει μέσα του ισχυρότατα στοιχεία πολιτικών αποφάσεων» και είτε τα χωροταξικά «θα γίνονται με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας ή θα πας στην αντίπερα όχθη». Ενώ ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, θα προχωρήσει σε εκπόνηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας και έτσι θα γνωρίζουμε πού υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στις χερσαίες περιοχές της χώρας».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή



Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες σχετικά με την τήρηση της εκεχειρίας έως τις 27 Ιούνη, συνεχίστηκε και χτες η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χτες στα περίχωρα του πολύπαθου Σλαβιάνσκ. Ταυτόχρονα, η πλευρά της κυβέρνησης παραδέχτηκε τη ρίψη ελικοπτέρου που μετέφερε στρατιωτικό υλικό με 9 επιβαίνοντες από πύραυλο από εκτοξευτή ώμου. Επίσης, στην περιοχή του Ντονέτσκ ανατινάχτηκε γέφυρα κοντά στην πόλη Νοβοκαρλόφκα από άγνωστους ενόπλους και στην περιοχή του Λουγκάνσκ στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Κοντρασέφσκαγια - Νόβαγια και Ογκορόντι ανατινάχτηκαν σιδηροδρομικές γραμμές. Τη Δευτέρα επίσης στην ίδια περιοχή την ώρα που διερχόταν ρωσικό τρένο σημειώθηκε ανατίναξη πιθανότατα από παγίδευση της γραμμής, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν 14 βαγόνια.
Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανεβάζει σε 423 τους νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επίθεση» στην ανατολή, στις 15 Απρίλη. Η σχετική έκθεση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναφέρεται σε στρατιωτικούς και πολίτες και κάνει λόγο για 15.200 εκτοπισμένους (μέγεθος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αρκετά υποτιμημένο).
Συνάντηση Ποροσένκο και Γερμανού υπουργού Εξωτερικών
Στο Κίεβο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που συναντήθηκε με τον μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, με αντικείμενο την υποτιθέμενη ασφάλεια και τις εγγυήσεις για την Ουκρανία. Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον Γερμανό ΥΠΕΞ σχετικά με την εφαρμογή του λεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου και τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία μετά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός, ενώ επέρριψε τις ευθύνες παραβίασής της στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξη του σχεδίου καθώς και για τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζήτησε το συντομότερο δυνατόν εισαγωγή του καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα με την ΕΕ για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας και ανέφερε ότι χρειάζεται άμεσα η οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ανατολή.
Ο Σταϊνμάγιερ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της τριμερούς ομάδας επαφής στο Ντονέτσκ, λέγοντας ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Κλίμκιν, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, και η ειδική εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ελβετή διπλωμάτισσα Χάιντι Ταλιαβίνι. Ενώ ζήτησε την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού στην Ουκρανία.
Ο Ποροσένκο επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Στη Βιέννη ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προωθήσει τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα), σημείωσε σχετικά με την Ουκρανία ότι η εκεχειρία θα πρέπει να παραταθεί και μετά τις 27 Ιούνη και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». «Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων, η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κιέβου δεν μπορεί να επιμένει στον αφοπλισμό των ρωσόφωνων την ίδια στιγμή που εθνικιστές, όπως ο "Δεξιός Τομέας", δεν έχουν αφοπλιστεί παρά τις υποσχέσεις».
Πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη ο Πούτιν ζήτησε από την Ανω Βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να προχωρήσει σήμερα στην ανάκληση μιας απόφασής της με την οποία εξουσιοδοτούσε τον Πρόεδρο να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος. Ωστόσο, είπε ότι «θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας και θα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει αν χρειαστεί».
Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Πούτιν «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο ηγέτης της Ρωσίας, «αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «Νότιου Ρεύματος», χτες στην Αυστρία υπογράφτηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και την αυστριακή OMV η ίδρυση κοινοπραξίας (μοιρασμένης κατά 50%) για την κατασκευή του αυστριακού κλάδου κόστους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μεταφέρει ετησίως 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού ξεκινάει στις αρχές του 2015 και οι πρώτες ροές θα υπάρξουν το 2017 και η πλήρης λειτουργία προγραμματίζεται για το Γενάρη του 2018. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εμπλοκή με το τμήμα του αγωγού στη Βουλγαρία, όπου μπήκαν εμπόδια από την ΕΕ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ρωσική κυβέρνηση προγραμματίζει να αντικαταστήσει στο 95% τις εισαγωγές εξαρτημάτων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την Ουκρανία (τομέας που είναι αναπτυγμένος σε αυτή τη χώρα), μετά το πάγωμα των αποστολών από τη νέα εξουσία στο Κίεβο.

Σχέδια ετοιμότητας και δράσης στην αντιπαράθεση με Ρωσία

Σχέδια ετοιμότητας και δράσης στην αντιπαράθεση με Ρωσία


Με δείπνο εργασίας ξεκίνησε, χτες το βράδυ, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι βασικές εργασίες της οποίας διεξάγονται σήμερα με «κύριο πιάτο»: Την κατάσταση στην Ουκρανία, την ετοιμότητα για αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, την επόμενη φάση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, την ενίσχυση των δεσμών του ευρωατλαντικού άξονα αλλά και της σχέσης με άλλες χώρες - εταίρους.
Οι ΥΠΕΞ, στο χτεσινό τους δείπνο, συζήτησαν για την ατζέντα της Συνόδου, καθώς και για την επονομαζόμενη Πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας (την εγκόλπωση όλο και περισσότερων κρατών, αποσπώντας τα από την επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων), συγκεκριμένα την «πρόοδο» των τεσσάρων χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ: Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο. Ταυτόχρονα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στην «επιδεινούμενη» (όπως χαρακτηρίζεται επισήμως) κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για τις σημερινές εργασίες, στο πλαίσιο της προώθησης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια, οι ΥΠΕΞ θα επανεξετάσουν τα μέτρα που έλαβε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης και «το έργο που επιτελείται για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Ετοιμότητας και Δράσης για την ενίσχυση της άμυνας των Συμμάχων».
Παραπέρα, θα αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του «διατλαντικού δεσμού» μεταξύ Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, επιπλέον το πώς θα ενισχυθούν οι δεσμοί του ΝΑΤΟ με τους «διεθνείς εταίρους» του. Επ' αυτού αναμένεται να εξεταστούν δύο «πρωτοβουλίες σύμπραξης»: «Η μία είναι να ενισχυθεί η ικανότητα του ΝΑΤΟ να παράσχει συνδρομή για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας στους εταίρους και σε άλλες χώρες που θα το ζητήσουν. Το άλλο σχέδιο προσφέρει σε μερικούς από τους πιο ενεργούς εταίρους του ΝΑΤΟ αυξημένη πρακτική συνεργασία και πολιτικό διάλογο».
Σε ξεχωριστή συνεδρίαση οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με το νέο ΥΠΞΕ της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση σήμερα στη χώρα και το πώς μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης δημιουργίας ταμείων αρωγής για να στηρίξει την οικοδόμηση της αμυντικής δυνατότητά της».
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με μια συνεδρίαση για το Αφγανιστάν, όπου θα συμμετέχουν και κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ (όπως η Γεωργία) που συνεισφέρουν δυνάμεις στην τωρινή επιχείρηση της λυκοσυμμαχίας στην πολύπαθη χώρα. Θα παραστεί, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Ερσάντ Αχμάντι, ο ειδικός απεσταλμένος του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις, και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Αστον. Οι ΥΠΕΞ αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο επιχειρήσεων για την επόμενη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2015, με αντικείμενο, επισήμως, «να εκπαιδεύσει, να συμβουλεύει και να βοηθά τις αφγανικές δυνάμεις».

TOP READ