10 Αυγ 2020

Κηδεία από χρυσό


Σ’ αυτά που λέμε ειδεχθή εγκλήματα, η μεγαλύτερη δυσκολία του κοινού νου είναι να χωρέσει στο κεφάλι του το άσχημο, το αποτρόπαιο, το φρικώδες μιας εγκληματικής πράξης. Έτσι καμιά φορά, όταν οι κομμουνιστές μιλάνε για το οιονεί καπιταλιστικό έγκλημα, αντιμετωπίζονται, καθώς δεν είναι προσωποποιημένο, με μια αποστασιοποιημένη δυσπιστία που στέκεται στο υπερβολικό του χαρακτηρισμού. Η Mizuho bank, ούτε που την ξέρω, ούτε που με κόφτει, έβγαλε μια ανακοίνωση που δυστυχώς την ψάρεψα σε σοβαρό οικονομικό φύλλο, όπου και αναφέρει: «Η έκρηξη στη Βηρυτό προσέθεσε χτες κι άλλη λάμψη στο χρυσό, που πέρασε τα 20.20 δολάρια».
Το …ευπρεπές κείμενο χαρακτηρίζει την ανακοίνωση κυνική και αναλύει το νέο ιστορικό υψηλό της ουγγιάς, με καπιταλιστική ευπρέπεια, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι «η άνοδος του λαμπρότερου από τα ασφαλή καταφύγια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία».
Η μεγάλη ανατριχίλα της αποκάλυψης των λέξεων. Ώρες ώρες είναι αμείλικτες, όταν διαβαστούν μέσα στο περιβάλλον μιας φράσης κι όχι σ’ ένα ουδέτερο λεξικό. Βλέπω την ισοπεδωμένη Βηρυτό, με άφατη οργή και πόνο, με μεσογειακό και προσωπικό συναισθηματισμό, για τον οποίο δεν ντρέπομαι καθόλου. Πρωτοέλεγα ειδήσεις, πριν από δεκαετίες, και βυθιζόμουνα στις σφαγές του εμφυλίου και την περιπλοκότητα της σκακιέρας της Μέσης Ανατολής. Θυμόμουνα ιστορίες που μου λεγε η μάνα μου για το… Παρίσι της Ανατολής, τη Βηρυτό, όπου παντρεύτηκε, αφού κλέφτηκε με τον πατέρα μου, πίσω το μακρινό 1952. Έχω φωτογραφία τους από το πλοίο της αναχώρησης, και απ’ το χερσοχώραφο που ήταν τότε αεροδρόμιο, που μπλέκονται τώρα στο μασκοφορεμένο μου από την πανδημία μυαλό, με την πολιτική ορολογία, με την οποία εξοικειώθηκα αναγκαστικώς. Λιβανοποίηση. Χωρίς το άρωμα των κέδρων, την αρμύρα και τη γοητευτική ως αμάλγαμα πολιτισμών και οδυνηρή, ως καταστροφή πληθυσμών, μεσανατολίτικη κοινωνία, που είναι η σπαρακτική κοινωνία και ιστορία του Λιβάνου.
Θυμάμαι αναπόφευκτα το Μαρί στην Κύπρο, το φονικό κατασχεμένο στον Αστακό φορτίο, που μεταφέρθηκε στη ΛΑΡΚΟ, και δεν ξέρω τι απέγινε, βλέπω τον μικρόσωμο Μακρόν, χωρίς μάσκα, να κουβαλάει μεσσιανικές υποσχέσεις σ’ ένα αγριεμένο πλήθος, που κηδεύει τη χώρα του ουρλιάζοντας, κάπου διαβάζω ότι το αγροτικό λίπασμα που τινάχτηκε έφτανε για να φτιαχτούν κάπου 15.000 βόμβες κι ότι η χώρα των διεφθαρμένων κοσμοπολιτών αστών, που λέγεται Λίβανος, έχει αποθέματα σιταριού για μόλις μια βδομάδα.
Το κεφάλαιο έχει βρει το ασφαλές του καταφύγιο. Το χρυσό, που κάποτε μια διαφήμιση έλεγε πως μας φέρνει πιο κοντά. Αλήθεια είναι. Σπάνιο για διαφήμιση. Δεν μας φέρνει απλώς κοντά, μας χώνει μέσα στη βαρβαρότητα. Μες το έγκλημα. Παγκοσμιοποιημένο σαν τον καπιταλισμό. Λες κι αυτό που έλειπε από τη Μεσόγειο είναι, μ’ αυτή την κλισεδιάρικη φτήνια κι ευκολία των πρόχειρων σχολιαστικών τίτλων, μια δικιά της Χιροσίμα. Ένα μανιτάρι του κακού που επαυξάνει τη λάμψη του χρυσού. Και μάλιστα τις ίδιες μέρες, πρώτη βδομάδα τ’ Αυγούστου, του θεριστή του σταριού, και του μήνα του δώρου της φύσης της Μεσογείου, που είναι οι διακοπές στη θάλασσα. Η τραγωδία ως αξιοποιήσιμη ευκαιρία για κέρδη…
Λένε, οι έμποροι των εθνών, οι ληστές των λαών, οι οπορτουνιστές των πολιτικών κοσμοθεωριών μιας χρήσης, τα ιερατεία του χρήματος και τα χαλκεία της πληροφόρησης πως για να σταθεί στα πόδια του ο Λίβανος θέλει κάπου 15 δισεκατομμύρια. Δηλαδή το υποπολλαπλάσιο της διατροφής που πήρε η σύζυγος ενός από τους κοσμοκαπιτάλες της Γης. Για να λάμπει ο χρυσός στο λαιμό της. Και καταριέμαι να την πνίξει και δεν μου φτάνει, γιατί η πολιτική δεν είναι μεταφυσική, κι η δικαιοσύνη των λαών δεν κρίνεται στα δικαστήρια των αστών.

Σημείωση: Το άρθρο της Λιάνας Κανέλλη αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 8-9/8/2020

Καταγγέλλει ξυλοδαρμό εργαζόμενου σε ξενοδοχείο



Τον ξυλοδαρμό ενός εργαζόμενου από την εργοδοσία ξενοδοχείου όπου εργάζεται, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε ξενοδοχεία και καταστήματα της Λευκάδας.
Σε ανακοίνωση αναφέρει: «Καταγγέλλουμε το περιστατικό εργοδοτικής βίας που αντιμετώπισε συνάδελφός μας στο ξενοδοχείο “Royal” στο Νυδρί. Ο συγκεκριμένος συνάδελφός μας τόλμησε να ζητήσει το αυτονόητο, το αντίγραφο της σύμβασής του, προκαλώντας την οργή της εργοδοσίας με συνέπεια τον ξυλοδαρμό του».
Το Σωματείο τονίζει πως «η εργοδοσία σε όλη την Ελλάδα, μαζί και στην περιοχή μας, έχει αποθρασυνθεί εντελώς με τις πλάτες της κυβέρνησης. Μπροστά στο κέρδος της επιχείρησης δεν λογαριάζουν τίποτα. Ούτε την επιβίωση των εργαζομένων, ούτε τις υποχρεώσεις, ούτε καν σέβονται τη δουλειά που έχουν προσφέρει οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή τους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση στα συνημμένα αρχεία.

Στα χαρτιά έμειναν οι διαχρονικές προσπάθειες περιορισμού της λαϊκής διεκδίκησης (VIDEO)

 





«Θα μείνει στα χαρτιά, θα ακυρωθεί στην πράξη, η λαϊκή πάλη θα τον πετάξει στα σκουπίδια», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την χώρα με τα μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα με την ψήφιση στις 9 Ιούλη του νόμου-έκτρωμα της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις.

Στην κάμερα του «902» μίλησαν, βετεράνοι και εν ενεργεία συνδικαλιστές, νομικοί, νεολαίοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνδικαλιστές αστυνομικοί, κάνοντας «φύλλο και φτερό» το περιεχόμενο του νόμου αλλά και την κυβερνητική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε. Αναφέρθηκαν σε προηγούμενες προσπάθειες να περιοριστεί έως και να ...καταργηθεί η ταξική πάλη και η λαϊκή διεκδίκηση! Προσπάθειες, νομοθετικές και μη, που ο αγώνας της εργατικής τάξης και του λαού πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων. 


Ο νόμος περιέχει απαράδεκτους περιορισμούς στη δράση του λαϊκού κινήματος, προκειμένου να θωρακίσει το σύστημα. Εντάσσεται σε ένα ψηφιδωτό μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, για υλοποιηθεί η επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών-λαϊκών αναγκών. Είναι κυριολεκτικά ένα «περιβόλι» κατασταλτικών-αντιδημοκρατικών διατάξεων και μια ιδιότυπη προαναγγελία των αντεργατικών μέτρων που έρχονται, με την κυβέρνηση να παίρνει προληπτικά μέτρα, έτσι ώστε να μην εκδηλωθεί η λαϊκή-εργατική διαμαρτυρία.

902gr

“Mέρα χαράς, ευχαριστούμε το Θεό” – Ξεχειλίζει ενθουσιασμό Ισραηλινός πολιτικός για την θανατηφόρα έκρηξη στη Βηρυτό


Την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 135 νεκρούς και 5000 τραυματίες, όπως και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές της ιστορικής πρωτεύουσας του Λιβάνου, ο ισραηλινός πολιτικός Μοσέ Φεϊγκλίν όχι μόνο δεν κρύβει τη χαρά του για το πλήγμα που υπέστη η εχθρική προς το Ισραήλ χώρα, αλλά εκφράζει την ελπίδα(!) να υπάρχει ανάμειξη του ισραηλινού κράτους στο περιστατικό.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως “Αν ήμασταν εμείς, και ελπίζω να ήμασταν εμείς, θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι γι’αυτό και έτσι θα δημιουργήσουμε μια ισορροπία τρόμου. Αποφεύγοντας να πούμε πως είμασταν εμείς, βάζουμε τους εαυτούς μας στη σκοτεινή πλευρά της ηθικής.”
Πρόσθεσε επίσης πως “Μας επιτρέπεται να χαρούμε που εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού κι όχι στο Τελ Αβίβ”.
Ο Φεϊγκλίν από την πρώτη στιγμή πανηγύρισε για τον εφιάλτη στο Λίβανο, καλλιεργώντας κλίμα συνωμοσιολογίας περί δήθεν υλικού στην αποθήκη που προοριζόταν για το Ισραήλ, γράφοντας στο φέισμπουκ “Δεν πιστεύετε στα αλήθεια πως απλά επρόκειτο για μια κακοσυντηρημένη αποθήκη καυσίμων, ναι; Καταλαβαίνετε ότι αυτή η κόλαση επρόκειτο να πέσει πάνω μας σα βροχή από ρουκέτες;”.
Τέλος, επιχείρησε να κάνει τη σύνδεση της έκρηξης με την εβραϊκή γιορτή Tu B’Av:
“Σήμερα είναι το Tu B’Av, μια μέρα χαράς, και πραγματικά ένα αληθινό και τεράστιο ευχαριστώ στο Θεό και όλες τις ιδιοφυΐες και τους ήρωες πραγματικά(!) που οργάνωσαν για μας αυτή την υπέροχη γιορτή προς τιμήν της μέρας της αγάπης”.
Ο Φεϊγκλίν είχε αποχωρήσει από το Λικούντ το 2015 για να σχηματίσει το δικό του σιωνιστικό κόμμα Ζεχούτ, το οποίο ως σήμερα δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οι θέσεις του είναι τόσο ακραίες, που ακόμα και η κάθε άλλο παρά αρνητικά διακείμενη προς το Ισραήλ Βρετανία έχει απαγορεύσει από το 2008 την είσοδό του στη χώρα, λόγω “υποδαύλισης ή στήριξης τρομοκρατικής βίας”.

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ




Ο Λίβανος στο προσκήνιο, μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού,  με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, εντείνει τις ανησυχίες για την εδώ και δεκαετίες εκρηκτική κατάσταση της Μέσης Ανατολής.
        Εξάλλου, λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η ευρύτερη Μέση Ανατολή δεν είναι μια περιοχή κεντρικής γεωστρατηγικής ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μέρος όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα τους. Οι εξελίξεις λοιπόν της περιοχής μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να έχουν σημαντική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία και  πολιτική σταθερότητα, επηρεάζοντας ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα έχουν συμφέροντα.
       Ειδησεογραφία και αναλύσεις φέρνουν στο επίκεντρο τις σοβαρές συνέπειες που έχει η διαφθορά σε αυτήν τη χώρα της Μέσης Ανατολής για τον λαό της και το μέλλον της. Αναρωτιέται κανείς γιατί το εκρηκτικό υλικό αφέθηκε να αποθηκευτεί στη μέση μιας πυκνοκατοικημένης πόλης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και σαν πιθανοί λόγοι αναφέρονται η διαφθορά και η ανικανότητα. Επισημαίνεται πως η καταστροφική έκρηξη έρχεται μετά από μια ανησυχητική επιδείνωση της οικονομίας που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πανδημία και τους συναφείς περιορισμούς, και αύξησε την ήδη εύθραυστη κατάσταση στο Λίβανο που κινδυνεύει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις τρέχουσες συνθήκες. 
          Σ’ ένα τέτοιο  όμως ρευστό και ταραγμένο περιβάλλον, η επίσημη εκδοχή που αποδίδει την αιτία της καταστροφής σε ανάφλεξη σε αποθήκες πυρομαχικών και εύφλεκτων υλών είναι εύλογο να αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις και φόβους που συνδέουν την έκρηξη με τα αντικρουόμενα συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται  εδώ και δεκαετίες στην Μ. Ανατολή. Η έκρηξη αυτής της κλίμακας που παρατηρήθηκε στη Βηρυτό θα ήταν καταστροφική σε οποιοδήποτε πλαίσιο, αλλά στο περιβάλλον της Μ. Ανατολής είναι ένα άλλο βαθιά ανησυχητικό μήνυμα ότι ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ  γρήγορα αρνήθηκαν να εμπλακούν σε αυτό το ζήτημα, με Ισραηλινούς υπουργούς μάλιστα να προσφέρουν ακόμη και βοήθεια σε μια χώρα που έχουν απειλήσει επανειλημμένα να βομβαρδίσουν.  
          Η καταστροφή που έχει συμβεί με την συνολική απώλεια του λιμανιού της Βηρυτού είναι η αρχή αυτού που θα ακολουθήσει. Ήδη από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες σε ολόκληρη χώρα, αφού περίπου το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ οι Λιβανέζοι αντιμετώπιζαν εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, με την πολιτική τους ηγεσία να έχει σαν προτεραιότητες την διατήρηση των αντίστοιχων σφαιρών επιρροής, όπως διατυπώνονται στη συμφωνία για τον καταμερισμό της εξουσίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
        Η οικονομία του Λιβάνου δοκιμάστηκε και εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου, αλλά και του πολέμου στη Συρία. Δεν ήταν μόνο η φιλοξενία περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων, σχεδόν ένα εκατομμύριο ήταν Σύριοι, η οκταετής σύγκρουση στη Συρία επηρέασε και το διασυνοριακό εμπόριο αλλά και μείωσε την τουριστική βιομηχανία του Λιβάνου.
       Τον Μάιο του 2018, ο Λίβανος διεξήγαγε τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές του σε εννέα χρόνια, αφού είχε προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά ο κατ’ οίκον περιορισμός από την Σαουδική Αραβία  του πρωθυπουργού Χαρίρι που είχε επισκεφτεί το βασίλειο και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Στις εκλογές, η Χεζμπολάχ - σιιτικό πολιτικό κόμμα και μαχητική οργάνωση με την υποστήριξη του Ιράν που χαρακτηρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική ομάδα - αύξησε το μερίδιο των εδρών της στο 53%.  Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την έναρξη του Συριακού πολέμου, ενώ η ένοπλη συνιστώσα της κατηγορείται για συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρίας και αυξάνει τις εντάσεις με το Ισραήλ κατά μήκος των κοινών και αμφισβητούμενων συνόρων τους. Στην επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ συμβάλλει και η  ανακάλυψη σηράγγων που φέρεται να σκάβονται από τη Χεζμπολάχ και υπήρξε η αφορμή για την επιχείρηση  Northern Shield  του Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2018. Τελικά το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν ξεπεράστηκε παρά τον Ιανουάριο του 2019.
         Ο Λίβανος ήταν παραδοσιακά ένας ισχυρός εταίρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και για  τις επιπτώσεις από μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης μιας αδύναμης διακυβέρνησης, μιας ασταθούς οικονομίας, μιας αποσταθεροποίησης από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς και σε ηγέτες κρατών εταίρων στην Ευρώπη και τον Περσικό Κόλπο, που σπεύδουν, όπως ο Ε. Μακρόν, να επωφεληθούν από την κατάσταση. Οι επίμονες σοβαρές γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή και οι ανησυχίες σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους κατευθύνουν προσπάθειες ανατροπής του εδαφικού και πολιτικού status quo που ενισχύονται και από τον συχνά τεχνητό χαρακτήρα των συνόρων, τα οποία δημιουργήθηκαν από τον αποικιακό ανταγωνισμό, την άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
       Ο Λίβανος μοιάζει να γονατίζει με την τελευταία καταστροφή, μετά από μια  εξελισσόμενη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, που επιδεινώθηκε από τη μακροχρόνια κυβερνητική διαφθορά, αμέλεια και ανικανότητα εις βάρος της ανθρώπινης ασφάλειας και ζωής. Η πτωτική πορεία της χώρας σε μια περιοχή αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βυθίσει τη χώρα σε έναν άλλο εμφύλιο πόλεμο, αλλά και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή με συνέπειες που μπορεί να επεκταθούν πολύ πέρα από αυτή. Μέχρι και  στη δική μας. 


TOP READ