11 Αυγ 2018

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ SUPER MARKET «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΤΗΣ ΑΧΑΡΑΒΗΣ




Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους και όλο τον λαό το νέο εργοδοτικό έγκλημα που αυτήν την φορά συνέβη σε κατάστημα του super market «Δήμητρα» στην Αχαράβη. Το Σάββατο 4 Αυγούστου, καθώς 35χρονος συνάδελφος εκτελούσε εργασίες, χτυπήθηκε στο μάτι από γάντζο, που χρησιμοποιείται για το κρέμασμα κρεάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συνάδελφος να χάσει το μάτι του και μέχρι τώρα να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τέτοιων εγκλημάτων που η εργοδοσία και το κράτος της τα χαρακτηρίζουν ως «εργατικά ατυχήματα»… Δυστυχώς και αυτό το τραγικό συμβάν δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός ή ένα μεμονωμένο περιστατικός και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα» ή στο «κακό μας το ριζικό»…
Εξάλλου, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνάδελφός μας πέθανε εν ώρα εργασίας, σε αντίστοιχο «εργατικό ατύχημα» σε υποκατάστημα του Βασιλόπουλου στην Πάτρα. Η απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε συνδυασμό με την τοποθέτηση σε οποιοδήποτε πόστο, οποιουδήποτε εργαζόμενου, ακόμα και αν δεν έχει καμία σχέση με αυτό, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί την κερδοφορία της εργοδοσίας (εργαζόμενοι πολυμηχανήματα), η εντατικοποίηση της δουλειάς και η ελαστικοποίηση των ωραρίων λειτουργίας, η αύξηση με μια λέξη της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι αποτελούν τις βασικές αιτίες τέτοιων «εργατικών ατυχημάτων». Θυμίζουμε ότι το Σωματείο μας έχει επανειλημμένα καταγγείλει την εντατικοποίηση και την ελαστικοποίηση των ωραρίων λειτουργίας και στην συγκεκριμένη αλυσίδα super market. Δεν είναι λίγες επίσης οι καταγγελίες που έχουμε από συναδέλφους για την εκδικητική στάση της εργοδοσίας του super market «Δήμητρα» (βλέπε δυσμενείς μεταθέσεις, απολύσεις κ.λπ.) απέναντι σε όσους σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν το αυτονόητα, να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να δουλεύουν στο αντικείμενο της σύμβασής τους, να πληρώνονται τις υπερωρίες τους κ.ά.  Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για προαναγγελθέντα εγκλήματα, για ανθρωποθυσίες στον βωμό της αύξησης της κερδοφορίας του μεγαλοεπιχειρηματία, του ανταγωνισμού του με άλλα μεγάλα αφεντικά για το ποιος θα επικρατήσει.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο αυτό που το Σωματείο μας τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση, ότι δηλαδή το μόνο κριτήριο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους και όχι ο τόπος καταγωγής. Ότι για να αυγατίσουν τα κέρδη τους προαπαιτούμενο αποτελεί η αύξηση της δικής μας εκμετάλλευσης.
Αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας δίνουν όλοι οι αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, από όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ. Από όλα τα μέτρα που πήραν και όλα τα νέα που ετοιμάζονται να προσθέσουν στα παλιά.
Αυτό είναι το περιεχόμενο της «ανάπτυξής» τους και της «επιστροφής στην κανονικότητα». Κέρδη για τα μεγάλα αφεντικά, φτώχεια, εξαθλίωση, «ατυχήματα» ακόμα και θάνατος για τους πολλούς, τους παραγωγούς όλου του πλούτου!
Είναι ξεκάθαρο πια και στον πιο δύσπιστο ότι η «ανάπτυξή» τους είναι βαμμένη με το δικό μας αίμα! Συνάδελφοι, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν περιμένουμε να πέσουμε εμείς ή κάποιος δικός μας, το επόμενο θύμα της ακόρεστης δίψας των μεγάλων αφεντικών για ολοένα και περισσότερα πλούτη. Παίρνουμε την ζωή μας στα δικά μας χέρια, οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας και παλεύουμε μέσα από αυτό για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που θα προστατεύουν την υγεία και την ζωή μας, για ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις, για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, για κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για να ανοίξουμε τον δρόμο που οδηγεί στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και στην οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.














ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ
Web: http://sidypker.blogspot.gr
FB: kerkyraikossyndesmosidiotikonypallilon
Τηλ.: 6978404989

Μνήμη





«Κανένας και τίποτα δε θα ξεχαστεί». Αυτό είναι εδώ και μέρες το νέο επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, πίσω απ' το οποίο παλεύει να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. Τι να εννοούν άραγε; Τη δασοπροστασία και πυροπροστασία που συνειδητά απαξίωσαν στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, όπως προτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που υπηρετούν; Τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό, αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης, για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα; Την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και το χωροταξικό σχεδιασμό, με βάση τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις, που βάζει το «στουπί» στο χέρι των εμπρηστών; Την πολιτική που συνολικά βλέπει την προστασία της ζωής των εργαζομένων, της υγείας τους, του περιβάλλοντος μέσα από τον αποκρουστικό παραμορφωτικό φακό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αφήνοντας έκθετο το λαό σε τεράστιους κινδύνους, όπως δείχνουν οι πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική, πιο πριν οι πλημμύρες στη Μάνδρα, το περσινό ναυάγιο στο Σαρωνικό; Πράγματι, ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει τίποτα από αυτά να ξεχαστεί, αλλά να αξιοποιήσει τη μεγάλη πείρα που έχει για να σημαδέψει στην καρδιά του προβλήματος και των ανείπωτων τραγωδιών του: Το κεφάλαιο και την εξουσία του, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Τα προβλήματα των πυρόπληκτων θα λυθούν μόνο με συλλογική πάλη και διεκδίκηση



Eurokinissi
Η ΚΕ του ΚΚΕ στις 27 Αυγούστου διοργανώνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Μάκρης με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Το θέμα της συγκέντρωσης είναι «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού». Η συγκέντρωση γίνεται λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, που κόστισε τη ζωή σε 93 συνανθρώπους μας αλλά και την ώρα που οι κάτοικοι ζουν διαρκώς με το φόβο μιας νέας καταστροφής αφού δεν υπάρχει ούτε μια μέρα την τελευταία βδομάδα που να μην έχει ξεσπάσει νέα πυρκαγιά στην περιοχή (Αγιος Ανδρέας, Σχινιάς, Σέσι, Αγία Μαρίνα και αλλού).
Η συγκέντρωση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε προετοιμάζεται μαχητικά από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή. Οργανώνονται περιοδείες στους πυρόπληκτους οικισμούς, στους πυροσβεστικούς σταθμούς, στο Κέντρο Υγείας, σε χώρους δουλειάς αλλά και σε όλη την περιοχή. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, να μη μείνει σπίτι που δεν θα φτάσει το κάλεσμα για τη συγκέντρωση, που δεν θα κουβεντιάσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις αιτίες της καταστροφής αλλά και για την επόμενη μέρα.
Ολοι άλλωστε μιλάνε για την επόμενη μέρα αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται ως η προηγούμενη μιας νέας καταστροφής όσο θεωρείται κόστος η προστασία της ζωής του λαού. Οσο παραμένουν και διευρύνονται οι αιτίες που έφεραν αυτήν την καταστροφή αλλά και τις προηγούμενες καταστροφές (π.χ. πλημμύρες και νεκροί στη Μάνδρα κ.τ.λ.). Οσο παραμένει δηλαδή η γη εμπόρευμα, όσο τα δάση και οι παραλίες γίνονται «φιλέτα» για επενδύσεις επιχειρήσεων, όσο κριτήριο των έργων για την προστασία του λαού είναι «το οικονομικό όφελος να είναι μεγαλύτερο από το κόστος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έγγραφο της ΕΕ που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης».

Οι Οργανώσεις στην περιοχή της Ανατ. Αττικής έχουν ήδη αρχίσει την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης στη Νέα Μάκρη
Οι Οργανώσεις στην περιοχή της Ανατ. Αττικής έχουν ήδη αρχίσει την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης στη Νέα Μάκρη
Τα μέλη του ΚΚΕ μπορούν να κοιτάξουν τον κόσμο κατάματα όχι μόνο γιατί από την ώρα της πυρκαγιάς κιόλας βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους πυροσβέστες, στην προσπάθεια κατάσβεσης, στην επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού πολλών κατοίκων αλλά γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ δεν έπαψε στιγμή να αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στο ζήτημα της δασοπροστασίας, της πυρασφάλειας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Για παράδειγμα, να θυμίσουμε την Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή το Μάη με θέμα «Να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές», τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαίωνε λίγο - πολύ ότι «όλα είναι καλά», ή την εκδήλωση της ΚΕ με θέμα την «πυρασφάλεια και δασοπροστασία» που έγινε στις 10 Μάη και ανέδειξε την τραγική κατάσταση στον τομέα αυτό.
Να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών
Ολες αυτές τις μέρες, στηρίζοντας τις προσπάθειες του κόσμου να ξανασταθεί στα πόδια του, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών που υπάρχουν. Ανάμεσα σε άλλα η κυβέρνηση σιγά σιγά και με έντεχνο τρόπο μεταφέρει το πρόβλημα στις πλάτες ανθρώπων που κάποια στιγμή και με μεγάλο κόπο έφτιαξαν ένα σπίτι. Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για τις βίλες πάνω στο κύμα τις οποίες τσουβαλιάζει με τα υπόλοιπα σπίτια η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που δίνει «γην και ύδωρ», δάση και παραλίες στους επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. Ελληνικό).
Αυτά τα επιχειρήματα μάλιστα τα αναπαράγουν διαρκώς και ορισμένα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, που τις τελευταίες μέρες κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στην περιοχή. Από το «όλοι μαζί τα φάγαμε» στο «όλοι μαζί τα κάψαμε», δηλαδή. Την ίδια ώρα, βέβαια, αφήνουν να διαρρέονται δήθεν υποσχέσεις του πρωθυπουργού, από τη συνάντηση που είχε με τους κατοίκους, οι οποίες μάλιστα ούτε πληρούν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά ούτε και ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό στο Λαύριο, όπου έκανε δηλώσεις την επόμενη μέρα. Και προφανώς δεν λείπουν οι παράγοντες (κυβερνητικοί και όχι μόνο) που τάζουν προσωπικά στον καθένα ότι «μόλις πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας ειδικά εσένα θα σε τακτοποιήσουμε».
Λυτοί και δεμένοι, δηλαδή, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από την ουσία αλλά και να τραβήξουν τον κόσμο μακριά από τη διεκδίκηση των δίκαιων και αυτονόητων αιτημάτων τους που περιλαμβάνονται στην Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «Για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές», που έγινε στις 31/7/2018. Αιτήματα για τα οποία παλεύουν από την πρώτη στιγμή και οι ίδιοι οι κάτοικοι, σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής.
Να βγουν συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής
Θέλει κουράγιο και αντοχή, κανείς να μην το βάλει κάτω. Θετικά παραδείγματα υπάρχουν πολλά αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα, είναι εντυπωσιακό το κύμα αλληλεγγύης που τροφοδοτεί διαρκώς το Στέκι Αλληλεγγύης που έχει φτιαχτεί στη Νέα Μάκρη από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Αλληλεγγύη που έρχεται από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από ξένες χώρες, από εκατοντάδες σωματεία και φορείς, από απλούς εργαζόμενους που επισκέπτονται καθημερινά το Στέκι για να αφήσουν ό,τι μπορούν. Ανθρωποι του μόχθου, δηλαδή, που αφήνουν μια τσάντα και μετά λένε οι ίδιοι «ευχαριστώ» πριν προλάβει να τους ευχαριστήσει κάποιος άλλος.
Αυτό είναι κάτι που πραγματικά έχει δώσει κουράγιο και δύναμη στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας. Θετικό παράδειγμα της προσπάθειας που γίνεται ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στο Στέκι Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής την προηγούμενη Κυριακή με τη συμμετοχή πολλών σωματείων, φορέων αλλά και της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, όπου συζήτησαν πώς θα δοθεί συνέχεια στην αλληλεγγύη αλλά και στην κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν δεν θα λυθούν με ατομικό τρόπο αλλά με συλλογική πάλη και διεκδίκηση, βγάζοντας συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής αλλά και για τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Μπροστά στη συγκέντρωση στις 27/8, μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλουμε επεξεργασμένα τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία της ζωής του λαού με βάση το κατακτημένο σήμερα επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής, διεκδικήσεις για την οργάνωση και την κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων για την αποκατάσταση από τις συνέπειες των πυρκαγιών. Αναδεικνύοντας ότι οι εργατικές και λαϊκές ανάγκες βρίσκονται σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την πολιτική που τον υπηρετεί. Οτι απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.

TOP READ