Το συριζα είναι εδώ ενωμένο δυνατό
Σύντομο ενημερωτικό δελτίο της κομινφόρμ
Όταν δεν έχεις τακτική (ενίοτε και στρατηγική) πρόσβαση στο δίκτυο και καθημερινή επαφή με τα τεκταινόμενα στον πραγματικό κόσμο και το μικρόκοσμο της μπλογκόσφαιρας, σου ‘ρχονται μερικά πράγματα μαζεμένα, σαν απανωτά χτυπήματα, και θέλεις απλώς να τα καταγράψεις κάπου, για να τα δεις και να τα χωνέψεις.
Ξεκινάμε με τη συνδιάσκεψη του σύριζα. Την Παρασκευή ο αλέξης γέμισε την ομιλία του (αλλά όχι το σεφ) με ιστορικές, συναισθηματικές αναφορές, αλλά δεν έκανε καμία νύξη για ακύρωση του μνημονίου κι άλλες τέτοιες εξαλλοσύνες. Κι ο σκηνοθέτης της συγκέντρωσης βάδισε στα χνάρια του μπιρσίμ, κι έδειχνε πλάνα μόνο από τη μία πλευρά, για να φαίνεται γεμάτο το στάδιο, λες και είχε πιαστεί ο λαιμός του καμεραμάν, και δε μπορούσε να γυρίσει από την άλλη, με τις άδεις κερκίδες. Θα μπορούσαν βέβαια, τώρα που έχουν πάρει το κολάι, να κρατήσουν τον ήχο και να κάνουν ένα μικρό μοντάζ με πλάνα από την προηγούμενη Κυριακή και τα 94χρονα του κκε, όπου το σεφ ήταν γεμάτο, για να τα πλασάρουν ως τον κόσμο του σύριζα. Έτσι κι αλλιώς αριστεροί είμαστε όλοι, δε θα τα χαλάσουμε εκεί πέρα.
Αλλά τέτοιοι είναι αυτοί οι κουκουέδες. Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος, και το μεγάλο ραντεβού με την εξουσία, κι αυτοί μιλάνε για κάτι πράγματα μικρά, όπως οι συγκεντρώσεις του σύριζα. Δεν κοιτάνε τα ποσοστά τους καλύτερα...
Η κυβερνώσα αριστέρα |
Η μελλοντική αφίσα της κυβερνώσας αριστεράς |
Εν τω μεταξύ, οι ανταποκρίσεις από το σεφ ήταν ακόμα πιο διασκεδαστικές. Το αριστερό ρεύμα ζητούσε να κατεβάσει ξεχωριστή λίστα με δικούς του υποψηφίους και οι «προεδρικοί» προσπαθούσαν να το μεταπείσουν και το κατηγορούσαν για φραξιονισμό! Με άλλα λόγια το αριστερό ρεύμα που προέρχεται από το κόμμα και έχει θεωρητικά κουκουέ μόρφωση (λέμε τώρα) ήθελε να υπάρχουν ξεχωριστές τάσεις, ενώ οι πούροι ανανεωτές πήραν θέση υπέρ του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού! Τα ύστερα του κόσμου, που λέει εύστοχα και το ιστολόγιο ανταπόκρισις...
Ο τσίπρας κατέβηκε υποψήφιος, για να τονώσει –όχι το λαοπρόβλητο της ηγεσίας του, όπως ειπώθηκε, αλλά- τη δική του λίστα υποψηφίων. Η κοε μαζί με τους πασόκους, τον ακολούθησε σύσσωμη, ενώ οι άλλες συνιστώσες μοιράστηκε σε δύο λίστες και κάποιες εξ αυτών έσπασαν στα δύο, χάριν της ενότητας. Τελικά οι προτάσεις του αριστερού ρεύματος (που συγκλίνουν με αυτές του νέου αριστερού ρεύματος και της ανταρσύα) μειοψήφησαν και το ρεύμα εξέλεξε 58 από τα 301 μέλη συνολικά στο καθοδηγητικό όργανο του νέου φορέα. Δηλ κάτι λιγότερο από το 20%.
Κι εδώ τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο λαφαζάνης αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο-σύμμαχο για το μέτωπο που θέλουμε να φτιάξουμε κι ότι είναι κατά του μάαστριχτ, του ευρώ, της εε, των μονοπωλίων, του (καζινο)καπιταλισμού χωρίς την παρένθεση, των μενσεβίκων, του κύρκου, κι ό,τι άλλο του ζητήσουμε... Τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει μες στο σύριζα, πέραν του αριστερού άλλοθι; (Κάτι σαν τον παναγιωτακόπουλο του νέου πασόκ, δηλ). Να τραβήξει με τη γόνιμη αριστερή κριτική του το σύριζα σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις;
Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν χώρο, που όταν ήταν στο κκε, πήγε με συσχετισμούς δέκα προς ένα στο πόρισμα με την εαρ και υιοθέτησε πλήρως τη θέση της τελευταίας για την εοκ. Ενώ κατάφερε να χάσει μέσα από τα χέρια του τους συσχετισμούς στο 13ο συνέδριο του κόμματος (κι ευτυχώς), όταν για παράδειγμα ο πιο «αριστερός» στην επιτροπή προγράμματος ήταν ο λαφαζάνης.
Αλλάζουμε θέμα, αλλά όχι θεαματικά και περνάμε στο εξωκοινοβούλιο.
Η κε του μπλοκ είχε την ευκαιρία να ξεφυλλίσει χτες το πριν, την εφημερίδα της ανεξάρτητης αριστεράς. Το τελευταίο φύλλο ήταν γεμάτο από φτηνές συνδικαλιές φοιτητικού επιπέδου εναντίον του κκε, που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γραφτεί προ 15 και 20 χρόνων. Με άλλα λόγια ήταν ρετρό και μπαγιάτικες.
Υπήρχε ένα κείμενο του β. γάτσιου στις σελίδες 10-11, για τη συμπλήρωση22 χρόνων από την κυβέρνηση ζολώτα το νοέμβρη του 89’ (πάνω στο ζήλο του, έφαγε κι έναν χρόνο από την επέτειο), το οποίο αναμασούσε τα γνωστά και χιλιοειπωμένα για τη σιωπηρή αυτοκριτική του κκε που δεν έγινε ποτέ επίσημα, κτλ, κτλ. Αν παρόλα αυτά ο συντάκτης του πριν ψάχνει οπωσδήποτε για σύγχρονους θιασώτες του κυβερνητισμού, θα μπορούσε να τους αναζητήσει στις πολιτικές συμμαχίες του χώρου του, στο εσωτερικό του μετωπικού του σχήματος ή και της εφημερίδας στην οποία αρθρογραφεί.
Η εφημερίδα επιστρέφει στην υπαρξιακή αγωνία του ναρ για το 89’, σε ένα –φαινομενικά άσχετο- κείμενο για την απλή αναλογική, που δεν χωράει ως αίτημα στον κυβερνητισμό του σύριζα. Σύμφωνα με το συντάκτη ο ενιαίος συνασπισμός είχε απορρίψει το 89 το σχετικό αίτημα που κατέθεσε το πασόκ (για τους δικούς του λόγους), με το φλωράκη να λέει «δεν προκάνουμε τώρα».
Για την αποκατάσταση της αλήθειας –όπως μπορεί να τη βρει κανείς στο δεύτερο τόμο της βιογραφίας του χαρίλαου από τον θεοχαράτο- το πασόκ κατέθεσε πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας πασοκ και συν, βάζοντας ως τυράκι την απλή αναλογική, που είχε γράψει στα παλιά του τα παπούτσια επί μια οκταετία. Ο θεοχαράτος παραθέτει και τα πρακτικά της βουλής, όπου διάφοροι πρασινοφρουροί διέκοπταν συνέχεια την ομιλία του φλωράκη και σε κάποια φάση του πέταξαν και την πρόταση περί αναλογικής.
-Καταθέστε την, τους είπε ο φλωράκης. Καταθέστε την τώρα να την ψηφίσουμε.
Απ’ όσο μπορώ να ξέρω κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, κι η απλή αναλογική έμεινε άδολη και στα χαρτιά.
Υπάρχουν επίσης δυο μικρά σχόλια στη σελίδα 9, στη στήλη πρινηδόν, για το κκ κίνας που παίρνει μέρος σε κάποια διεθνή συνάντηση κκ, και για την απάντηση του ρζοσπάστη στο ρούση (και τις ανοησίες του ότι το κκε υποτιμά σεχταριστικά τα αστικά δικαιώματα), που την χαρακτηρίζει ως αήθη επίθεση στον καθηγητή –που ως γνωστόν είναι έμπλεος ήθους και συντροφικότητας, όταν μιλά πχ για το κκε και τα τρία σίγμα (σταλινικό, σεχταριστικό, συστημικό).
Παράλληλα στις σελίδες του πριν, μαθαίνουμε ότι αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι θέσεις για την πανελλαδική συνδιάσκεψη της ανταρσύα, που κανονικά έπρεπε να γίνει μες στο δεκέμβρη. Γενικώς το μόνο που κινείται εσχάτως στην ανταρσύα είναι η επισημοποίηση της συνεργασίας με τον αλαβάνο και οι εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της ελλάδας με τον αλέκο που αγαπήσαμε και το σχέδιο βήτα του. Δυστυχώς το πάθημα με τον αριβίστα καζάκη, που τον περιέφεραν από πόλη σε πόλη σαν προφήτη και του εξασφάλισαν δωρεάν προβολή κι ακροατήριο, μάλλον δεν έγινε μάθημα. Και τώρα οι αντάρτες φαίνεται να επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος με τον εξίσου καιροσκόπο και πολιτικό τυχοδιώκτη αλαβάνο.
Σε αυτό το πριν μάλιστα υπάρχει και συνέντευξη του μεγάλου ηγέτη (στο σπαρίλα και τον ελαφρό) όπου μεταξύ άλλων τον ρωτάνε:
-Πιστεύετε ότι μπορεί να μεταρρυθμιστεί η εε;
-Δε μας έχει πείσει για κάτι τέτοιο, απαντάει ο αλέκος.
Να πάρει. Χρειαζόμαστε κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία, με περισσότερη πειθώ. Και θα τα βρούμε σύντροφοι.
Στη στήλη διαλόγου τέλος, στη σελίδα οκτώ, βρίσκουμε αποσπάσματα από ένα κείμενο αποτίμησης του εεκ για το πρόσφατο 12ο συνέδριό του. (Παρεμπιπτόντως το εεκ πρέπει να είναι η μόνη οργάνωση που ακολουθεί τους ρυθμούς των μπολσεβίκων επί λένιν και πραγματοποιεί συνέδριο κάθε χρόνο –πιθανότατα όμως ευνοείται κι από τη μικρή του οργανωτική- για αυτήν τη διαδικασία.
Μες στα πολλά και διάφορα που αναφέρει το κείμενο (για τις μάζες που στράφηκαν στην αριστερά, κτλ) βρίσκουμε και την κριτική για το ακραία σταλινικό, σεχταριστικό κκε, που συμπίπτοντας σ’ αυτό με τους ρεφορμιστές και τους δεξιούς κεντριστές, διαχωρίζει κι αντιπαραθέτει την προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην εργατική εξουσία, μεταφέροντας την τελευταία σε ένα αόριστο κι απόμακρο μέλλον και κάνοντας την πρώτη κεντρικό στόχο της πολεμικής του.
Από τη στιγμή που ακόμα και το εεκ, το τελευταίο προπύργιο της αριστερίστικης συνέπειας και καθαρότητας, (που εκτιμούσε ότι το δεκέμβρη είχε τεθεί θέμα εξουσίας), μας τη βγαίνει από τα δεξιά, με θέσεις για εργατική κυβέρνηση και για τη δευτέρα παρουσία της λαϊκής εξουσίας, τα έσχατα του κόσμο δεν είναι πλέον ουτοπία..
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με πιο ανάλαφρα θέματα.
Όπως ενημερώνουν την κε του μπλοκ φίλοι αναγνώστες, η μις ρωσία φωτογραφήθηκε με φόντο τον πίνακα του μεγάλου ηγέτη της οκτωβριανής επανάστασης, βλαντίμιρ ιλίτς λένιν –όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς στο φωτογραφικό ντοκουμέντο που ακολουθεί.
Οι πληροφορίες που θέλουν την φωτό να προέρχεται από τα καλλιστεία που διοργανώνει η νεολαία του κκρο ελέγχονται ως αναληθείς. Αν και η διοργάνωση τέτοιου θεσμού από τη σημερινή κομσομόλ –που έχει το όνομα, αλλά όχι την χάρη- είναι μάλλον κάτι παραπάνω από αστικός μύθος και πιθανότατα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Περνάμε στα αθλητικά. Η ομάδα του 37χρονου ντέιβιντ μπέκαμ, λος άντζελες γκάλαξι, έφτασε στη δεύτερη σερί κατάκτηση του πρωταθλήματος των ηπα, νικώντας στον τελικό με 3-1 τη ντινάμο του χιούστον (όπως διαβάζουμε στο σημερινό εθνοσπόρ). Ότι θα φτάναμε στο σημείο να δούμε ομάδα με τέτοιο όνομα στο άνδρο του καπιταλισμού και μάλιστα στην καρδιά του αντιδραστικού τέξας, ομολογώ πως δεν το φανταζόμουνα.
Εμπρός σύντροφοι και για τη σπαρτάκ της νέας υόρκης!
Καιρός: ραγδαία επιδείνωση του καιρού αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, με ισχυρούς αντεπαναστατικούς ανέμους και μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου σε όλη την χώρα. Όπως δήλωσε ωστόσο η γγ, το κκε είναι κόμμα παντός καιρού. Κι αν χιονίζει και αν βρέχει, πάλι ο σύντροφος αντέχει..
Ευχαριστούμε που επιλέξατε το σφυροδρέπανο για την ενημέρωσή σας. Καλό βράδυ.