22 Μαρ 2013

Ο Μητροπολίτης δεν μιλάει για λογαριασμό του.


Σχετικά με το λίβελο του φασίστα καλόγερου κατά του ΠΑΜΕ

Με κείμενό του στο προσωπικό του blog ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος επιτίθεται στο ΠΑΜΕ διότι «τόλμησε» να καταγράψει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια για το 1821 και να συντάξει σχετική επιστολή προς τους μαθητές.

Δεν μας προξενεί εντύπωση. Είναι λογικό να οργίζεται ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων για τα όσα περιέχει η επιστολή του ΠΑΜΕ προς τους μαθητές.

Είναι άλλωστε γνωστός υποστηρικτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και υμνητής της χούντας των συνταγματαρχών.

Δεν χάνει την ευκαιρία να αναπαράγει συνεχώς τη χουντοφασιστική προπαγάνδα, βαφτίζοντας τους ηρωικούς αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αυτούς δηλαδή που ελευθέρωσαν προηγούμενα με το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ την Ελλάδα από τους ναζί, συμμορίτες.

Να αθωώνει με κάθε ευκαιρία το καπιταλιστικό σύστημα, ισχυριζόμενος ότι για την κρίση του καπιταλισμού φταίνε «μερικοί κλέφτες και λωποδύτες θεράποντες του κρατικού μηχανισμού».

Απ’ ό,τι φαίνεται βέβαια ο Μητροπολίτης δεν έχει διαβάσει καν την επιστολή του ΠΑΜΕ. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «διάβασε στην τοπική εφημερίδα το ΒΗΜΑ της Αιγιαλείας ότι το ΠΑΜΕ αποκαλεί τον Παλαιών Πατρών Γερμανό απατεώνα». Όχι πως έχει και καμιά σημασία. Δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό από έναν υπερασπιστή των πολιτικών απογόνων των γερμανοτσολιάδων και των δωσίλογων της Κατοχής.

Για την αποκατάσταση όμως της αλήθειας σημειώνουμε ότι πουθενά δεν γράφει κάτι τέτοιο η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Το αντίθετο λέει. Και συγκεκριμένα ότι «Όταν ο Παπαφλέσσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας».

Η ανακοίνωση δηλαδή αναφέρει ένα υπαρκτό ιστορικό γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ήταν όλοι οι Έλληνες υπέρ της Επανάστασης του 1821.

Και συγκεκριμένα, ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας ήταν αντίθετη με την Επανάσταση του 1821.

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαϊκού κλήρου που εντάχθηκε στον Αγώνα, στο πλευρό του λαού.

Ο Μητροπολίτης δεν μιλάει για λογαριασμό του. Έστω και χοντροκομμένα εκφράζει την πραγματική ανησυχία του συστήματος: Μην τυχόν και μάθουν ποτέ τα παιδιά ότι οι λαοί έχουν δύναμη, ότι μπορούν να οργανωθούν, να παλέψουν και να νικήσουν τους δυνάστες τους. Αυτή είναι η ουσία.

Και για το τέλος ένα μάλλον ρητορικό ερώτημα: Είναι άραγε τυχαίο ότι ο Μητροπολίτης δεν λέει κουβέντα για τα «μαθήματα διάπλασης των παίδων» της Χρυσής Αυγής, την ώρα που εγκαλεί το ΠΑΜΕ;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια φυλακή


Μετά… Ελληνοφρένεια-Γράφει ο ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΛΑΜΟΥΚΗΣ 




Ενώ ακόμη τα πράγματα είναι πολύ ζεστά και τα καζάνια, στην Μεσόγειο και αλλού βράζουν ακόμη, θα επιχειρήσουμε και εμείς μια κατάθεση. Όχι χρημάτων, ούτε προσφορών. Κατάθεση σκέψεων για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και με αφορμή τα γεγονότα της Κύπρου. Τι απεδείχθη μέχρι στιγμής και ενώ όλα είναι πολύ ρευστά...
Απεδείχθη περίτρανα, πόσο αδίστακτοι είναι οι νταβατζήδες της Ευρώπης. Πορεύονται με ωμούς εκβιασμούς, πιστόλια στον κρόταφο, φριχτά διλήμματα. Μια συμμορία που κρατάει δεμένους με αλυσίδες λαούς και χώρες, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συνετίσει όποιον τολμήσει να σκεφτεί να αποδράσει, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, από φριχτούς βασανισμούς, μέχρι δημόσιες εκτελέσεις…
Απεδείχθη πόσο αδίστακτοι είναι και οι εδώ συνεργάτες τους. Οι ντόπιοι δεσμοφύλακες, η περίφημη πολιτική και οικονομική ελίτ, της χώρας. Στο προσκήνιο κομπάζουν για 


την περίφημη αλληλεγγύη προς τον μαχόμενο αδελφό Κυπριακό λαό, ενώ στο παρασκήνιο βοηθούν τους κατακτητές με κάθε μέσον. Από προπαγάνδα μέχρι απειλές, και από ψηφοφορίες στο Γιούρογκρουπ μέχρι τυπικές και αναιμικές επικοινωνιακές στηρίξεις. Το μότο τους γνωστό. Ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι ο μοναδικός, γι αυτό σκύψτε το κεφάλι και ακολουθείστε πιστά ό,τι λένε οι νταβατζήδες μας, όσο παράλογο και εξωφρενικό και αν είναι αυτό.
Απεδείχθη ότι ο στόχος ενός λαού πρέπει να υπάρχει να είναι καθαρός και κυρίως να μην περιορίζεται στην αναζήτηση του καλύτερου νταβατζή. Πόση πιθανότητα επιτυχίας έχει η εγκατάλειψη της συμμορίας της ΕΕ και η αναζήτηση «καλύτερου» νταβατζή, των Ρώσων εν προκειμένω, όταν είναι γνωστό ότι και οι δύο λειτουργούν με τους ίδιους όρους, αν δεν συνεργάζονται κιόλας. Στόχος ενός λαού, ενός πραγματικά λαϊκού κινήματος πρέπει να είναι η απόρριψη κάθε νταβατζή και όχι η αναζήτηση του καλύτερου.
 Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η περιπέτεια του ΌΧΙ της Κύπρου, απεδείχθη ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή ούτε ένωση. Καμία αξία από αυτές που ίσως υπήρξαν κάποτε, υπάρχει πια. Ούτε αλληλεγγύη, ούτε ελευθερία, ούτε φιλελευθερισμός, ούτε δημοκρατία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια φυλακή, με πτέρυγες VIP, για λίγους στο Βορρά και τιγκαρισμένα κελιά για τους πολλούς στο Νότο. Κατέρρευσε και η τελευταία αυταπάτη για όποιον νομίζει ότι μια χώρα μπορεί ελεύθερα να αποφασίζει για το μέλλον της. Αντίθετα επιβεβαιώθηκε ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να αποφασίζει ΜΟΝΟ ό,τι τα γερμανικά συμφέροντα επιβάλουν, στα περίφημα θέατρα των ευρωπαϊκών συσκέψεων κορυφής ή του Γιούρογκρουπ, όπου νυσταγμένοι και αξύριστοι ηγετίσκοι, αποδέχονται μετά από 15 ώρες ό,τι ακριβώς από την αρχή η Γερμανία με τις φίλες χώρες της, επιδιώκουν. Ό,τι εξυπηρετεί συγκεκριμένους κολοσσούς της « Ένωσης». Πολυτελή ή μη δεσμά για τους λαούς.
Απεδείχθη τέλος, ότι ένα ΌΧΙ δεν φτάνει. Χρειάζεται και κάτι περισσότερο, από το περήφανο ΌΧΙ της πλειοψηφίας των βουλευτών. Δεν είναι λίγο, αλλά δεν είναι και αρκετό. Δεν φτάνει μόνο του, θέλει και άλλα πράγματα. Θέλει κυρίως ενεργή συμμετοχή λαού, ετοιμότητα για πολύ δύσκολες καταστάσεις, επίγνωση ότι έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους που θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Θέλει ενταφιασμό των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών, που υπάρχουν σε χιλιάδες συμπολίτες μας, εδώ και στην Μεγαλόνησο. Θέλει αντιφοβικό ορό, στον καθένα και στην καθεμιά μας. Και θέλει επίγνωση για το δίλημμα που ξεπροβάλει μπροστά μας. Ελεύθερος πολίτης με κόστος ή δούλος στις κινέζικες επαρχίες του Νότου.
 Και απεδείχθη ότι το όποιο ΌΧΙ πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, καθαρό στόχο. Να είναι ΌΧΙ άρνησης της ουσίας, όχι δευτερεύουσας λεπτομέρειας, άρνηση των δομών, όχι της επιφάνειας. Άρνηση του συνόλου και όχι μέρους του.
 Ένα καλό μάθημα, ένα πολύ χρήσιμο μάθημα είναι η Κύπρος, ένα γερό crash test, ένα τεστάρισμα του αντίπαλου, ο οποίος αποκάλυψε για τα καλά τα δόντια του και το φρικτό πρόσωπό του, ακόμη και στον πιο αφελή. Δεν είναι λίγο.
  
 ΥΓ 1. Δεν μπορεί να είναι στόχος λαού η διατήρηση του κεκτημένου του χρηματοπιστωτικού κέντρου... Αυτό αφορά λίγους και όχι λαϊκές πλειοψηφίες... Αυτό είναι αίτημα Τζόγου...
 ΥΓ 2. Στην φυλακή της Ευρώπης, η εξέγερση που ξέσπασε στην νοτιοανατολική πτέρυγα, μπορεί να κατεστάλει, αλλά το αίτημα για ελευθερία παραμένει.
 Καλή Λευτεριά. (και πάλι)

 Προπαγάνδα redwave

10 μικροί μύθοι για το 1821


10 μικροί μύθοι για το 1821 


1. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δεν υπήρξαν βίαιοι εξισλαμισμοί στη μετέπειτα ελληνική επικράτεια. Οι Οθωμανοί, εφόσον οι υπόδουλοι λαοί κατέβαλλαν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούσαν, δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Οι μαζικοί εξισλαμισμοί που παρατηρούνται στα Βαλκάνια (Βοσνία, Αλβανία κ.λπ.) έγιναν, κατά κανόνα, με τη θέληση εκείνων που αλλαξοπίστησαν, και ειδικότερα με σκοπό να έχουν καλύτερες σχέσεις με τον κατακτητή και να συμμετέχουν από καλύτερη θέση στη νομή και άσκηση της εξουσίας.
 2.. H επάνδρωση των Γενιτσάρων, από ένα χρονικό σημείο και έπειτα τουλάχιστον, δεν γινόταν βιαίως, μέσω «παιδομαζώματος». Αντίθετα μάλιστα, όσο το σώμα αυτό αποκτούσε εξέχουσα θέση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρκετοί γονείς προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τη «σταδιοδρομία» των παιδιών τους μέσω της κατάταξής τους στους Γενίτσαρους.
 3. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε – ή συνέτρεχε λόγος να υπάρξει – «κρυφό σχολείο», όπως τουλάχιστον αυτό έχει καταγραφεί στο εθνικό συλλογικό ασυνείδητο. Οποιος ήθελε μπορούσε να μάθει ελληνικά, σερβικά, βουλγαρικά κ.ο.κ. χωρίς να παρενοχλείται από τους κατακτητές, οι οποίοι – επαναλαμβάνω – ενδιαφέρονταν πρωτίστως, αν όχι σχεδόν αποκλειστικά, για την ομαλή καταβολή των κάθε είδους φόρων προς τον σουλτάνο.
 4. Ο ρόλος της Εκκλησίας καθ’ όλη αυτή την περίοδο υπήρξε τουλάχιστον αμφιλεγόμενος, αν όχι και αρνητικός σε αρκετές περιπτώσεις (προσοχή: της Εκκλησίας, όχι της θρησκείας). Τα παραδείγματα, πολλά και γνωστά, ξεκινούν από τους ανθενωτικούς της εποχής της Αλωσης και φθάνουν ως τις παραμονές του 1821, με τον λυσσαλέο πόλεμο κατά των οπαδών του Διαφωτισμού, των Φιλικών κ.λπ.
 5. H εξέγερση που άρχισε το 1821 είχε ουσιαστικά κατασταλεί (μόνο μικρές εστίες αντίστασης απέμεναν, οι οποίες ήταν θέμα χρόνου να σβήσουν και αυτές), όταν τον Ιούλιο του 1827 οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι αποφάσισαν να δημιουργηθεί ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει λίγους μήνες μετά η Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
 6. Μπορεί αυτό να μην αρέσει διόλου σε ορισμένους και να μην ταιριάζει με την εθνική μας μυθολογία, αλλά στους «δόλιους», «αναξιόπιστους» κ.ο.κ. Συμμάχους οφείλει, λοιπόν, εν πολλοίς η Ελλάδα την ανεξαρτησία της και την κρατική της (προσοχή: όχι την εθνική) υπόσταση. Οι ίδιοι αυτοί Σύμμαχοι, με την ίδια ή διευρυμένη «σύνθεση», ήταν επίσης εκείνοι που – και για δικούς τους βέβαια λόγους, αλλά το γεγονός παραμένει – προσέφεραν στην Ελλάδα τη Θεσσαλία το 1881, απέτρεψαν την προέλαση των Τούρκων προς την Αθήνα το 1897, έβαλαν την υπογραφή τους στη Συνθήκη των Σεβρών το 1920.
 7. Στον ένοπλο αγώνα κατά των Τούρκων μετείχαν ποικίλων εθνικών προελεύσεων κάτοικοι του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, των οποίων η εθνική συνείδηση βρισκόταν εν πολλοίς στο στάδιο της διαμόρφωσης. Τόσο ο «Θούριος» του Ρήγα, με τις αναφορές του στο πλήθος των υπόδουλων στους Οθωμανούς εθνοτήτων, όσο και η καταγωγή αρκετών πρωταγωνιστών της Επανάστασης (Αρβανίτες της Υδρας και των Σπετσών, Σουλιώτες, Βλάχοι, σλαβόφωνοι κ.ά.) βεβαιώνουν «του λόγου το ασφαλές».
 8. Και πάλι όχι επειδή οι Σύμμαχοι είναι εξ ορισμού «φιλέλληνες» ή «μεγαλόψυχοι», αλλά επειδή η χώρα ευτύχησε να ακολουθήσει τότε πολιτική σωστών συμμαχιών και ανοιχτών οριζόντων (αντί να παίξει τον ρόλο της μικρής «ανάδελφης» που κάθεται και κλαίει), η Ελλάδα υπήρξε η μεγάλη ευνοημένη από τη «μοιρασιά» στα Βαλκάνια μεταξύ 1910 και 1920. Ετσι η Θεσσαλονίκη έγινε «συμπρωτεύουσα» της Ελλάδας, αν και το 1912 ο πληθυσμός τής πόλης περιλάμβανε περίπου 40% Εβραίους, 25% Τούρκους, 20% Ελληνες και 15% άλλους.
 9. Οταν μιλάμε συνεχώς και με τόση ευκολία για «χαμένες πατρίδες», καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως «χαμένες πατρίδες» υπάρχουν για όλους εκείνους τους οποίους αφορούσε η ανταλλαγή πληθυσμών, και όχι μόνο για τους Ελληνες. Χρήσιμη, από αυτή την άποψη, θα ήταν και η παράθεση ορισμένων στοιχείων που συστηματικά αγνοούμε ή αποσιωπούμε, όπως ότι στα τέλη του 19ου αιώνα στο Ρέθυμνο οι μουσουλμάνοι ήταν περισσότεροι από τους χριστιανούς, ότι τα Γιαννιτσά ήταν μία από τις ιερές πόλεις των Τούρκων ή ότι το 1913 ο ελληνικός πληθυσμός του Κιλκίς ήταν λιγότερο από 5%!
 10. Τέλος, όταν γίνεται λόγος για την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από την «προαιώνια κοιτίδα» τους Μικρά Ασία, μπορεί το σχήμα αυτό να χαϊδεύει τα αφτιά των κάθε λογής «ελληνόψυχων» και «πατριδολάγνων», αλλά – δυστυχώς και πάλι γι’ αυτούς – η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Με εξαίρεση ορισμένους συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς, κυρίως στον Πόντο και στην Καππαδοκία, οι περισσότεροι από τους Ελληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάτω από δραματικές συνθήκες τη Μικρά Ασία το 1922-23 ήταν οικογένειες που, αναζητώντας καλύτερη τύχη, είχαν μεταναστεύσει εκεί από την ηπειρωτική Ελλάδα και από τα νησιά του Αιγαίου κατά τον 19ο αιώνα.
 Αυτά, και μην ξεχνάμε: κάθε φορά που ο πειρασμός, με το πρόσωπο ενός αγγελικού στην όψη αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνου ψευδοπατριωτισμού, χτυπά την πόρτα, ας τον ξορκίζουμε… με τη φράση του Σολωμού.

Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε όλα τα επίπεδα


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε όλα τα επίπεδα
ΕΕ - ΔΝΤ βρίσκουν έδαφος για να εξαπολύσουν απειλές και φοβέρες στο λαό να δεχτεί τη χρεοκοπία του
Με όχημα τις τράπεζες και τη σωτηρία τους, κλιμακώνονται οι εκβιασμοί στον κυπριακό λαό
Με το μαστίγιο των εκβιασμών και το καρότο των «εναλλακτικών σχεδίων», η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τα κόμματά της, επιτίθενται στον κυπριακό λαό, καθώς κορυφώνονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο. Οι τεχνοκράτες της λυκοσυμμαχίας κάνουν τώρα λόγο για «συστημικό κίνδυνο», ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε «λύση» πρέπει να περιέχει κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων, ενώ διαρρέονται και σενάρια για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τις εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαανακοίνωσε χτες ότι αν δε βρεθεί «λύση» για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μετά τη Δευτέρα 25 Μάρτη, θα πάψει να διασφαλίζει τη ρευστότητά τους. «Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA (σ.σ. ειδικός μηχανισμός παροχής ρευστότητας της ευρωζώνης), δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος της ΕΕ με συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της.
Πρόκειται για απόφαση που εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σταδιακά τις κυπριακές τράπεζες σε χρεοκοπία, εάν αρχίσουν να λειτουργούν από την Τρίτη 26 Μάρτη. Η συγκεκριμένη απόφαση, λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση της Κύπρου προκειμένου να επισπεύσει τις διεργασίες για την εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ (είτε με κούρεμα των καταθέσεων, είτε από άλλη εναλλακτική πηγή, είτε σε συνδυασμό και των δυο), που αποτελούν προϋπόθεση για την υπογραφεί δανειακή σύμβαση ύψους 10 δισ. ευρώ με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η ανοιχτή απειλή της ΕΚΤ, έχει παράλληλα στόχο την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου στην επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων του μνημονίου.
Θέση για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο πήραν και οι ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, να σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα στην Ευρωζώνη». Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει προφανώς κάποιες δύσκολες επιλογές. Είναι μια κρίσιμη περίοδος. Και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας στην πορεία της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Γενικότερα, έχουμε ένα προφανές συμφέρον για την ευημερία της Ευρώπης, ως το μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο μας».
Δεδομένο το τέλος στις καταθέσεις
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι η κρίση στην Κύπρο αποτελεί«συστημικό κίνδυνο» για την Ευρωζώνη, δείχνοντας τις γενικότερες ανησυχίες των αστικών επιτελείων στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν ελεγχόμενα την κρίση. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου «να υποβάλει νέες προτάσεις με εναλλακτικές λύσεις» τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτές θα εξεταστούν στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ», θα περιέχουν δηλαδή και κούρεμα των καταθέσεων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους μικρούς καταθέτες με πλήρη εγγύηση των 100.000 ευρώ», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι πρέπει να βρεθεί μια «πιο δίκαιη λύση ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να συμβάλουν περισσότερο από τους μικρούς». Δείχνοντας τροχιοδεικτικές για το πού θα κάτσει τελικά η μπίλια του τέλους στις καταθέσεις, υποστήριξε ότι «η έκτακτη συνεισφορά από τις καταθέσεις είναι ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο».
Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει «μια εφάπαξ εισφορά»μέσω κουρέματος των καταθέσεων. «Στην προσπάθεια εξισορρόπησης του πακέτου για ένα νέο μέλλον στην Κύπρο ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε μια συμβολή των καταθετών», σημείωσε. Το βάρος, τόνισε, πρέπει «να το επιμεριστούν και εκείνοι που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο αλλά και οι μεγάλες καταθέσεις».
Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στήριξε απόλυτα την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες αν δε βρεθεί λύση. Αυξάνοντας τις πιέσεις, ανέφερε ότι «η παροχή ρευστότητας μπορεί να δίνεται μόνο στις τράπεζες που είναι φερέγγυες», και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα «ένα πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «η συνεισφορά της Ευρωζώνης δε θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ» προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε,«να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους».
Δίνοντας και την πτυχή των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είπε αναφερόμενος στη Ρωσία ότι «δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πρόσθετο δάνειο και περισσότερες επενδύσεις στις κυπριακές τράπεζες», προσθέτοντας με νόημα ότι «ακόμη και αν (οι Ρώσοι) μπορούσαν να δανείσουν περισσότερα χρήματα, αυτό δε θα ωφελούσε τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Ολι Ρεν,ανέφερε ότι «η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως». Ο Σάιμον Ο' Κόνορ τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να παρουσιάσει μια «αξιόπιστη και συνεκτική λύση» εντός του χρονοδιαγράμματος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να πάρουν απόφαση «είτε πραγματοποιώντας έκτακτη σύνοδο είτε τηλεδιάσκεψη» μέχρι και τη Δευτέρα.
Σενάρια για έξοδο από το ευρώ
Την ανάγκη να «συζητηθεί ανοιχτά το ενδεχόμενο της εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη», έθεσαν επί τα τάπητος τα μέλη του Eurogroup Working Group, σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψή τους για την Κύπρο, σύμφωνα με το «Reuters». Στην τηλεδιάσκεψη, που δεν πήρε μέρος ο Κύπριος κυβερνητικός αξιωματούχος και συμμετείχαν οι υφυπουργοί των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται τα πρακτικά της συνεδρίασης - τέθηκε το ενδεχόμενο της εξόδου της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ.
Οπως αναφέρεται, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν ότι στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Κύπρος το ευρώ χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να θωρακιστεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από τις συνέπειες και να διασφαλιστεί ότι δε θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε επίσης το σενάριο να επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, ώστε να προστατευτεί η ΕΕ από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση να «παγώσει» με νόμο «κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους».
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου», ανέφερε χτες η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της. Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, διευρύνοντας το πλαίσιο των εκβιασμών προς τον κυπριακό λαό, υποστήριξε πως αν η κυπριακή κυβέρνηση «δεν αποφασίσει μία μείωση του ποσού δανεισμού κατά 5,8 δισεκατομμύρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης και τότε δε θα δοθούν χρήματα ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους». Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι«παράδοξη» η απόφαση της κυπριακή κυβέρνησης να απορρίψει την απόφαση του Γιούρογκρουπ που «η ίδια διαπραγματεύτηκε».
Δίνοντας, ωστόσο, την πραγματική διάσταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με φόντο την κρίση στην Κύπρο, ανέφερε ότι ένα νέο δάνειο από τη Ρωσία «θα αυξήσει κι άλλο το χρέος της Κύπρου και θα οδηγήσει σε άμεση αναστολή των δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να εξηγήσω στους Αυστριακούς φορολογουμένους, γιατί αναλαμβάνουμε εμείς εγγυήσεις για χρήματα των Ρώσων ή των Βρετανών».
Για «κίνδυνο μετάδοσης» και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης των συνεπειών από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, έκανε λόγο χτες ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης «Fitch», τονίζοντας ότι δημιουργεί προηγούμενο. «Η επιβολή ενός τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Αντιδράσεις από Γερμανία και Τουρκία
Σύμφωνα, εξάλλου, με την εφημερίδα «Der Handelsblatt», η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και είναι έτοιμη να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, «αν η χώρα δε συνεισφέρει τα απαραίτητα σε ένα νέο πακέτο βοήθειας». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «δεν είναι το επιθυμητό σενάριο, αλλά η απόφαση εξαρτάται από την Κύπρο».
Χτες, καταγράφηκε και η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας, αξιωματούχοι της οποίας διαμήνυσαν ότι η Αγκυρα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της. Οπως έλεγαν, «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της νότιας Κύπρου. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

Οι ξεπουλημενοι.....πουλανε


Ξενοδόχοι, Τουρ. Πράκτορες: Εμείς λέμε ναι στην πώληση του Ερημίτη!
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Π. Μπράμος και Τουριστικών Πρακτόρων Δ. Διαβάτης σχετικά με την εκποίηση του Ερημίτη, στηρίζοντας την επένδυση στην εν λόγω περιοχή. 
Υποστηρίζουν ότι με την εκποίηση αυτή, θα γίνει επένδυση που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας αλλά και αξιοποιηση της περιοχής αυτής, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση να τηρηθούν οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας μετά από ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ. αποφάσισαν να εκδώσουν Δελτίο Τύπου σχετικά με την επένδυση στον Ερημίτη.
Παρακολουθώντας τον Τοπικό Τύπο και τις αντιδράσεις όσον αφορά την επένδυση θεώρησαν καθήκον να λάβουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της επένδυσης, μια επένδυση που θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του Κερκυραϊκού Τουρισμού και θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και αξιοποίηση της περιοχής.
Βεβαίως η αποδοχή της επένδυσης εκ μέρους της Ένωσης και του Συνδέσμου προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις της υπογραφής συμβάσεως και την κατά προτεραιότητα προστασία του περιβάλλοντος.
     


Τα... πειραματόζωα


Τα... πειραματόζωα
Γρηγοριάδης Κώστας
Σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό, που τελικά καταντά στον αυτοεξευτελισμό, καταφεύγει ακόμη μια φορά η νεολαία της Χρυσής Αυγής. Σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τι λέει; Οτι το Σεμπαλάτινσκ στο Ανατολικό Καζαχστάν (σ.σ. σήμερα έχει άλλο όνομα) η Σοβιετική Ενωση το έκανε πεδίο πυρηνικών δοκιμών χρησιμοποιώντας τους κατοίκους ως πειραματόζωα για να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας!
Αποκορύφωμα του πονήματος αυτού, άξιου ελεεινολογίας όπως αντίστοιχα που δημοσιεύονται κατά καιρούς από μηχανισμούς μυστικών υπηρεσιών ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως, π.χ., τα επιτελεία της CIA, που μάλιστα μετά τον πόλεμο διέσωζαν εγκληματίες των ναζί, είναι και αυτό που γράφουν: «Οι 200.000 κάτοικοι έγιναν πειραματόζωα, καθώς τους διέταζαν να εξέλθουν από τα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια των εκρήξεων».
Αλήθεια, με τέτοιες κατασκευές ψάχνουν να δημιουργήσουν το άλλοθί τους για την κατά καιρούς εγκληματική τους δράση κατά των μεταναστών αλλά και Ελλήνων εργαζομένων οι φασίστες, ιδεολογικοί απόγονοι του Χίτλερ και των Τσολάκογλου; Αλλά από τέτοιους τι μπορεί κανείς να περιμένει; Εχουν κάνει σκοπό της ζωής τους, όπως και ο Χίτλερ, την αντικομμουνιστική πάλη αλλά όσους τόνους λάσπη και αν ρίξουν με τα χυδαία όπλα τους δεν πρόκειται να λεκιάσουν αυτούς που τότε άνοιξαν το δρόμο της απελευθέρωσης των λαών τους, κατατρόπωσαν στα πεδία της μάχης και παραμένουν παράδειγμα για τους λαούς όλου του κόσμου.

«Fizcult Hura» - «Hail Hitler»: 5-1!



«Fizcult Hura» - «Hail Hitler»: 5-1!
Εκτός από την ιστορία των όσων συνέβησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τον ναζιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή, υπάρχει και μια εντελώς διαφορετική.
Η ιστορία αυτή εκτυλίχθηκε στο γερμανοκρατούμενο Κίεβο το 1942. Οι ποδοσφαιριστές της «Ντιναμό», πλαισιωμένοι από τρεις συναδέλφους τους της «Λοκομοτίβ», φτιάχνουν, μεσούσης της γερμανικής κατοχής, την ποδοσφαιρική ομάδα «Σταρτ». Τα κατορθώματα των ρακένδυτων και υποσιτισμένων ποδοσφαιριστών της «Σταρτ» στο γήπεδο, ειδικά μετά τη νίκη τους επί της γερμανικής «PGS», που λειτουργούν ως ένεση ανάτασης για τον ουκρανικό λαό, δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους ναζί, οι οποίοι στέλνουν στο Κίεβο τη θεωρούμενη ανίκητη ομάδα της γερμανικής αεροπορίας, τη «Φλάκελφ».
Στον πρώτο αγώνα μεταξύ «Σταρτ» - «Φλάκελφ», στις 6 Αυγούστου 1942, οι Ουκρανοί διαλύουν τη γερμανική ομάδα με 5-1.
Οι Γερμανοί ζητούν «εκδίκηση» και η ρεβάνς ορίζεται τρεις μέρες αργότερα. Ηδη από τα αποδυτήρια, πριν την έναρξη του αγώνα, οι άντρες των SS εφιστούν την προσοχή στους ποδοσφαιριστές της «Σταρτ»: «Οταν βγείτε στο γήπεδο θα χαιρετήσετε με τον δικό μας τρόπο»...
Λίγο αργότερα στο κατάμεστο στάδιο, στον ναζιστικό χαιρετισμό και στα «Χάιλ Χίτλερ» των αντιπάλων τους, οι παίκτες της «Σταρτ» απαντούν με τον σοβιετικό χαιρετισμό: «Fizcult Hura» (σ.σ.: «Ζήτω ο αθλητισμός»)!
Στο ημίχρονο του αγώνα, και ενώ το σκορ ήταν 3-1 υπέρ των Ουκρανών, η επίσκεψη των ναζί στα αποδυτήρια συνοδεύεται από το εξής ξεκάθαρο μήνυμα προς τους παίκτες της «Σταρτ»: Η θα καθίσετε να χάσετε ή θα υποστείτε τις συνέπειες...
Οι Σοβιετικοί δεν κάθισαν να χάσουν.
Το ματς έληξε 5-3 υπέρ τους...
Το αντίτιμο ήταν πολλοί από αυτούς να πεθάνουν κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εκτελεστούν μερικούς μήνες αργότερα.
Σήμερα, έξω από το γήπεδο «Ζενίτ» της Ουκρανίας δεσπόζει ένα άγαλμα. Στη βάση του αγάλματος που αναπαριστά την εικόνα τεσσάρων ποδοσφαιριστών υπάρχει χαραγμένη η εξής επιγραφή:
«Η δόξα σας δεν θα ξεθωριάσει στους αιώνες...».

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αδυσώπητο εκ φύσεως...


Αδυσώπητο εκ φύσεως...
Η κυρία Λαγκάρντ είχε πει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι «τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα της Ελλάδας».
Κατ' αντιστοιχία, η ζημιά της Κύπρου από το παιχνίδι που παίχτηκε στο «Γιούρογκρουπ» δεν είναι παρά τα κέρδη που φιλοδοξούν να έχουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εξελίσσεται μεταξύ τους μεσούσης της κρίσης.
*
Είναι πασίγνωστο ότι η Γερμανία
(φυσικά δε μιλάμε για τη Γερμανία του γερμανικού λαού, αλλά για την ιμπεριαλιστική Γερμανία των μονοπωλίων, της «Ζήμενς», της «Χόχτιφ», της «Τίσεν», της «Ντόιτσε Μπανκ»)
κερδίζει αστρονομικά ποσά από την κρίση.
Αλλωστε, οι ιμπεριαλιστές δεν το έχουν κρύψει: Γι' αυτούς δεν είναι μόνο η καπιταλιστική «ανάπτυξη», αλλά είναι και η καπιταλιστική κρίση που αποτελεί «ευκαιρία».
*
Στο πλαίσιο του αδήριτου νόμου που διέπει τις καπιταλιστικές σχέσεις, στο πλαίσιο δηλαδή του νόμου της καπιταλιστικής ανισομετρίας, ο ισχυρός - εν προκειμένω η Γερμανία - έχει πάντα το πλεονέκτημα να κερδίζει τόσο από την «ανάπτυξη» όσο και από την κρίση του καπιταλιστή συμμάχου της.
*
Σήμερα, σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες κρίσης, τα πράγματα διαμορφώνονται ως εξής:
α) Οπως παραδέχτηκε τον περασμένο Αύγουστο η γερμανική εφημερίδα «Bild», χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα «τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της». Ο τίτλος του μακροσκελούς άρθρου ήταν: «Η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ», τόνιζε.
β) Στην ίδια παραδοχή προχώρησε και η γερμανική «Handelsblatt». Στο δημοσίευμά της, η ανάλυση του οικονομολόγου του ινστιτούτου του Κιέλου Jens Boysen - Hogrefe οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λόγω της κρίσης και των χαμηλών επιτοκίων, το γερμανικό κεφάλαιο τα τελευταία 3,5 χρόνια εξοικονόμησε 68 δισ. ευρώ σε κόστος δανεισμού.
γ) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου «Ifo» η κρίση για τη Γερμανία είναι τόσο προσοδοφόρα, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου, αναμενόταν το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για το 2012 να ξεπερνούσε το πλεόνασμα κάθε άλλης χώρας στον κόσμο.
*
Επομένως, τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα
(σ.σ.: Ηδη από το Μάρτη του 2012, ο ίδιος ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκάλυπτε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ότι από τα μέχρι εκείνη τη στιγμή λεγόμενα «πακέτα στήριξης» προς την Ελλάδα, τα κέρδη της Γερμανίας ξεπερνούσαν τα 15 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα και με τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς του οικονομολόγου Thomas Fricke, που δημοσιεύτηκαν το Μάη του 2011 στη γερμανική έκδοση «Financial Times», τα κέρδη του γερμανικού κεφαλαίου μόνο από την αξιοποίηση των λεγόμενων «πακέτων στήριξης» προς την Ελλάδα δε θα είναι λιγότερα από 10 δισ. ευρώ),
τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία κ.λπ.,
δεν είναι το αποτέλεσμα της «κακής φύσης των Γερμανών». Είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την αδυσώπητη φύση του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

TOP READ