21 Μαρ 2020

Πανδημία εργοδοτικής αυθαιρεσίας – Πάνω από 300 απολύσεις στα ΚΤΕΛ της Κρήτης


Ενώ ο κατ’ όνομα υπουργός εργασίας απευθύνει “έκκληση” στους εργοδότες να μην προβαίνουν σε απολύσεις επειδή δεν είναι “ηθικά” και “κοινωνικά” σωστό, χωρίς να προβαίνει σε καμία νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης απολύσεων για τις επιχειρήσεις που ακόμα βρίσκονται σε λειτουργία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχει κύμα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και απολύσεων.
Ο κλάδος των Μεταφορών είναι από τους πιο σφοδρά πληττόμενους, καθώς τυπικά οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν, αλλά τα αφεντικά προσπαθούν να φορτώσουν τη χασούρα από την τεράστια πτώση του τζίρου στους εργαζόμενους, με πιέσεις απολύσεις, εικονικές παραιτήσεις για να μη φαίνεται η απόλυση, χορήγηση κανονικών αδειών ή αδειών άνευ αποδοχών και προσπάθειες επιβολής εκ περιτροπής εργασίας. Μόνο στην περιφέρεια Κρήτης παρατηρούνται 50 απολύσεις στο ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου και 250 στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, με τεράστιες πιέσεις και στους εναπομείναντες εργαζόμενους για επί τα χείρω μετατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Καταγγελία για το θέμα έκαναν οι γραμματείες Ρεθύμνου και Χανίων του ΠΑΜΕ, καταδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης:
«Στα ΚΤΕΛ  και στα ΑΣΤΙΚΑ μόνο στην Περιφέρεια της Κρήτης έχουμε περισσότερες από 300 απολύσεις (250 στο ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου και 50 στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου) ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που δεν απολύθηκαν μέχρι στιγμής πιέζονται να πάρουν άδεια απουσίας άνευ αποδοχών και η εργοδοσία προχωράει σε μονομερή επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων. Παρόμοια είναι η κατάσταση  στα ΚΤΕΛ και σε άλλες περιοχές. Οι απολυόμενοι έρχονται να προστεθούν στις 40.000 απολύσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες», καταγγέλλουν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ.
«Η κυβέρνηση έχει καθολική ευθύνη για το κύμα απολύσεων που κατακλύζει τον κλάδο καθώς όχι απλά δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά με την πρότασή της για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έδωσε το πράσινο φως στη μεγαλοεργοδοσία για να επιτεθεί και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς χιλιάδων εργαζόμενων», σημειώνουν.

Αθλιότητες κυβέρνησης: Γελιούνται όμως αν θεωρούν πως τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι θα βάλουν επ’αόριστον σε καραντίνα τους αγώνες

 

Από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα καλεί το ΠΑΜΕ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς με τη σημερινή ΠΝΠ αναστέλλει την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών.
Σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση μετά από κάθε διάγγελμα του πρωθυπουργού φέρνει και ένα νόμο με τη διαδικασία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, για το ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τον οποίο επιδιώκει να περνάει στα "ψιλά".
Όσα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και σχεδίαζε να τα ολοκληρώσει αυτές τις μέρες, χωρίς να υπολογίζει στην εμφάνιση του κορονοϊού, τα φέρνει σήμερα με τον πιο προκλητικό τρόπο, αξιοποιώντας την πανδημία, με στόχο να τα συνηθίσουν οι εργαζόμενοι.
Η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη απεργών είχε αρθεί τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για την πλήρη ασυδοσία εργοδοτών εν μέσω πανδημίας...
• Με τον καταιγισμό απολύσεων άνευ προηγουμένου με πάνω από 40.000 σε 10 μέρες.
• Με μονομερείς εργοδοτικές ενέργειες συνθλίβοντας μισθούς και εργασιακές σχέσεις.
• Με το συντριπτικό χτύπημα των δικαιωμάτων σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους οποίους κρατούν μαντρωμένους στη δουλειά, χωρίς άδειες εις βάρος της υγείας τους.
• Με την εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια της φυσικής εξάντλησης.
• Με την ολική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όταν κατά τα άλλα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.
…Όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να τα καταγγείλουν πουθενά, καθώς όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες και με λουκέτο αλλά απειλούνται στην ουσία με φυλάκιση αν αντιδράσουν.
Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Φοβάται η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν σε συνθήκες πανδημίας εργατικοί αγώνες, που θα πάνε κόντρα στην προστασία της Δημόσιας υγείας και στην ανάγκη να προφυλαχτεί η υγεία του λαού;  Όχι, είναι μέτρο για να μείνει το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει εργασιακό καθεστώς γαλέρας με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο, με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε καραντίνα. Η μόνη χρησιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου είναι να αφήσει πλήρως ελευθέρα τα χέρια της εργοδοσίας, για να κάνει ότι θέλει μέσα στους χώρους δουλειάς.
Είναι αδίστακτοι! Ο στόχος είναι να κλείσουν τα στόματα!
Καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».


Covid-19: Ο καπιταλισμός νοσεί βαθιά...


Η διαπάλη για την «πατρότητα» του νέου κορονοϊού SARS COV-2 (η ασθένεια είναι η Covid-19) ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους είναι ενδεικτική για τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ισχυρότερες δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας», καθώς και για τις μεθόδους με τις οποίες μπορεί να διεξάγεται αυτή η διαπάλη.

Ετσι, στις αρχές της βδομάδας ο «διαβολικά καλός» κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό «κινέζικο», για να ακολουθήσει σφοδρή αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκένγκ Σουάνγκ, που κατηγόρησε τον Τράμπ πως «στιγματίζει» την Κίνα.


Προηγήθηκε τοποθέτηση άλλου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν, που με ανάρτηση στο Twitter άφηνε να εννοηθεί πως οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις σχετίζονται με την επιδημία στη Γουχάν. Ο Λιζιάν, σχολιάζοντας δήλωση του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, που παραδέχθηκε ότι κάποιοι Αμερικανοί, που πιστευόταν ότι είχαν πεθάνει από γρίπη, ίσως στην πραγματικότητα να πέθαναν από τον νέο κορονοϊό, αναρωτήθηκε: 
  • «Πότε εμφανίστηκε ο "ασθενής - μηδέν" στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Ισως ο στρατός των ΗΠΑ να έφερε την επιδημία στη Γουχάν. Δημοσιεύστε τα στοιχεία σας! Οι ΗΠΑ μάς χρωστούν μια εξήγηση».

Από τη μεριά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, επέμεινε ότι ο κορoνοϊός ξεκίνησε από τη Γουχάν και κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές για έλλειψη συνεργασίας και προσπάθεια συγκάλυψης, που «κόστισαν δύο μήνες στην αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».

Καταγγελίες για προετοιμασία και χρήση βιολογικών όπλων

Είναι δύσκολο κάποιος να προφητεύσει για το ποιος έχει δίκιο. Η αλήθεια είναι πως, παρά τις Διεθνείς Συμφωνίες απαγόρευσης των βιολογικών όπλων του 1972 και του 1975, υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις πως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάθε άλλο παρά έχουν παραιτηθεί από το να έχουν και βιολογικά όπλα, τα οποία εκσυγχρονίζουν και μπορούν να αξιοποιήσουν. Ετσι, π.χ., κατά καιρούς η Κούβα έχει επίσημα κατηγορήσει τις ΗΠΑ για χρήση σε βάρος της βιολογικών όπλων, μικροοργανισμών κ.ο.κ.

Γνωρίζουμε, επίσης, πως επίσημα το 2018 η Ρωσία είχε θέσει το ζήτημα του ελέγχου εργαστηρίων «βιολογικών ερευνών», που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες (π.χ. Καζακστάν, Αρμενία), που σίγουρα δεν είναι τα μόνα, αφού σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του ρωσικού «Σπούτνικ», οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν 400 ανάλογα εργαστήρια σε 25 χώρες του κόσμου. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονταν παράξενα γεγονότα μολύνσεων ανθρώπων, σε περιοχές όπου λειτουργούν τέτοια εργαστήρια. Σύμφωνα με άλλο ρωσικό δημοσίευμα, το αμερικανικό «βιολογικό εργαστήρι» στο Καζακστάν ασχολούνταν και με νυχτερίδες, και ως γνωστόν ο νέος κορoνοϊός σχετίζεται με αυτές. Την ύπαρξη και λειτουργία του συγκεκριμένου εργαστηρίου έχει καταγγείλει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν.

Ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, πρώην υπουργός, πρώην σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ευθέως έδειξε τις ΗΠΑ στην κατασκευή του νέου κορoνοϊού: 
  • «Κάθε παγκόσμιος πόλεμος διακρίνεται από τις δικές του πρωτοποριακές μεθόδους πολέμου. Οι Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι που αποκάλυψαν αυτό το βιολογικό όπλο. Και οι προηγούμενες δοκιμές, όπως ο Εμπολα και η γρίπη των πτηνών, ήταν απλώς πειράματα, που οδηγούσαν στο δρόμο για τον σχηματισμό ενός στοχευμένου ιού επιλεκτικής δράσης. Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα στην παγκόσμια αλυσίδα. Οταν μιλάμε για υβριδικό πόλεμο, είναι καλύτερο να αξιολογήσουμε με προσοχή τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Κι αυτός ο υβριδικός παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει εξαφανιστεί. Ο στόχος αυτού του πολέμου για την αμερικανική παγκόσμια κυρίαρχη ελίτ είναι ξεκάθαρος κι είναι η διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας. Κύρια στο στόχαστρό τους είναι η Κίνα και η Ρωσία, δεδομένου ότι εδώ η κατάσταση τους έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους». 
Σύμφωνα με τον Γκλάζιεφ, ο νέος κορονοϊός και η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι τμήματα της ίδιας «τεχνητής αλυσίδας».

Η «κινούμενη άμμος» των ανταγωνισμών στην παγκόσμια οικονομία

Ασχετα όμως από το εάν ο SARS COV-2 είναι ένας κατασκευασμένος ή όχι κορoνοϊός, εκείνο που είναι σίγουρο είναι η τεράστια επίδραση που αυτός ασκεί στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, στους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται σε αυτήν. Τρία σημαντικά στοιχεία, που το ΚΚΕ έχει εντοπίσει στις αναλύσεις του, όπως είναι η αβεβαιότητα της αναιμικής παγκόσμιας ανάπτυξης, η ενίσχυση της πολιτικής του προστατευτισμού στις καπιταλιστικές οικονομίες και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, λαμβάνουν πλέον νέες διαστάσεις.

Ηδη σήμερα όλοι εκείνοι, που το προηγούμενο διάστημα πανηγύριζαν για τη λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» και για την «ανάπτυξη», που είχε σκληρό ταξικό πρόσημο υπέρ των κερδών του κεφαλαίου, είναι τώρα αναγκασμένοι να ομολογήσουν πως οι καπιταλιστικές οικονομίες θα κινηθούν το επόμενο διάστημα σε ρυθμούς ύφεσης και κρίσης.

Επιπλέον, διάφορες αστικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, κλείνουν σύνορα, διακόπτουν διακρατικές οικονομικές συναλλαγές, αυξάνουν τους δασμούς, αλλά και χρηματοδοτούν σχέδια «στήριξης» των επιχειρηματιών τους. Η «φαγωμάρα» τους έφτασε μέχρι και στην επιδίωξη ελέγχου του εμβολίου, που ετοιμάζει η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac» και που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να προσπάθησε να αγοράσει για αποκλειστική χρήση στη χώρα του. Να σημειωθεί πως ο μεγαλομέτοχος της συγκεκριμένης γερμανικής εταιρείας, που έχει χρηματοδοτηθεί και από την ΕΕ, συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς, που πριν από 5 χρόνια είχε «προφητεύσει» την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας ενός φονικού ιού.

Σήμερα, στη «ζούγκλα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αντί της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για το ξεπέρασμα της πανδημίας, βλέπουμε 10-15 μεγάλα μονοπώλια του χώρου της βιοτεχνολογίας (αμερικανικά, γερμανικά, ρωσικά, ιαπωνικά, κινεζικά κ.ο.κ.) να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εφεύρει το εμβόλιο, για να αυξήσει τα κέρδη του.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πακέτο ενίσχυσης των αμερικανικών μονοπωλίων της τάξης των 50 δισ. δολαρίων, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προετοιμαζόμενο «πακέτο» 850 δισ. δολαρίων. Ανάλογα μέτρα, καθώς και μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης, λαμβάνουν όλες οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Εννοείται πως η «μερίδα του λέοντος» των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλίων (των αερομεταφορών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ενεργειακών μεγαθηρίων κ.ά.), η κερδοφορία των οποίων πλήττεται σε συνθήκες ύφεσης των καπιταλιστικών οικονομιών και εμπορικών «πολέμων». «Πόλεμοι» που δεν διεξάγονται μόνο μέσα από τις κυρώσεις, που επιβάλλουν η μια στην άλλη καπιταλιστική χώρα, όπως π.χ. είναι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και με καλυμμένους τρόπους, όπως το πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που επέβαλε πρόσφατα στην «Apple» η γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού, «για πρακτικές που αντιβαίνουν τους κανόνες ανταγωνισμού».

Η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι παρουσιάστηκε ως «πόλεμος» μεταξύ Σαουδαράβων και Ρώσων, που δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, ώστε να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή του. Ωστόσο, πολλά δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με κάτι παραπάνω, που δεν αφορά απλώς τις δύο αυτές χώρες, αλλά τις ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια χάρη στο σχιστολιθικό πετρέλαιο έχουν αναδειχθεί σε ισχυρό εξαγωγέα πετρελαίου. Οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο υπολογίζεται πως θα πλήξουν τις αμερικανικές εξορυκτικές εταιρείες, που εξορύσσουν σχιστολιθικό πετρέλαιο και τις τράπεζες, που συνδέονται με αυτές.

Το σύστημα νοσεί βαθιά

Πολλοί είναι αυτοί που επιδιώκουν να μαντέψουν πώς θα είναι ο κόσμος μας μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19 και αν αυτή μπορεί να ανατρέψει τις τάσεις της «παγκοσμιοποίησης» των τελευταίων δεκαετιών. Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο SARS COV-2 μπορεί να παίξει έναν ρόλο «δημιουργικής καταστροφής» για το καπιταλιστικό σύστημα, που θα «διορθώσει» στρεβλώσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, χωρίς να προκληθεί πόλεμος.

Αλλοι, αντίθετα, εκτιμούν πως ο SARS COV-2 θα μας οδηγήσει σε μια παγκόσμια κατάσταση, όπου «η παλιά παγκόσμια τάξη», των υπολειμμάτων του όποιου διεθνούς δικαίου, θα καταρρεύσει, ανοίγοντας νέους «κύκλους» μεγάλων αιματοχυσιών. Ολοι τους, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν πως σε κάθε σενάριο «το μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι λαοί!

Σ' αυτές τις συνθήκες και σε όλο του το μεγαλείο διαφαίνεται πως αυτό το σύστημα «νοσεί» βαθιά. 
Η πανδημία Covid-19 δείχνει:
  • Τη «γύμνια» των δημόσιων συστημάτων Υγείας ακόμη και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, προς όφελος της εμπορευματοποίησης των συστημάτων Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
  • Πως η καπιταλιστική αναρχία στην παραγωγή αδυνατεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες.
  • Πως ακόμη κι αυτό το εμβόλιο μπορεί να είναι αντικείμενο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για να μη μιλήσουμε για τα βιολογικά και τους «υβριδικούς» πολέμους τους.
  • Πως εκατομμύρια άνθρωποι το επόμενο διάστημα θα κινδυνέψουν να χάσουν την εργασία τους, εξαιτίας όχι του Covid-19, αλλά του ότι η καπιταλιστική οικονομία κινείται στη βάση του κέρδους των λίγων, που βλέπουν αυτά τα κέρδη να συρρικνώνονται και ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα βάρη και πάλι στις πλάτες των πολλών.
Η μελέτη της πείρας του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες είναι πολύτιμη, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση της επιδημίας ευλογιάς στη Μόσχα, στα 1959, που είχε μεταφερθεί εκεί από την Ινδία. Τα ισχυρά συστήματα Υγείας, το βάρος που δόθηκε στην Πρόληψη, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στα σύγχρονα, καλά χρηματοδοτούμενα και στελεχωμένα νοσοκομεία, με επαρκείς μονάδες εντατικής θεραπείας, τονίζουν τα πλεονεκτήματα της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης και του κεντρικού σχεδιασμού, της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που είναι αναγκαία και ικανή να βγάλει τους εργαζόμενους από το «σαράκι» του καπιταλισμού και των αδιεξόδων του.
* Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Τσιάρτα, το δύσκολο είναι να μην είσαι μαλάκας




Αυτή είναι η ανάρτηση που έκανε ο γνωστός «ελληναράς»
πρώην ποδοσφαιριστής Τσιάρτας στη σελίδα του στο φέισμπουκ.



Αφού παρακάμψουμε την αμορφωσιά του «πατριώτη» που θέλει να σώσει τη χώρα, αλλά κατακρεουργεί τη γλώσσα της, σημειώνουμε τα αυτονόητα:

  1. Ο κορωνοιός θα γιατρευτεί. Ο ιός που δεν γιατρεύεται είναι της αλητείας.

  2. Ο ιός της αλητείας παρότι δεν γιατρεύεται όσον αφορά τους νοσούντες ωστόσο αντιμετωπίζεται όσον αφορά την κοινωνία και ένας από τους τρόπους είναι η δημοσιοποίηση της αλητείας ώστε η κοινωνία να την τοποθετεί στην καραντίνα που της αξίζει.

  3. Το δύσκολο σε αυτή τη ζωή δεν είναι να είσαι καλός 
    ποδοσφαιριστής, καλός τραγουδιστής, καλός δημοσιογράφος, καλός σαλεπιτζής κοκ. Το δύσκολο είναι να μην είσαι μαλάκας.

Τα κέρδη φρενάρουν... την προστασία της ζωής



Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες που ζούμε ελάχιστα διαφέρουν από έναν πόλεμο. Ομως εκτός από τον πόλεμο με τον κορονοϊό, φαίνεται να έχει ξεσπάσει και μια δεύτερη «πολεμική» εστία σχετική με την πανδημία, για την πρωτοκαθεδρία στην παρασκευή εμβολίου!
 
Την είδηση αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», που έγραψε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει με μεγάλα χρηματικά ποσά Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου ιού. Στόχος είναι να εξασφαλίσει αποκλειστικά για τις ΗΠΑ τη χρήση του εμβολίου, από μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, την «CureVac», με έδρα το Τούμπινγκεν στη Βάδη - Βιρτεμβέργη. Από την πλευρά του, το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο αυτής της εταιρείας, προτείνοντας με τη σειρά του προνομιακούς οικονομικούς όρους. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και ειδικεύεται στην «ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου, θεραπειών με βάση τα αντισώματα, αγωγών για σπάνιες νόσους και εμβολίων». 
Στον Τύπο δημοσιεύονται και διάφορες άλλες ειδήσεις, για εταιρείες που προσπαθούν να βρουν εμβόλιο ή θεραπεία για τον κορονοϊό, όπως η «Moderna» στις ΗΠΑ, που έκανε τις πρώτες δοκιμές εμβολίων σε εθελοντές, ή μια ομάδα που εργάζεται στη Γαλλία για την παραγωγή φαρμάκου με βάση την υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), η οποία χρησιμοποιήθηκε πριν από 70 χρόνια για την ελονοσία.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτός ο ανταγωνισμός έχει και κάτι καλό, καθώς θα οδηγήσει στην ανακάλυψη του εμβολίου, πανάκριβου έστω, αλλά τουλάχιστον ικανού να αναχαιτίσει την πανδημία. 
Ακόμα κι απ' αυτή τη σκοπιά, όμως, ο ανταγωνισμός για τα κέρδη φρενάρει κάθε δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στους επιστήμονες, που θα έδιναν τη δυνατότητα να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο. 
Μία επιπλέον διάσταση, που επιβεβαιώνει τον ανορθολογισμό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, έδωσε ο Αμερικανός γιατρός Πίτερ Χότεζ, ο οποίος υποστήριξε πως πριν από μερικά χρόνια ήταν κοντά στο να βρει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού SARS, αλλά «κόλλησε» στη χρηματοδότηση. 
Το 2016, η ομάδα του στο Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων στο Τέξας βρήκε ένα εμβόλιο κατά του SARS, που ανήκει επίσης στην κατηγορία των κορονοϊών. 
Ωστόσο, χρειάστηκαν χρήματα για να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ, για προφανείς λόγους, αφού ο SARS δεν πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις και η παραγωγή του εμβολίου δεν θα έφερνε κέρδη. 
Για τον Χότεζ και την ομάδα του, αυτό το εμβόλιο ήταν μια «χαμένη ευκαιρία», αφού «θα μπορούσαμε να το έχουμε έτοιμο και να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αρχή της νέας έξαρσης στην Κίνα»!

Πληροφορίες από: Ριζοσπάστη  

Ο ακροδεξιός οχετός του Βασίλη Τσιάρτα ξεχείλισε…

 α

Έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια, δεν παύει όμως να βγαίνει κατά καιρούς στην επικαιρότητα με τα άθλια- ακροδεξιάς μπόχας- σχόλια που κάνει στα social media. 
Και σα να μην έφταναν οι ρατσιστικές-φασιστικές ασυναρτησίες που αράδιασε κατά το πρόσφατο παρελθόν, δείχνοντας το πραγματικό του πολιτικό «ποιόν», ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας ξαναχτύπησε με νέα ανάρτηση, αυτήν τη φορά με αφορμή τον κορονοϊό.
Σε ένα ανορθόγραφο ποστάρισμα στο Facebook, που θα ζήλευε μέχρι και ο τελευταίος χρυσαυγίτης, ο Τσιάρτας έγραψε:
«Μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να μπούμε πάλι με ασφάλεια σε κανονικούς ρυθμούς μπορείτε εσείς οι Κομμουνιστές, Ζαίοι και παπαγαλάκια να το βουλώσετε και να πάτε να γαμωπλυθείτε επιτέλους; Και ενοχλείτε και δεν προσφέρετε τίποτα απολύτως. Νισάφι πια. Κρατήστε και τα ρέστα απ’ το δεύτερο…». 
tsiartas
Αν μη τι άλλο, αν αποδεικνύει κάτι η περίπτωση Τσιάρτα είναι πως μπορεί κάποιος να είναι μεν καλός αθλητής, αλλά άθλιος ως άνθρωπος. 

Μην καταντάς γελοίος και παπαχλιμιτζος, συγκρατήσου...








Η ικανότητα να χειροκροτάς και στον ύπνο την κυβέρνηση, πόσο μάλλον μεσημεριάτικα από τη δημόσια τηλεόραση, δεν δίνει το δικαίωμα της χυδαιολογίας σε βάρος ανθρώπων που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή μέσα στα νοσοκομεία αναφοράς και σε κάθε νοσοκομείο για να προστατευθούν όλοι, κι εκείνοι που χυδαιολογούν εναντίον τους.  
«Όταν η γελοιότητα δεν έχει όρια» γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παπαχλιμίντζος για τους υγειονομικούς που με κινητοποίηση «ειδικού σκοπού και τύπου» στο υπουργείο Υγείας απαίτησαν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και ταυτόχρονα έδωσαν απάντηση και στο απαράδεκτο κυβερνητικό μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.
Δεν είναι γελοίο να ζητάς άμεσο εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις, να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ και να επιταχθούν οι υποδομές του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Αφορούν τη ζωή και την υγεία κάθε Παπαχλιμίντζου!
Δεν είναι γελοίο να στέλνεις συμβολικά το μήνυμα αντίστασης στο μέτρο της απαγόρευσης των δημοσίων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων από 20 γιατρούς που κρατούσαν ένα πανό με μάσκες και γάντια.
Θυμίζουν άλλες εποχές τέτοια αστυνομικά μέτρα και δεν είναι για γέλια, όπως δεν γελούσαν όσοι διαδήλωναν στην ΕΡΤ ενάντια στο «μαύρο» για να έχει δουλειά ο κάθε Παπαχλιμίντζος.
Αν κάτι χρήζει σχολιασμού με αφορμή τη διαμαρτυρία είναι η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να συναντηθεί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και να ακούσει θέσεις και προτάσεις για την πανδημία. Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή για το καλό όλων μας και είναι γελοίο να μην βοηθάς να δυναμώσει. Είναι γελοίο να χειροκροτάς τους υγειονομικούς μόνο όταν στο ζητά η σύζυγος του πρωθυπουργού.
Όταν η γελοιότητα δεν έχει όρια, λέγεται παπαχλιμιντζουριάζουσα.

Δε θα κλείσουμε τα στόματά μας στο όνομα της “εθνικής ομοψυχίας” και της “ατομικής ευθύνης” – Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών για τον Κορονοϊό COVID-19


Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις της πανδημίας με την διασπορά του κορονοϊού.
Σε πρώτο πλάνο είναι η εξαιρετική κατάσταση υγείας και κοινωνίας. Η απίστευτα τραγική εικόνα σε δημόσια νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας, οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, υλικά, αναλώσιμα, μόνο οργή και φόβο μπορεί να προκαλέσει. Το «ελληνικό φιλότιμο», η «προσωπική – ατομική ευθύνη», η «πειθαρχία» στις οδηγίες που δίνονται και η απομόνωση στα σπίτια μας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο θέαμα-ακρόαμα, έχουμε ήδη νιώσει στις πλάτες μας τα κενά και τις ελλείψεις των κρατικών υποδομών στον τομέα αυτό, ξέρουμε καλά τι σημαίνει ατομικό κόστος υγείας. Άλλωστε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σήμερα λειτουργούν μόνο 570 κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες και έκτακτες ανάγκες ενώ πριν από την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού απαιτούνταν 3.500.
Ταυτόχρονα, οι Σκηνοθέτες και οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο θέαμα-ακρόαμα αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες σε όλους τους τομείς. Από την Πέμπτη 12/03 με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης έκλεισαν όλοι οι χώροι μαζικής ψυχαγωγίας (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές και θεατρικές σκηνές). Διακόπηκαν και αναβλήθηκαν γυρίσματα λόγω συναθροίσεων με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ακόμα και ταινίες στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και αποπεράτωσης. Μέτρα που αν και αναγκαστικά στο πεδίο της πρόληψης, δημιουργούν στους εργαζόμενους και τους δημιουργούς στο θέαμα –ακρόαμα το φόβο της αυριανής μέρας που δεν αφορά μόνο την πανδημία αλλά και το πως θα διαμορφωθεί η εικόνα της εργασίας και της δημιουργίας στο χώρο μας. Απαράδεκτη παραμένει η στάση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση για τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σετ και κάποιες εταιρείες παραγωγής που υποχρεώνουν σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς και άλλους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση. Κανένας συνάδελφος να μην υπογράψει απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση.
Μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν θα κλείσουμε τα στόματά μας στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας» και της «ατομικής ευθύνης» που επικαλείται η κυβέρνηση για να εμποδίσει κάθε διεκδίκηση και να αποκρύψει τις ευθύνες της, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ ενίσχυσαν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όπως και του Πολιτισμού, για να στηρίξουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
• Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβάλλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και πιο συγκεκριμένα:
• Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
• Πλήρη εξοπλισμό όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος σε όλους.
• Άμεση επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2013 και να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
• Επίταξη υποδομών του ιδιωτικού τομέα για τις πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας.
• Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον κορονοϊό.
Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό δεν θα δεχτούμε να αξιοποιηθούν για να επέλθουν νέα πλήγματα στον δοκιμαζόμενο χώρο των δημιουργών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, σε όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης όλων των εργαζομένων και ειδικότερα στον οπτικοακουστικό τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Μείωση των προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας και Εποχικό Βοήθημα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα από τη μορφή των εργασιακών μας σχέσεων και τον τομέα απασχόλησης «Θέατρο-Κινηματογράφος-Τηλεόραση».
2. Στις περιπτώσεις που οι μεγαλοπαραγωγοί ακύρωσαν παραγωγές σε Θέατρο-Κινηματογράφο-Τηλεόραση, είναι και δική του ευθύνη η αποπληρωμή των σκηνοθετών, ηθοποιών, τεχνικών και άλλων εργαζόμενων καθώς και η ασφαλιστική τους κάλυψη έως το τέλος της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.
3. Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου μας (Σκηνοθέτες – Παραγωγοί και μικροί αιθουσάρχες) να απαλλαγούν:
α)από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων,
β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 15.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
4. Σε κάθε επαναπροβολή θεατρικών, κινηματογραφικών έργων, σειρών κλπ. να αποδίδονται πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στους συντελεστές τους.
5. Άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων για το 4μηνο σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
6. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
7. Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. εις βάρος τους.
8. Παράταση προθεσμίας των συμβολαίων προς την ΕΡΤ και το ΕΚΚ λόγω παύσης γυρισμάτων.
9. Μέτρα ασφάλειας και προστασίας στους συναδέλφους της ιδιωτικής και δημόσιας τηλεόρασης με ευθύνη των εργοδοτών.
10. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.
Μένουμε δυνατοί! Κανένας μόνος! Νικάμε τον φόβο! Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Ηλέκτρα Στρατωνίου: Μια λέξη μόνο, μια… ΞΥΠΝΗΣΤΕ

“Στρατιώτες της Ειρήνης οι στίχοι μου, φύλακες των συνόρων της Ανθρωπιάς και της Αγάπης !
Δεν βάζουν συρματοπλέγματα, ενώνουν πατρίδες, θάλασσες, βουνά, αδελφώνουν λαούς, μοιράζουν ψωμί και κρασί
στους πεινασμένους ,ντύνουν τους γυμνούς” …..

Πικροί καιροί και αρνείται τα πολλά λόγια η γλώσσα, τις περιττές σκέψεις ο νους!
Και Όλοι προσδοκούν στο Αύριο και ζουν το Τώρα !
-ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ – ΤΩΡΑ !!! ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΟΝΟ – ΜΙΑ …..
– ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΛΑΟΙ !!! ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕ !!!

ilektra1

Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η ποίηση είναι άλλο πράγμα !
Δεν μοιάζει με κανένα
είδος γραπτού λόγου!
Εδώ δεν μετράνε τα πτυχία…
Μετράει το φως
και η θέρμη της ψυχής!
Στο χαρτί δεν ταιριάζεις λέξεις,
μόνο χτύπους της καρδιάς
και την μελωδία του αίματος
που κυλά στις φλέβες σου!
Δεν θέλει να προσθέτεις
λόγια- λόγια –λόγια …
παρά να αφαιρείς πρέπει
και στο τέλος να μένει
μόνο η άχνα της ανάσας σου
και το άρωμα της αγάπης
και του πόνου…
της Ζωής τα πάθη
και τα – αιμάτινα χνάρια –
του απλού ανθρώπου!…

21/2/2018

ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ -1-

Ήρθαν εργολάβοι του θανάτου στις γειτονιές,
με φέρετρα, σταυρούς, κεριά και σάβανα .
Γέμισαν τα σοκάκια, τις αυλές , τις αλάνες,
άπλωσαν στα κατώφλια μας την μακάβρια
πραμάτεια τους , βγήκαν οι νεκροθάφτες .
Άρπαξαν τα σκεπάρνια οι γριές
κάρφωσαν σανίδες στα παραθύρια,
έβγαλαν απ΄ τις κούνιες τους οι μάνες τα μωρά ,
στα υπόγεια έκρυψαν τα εργαλεία οι άνδρες ,
μεταμφίεσαν σ΄ εφιάλτες οι έφηβοι τα όνειρα,
μη ζηλέψουν οι εργολάβοι και τους τα θάψουν !
Ήρθαν πάλι οι νεκροθάφτες …
Κι εγώ σύννεφο έγινα να σε κρύψω!
Τρομάζω και ψάχνω σε ανώνυμες πλατείες
με αγάλματα σπασμένα, σ΄ εξωκκλήσια ψάχνω,
και ορφανεμένα θρανία ερειπωμένων σχολειών.
Στων Πανεπιστημίων – ψάχνω να σε βρω –
τις αυλές που χορτάριασαν, σ’ εργοστάσια φαντάσματα ,
με ξεχασμένες απεργίες κι αγανακτισμένα συνθήματα
που αιωρούνται τραγικά στις ματωμένες τσιμινιέρες !
-Βγήκαν οι νεκροθάφτες . -Παντού σε ψάχνω…
Νυχτώθηκαν τα μάτια μου, στα λεωφορεία, στα τράμ,
στου φαντάρου τη βρώμικη στολή ,
στων ποιητών τις λευκές σελίδες των βιβλίων,
που δεν μπόρεσαν ακόμη να γράψουν !
-Σε ψάχνω !!!
-Ελπίδα μου , αγάπη, αγάπη μου !
-Άκουσέ με ! Πρόσεχε ! -Βγήκαν οι νεκροθάφτες.
-Μην πλησιάσεις την πραμάτεια τους!
-Μείνε μακριά, πρόσεχε… πρόσεχε!
-Άκουσέ με ! Εδώ είναι πάλι ! –
– Κρυμμένοι μένουν, Πάντα εδώ!
-Στις γειτονιές των φτωχών !!!

ilektra4
ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙ
Στη πρώτη ανάσα σου μυρωδιά από αίμα,
μπαρούτι, ξινισμένο γάλα, μουχλιασμένο ψωμί.
Το πρώτο σου άκουσμα πολυβόλου ριπή,
κραυγή αγωνίας, σίδερα και πέτρες,
ανάμεσα στα παγωμένα μπούτια της μάνας σου!
Στο φλάς των ματιών σου ένας μαύρος καπνός,
και πελάγου αλμύρα,-καρχαρία σκιά –
και λυγμός δελφινιού που ζητάει πατρίδα !
– Προσφυγάκι μωρό !
Σα χρυσή σερπαντίνα ο ομφάλιος λώρος σου,
μια κλωστή ματωμένη μπερδεμένη στα φύκια ,
ένα κλάμα ασταμάτητο φωνάζει: – Βοήθειαα !!…
Οι στεριές δεν σε θέλουν, τ’ άγρια βράχια ραγίζουν…
Κοραλλένια στεφάνια – το κορμάκι το άψυχο –
νεκρολούλουδα του βυθού σου στολίζουν!
……………………………………….
«Κι αχχχ …νάνι νάνι νάνι του ….
οι αγγέλοι να΄ναι πλάϊ του» ….
-Καλόν ύπνο μωρό μου !!!

TOP READ