18 Απρ 2018

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Μη μ’ ακουμπάς @ρχίδι»…

       


Επειδή ο θρασύτατος Συριζαίος υπουργός των ΜΑΤ τόλμησε να πει ότι μπορεί τα ΜΑΤ να ξεπέρασαν τα όρια στα επεισόδια στο άγαλμα του Τρούμαν, αλλά τα όρια τα ξεπέρασαν και οι διαδηλωτές, του αφιερώνουμε το χιλιοπαιγμένο video με τα κατορθώματα των χωροφυλάκων του! Τον προκαλούμε μάλιστα τον θρασύτατο Τόσκα, που έταζε να σκίσει τα μνημόνια, να προσέξει πιο πολύ το video από το 2΄00΄΄ έως το 2΄15΄΄ και να μας πει μήπως εκτός από τους διαδηλωτές ξεπέρασαν τα όρια και οι κάμεραμεν  και οι φωτορεπόρτερς γι’ αυτό τους κοπάνησαν τα ΜΑΤ του! Να μας πει επίσης μήπως θα ασκήσει δίωξη εναντίον του καμεραμάν που έβρισε τον χωροφύλακά του φωνάζοντάς τον «μη μ’ ακουμπάς @ρχίδι», επειδή ο χωροφύλακας χειροδίκησε σε βάρος του καμεραμάν για να μην τον αφήσει να τραβήξει εικόνα από τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή και σταμάτησε τις χειροδικίες μόνο όταν άλλη κάμερα στράφηκε απάνω του. Να μας πει ο υπουργός των ΜΑΤ Τόσκας μήπως δεν ήταν κόσμιο από πλευράς του κάμεραμαν να βρίσει τον χωροφύλακά του παρά ήταν κόσμιο να κάτσει να τον κάνει μαύρο στο ξύλο χωρίς να βγάλει άχνα!
Η αλήθεια είναι ότι οι χωροφύλακες είναι ο νόμος και δεν μπορεί να βγάζει ο κάμεραμαν τα μούτρα τους στον αέρα την ώρα που ξυλοφορτώνουν διαδηλωτή, γιατί βλέπεις κι αυτοί μένουν σε σπίτια κι έχουν γείτονες και δεν θέλουν να τους βλέπουν οι γείτονές τους την ώρα που κάνουν τραμπουκισμούς και κανιβαλισμούς! Άλλωστε εάν δεν υπάρχει εικόνα οι μορφωμένοι Ματατζήδες θα δηλώσουν ότι τον διαδηλωτή τον σάπισε στο ξύλο μια ζαρτινιέρα ή μια ζαρτιέρα και επειδή οι μορφωμένοι χωροφύλακες είναι ο νόμος θα τους πιστέψουν και οι μορφωμένοι δικαστές και οι μορφωμένοι Τσιπροτόσκες! Γιατί δεν πέρασαν δα και πολλά χρόνια από τότε που οι Ματατζήδες κόντεψαν να σκοτώσουν από το ξύλο τον Κύπριο φοιτητή στη Θεσσαλονίκη κι από πάνω του φόρτωσαν ένα σωρό κατηγορίες και μέχρι να βγει στον «αέρα» το video με τους κανιβαλισμούς τους κορόιδευαν τον κόσμο πως ο Κύπριος φοιτητής κόντεψε να τους σκοτώσει και σ’ αυτή του την προσπάθεια χτύπησε στη ζαρτινιέρα!

Ραφαήλ Βασιλειάδης

Πέτρο, συγγνώμη! – του Νίκου Μπογιόπουλου


    Επιτρέψτε μου μια ομολογία. Είναι η ώρα της αυτοκριτικής. Και ταυτόχρονα της συγγνώμης.
    Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κ.Πέτρο Κωστόπουλο. Του ζητώ συγγνώμη διότι παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειές του να με «ξεβλαχέψει», όπως σεμνά δήλωσε προχτές, με δική μου υπαιτιότητα δεν τα κατάφερε.
    Όλη η ευθύνη βαραίνει εμένα. Αποκλειστικά εμένα και κανέναν άλλον. Αποδείχτηκα ανεπίδεκτος «ξεβλαχέματος» παρά τους τόσους και τόσους κώλους που μου πρόσφερε ο κ.Κωστόπουλος μέσα από τα περιοδικά του για να βγάλω την τσίμπλα και για να δω με άλλο μάτι τον κόσμο.
    Ίσως σε αυτή την αδυναμία μου να επέδρασε το γεγονός ότι τον καιρό εκείνο, των Κλικ, των μικ και των ψιτ, διατηρούσα την άποψη πως η ανθρωπότητα είχε βρει, ήδη, τον τρόπο να αναπαράγεται.
    Ότι τον είχε βρει πολύ πολύ πριν από την ανακάλυψη του κ.Κωστόπουλου ότι μπορεί κανείς να πουλάει μούρη μέσω μιας εκδοτικής και υβριδικού τύπου φλωροκουτσαβακίστικης δραστηριότητας του τύπου «το νινί μου φλόγες βγάζει, λες να είναι πετρογκάζι;»…
    Είχα, δηλαδή, την –  βλαχαδερή – άποψη ότι η ανθρωπότητα γενικώς και η Ελλάδα ειδικώς είχε ήδη εμπεδωμένη γνώση για το τι κρύβεται στα σκέλια της, πολύ πολύ πριν ο κ.Κωστόπουλος φωτίσει με τον ιλουστρασιόν ευρωπαϊσμό του τόσο την βουβωνική χώρα των αγορακίων, όσο και την καλλίπυγο φύση των κοριτσακίων.
    Αυτός ο δογματισμός της βλαχομπίχλας με έκανε ανεπίδεκτο του «ξεβλαχέματος» που τόσο απλόχερα μου πρόσφερε ο κ.Κωστόπουλος.
    Μάλιστα, μετά την τελευταία του δήλωση, διαπιστώνω ότι  με έκανε και δύστροπο στις προσπάθειες ευγενικών και προχώ ανθρώπων να με βγάλουν από την βλαχιά μου.
    Τόσο δύστροπο που ακόμα πιάνω τον εαυτό μου καμιά φορά, όποτε συναντώ τέτοιους αναμορφωτές της ύπαρξής μου, να πέφτω θύμα  της χωριάτικης καταγωγής μου και να σκέφτομαι φωναχτά:

Από την Μαδρίτη στους Φούρνους



Στην Μαδρίτη, στις 8 Ιουλίου 1997, κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και υπό την επίβλεψη της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλήν Ωλμπράιτ, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπέγραψαν μια συμφωνία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η οποία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της κατά την προ ολίγων μηνών κρίση των Ιμίων. Με αφορμή τον ντόρο που έγινε τις τελευταίες μέρες λόγω των  διαδραματισθέντων στις Ανθρωποφάγους βραχονησίδες νοτιοανατολικά των Φούρνων, δεν βλάφτει να θυμηθούμε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δυο χώρες μ' εκείνη την συμφωνία, η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από την πλειοψηφία των κομμάτων:
- Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
- Αμοιβαία δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών, με βάση την επιθυμία να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.
- Αμοιβαία δέσμευση διευθέτησης των διαφορών με ειρηνικά μέσα, αμοιβαία συναίνεση και χωρίς την χρήση βίας ή την απειλή βίας.
- Σεβασμός της κυριαρχίας κάθε χώρας.
- Σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
- Σεβασμός στα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.
Αύγουστος 1976: Το "Χόρα" κόβει βόλτες στο Αιγαίο.

Η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας επί της υφαλοκρηπίδας, η διένεξη για το αν τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα ή όχι, τα όρια τόσο του εθνικού μας εναέριου χώρου (άρα και τα όρια ευθύνης του FIR Αθηνών), όσο και των χωρικών μας υδάτων αλλά και οι περίφημες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δημιουργουσαν προβλήματα από την εποχή ακόμα της χούντας. Κάθε τόσο ξεσπούσαν -μικρότερες ή μεγαλύτερες- κρίσεις, οι οποίες ακολουθούνταν από σπασμωδικές προσπάθειες εξομάλυνσης των διαφορών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα έγιναν το 1987. Σε αντίπραξη για τα δικαιώματα εξερεύνησης για πετρέλαιο στην Θάσο, τα οποία εκχώρησε η Ελλάδα, η Τουρκία όχι μόνο αντέδρασε εντονα αλλά χορήγησε αντίστοιχα δικαιώματα εξερεύνησης στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά τής Σαμοθράκης και έστειλε το ωκεανογραφικό "Σισμίκ" στην περιοχή. Ήταν η σειρά της Ελλάδας να αντιδράσει. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οπότε οι δυο χώρες υπέγραψαν ένα "Μνημόνιο Συναντίληψης", με βάση το οποίο δεσμεύονταν να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα η μια της άλλης και συμφώνησαν ότι εξερευνήσεις για ορυκτό πλούτο θα πραγματοποιούνται μόνο στα αδιαμφισβήτητα χωρικά ύδατα του κάθε κράτους.

Κάτι παρεμφερές είχε γίνει και το 1976, όταν η Τουρκία έστειλε ένα άλλο ωκεανογραφικό πλοίο, το "Χόρα", να κάνει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά τής Λέσβου και της Χίου. Ήταν τότε που ο Ανδρέας είχε φωνάξει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή (ο ίδιος είπε ότι είχε συνεννοηθεί προηγουμένως με τον Καραμανλή) την περίφημη φράση του "Βυθίσατε το Χόρα". Η έντονη κρίση που ξέσπασε, κατέληξε στην Διακήρυξη της Βέρνης, με την οποία Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύτηκαν να συζητήσουν θέματα ελέγχου των πτήσεων και οριοθέτησης της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας αλλά και να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα τορπίλλιζαν την διαδικασία επίλυσης των διμερών προβλημάτων.

Μπορεί η συμφωνία τής Μαδρίτης να ηρέμησε την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησύχησαν βλέποντας μια οπισθοχώρηση από ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, η έντονη πολιτειακή παρέμβαση έδινε δικαίωμα να γεννιούνται υποψίες πως η συμφωνία είχε ως απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Όμως, κύρια πηγή ανησυχίας ήταν η τελευταία διάταξη απ' αυτές που αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή ο "σεβασμός στα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα κάθε χώρας στο Αιγαίο". Κι αυτό επειδή, ενώ η ελληνική πλευρά αποδέχεται όλα τα τουρκικά συμφέροντα που απορρέουν από τις συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, οι τούρκοι προβαίνουν σε καταχρηστικές και διασταλτικές ερμηνείες των συνθηκών, οι οποίες καταλήγουν σε αυθαίρετες διεκδικήσεις. Αυτή η γενική και αόριστη αναφορά για σεβασμό στην κυριαρχία των δυο κρατών, χωρίς τη διευκρίνηση της αποδοχής των υφιστάμενων συνόρων από την Τουρκία, αποτέλεσε το έναυσμα για αναζωπύρωση των θεωριών των "Γκρίζων Ζωνών" στο Αιγαίο, καθώς και για διευθέτηση της Α.Ο.Ζ. μέσω της μέσης γραμμής και της ευθυδικίας. Αν και τα δυο κράτη δηλώνουν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, δεν διευκρινίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι αποδέχονται την διευθέτηση των όποιων διαφορών τους επί τη βάσει των κανόνων τού διεθνούς δικαίου.

Ιδαίτερη προσοχή χρειάζεται και η τελευταία φράση, που κάνει λόγο για τα συμφέροντα μιας χώρας, τα οποία έχουν "μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της". Με αυτή ακριβώς την δικαιολογία, ο Χίτλερ διεκδίκησε με τα όπλα τον περίφημο "ζωτικό χώρο" τής Γερμανίας πριν ογδόντα χρόνια. Αυτήν ακριβώς την δικαιολογία χρησιμοποιούν σήμερα οι τούρκοι προκειμένου να εκδηλώσουν την αποστροφή τους στην συνθήκη τής Λωζάννης και τις επεκτατικές τους βλέψεις για "τα σύνορα της καρδιάς τους", όπως λέει ο πρόεδρός τους.


Και κάτι ακόμη. Συχνά-πυκνά γίνεται λόγος για το αν πρέπει ή όχι η Ελλάδα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα δώδεκα μίλια, μια δυνατότητα που αναμφίβολα της παρέχει το διεθνές δίκαιο, άρα είναι απολύτως νόμιμη. Ας έχουμε υπ' όψη μας ότι εδώ η Τουρκία κάνει χρήση τής συμφωνίας τής Μαδρίτης, ειδικώτερα δε της διάταξης που μιλάει για "αποφυγή μονομερών ενεργειών", κάνοντας ξεκάθαρο ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας είναι μονομερής, άρα συνιστά αιτία πολέμου (casus belli). Κατά πάσα πιθανότητα και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αιτία πολέμου θα συνιστά και η ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ, η οποία θα συνυπολογίζει το Καστελλόρριζο.

Μάρτιος 1987: Η σειρά τού "Σισμίκ" να βγει στο Αιγαίο.


Τελειώνω κάπου εδώ, δίχως να διατυπώσω άποψη για το αν έκαναν καλά ή όχι αυτοί που πήγαν και σήκωσαν την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες των Φούρνων. Για άλλη μια φορά περιορίζομαι στην παρουσίαση δεδομένων και στοιχείων, αποφεύγω να καταλήξω σε διδάγματα και αφήνω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

-------------------------------------------
Σημείωση
Το ιστολόγιο έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη στις ελληνοτουρκικές συμφωνίες. Ενδεικτικά: "Ελληνοτουρκική προσέγγιση ή, απλώς, εθνική υποχώρηση;" (5/3/2011), "Ξεβρακώματα..." (28/7/2012), "Προτεκτοράτο" (22/3/2016) κλπ.

Χορεύοντας με τα ΕΑΤ-ΕΣΑ: κλαρίνα κι εμβατήρια της επταετίας για τρελά χουντογλέντια προσφέρει σε CD κιτρινο-ροζ φυλλάδα

Είστε νοσταλγός και σταγονίδιο; Θέλετε κλαρίνα, εμβατήρια και χουντογλέντια; Αναπολείτε τον καιρό που όλοι κοιμούνταν με ανοιχτά παράθυρα -για να το σκάσουν στα γρήγορα αν χτυπήσει η Ασφάλεια νυχτιάτικα την πόρτα τους; Νοσταλγείτε τους “παλιούς καλούς καιρούς”, προτού μας ξεβλαχέψει ο Κωστόπουλος;
Τότε, μη χάσετε τη φυλλάδα Espresso που κυκλοφορεί το επόμενο Σάββατο, με μια “μοναδική προσφορά”.
Το Σάββατο (21.4) η «Espresso» παρουσιάζει: Ένα πρωινό του Απρίλη • Ένα συλλεκτικό ηχητικό ντοκουμέντο με κλαρίνα, εμβατήρια και επίκαιρα της επταετίας, σε μία διπλή συλλογή • Σε πρώτη  κυκλοφορία!
Διπλή συλλογή! Πρώτη κυκλοφορία! Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς στη ζωή από μια εφημερίδα;
Ορισμένες παρατηρήσεις, αντί επιλόγου.
1ον: όχι, δεν είναι τρολιά.
2ον: ο Κωστόπουλος είναι απλά η άλλη όψη του νομίσματος, όχι εναλλακτικό, αντίπαλο δέος. Όταν το σύγχρονο λάιφ-στάιλ συναντά το χουντικό κιτς.
3ον και βασικότερο: όχι, δεν είναι μόνο η Εσπρέσσο, ούτε η Εστία κι άλλα αντίστοιχα περιθωριακά έντυπα. Είναι κι η Καραμανλική “Δημοκρατία”, της λεγόμενης “μετριοπαθούς, λαϊκής Δεξιάς”, και η “σοβαρή και έγκυρη” Real News, που χάραξαν το δρόμο κι έστρωσαν το έδαφος, με δικές τους αντίστοιχες προσφορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο ΒΡΏΜΙΚΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΌΣ ΡΌΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ -ΒΟΗΘΏΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΆΡΗΔΕΣ:

 

Αποκαλύψεις Ριζοσπάστη:
Κορωνίδα τη Σούδα έχει η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα επίθεση του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στη Συρία.
Αλλωστε, όπως φαίνεται και στο χάρτη με τίτλο «Souda Bay - One Stop Shop», του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που λειτουργεί εκεί και που από το Μάη 2017 είχε δημοσιοποιήσει ο «Ριζοσπάστης», στην ευρύτερη χερσόνησο, πέρα από την περιλάλητη αμερικανική αεροναυτική βάση, συγκεντρώνονται και άλλες κομβικής σημασίας υποδομές:
- Η «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού. 
- Το ΝΑΤΟικό κέντρο Foracs, όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται. 
- Το Πεδίο Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installation, NAMFI),πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ.
- Αλλά και καθαρά εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές που διατίθενται προς χρήση και αξιοποίηση από τους ΝΑΤΟικούς όποτε τις χρειάζονται, π.χ. η 115 Πτέρυγα Μάχης, ο Ναύσταθμος Κρήτης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων, το πολιτικό λιμάνι κ.ά. 

Μια αλυσίδα υποστήριξής τους, όπου, όπως διακηρύσσουν οι εγχώριοι αρμόδιοι παράγοντες, οι Ενοπλες Δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας μπορούν να ...ψωνίσουν όποια υπηρεσία χρειαστούν για τις αποστολές και επιχειρήσεις τους.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, το επίσημο περιοδικό της βάσης, «Beacon», στην έκδοση του Οκτώβρη 2017 απεικονίζει ακριβώς τη διαδικασία φόρτωσης πυραύλων «Τόμαχοκ» στο πλοίο «USS Porter», που δένει συχνά - πυκνά στη Σούδα και είναι ένα από τα πλοία που ενεπλάκησαν τόσο στην προηγούμενη ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Συρία τον Απρίλη του 2017, όσο και σε αυτήν τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου.
Η φόρτωση γίνεται στη φημισμένη προβλήτα Κ-14, τη μοναδική στη Μεσόγειο που λόγω του μήκους της μπορεί να δέσει και αεροπλανοφόρο, υποδομή, μάλιστα, που με πρόσφατο «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρεται έτοιμη να αναβαθμίσει.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, η μεταφορά των πυραύλων (από το προαναφερόμενο FLS μέχρι την προβλήτα και από εκεί στο πλοίο) έγινε μέσα από υπόγεια τούνελ που έχουν σκάψει και λειτουργούν στην περιοχή, ενώ στις διαδικασίες της μεταφοράς εμπλέκονται κατά καιρούς και αξιωματικοί του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πάντα στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας, που τηρούνται απαρεγκλίτως επί όλων των αστικών κυβερνήσεων, φυσικά και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξάλλου φαίνεται και σε μια από τις προαναφερόμενες φωτογραφίες.
Σε ό,τι αφορά το αεροπορικό κομμάτι της εμπλοκής, λίγα 24ωρα πριν την επίθεση δυο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη(τύπου «MC-12S EMARSS» το ένα και «MC-12W Liberty» το άλλο) προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου την Πέμπτη.
Τουλάχιστον άλλο ένα τέτοιο αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (τύπου «MC-12W Liberty») προσγειώθηκε στο αεροπορικό σκέλος της βάσης της Σούδας τις προηγούμενες μέρες, μετά από περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, για να απογειωθεί ακολούθως με πορεία τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.
Επιπλέον, επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα ακόμη αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RC - 135V (θεωρείται από τα σημαντικότερα αναγνωριστικά αεροπλάνα), που απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας πληροφορίες και καταδεικνύοντας στόχους για την επικείμενη επίθεση.
Λέγεται, εξάλλου, ότι στη βάση προσγειώθηκε και ιπτάμενο τάνκερ των Αμερικανών, που αξιοποιείται για ανεφοδιασμό αεροσκαφών τους στον αέρα.
Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα υπάρχει και στις υπόλοιπες αεροπορικές βάσεις, όπως της Ανδραβίδας και βέβαια στη Λάρισα, όπου θα φιλοξενηθούν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Να καταγραφεί και το γεγονός ότι από τη Σούδα πηγαινοέρχεται τελευταία συνεχώς το πετρελαιοφόρο του αμερικανικού πολεμικού στόλου «Patuxent», φροντίζοντας για την πετρέλευση εν πλω των αμερικανικών πολεμικών πλοίων που συγκεντρώνονται στην Ανατ. Μεσόγειο.
Η εμφάνιση του εν λόγω πλοίου στη Σούδα το τελευταίο διάστημα γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το άμεσο μέλλον, εφόσον από το ναύσταθμο του Αμερικανικού Ναυτικού στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ απέπλευσε πριν λίγες μέρες και πλέει σήμερα στον δυτικό Ατλαντικό το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», συνοδευόμενο από αρμάδα πλοίων, με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο.
 Το «Patuxent» χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό τέτοιων αεροπλανοφόρων με καύσιμο, έχει αξιοποιηθεί π.χ. για να ανεφοδιάσει το ίδιος κλάσης αεροπλανοφόρο «Nimitz».

Με δεδομένο ότι η ανώτατη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ MARCOM έχει απευθύνει ήδη σήμα στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, βάζοντάς τους ερώτημα τι υπηρεσίες υποστήριξης μπορεί να παράσχει καθένα στην ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου και της αρμάδας συνοδείας, φαίνεται ότι η Σούδα θα αναλάβει και εδώ βασικό υποστηρικτικό ρόλο.
Εξάλλου, υπάρχουν ανησυχίες και για ελληνική «συνεισφορά» στην ίδια την αρμάδα, με βάση το γεγονός της πρόσφατης συνοδείας που παρείχε (στις 7-19/3) το υποβρύχιο «Παπανικολής»,στο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima» του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Και τότε η Σούδα είχε πάρει «φωτιά», με αεροσκάφη τύπου «MV-22 Osprey» να μεταφέρουν εφόδια στο «Iwo Jima» από τη Σούδα, με τους Αμερικανούς να εξάρουν για άλλη μια φορά τις τέτοιες δυνατότητες υποστήριξης από τη βάση.
Οργή και αγανάκτηση από την ιμπεριαλιστική επίθεση
Ανακοίνωση μελών του ΔΣ του ΣΦΕΑ
Ανακοίνωση για την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του λαού της Συρίας εξέδωσαν τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ). Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδέσμου αρνήθηκε να υπογράψει την ανακοίνωση.
«Τα παρακάτω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΑ - Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ - Γαλλίας - Μ. Βρετανίας κατά της Συρίας, με πρόσχημα την αναπόδεικτη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
Το γεγονός πως και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας, χαιρετίζοντας την πυραυλική επίθεση στη Συρία, αποδεικνύει πως οι ιμπεριαλιστικές αυτές ενώσεις δεν διστάζουν σε τίποτα, μπροστά στην πάγια επιδίωξή τους για προώθηση των συμφερόντων τους στη Μέση Ανατολή με κάθε μέσο.
Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή, που απομακρύνει το ενδεχόμενο της ειρήνευσης και της ανοικοδόμησης της Συρίας, που προκαλεί νέο κύμα προσφύγων που θα κατακλύσουν τα ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί εμπλέκει τη χώρα μας σ' αυτό το μακελειό.
Καλούμε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα και να ανακαλέσει όλες τις στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται σε ξένες χώρες. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης.
Το σύνθημα ΕΞΩ αι ΗΠΑ - ΕΞΩ το ΝΑΤΟ, που γράφτηκε τον Νοέμβρη του '73 στο Πολυτεχνείο, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις σημερινές συνθήκες. Αποδέσμευση και από την ΕΕ.
Καλούμε τα μέλη του ΣΦΕΑ, τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα να συμμετάσχουν αγωνιστικά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και τη γύρω περιοχή».
Τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967 - 74 που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι: Δούρος Βασίλης, Καραπάνος Χρήστος, Κούκου Ντίνα, Κουτσουράς Χάρης, Σκουρτόπουλος Σταύρος, Τζιαντζής Θεόδωρος, Τριανταφύλλου Νίκος, Τσολακίδου Ολγα, Χαλβατζής Σπύρος.

Εμείς οι βλάχοι όπου λάχει

Ο Πέτρος Κωστόπουλος είπε μεταξύ άλλων σε μια εκπομπή της μεσημβρινής ζώνης ότι με τα περιοδικά του ξεβλάχεψε πολλούς Έλληνες, που έψαχναν την Ευρώπη.
Λόγω σεμνότητας χαρακτήρα που τον διακρίνει, δε μας είπε -αλλά ισχύει- ότι πέτυχε επίσης να ξεβλαχέψει τη Μολδοβλαχία, τη Ρένα Βλαχοπούλου, το Μιχάλη Βλάχο που είχε κάνει και σποτ για το Ρεξόνα, τον άλλο Βλάχο που έγινε προπονητής, την Ελένη Βλαχάκη ως γκαρσόνα στα σίριαλ του Ρώμα, και το γάλα “Βλάχας” εβαπορέ.
Ο Κωστόπουλος εννοεί ότι έμαθε πώς να ζούμε. Σα γιάπηδες, σα νεόπλουτοι, ακόμα κι αν δεν είχαμε τα λεφτά των άλλων -γιατί για ένα στιλ επιβιώνουμε. Για να μας πει ύστερα, αυτός και το σινάφι του, πως ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας.
Ο Κωστόπουλος είναι ο στίχος του τραγουδιού που λέει “από τα out και τα in βγήκανε γιάπηδες με τζιν”. Τα life-style περιοδικά του θα χρησιμεύσουν στον ιστορικό του μέλλοντος όχι για να ξεβλαχέψει, αλλά για να δει τα ήθη και την αισθητική των κυρίαρχων της εποχής, την επιθετική σαπίλα της αστικής τάξης, που απλώνει τα πλοκάμια της και στον πολιτισμό.
Μια “νεο-βλαχική αστική τάξη” -κατά το “λούμπεν μεγαλοαστική τάξη” που έγραφε στις ανακοινώσεις της η 17Ν.
Η “πολιτιστική επανάσταση” του Κωστόπουλου είναι το πολιτισμικό αντίστοιχο (εποικοδόμημα) του Σημιτικού εκσυγχρονισμού, που “μας έβαλε στο ευρώ και μας… ξεβλάχεψε πολιτικά”. Κι όσο εκσυγχρόνισε ο Σημίτης -μεταξύ άλλων ως “αρχιερέας της διαπλοκής” την Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα, άλλο τόσο ξεβλάχεψε την κουλτούρα και τα ήθη των αστών ο Κωστόπουλος, τα περιοδικά του και η εικόνα της γυναίκας ως γλάστρα-βίζιτα, που πρόβαλλαν συστηματικά.
Υστερόγραφο: οι συμπαθείς βλάχοι πού ακριβώς φταίνε και τους πιάνει στο στόμα του ο κάθε Κωστόπουλος;

Είσαι καταθλιπτικός; Φυλακίζεσαι!

Είσαι καταθλιπτικός; Φυλακίζεσαι! Και εκεί που λέμε ότι τα είδαμε όλα… Φανταστείτε ένα κράτος στο οποίο νομοθετείται η αναγκαστική φυλάκιση καταθλιπτικών ατόμων χωρίς νόμιμη κατηγορία «επ’ αόριστον». Ο νόμος προβλέπει οι καταθλιπτικοί να κλείνονται μέσα, να απομονώνονται, να καταγράφονται όλες οι κοινωνικές και οικογενειακές τους επαφές. Προβλέπεται να γίνονται τακτικά εξετάσεις και αναζητήσεις πιθανών «όπλων» ή φαρμάκων στον πρωκτό και στον τράχηλο της μήτρας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους επισκέπτες. Μη τυχόν κρύψουν κάτι απαγορευμένο και το δώσουν στον φυλακισμένο … συγνώμη….ασθενή. Όταν και αν ο ασθενής απολυθεί (ίσως ταιριάζει πιο πολύ το αποφυλακιστεί) από το ψυχιατρικό ίδρυμα, τότε το κράτος μέσω του εκτελεστικού του οργάνου, της αστυνομίας, θα παρακολουθεί για πέντε έτη στενά τόσο τον ασθενή όσο και τους συγγενείς και τυχόν φίλους.
Για πέντε χρόνια ο κάθε αστυφύλακας θα γνωρίζει τα πάντα για τον ασθενή και την παρέα του. Πέντε χρόνια συνακρόασης σε τηλέφωνα, παρακολούθησης e-mails, διαδικτυακών δράσεων και αλληλογραφίας. Σας φαίνεται ουτοπία ή μάλλον δυστοπικό σενάριο; Φαντάζεστε αυτό το κράτος να έχει κάποιον δικτάτορα; Μάλλον κάνετε λάθος. Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε στην Βουλή του κρατιδίου της Βαυαρίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υπό του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ. Ο Ζέντερ ανήκει στο κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ. Και ναι, αυτοί κυβερνάνε σαν παρεάκι μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, την ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ. Πως αιτιολογείται ο νόμος; Αυτός που με την πρώτη ματιά φαίνεται διαβολικός; Μα φυσικά ότι γίνεται για.. το καλό μας! Βλέπετε, έτσι θα αποτρέπονται.. επιθέσεις καταθλιπτικών στην κοινωνία. Αυτό μας λένε.

Οι μοιρολογίστρες του μακαρίτη Τρούμαν




Πήρε φωτιά χτες και προχτές το διαδίκτυο από τα «τρολς» του ΣΥΡΙΖΑ, που ανασκουμπώθηκαν για να προσφέρουν κάλυψη στην άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος φοιτητών και εργαζόμενων τη Δευτέρα στο άγαλμα του Τρούμαν. Αν ζούσε ο μακαρίτης, θα δάκρυζε από συγκίνηση για την αγωνία των ΣΥΡΙΖαίων να ξεπλύνουν τα «κατορθώματά» του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στους αφορισμούς για την προσπάθεια αποκαθήλωσης του λαομίσητου αγάλματος, οι ΣΥΡΙΖαίοι χτυπούσαν τα πληκτρολόγια με μεγαλύτερο φανατισμό απ' αυτόν που οι δυνάμεις καταστολής ανεβοκατέβαζαν προχτές τα γκλομπς στα κεφάλια και στα σώματα των διαδηλωτών, κατ' εντολή της κυβέρνησης (και όχι μόνο;). Αλλά και οι εκφράσεις τους ήταν χυδαιότερες εκείνων με τις οποίες οι ΜΑΤατζήδες έβριζαν και προκαλούσαν 25χρονους φοιτητές και εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, νομίζοντας οι άθλιοι ότι έτσι θα μπορέσουν να τους τρομοκρατήσουν. Μάταιος ο κόπος και των μεν και των δε. Αλλωστε, όπως απέδειξε η στάση όλων των «αρμόδιων» στην εξέλιξη της υπόθεσης, το διακύβευμα για την κυβέρνηση ήταν πολύ μεγαλύτερο από το «πέφτει - δεν πέφτει» το άγαλμα του Τρούμαν, που έχει βαρύ συμβολισμό για τον αμερικανοΝΑΤΟικό παράγοντα στην Ελλάδα...
***
Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι ΣΥΡΙΖαίοι είναι από τα νεόκοπα μέλη του αμερικανοΝΑΤΟικού «fan club» στην Ελλάδα. Και σαν τέτοιοι, ξεπερνούν τον εαυτό τους σε λόγια και σε πράξεις, όταν καλούνται να αποδείξουν την προσήλωσή τους στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που παλιότερα αποστρέφονταν μετά βδελυγμίας. Απ' αυτήν την άποψη, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί ότι υπερασπίζονται την άγρια καταστολή που προστάτευσε το άγαλμα του Τρούμαν (και την κυβέρνηση) από περιπέτειες. Αλλωστε, οι εξελίξεις στην περιοχή δεν επιτρέπουν ταλαντεύσεις, «χαλαρότητες» και «αστοχίες». Σε περιόδους πολεμικής προπαρασκευής δεν χωράνε μισόλογα και αμφισημίες, ούτε στη στήριξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως στη Συρία, ούτε στην καταστολή των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων. Αυτά συνιστούν στην κυβέρνηση και παλιότερες «καραβάνες», δοκιμασμένοι αντικομμουνιστές, είτε αρθρογραφούν σε «σοβαρές» αστικές εφημερίδες, είτε σε «light» φυλλάδες της ακροδεξιάς. Για παράδειγμα, την επομένη του μαθητικού - φοιτητικού συλλαλητηρίου, το οπισθοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής» είχε τίτλο «Χάρι Τρούμαν βάστα γερά» και της «Δημοκρατίας» «Βάστα Τρούμαν θα σπρώξουν»!
***
Την ίδια ώρα, η φασιστική Χρυσή Αυγή ωρυόταν από την ιστοσελίδα της για τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη που «ξυλοκοπήθηκε από το τάγμα εφόδου του ΚΚΕ» στην είσοδο του αμερικάνικου προξενείου, αντιστρέφοντας πλήρως τη σχέση θύτη - θύματος ανάμεσα στις πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και στους διαδηλωτές, που με μόνο «όπλο» τα χέρια τους, κατέβασαν τον αμερικανικό θυρεό από το προξενείο. Ποιο ραφιναρισμένη, αλλά το ίδιο «τοξική», ήταν και η άποψη αρθρογράφου στα χτεσινά «Νέα», ο οποίος έγραψε ανάμεσα σε άλλα: «Τσάμπα μαγκιά, αφού οι διαδηλωτές δεν επηρεάζουν τίποτα. Και προφανής υποκρισία ενός δήθεν αντιπολεμικού κινήματος. Επτά χρόνια τώρα, από τον Μάρτιο του 2011, στη Συρία μαίνεται ένας τρομοκρατικός πόλεμος, που άρχισε ως αντίδραση του αυταρχικού καθεστώτος Ασαντ στις εκδηλώσεις αντιφρονούντων που συντονίστηκαν με την Αραβική Ανοιξη και στην πορεία ενέπλεξε διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες αλλά και χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ, εθνότητες όπως η κουρδική και φανατικούς ισλαμιστές όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ολα αυτά συνέβαιναν χωρίς το αντιπολεμικό κίνημα να κάνει οτιδήποτε (...) Και μόνο όταν επενέβησαν περιορισμένα και με συγκεκριμένους στόχους δυτικές δυνάμεις, ξεχύθηκαν για να διαδηλώσουν στους δρόμους».
***
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο συγκεκριμένος και άλλοι αρθρογράφοι, που παπαγαλίζουν το ίδιο παραμύθι εδώ και μέρες, δεν διάβασαν τα τελευταία εφτά χρόνια καμιά από τις δεκάδες ανακοινώσεις του ΚΚΕ, συνδικάτων και φορέων του κινήματος, που καταγγέλλουν το ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Συρία, προειδοποιούν για την όξυνση των ανταγωνισμών και για τον κίνδυνο επέκτασης του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Είναι αδύνατο όλοι αυτοί να μην έχουν πέσει πάνω σε μια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, από τις πολλές που οργάνωσαν ή στις οποίες πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές. Να μην έχουν ακούσει έστω και από σπόντα τις αναλύσεις του Κόμματος για το ρόλο και τα σχέδια των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τη διαμάχη τους για τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας στην περιοχή και την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή. Αλλά και για τα προσχήματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που άλλοτε με τους τζιχαντιστές, άλλοτε με τα χημικά και άλλοτε με τους «αντιφρονούντες» και την «Αραβική Ανοιξη» - που αποδείχθηκε πολεμικός χειμώνας για τους λαούς - ανοίγουν δρόμο για απροκάλυπτες ή συγκεκαλυμμένες επεμβάσεις, που πνίγουν στο αίμα τους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων.
***
Τα ξέρουν όλα αυτά, αλλά σκόπιμα γράφουν μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, κυρίως για να υπερασπίσουν την επιλογή των αφεντικών τους, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να συστρατευτούν με το αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Αλλά και για να θολώσουν το αντιιμπεριαλιστικό - ταξικό κριτήριο με το οποίο ο λαός χρειάζεται τώρα να σταθεί απέναντι στις εξελίξεις και να δυναμώσει την πάλη του. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, με αίτημα να κλείσουν οι βάσεις και να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Να αποδεσμευτεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς κι ο λαός να κάνει κουμάντο στον τόπο του, παλεύοντας για να πάρει στα δικά του χέρια τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας. Καλούν το λαό να «κλίνει ευλαβικά το γόνυ» μπροστά σε «εταίρους και συμμάχους», στη «χορεία των δημοκρατικών κρατών του πλανήτη στην οποία ακόμα ευτυχώς ανήκουμε και η οποία, μετά τη χρεοκοπία, παρά τον εγνωσμένο αντιδυτικισμό (...) κράτησε την Ελλάδα όρθια», όπως γραφόταν χτες στις εφημερίδες. Να αποδεχτεί δηλαδή αδιαμαρτύρητα τα αντιλαϊκά μέτρα της «ανάκαμψης» που τον εξαθλιώνουν και την ιμπεριαλιστική εμπλοκή που απειλεί να τον κάνει κρέας στα κανόνια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που έστησε μεταπολεμικά το άγαλμα του Τρούμαν για να τιμήσει τη συνεισφορά της «Δύσης» στη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» στην περιοχή...

Κ. Μ.

Κρίνεται η στάση όλων των δυνάμεων απέναντι στον πόλεμο



Τα χαράματα του Σαββάτου 14/4 οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, οι φονιάδες του ΝΑΤΟ, άνοιξαν νέο κύκλο αίματος στη Συρία. Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και η οσμή του φτάνει έντονη και απειλητική μέχρι και στη χώρα μας. Εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δώσει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, από τη Σούδα πολεμικά πλοία που φορτώνουν πυραύλους και σφυροκοπούν τη Συρία. Η μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Από την πρώτη στιγμή του νέου εγκλήματος, δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα ενεργοποιήθηκαν άμεσα, συγκάλεσαν τα ΔΣ τους, πήραν αποφάσεις καταδίκης του πολέμου, οργάνωσαν κινητοποιήσεις χτες και τη Δευτέρα, καταδικάζοντας τη νέα επιδρομή στη Συρία και απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας. Οι εκλεγμένοι στα ΔΣ με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» ήταν αυτοί που μπήκαν μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία, ενημέρωσαν και κινητοποίησαν τους φοιτητές.
Γιατί όσο νέος και άπειρος κι αν είναι κανείς, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρήσει ότι δεν τον αφορά ο πόλεμος. Δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει με αυτήν τη νέα όξυνση στην περιοχή μας, σε μια περίοδο που βαίνουν κλιμακούμενοι οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, δρόμων, σφαιρών επιρροής. Γιατί τα θύματα των μακελάρηδων είναι πάντα οι λαοί.

Κι όμως, σε μια σειρά συλλόγους, οι συνδικαλιστές των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - «Bloco» - ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ καταψήφισαν στα ΔΣ το ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο! ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίστηκαν καν να συζητήσουν στα ΔΣ ή αρνήθηκαν να τοποθετηθούν, δείχνοντας ξεδιάντροπη αδιαφορία για τους πυραύλους που σφυρίζουν δίπλα απ' τα κεφάλια μας, για τους συμφοιτητές τους που κινδυνεύουν αύριο να γίνουν τα πρώτα θύματα της ιμπεριαλιστικής ανθρωποσφαγής! Θέλουν τους φοιτητές θεατές ή, ακόμα καλύτερα γι' αυτούς, υποστηρικτές των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Αυτή τους η στάση υπαγορεύεται από την πολιτική τους θέση υπέρ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που έχουν κατασφάξει τους λαούς. Εδώ ταυτίζονται πλήρως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δίνει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Γι' αυτό, εξάλλου, ίδια ήταν και η στάση των συνδικαλιστών του «Bloco» (της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ), όπου υπάρχουν στις σχολές. Από την άλλη, οι παρατάξεις ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (πρόσκεινται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ) με ελάχιστες εξαιρέσεις καταψήφιζαν την οργάνωση άμεσης κινητοποίησης του νέου εγκλήματος στη Συρία και έλαμψαν διά της απουσίας τους από τις διαδηλώσεις των φοιτητών και των συλλόγων τους.


Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα από την άμεση καταδίκη του νέου πολεμικού χτυπήματος, από τα δυναμικά μπλοκ των φοιτητών και μαθητών που βροντοφώναζαν «έξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις». Γι' αυτό εξάλλου τους υποδέχτηκε με ΜΑΤ, χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, στέλνοντας νέους στα νοσοκομεία. Γι' αυτό σέρνει στα δικαστήρια δύο φοιτητές με ανυπόστατες κατηγορίες, με στόχο την τρομοκράτηση ευρύτερα όποιου πάει να σηκώσει κεφάλι ενάντια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, του Αμερικανού Προέδρου που έριξε τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και πρωτοδοκίμασε τις ναπάλμ στα βουνά της Ελλάδας, όντας «διαβολικά καλός» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, όπως τώρα θεωρεί η κυβέρνηση τον Τραμπ...

Κι απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, που χαρακτηρίστηκαν από την άγρια καταστολή, εκπρόσωποι των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε κάποιες περιπτώσεις έδειξαν για άλλη μια φορά απαράδεκτη στάση στα ΔΣ όπου συζητιόταν το ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης στους διαδηλωτές. Η ΔΑΠ, για παράδειγμα, στη ΣΤΕΦ Πειραιά (σύλλογος του οποίου είναι μέλος ένας από τους τραυματίες διαδηλωτές που πήγαν στο νοσοκομείο) δεν εμφανίστηκε καν στο ΔΣ, αδιαφορώντας για τους συμφοιτητές της που χτυπήθηκαν, ενώ σε ΔΣ της Κρήτης οι δυνάμεις της έφτασαν στο σημείο λίγο - πολύ να ζητούν την καταδίκη των συλληφθέντων φοιτητών, λέγοντας ότι... οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές! Στην Πάτρα η ΠΑΣΠ είδε «επεισόδια» μπροστά από το άγαλμα του Τρούμαν και όχι μανιασμένη επίθεση των ΜΑΤ, ενώ στο Γεωπονικό της Αθήνας ισχυρίστηκαν ότι το άγαλμα του μακελάρη είναι... «δημόσια περιουσία» και οι διαδηλωτές πήγαν να την βανδαλίσουν!

Κι επειδή η στάση όλων κρίνεται και οι φοιτητικές εκλογές πλησιάζουν, θα γίνουν μέσα στο Μάη, οι φοιτητές πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σ' αυτές τις δυνάμεις. Δεν μπορούν να έχουν τέτοιους εκπροσώπους, που αδιαφορούν για τους ίδιους τους συμφοιτητές τους, που αδιαφορούν για τη φωτιά του πολέμου που φουντώνει στη γειτονιά μας. Δεν πρέπει να εμπιστευτούν τις δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναπαράγουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η οποία θέλει το λαό εφησυχασμένο και απροετοίμαστο, όσο εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Μαύρο» στις δυνάμεις που σφυρίζουν αδιάφορα όταν οι πύραυλοι των ιμπεριαλιστών μακελεύουν τους λαούς.

Ανωθεν...


Τι ακριβώς υπεράσπιζε η κυβέρνηση με την επίδειξη πυγμής προχτές μπροστά στο άγαλμα του Τρούμαν; Τα γκλομπς ανεβοκατέβαιναν στα κεφάλια των διαδηλωτών όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση νιώθει υποχρεωμένη να τιμήσει τη μνήμη του ανθρώπου που έριξε τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, εγκαινίασε τη χρήση ναπάλμ στο Γράμμο και στο Βίτσι και ματοκύλισε το λαό της Κορέας. Οταν τα ΜΑΤ αφιονισμένα ρίχνονται με μανία και απρόκλητα σε παιδιά που διαδηλώνουν, εκτοξεύοντας χημικά και ανείπωτες βρισιές, με τον επικεφαλής να διατάζει επίμονα «τη φυσούνα, τη φυσούνα», από την αγωνία του μη σωριαστεί το άγαλμα στο έδαφος... Οταν τη μια στιγμή κυβερνητικά στελέχη βεβαιώνουν πως πρόκειται για απλές προσαγωγές και την επόμενη στιγμή «άνωθεν» ανακοινώνονται συλλήψεις... Οταν ο εισαγγελέας «πείθεται» τελικά από τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι ένα άοπλο παιδί πλάκωσε στο ξύλο έναν πάνοπλο αστυνομικό και σε συνεννόηση με «άνωθεν», το παραπεμπτικό γράφει «επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού»... Οταν ενώ το αίμα τρέχει απ' το κεφάλι, ο ασφαλίτης παίρνει «άνωθεν εντολή» να αρπάξει από τα χέρια του γιατρού τον χτυπημένο... Ε, τότε έχουμε μπροστά στα μάτια μας μια άλλης ποιότητας καταστολή. Ετσι, βήμα βήμα, «άνωθεν» παρεμβάσεις διόρθωναν τυχόν «παραλείψεις» στην αμείλικτη στάση του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε μια συμβολική πράξη καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Πόσο «άνωθεν» και από πού, δεν ξέρουμε. Μπορούμε όμως σίγουρα να υποθέσουμε ότι αφορά τις πολυποίκιλες και πολυπλόκαμες συνδέσεις των μηχανισμών καταστολής, της ΓΑΔΑ κ.ά. της ίδιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επιτελεία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων της. Τελικά, στον Τρούμαν η κυβέρνηση υπεράσπισε την επιλογή εμπλοκής της στην επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Συρία.
Απάντηση του λαού είναι το δυνάμωμα της πάλης.

Χυδαιότητες



Βρισιές, προσωπικοί χαρακτηρισμοί, χυδαίες εκφράσεις πεζοδρομίου ακόμα και για τις οικογένειες των διαδηλωτών, απειλές με προσωπικές αναφορές, μέχρι και ατάκες ότι «γουστάρουν να βλέπουν αίμα». Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα μαρτυρούν φοιτητές και εργαζόμενοι ότι άκουσαν από τα ΜΑΤ κατά την προχτεσινή απρόκλητη επίθεση στην αντιπολεμική πορεία. Τα ίδια επαναλήφθηκαν και το απόγευμα της Δευτέρας, στη συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ, αλλά και το πρωί της Τρίτης στην Ευελπίδων, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίζουν χυδαία τους συγκεντρωμένους, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά για αποτέλεσμα σχετικών «παροτρύνσεων». Τα παραπάνω είναι κι αυτά χαρακτηριστικά της έντασης του αυταρχισμού και της άγριας καταστολής με την οποία απαντά η κυβέρνηση στις λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις. Φαίνεται ξανά ότι η βρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, δεν της αφήνει περιθώρια και δείχνει το πιο αντιδραστικό και αποκρουστικό της πρόσωπο σε όσους αγωνίζονται.

TOP READ