24 Ιουλ 2019

Δωροδοκία και απειλές σε εργάτη για να μην καταγγείλει τον τραυματισμό του στο μεροκάματο

Η ζούγκλα στους χώρους δουλειάς καλά κρατεί, με τους εργοδότες να εκμεταλλεύονται μέχρι τελικής πτώσης τους εργαζόμενους, αρνούμενοι παράλληλα να αναλάβουν τις ευθύνες για τις συνέπειες που έχει συχνά στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητά τους το συνεχές ξεζούμισμα.
Αυτή τη φορά, η είδηση έρχεται από τα Χανιά, όπου 40χρονος Τυνήσιος ελαιοχρωματιστής ήρθε αντιμέτωπος όχι μόνο με σοβαρό ατύχημα, προφανώς λόγω των ανύπαρκτων συνθηκών ασφαλείας, αλλά και με την προσπάθεια του εργοδότη που τον απασχολούσε “μαύρα” να προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαγοράσει ή να εκβιάσει τη σιωπή του.
Ο άντρας, που βρίσκεται στην Ελλάδα 15 χρόνια κι έχει αποκτήσει παιδιά, δούλευε για λογαριασμό μεγάλης κατασκευαστικής των Χανίων σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά, όπου υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο ισχίο που τον έβγαλε εκτός εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που έπεσε, με τους υπεύθυνους της εταιρείας να τον αφήνουν στην τύχη του και να μην καλούν ασθενοφόρο, ώστε να μην καταγραφεί ως εργατικό ατύχημα και αποκαλυφθεί ότι τον απασχολούσαν ανασφάλιστο.
Κυριολεκτικά “σαν το σκύλο”, όπως το περιέγραψε ο ίδιος, τον μετέφεραν σε χώρο μακριά από την εργασία του, ενώ στη συνέχεια το ασθενοφόρο κάλεσε η αρραβωνιαστικιά του, υπό τις συνεχής πιέσεις στον άνδρα να μην αποκαλύψει πώς χτύπησε.
Από τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο και συνεχώς από εκεί και πέρα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας προσπάθησαν αρχικά με παρακαλά και απόπειρες χρηματισμού και στη συνέχεια, όταν είδαν πως δεν έπιανε, με απειλές να τον πείσουν να τους καλύψει. Πλέον το ζήτημα θα επιλυθεί δικαστικά, αφού, ενώ επιπλέον έχουν γίνει καταγγελίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το ατύχημα, την ανασφάλιστη εργασία και τα δεδουλευμένα που χρωστάει η επιχείρηση, άνω των 1100 ευρώ.
“Νομίζουν πως επειδή είμαι αλλοδαπός, δε θα προσπαθούσα να βρω το δίκιο μου” είπε χαρακτηριστικά σε τοπικό μέσο.
Με πληροφορίες από zarpanews.gr

Ψηλά ο πήχης των σχέσεων με τους “διαβολικά καλούς” αμερικάνους

«Κάθε κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, όχι απέναντι στον πρέσβη των ΗΠΑ». Μόνο γέλιο προκαλούν λόγια όπως τα παραπάνω όταν ακούγονται από τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλο. Κι όμως έτσι τοποθετήθηκε στη Βουλή, καλώντας τη ΝΔ (με αφορμή τη στάση της στη συμφωνία των Πρεσπών) να μη λέει άλλα «όταν ακούει ο πρέσβης των ΗΠΑ και άλλα όταν απευθύνεται στον ελληνικό λαό…». Προφανώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τέτοια «κολλήματα», αφού πάντα απευθυνόταν στον ελληνικό λαό απευθείας με τα λόγια των Αμερικανών, αναλαμβάνοντας να ξεπλύνει όσο καμία κυβέρνηση τον «διαβολικά καλό» Ντ. Τραμπ. Ομολογουμένως ο πήχης έχει μπει ψηλά ακόμα και για τη ΝΔ, την πιο «καθαρόαιμη» φιλοΝΑΤΟική πολιτική δύναμη, που τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει τους προκατόχους της.
Στο μεταξύ την «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, κυρίως με παραχώρηση νέων βάσεων και άλλων υποδομών για μόνιμη χρήση από τους Αμερικανούς, που μετατρέπουν όλη τη χώρα σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συζήτησαν στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός και ο υφυπουργός Αμυνας, με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ. Ο Ρίκερ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, έχοντας διαδοχικά επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως και με τον Αλ. Τσίπρα, με ατζέντα «ασφάλεια», άμυνα και μπίζνες… Έκανε την περατζάδα του από το υπουργείο Αμυνας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς «συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αποκαλυπτικότερος ο πρέσβης Πάιατ, με ανάρτηση στο ιστολόγιό του έκανε σαφές ότι εστίασαν στον «εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών συμφωνιών ΗΠΑ – Ελλάδας στις επερχόμενες κοινές ασκήσεις και στη δουλειά για την απομάκρυνση της βυθισμένης φορτηγίδας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» Η δέσμευσή μας για την άμυνα και την ασφάλεια των ΗΠΑ – Ελλάδας είναι θωρακισμένη (ΣΣ  |> “iron-clad”). Στην Αλεξανδρούπολη, οι Αμερικανοί αξιοποιούν το λιμάνι – όπως και της Θεσσαλονίκης – για διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς και από το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονοματίζουν, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με πρόσχημα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Θέλοντας μάλιστα να εκμεταλλευτούν και παραπέρα το λιμάνι, μειώνοντας χρόνους και αυξάνοντας χωρητικότητες, έχουν στείλει ειδικούς και είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τους υπεύθυνους του υπουργείου Αμυνας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για να απομακρύνουν βυθισμένη φορτηγίδα που κλείνει τον μισό περίπου προβλήτα.
Σε ό,τι αφορά δε τον περιλάλητο «εκσυγχρονισμό των ισχυουσών συμφωνιών, θυμίζουμε ότι μιλώντας την Κυριακή στην «Καθημερινή» και αποκαλύπτοντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πάιατ προανήγγειλε – στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών – τον «εκσυγχρονισμό» και τη «διεύρυνση» της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που διέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Σούδας, προαναγγέλλοντας τη μετατροπή και με τη «βούλα» όλης της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά «η Σούδα είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη (…) Αλλά έχετε από τη γεωγραφία σας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται τόσο, όπου εργαζόμαστε μαζί. Και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητές μας, όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΣ |> MDCA, του 1990). Η τρέχουσα συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις. Μία από αυτές είναι το Ελληνικό που, προφανώς, είναι ανεπίκαιρη. Η μόνη που παραμένει επίκαιρη είναι η βάση της Σούδας. Οπότε συμφωνήσαμε (σ.σ. στον Στρατηγικό Διάλογο) ότι χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε σε πολιτικό επίπεδο τη Συμφωνία. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τις διατυπώσεις». Προϊδεάζοντας έτσι για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό.

ΣΣ |> μας έρχεται συνειρμικά η παλιά διδακτική ταινία -του 1963, που βασίζεται στο ομόνυμο μυθιστόρημα του 1959 -μετά έγινε και ένα άτυχο ριμέικ, «(the) Ugly American (ο κακός αμερικάνος)» όπου ο πρεσβευτής Harrison MacWhite ( Marlon Brando ) ταξιδεύει σε μια χώρα της ΝΑ Ασίας ως «ειρηνποιός» ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες, βλέποντας την πολιτική κατάσταση μόνο με τους «απλούστερους» όρους δηλ. ως αγώνα μεταξύ κομμουνισμού και δημοκρατίας.

Βασιλικοί όλου του κόσμου ενωθείτε – Συντονίστρια της αριστερής ευρωομάδας GUE η Έλενα Κουντουρά

“Ψηφίζεις Αριστερά και σου βγαίνει Κουντουρά”, είπε σε μια φαρμακερή του αποστροφή προεκλογικά ο Θανάσης Παφίλης για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ίσως ούτε κι εκείνος μπορούσε να φανταστεί πόσο εύστοχη θα ήταν η ρήση του ακόμα και σε … ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν την πολύχρονη προσφορά της στους αγώνες της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος, οι συνάδελφοί της ευρωβουλευτές της GUE/NGL, της ομάδας της “αριστεράς” όπου μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, την εξέλεξαν ως εκπρόσωπο της ευρωομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Είναι πολύ θετικό που επιβραβεύεται η προσχώρηση μιας τέως δεξιάς και μακεδονομάχου στο προοδευτικό στρατόπεδο, μήπως όμως έτσι παραγκωνίζονται μορφές με διαχρονική παρουσία στην αριστερά και την οικολογία; Ή μήπως από την άλλη μένουν στην απέξω, άλλες ελπιδοφόρες μορφές του κινήματος, όπως ο Αλέξης Γεωργούλης; Ο οποίος στην τελική τι έχει να ζηλέψει από την Κουντουρά; Μήπως δεν είχε περάσει κι αυτός (λίγο πιο ξώφαλτσα από εκείνη είναι η αλήθεια) από τη ΝΔ παλιότερα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, διαπραγματευόμενος ακόμα και φέτος την είσοδό του στο ευρωψηφοδέλτιό της; Μήπως δεν είναι εξίσου φωτογενής;
Το μόνο που μας παρηγορεί είναι πως οι επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου είναι αρκετές και θα βρει κάθε αγωνιστής τη θέση που του αξίζει, αργά ή γρήγορα. Εξάλλου τέτοια που είναι η GUE εδώ και πολλά χρόνια, η Κουντουρά ίσως να είναι όντως κι από τις αριστερότερες διαθέσιμες επιλογές που υπήρχαν.
Θυμάστε τον ορυμαγδό που είχε ξεσηκωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από την εν λόγω ευρωομάδα; Πού να ήξεραν ότι έκτοτε θα έφτανε ένα βήμα πριν τη μετατροπή της σε νέα Κομιντέρν. Δε θα ήταν σήμερα μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα όλοι μαζί αντάμα;

Η κατάργηση του ασύλου δε θα περάσει – Γιγαντοπανό του ΜΑΣ στα Προπύλαια

Από το πρωί στο πόδι είναι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενόψει του απογευματινού συλλαλητηρίου στις 19.30 σήμερα στα Προπύλαια ενάντια στην κατάργηση του ασύλου.
Διατρανώντας την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη μεθόδευση, ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου, αναφέροντας “Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Με τους συλλόγους μας δυναμώνουμε τους αγώνες για τα όνειρα, τις διεκδικήσεις μας. Ενάντια στη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου”.
Οι φοιτητές καλούν σε μαζική συμμετοχή, επισημαίνοντας πως:
«Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους». Παράλληλα δηλώνουν: «Απορρίπτουμε τους κάλπικους καβγάδες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του δεύτερου να εμφανίζονται προκλητικά ως δήθεν υπερασπιστές του ασύλου! Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, την ένταση της καταστολής όχι μόνο συκοφάντησε το άσυλο, αλλά και άνοιξε το δρόμο για την κατάργησή του στην πράξη».
Στο πλευρό τους στη σημερινή κινητοποίηση έχουν βάσει αποφάσεων συμμετοχής και πολλούς συλλόγους Δασκάλων, συνδικάτα και μαζικούς φορείς.

Γιατί το ΚΚΕ δεν ψήφισε την άρση ασυλίας του Πολάκη

Λίγες ώρες μετά την την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων, όπου διαφάνηκε πεντακάθαρα ότι κοινό μέλημα όλων των αστικών κομμάτων είναι να στηρίξουν την στρατηγική του κεφαλαίου, με «υπευθυνότητα» και «εθνική συναίνεση», δόθηκε η σκυτάλη στην γνώριμη, ανέξοδη και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση.
Έτσι, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για να γνωμοδοτήσει επί του εισαγγελικού αιτήματος για άρση ή μη της ασυλίας του Π. Πολάκη. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη υπόθεση αφορά την εισαγγελική δίωξη μετά την έγκληση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για καταγραφή συνομιλίας τους και η δεύτερη, τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του Π. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση, ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής. Η συζήτηση στην Ολομέλεια προγραμματίστηκε για τις 31 Ιούλη.

Συνέχιση του φαύλου κύκλου που συσκοτίζει την ουσία των προβλημάτων και αποπροσανατολίζει το λαό

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
«Το γεγονός ότι μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο.
Το κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στο πλαίσιο μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού.
Έτσι, ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού».
Πηγή: 902.gr

Κοινό έδαφος… σε ήπιο κλίμα και με πολλή υπευθυνότητα

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε σαφές ότι παρά τις διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, το κύριο περιεχόμενο της πολιτικής τους είναι η στήριξη των στόχων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το κοινό έδαφος όλων των άλλων. Η κυβέρνηση ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί απαιτούν να πάει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου. Τώρα που οι εκλογές πέρασαν, τις κορόνες και τις καταγγελίες διαδέχτηκαν το «ήπιο κλίμα», η «υπευθυνότητα», η «συναίνεση στα εθνικά ζητήματα», η «προγραμματική σοβαρή αντιπολίτευση». Τώρα δηλαδή που διαμορφώθηκε ένας νέος αντιλαϊκός συσχετισμός, μέλημα όλων είναι το πώς θα στηρίξουν αυτήν την κοινή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της «αντιπολίτευσης», υπερασπιζόμενοι διαφορετικές εκδοχές στην υλοποίησή της…
Οι υπουργοί της κυβέρνησης παρουσίασαν αναλυτικά τις αναδιαρθρώσεις που θα προχωρήσουν σε όλους τους τομείς. Το μενού της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
  • Νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους,
  • ιδιωτικοποιήσεις,
  • μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου,
  • παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και της Υγείας,
  • ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και βέβαια
  • ένταση της καταστολής.
    • Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, προαναγγέλθηκε και νέος συνδικαλιστικός νόμος, που πατώντας πάνω στον απεργοκτόνο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει στόχο να πάει ένα βήμα παραπέρα την ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στις γραμμές των σωματείων.

Η ανάγκη επιτάχυνσης δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να πουλάει «κοινωνική ευαισθησία», να υπόσχεται ψίχουλα για τους «αδύναμους», να εγγυάται τα επιδόματα κ.λπ., με δεδομένη πάντα τη «δημοσιονομική ισορροπία», τη μη αμφισβήτηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και των αντιλαϊκών δεσμεύσεων. Λίγο πολύ δηλαδή, όσα έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και τα εμφάνιζε ως «διαχωριστική γραμμή», ως «διαφορετικό σχέδιο» από τη ΝΔ και παρουσίαζε τον εαυτό του ως προστάτη των «φτωχών και αδυνάτων».
Στο ήπιο και εποικοδομητικό κλίμα όμως συνηγόρησαν και το ΚΙΝΑΛ, το κόμμα του Βελόπουλου, αλλά και το ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη. Ολοι τους κάνανε «παρατηρήσεις» επί των προγραμματικών δηλώσεων, διορθωτικές, βελτιωτικές και άσκησαν κριτική ως προς την αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση των στόχων τους. Αλλωστε, καταψήφισαν με κριτήριο το αν «βγαίνει» ή δεν βγαίνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ. Ολοι τους προβάλλουν το γνωστό παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
Η τακτική της ΝΔ, που θυμίζει «ήπια προσαρμογή», το ήπιο κλίμα, η υπευθυνότητα κ.λπ. αποτελούν φυσική συνέχεια όλης της επιχείρησης ευνουχισμού των όποιων ριζοσπαστικών διαθέσεων, συμβιβασμού, παραίτησης από διεκδικήσεις, μείωσης των απαιτήσεων, όλες «επιτυχίες» της πενταετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τις οποίες άλλωστε πήρε και παίρνει ακόμα τα εύσημα.
kke
Στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή, ανέδειξαν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης ήταν ήδη καθορισμένο πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη.
Κυρίως ανέδειξαν την ανάγκη να μην υπάρχει καμιά αναμονή, κανένα μούδιασμα, να μην περάσει στο λαό, στους εργαζόμενους το «συναινετικό κλίμα», αλλά άμεσα, γρήγορα να οργανώσουν την αντίσταση στην ένταση των αντιλαϊκών μέτρων, την αντεπίθεση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου





Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου, 24/7/1934: Επί κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας. Στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στάλθηκαν 120 κομμουνιστές φαντάροι. 


Επί κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους οι 785 καταδικάστηκαν συνολικά σε 570 χρόνια φυλακής και 436 χρόνια εξορίας. Στο Καλπάκι στάλθηκαν 54 φαντάροι. Βασανίστηκαν επίσης 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305, απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128, ενώ έγιναν και 138 επιδρομές σε γραφεία σωματείων, τυπογραφεία, κλπ.

Εφαρμογή των διακηρύξεων: Το «Ιδιώνυμο»

Στην τελική του διατύπωση το «Ιδιώνυμο» προέβλεπε πως «Οστις επιδιώκει την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν τιμωρείται με φυλάκισιν τουλάχιστον εξι μηνών. Προς τούτοις επιβάλλεται διά της αποφάσεως και εκτοπισμός ενός μηνός μέχρι δύο ετών εις τόπον εν αυτή οριζόμενον. Μετά τας αυτάς ποινάς τιμωρείται και όστις επωφελούμενος απεργίας ή λοκ - άουτ, προκαλεί ταραχάς ή συγκρούσεις».
 


 
Αν τα «αδικήματα» που περιγράφει το άρθρο αυτό τελούνταν διά του Τύπου, προβλεπόταν η δυνατότητα απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος στο δημοσιογράφο, το διευθυντή, τον τυπογράφο ή τον εκδότη του εντύπου για 6 μήνες και σε περίπτωση υποτροπής για τρία, το πολύ, έτη.

Ιδιαίτερα βαριές ποινές προβλέπονταν για τους «παραβάτες» του νόμου που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί ή στρατιωτικοί. Για τους εκπαιδευτικούς μάλιστα, τους στρατιωτικούς και τα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας δε χρειαζόταν η παράβαση του νόμου. Αρκούσε να συλληφθούν «προπαγανδίζοντες... κομμουνιστικάς αρχάς ή προσβάλλοντες την ιδέαν της Πατρίδος ή τα Εθνικά σύμβολα», ώστε να απολυθούν οριστικά από την υπηρεσία τους. Τέλος, αν «παραβάτης» του νόμου ήταν κάποια συνδικαλιστική οργάνωση, αυτή διαλυόταν, ενώ δεν επιτρεπόταν η δημόσια ανοιχτή ή κλειστή συγκέντρωση ούτε η σύσταση σωματείου ή ένωσης εφόσον κρινόταν ότι επιδιώκει ανατρεπτικούς ως προ το κοινωνικό καθεστώς σκοπούς7.

«Ιδιώνυμο»


5G ο τρόμος πουλάει


Η κινητή τηλεφωνία τεχνολογίας 2G μετέδιδε μόνο φωνή. Το 3G μας έβαλε στον κόσμο του Internet, αλλά όχι του Video. Στο 4G ανταλλάσσουμε Videos, ‘κατεβάζουμε’ ταινίες, βλέπουμε livestream κ.α.. Στην γενιά 5G μεγάλο πλεονέκτημα η τεράστια ποσότητα δεδομένων τα οποία μεταδίδονται στην μονάδα του χρόνου (υψηλή ταχύτητα δεδομένων) και η πολύ χαμηλή καθυστέρηση μίας συσκευής να απαντήσει στο σήμα μίας άλλης, όταν καλείται (ελάχιστος χρόνος υστέρησης). Ανοίγει ένας νέος κόσμος επικοινωνίας όπου ο χρήστης θα απολαμβάνει υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο (εικονική πραγματικότητα, επικοινωνία, κ.α.).

Παρ’ όλα αυτά, είναι εντελώς αναμενόμενο, κάθε φορά όπου η τεχνολογία κάνει ένα άλμα σε νέα επίπεδα, να υπάρχει κορύφωση δουλειάς στους επιστήμονες για την ορθή χρήση της και την προστασία των πολιτών από πιθανές παρενέργειες, άγχος στον πληθυσμό για την νέα ελκυστική αλλά μυστηριώδη εφαρμογή και ντελίριο μυθοπλασίας από τους επαγγελματίες τρομολάγνους αλλά και άσχετους με το θέμα (σταχυολόγηση από “Tom’s News”, “Ποντίκι”, “Pentapostagma”, “The Real Secret Truth”, “Holistic Life” κ.α.):
  • ·θα ψηθούμε όλοι, ·στα πρώτα πειράματα 5G στην Ολλανδία έπεφταν πουλιά από τον ουρανό, ·αν έχετε κατοικίδιο θα το δείτε να τρελαίνεται και να ψοφάει,·θα μαραίνονται τα δένδρα στο πέρασμα της ακτινοβολίας, ·5G = καρκίνος,·πρόκειται για μυστικό πρόγραμμα του Διευθυντηρίου για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, ·οι δόσεις ακτινοβολίας είναι νοσογόνες, τρομακτικά υψηλές και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (μικροκύματα) που είναι και οι πιο επικίνδυνες, ·η τεχνολογία 5G θα κάνει τον Χίτλερ να μοιάζει με αλχημιστή συγκρινόμενο με τους σύγχρονους χημικούς.
Ας δούμε νηφάλια και επιστημονικά τι ισχύει.
Ποια είναι η διαφορά φιλοσοφίας μιας κεραίας σημερινής συμβατικής τεχνολογίας (4G) και μίας κεραίας της νέας γενιάς (5G);
Τεχνολογία 4G. Η Ισχύς ακτινοβολείται σε ευρεία γωνία. Σε αυτήν την σταθερή περιοχή του χώρου, ένας πολίτης (όχι κατ’ ανάγκη χρήστης) ο οποίος παραμένει εντός, εκτίθεται συνεχώς σε ραδιοκυματική ακτινοβολία.
Τεχνολογία 5G. Η μείωση της ανθρώπινης έκθεσης είναι σημείο αναφοράς για την τεχνολογία 5G. Επιτυγχάνεται αξιοποιώντας δύο τεχνολογίες:
Κεραίες “MIMO (Multiple In – Multiple Out)”. Πρόκειται για συστήματα πολλαπλών κεραιών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) ακτινοβολίας και πολλαπλών κεραιών λήψης όπου, συνήθως, ένας σταθμός βάσης με πολλά στοιχεία κεραιών (στα ‘Massive MIMO” πλέον των 100), εξυπηρετεί ταυτόχρονα ένα μεγάλο πλήθος χρηστών (συσκευές τηλεφώνων με πολλαπλές επίσης κεραίες), διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλή ροή δεδομένων. Τα MIMO έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα των τηλεπικοινωνιακών προτύπων και σταδιακά εφαρμόζονται στην πράξη, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Beamforming (Μορφοποίηση δέσμης). Η Ισχύς εστιάζεται μέσω στενών λοβών (σαν τα κλεφτοφάναρα…) στους ενεργούς χρήστες (ακολουθώντας τους κατά την κίνησή τους) χωρίς να εκτίθενται σε ακτινοβολία τα άτομα πλησίον τους.
Η πραγματική μέση έκθεση, με βάση την διεθνή βιβλιογραφία (στατιστικά στοιχεία και μετρήσεις δημοσιευμένα από την International Electrotechnical Commission - IEC) αντιστοιχεί το πολύ στο 25% της ονομαστικής (μεγίστης) ισχύος την οποία μπορεί να εκπέμψει η κάθε κεραία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου κατασκευάζονται έξυπνοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης οι οποίοι ανιχνεύουν όλες τις κατευθύνσεις των μικροδεσμών της κεραίας. Εάν σε κάποια από αυτές, η μέση εξερχόμενη ισχύς υπερβαίνει το προκαθορισμένο ανώτατο όριο του 25%, τότε ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός μείωσης της ισχύος.
Ποιες συχνότητες χρησιμοποιούνται για την τεχνολογία 5G;
Η τεχνολογία 5G εκπέμπει σε χαμηλές (700 MHz), υψηλές (3,5 GHz) και πολύ υψηλές (> 26 GHz ή αλλοιώς “mmWave”) Η/Μ συχνότητες. Για την κατανόηση αυτής της επιλογής θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τα κάτωθι στοιχεία:
  1. ΕΥΡΟΣ (“bandwidth”). Για να μπορεί η ακτινοβολία να μεταφέρει ταχέως μία αξιόλογη και χρήσιμη ποσότητα δεδομένων, δεν εκπέμπεται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα (π.χ. 600 MHz) αλλά σε ένα ‘πακέτο’ συχνοτήτων γύρω από αυτήν (π.χ. από 595MHz έως 605MHz).
Το εύρος αυτό, αυξάνει με την αύξηση της συχνότητος (εύρος 10 ή 20 MHz στα 700 MHz, 50 έως 100MHz στα 3,5GHz και 400MHz στις πολύ υψηλές συχνότητες mmWave), με αποτέλεσμα, όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, ο χρήστης να έχει την δυνατότητα να “κατεβάζει” όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πληροφορίας σε ελάχιστο χρόνο.
Έτσι εξηγείται γιατί στην εποχή του 2G μόνο η φωνή μπορούσε να μεταδοθεί και όχι τα δεδομένα. Τότε η τεχνολογία επέτρεπε εύρος λίγα μόνο kHz και του 3G μόλις 5 MHz.
  1. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ. Όσο πιο χαμηλή είναι η συχνότητα μίας Η/Μ ακτινοβολίας, τόσο πιο εύκολα διέρχεται μέσα από εμπόδια (κατοικίες, τοιχία, κ.λπ.) και φθάνει στον χρήστη. Όσο αυξάνει η συχνότητά της, τόσο τα υλικά αυτά εμποδίζουν όλο και περισσότερο την μετάδοση του σήματος, το οποίο απορροφάται επιφανειακά και ανακλάται εν μέρει από αυτά.
Οι χαμηλές συχνότητες (700 MHz)είναι προφανώς ιδανικές για επικοινωνία όταν μεσολαβούν κτίρια ή ο χρήστης είναι στο εσωτερικό τους. Ήδη χρησιμοποιούνται οι συχνότητες των 800 και 900 MHz για τις υπάρχουσες τεχνολογίες (2G, 3G, 4G, 4G+). Να σημειωθεί ότι η ψηφιακή τηλεόραση σήμερα εκπέμπει από 470 έως 790MHz (Κ.Υ.Α. 42800/5-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β’/5-10-2012).
Οι υψηλές (3,5 GHz) και οι πολύ υψηλές (> 26 GHz) συχνότητες θα χρησιμοποιούνται για την αύξηση της χωρητικότητος, ώστε να αυξάνει η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και η εξυπηρέτηση πολύ περισσότερων χρηστών ταυτόχρονα. Χρησιμοποιούνται ήδη επί δεκαετίες σε radars, δορυφόρους και μικροκυματική επικοινωνία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για 'κάτι καινούργιο’ στο καθημερινό μας περιβάλλον.
  1. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΟΣ. Ο χρήστης επικοινωνεί με την πλησιέστερη κεραία σε πολλές συχνότητες. Εάν ευρίσκεται στο εσωτερικό ενός κτιρίου και η συχνότητα των 700 MHz (η ιδανική να διαπερνά τους τοίχους) είναι διαθέσιμη, θα επικοινωνήσει μέσω αυτής με τον συνομιλητή του. Αλλοιώς θα του δοθεί άλλη συχνότητα. Εάν είναι σε εξωτερικό χώρο και θέλει να “κατεβάσει” μία ταινία πολλών MB, η υψηλή συχνότητα των 24 GHz (η οποία θα επιλεγεί αυτόματα από το σύστημα) θα του επιτρέψει να ολοκληρώσει την διαδικασία ταχύτατα.
Όσο αυξάνει η συχνότητα αυξάνει και η έκθεση του ανθρώπου;
Παρατηρείται σύγχυση στους πολίτες μεταξύ των εννοιών “υψηλή συχνότητα” και “υψηλή έκθεση”.
Υψηλή συχνότητα δεν σημαίνει υψηλή έκθεση. Όσο αυξάνει η συχνότητα της ακτινοβολίας, τόσο το εκτιθέμενο σώμα “ανθίσταται”, τόσο η ακτινοβολία υφίσταται ισχυρότερη εξασθένηση, τόσο το μέσο βεληνεκές μειώνεται σημαντικά. Στην πράξη, με τις υψηλές συχνότητες της 5G τεχνολογίας, όσο ποσόν ακτινοβολίας δεν ανακλάται, απορροφάται επιφανειακά από το δέρμα και δεν εισέρχεται σε βάθος.
Οι Διεθνείς Οργανισμοί για τις επιπτώσεις του 5G στην Υγεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - World Health Organization (WHO), η Επιστημονική Επιτροπή Νέων Κινδύνων της ΕΕ - Scientific Committee on Emerging and New ly Identified Health Risks (SCENIHR) και η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας έναντι της Μη-Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας - International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) έχουν καταλήξει στο κοινό συμπέρασμα ότι:
“Η έκθεση σε ΗΜ ακτινοβολία, η οφειλόμενη σε ασύρματα δίκτυα και στην χρήση τους, δεν οδηγεί σε βλαπτικές βιολογικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, εάν παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα όρια τα οποία συνιστά η ICNIRP” [WHO 1993, SCENIHR 2015, ICNIRP Guide lines 2009, ICNIRP Guide lines 2018]
Επίσης:
  1. Η πραγματική έκθεση των πολιτών περιορίζεται σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των ορίων αυτών. Σε χώρους ανθρώπινης πρόσβασης, τα πεδία είναι σταθερά, εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα διεθνή και εθνικά όρια.
  2. Οι κανονισμοί Ακτινοπροστασίας καλύπτουν το Η/Μ φάσμα έως και την συχνότητατων 300 GHz και πλέον. Αυτό σημαίνει ότι και οι πηγές 5G υπόκεινται στα ίδιαstandards ασφαλείας και όρια έκθεσης, όπως οι υπάρχουσες δομές 4G, Bluetooth, και Wi-Fi.
  3. Δεν πιστοποιήθηκε ποτέ επιστημονικά, βιολογικά και ιατρικά, συγκεκριμένος μηχανισμός πρόκλησης καρκίνου λόγω έκθεσης σε μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία.
  4. Η έρευνα απέδειξε ότι τα μόνα βιολογικά συμπτώματα από την έκθεση στην μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία, στο σύνολό της, οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση της θερμοκρασίας άνω των τεθέντων ορίων ασφαλείας και αφορούν α) στην “μικροκυματική ακοή“ (θερμικό φαινόμενο, μη θεωρούμενο ως επιβλαβές) και ηλεκτροδιαπερατότητα (δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα και γι’αυτό δεν έχουν προταθεί όρια ασφαλείας για αυτό). Δεν υπάρχουν επιδημιολογικές ενδείξεις ότι η μη-ιοντίζουσα Η/Μ ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο.
  5. Η πεμπτουσία της έρευνας και της επιβεβαίωσης ενός φαινομένου είναι η επαναληπτικότητα. Δεν υπήρξε ποτέ ερευνητική ομάδα η οποία να επανέλαβε με τις ίδιες πειραματικές συνθήκες, τα πειράματα μίας αρχικής ομάδος (η οποία ισχυρίστηκε ότι η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο) και να κατέληξε στα ίδια αποτελέσματα.
    1. Από βιολογικής άποψης, με την αύξηση της συχνότητος λειτουργίας του δικτύου 5G (> 3,5 GHz) αυξάνεται σημαντικά και το ανώτατο επιτρεπτό όριο ασφαλείας, ακόμη και 100% σε σχέση με το δίκτυο 4G, καθώς μειώνεται η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με τους ανθρώπινους ιστούς. Εκτιθέμεθα ακτινικά στο 5G, πολύ λιγότερο από ότι στις προηγούμενες γενιές 2G, 3G, 4G.
    2. Πολλές από τις συχνότητες εφαρμογής της τεχνολογίας 5G ευρίσκονται σε ήδη χρησιμοποιούμενο τμήμα του φάσματος (LF & Wi-Fi bands) και σύμφωνα με τον WHO, είναι προφανές ότι δεν απαιτείται επιπλέον έρευνα και δεν αναμένεται η ταυτοποίηση νέων κινδύνων για την υγεία.
    3. Υπάρχει στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητος, μια πρώτη εκτεταμένη βιβλιογραφία άνω των 400 ερευνητικών άρθρων, για την επίδραση της υψηλόσυχνης 5G τεχνολογίας στην Υγεία. Όλες οι επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις λαμβάνονται υπ’όψιν από τον WHO και την ICNIRP για τον καθορισμό των μέτρων ασφαλείας.
    4. Στις αρχές του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί, ελεγχθεί και δοθεί στην δημοσιότητα για εφαρμογή από την IEC τα πρότυπα μετρήσεων όλων των εξαρτημάτων (κινητές συσκευές, αισθητήρες, συσκευές IoT, ομοιώματα, κ.α.) της τεχνολογίας 5G πολύ υψηλών συχνοτήτων.
Το IoT (Internet of Things - Δίκτυο Συσκευών) είναι πρόβλημα για την υγεία των πολιτών;
Με την συντομογραφία IoT περιγράφεται ο συντονισμός μεταξύ πολλών μηχανών, συσκευών και ηλεκτρονικών εργαλείων συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο μέσω πολλαπλών ενσύρματων και ασύρματων συνδέσεων. Τέτοιες συσκευές είναι ή θα είναι τα κινητά τηλέφωνα, tablets, άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοκίνητα εφοδιασμένα με IoT σύνδεση (ώστε να λαμβάνουν και να στέλνουν σήμα σε ‘έξυπνα’ φανάρια, parking, διαδίκτυο). Το ΙοΤ πολλαπλασιάζει την χρήση πηγών ραδιοκυμάτων στο περιβάλλον, με την διαφορά ότι πρόκειται για πηγές εξαιρετικά μικρής ισχύος(~0,15 mW) και για πολύ μικρό χρόνο εκπομπής.
Machine-to-machine (M2M) αφορά σε υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκουν δύο ή περισσότερες μηχανές, συσκευές και ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους, με περιορισμένη άμεση ανθρώπινη επέμβαση. Μία τεράστια ποικιλία αισθητήρων, οργάνων παρακολούθησης, κ.α., θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με αυτήν την νέα τεχνολογία 5G, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην Υγεία, Γεωργία, Ύδρευση, Μετεωρολογία, στον Ηλεκτρισμό και αλλού.
Πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση των κινητών συσκευών (wearable devices) στην τεχνολογία 5G;
Οι κινητές συσκευές, ιδίως του lifestyle, όπως τα έξυπνα ρολόγια, καταγραφείς φυσιολογικών λειτουργιών ή/και αθλητικών δραστηριοτήτων, έχουν γίνει τμήμα της καθημερινότητός μας. Η αγορά τους έχει επεκταθεί στην υγεία, στις κατασκευές, στον οικιακό εξοπλισμό και αλλού. Αποτελούνται από ηλεκτρονικά, λογισμικό, αισθητήρες και εξαρτήματα συνδεσιμότητος, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία.
Τα διεθνή και εθνικά όρια ασφαλείας για την ως άνω τεχνολογία, έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ακόμη και την 24ωρη /365 ημέρες ετησίως συνεχή λειτουργία τους. Γενικώς, οι συσκευές αυτές μεταδίδουν σήμα κατά διαστήματα και σε βραχείες αποστάσεις, π.χ. σε κοντινό κινητό τηλέφωνο, tablet ή laptop. Οι πηγές εκπομπής είναι γενικώς πολύ χαμηλής συχνότητος και εμβέλειας. Χαρακτηριστικά, κατά την παρακολούθηση ενός video, η συσκευή κυρίως δέχεται πληροφορία, ενώ εκπέμπει σήμα για πολύ σύντομες περιόδους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καταγραφείς δραστηριοτήτων.
Οι συσκευές IoT και τα wearable devices τα οποία λειτουργούν σε συχνότητες μεταξύ 30 MHz και 6 GHz καλύπτονται ήδη από τα υπάρχοντα διεθνή τεχνικά standards συμμόρφωσης. Συσκευές οι οποίες θα λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες, θα καλύπτονται από επικαιροποιημένα διεθνή τεχνικά standards συμμόρφωσης, τα οποία ήδη διαμορφώνονται.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Αυξάνει ή μειώνεται (ποσοτικά και ποιοτικά) η έκθεση σε Η/Μ ακτινοβολία με την τεχνολογία 5G;
  • Τα νέα “έξυπνα” δίκτυα θα μειώνουν την ισχύ τους(advanced sleep mode) όταν δεν θα υπάρχει φόρτος επικοινωνίας (low traffic)
  • Θα χρησιμοποιούνται μικροκεραίες (small cells) κοντά στους χρήστες, καλύπτοντας μικρές περιοχές με ελάχιστη ισχύ εκπομπής. Αυτό μειώνει την συνολική επιβάρυνση σύμφωνα με την εμπειρία των μετρήσεων.
  • Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους η πραγματικά εκπεμπόμενη ισχύς είναι πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική τιμή: α) δεν αναμένεται να υπάρχει ταυτόχρονη χρήση όλων των λοβών της κεραίας (δηλαδή 100% χρήση των πόρων του συστήματος για 24 ώρες), β) η εκπομπή ακτινοβολίας της κεραίας προς τον χρήστη (“down link radiation”) διαρκεί μόνο για συγκεκριμένα διαστήματα του χρόνου και όχι συνεχώς (“Time Division Duplex Technique”), γ) λόγω της εισαγωγής της νέας τεχνικής (“Massive MIMO &Beamforming Technique”), δεν επικεντρώνεται ποτέ όλη η ισχύς στην ίδια κατεύθυνση για μεγάλο διάστημα του χρόνου.
  • Θα εκτελείται με ειδικό software αυτόματος έλεγχος της ισχύος από το δίκτυο (ώστε να ευρίσκεται συνεχώς κάτω από το 25% της ονομαστικής ισχύος των κεραιών 5G) και σημαντική μείωση της έκθεσης του χρήστη. Η τεχνική των στενών ‘λοβών’ οδηγεί σε μηδενική επιβάρυνση των μη ενεργών χρηστών και διερχομένων πολιτών στο περιβάλλον μίας κεραίας.
  • Οι πάροχοι θα “μοιράζονται” τους Σταθμούς Βάσης. Θα εκπέμπουν από τα ίδια κεραιοσυστήματα δύο πάροχοι ταυτόχρονα. Η συνολική έκθεση αποδεικνύεται ότι είναι μικρότερη από το άθροισμα δύο ξεχωριστών σταθμών βάσης.
  • Αυξανομένης της συχνότητος, τα Η/Μ κύματα ανακλώνται σε πολύ υψηλό ποσοστό. Χαρακτηριστικά, στην συχνότητα των 60 GHz, περίπου 40% της προσπίπτουσας ισχύος, ανακλάται επί της επιφανείας του δέρματος. Ταυτόχρονα, η απορροφώμενη ενέργεια στους ιστούς περιορίζεται στο δέρμακαι όχι στους εν τω βάθει ιστούς, όπου εισχωρεί η χαμηλής συχνότητος ακτινοβολία.
  • Γνωρίζουμε ότι η μεγίστη απορρόφηση ραδιοκυματικής (RF) ακτινοβολίας στον ανθρώπινο ιστό, ανιχνεύεται στα 80 MHz περίπου. Η τεχνολογία 5G επεκτείνεται προς τις υψηλές συχνότητες της μη-ιοντίζουσας ακτινοβολίας απομακρυνόμενη από την συχνότητα των 80 MHz.
  • Η προηγμένη τεχνολογία των κεραιών 5G θα επιτρέπει την μείωση της επιβάρυνσης από Η/Μ πεδία ολόκληρων περιοχών και των κατοίκων τους.
  • ΥστερόγραφοΠολύ πριν την εφαρμογή του 5G οπουδήποτε στον κόσμο, το 2017 εμφανίστηκε στα ΜΜΕ η είδηση: “180 επιστήμονες από 36 χώρες του κόσμου προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις του 5G στην υγεία”. Τα ίδια ΜΜΕ δεν αναφέρουν ότι “Όλοι οι Διεθνείς, Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί Οργανισμοί και δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και αφού εφαρμόζεται ήδη σταδιακά η τεχνολογία 5G, μετά από την αξιολόγηση πραγματικών μετρήσεων, διαβεβαιώνουν ότι δεν αναμένονται επιπτώσεις του 5G στην υγεία”. Ο λόγος; Δυστυχώς για την πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο τρόμος πουλάει ενώ η νηφαλιότητα και η αλήθεια όχι…
*Ευχαριστώ θερμά τον συνάδελφο και ερευνητή, υποψ. Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χάρη Τυράκη, για την σε βάθος συζήτηση επί του θέματος και τις εύστοχες παρεμβάσεις του στο κείμενο.

Κώστας Κάππας




TOP READ