12 Σεπ 2020

Δημοσκόπηση: Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι οι… λιγότερο “ψεκασμένοι”

 

Η ψήφος στο ΚΚΕ μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να είσαι ψεκασμένος.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά η έρευνα της Opinion Poll σχετικά με τον κορονοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας. Να που καμιά φορά λένε τελικά την αλήθεια οι δημοσκοπήσεις…

Η εταιρία έθεσε στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα το ερώτημα “θεωρείτε σωστές τις απόψεις περί μη ύπαρξης του κορονοϊού και διεθνούς συνωμοσίας για να μας πείσουν ότι υπάρχει με διάφορες στοχεύσεις”; Και στη συνέχεια κατηγοριοποίησαν τις απαντήσεις με βάση την κομματική ένταξη των ερωτώμενων. Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά είναι εντυπωσιακά ως προς τη σαφήνειά τους.

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατηγορηματικής άρνησης των θεωριών συνωμοσίας περί ύπαρξης του ιού και αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στον παραπάνω πίνακα. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι οπαδοί της Ελληνικής Λύσης που είναι ευεπίφοροι σε ψεκασμένες θεωρίες, αλλά και οι οπαδοί του ΜΕΡΑ 25 (!), που -πιθανότατα λόγω μικρού δείγματος- καταφέρνουν να εμφανίζουν το πιο χαμηλό ποσοστό τόσο στις κατηγορηματικά θετικές όσο και στις κατηγορηματικά αρνητικές απαντήσεις (αλλά και το υψηλότερο στις δύο μεσαίες κατηγορίες).

Σε κάθε περίπτωση, καμία δημοσκόπηση δεν είναι αθώα, εφόσον γίνεται εργαλείο στα χέρια αυτών που τις παραγγέλλουν και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και συμφέρον. Η αντικειμενική ύπαρξη του ιού και των κινδύνων που συνεπάγεται για την υγεία, δεν έχει σχέση -και ούτε πρέπει να συνδέεται εκ του πονηρού- με την αξιοποίηση της πανδημίας από τις απανταχού κυβερνήσεις για τη φαλκίδευση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στο όνομα της αντιμετώπισης του κοινού εχθρού.

ΦΩΤΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 


Κι ύστερα από τη φωτιά στο Κ.Υ.Τ της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 12.000 άνθρωποι περνούν τη νύχτα στους δρόμους, κοιμούνται δίπλα σε κάδους απορριμμάτων, ενώ μερικοί βρήκαν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα στους τάφους ενός νεκροταφείου. Ανίσχυροι, χωρίς καταφύγιο και φαγητό, μετά την καταστροφή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που η ευρωπαϊκή φιλανθρωπία  των ελληνικών κυβερνήσεων είχε μαντρώσει, άρπαξαν τα παιδιά τους, βοήθησαν τους ηλικιωμένους τους, πήραν μαζί τους ό, τι μπορούσαν να σώσουν και ετοιμάζονται ξανά για έναν νέο εφιάλτη.

Και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής μας  Στ. Πέτσας δεν έχασε την ευκαιρία  από τη μια να εκφοβίσει, επαναλαμβάνοντας λόγια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, με τα γεγονότα στη Μόρια που «εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας» και από την άλλη να στοχοποιήσει  αυτούς τους απόκληρους, λέγοντας πως «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί».

Και στοιχισμένοι πίσω από την πολιτική ηγεσία,  όλος ο συρφετός φιλελεύθερων, ακροδεξιών και  φασιστών μεταφράζουν στο δικό τους λεξιλόγιο την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που πίσω από τη γλωσσική συγκάλυψη, στην εφαρμογή της είναι ρατσιστική και φασιστική.  Η σημερινή άνοδος εθνικιστικών και φασιστικών κομμάτων και των αντιστοίχων αντιλήψεων,  εν πολλοίς βασίζεται στο ζήτημα της μετανάστευσης, που δεν εμφανίστηκε σ’ ένα αίθριο ουρανό.  Ακόμα  και   η μεταναστευτική κρίση του 2015, η οποία   υπήρξε ένας ιδανικός πυροκροτητής για κάθε είδους αντιδραστική προπαγάνδα, επωφελήθηκε στην ουσία σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική που ασκούνταν από τις ευρωπαϊκές αρχές εδώ και δεκαετίες.  

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται μια κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τη μετατροπή ενός συνηθισμένου φαινομένου, της διεθνούς μετανάστευσης που η έξαρσή του οφείλεται κυρίως στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε κίνδυνο από τον οποίο πρέπει να προστατευθούμε. Κάποια παραδείγματα  μηχανισμών ελέγχου, που ενισχύουν τα εξωτερικά σύνορα, ξεκινούν ακόμα από τη δεκαετία του 1980. Η εισαγωγή, το 1986, της υποχρέωσης θεώρησης για την είσοδο στο χώρο Σένγκεν για τους μη ευρωπαίους πολίτες, το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS), η πρώτη πανευρωπαϊκή αστυνομική βάση δεδομένων, το οποίο συγκεντρώνει εθνικές πληροφορίες σχετικά με τη διέλευση, την παράνομη διαμονή και την παραβατικότητα των μεταναστών, η δημιουργία του αρχείου Eurodac το 2005 για την καταχώρηση δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο, η δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας, της  Frontex, το 2004 για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών, αλλά και η  εγκαθίδρυση  το 2015 Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, (hotspot) στην Ιταλία και την Ελλάδα για τον εντοπισμό και τη διαλογή των αιτούντων άσυλο, που ακολουθείται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016, για επιστροφή των αιτουμένων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η Τουρκία με τη συμφωνία αυτή θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα και τα Κ.Υ.Τ στα νησιά του Αιγαίου μετατρέπονται κυριολεκτικά σε κέντρα κράτησης. Και γίνεται σαφές  πως σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο η δραματοποίηση μιας μεταναστευτικής απειλής νομιμοποιεί τη στεγανοποίηση των συνόρων, την έξαρση της καταστολής για την αντιμετώπιση της ασφάλειας, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα στον εθνικισμό της ταυτότητας

Κι αν με τη συμφωνία του Σένγκεν του 1985, δημιουργήθηκε ένας κοινός χώρος ο οποίος  περιλαμβάνει τώρα 29 ευρωπαϊκές χώρες χωρίς ελέγχους στα σύνορα, με τους περίφημους κανονισμούς Δουβλίνου I,II,II ορίζονται τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του αρμόδιου κράτους, που είναι όμως μόνο ένα κράτος μέλος, όσον αφορά την εξέταση αίτησης ασύλου. Σύμφωνα μ’ αυτήν  μπορεί ένας πρόσφυγας να ζητήσει άσυλο μόνο στη χώρα εισόδου. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων αναγκάζεται να εγκατασταθεί στις φτωχότερες χώρες κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, δηλαδή στην Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ οι πλουσιότερες βόρειες χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία εξασφαλίζουν έτσι de facto μιαν ασπίδα. Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν ομοφωνία για την αλλαγή τέτοιων συμφωνιών κι επομένως οι υποκριτικές  προσπάθειες των ηγετών της Ε.Ε να κάνουν όλα τα κράτη μέλη να αποδεχθούν ένα δίκαιο μερίδιο προσφύγων αποτυγχάνουν. Εξάλλου, επειδή η επίσημη πολιτική της Ε.Ε δεν θέλει να φαίνεται πως παίζει το παιχνίδι της άκρας δεξιάς και του φασισμού, αναγκάζεται σε ένα θεωρητικό επίπεδο να ευθυγραμμιστεί ο λόγος της με έναν γενικό και αφηρημένο ανθρωπισμό, που συγχρόνως  τη βοηθά  να αποκρύψει την περιοριστική και κατασταλτική πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια και των θεμελίων τους που τη στηρίζουν.

Μοιάζει λοιπόν χωρίς σημασία να προσπαθούμε να διακρίνουμε ποια από τις φιλελεύθερες ή εθνικιστικές κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν με περισσότερο ή λιγότερο ανθρωπισμό το πιο σκληρό θέμα της μετανάστευσης. Αντίθετα, χρειάζεται να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε σε ποια συμφέροντα βασίζονται αυτές οι υπερβολικές προσφορές ασφάλειας από την απειλή των ρακένδυτων  που όλοι μας υπόσχονται.

Πίσω από τις μεταναστευτικές ροές βρίσκεται ο ρόλος του ιμπεριαλισμού και οι μεγαλύτερες πηγές μετανάστευσης στην Ευρώπη είναι ακριβώς οι χώρες που υπέστησαν ιμπεριαλιστική καταπίεση τις τελευταίες δεκαετίες. Οι χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, συχνά τους χρησιμοποιούν  για πιο ευέλικτη ή επισφαλή εργασία, για μείωση των μισθών και περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στην ουσία διαμορφώνεται μια εργατική τάξη όλο και περισσότερο διεθνής στη σύνθεση και την εμβέλειά της. Και ενώ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης οι συνθήκες εργασίας και οι ζωές μεταξύ γηγενών και μεταναστών ταυτίζονται όλο και περισσότερο, η αστική τάξη επιβάλλει ανεπαισθήτως, αλλά αποφασιστικά, θεσμοποιημένα τον ρατσισμό και επιδιώκει να προσθέτει συνεχώς,  για να επισκιάζουν την ταξική, νέες ανισότητες, εθνικής και θρησκευτικής βάσης, προκειμένου να αποδυναμωθεί ο κοινός αγώνας  για τη χειραφέτηση των εργαζομένων.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, και τη χώρα μας, λειτούργησε σαν καταλύτης, και όχι σαν αιτία, για την ανάδειξη της ιδεολογικής και πολιτικής χρεοκοπίας της. Οι υποτιθέμενες αξίες του διαφωτισμού και ανθρωπισμού φάνηκαν ψεύτικες, υποκριτικές όταν ήρθαν αντιμέτωπες με την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού και των συνεπειών των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, για να αποτραπεί  η είσοδος στους ρακένδυτους που η ίδια δημιούργησε, ανέδειξε ευτελείς ανθρώπους  σε υπεύθυνες θέσεις, έκανε αποδεκτή κάθε φωνή μίσους και ανεκτή εγκληματικές συμπεριφορές με το πρόσχημα της ασφάλειας.

 

Κορονοϊός και γρίπη, μια απευκταία διπλή απειλή


Ο νέος κορονοϊός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 είναι πια βέβαιο ότι θα κάνει οδυνηρά αισθητή την παρουσία του ανάμεσά μας για αρκετούς ακόμη μήνες, καθώς η πανδημία αναζωπυρώνεται μετά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τις κυβερνήσεις, στο όνομα της οικονομίας. Σε άλλες χώρες του βορείου ημισφαιρίου λίγο νωρίτερα και σε άλλες λίγο αργότερα, αρχίζει και η εποχή της γρίπης. Η συνύπαρξη της πανδημίας COVID-19 και της εποχικής επιδημίας γρίπης, κάνει τους επιδημιολόγους να ανησυχούν ότι ο συνδυασμός αυτός θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κρίση χωρίς προηγούμενο.

Κίνδυνοι

«Το χειρότερο σενάριο είναι ότι και οι δύο (κορονοϊός και γρίπη) θα διαδίδονται γρήγoρα, προκαλώντας βαριά ασθένεια στους νοσούντες, δυσκολεύοντας τη διάγνωση και προκαλώντας διπλή επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος», λέει ο Μαρκ Λίπσιτς, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ομως οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν και μια άλλη εξέλιξη των πραγμάτων. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, υγιεινής, χρήσης μάσκας κ.τ.λ. που εφάρμοσε μεγάλο μέρος των ανθρώπων, για να μην πάρει πορεία εκθετικής διάδοσης η πανδημία, που προκάλεσε ο ιός SARS-CoV-2, στο βαθμό που συνεχίσουν να τηρούνται μπορούν να μειώσουν την έκταση της ετήσιας επιδημίας γρίπης.

Τέσσερις πανδημίες γρίπης τα τελευταία 100 χρόνια, η H1N1 το 1918, η H2N2 το 1957, η H3N2 το 1968 και η H1N1 το 2009 είχαν ένα δεύτερο θανατηφόρο κύμα το επόμενο φθινόπωρο και νωρίς τον χειμώνα. Η COVID-19 δείχνει ήδη παρόμοια συμπεριφορά.

Αν και ο νέος κορονοϊός και οι διάφοροι ιοί γρίπης μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα - όπως ο πυρετός, ο βήχας, η καταβολή δυνάμεων - αυτές οι ομοιότητες είναι επιφανειακές. Τα παθογόνα χρησιμοποιούν διαφορετικούς υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό τους. Ως αποτέλεσμα ο SARS-CoV-2 μπορεί να μπει με έναν τρόπο, ενώ ένας ιός γρίπης με κάποιον άλλον. Μια μελέτη με περίπου 1.200 ασθενείς που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε τον Απρίλη, διαπίστωσε ότι 1 στους 5 που διαγνώστηκαν με COVID-19 ήταν μολυσμένος και με έναν άλλο ιό του αναπνευστικού. Ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων ταυτόχρονων μολύνσεων συνήθως είναι μικρός, λέει ο Μπεν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αλλά γίνεται μεγαλύτερος όταν δύο ιοί έχουν μεγάλη διάδοση στην ίδια περιοχή. «Αν είσαι πραγματικά πολύ άτυχος, μπορεί να μολυνθείς και από τους δύο την ίδια ώρα», συνεχίζει ο Κάουλινγκ. Προφανώς η ίαση θα είναι δυσκολότερη γι' αυτούς τους άτυχους και η εξέλιξη των δύο ιώσεων λιγότερο αισιόδοξη, απ' ό,τι αν είχαν μόνο τη μία, ιδίως για όσους έχουν και υποκείμενα νοσήματα.

Ελπίδες

Ο Κάουλινγκ και άλλοι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούν οι ιοί θα μπορούσε να μειώσει την επίδραση μιας ταυτόχρονης διάδοσης κορονοϊού και γρίπης. Παρακολουθώντας τις επιδημίες επί δεκαετίες, έχουν διαπιστώσει ότι οι εξάρσεις ιών του αναπνευστικού συνήθως δεν κορυφώνονται την ίδια χρονική περίοδο. Αν και κανείς δεν ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρσι στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ διατύπωσε την υπόθεση ότι προσωρινές εκρήξεις ανοσίας σε κυτταρικό επίπεδο απέναντι σε διαφορετικούς ιούς, μπορούν να μεταβάλουν την πορεία μελλοντικών επιδημιών. Για παράδειγμα, μια έξαρση ρινοϊού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα φαίνεται να καθυστέρησε την άφιξη της πανδημίας γρίπης το 2009 στην Ευρώπη. Και αυτή η πανδημία με τη σειρά της φαίνεται να ανέβαλε την επιδημία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν ο κορονοϊός αφήνει στους αναρρώσαντες ανοσία, που θα μπορούσε να επιδράσει σε κάποιο βαθμό στην πορεία επιδημιών οφειλόμενων σε άλλους ιούς.

Εκείνο που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επίδραση είναι η εφαρμογή μέτρων για περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Τόσο η COVID-19, όσο και η γρίπη, διαδίδονται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται όταν κάποιος φταρνίζεται, βήχει ή ακόμη και μιλάει χαμηλόφωνα. Μελέτη που έγινε τον Απρίλη στο Χονγκ Κονγκ, μετά την εφαρμογή των ελέγχων και περιορισμών στα σύνορα, της καραντίνας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης μάσκας και του συχνού και σωστού πλυσίματος των χεριών, οδήγησε σε απότομη μείωση της διάδοσης της γρίπης (που είναι λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό και στην οποία τα μέτρα αυτά φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση). Το ίδιο και στις ΗΠΑ, μερικές βδομάδες μετά την ανακήρυξη της COVID-19 σε πανδημία και τη λήψη μέτρων, η επιδημία γρίπης 2019 - 2020, που αναμενόταν να είναι από τις χειρότερες τις τελευταίες δεκαετίες, τελείωσε απότομα.

Μέτρα

Πάντως, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν παίρνουν επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, για το ενδεχόμενο εκδήλωσης του χειρότερου σεναρίου σε σχέση με το συνδυασμό κορονοϊού και γρίπης, αλλά συνεχίζουν να ρίχνουν όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη, ενώ οι ίδιες κάνουν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ομως, όπως σημειώνει η υπεύθυνη δημόσιας Υγείας της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Τίλσον, «...δεν έχουμε εμβόλιο για την COVID-19. Εχουμε όμως για τη γρίπη. Κάντε το!»

Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι δωρεάν διαθέσιμο στην Ελλάδα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς ο κορονοϊός πλήττει και τους νέους έστω και με μικρότερο ποσοστό θανατηφόρας έκβασης. Η χορήγησή του ανεξάρτητα από ηλικιακές προτεραιότητες, πρέπει με ευθύνη του κράτους να γίνει τάχιστα, ώστε να μη φτάσει ο Δεκέμβρης (μήνας συνήθους έναρξης της έξαρσης της επιδημίας γρίπης) και να υπάρχουν ακόμη λίστες ανθρώπων, που θα περιμένουν να το κάνουν, ώστε να προστατευτούν τουλάχιστον από τη γρίπη. Δεν χρειάζονται οι συνήθεις οδηγίες προς «ναυτιλλομένους», που δεν συνοδεύονται με τα απαραίτητα κρατικά μέτρα, με την πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας, με πλήρη και επαρκή στελέχωση, με επαρκή αριθμό εμβολίων και διαγνωστικών μέσων για την ταυτοποίηση της γρίπης και την έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, με την ανάπτυξη επαρκούς αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους. Πέρσι το 85% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις ΜΕΘ στην Ελλάδα, λόγω επιπλοκών της γρίπης, ήταν ανεμβολίαστοι και με άλλα χρόνια νοσήματα. Αυτό είναι έκφραση της επικίνδυνης κατάστασης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της έλλειψης σχεδιασμένης και οργανωμένης ευθύνης και παρέμβασης του κράτους με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης και όχι της αμέλειας και της υστερούσας «ατομικής ευθύνης» των ασθενών.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

TOP READ