10 Οκτ 2019

Το όνομα του Αρτέμη Μάτσα πρέπει κάποτε να «καθαρίσει»

Έχουν περάσει 16 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού, του διασημότερου «κακού» του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Αρτέμης Μάτσας, υπήρξε ένας εξαιρετικά καλλιεργημένος άνθρωπος, σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ στα 19 του χρόνια είχε ήδη χάσει τον εβραϊκής καταγωγής πατέρα του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.
Αν και έκανε μεγάλη καριέρα σε κινηματογράφο και θέατρο, έγινε ευρύτερα γνωστός από τους ρόλους του «κακού», του «ρουφιάνου» και του «καταδότη». Στην ταινία του 1959 «Το νησί των γενναίων» θα προδώσει –πάντα τηλεοπτικά- την αντιστασιακή Τζένη Καρέζη στους Γερμανούς κάτι που το κοινό δεν θα του συγχωρήσει ποτέ.
Σε ελάχιστους ήταν γνωστή η ανθρωπιά του και η βοήθεια του σε παλαίμαχους καλλιτέχνες που ζούσαν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες. Αντίθετα, όπως ομολογούσε ο ίδιος, ακόμα και στις βόλτες δίπλα από το σπίτι του, δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον προπηλακίσουν αποκαλώντας τον «προδότη» και «ρουφιάνο».
Δυστυχώς με τα χρόνια, το όνομα του σπουδαίου αυτού ανθρώπου έγινε συνώνυμο των δυο κατηγοριών και χρησιμοποιείται μ’ αυτόν τον άθλιο, για την υστεροφημία του αείμνηστου Μάτσα, τρόπο.
Κι όμως ο Αρτέμης Μάτσας, ποτέ δεν «πούλησε» τρέλα για κάποια δήλωσή του, ώστε να τοποθετηθεί σε ψηφοδέλτια, να εκλεγεί και να λύσει το βιοποριστικό του ζήτημα.
Ποτέ, αν και ήταν σύγχρονος της εποχής, δεν στήριξε ή αθώωσε από τις ταινίες του, την κυβέρνηση των Κουίσλινγκς, του στρατηγού Τσολάκογλου.
Είναι ακόμα σίγουρο, πως δεν θα διανοούνταν ποτέ να πάρει θέση υπέρ ενός ναζιστή καθ’ ομολογίαν δολοφόνου, έναντι της μητέρας του ίδιου του θύματός του.
Και ακόμα και αν οι ρόλοι του Αρτέμη Μάτσα συνήθιζαν να καταδίδουν αγωνιστές, μακριά από τα γυρίσματα, ο σπουδαίος ηθοποιός, δεν θα δημοσιοποιούσε ποτέ στοιχεία αγωνιστών προς τέρψιν κάποιων «ανθρωποφάγων» ψηφοφόρων του.
Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να πάψει το όνομα ενός σπουδαίου ανθρώπου να είναι συνώνυμο του ρουφιάνου σ’ αυτόν τον τόπο; Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που για να τους θυμάται κανείς και μετά το το τέλος της ζωής τους, θα βολεύονταν ακόμα και με αυτόν τον τίτλο.

Γερμανία: Νεοναζί ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων στη Σαξονία

Ο 27χρονος γερμανός νεοναζί Στέφαν Μπάλιετ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων νωρίτερα σήμερα στο Χάλε (Σαξονία – ‘Ανχαλτ), οι οποίες άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και την γερμανική κοινωνία σε σοκ.
Ο Μπάλιετ, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, μετέδιδε ζωντανά μέσω κάμερας δράσης στο Facebook την «αποστολή» του και δεν αφήνει περιθώρια για τα κίνητρά του. Μιλάει επανειλημμένα για «Εβραίους» και για «Kanaken» (έκφραση της αργκό, υποτιμητική αναφορά σε γερμανόφωνους με καταγωγή από την Τουρκία ή τις αραβικές χώρες). Ο νεαρός ακροδεξιός, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές, ενώ έδρασε μόνος, γεγονός που επέτρεψε στην Αστυνομία μετά την σύλληψή του να σημάνει την λήξη της σύστασης για παραμονή σε εσωτερικούς χώρους. Τα ξενοφοβικά και αντισημιτικά κίνητρα του 27χρονου επιβεβαίωσε αργότερα και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Στο βίντεο που μεταδιδόταν ζωντανά φαίνεται καθαρά ο δράστης, ο οποίος ήταν ντυμένος στρατιωτικά και με πλήρη εξάρτυση, να πυροβολεί εν ψυχρώ πισόπλατα μια περαστική γυναίκα κοντά στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης και αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να εισβάλει στην παρακείμενη Συναγωγή, όπου περίπου 50 πιστοί γιόρταζαν την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, την σημαντικότερη εβραϊκή γιορτή του έτους. «Ζωντανή κάλυψη» επιφύλαξε ο γερμανός ακροδεξιός και στην δεύτερη επίθεσή του, σε τουρκικό ταχυφαγείο, όπου σκότωσε και πάλι εν ψυχρώ έναν από τους πελάτες.
Οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον δράστη και η ταχύτητα των κινήσεών του τις οδήγησε αρχικά στην υποψία ότι επρόκειτο για περισσότερους από έναν. Τελικά συνέλαβαν τον Μπάλιετ τρεισήμισι ώρες μετά την πρώτη του επίθεση, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει μέσω του αυτοκινητοδρόμου Β91. Τις έρευνες ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδεται στην υπόθεση.

Παιχνίδια με τη φωτιά




Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, που ξεκίνησε χτες, μετά το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, έρχεται να προσθέσει επιπλέον «φορτίο» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που μαίνεται στην περιοχή, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως μια «ελεγχόμενη» και «περιορισμένη» στρατιωτική επιχείρηση.
Ο λαός πρέπει να παρακολουθεί με ανησυχία και εγρήγορση τις εξελίξεις, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να υποβαθμίσουν το γεγονός και να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, παρουσιάζοντάς το ως κάτι «μακρινό» και αδιάφορο για τον ελληνικό λαό.
Και μόνο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συναίνεσαν στην εκδήλωση της νέας επέμβασης κάνει σκόνη το «αφήγημα» της κυβέρνησης, που επαναλήφθηκε με αφορμή και την επίσκεψη Πομπέο, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε «απομόνωση» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ.
Οπως επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, το «μεγάλο παζάρι» της Τουρκίας με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με τους δεύτερους να αναγνωρίζουν «ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, είτε δίνοντας το «πράσινο φως» για την επέμβαση στη Συρία και στο Ιράκ, ενάντια στους κουρδικούς πληθυσμούς, είτε δείχνοντας ανοχή στην προκλητικότητά της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, προωθώντας την ιδέα της «συνεκμετάλλευσης», ως βάση για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά και του Κυπριακού.
Θρύψαλα γίνεται όμως και η προκλητική υποκρισία της κυβέρνησης, με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, να χρίσει τις ΗΠΑ ...θεματοφύλακα του «διεθνούς δικαίου» στην περιοχή, εξωραΐζοντας το βρώμικο ρόλο τους και ζητώντας από την Τουρκία να το σεβαστεί και να εγκαταλείψει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλήθεια, ποιο «διεθνές δίκαιο» επιτρέπει την τουρκική επίθεση σε μια τρίτη χώρα, με τις ευλογίες των Αμερικανών, για την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα δεν βγάζουν τώρα τσιμουδιά;
Η πραγματικότητα είναι ότι η επέμβαση της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με τις διευθετήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που εξελίσσονται στην περιοχή, μέσα από σκληρούς ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας και του εμπορίου, για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Σ' αυτό το εύθραυστο και εύφλεκτο σκηνικό, οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο», από το οποίο καμιά χώρα και κανένας λαός στην περιοχή δεν πρόκειται να μείνει «άβρεχτος».
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που στηρίζουν την επέμβαση, εκφράζονται ανησυχίες ότι η τουρκική επέμβαση στη Συρία και στο Ιράκ μπορεί να αναζωπυρώσει τις συγκρούσεις και να αναδιατάξει συμμαχίες, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, την ώρα που παραμένει ανοιχτό και οξύνεται το μέτωπο με το Ιράν, με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να εξαπολύουν πολεμικές απειλές σε βάρος του και να ετοιμάζουν ναυτική αποστολή των «προθύμων» στον Περσικό Κόλπο.
Ολα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια εφησυχασμού για το ρόλο τους στην περιοχή, είναι ναρκοπέδιο και μαγνήτης κινδύνων για το λαό. Οι κίνδυνοι αυτοί γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι μετά την ανανέωση και αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ελλάδα με πολεμικό πλοίο στη ναυτική δύναμη ενάντια στο Ιράν, όπως επίμονα ζητάνε οι Αμερικανοί.
Το τυχοδιωκτικό παιχνίδι με τη φωτιά, που παίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, πρέπει να πάρει αποφασιστική απάντηση από το λαό, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στην ελληνική εμπλοκή, δίνοντας πολύμορφη συνέχεια στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις του περασμένου Σαββάτου.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στο προμελετημένο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση!





Σε ανακοίνωσή του για το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης, το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«


Καμία αναμονή, καμία ανοχή στο προμελετημένο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση!

Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας και η συμμαχία των εργαζομένων, των αγροτών, των ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των γυναικών, όλου του εργαζόμενου λαού, να ακυρώσει τα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών!

Με μπαράζ δηλώσεων για το "νέο Ασφαλιστικό", για το "Ασφαλιστικό του μέλλοντος" και άλλα παρόμοια, τα στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη "πίστα" της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεχίζοντας την αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έργο το έχουν ξαναδεί οι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Εχουν ξανακούσει τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς περί "νέου", "δίκαιου" και "βιώσιμου" Ασφαλιστικού, τους οποίους αναμασούσαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά την ψήφιση του νόμου 4387 το Μάη του 2016, του νόμου - λαιμητόμου που ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές και πρόσθεσε νέα βάρβαρα χτυπήματα, του νόμου που προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή επιχείρηση παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για τους μονοπωλιακούς ομίλους οι συντάξεις είναι βάρος, ενώ οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό είναι ταυτόχρονα και πηγή νέων κεφαλαίων, αφού οι περικοπές δεν "σώζουν" την οικονομία γενικά, όπως ισχυρίζονται, αλλά μόνο το κεφάλαιο.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αναιρούν ούτε αγγίζουν καν τον αντιδραστικό χαρακτήρα όλων των παρεμβάσεων των τριών μνημονίων, το γεγονός ότι κάτω και από τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η προστασία του γήρατος ή της ασθένειας και της ζωής μετατράπηκαν σε "δημοσιονομικό μέγεθος" που πρέπει να υπηρετεί τη "σταθερότητα" της "εθνικής οικονομίας", δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Δεν αναιρούν τους κοινούς "αναπτυξιακούς" στόχους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το "κόστος" της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Δεν αναιρούν τις τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στους "παλιούς" συνταξιούχους, την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την αύξηση από τα 35 στα 40 και στα 42 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά το Μάη του 2016!
Κατά συνέπεια, και οι ανατροπές που επιβλήθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και ο ίδιος ο νόμος παραμένουν σε ισχύ, συνεχίζοντας να παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και τους 3,9 εκατομμύρια σημερινούς ασφαλισμένους, επιβεβαιώνοντας ότι είναι και ο καλύτερος "χορηγός" της ιδιωτικοποίησης!
Η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, η πρόσθετη ελάφρυνση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η συνέχιση της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνυπολογισμό με τις νέες δικαστικές αποφάσεις, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να πουλήσει ως "λύση" την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Το περιβόητο "νέο Ασφαλιστικό" της ΝΔ είναι παλιό και δοκιμασμένο. Το σύστημα των "τριών πυλώνων", η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε "ατομική υπόθεση" είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Το σύστημα των τριών πυλώνων, που επέκτεινε ο νόμος Κατρούγκαλου, σημαίνει ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα, τα περίφημα επαγγελματικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και έναν λεγόμενο "δημόσιο πυλώνα", που θα περιορίζεται σε ένα επίδομα στο ύψος της σημερινής "εθνικής σύνταξης" των 300 ευρώ και θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία. Στην ουσία απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στην κατεύθυνση αυτή οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ρίχνονται όλο και πιο βαθιά στα Τάρταρα. Το πρώτο θύμα είναι οι επικουρικές, τις οποίες η κυβέρνηση εισάγει σε σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Σε αυτό το σύστημα ξέρεις τι θα δίνεις, άγνωστο τι θα πάρεις, αφού τα χρήματα τα διαχειρίζονται "επενδυτές" που τα επενδύουν, τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια. Τα γεγονότα χρεοκοπίας τέτοιων εταιρειών, που άφησαν στην ένδεια εκατομμύρια ασφαλισμένους, είναι πολύ πρόσφατα.
Τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη χαρά τους οι έμποροι της Υγείας, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι εργοδοτικές ενώσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων, και όλοι, μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη, αναφωνούν: "Η ώρα της ιδιωτικής ασφάλισης ήρθε!"...

Να τους κόψουμε τη φόρα!

Το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μπορεί να το ανατρέψει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αγώνας μαζικός, οργανωμένος, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
Για να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων. Είναι ο ιδρώτας και το αίμα του εργαζόμενου λαού μας, δεν μπορεί να περάσει η λογική που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα, "περασμένα - ξεχασμένα"! Να θυμίσουμε ότι μόνο με το περιβόητο PSI, το "κούρεμα" δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων για τη σωτηρία των τραπεζών, χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ένα βράδυ!
Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
Πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
Διεκδίκηση τώρα αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Διεκδίκηση συντάξεων που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα.
Διεκδίκηση μείωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

TOP READ