23 Ιουλ 2017

Αν ο μικρουλης Νουργιαν ηταν σκυλι ή γατι...


Πνίγηκε ο μικρούλης Νουργιάν στα νερά του Πειραιά. Το πώς πνίγηκε ερευνάται. Συνελήφθησαν οι γονείς του όμως για «έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο». Συνελήφθησαν δηλαδή γιατί δεν φύλαξαν καλά τον Νουργιάν κι εκείνος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατέληξε πνιγμένος. Το ότι ο Νουργιάν ήταν κλεισμένος σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων χωρίς την θέλησή του και χωρίς την θέληση των γονιών του δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Το ότι τον Νουργιάν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τον έκλεισε η ψευτοαριστερά και ο ψευτοαριστερός Μεσσίας που θα έδινε χαρτιά στους πρόσφυγες για να ταξιδέψουν όπου ήθελαν ούτε κι αυτό συζητιέται. Το ότι ο ηθικός αυτουργός του πνιγμού του Νουργιάν είναι ο Ελπίδας ο οποίος από εκεί που θα έδινε λύση στα προβλήματα των προσφύγων συγκρουόμενος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άσκηση της πιο βάρβαρης αντιπροσφυγικής πολιτικής είναι κάτι που δεν υπάρχει λόγος να αναφερθεί!
Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που επί μισή ώρα καλύπτουν γεγονότα όπως της γκόμενας που σκότωσε την σύζυγο του γκόμενού της με όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες, που ψάχνουν να βρουν νεκρούς και ακρωτηριασμένους σε σεισμούς και αυτοκινητιστικά ατυχήματα για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του δελτίου ειδήσεών τους, για τον πνιγμό του Νουργιάν αφιέρωσαν λιγότερο από ένα λεπτό! Ο πνιγμένος μικρούλης Νουργιάν δεν πρέπει να προβληθεί γιατί εάν προβληθεί θα ανοίξει συζήτηση για το πώς έφτασε να πνιγεί. Γι’ αυτό καλύτερα η ιστορία του Νουργιάν να ενταφιαστεί γρήγορα – γρήγορα για να μην ανοίξει πληγές, για να μην οδηγήσει στο πώς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι βομβαρδισμοί προκειμένου να ελεγχθούν οι πηγές ενέργειας και οι ενεργειακοί δρόμοι κατέστησαν τον Νουργιάν πρόσφυγα, πώς το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα έκανε τον Νουργιάν να περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, να παλέψει με τα κύματα του Αιγαίου και τελικά να πνιγεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στον Πειραιά.
Το θέμα του Νουργιάν δεν «έπαιξε» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των «μεγαλοκαρχαριών» αφού ο πνιγμός του Νουργιάν ήταν αποτέλεσμα της δικής τους δράσης και του δικού τους συστήματος. Ο πνιγμός του Νουργιάν όμως δεν «έπαιξε» ούτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! Άνθρωποι που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην θέση του Νουργιάν ή των γονιών του προτίμησαν χθες ολόκληρη την ημέρα να ασχολούνται και να προβάλουν κακοποιημένα ή δολοφονημένα σκυλιά και γατιά! Όπου και να γύριζες η φιλοζωία έδινε κι έπαιρνε, ο θρήνος και η οργή για τα σκυλιά και τα γατιά που ψόφησαν χτυπημένα από κάποιον βάρβαρο ή από τις φόλες κάποιου που μισεί τα ζώα βρίσκονταν όπου κι αν κοιτούσες. Ο μικρούλης Νουργιάν πουθενά.
Είναι πιο εύκολο να οργίζεσαι για τα δολοφονημένα ζώα γιατί πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται κάποιος παλιάνθρωπος ανθρωπάκος της διπλανής πόρτας! Είναι δύσκολο να οργιστείς για τον μικρούλη Νουργιάν, για τον μικρούλη Αϊλάν γιατί δολοφόνος είναι ο καπιταλισμός και το να οργιστείς με ισχυρούς δεν είναι φρόνιμο!
Ας μείνουμε λοιπόν οι «γνωστοί άγνωστοι» να θρηνήσουμε και να οργιστούμε για τον μικρούλη Νουργιάν κι ας συνεχίσουμε να παλεύουμε για εκείνην την κοινωνία την χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο όπου οι Νουργιάν και οι Αϊλάν δεν θα πεινάνε, δεν θα γίνονται πρόσφυγες, δεν θα πνίγονται κι ας υπενθυμίσουμε στους φιλόζωους ότι σ’ εκείνην την κοινωνία μόνο θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός σε όλα τα πλάσματα του πλανήτη και θα είναι αυτονόητος αφού θα ξεκινάει πρώτα απ’ όλα από τον σεβασμό στον άνθρωπο!

«Ψωνίστε μισθοφόρους», συμφέρουν...


Μισθοφόρος της περιβόητης «Blackwater»
 στη Βαγδάτη. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της
 ΕΕ χρειάζονται και τα ανάλογα «μπουμπούκια»
 που θα τα υλοποιήσουν
Την επιδίωξη για διευρυμένο ρόλο στις «ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες», στις στρατιωτικές και μη δράσεις και αποστολές κρατών - μελών και ΕΕ, αναγνώρισε με Εκθεσή του το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία υπερψηφίστηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για μια ακόμα επικίνδυνη Εκθεση, σαφώς ενταγμένη στο πλαίσιο παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, που στρώνει και νομικά το έδαφος ώστε τα μισθοφορικά αυτά σώματα να αποτελέσουν άλλο ένα όπλο στα χέρια των μονοπωλίων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους σε τρίτες χώρες, αλλά και που μπορεί να αξιοποιηθεί ανά πάσα στιγμή με στόχο να καταπνίξει τη φωνή του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Χρήση σε όλο το εύρος...

Η Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου εκθειάζει τον βρώμικο ρόλο που παίζουν οι μισθοφορικές στρατιωτικές εταιρείες, που όπως σημειώνει αξιοποιούνται ήδη ευρέως σε μια σειρά περιπτώσεις από την ιμπεριαλιστική ένωση και τα κράτη - μέλη της, «συμπληρωματικά» προς τα σώματα καταστολής, αλλά και παρέχοντας μια σειρά από άλλες υπηρεσίες.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το φάσμα υπηρεσιών που παρέχονται από τις ΙΕΑ (Ιδιωτικές Εταιρείες Ασφαλείας) είναι εξαιρετικά ευρύ, και ποικίλει από υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης μέχρι στήριξη σε πραγματικές μάχες», ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο ότι οι μισθοφορικές αυτές εταιρείες «έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για μη στρατιωτικές όσο και για στρατιωτικές αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (σ.σ. η περιλάλητη ΚΠΑΑ της ΕΕ), για τη φρούρηση αντιπροσωπειών της ΕΕ, για την κατασκευή στρατοπέδων, για την παροχή εκπαίδευσης, για αερομεταφορές και για τη στήριξη δραστηριοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ταυτόχρονα, η Εκθεση επισημαίνει τη χρήση τους και εντός συνόρων, όπου υποκαθιστούν λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού και «παρέχουν επίσης ζωτικής σημασίας υπηρεσίες στο εσωτερικό των κρατών - μελών, όπως διαχείριση φυλακών και παροχή φρουρών για περιπολίες σε εγκαταστάσεις υποδομών».

Στο μεταξύ, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο ότι «οι ΙΕΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην καταπολέμηση της πειρατείας και στη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας, (...) στην άμυνα στον κυβερνοχώρο, στην έρευνα και την ανάπτυξη μέσων ασφαλείας, στις μεικτές αποστολές επιτήρησης και στην κατάρτιση σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές και υπό την εποπτεία αυτών».


Βλέπουν «πλεονεκτήματα» για βρωμοδουλειές

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου «στοιχειοθετεί» επίμονα τα «πλεονεκτήματα» για τη «χρήση ΙΕΑ για τη στήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό» και όχι μόνο. Καταγράφουμε εδώ ορισμένα από αυτά, όπως εμφανίζονται στην έκθεση:
  • «Οι ΙΕΑ διαδραματίζουν σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους κρατικούς στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς οργανισμούς, μέσω της κάλυψης των ελλείψεων ικανοτήτων που δημιουργούνται από την αυξανόμενη ζήτηση για χρήση δυνάμεων στο εξωτερικό, ενώ, επίσης περιστασιακά, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, παρέχουν δυνατότητες ταχείας κινητοποίησης». Κανονικό «σούπερ μάρκετ» μακελάρηδων και «δυνατοτήτων» για τους ιμπεριαλιστές, όπου επιτάσσουν τα συμφέροντα τους.
  • «Η εξωτερική ανάθεση στρατιωτικών δραστηριοτήτων, που στο παρελθόν αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιείται μεταξύ άλλων για την παροχή οικονομικά αποδοτικότερων υπηρεσιών (...) στο πλαίσιο του αυξανόμενου αριθμού πολυμερών αποστολών στο εξωτερικό και των συρρικνούμενων προϋπολογισμών, που είναι το αποτέλεσμα της απροθυμίας των φορέων λήψης αποφάσεων να δεσμεύσουν τους κατάλληλους χρηματοδοτικούς πόρους». Το «νοίκιασμα» δηλαδή μισθοφόρων, ανάλογα και με τις ανάγκες, έρχεται πιο οικονομικά...
  • «Οι ΙΕΑ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας για την αποφυγή περιορισμών όσον αφορά τη χρήση στρατευμάτων, ιδίως για την αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης στήριξης του κοινού όσον αφορά τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων». Οι μισθοφόροι δηλαδή κάνουν τη «βρωμοδουλειά» εκεί που υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!
  • «Σε σύγκριση με τα εθνικά στρατεύματα, οι ΙΕΑ - και δη οι εγκατεστημένες στις χώρες υποδοχής - μπορούν να παρέχουν πολύτιμη τοπική γνώση (...) παρόλο που πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν υπονομεύεται η ποιότητα». Η στρατολόγηση δηλαδή ντόπιων μακελάρηδων που ξέρουν το «πεδίο» εξασφαλίζει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!
Ολα τα παραπάνω μάλιστα ντύνονται προκλητικά και μ' ένα μανδύα σχεδόν... λαϊκής απαίτησης, αφού το Ευρωκοινοβούλιο στην εισαγωγή του κειμένου λέει πως παίρνει υπόψη του ότι «οι δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν πως οι πολίτες της ΕΕ θέλουν η ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας»!

Ζητάνε «ευνοϊκότερο» νομοθετικό πλαίσιο

Μέσα σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει η ΕΕ να ακολουθήσει «το παράδειγμα του ΝΑΤΟ, συνάπτοντας συμβάσεις μόνο με τις ΙΕΑ που εδρεύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ» και επιπρόσθετα, «συνιστά στην Επιτροπή να προβεί στην κατάρτιση Πράσινης Βίβλου με στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων μερών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ασφαλείας σε μια ευρεία διαβούλευση και συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες για τον εντοπισμό ευκαιριών για αποτελεσματικότερη άμεση συνεργασία και τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων δέσμευσης και βέλτιστων πρακτικών».

Να διαμορφώσει δηλαδή ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη γενίκευση της χρήσης των «υπηρεσιών» των μισθοφόρων αφού σε άλλα σημείο «προτρέπει την Επιτροπή να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό μοντέλο, το οποίο θα συμβάλει στην εξομάλυνση των νομοθετικών διαφορών μεταξύ κρατών - μελών μέσω μιας Οδηγίας», και κατ' απαίτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου «θα ενσωματώσει μια συγκεκριμένη ναυτιλιακή πτυχή, λαμβάνοντας υπόψη τον ηγετικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)».

«Μπόχα» και απάτες...
Αξίζει τέλος να σημειωθεί και μια ακόμη πλευρά. Η «μπόχα» που αναδίνεται και ο βρώμικος ρόλος που παίζουν οι μισθοφορικές εταιρείες υπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα όπου γης, ρόλος βέβαια που έχει αποκαλυφτεί ήδη σε πάμπολλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από το Ιράκ έως τη Συρία και από την Αφρική έως τη ΝΑ Ασία, και που δεν κρύβεται. Χαρακτηριστικό είναι πως στην έκθεση «λαμβάνεται υπόψη», όπως λέγεται, πως «οι ΙΕΑ έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε περιστατικά που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών», ότι «η χρήση ένοπλων ΙΕΑ δημιούργησε ιδιαίτερες προκλήσεις για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και κατέληξε σε πολυάριθμα επεισόδια που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και σε διπλωματικές συγκρούσεις», καθώς και ότι «η χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν τοπικές ΙΕΑ σε ευάλωτες χώρες και σε επιρρεπείς σε κρίσεις περιφέρειες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αν η χρήση αυτή ενισχύει ορισμένους τοπικούς ένοπλους παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστούν μέρος της σύγκρουσης», όπως λέγεται ο εξοπλισμός, χρηματοδότηση και στελέχωση κάθε λογής «τρομοκρατικών» ομάδων που σπέρνουν παντού οι ιμπεριαλιστές.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι υποτιθέμενες ασφαλιστικές δικλίδες είναι σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο τα «σχετικά διεθνή νομικά κείμενα», ο «διάλογος» και η «εποπτεία», οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ, και οι «διαβεβαιώσεις» ότι «η ασφάλεια και η άμυνα θα πρέπει πρωτίστως (σ.σ. άρα όχι μόνο) να παρέχονται από τις δημόσιες αρχές», αλλά και ότι οι μισθοφόροι «μπορούν να αποτελέσουν μόνο συμπλήρωμα, χωρίς να διαθέτουν καμία εξουσία επί των στρατηγικών αποφάσεων». Αλλωστε, αυτοί θα είναι απλά το «βαρύ» και «βρώμικο» χέρι για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων...
Πηγή: Ριζοσπάστης

Οι απέναντι στον εχθρό λαό:


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚ. ΕΤΙΝΓΚΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παρουσίασε το σχεδιασμό για ζεστό χρήμα στα μονοπώλια
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο επίτροπος για Θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενημερώνοντάς τους για το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ενωσης στην επόμενη περίοδο.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρθηκε «στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλισης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ».
 Ανέφερε ακόμα πως «η Ελλάδα θα συμβάλλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ».
Νωρίτερα, ο Γκ. Ετινγκερ είχε τοποθετηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με θέμα «Εγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου», 
αναφερόμενος στη χρηματοδότηση τόσο των επενδύσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και της κοινής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ προκειμένου να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο των αγορών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να επενδύουμε μόνο εφόσον προκύπτει προστιθέμενη αξία», με κριτήριο δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλίων, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά νέους πόρους για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ: 
«Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν πόροι από το φόρο εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ή από την εναρμόνιση των εταιρικών φόρων όπου ένα ποσοστό θα μπορούσε να πηγαίνει στην ΕΕ», ανέφερε. 
Σε σχέση με τον προβληματισμό εντός ΕΕ για τους πόρους που θα μειωθούν λόγω του Brexit, ανέφερε πως «θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία. Αυτό μου δημιουργεί προβλήματα, αλλά το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην ΕΕ είναι χειρότερη λύση».
Για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ σημείωσε πως «από κοινού έχουμε ένα μεγάλο ειδικό βάρος. 
Εχουμε τις αξίες μας για την ειρήνη και τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική. Ολοι μαζί, όλα τα κράτη - μέλη είμαστε απέναντι στην Κίνα, την Ινδία και τη Σίλικον Βάλεϊ. Διότι είμαστε οικονομικά ισχυροί και έχουν τη γνώση για να μείνουν στην αιχμή του δόρατος».
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τα μονοπώλια
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και των πολυεθνικών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στην Επιτροπή της Βουλής.
Ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς τα έσοδά του συλλέγονται από τη φορολογία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Οπως εξήγησε, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ βασίζονται στη λογική της «ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας», που καθορίζει τις προτεραιότητες χρηματοδότησης ενός έργου. 
«Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο οι μεγάλες δαπάνες που δίνονται γα τα έργα στους οδικούς άξονες και τους σιδηρόδρομους, τα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα. 
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε ταχύτερη ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς, για να μπορέσει να επιτευχθεί η απελευθέρωση της δράσης των πολυεθνικών και ταυτόχρονα να υπάρξει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως παρότι βασικός άξονας των προγραμμάτων της ΕΕ είναι η «σύγκλιση» και η «συνοχή», όλες αυτές τις δεκαετίες υπήρξε απόκλιση σε κοινωνικό επίπεδο γιατί ο καπιταλισμός κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο. 
Ταυτόχρονα, ο καπιταλισμός οξύνει την ανισομετρία τόσο ανάμεσα σε κλάδους της οικονομίας όσο και ανάμεσα στα κράτη. 
Οπως σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο, η ανισομετρία η οποία εκδηλώνεται μετά την καπιταλιστική κρίση και την περίοδο της ανάκαμψης, όπου επί της ουσίας ενισχύεται η θέση της Γερμανίας και αποδυναμώνεται της Γαλλίας και της Ιταλίας. 
Η όξυνση της ανισομετρίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ οδηγεί και στα διάφορα σενάρια τόσο για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Σενάρια τα οποία σχετίζονται με τις διαφορετικές προτεραιότητες που καθορίζουν οι αστικές τάξεις των κρατών - μελών και όχι με προβληματισμούς που αφορούν τον προσανατολισμό αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμένων και βεβαίως σε καμία περίπτωση με προβληματισμούς που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των αναγκών του λαού».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως μέσα από τον προϋπολογισμό και τα προγράμματα της ΕΕ προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη.
 Επίσης, ενισχύεται η χρηματοδότηση της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο να στηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει η ΕΕ και να θωρακίσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση 
απέναντι στον εχθρό λαό, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».
«Εντός των τειχών της ΕΕ, και με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων σε επίπεδο οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος προς όφελος των λαών και της εργατικής τάξης», κατέληξε.
Πηγή 

Η φωτο απο Εδώ 


ΚΕΡΚΥΡΑ- ΟΧΙ στις λευκές νύχτες που μαυρίζουν τις ζωές μας!




Η υποκρισία και ο εμπαιγμός του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας δεν έχουν όρια! Για ακόμα μία φορά εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, χτυπά τους εργαζόμενους και τους μικροκαταστηματάρχες. Μετά τα ήξεις αφήξεις για το μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας (μιας και στην πράξη υπερασπίζεται την κατάργησή της), για ακόμα μια φορά διοργανώνει «λευκή νύχτα», συμβάλλοντας στην περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου, που άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής! Για ακόμα μία φορά αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, που είναι άκρως εχθρικό απέναντι σε μικρομαγαζάτορες και εργαζόμενους, καθώς με τις μεθοδεύσεις του αυξάνει την εκμετάλλευση και εξαντλεί ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους και εξωθεί πολλούς μικρούς καταστηματάρχες στο λουκέτο!

Η απόφαση αυτή είναι "βούτυρο στο ψωμί" των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των πολυεθνικών εταιριών, που σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση επιδιώκουν να περάσουν μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση αργιών, για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους και να εκτοπίσουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Οι «λευκές νύχτες» είναι ένα ακόμη μέτρο, που μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιχειρεί να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προσφέρει ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη στους μονοπωλιακούς ομίλους και να ωφελήσει του «μεγάλους» του κλάδου.

Η επέκταση του ωραίου, ούτε θα τονώσει την αγορά, ούτε θα φέρει θέσεις εργασίας, ούτε θα φέρει την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες του εμπορίου. Η όποια αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα ωφελήσει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Για αυτό είναι απαραίτητη η συμμαχία των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών ενάντια στις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη φοροληστεία, τις περικοπές σε ασφαλιστικό, υγεία και παιδεία.

Βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που συμβάλει με τους ανθρώπους της στην περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου, όπως συνέβη και την περασμένη Κυριακή (16/7) με την υπεύθυνη του καταστήματος Marks & Spencer, η οποία είναι αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο (από την πλευρά της πλειοψηφίας) και πρόεδρος σωματείου, που έχει δημιουργήσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να τους απομακρύνει από το Σωματείο μας και τον ταξικό αγώνα, και η οποία εξανάγκασε τις εργαζόμενες να παραμείνουν μέσα στο κατάστημα και να εργαστούν με τη δικαιολογία του φόρτου εργασίας...! Ευθύνες έχει επίσης η Δημοτική Αρχή που υποστηρίζει την απελευθέρωση του ωραρίου και αυτές τις εκδηλώσεις (λευκή νύχτα), καθώς και η Περιφέρεια-Αντιπεριφέρεια, που ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, όπως την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.λπ. 

Θεωρούμε επίσης ότι είναι εξαιρετικά αρνητικό να χρησιμοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος την εθελοντική, πολιτιστική προσφορά των φιλαρμονικών και των συλλόγων για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά του. Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού δεν είναι και δε μπορεί να χρησιμοποιείται για την κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών. Η προβολή της Κέρκυρας με τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα και χωρίς οι εργαζόμενοι να ξεροσταλιάζουν όλη μέρα στη δουλειά. 
  
Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιβάλλει στον εργαζόμενο να δουλεύει αυτές τις ώρες. Καλούμε τους μικρούς επαγγελματίες να σκεφτούν, ότι σύμμαχός τους είναι ο εργαζόμενος και όχι η πολυεθνική ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που τους κλείνει τα μαγαζιά.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες του κλάδου να παλέψουμε για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες, με 3 απογεύματα κλειστά και με σταθερό ωράριο
  • Νομοθετική  κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας
  • 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο για τους εργαζόμενους
  • Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί , οι κατασχέσεις
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές


Καλούμε όλο τον λαό του νησιού μας να εναντιωθεί στα σχέδια αυτά των μεγάλων αφεντικών, ντόπιων και ξένων και να συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Πανκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων την Πέμπτη 27 Ιούλη, στις 20:30 στην πλατεία Γεωργάκη.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Οξύνεται η σύγκρουση μπροστά στην εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης


Ορισμένα σημεία από τις τοποθετήσεις του ΚΚ Βενεζουέλας

Η αντιδραστική αντιπολίτευση καλεί σε βοήθεια τις ΗΠΑ
Copyright 2016 The Associated
Η αντιδραστική αντιπολίτευση καλεί σε βοήθεια τις ΗΠΑ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης στην Βενεζουέλα, μια βδομάδα πριν τη διενέργεια στις 30 Ιούλη της εκλογής για τους αντιπροσώπους της Συντακτικής Συνέλευσης που έχει προτείνει ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, μια πρόταση που εντάσσει στο πλαίσιο της «εμπέδωσης του κλίματος ειρήνης, εθνικής συμφιλίωσης και συμμετοχικής δημοκρατίας». Συνοπτικά η κυβερνητική πρόταση, που βασίζεται σε άρθρα του Συντάγματος, προτείνει την εκλογή 545 αντιπροσώπων με δύο κριτήρια, το κλαδικό (173) και το εδαφικό (364), ενώ οι αυτόχθονες ινδιάνικοι πληθυσμοί έχουν 8 αντιπροσώπους και μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και αξιωματούχοι του κράτους, εφόσον πρώτα παραιτηθούν (τέτοια είναι η περίπτωση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκεζ).
Η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD) αποτελείται από κάπου 21 κόμματα, παλιά και νέα (νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά), κλιμακώνει επίσης τις ενέργειές της με στόχο τη ματαίωση της εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης, επικαλούμενη άλλα άρθρα του Συντάγματος του 1999, που θυμίζουμε προώθησε ο τότε Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, ο οποίος είχε ανέβει στην εξουσία με πρόγραμμα φιλολαϊκών διακηρύξεων, που στηρίζονταν κυρίως στην αξιοποίηση από το κράτος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.
Η κυβέρνηση Μαδούρο επιχειρεί με τη Συντακτική Συνέλευση να αντιπαρέλθει το γεγονός ότι από τις εκλογές του Δεκέμβρη 2015, μετά το θάνατο του Τσάβες (πέθανε από καρκίνο το Μάρτη του 2013), η αντιπολίτευση έχει πάρει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου (112 στις 167 έδρες του) και μπλοκάρει κάθε πρόταση του Προέδρου, που διοικεί με Προεδρικά Διατάγματα, λόγω της μορφής του πολιτεύματος (προεδρικό σύστημα). Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, αξιοποιώντας το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης (αντικειμενική εξέλιξη, που επιδεινώθηκε με τη μείωση των εσόδων από την πτώση της τιμής του πετρελαίου) και την αποτυχία της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού, επιχειρεί να καρπωθεί την υπαρκτή λαϊκή δυσαρέσκεια από τις ελλείψεις βασικών αγαθών, τον πληθωρισμό στο 700% που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, για να εφαρμόσει το δικό της μείγμα αστικής διαχείρισης. Τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα αυτής της «αριστερής» αστικής διαχείρισης εμφανίζονται ως δήθεν «αποτυχία του σοσιαλισμού», αφού οι κυβερνήσεις Τσάβες και Μαδούρο τα τελευταία 17 χρόνια επικαλούνταν το λεγόμενο «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που είναι όμως καραμπινάτος καπιταλισμός. Σε αυτήν την προσπάθεια η αντιπολίτευση έχει την πολύπλευρη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ) και αστικών κυβερνήσεων - συμμάχων τους στην Λατινική Αμερική (όπως της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Μεξικού κ.λπ.), που θέλουν να ανακτήσουν αγορές στη Βενεζουέλα και την περιοχή, που έχασαν τα τελευταία χρόνια από ανταγωνιστές όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, που «έχτισαν» τις δικές τους συμμαχίες με τις λεγόμενες «προοδευτικές κυβερνήσεις».
Κομμάτια του «παζλ» της σύγκρουσης
Στοιχεία του «παζλ» αυτής της σύγκρουσης στη Βενεζουέλα είναι ενδεικτικά: Από τις αρχές Απρίλη φέτος η αντιδραστική αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες χάους, με διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, βανδαλισμούς έως και δολοφονίες και πυρπολισμούς ανθρώπων. Σε αυτό το σκηνικό βίας έχουν σκοτωθεί μέσα σε 4 μήνες γύρω στα 100 άτομα, που βεβαίως από αστικά ΜΜΕ διεθνώς και στην χώρα μας τα καταλογίζουν αποκλειστικά στη κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα προέρχονται και από τις δύο αντιτιθέμενες πλευρές.
Αλλο χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στις 26 Ιούνη, όταν ο αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, Οσκαρ Πέρες, σήκωσε ένα ελικόπτερο και έριξε χειροβομβίδες και πυρά σε κυβερνητικά κτίρια. Ο Πέρες, με καριέρα και ηθοποιού σε ταινίες δράσης, που καταζητείται, εμφανίζεται να είναι μέρος ομάδας μελών των σωμάτων ασφαλείας και πολιτών που καλεί σε ανατροπή του Μαδούρο «για να σταματήσουν να έχουν τον έλεγχο της χώρας οι Κουβανοί».
Επόμενο βήμα ήταν η διενέργεια του λεγόμενου «δημοψηφίσματος» από την MUD στις 16 Ιούλη κατά της Συντακτικής Συνέλευσης και υπέρ άμεσης διενέργειας προεδρικών εκλογών, για να φύγει ο Μαδούρο. Στη διαδικασία εμφανίστηκε ότι συμμετείχαν κάπου 7,1 εκατομμύρια, με το 98% να στηρίζει τις προτάσεις αυτές (θυμίζουμε ότι το 2015 η αντιπολίτευση είχε πάρει 7,7 εκατομμύρια ψήφους). Ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί τίποτε, καθώς η καλπονοθεία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει «δοκιμή» των συστημάτων για την εκλογή της ερχόμενης Κυριακής.
Τελευταίο κομμάτι του «παζλ» ήταν η επιχείρηση «γενική απεργία» την περασμένη Πέμπτη 20 Ιούλη, όπου ομολογουμένως η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν πολύ μικρή, κάτω από τις προσδοκίες των πατρόνων της. Και η συνέχεια αναμένεται εξίσου εκρηκτική έως τις 30 Ιούλη.
Το ΚΚ Βενεζουέλας και οι εκτιμήσεις του
Σε αυτό το κλίμα αξίζει κανείς να δει τις εκτιμήσεις του ΚΚ Βενεζουέλας για τις εξελίξεις και την προοπτική της λαϊκής πάλης, που εκφράστηκε και στο πρόσφατο 15ο Συνέδριό του, στο οποίο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
Το ΚΚ Βενεζουέλας έχει στηρίξει κριτικά όλα αυτά τα χρόνια τις κυβερνήσεις Τσάβες και Μαδούρο, τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή διαδικασία», καλώντας σε βάθεμα των όποιων θετικών μέτρων των πρώτων χρόνων και για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, που εξακολουθεί να έχει την οικονομική εξουσία. Στη δεδομένη φάση το ΚΚ Βενεζουέλας ασκεί κριτική, γιατί ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος (ένα σύστημα συνεργασίας και συμμαχίας όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη λεγομένη «Μπολιβαριανή διαδικασία»), επειδή το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας αρνείται τον όποιο συντονισμό και συζήτηση εδώ και μήνες. Ετσι δεν συμμετέχει στην κυβερνητική πλατφόρμα και μαζί με άλλες δυνάμεις, το κόμμα «Πατρίδα για όλους», το κόμμα «Δίκτυα», το Επαναστατικό Κόμμα Εργασίας και τις οργανώσεις «Γκαγιόνες», «Γενναίος Νότος» και «Αντιιμπεριαλιστικές Φωνές» συγκρότησαν το Λαϊκό Αντιφασιστικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, που διακηρύσσει ότι επιδιώκει «επαναστατική απάντηση» στην κρίση του καπιταλισμού, και ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη δημιουργία της εκλογικής πλατφόρμας για τη Συντακτική Συνέλευση, με την επωνυμία «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017» (Union para Avanzar 2017).
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το ΚΚ Βενεζουέλας βρέθηκε στο στόχαστρο των μηχανισμών του αστικού κράτους και συγκεκριμένα την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, η οποία, αξιοποιώντας νόμους του 1960, του ζήτησε να καταθέσει ονόματα και υπογραφές μελών του, αλλιώς θα έχανε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Τελικά, μετά από αντιδράσεις και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, η απόφαση αυτή πάρθηκε πίσω.
Ορισμένα σημεία από τα ντοκουμέντα του ΚΚ Βενεζουέλας
Παραθέτουμε ορισμένα σημεία από τα ντοκουμέντα του ΚΚ Βενεζουέλας, χωρίς να μπαίνουμε με το παρόν δημοσίευμα σε αναλυτικό και κριτικό σχολιασμό τους.
Σημειώνει το ΚΚ Βενεζουέλας ότι θεωρεί αναγκαία την «ανασύνθεση της πιο πλατιάς και συνειδητής λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής και αντιολιγαρχικής ενότητας, για να αντιπαρατεθούμε στο φασιστικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο της φιλοϊμπεριαλιστικής δεξιάς, αλλά επίσης και για να αντιμετωπίσουμε και να κατανικήσουμε τις ξεπουλημένες, παραδομένες και διεφθαρμένες τάσεις εκείνων που, έχοντας οχυρωθεί σε δομές του βενεζουελάνικου κράτους, με ψευδοεπαναστατικές στάσεις, συνωμοτούν ενάντια στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό, αξιοποιώντας τις κυβερνητικές τους θέσεις και τη μαζική τους επιρροή για να χειραγωγήσουν και να ξεγελάσουν το λαό».
Το ΚΚΒ θεωρεί ότι «δεν είναι λογικό να αναμένεται μια βελτίωση της κατάστασης του λαού και των εργαζομένων σε βραχυ/μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μέσα στο πλαίσιο των σημερινών καπιταλιστικών οικονομικών δομών». Προτείνει τη «διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου εκβιομηχάνισης, με έμφαση στον τομέα της μεταποίησης και της μαζικής γεωργίας, κάτι που απαιτεί τον εργατικό λαϊκό έλεγχο».
Σημειώνεται ακόμα ότι «καθώς παραμένουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, το εξαρτημένο μοντέλο καπιταλιστικής συσσώρευσης της χώρας και ανέγγιχτος ο παλιός κρατικός μηχανισμός της αστικής τάξης, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο επιθέσεων από την εργοδοσία, ιδιωτική και δημόσια. Συνεχίζεται η έλλειψη ενός ισχυρού ταξικού οργανωμένου κινήματος. Συνεχίζουν να σημειώνονται επαναλαμβανόμενα επεισόδια ποινικοποίησης εργατικών και αγροτικών αγώνων και αστυνομικής καταστολής, περιορισμού και άρνησης συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η αστική τάξη απαιτεί την επιβολή της "εργασιακής ειρήνης" και η ρεφορμιστική συνθηκολόγηση που διαχειρίζεται τον εξαρτημένο καπιταλισμό προς όφελος του κεφαλαίου σε αντιστοιχία».
Η προδιαγεγραμμένη πορεία του «ρεφορμιστικού προοδευτισμού»
Αναφορικά με την «προδιαγεγραμμένη πορεία των ρεφορμιστικών προοδευτικών διαδικασιών της Λατινικής Αμερικής», εκτιμά ότι το ρεύμα του «ρεφορμιστικού προοδευτισμού αναπτύχθηκε κάτω από την καθοδήγηση αστικών και μικροαστικών τμημάτων, με ορισμένο εθνικό και πατριωτικό περιεχόμενο, που προώθησαν εσωτερικές διαδικασίες καπιταλιστικής συσσώρευσης με ορισμένο βαθμό αυτονομίας απέναντι στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων».
Θεωρεί ότι οι διάφορες διακρατικές ενώσεις με Ρωσία ή Κίνα στην περιοχή από αυτές τις κυβερνήσεις «μειώσανε την πολιτική επιρροή του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού αν και δεν κατάφεραν να διαρρήξουν την εξάρτηση».
Απέναντι στη σημερινή κατάσταση αντιπροτείνει ένα «εναλλακτικό σχέδιο για μια λαϊκή - δημοκρατική κυβέρνηση» που συνιστά «την πρόταση του ΚΚ Βενεζουέλας για την έξοδο από την κρίση», περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα και στόχους, ανάμεσά τους εθνικοποιήσεις, θεσμούς εργατικού ελέγχου κ.ά.
Είναι καθαρό ότι είναι κρίσιμο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στη Βενεζουέλα, όπως και σε άλλες χώρες, να χειραφετηθούν από τις αντιτιθέμενες αστικές πλευρές διαφορετικών εκδοχών διαχείρισης, να αντιπαλέψουν κάθε παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και οργανισμών των ΗΠΑ και της ΕΕ, να ακολουθήσουν το δρόμο σύγκρουσης με τον καπιταλισμό και την εξουσία του, χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Σε αυτό το καθήκον, να φωτίσουν στο λαό αυτό το δρόμο, κρίνονται τα ΚΚ, οι θέσεις τους και οι στρατηγικές τους επεξεργασίες.

Ξεκίνησε η κατασκευή του «Εξαιρετικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου»





Καλλιτεχνική απεικόνιση του ELT με τα λέιζερ - οδηγούς σε λειτουργία
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ELT με τα λέιζερ - οδηγούς σε λειτουργία
Μετά από πολλές αναβολές άρχισαν πρόσφατα στην κορυφή του όρους Αρμαζόνες στη Χιλή, οι εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου στον κόσμο, του ...Εξαιρετικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου (Extremely Large Telescope ή ELT). Το νέο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Αστρονομική Ερευνα στο Νότιο Ημισφαίριο (European Southern Observatory, ή ESO), αναμένεται να ανοίξει μια νέα εποχή στην αστρονομία, καθώς θα είναι το πρώτο μιας νέας μεγαλύτερης κλίμακας επίγειων οπτικών και υπερύθρων τηλεσκοπίων.
Το ELT θα έχει πρωτεύον κάτοπτρο διαμέτρου 39 μέτρων και θα βρίσκεται μέσα σε ένα περιστρεφόμενο θόλο διαμέτρου 85 μέτρων! Η περιοχή εγκατάστασής του δωρήθηκε από την χιλιανή κυβέρνηση στον ESO, ώστε να εξασφαλιστεί ότι σε αυτήν δεν θα αναπτυχθεί στο μέλλον καμία φωτορρυπαντική δραστηριότητα που θα μείωνε τη διακριτική του ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Το όρος Αρμαζόνες, όπως και το όρος Παρανάλ και άλλες κορυφές γύρω από την έρημο Ατακάμα όπου υπάρχουν τηλεσκόπια του ESO και άλλων ξένων φορέων, είναι ιδανικά σημεία για την εγκατάσταση τέτοιων αστρονομικών οργάνων, λόγω του μεγάλου υψομέτρου (πάνω από 3.000 μέτρα) και της πολύ χαμηλής υγρασίας στην περιοχή.
Το ELT θα συγκεντρώνει 100 εκατομμύρια φορές περισσότερο φως από το ανθρώπινο μάτι, 8 εκατομμύρια φορές περισσότερο από το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου και 26 φορές περισσότερο απ' ό,τι κάθε μονάδα του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου, του ESO. Το τεράστιο κάτοπτρό του θα το κάνει ικανό να δίνει 15 φορές πιο καθαρές εικόνες από εκείνες που δίνει το μεγαλύτερο σήμερα επίγειο τηλεσκόπιο, αλλά ακόμη και το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Η διάμετρος των 39 μέτρων ήταν η ελάχιστη που μπορεί να εξασφαλίσει τη με άμεσο τρόπο μελέτη μικρών βραχωδών εξωπλανητών και της ατμόσφαιράς τους (τα μεγαλύτερα σημερινά τηλεσκόπια έχουν διάμετρο κατόπτρου έως 10 μέτρα). Για να αντισταθμίζονται παραμορφώσεις των αστρονομικών ειδώλων εξαιτίας αναταραχών στην ατμόσφαιρα, το ELT θα διαθέτει ειδικά προσαρμοστικά οπτικά στοιχεία και 6.000 σερβομηχανισμούς για την αλλαγή του σχήματος των κατόπτρων του 1.000 φορές το δευτερόλεπτο!

Για οικονομικούς λόγους έγιναν περικοπές στον αρχικό σχεδιασμό του ELT και έμειναν κάποια υποσυστήματα να υλοποιηθούν αργότερα, αν υλοποιηθούν τελικά. Τα όργανα που θα φέρει το ELT στην πρώτη φάση λειτουργίας του θα είναι το HARMONI, ένας φασματογράφος για τη μελέτη μακρινών γαλαξιών και εξωπλανητών, το MAORY, μια συσκευή προσαρμοστικών οπτικών που θα εξαλείφει τις προκαλούμενες από την ατμόσφαιρα στρεβλώσεις των ειδώλων των άστρων, το METIS, μια κάμερα και φασματογράφος υπερύθρων ακτίνων, που θα επικεντρωθεί στους εξωπλανήτες, τους πρωτοπλανητικούς δίσκους, τα ουράνια σώματα του Ηλιακού Συστήματος, τους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες και τους γαλαξίες που απομακρύνονται με μεγάλη ταχύτητα από τον δικό μας και το MICADO, μια φωτογραφική κάμερα υπερύθρων, που θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη του διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ, αλλά με ανάλυση 6 φορές μεγαλύτερη.
Το ELT αναμένεται να καταγράψει το πρώτο φως άστρου το 2024 και τα όργανά του να τεθούν σε λειτουργία το 2025.

Η Ηρα μπήκε στο μάτι του Δία





Φωτογραφία της Ερυθράς Κηλίδας του Δία που έστειλε το «Juno», έντονα επεξεργασμένη χρωματικά, ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα - και εντυπωσιακότερα - τα χαρακτηριστικά της
Φωτογραφία της Ερυθράς Κηλίδας του Δία που έστειλε το «Juno», έντονα επεξεργασμένη χρωματικά, ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα - και εντυπωσιακότερα - τα χαρακτηριστικά της
Με τρομακτικούς ανέμους ταχύτητας 650 χιλιομέτρων την ώρα, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα περιδινίζεται στους ουρανούς του Δία τα τελευταία 150 χρόνια, αν όχι περισσότερο. Οι πρώτοι άνθρωποι που έστρεψαν τηλεσκόπιο προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος ήδη από το 1.600, εντόπισαν ένα μεγάλο σημάδι πάνω του, όμως δεν είναι σαφές αν πρόκειται για την ίδια καταιγίδα που βλέπουμε εμείς σήμερα. Πριν από λίγες μέρες, η «Ηρα» («Juno»), το σκάφος της ομώνυμης αποστολής της NASA, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, έκανε το κοντινότερο πέρασμα, που έχει κάνει ποτέ ανθρώπινο κατασκεύασμα πάνω από αυτό το διαστημικό ορόσημο, στέλνοντας εξαιρετικής λεπτομέρειας φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ένα περίπλοκο κουβάρι από σκοτεινά, σύννεφα σαν φλέβες, που ανοίγουν δρόμο μέσα σε μια βυσσινί οβάλ περιοχή. Η διάμετρο της Κηλίδας σήμερα είναι 16.350 χιλιόμετρα, δηλαδή 1,3 φορές η διάμετρος της Γης, αλλά στη σύγχρονη εποχή εμφανίζεται αργά αλλά σταθερά να συρρικνώνεται.
Οι επιστήμονες θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να αναλύσουν τα δεδομένα όχι μόνο από την κάμερα της «Ηρας», αλλά και από τα άλλα 7 επιστημονικά όργανα που φέρει, για να ρίξουν φως στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας. Στο μεταξύ, η επιστημονική ομάδα της αποστολής αποφάσισε και έδωσε τις πρωτόλειες φωτογραφίες σε επιστήμονες που δεν συμμετέχουν σε αυτή (ερασιτέχνες αστρονόμους κ.ά.), για να τις επεξεργαστούν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να αναδειχτούν το ταχύτερο δυνατό λεπτομέρειες, που αποτυπώνονται σ' αυτές, έστω σε ένα πρώτο επίπεδο.
Το σκάφος «Juno» πέρασε πάνω από τα συστρεφόμενα βυσσινί νέφη της Κηλίδας σε απόσταση μόλις 9.000 χιλιομέτρων, βυθιζόμενο για άλλη μια φορά στο πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία (εκατομμύρια φορές ισχυρότερο από το γήινο). Ωστόσο, το κοντινότερο πέρασμα πάνω από τον αεριώδη γίγαντα, σε ύψος από τα ανώτερα νέφη μόλις 3.400 χιλιομέτρων ήταν το πρώτο, καθώς το σκάφος ξεκινούσε τη μελέτη του πολικού σέλαος του πλανήτη, της ατμόσφαιρας και της μαγνητόσφαιράς του. Η «Ηρα» εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, στις 5 Αυγούστου του 2011 και έφτασε στον Δία στις 4 Ιούλη του 2016. Η αποστολή της προβλέπεται να διαρκέσει έως τον Φλεβάρη του 2018. Το επόμενο κοντινό πέρασμα πάνω από τα νέφη του θα το κάνει την 1η του Σεπτέμβρη.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: www.nasa.gov

FIFA «Σωσίβιο» από ΗΠΑ, Κίνα και αλλαγή συσχετισμών



Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων διαφθοράς και η αποχώρηση των πολυεθνικών έκαναν τα ταμεία της FIFA να αδειάσουν
Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων διαφθοράς και η αποχώρηση των πολυεθνικών έκαναν τα ταμεία της FIFA να αδειάσουν
Hταν το 2010 όταν η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) με μια απόφασή της «τάραζε τα νερά» σχετικά με τα όσα γνώριζαν οι πάντες μέχρι τότε για τη διαδικασία ανάδειξης της διοργανώτριας χώρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκείνη τη χρονιά, και ενόψει της εκλογής υποψήφιας χώρας για τη διοργάνωση του 2018, από μεριάς FIFA αποφασίστηκε μια αλλαγή στη διαδικασία. Αυτή αφορούσε την εκλογή διπλής πλέον ανάθεσης, τόσο για το συγκεκριμένο Μουντιάλ, όσο και για το επόμενο το 2022. Ως γνωστόν, τελικοί νικητές για τις δυο διοργανώσεις αναδείχθηκαν η Ρωσία και το Κατάρ. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν η αφορμή ώστε να ξετυλιχτεί για τη FIFA ένα «κουβάρι» που το τέλος του έφτασε μέχρι την κορυφή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Ενα «κουβάρι» αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς με χρηματισμό παραγόντων, κυρίως από την πλευρά του Κατάρ που οδήγησε σε μια τετραετία περίπου (2012 - 2016) σαρωτικών αλλαγών και εξελίξεων στις τάξεις της Αρχής του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Παρότι δεν υπήρξε συνέπεια για τους δύο διοργανωτές, αφού αυτά θα διεξαχθούν κανονικά (με το Μουντιάλ του Κατάρ μάλιστα να έχει την πρωτοτυπία ότι θα γίνει χειμώνα), στη FIFA τίποτα δεν έμεινε ίδιο, ούτε καν ο μέχρι τότε πανίσχυρος (όπως φάνταζε) πρόεδρός της, Σεπ Μπλάτερ. Πλέον τα «ηνία» της Συνομοσπονδίας έχει πάρει ο Ελβετός πρώην Νο 2 της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, υποσχόμενος «μια νέα σελίδα».
Μείωση εσόδων και αναζήτηση νέων πηγών

Η προοπτική ενός Μουντιάλ στις ΗΠΑ και η κινεζική βοήθεια φέρνουν ικανοποίηση στους διοικούντες της FIFA για τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται
Associated Press
Η προοπτική ενός Μουντιάλ στις ΗΠΑ και η κινεζική βοήθεια φέρνουν ικανοποίηση στους διοικούντες της FIFA για τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται
Ωστόσο, οι επιπτώσεις των σκανδάλων για τη FIFA δεν περιορίστηκαν στα πρόσωπα. Ενα από τα πρώτα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είχε να κάνει με τις πολυεθνικές χορηγούς. Στον κόσμο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου είναι γνωστή η πρακτική που ακολουθείται από τις πολυεθνικές όταν η κατάσταση «στραβώσει» και έρθουν στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα. Από το αρχικό ξάφνιασμα της αποκάλυψης του όποιου παρασκηνίου, την τακτική τού «δεν ξέρω - δεν άκουσα», μέχρι τη διακοπή συμβολαίων, οι πολυεθνικές προσπαθούν να προστατευτούν από μια σημαντική επικοινωνιακή ζημιά με σοβαρές συνέπειες και στα κέρδη τους. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της FIFA, που είδε τα έσοδά της να μειώνονται αρκετά και τους χορηγούς να αλλάζουν στάση μετά τις αποκαλύψεις. Ωστόσο σε ένα ποδόσφαιρο πρόσφορο έδαφος για επιχειρηματικές και γενικότερες, ακόμα και γεωστρατηγικές κόντρες συμφερόντων (όπως έχουν δείξει τα παραδείγματα μέχρι σήμερα), η κάθε «αναστάτωση» δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για αλλαγή συμμαχιών και του στάτους κβο. Για παράδειγμα, τη «βάρκα» που βούλιαζε για τη FIFA φαίνεται πλέον να σώζουν τα «σωσίβια» (κεφάλαια) προερχόμενα από τις ΗΠΑ και την Κίνα, στις οποίες επικεντρώνονται οι προσπάθειες των διοικούντων της Συνομοσπονδίας για νέα στηρίγματα.
«Σωσίβιο» το Μουντιάλ 2026

Η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ - και της αντίστοιχης κερδοφορίας του κεφαλαίου - παίζει καταλυτικό ρόλο στις συζητήσεις για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2026
Associated Press
Η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ - και της αντίστοιχης κερδοφορίας του κεφαλαίου - παίζει καταλυτικό ρόλο στις συζητήσεις για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2026
Μπορεί τυπικά οι διοικούντες της FIFA να θέλουν να κρατήσουν τα προσχήματα σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης της διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ 2026, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι αυτό οδεύει ολοταχώς προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Το ενδιαφέρον κυρίως των ΗΠΑ, επικαλυμμένο με την κοινή υποψηφιότητα Μεξικού και Καναδά, για πολλούς κάνει τα πράγματα να θεωρούνται τελειωμένα για το πού θα διεξαχθεί, όσο κι αν από πλευράς FIFA γίνονται προσπάθειες να κρατηθούν και άλλοι παίκτες στο παιχνίδι, τουλάχιστον μέχρι τη διαδικασία εκλογής (για προφανείς λόγους). Προς την κατάληξη αυτή «δείχνει» κατά πολλούς και η απόφαση για αύξηση των ομάδων στο συγκεκριμένο Μουντιάλ, από 32 που ισχύει μέχρι το 2022 σε 48, η οποία θέτει τεράστιες δυσκολίες για διοργάνωση από άλλους υποψήφιους (π.χ. ενδιαφέρον Μαρόκου). Αντίθετα, η ισχύς της συγκεκριμένης αμερικανικής τριάδας χωρών δείχνει να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια πως το Μουντιάλ θα στεφθεί με επιτυχία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη FIFA και τα κέρδη της. Ενα κλασικό παράδειγμα αποτελεί το «χοντρό» παιχνίδι που φέρεται να παίζεται γύρω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης.
Μάλιστα, δημοσιεύματα από Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ αποκάλυψαν πριν λίγους μήνες ότι η FIFA θα χάσει τηλεοπτικά έσοδα ύψους 300 εκατ. δολαρίων, αν το Μουντιάλ του 2026 δεν λάβει χώρα στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί ήδη από το 2015, και μάλιστα εν μέσω των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα, η FIFA συμφώνησε και μάλιστα με απευθείας ανάθεση - κάτι που προκάλεσε αίσθηση - με δυο αμερικανικούς τηλεοπτικούς κολοσσούς για τα δικαιώματα της μετάδοσης των αγώνων του 2026, στην ίδια τιμή που πλήρωσαν για τα αντίστοιχα του 2022 (ενώ συνήθως η τιμή μεγαλώνει για την επόμενη διοργάνωση), συν το έξτρα μπόνους αν το Μουντιάλ γίνει στις ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, η FIFA πήρε εγγυήσεις από τους σταθμούς πως δεν θα αντιδράσουν στην απόφαση το Μουντιάλ του Κατάρ να γίνει χειμώνα, αφού πλήρωσαν περίπου 1,1 δισ. δολάρια για τις διοργανώσεις του 2018 και 2022 με το σκεπτικό ότι θα διεξαχθούν (και οι δυο) αρχές καλοκαιριού.
Σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να προστεθούν και τα έσοδα της FIFA από την περαιτέρω ισχυροποίηση του ποδοσφαίρου στην αμερικανική αγορά που αναμένεται με τη διοργάνωση του Μουντιάλ στις ΗΠΑ.
Οικονομική ανάσα από την Κίνα με υψηλές προοπτικές
Την ίδια ώρα που στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για την διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022 σε ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικό, οικονομική ανάσα δείχνει να έρχεται για τη FIFA και από την Ανατολή και συγκεκριμένα από την Κίνα. Κινεζικές εταιρείες υπογράφουν μεγάλες χορηγικές συμφωνίες, με αντάλλαγμα μεγάλη διαφημιστική προβολή, αλλά και τη σοβαρή αύξηση της πιθανότητας η χώρα τους να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τρεις απ' αυτές, που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα, θα αποφέρουν στα ταμεία της FIFA εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ο,τι καλύτερο και πιο κερδοφόρο δηλαδή, σε μια εποχή που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της ύστερα από τα πλήγματα που της προκάλεσε η αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς. Η κινεζική βοήθεια ουσιαστικά ισοσκελίζει άμεσα και με επιπλέον κέρδος τις απώλειες από το σπάσιμο συμβολαίων (με αφορμή τα σκάνδαλα) έξι κορυφαίων πολυεθνικών - βασικών χορηγών για χρόνια. Παράλληλα, τα νέα δεδομένα και η κινεζική βοήθεια δείχνουν να «λύνουν» τα χέρια της FIFA και σε ένα επιπρόσθετο και πιο άμεσο πρόβλημα, που συσχετίζεται με το Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία, για το οποίο όλες οι πόρτες, εκτός από αυτές της Κίνας, ήταν κλειστές όσον αφορά τις χορηγίες.
Από πλευράς κινεζικών πολυεθνικών, η συνεργασία με τη FIFA, πέρα απ' το ότι τους δίνει το δικαίωμα για μπάσιμο στην κερδοφόρα αγορά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, σπάζοντας το μέχρι τώρα επιχειρηματικό στάτους κβο, έχει και μια άλλη προοπτική: Τη διοργάνωση Μουντιάλ στην Κίνα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα κέρδη εκατέρωθεν από μια τόσο προσοδοφόρα αγορά. Η συζήτηση γίνεται για τη διοργάνωση του 2030, για την οποία πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι, τόσο του ποδοσφαίρου όσο και της πολιτικής ηγεσίας, έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα υποβάλουν υποψηφιότητα.

TOP READ