Μετά τους εργαζόμενους της Google αντιδρούν και οι εργαζόμενοι της Microsoft, της Amazon, της Salesforce στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς

«Δεν εγγραφήκαμε στην ανάπτυξη όπλων και απαιτούμε να έχουμε λόγο στο πώς χρησιμοποιείται η δουλειά μας […] Αρνούμαστε να δημιουργούμε τεχνολογία για τον πόλεμο και την καταπίεση […].
Ανησυχούμε που η «Microsoft» εργάζεται για να προμηθεύσει στρατιωτική τεχνολογία στο στρατό των ΗΠΑ, βοηθώντας την κυβέρνηση μιας χώρας να κάνει πιο θανατηφόρα όπλα χρησιμοποιώντας εργαλεία που κατασκευάζουμε».
Αυτά είναι μερικά αποσπάσματα της ανοιχτής επιστολής προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού μονοπωλίου πληροφορικής «Microsoft»,
την οποία υπέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στην επιχείρηση.
Microsoft και Amazon στην υπηρεσία του αμερικανικού στρατούΜπορεί ο αριθμός τους να είναι μικρός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό εργαζομένων στο μονοπώλιο, όχι όμως και ο συμβολισμός.
Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση μερικές μέρες πριν από την εταιρική παρουσίαση του «HoloLens 2», μιας βελτιωμένης εκδοχής του συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας που κατασκευάζει η «Microsoft».
Με βάση το συμβόλαιο ύψους 480 εκατ. δολαρίων που σύναψε η εταιρεία με το στρατό των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβρη, οι νέες συσκευές θα χρησιμοποιηθούν από στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Η αρχική εκδοχή των συσκευών θα χρησιμοποιούνταν από αρχιτέκτονες και μηχανικούς για την κατασκευή κτιρίων και αυτοκινήτων, για την πραγματοποίηση εγχειρήσεων κ.ο.κ.
Το μονοπώλιο έχει ξανασυνεργαστεί για λόγους …εκπαίδευσης με τον αμερικανικό στρατό, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανοιχτά κατασκευάζει εξοπλισμό μάχης.

Επιστολές προς κεφαλαιοκράτες

Στην ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι με το νέο σύστημα
«Ο πόλεμος μετατρέπεται σε προσομοίωση «ηλεκτρονικού παιχνιδιού», απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τους στρατιώτες από τη ζοφερή αλήθεια του πολέμου και την πραγματικότητα της αιματοχυσίας».
Εργαζόμενοι της «Microsoft» είχαν διαμαρτυρηθεί το καλοκαίρι του 2018 και ενάντια στη συνεργασία της εταιρείας με τις μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των παιδιών των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό από τους γονείς τους.


Το σύστημα «HoloLens 2», επαυξημένης πραγματικότητας που κατασκευάζει η «Microsoft» για την εκπαίδευση των αμερικανών σταρτιωτών

Το ίδιο είχαν κάνει και 650 υπάλληλοι της «Salesforce».
Τον Οκτώβρη του 2018, με άλλη επιστολή τους, εργαζόμενοι της εταιρείας καλούσαν τους διοικούντες να αποσύρουν την πρότασή τους για συμβόλαιο ύψους 10 δισ. δολαρίων με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ (πρόγραμμα JEDI), για αξιοποίηση του υπολογιστικού νέφους και της τεχνητής νοημοσύνης της «Microsoft» σε εξοπλισμούς και πολέμους την επόμενη δεκαετία.
Το 2017 η «Microsoft» είχε συνάψει με την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο για στρατιωτική χρήση του υπολογιστικού της νέφους «Azure».
Στο διαγωνισμό για το συμβόλαιο JEDI διαγωνίστηκαν αρχικά και οι «IBM», «Oracle» και «Google», αλλά οι δύο πρώτες αποσύρθηκαν, καταγγέλλοντας όρους που «φωτογράφιζαν» την «Amazon».
Η «Google» αποσύρθηκε δηλώνοντας ότι το συμβόλαιο
«ενδεχομένως δεν συνάδει με τις αρχές της»
για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο πραγματικός λόγος μάλλον ήταν η ανησυχία ότι θα έχει συνέπειες στη στρατολόγηση νέων ταλαντούχων επιστημόνων, καθώς είχε προηγηθεί διαμαρτυρία άνω των 4.000 δικών της εργαζομένων, που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τη διοίκηση.
Microsoft και Amazon στην υπηρεσία του αμερικανικού στρατού
Κείμενο υπογραφών εργαζομένων στην «Google», προς τον διευθύνοντα σύμβουλο να μη συμμετάσχει η εταιρεία στην παραγωγή τεχνολογίας οπλικών συστημάτων
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό σε άλλα προγράμματα.
Από τη μεριά του, σε διαμαρτυρίες εργαζομένων της «Amazon» οι οποίοι επισήμαναν και την ιστορική εμπειρία από τη συνεργασία της IBM με τους ναζί, ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος, απάντησε ότιQ
«για το καλό της εταιρείας είμαι αναγκασμένος να παίρνω δύσκολες αποφάσεις»,
όπως η συνεργασία με το στρατό.

Μέλλον ή παρόν;


Microsoft και Amazon στην υπηρεσία του αμερικανικού στρατού
Το ρωσικό αυτόνομο άρμα μάχης «Uran-9»

Στο μεταξύ, νέα όπλα που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες τεχνολογίες, μεταξύ αυτών και τεχνητή νοημοσύνη, όχι μόνο παράγονται ήδη, αλλά και δοκιμάζονται,
όπως το ρωσικό αυτόνομο τανκ «Uran-9», που όπως ανακοινώθηκε χρησιμοποιήθηκε σε μάχες στη Συρία.
Άλλα, όπως το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper», έχουν ήδη πολλά χρόνια και πολλά ανθρώπινα θύματα στο ενεργητικό τους.
Στην κούρσα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς δεν συμμετέχουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Σε αυτήν έχουν αποδυθεί όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρωταγωνιστικό ρόλο Κίνας, Ινδίας και Ιαπωνίας.
Βεβαίως οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν διεξάγονται μόνο στο πεδίο της μάχης. Στην απόκτηση πληροφοριών, στον ψυχολογικό πόλεμο των μετόπισθεν και στον κυβερνοπόλεμο συμμετέχει και η ΕΕ.

Microsoft και Amazon στην υπηρεσία του αμερικανικού στρατού
Το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper» («Θεριστής») εν δράσει. Η Ελλάδα, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε σημαιοφόρο των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, φιλοξενεί τέτοια σκάφη σε βάση στη Λάρισα. Το κέντρο ελέγχου βρίσκεται στις ΗΠΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί – και ήδη αξιοποιείται – για αποτελεσματικότερη διαμόρφωση της ψυχολογίας συμμάχων και εχθρών,
με κατάλληλη διασπορά παραπληροφόρησης και φημών, αλλά και για τη λήψη αποτελεσματικότερων αμυντικών και επιθετικών μέτρων σχετιζόμενων με φίλια και εχθρικά συστήματα κυβερνητικής.
Συμμετέχοντας στο πλαίσιο τέτοιων δραστηριοτήτων, η Ελλάδα αποφασίστηκε να είναι η έδρα της σχολής κατασκόπων που θα δημιουργήσει η ΕΕ.

Κίνημα

Οι επιστήμονες σε οποιαδήποτε θέση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οι ερευνητές βασικών και εφαρμοσμένων επιστημών, έχουν καθήκον να αντιδρούν στην αξιοποίηση της ανθρώπινης γνώσης ενάντια στον άνθρωπο.
Οι αξιέπαινες και σημαντικές διαμαρτυρίες των Αμερικανών εργαζομένων σε μονοπώλια πληροφορικής ενάντια στη χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς της υπερσύγχρονης τεχνολογίας που δημιουργούν, πρέπει να πάνε πιο πέρα.

Microsoft και Amazon στην υπηρεσία του αμερικανικού στρατού
Αμερικανικό ελαφρύ αυτόνομο όχημα μάχης

Οι επιστολές τους μπορούν να συμβάλουν στην αφύπνιση ευρύτερα του λαού για τους κινδύνους.
Δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξουν από μόνοι τους τη στάση των αφεντικών τους αφού ο πόλεμος γεννιέται από το εκμεταλλευτικό σύστημα, από τον καπιταλισμό.
Όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει πόλεμος και τα κράτη θα προετοιμάζονται γι’ αυτόν, προσπαθώντας να αποκτήσουν το πλεονέκτημα ή να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων και ανταγωνιστών τους στον στρατιωτικό εκβιασμό, στην πρόσβαση αγορών, στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων και ανθρώπων.
Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουν παραπέρα την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική σε μηχανισμούς θανάτου, είτε με τη συμβολή των ερευνητικών κέντρων των μονοπωλίων,
είτε χωρίς αυτή, με χρήση μόνο των κρατικών οργανισμών για την παραγωγή νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Microsoft και Amazon στην υπηρεσία του αμερικανικού στρατού
Αυτόνομα μίνι άρματα της ρωσικής κατασκευάστριας όπλων «Καλάζνικοφ»

Οι διαμαρτυρίες θα γίνουν πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές αν συνδεθούν συνολικά με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο,
αν αρχίσουν να αμφισβητούν το σύστημα, αν εμπνευστούν από την πάλη για τη ριζικά διαφορετική μορφή οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής,
τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική, που στηρίζεται στην ισότιμη συνεργασία μεταξύ των λαών, όχι στον ανταγωνισμό, που αναπόφευκτα καταλήγει κάποια στιγμή σε ανταγωνισμό μέχρι θανάτου…
Με πληροφορίες από NBCNews και Telegraph