14 Νοε 2012

Ένα τσιγάρο δρόμος


Ένα τσιγάρο δρόμος






 Posted  by 2310net in





Σακοράφα, Κουρουπλής, Μητρόπουλος, Τσουκαλάς, Φωτόπουλος, Κοτσακάς, Κίμωνας, Κατσέλη, Μιχελογιαννάκης και έρχονται οι Ξενογιαννακοπούλου, Γιαννακά, Κασσής και δεν ξέρω ποιος άλλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει περισσότερο με reunion πασόκων παρά με κόμμα της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς».


Όταν κάποιοι έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει νέο ΠΑΣΟΚ, μάλλον δεν περίμεναν αυτήν ακριβώς την εξέλιξη. Προφανώς εννοούσαν ότι θα αποκτήσει παρόμοια ιδεολογική βάση, κοινές πολιτικές πρακτικές, ίδιες επικοινωνιακές μεθόδους. Πίστευαν ίσως ότι θα προσπαθούσε να εκφράσει τις κοινωνικές ομάδες που έφεραν το πασοκ στην εξουσία και το συντήρησαν εκεί παρά το θάνατό του. Ενδεχομένως να σκέφτονταν ότι προσπαθώντας ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πασόκ στη θέση του πασόκ απλά φανταζόταν τον εαυτό του ως το δεύτερο μέρος ενός διπολισμού/δικομματισμού, που από το συντήρηση/πρόοδος έχει μετατραπεί σε νεοφιλελεύθερο μνημόνιο/αντινεοφιλελεύθερο αντιμνημόνιο. Τελικά επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όλα τα παραπάνω πιο γρήγορα από όσο φανταζόταν και ο πιο ακραιφνής αντισυριζαίος, αλλά τα έκανε διατηρώντας ακόμα και τα ίδια πρόσωπα!


Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι περισσότεροι οι πρώην πασόκοι παρά οι αυθεντικοί συριζαίοι. Οι πάλαι ποτέ συνιστώμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που προέρχονταν από μικρές συνιστώσες της Αριστεράς, αυτοί που πράγματι ήταν για πολλά χρόνια στα κινήματα και στους δρόμους, τώρα είναι αναγκασμένοι να αποκαλούν «συντρόφους» αυτούς που μέχρι πριν λίγους μήνες, εβδομάδες, μέρες έβριζαν.


Ο συνωστισμός πασόκων στον συριζα έχει οδηγήσει εξάλλου σε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα της Κουμουνδούρου. Τους τοίχους των γραφείων κοσμεί πορτρέτο του Ανδρέα με σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Φυσικά το «ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι χοντροκομμένη φωτοσοπιά από αυτές που ξέρουν καλά να κάνουν.


Τις προάλλες κάθονταν τρεις συριζαίοι σε ένα γραφείο και έβαλαν στο youtube να παίζει το «καλημέρα ήλιε». Τους απαγόρευσε η κόρη του Λοϊζου να το παίζουν στο πασόκ, αλλά το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.


Κάθονται με τις ώρες και αναπολούν τις παλιές μέρες στο κίνημα. Λένε ιστορίες στους νεότερους για τα βράδια με τον Ανδρέα στα μπουζούκια, για την συλλογή ζιβάγκο που είχε ο πρόεδρος, για την ομιλία του Άκη σε εργάτες μετά την χούντα, για το ΠΑΚ και το τιμημένο 81. Που και που τους ξεφεύγει ένα παραπονιάρικο: «πως το καταντήσανε έτσι το κόμμα μας» σκορπώντας σύγχυση σε νεαρά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που νομίζουν ότι μιλούν για το δικό τους κόμμα και αναρωτιούνται αν είναι κατάντια το 27%.


Μάλιστα κάποιοι έχουν πάρει μαζί τους κατά τη μετακόμιση και αντικείμενα που θυμίζουν το παρελθόν. Σταχτοδοχεία με τον πράσινο τον ήλιο, φωτογραφίες με τον Ανδρέα, τον Σημίτη και τον ΓΑΠ, μέχρι και μερικά ιστορικά πλαστικά σημαιάκια έχουν βρει θέση στους φιλόξενους χώρους των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.


Φήμες λένε ότι στις 3 Σεπτέμβρη κάποιοι πήγαν στα γραφεία με γλυκά και αντάλλαζαν ευχές, και όταν αναρωτήθηκαν οι παλαιό-συριζαίοι τι γιορτάζουμε η απάντηση που πήραν ήταν «σήμερα γιορτάζουμε την έφοδο στον ουρανό». Οι συριζαίοι πάλι μπερδεύτηκαν αλλά θεώρησαν ότι είναι ένα από τα καινούρια τσιτάτα του Τσίπρα και τα κατάπιαν και αυτό.


Κάποιοι συριζαίοι που έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από την παρουσία τόσων πασόκων παραπονιούνται στους ανώτερους. Βέβαια, οι πασόκοι που είναι μανούλες στο παπατζιλίκι και στο κωλομπάρεμα τους παίρνουν αγκαλιά με τον γνωστό πασοκικό τρόπο και τους μιλάνε φιλικά, σε ρόλο καλού μπάτσου, και τους εξηγούν ότι τώρα είναι μαζί τους και πρέπει να τους εμπιστευτούν γιατί όλοι μαζί θα διώξουν την δεξιά και το μνημόνιο. Το περίεργο είναι ότι τους πείθουν.


Ενόψει νέων εγγραφών στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει προβλεφθεί επέκταση στο κτίριο των γραφείων. Μάλιστα τα νέα γραφεία θα βαφτούν πράσινα για να κάνει την προσαρμογή των νέων συντρόφων πιο ήπια. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι πασόκοι μετακομίζουν προς τον σύριζα πιο εύκολα από ότι κάποτε οι συνασπισμένοι μετακόμιζαν προς το πασόκ. Άλλωστε, Ιπποκράτους- Κουμουνδούρου, ένα τσιγάρο δρόμος είναι…

Φυλλάδιο της Χρυσής Αυγής υπέρ της τη Χουντικής προπαγάνδας ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχαν νεκροί !


Φυλλάδιο της Χρυσής Αυγής υπέρ της τη Χουντικής προπαγάνδας ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχαν νεκροί !

Με μία προκλητική αφίσα μόλις λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Χρυσή Αυγή αμφισβητεί την ύπαρξη νεκρών κατά την διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης του ‘73.
Τα φυλλάδια και οι αφίσες μοιράστηκαν στην Καλαμάτα και περιγράφουν τον αγώνα του λαού κατά της χούντας και την εξέγερση του Πολυτεχνείου για "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία", ως παραμύθι και την Χρυσή Αυγή να δίνει αμοιβή σε όποιον φέρει αποδείξεις για νεκρούς!"Όχι στο παραμύθι του Πολυτεχνείου, όχι στους ψεύτικους νεκρούς. -Η γενιά του Πολυτεχνείου - είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία μας. Όλοι οι κλέφτες φυλακή!" γράφει η Χρυσή Αυγή στο φυλλάδιο και συνεχίζει:"Πολυτεχνείο, Ζητούνται νεκροί, Ο ευρών αμοιφθήσεται" γράφει το φυλλάδιο στην πρώτη σελίδα του, στην οποία υπάρχει η φωτογραφία της Μαρίας Δαμανάκη.Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος είχε μιλήσει  με απαξιωτικό τρόπο για την επέτειο του Πολυτεχνείου λέγοντας πως το κόμμα του θα πραγματοποιήσει επισκέψεις-παρεμβάσεις στα σχολεία της επικράτειας κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης.
«Επειδή οι μέρες που έρχονται είναι λίγο περίεργες και θα δώσουν τροφή στις γνωστές αριστερίστικες και ψευτοαντιεξουσιαστικές εγκληματικές οργανώσεις να προβούν σε παράνομες ενέργειες, πλησιάζει και η 17 Νοέμβρη, και όπως ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2008, θα θέλαμε να μεριμνήσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε τέτοια φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών και καθηγητών να παταχθούν. Ο ρόλος του μαθητή και του δασκάλου είναι σαφής και καθορισμένος και για εμάς η εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο Πατρίς -Θρησκεία - Οικογένεια», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υγείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Χρυσή Αυγή αμφισβητεί την ύπαρξη νεκρών κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καθώς ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε παλαιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει: «Δεν πλάκωσε κανένα τανκς τα παλικάρια στο Πολυτεχνείο. Αυτή είναι μεγάλη παραμύθα, σταματήστε την».Σύμφωνα μάλιστα με τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής «καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο» χαρακτηρίζοντας το Πολυτεχνείο «κυρίαρχο μύθο της μεταπολιτευτικής προπαγάνδας».Τότε μάλιστα στον Νίκο Μιχαλολιάκο είχε απαντήσει με συνέντευξή του ο ίδιος ο οδηγός του τανκ Α. Σκευοφύλαξ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου λέγοντας: "Δεν ξέρω τι εννοεί.. Κανείς δεν είπε ότι το τανκ σκότωσε φοιτητές του Πολυτεχνείου. Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ ότι δίχως να το θέλω -ενώ πρόσεχα πάρα πολύ-, τραυμάτισα σοβαρά την τότε φοιτήτρια Πέπη Ρηγοπούλου, η οποία αν δεν κάνω λάθος είναι σήμερα καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Δεν ξέρω τι σκέπτεται ο κ. Μιχαλολιάκος. Εγώ πάντως δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αυτές οι πράξεις, αυτά τα γεγονότα δεν σβήνουν όσα χρόνια κι αν περάσουν".

Η παγκόσμια εξέλιξη επιβεβαιώνει τη θεωρία του Λένιν


Η παγκόσμια εξέλιξη επιβεβαιώνει τη θεωρία του Λένιν


Σημαντική ήταν η συγχώνευση της «Χιούλετ Πάκαρντ» με την «Κόμπακ» στον τομέα της Πληροφορικής
Associated Press
ρ, απ' όποΟ Ινδός οικονομολόγος πανεπιστημιακός καθηγητής Χάρπελ Μπραρ (Λονδίνο*) έγινε γνωστός και στη Γερμανία με το εμπεριστατωμένο βιβλίο του «Ο ιμπεριαλισμός στον 21ο αιώνα - Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» (εκδοτικό Pahl - Rugenslein, Βόννη), που εξαντλήθηκε και επανεκδόθηκε φέτος από το ίδιο εκδοτικό με αρκετά νεότερα στατιστικά στοιχεία.
Οπως ο ίδιος υπογράμμισε σε διάλεξη στο Βερολίνο (2 Μάρτη), με το έργο του αυτό, απέδειξε, με βάση αδιαμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία από πολύ γνωστές αστικές πηγές, την ορθότητα και την επικαιρότητα της θεωρίαςτου Λένιν για τον ιμπεριαλισμό. Μπόρεσε - είπε - στηριζόμενος στα στοιχεία αυτά, να βρει μια γενική επιβεβαίωση για τα κύρια κριτήρια του ορισμού του ιμπεριαλισμού από τον Λένιν για:
- Τη διαδικασία της μονοπώλησης της καπιταλιστικής παραγωγής.
- Την αυξανόμενη εξαγωγή κεφαλαίων.
- Τη συγχώνευση του τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου σε χρηματιστικό κεφάλαιο.
- Το μοίρασμα της παγκόσμιας οικονομίας από τα διεθνή καρτέλ.
- Την επιδίωξη ενός περιφερειακού ξαναμοιράσματος του κόσμου, ενώ είχε ήδη τελειώσει το μοίρασμα της γης ανάμεσα στις καπιταλιστικές μεγάλες δυνάμεις.
Πέρα από την πρώτη διάλεξη, ο Ινδός καθηγητής θα μιλήσει με το ίδιο θέμα σε άλλες δεκατρείς γερμανικές πόλεις και μια διάλεξή του θα γίνει στο Λουξεμβούργο. Μετά την ομιλία του, ο ίδιος δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις των ακροατών του.
Η διαδικασία της μονοπώλησης της καπιταλιστικής παραγωγής παγκόσμια
Ο Μπ. Γκέιτς, αφεντικό της «Μάικροσοφτ», μοιάζει να γελά πλέον με τα «χάδια» που του κάνει η κυβέρνηση Μπους
Associated Press
Από τη μέρα της έκδοσης του βιβλίου του (στην Αγγλία), είπε, η μονοπώληση της παγκόσμιας οικονομίας επιταχύνθηκε με πρωτοφανείς βαθμούς. Οι συγχωνεύσεις και αναλήψεις εταιριών έφτασαν το 1997 σε παγκόσμια κλίμακα στην αξία του 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το 1998 στα 2,4 τρισ. δολάρια (εφημ. «Finacial Times» (F.T.) στις 29.12.1998). Τα ποσά αυτά αυξήθηκαν το 1999 σε 3,4 τρισ. (κατά τους F.T.), ενώ στις ΗΠΑ οι συγχωνεύσεις σημείωσαν (σε αξία) την εξής άνοδο: 1998= 1,6 τρισ. δολάρια, 1999= 1,7 τρισ., 2000= 1,8 τρισ. δολάρια.
Αυτά είναι ελάχιστα στοιχεία από την πληθώρα που παρουσίασε στους ακροατές του ο Ινδός καθηγητής.
- Ως προς την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες της Δυτ. Ευρώπης), είναι χαρακτηριστικοί οι εξής αριθμοί συγχώνευσης: Το 1999 αξίας ύψους 1,2 τρισ. δολάρια, το 2000= 1,5 τρισ. δολάρια, που πλησιάζει το ύψος συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ= 1,8 τρισ. δολάρια. Για την Αγγλία, είπε ότι η οικονομία της είναι μια από τις πιο συγκεντροποιημένες στον κόσμο και εκεί που υπάρχει ακόμα περιθώριο για συγχωνεύσεις είναι τα ΜΜΕ, η τηλεπικοινωνία, η χημεία και η βιομηχανία πετρελαίου.
- Μακρύς είναι ο κατάλογος των συγχωνεύσεων και στη Γερμανία. Δύο από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι οι συγχωνεύσεις των τραπεζικών και ασφαλιστικών κοντσέρν Ντρέσντενερ - Αλιάντς και της Μπάγεριστ Φεράινσμπανκ. Η τελευταία αγόρασε την Μπανκ Αούστρια και έγινε το τρίτο κατά σειρά ευρωπαϊκό κοντσέρν, από άποψη περιουσιακής αξίας και κατέχει το μεγαλύτερο τραπεζικό δίκτυο στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακική Δημοκρατία και Κροατία).
- Χαρακτηριστικό των συγχωνεύσεων των τραπεζών είναι ότι οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν συγκεντρώσει το τεράστιο ποσόν των 7 τρισ. 313 δισ. δολαρίων.
Πριν λίγα χρόνια, οι 31 μεγαλύτερες τράπεζες ήλεγχαν το τεράστιο ποσόν των 10,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή μεγαλύτερα ποσά από το ακαθόριστο κοινωνικό προϊόν των ΗΠΑ, ποσό ισοδύναμο με το ένα τέταρτο του ακαθάριστου κοινωνικού προϊόντος όλου του κόσμου.
Το 1998, τρεις ιαπωνικές τράπεζες ενώθηκαν σε μια, που είχε στον έλεγχό της το τεράστιο ποσό πάνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δηλαδή ίσο με το 14% του αμερικανικού κοινωνικού προϊόντος. Το ίδιο συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου υπήρχαν χιλιάδες τράπεζες, αλλά τώρα λόγος γίνεται για μια ντουζίνα γιγαντιαίες τράπεζες που ελέγχουν τον τραπεζικό τομέα. Παρόμοια είναι η εικόνα στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία κλπ. Και όταν μιλάμε για τράπεζες, εννοούμε και τις μεγάλες ασφαλιστικές και άλλες εταιρίες, που έχουν σαν έργο τους χρηματικές μπίζνες.
Η συγχώνευση του τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου εκφράζεται και στα εξής: Στα εποπτικά συμβούλια των τραπεζών μετέχουν αντιπρόσωποι των βιομηχανιών και το αντίθετο. Επίσης είναι χαρακτηριστικό για τη δύναμη του χρηματιστικού κεφαλαίου ότι πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, διπλωμάτες, στρατηγοί, πρώην πολιτικοί, υπουργοί και πρωθυπουργοί είναι μέλη των εποπτικών συμβουλίων, ή ανταλλάσσουν τη θέση τους σε τέτοια αξιώματα και γίνονται μέλη εποπτικών συμβουλίων του χρηματιστικού κεφαλαίου. Θα μπορούσε, δηλαδή, να μιλήσει κανείς για συγχωνεύσεις με τις κυβερνήσεις. Διαφθορά και δωροδοκία παίρνουν αναίσχυντες διαστάσεις, ώστε, π.χ., ένας Αγγλος πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών να βρεθεί, έπειτα, στο εποπτικό συμβούλιο μιας ιδιωτικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών.
Πλήρη επιβεβαίωση βρίσκει και το τρίτο συστατικό γνώρισμα του ιμπεριαλισμού, σύμφωνα με τον Λένιν, η εξαγωγή κεφαλαίου.
Οι ρεφορμιστικές εργατικές οργανώσεις διαμαρτύρονται και λένε, μην κάνετε τόσο μεγάλη εξαγωγή κεφαλαίου, χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας, άρα επενδύσεις στο εσωτερικό. Αλλά αυτή είναι η φύση του ιμπεριαλισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι στις πλούσιες χώρες και γι' αυτό το λόγο εξαφανίζονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η εξαγωγή κεφαλαίου σε τριτοκοσμικές χώρες αυξάνει τα χρέη των χωρών αυτών, ώστε κάθε μήνα να πληρώνουν για τόκους στον ιμπεριαλισμό γύρω στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμα ένα σχετικό ζήτημα: Οταν από τις χώρες του ιμπεριαλισμού εισπράττονται τέτοια τεράστια ποσά, ένα μέρος απ' αυτά χρησιμοποιείται και για τη διαφθορά των ηγετών ή των ηγετικών στρωμάτων της εργατικής τάξης. Αυτή η διαφθορά αποτελεί στοιχείο της διάδοσης του οπορτουνισμού στο ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα. Αν, π.χ., η γερμανική σοσιαλδημοκρατία έχει στραφεί στον οπορτουνισμό και την αστική τάξη, αυτό δεν εξηγείται με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του γερμανικού λαού. Η ανάλυση του Λένιν, που ισχύει πάντα, λέει ότι η εξήγηση βρίσκεται στο μονοπωλιακό καπιταλισμό, στο δυνάμωμα των μονοπωλίων, στην εξαγωγή κεφαλαίων και την επιστροφή υψηλών κερδών από τις εκμεταλλευόμενες χώρες στις μητροπόλεις των πλούσιων χωρών. Ενα μέρος από τα κέρδη χρησιμοποιείται στη δημιουργία της διεφθαρμένης εργατικής αριστοκρατίας. Ετσι ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας πρέπει να συνοδεύεται και με τον αγώνα κατά των οπορτουνιστών ηγετών στα συνδικάτα.
Με ένα σύστημα συμμαχιών, ένα δίκτυο στρατιωτικών βάσεων, με την εγκαθίδρυση καθεστώτων από πολιτικούς - μαριονέτες σε διάφορες χώρες και με την οικονομική δύναμή του, το χρηματιστικό κεφάλαιο μπορεί να δένει σχεδόν όλο τον κόσμο σε ένα δίκτυο εξαρτήσεων. Μπορεί πραγματικά να πούμε ότι δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένα εκατοστόμετρο της επιφάνειας της γης, όπου να μην πατάει η βαριά μπότα του ιμπεριαλισμού, είπε. Δηλαδή, ο κόσμος σήμερα είναι, ουσιαστικά, όπως ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα, μοιρασμένος σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εχει ξεκινήσει, όμως, ένας αγώνας ξαναμοιράσματος του κόσμου ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία.
Ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, κατέληξε ο Μπραρ, είναι ένα σύστημα, όπου καθημερινά παίζονται, κερδοσκοπικά, 3 τρισ. δολάρια, που κλονίζουν την οικονομία δεκάδων χωρών και καταστρέφουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Με μια τέτοια αρχιτεκτονική το ιμπεριαλιστικό σύστημα δεν έχει περιθώρια ζωής, πρέπει να γκρεμιστεί και να αντικατασταθεί με ένα σύστημα, στο οποίο η παραγωγή θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών.
* Μέχρι πριν λίγα χρόνια, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ουεστμίνιστευ αποσύρθηκε για να ασχοληθεί με τη μελέτη και συγγραφή βιβλίων.

ΠΕΡΑΜΑ Δεν πέρασε η τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής


ΠΕΡΑΜΑ
Δεν πέρασε η τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής



Στο κενό έπεσε η χτεσινή προσπάθεια ομάδας της Χρυσής Αυγής να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων του Δήμου Περάματος, αφού κάτω από την αγωνιστική αντίδραση των ίδιων των εργαζομένων τα φασιστοειδή υποχρεώθηκαν σε φυγή.
Η ομάδα των φασιστοειδών αντέδρασε όταν -κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος- οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσαν θέμα να ληφθεί απόφαση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και τις απολύσεις, για να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων και να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, μέλος της Χρυσής Αυγής που βρισκόταν στην αίθουσα ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι υποφέρουν γιατί δε ψήφισαν αυτό το κόμμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αμέσως πήραν τον λόγο και αποκάλυψαν το ρόλο της Χρυσής Αυγής ως σιδερένια γροθιά του καπιταλιστικού συστήματος που πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απομονώσουν και να στείλουν αυτά τα μορφώματα εκεί που πρέπει, στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Τότε η ομάδα των φασιστοειδών προσπάθησε να επιτεθεί στους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με προπηλακισμούς και απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα. Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στο δήμο αλλά και εργαζομένων από όλη την περιοχή που έσπευσαν στο σημείο, που ανάγκασαν τους Χρυσαυγίτες να λουφάξουν.
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να πάρει θέση όταν απαιτήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να καταδικάσει τη δράση των φασιστοειδών. Βέβαια, αυτή η ομάδα λάκισαν σαν τα θρασίμια, μόλις είδαν ότι στην αίθουσα άρχισαν να καταφτάνουν οι εργάτες από διάφορους κλάδους στην περιοχή.
Παρέμβαση έκανε στη συνέχεια μαζική αντιπροσωπεία της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Οταν κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει και τη δράση της Χρυσής Αυγής και τους προπηλακισμούς σε βάρος των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τότε αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, διέλυσαν τη συνεδρίαση.

“Θα μου πει η Χρυσή Αυγή πώς θα ζήσω»; ρωτάει;


“Θα μου πει η Χρυσή Αυγή πώς θα ζήσω»; ρωτάει; 



«Η Χρυσή Αυγή με κατέστρεψε» λεει μια εγκυος Ελληνίδα,  της οποιας το μαγαζι οι νεοναζί (με την ανοχή της Αστυνομίας) έκαναν γυαλιά καρφιά, στον Αγ. Παντελεήμονα! 

H Αναστασία είναι γνωστή στη γειτονιά του Αγίου Μελετίου, ιδίως στους νέους. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια του Ίντερνετ καφέ το οποίο διέλυσαν πριν από μερικές μέρες, με ρόπαλα και σιδερόβεργες, «αγανακτισμένοι» χρυσαυγίτες. Είχαν αγανακτήσει, είπαν, γιατί είχε προηγηθεί επίθεση από κάποιον άγνωστο σε κουρείο της διπλανής οδού Μιχαήλ Βόδα αλλά και ο τραυματισμός του κουρέα.

 Η Αναστασία πήγε στην πρώτη συγκέντρωση των κατοίκων, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, όπου έδωσε το «παρών» και κλιμάκιο χρυσαυγιτών, όπως άλλωστε σε κάθε συγκέντρωση που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, για να μάθει τι ακριβώς συνέβη. Δεν έμαθε περισσότερα απ’ όσα είχε ακούσει στις συνομιλίες με τους άλλους περιοίκους. Και δεν περίμενε ποτέ ότι αυτοί που υποτίθεται πως έσπευσαν εκεί, θα την κατέστρεφαν οικονομικά κάνοντας γυαλιά καρφιά και το δικό της μαγαζί, επειδή, όπως λέει, ο σύντροφός της είναι Αιγύπτιος.

 Την επόμενη ημέρα μια άγνωστη γυναίκα την επισκέφθηκε για να της εξηγήσει πως η ζημιά δεν θα γινόταν αν είχε βάλει στην είσοδο ταμπέλα με την ένδειξη ότι το Ίντερνετ καφέ είναι «Μόνο για Έλληνες». Η αφήγησή της είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της περιοχής:

«Στις έξι και μισή το απόγευμα της Παρασκευής μαζεύτηκε κόσμος στον δρόμο. Κάποιοι αλλοδαποί στάθηκαν έξω από το μαγαζί μας και κοιτούσαν, όταν τους αντιλήφθηκαν οι χρυσαυγίτες. Τους ζήτησα να φύγουν για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα, όμως οι χρυσαυγίτες τούς πήραν στο κυνήγι. Τρεις Αφρικανοί μπήκαν μέσα για να κρυφτούν και απ’ έξω συγκεντρώθηκε πλήθος που φώναζε “βγάλ’ τους έξω, μην τους προστατεύεις”. Ένας άντρας με μπλούζα παραλλαγής των ΟΥΚ παρότρυνε το πλήθος να διαλύσουν το μαγαζί μου, παρότι υπήρχαν δύο περιπολικά ακριβώς απ’ έξω και πολλοί αστυνομικοί στην περιοχή».

 Ο Αιγύπτιος σύντροφος της Αναστασίας μπήκε κι αυτός μέσα φοβισμένος, όμως οι χρυσαυγίτες και το οργισμένο πλήθος άρχισαν να φωνάζουν -όπως ισχυρίζεται η Αναστασία- ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος του κουρέα κι ότι κρατούσε μαχαίρι. Οι τρεις Αφρικανοί που είχαν κρυφτεί στο κατάστημα πρόλαβαν να φύγουν από τον φωταγωγό την ώρα που κάποιος πέταξε πέτρα και έσπασε την τζαμαρία δίνοντας το σύνθημα της εισβολής. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς τα εκεί. Ωστόσο, αντί να απομακρύνουν το πλήθος πήραν την Αναστασία και τον σύντροφό της, τους οποίους και οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. «Τους ρώτησα τι θα γίνει με το μαγαζί, αλλά δεν μου απάντησαν. Ενώ εμείς φεύγαμε, το πλήθος διέλυσε το μαγαζί μας. Στο τμήμα οι αστυνομικοί είδαν ότι η άδεια παραμονής του συντρόφου μου δεν έχει ανανεωθεί, οπότε τον κράτησαν, και τώρα κινδυνεύει να απελαθεί».

 Η Αναστασία ανησυχεί όχι μόνο γιατί είναι έγκυος στο παιδί τους. Την ρωτάμε ποια είναι η γνώμη της για τους μετανάστες. «Είναι πάρα πολλοί. Οι μόνοι που δικαιούνται πολιτικό άσυλο είναι όσοι έρχονται από τη Συρία». Η ίδια πιστεύει ότι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν, όμως μπροστά στο ενδεχόμενο να απελαθεί ο σύντροφός της τρομάζει. «Είναι δύσκολη ερώτηση» μονολογεί. «Κανονικά θα πρέπει, αλλά…» και αμέσως συμπληρώνει «εγώ θα αναγκαστώ να φύγω μετανάστρια στην Αίγυπτο, επειδή οι Έλληνες μου έσπασαν το μαγαζί. Φορολογούμαι, βοηθάω το κράτος και προσπαθώ να τα κάνω όλα νόμιμα. Τον άντρα μου τον συνέλαβαν γιατί δεν ανανέωσε τα χαρτιά του, αυτόν που μου κατέστρεψε το μαγαζί δεν τον γνωρίζει η αστυνομία που ήταν και παρούσα;».

 Όταν η συζήτηση φτάνει στην εγκληματικότητα που λέγεται ότι υπάρχει στη γειτονιά, η Αναστασία απαντά πως δεν πιστεύει ότι είναι περισσότερη απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, οι λιγοστοί ηλικιωμένοι Έλληνες που έχουν απομείνει φοβούνται: «Τους ενοχλεί που κάθονται οι μετανάστες στις γωνίες και στα σκαλιά των πολυκατοικιών τη νύχτα, όμως δεν βλάπτουν κανέναν». 

Και παρατηρεί την αντίφαση που χαρακτηρίζει την ξενοφοβία των Ελλήνων της γειτονιάς: «Οι ίδιοι που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους στους μετανάστες τώρα που τους μείωσαν τις συντάξεις, ζητάνε να απελαθούν και υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή. Ποιοι στηρίζουν όμως οικονομικά την περιοχή; Οι μετανάστες. Θα μου πει η Χρυσή Αυγή πώς θα ζήσω»; Μετά τα επεισόδια η Αναστασία αντιμετώπισε ακόμα περισσότερες εκπλήξεις. Ενώ, η αιγυπτιακή κοινότητα της συμπαραστάθηκε, η «γειτονιά» αδιαφόρησε. 

Μιλάμε για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η ίδια η αστυνομία παραχωρεί το έργο της ασφάλειας στη νεοναζιστική ομάδα: «Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Κατέστρεψαν ένα μαγαζί που έδινε ψωμί σε μια μόνη μάνα. Νιώθω… ασφαλής τώρα», λέει.


Πηγη tvxs.gr 



Σχετικο με το θεμα: Ο «νόμος Ραγκούση» για την ιθαγένεια, κρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός. Ο Νόμος στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί εκείνοι που τον διαχειρίστηκαν ήταν αχρείοι.

  Αναρτήθηκε από Elva

«Οι πλούσιοι Έλληνες παρακολουθούν χαλαροί την κρίση στη χώρα τους


«Οι πλούσιοι Έλληνες παρακολουθούν χαλαροί την κρίση στη χώρα τους 




Με άρθρο του το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel επισημαίνει την άρνηση των εύπορων Ελλήνων να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Οι πλούσιοι Έλληνες παρακολουθούν χαλαροί την κρίση στη χώρα τους… η αλληλεγγύη προς τα κατώτερα στρώματα του 20% δεν απασχολεί την ελίτ» τονίζει το περιοδικό που αναφέρεται και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας ότι «η Ελλάδα αγωνιά και πάλι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ… την ίδια ώρα, στην Αθήνα κυκλοφορούν λίστες με ονόματα, πίσω από τα οποία κρύβονται αδιανόητα ποσά. Πρόκειται για πολιτικούς, ηθοποιούς και επιχειρηματίες, που φέρονται να διαθέτουν λογαριασμούς σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μέχρι και 170 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων υπάρχουν στην Ελβετία».
Το περιοδικό προσθέτει ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε πρόσφατα μόνο για τους έλληνες εφοπλιστές 37 είδη φορολογικής αμνηστίας και απορώντας απέστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση. Το 20% των θαλάσσιων μεταφορών γίνεται από έλληνες εφοπλιστές, κατά κύριο λόγο ωστόσο υπό ξένη σημαία. Η συμβολή του μεγαλύτερου παγκοσμίως εμπορικού στόλου στο ελληνικό ΑΕΠ είναι ελάχιστη, αφού τα κέρδη από τη ναυτιλία δεν φορολογούνται. Ακόμα και για επιχειρηματικούς τομείς, που δεν έχουν καμία σχέση με τη ναυτιλία, οι εφοπλιστές απαλλάσσονται των φόρων», επισημαίνει το Spiegel.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας δια του Αριστερά στην Κορινθία
 Αναρτήθηκε από ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  

Άθλια και στοχευμένη επίθεση στο Κ.Κ.Ε.από τον Λάκη Λαζόπουλο


Άθλια και στοχευμένη επίθεση στο Κ.Κ.Ε.από τον Λάκη Λαζόπουλο 







Μια καλά σχεδιασμένη επίθεση του Λάκη Λαζόπουλου κατά του Κ.Κ.Ε. προκαλεί τη νοημοσύνη όλων μας.Στη σημερινή εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Λάκης Λαζόπουλος μετέφερε την γνωστή δήλωση της Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκας Παπαρήγα στην βουλή, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εξυπηρετεί κομμάτι επιχειρηματικών συμφερόντων το λεγόμενο λόμπι της δραχμής.
 Και συνέχισε λέγοντας ουσιαστικά ότι μένει έκπληκτος που το Κ.Κ.Ε. που θέλει να βγούμε από την Ευρωπαική Ένωση και δεν φοβάται την δραχμή, επιτέθηκε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α !
 Ο κύριος Λαζόπουλος έκοψε και έραψε στα μέτρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ,τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα.
 Να θυμηθούμε όμως τι είχε συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα δηλώσει η Αλέκα Παπαρήγα στην βουλή.Υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας στα πλαίσια της ΕΕ; Εδώ τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, αυτό που λέγεται "λόμπι της δραχμής", αλλά κι ένα τμήμα κρατών της ΕΕ, εκεί είναι η διαμάχη, διαβλέπει ορισμένα πράγματα. Και δεν είναι τυχαίος όλος αυτός ο εξωραϊσμός της πολιτικής Ομπάμα. Βέβαια, άμα βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, τότε θα μπορεί να κόψει χρήμα. Δεν μπορεί να το κάνει τώρα. Αυτή θα είναι η ανάκαμψη. Θα κόψει μπόλικο χρήμα.
 Ποιοι θα οργανώσουν, ποιοι θα έχουν την ευθύνη των επενδύσεων; Τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, αυτοί που θα ρισκάρουν να έρθουν και να επενδύσουν σ' αυτές τις συνθήκες. Τότε πραγματικά με τη δραχμή ο τουρισμός θα λάμψει, οι μεγαλοξενοδόχοι θα μαζεύουν κέρδη μέχρι εκεί που δεν παίρνει, γιατί ο τουρισμός θα είναι φτηνός. Αν εννοούμε λοιπόν αυτή την ανάκαμψη, υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου που τα συμφέρει. Ενδεχομένως ο κλάδος των κατασκευών, τσιμεντάδες, τους συμφέρει. Υπάρχουν κλάδοι σήμερα που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή.
 Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι θα ταυτιστούν με ένα τμήμα του κεφαλαίου εναντίον του άλλου; Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε προεκλογικά 45% στη φορολογία του κεφαλαίου. Καταρχήν, άμα το κάνετε αυτό σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, θα φύγουν οι επιχειρηματίες. Εμείς προτείνουμε κοινωνικοποίηση. Να τους πάρετε την ιδιοκτησία. Αμα περιμένετε να δεχτούν τη φορολογία, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι... Κορόιδα είναι; Θα πάνε έξω. 
Κουβέντα ο κύριος Λάκης Λαζόπουλος για το ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν μιλάει καν για σοσιαλισμό.Δεν στρέφεται καν κατά του κεφαλαίου στο σύνολο του ,αλλά καλεί τον λαό να ταυτιστεί με ένα μέρος του.
 Είναι χαζός ο Λαζόπουλος ; Όχι βέβαια. Κάνει τον χαζό για να παραπλανήσει το κόσμο που ξαναγυρνά στο Κ.Κ.Ε. μετά την χαριστική ψήφο που έδωσε κομμάτι του υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α/ΕΚΜ σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.
 Ο Λαζόπουλος προχώρησε ακόμα περισσότερο αποδεικνύοντας πως μόνο τυχαίο και αθώο δεν ήταν το σχόλιο του.
 Κατηγόρησε το Κ.Κ.Ε. ότι δήθεν προτιμά την τρικομματική κυβέρνηση από μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α γιατί αν κυβερνήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ...το Κ.Κ.Ε. θα διαλυθεί ! Δηλαδή ότι το Κ.Κ.Ε. νοιάζεται για το "μαγαζάκι" του και όχι για τον λαό.
 Ό,τι κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο κομματικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατά του Κ.Κ.Ε τα έκανε copy paste ο Λαζόπουλος για να τα μεταφέρει στην εκπομπή του που έχει τεράστια ακροαματικότητα.Μια απροκάλυπτη και χυδαία προπαγάνδα υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α,που συνοδεύτηκε λίγο αργότερα με πλάνα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του κόσμου χωρίς την τσίπα να πει ούτε μια κουβέντα για το Π.Α.ΜΕ. (Ενώ έδειχνε κυρίως εικόνες από τη συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ.).
 Για ξεκάρφωμα , μετέδωσε και την ατάκα της βουλευτίνας του Κ.Κ.Ε. Ελένης Γερασιμίδου, επιβραβεύοντας της.


Το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ κύριε Λάκη Λαζόπουλε να μην το ξαναπιάσεις στο στόμα σου με το τρόπο που το έκανες.
 Δεν είναι σάτιρα να υποστηρίζεις ότι ένα κόμμα με 95 χρόνια αγώνες , είναι "μαγαζάκι"
 που νοιάζεται μόνο για την ύπαρξη του. Είναι προπαγάνδα υπέρ του νέου ΠΑ.ΣΟ.Κ , του ΣΥ.ΡΙΖ.Α/ΕΚΜ που με πάθος υποστηρίζεις τον τελευταίο καιρό.

      αναδημοσίευση απο ΚΚE4ever


 Αναρτήθηκε από xristos bellos  




Σύνδεσμ


Ο Λάκης και ο χορός του Ζαλόγγου 
 Έκατσα χθες να δω λίγη τηλεόραση --ιδέα για την οποία πάντα μετανιώνω-- και πέτυχα τον διασκεδαστή Λάκη στο Αλ Τσαντίρι Νιούζ. Διευκρινιστικά, δεν ήμουν ποτέ φαν του διασκεδαστή Λάκη, οπότε δεν παρακολουθούσα ποτέ και την συγκεκριμένη εκπομπή για να είμαι σε θέση να συγκρίνω αυτό που είδα με παλιότερες.

 Αυτό που είδα ήταν ένα σκετς με τον Δημήτρη τον Πιατά στον ρόλο διορισμένου με μέσο υπαλλήλου στη Βουλή εκ Καρδίτσης. Κατ' αρχάς, εντυπωσιάστηκα από το κάστινγκ: ο Πιατάς είναι ως παρουσιαστικό και προφορά τόσο πειστικός ως Καρδιτσιώτης όσο θα ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως μάγκας του Περαία, ο Κώστας Χατζηχρήστος ως ψωνάρα του Κολωνακίου, ή ο Θανάσης Βέγγος ως νεοϋορκέζος ψυχαναλυτής. Ο άνθρωπος το έβρισκε εντελώς αδύνατο να μιλήσει θεσσαλικά, τόσο που το θέαμα ήταν μάλλον προς το θλιβερό, ιδίως αν γνωρίζεις τα θεσσαλικά.

 Αλλά το δεύτερο στοιχείο που με εντυπωσίασε ήταν η σύλληψη του μονολόγου του: αφού επαίρεται ότι διορίστηκε στη Βουλή με μέσο, αυτός και έξι απ' τα αδέρφια του (προφανώς, η Καρδίτσα είναι κάτι σαν την Δυτική Βιργινία της Ελλάδας, μ.ο γέννησεων 14 παιδιά, τα τρία καθυστερημένα και τα δύο πνιγμένα στο πηγάδι), αρχίζει να ξεσπαθώνει ενάντια στο σάπιο πολιτικό σύστημα και να καλεί τον κόσμο να "ξεσηκωθεί."

 Αυτά τα ευρήματα του Λαζόπουλου είναι φτιαγμένα για φιλολόγους. Έφαγα τα νύχια μου προσπαθώντας να καταλάβω αν έβλεπα μεταμοντέρνα αυτοπαρωδία του "σώου τύπου Λαζόπουλου", δηλαδή της χύδην μικροαστικής βλακείας ως εξυπνάδας, ή κάποια προσπάθεια σάτιρας που ξεκίνησε για Λευκάδα και κατέληξε, μεθυσμένη στο τιμόνι, κάπου για Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη. Δεν έχω δε ιδέα τι κατάλαβε από αυτό το δύστυχο κοινό, για τα βάσανα του οποίου στο όνομα της "διασκέδασης" ανέπτυξα μια πολύ έντονη αίσθηση συμπόνοιας και συμπάθειας.

 Το κλου του σκετς ήταν όταν ο ίδιος αυτοπαρουσιαζόμενος ως διεφθαρμένος ως το κόκκαλο δημόσιος υπάλληλος που καλούσε "τον κόσμο να ξεσηκωθεί" ενάντια στη διαφθορά αναφέρθηκε σαρκαστικά σε αυτούς που καλούν τους άλλους να ξεσηκωθούν αντί να ξεσηκωθούν οι ίδιοι. Τρίπαρα δικέ μου. Πόση παρωδική αυτοαναφορά σε ένα σκετς ας πούμε; 

 Στο μεταξύ, και λόγω επαγγελματικής διαστροφής, το μυαλό μου άρχισε να περιπλανιέται στα μυστήρια της θεωρίας πρόσληψης --Wolfgang Iser, Hans-Robert Jauss και τα τοιαύτα--, και να θέτει στον εαυτό του το ζήτημα του λεγομένου "ορίζοντα προσδοκιών" αυτού του ακροατηρίου. Τι ακριβώς θεωρεί ότι βλέπει αυτός ο κόσμος; Τι αντιλαμβάνεται σε αυτό ως "σάτιρα"; Ποιανού πράγματος "σάτιρα" το θεωρεί; Του ίδιου του Λαζόπουλου ως εγκεφαλικά διαλυμένου μικροαστού που αδυνατεί να διατυπώσει μία πρόταση χωρίς να παραδοθεί στη ζεστή αγκαλιά της υστερικής ασυναρτησίας; Της τηλεόρασης ως μέσου; Του εαυτού του, ως ψυχαναγκαστικά εγκλωβισμένου κοινού ενός χωρίς ειρμό και νόημα ντελιρίου κάποιου που "τα 'χει πάρει", ενός επαγγελματία της αγανάκτησης; "Διασκεδάζει" αυτός ο κόσμος; Με ποια έννοια; Εγώ γιατί δεν μπορώ να εντοπίσω ίχνος διασκέδασης και μπόλικη μανιοκατάθλιψη στην εθελοντική έκθεση σε μια τόσο διεστραμμένη αντίληψη της "σάτιρας";

 Δεν κατάφερα να απαντήσω στα ερωτήματά μου και άλλαξα κανάλι. Επέστρεψα στον Λάκη στο τέλος της εκπομπής, εν τω μέσω ενός ακόμα εντελώς ακατάληπτου σκετς για γκέι κομμωτές που έχουν χάσει τη μνήμη τους, το οποίο είχε μια ασαφή σχέση με το Μνημόνιο, και μια πολύ σαφέστερη με την προώθηση της καλλιτεχνικής καριέρας όσων συνόδευαν τον Λαζόπουλο στην μισό Ντέιβιντ Λυντς, μισό Πέδρο Αλμοδοβάρ, και μπόλικο Λάκης έμπνευσή του. Όταν ολοκληρώθηκε και αυτό, και ενώ η έκφρασή μου πρέπει να είχε κάτι απ' το αποσβολωμένο ανθρώπου που πήγε να δει Χάινερ Μύλερ για να ανακαλύψει ότι ο σκηνοθέτης του "Μηχανή Άμλετ" είναι ο Μάρκος Σεφερλής, έπεσε ένα δημοτικό και σηκώθηκαν όλοι να χορέψουνε, κάτι σαν το χορό του Ζαλόγγου ένα πράμα. Δεν είμαι σίγουρος για το κόνσεπτ του κλεισίματος αλλά μου φάνηκε κάτι σαν "άντε, γελάσαμε κι απόψε. Πάμε όλοι μαζί: Έχε γεια, καημένε κόσμε, έχε γειά, γλυκιά ζωή"--το οποίο, ως συμπέρασμα, μού φάνηκε μάλλον φυσιολογικό για κάποιον που προσπαθεί να καταλάβει τι τού συμβαίνει με μοναδικό θεωρητικό όπλο...τον Λάκη.

 Εν κατακλείδι, ήταν μια τρομακτική εμπειρία η οποία με έκανε να ανησυχήσω σφόδρα για την ψυχική κατάσταση μιας μερίδας του κόσμου στην Ελλάδα. Θέλω να πω, άλλο είναι να διαβάζεις για νούμερα κι άλλο είναι να τα βλέπεις.
 Αναρτήθηκε από Αντωνης  στις 8:44 π.μ. Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 

Θωρηκτό Ποτέμκιν Ταινια


Στρατηγική εντός των τειχών


Στρατηγική εντός των τειχών
Ορισμένα σημεία της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό είναι αποκαλυπτικά για τη στρατηγική τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει το πρόβλημα της διεξόδου από την κρίση σ' αυτό που επικεντρώνουν όλες οι αστικές δυνάμεις, στη διαχείριση του χρέους. Οι προτάσεις τους είναι γνωστές με βασική τη μη πληρωμή μέρους του χρέους, την επαναδιαπραγμάτευση της πληρωμής του υπόλοιπου. Τι λέει; Σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης», δηλαδή να αποπληρώνεται όχι στις προθεσμίες του, αλλά όταν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Ολ' αυτά αποτελούν συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης, στα πλαίσια της ΕΕ, μέσα στην οποία συγκρούονται πράγματι διαφορετικές γραμμές. Σ' αυτά τα πλαίσια, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμμάχους σε αστικές κυβερνήσεις των χωρών του Νότου της ΕΕ.
Η κριτική π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, στον Α. Σαμαρά είναι ότι «απουσιάζατε από τη συνάντηση της Μάλτας των πρωθυπουργών των χωρών του Νότου με το Γάλλο Πρόεδρο, ενώ λίγες ημέρες μετά στρώσατε τα κόκκινα χαλιά για να έρθει η κ. Μέρκελ, επισημοποιώντας έτσι την αντίληψη ότι ο απευθείας άξονας Αθήνας - Βερολίνου θα είναι η λύση στο πρόβλημά μας». Αναζητά συμμάχους σε αστικές κυβερνήσεις που πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση σε όφελος των μονοπωλίων των χωρών τους, κυβερνήσεις οι οποίες εφαρμόζουν άνευ μνημονίου τις ίδιες αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, φορολογία, σε συνθήκες που αυξάνεται ραγδαία η ανεργία, η φτώχεια κ.λπ. «Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά ευρωπαϊκό. Αρα, η λύση του δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή για την Ελλάδα, αλλά συνολική για τον Ευρωπαϊκό Νότο». Αλλη πολιτική, επομένως, κόντρα στη Γερμανία στα πλαίσια της καπιταλιστικής ΕΕ. Αλλά με κυβερνήσεις που εφαρμόζουν βαθιά αντιλαϊκή πολιτική. Βεβαίως, αυτές οι κυβερνήσεις θέλουν δημοσιονομική χαλάρωση. Αλλά δεν παύει αυτή η επιλογή να αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά λύση, διαφορετική απ' αυτήν της κυβέρνησης, εντός του συστήματος, υπέρ του κεφαλαίου.
***
Επαναφέρει ακόμη ένα ζήτημα στην κριτική του προς τη ΝΔ. Οτι απεμπόλησε τις θέσεις που είχε πριν τις εκλογές ως αντιπολίτευση. Είπε: «Να μου πείτε ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, τι απ' όλα αυτά που έχουμε πει εμείς από την αρχή της κρίσης και λέγατε κι εσείς τόσο καιρό, κύριε πρωθυπουργέ - πριν από δύο χρόνια τα λέγατε κι εσείς, πριν από ένα χρόνο τα λέγατε κι εσείς από διαφορετική σκοπιά - δεν ήταν σωστό». Δηλαδή αν η ΝΔ εφάρμοζε αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση θα έλυνε λαϊκά προβλήματα; Αλλαξε πολιτική η ΝΔ; Χρειάζεται και άλλη απόδειξη ότι έχει στρατηγική εντός των τειχών;
Βεβαίως, δεν είναι η ίδια ακριβώς πολιτική. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπαράθεση στην κυβέρνηση ότι η δική της πολιτική βαθαίνει την ύφεση. Γι' αυτό λέει ότι: «Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα, να καταργήσουμε τους μνημονιακούς νόμους και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». Αλλά τότε, δηλαδή χωρίς φτηνούς εργάτες πως θα κάνουν οι καπιταλιστές επενδύσεις για την ανάπτυξη όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει και η λογική της Βρετανίας, που, από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης συμβούλευε πως η καλύτερη λύση στη διαχείριση της κρίσης είναι να υπάρχει εθνικό νόμισμα, η συμμετοχή στο ευρώ ωθεί σ' αυτό που θέλει η Γερμανία. Είναι μέσα στα πλαίσια των ενδοευρωενωσιακών ανταγωνισμών. Η Αγγλία με άλλες χώρες κόντρα στη Γερμανία και με το μάτι στραμμένο στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ επίσης ανταγωνίζονται τη Γερμανία, οι χώρες του Νότου έχοπυν διαφορές με τη Γερμανία, ενώ οι σύμμαχες με τη Γερμανία χώρες με το «σκληρό» ευρώ.
***
Η κυβέρνηση κάνει αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η γραμμή του βγάζει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη. Γιατί το λέει; Γιατί η Ευρωζώνη όχι μόνο επαναδιαπραγμάτευση δε δέχεται, αλλά ούτε καν να κάνει πίσω σε ένα μέτρο από τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις δε δέχεται. Αλλωστε, η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα, μετεξελίχτηκε σε στρατηγική «ΕΕ-2020», που περιλαμβάνει κατευθύνσεις συνεχούς μείωσης της πληρωμής των εργατών από τους καπιταλιστές, δηλαδή συνεχές φτήνεμα των εργατών. Αλλά, υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, (εφοπλιστές - πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Ομπάμα από το καλοκαίρι ακόμη συναντιέται με Ελληνες εφοπλιστές - μεγαλοεξαγωγείς, μεγαλοξενοδόχοι, κ.λπ),που καλοβλέπουν την έξοδο από το ευρώ. Γιατί θα κυριαρχήσουν ή δε θα χάσουν. Επομένως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ωφελεί τμήματα του κεφαλαίου. Να γιατί λέμε ότι τραβά λαϊκές δυνάμεις να συνταχτούν με κομμάτι της αστικής τάξης στην Ελλάδα και καπιταλιστικές χώρες συμμάχους όπως ο ευρωπαϊκός Νότος. Φαίνεται οτι αφήνει ανοιχτό να διαχειριστεί ακόμη και μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι εκθειάζει τη διαχείριση Ομπάμα, και έχει ως παράδειγμα την Αργεντινή. Ούτε οτι η «Αυγή» φιλοξενεί απόψεις οικονομολόγων που τάσσονται υπέρ της εξόδου από το ευρώ όπως και το «Αριστερό Ρεύμα» του Π.Λαφαζάνη. Εντός των τειχών λοιπόν, όποια πολιτική διαχείρισης, είναι σε όφελος του κεφαλαίου, είναι αντιλαϊκή. Διέξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού υπάρχει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του.

Από την Παρασκευή σε λειτουργία το πόρταλ του ΚΚΕ


Από την Παρασκευή σε λειτουργία το πόρταλ του ΚΚΕ
Το «902.gr», θα λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.902.gr
«Μία και μία» από σήμερα για να βγει στον ιντερνετικό «αέρα» η ειδησεογραφική πύλη του ΚΚΕ, με τον τίτλο «902.gr». Η έναρξη της λειτουργίας του «portal» έχει οριστεί για την Παρασκευή 16 Νοέμβρη.
Η μέχρι τώρα δοκιμαστική λειτουργία του μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Πολλοί, πάρα πολλοί έχουν δώσει ήδη τον καλύτερό τους εαυτό και τις γνώσεις τους για να στηθεί ένα άρτιο «portal», που φιλοδοξεί να σταθεί επάξια δίπλα στο «Ριζοσπάστη» και το ραδιοφωνικό «902», ώστε από ισχυρότερες θέσεις μάχης να παρέχεται διαρκής ενημέρωση για τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που αφορούν τη ζωή της εργατικής τάξης και το κίνημά της.
Ψυχή του «portal» μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που εθελοντικά έστησαν την ιστοσελίδα και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουν για το διαρκή εμπλουτισμό της. Ψυχή του «portal» επίσης οι δεκάδες ανταποκριτές από τους χώρους δουλειάς, από τις γειτονιές, από τα συνδικάτα, από κάθε χώρο που ζει και αναπτύσσει τη δράση της η εργατική τάξη.
Ηδη το υλικό που έχει ανέβει στη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας (ειδήσεις, ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανές καλύψεις μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης περιόδου) και το οποίο θα παρουσιαστεί δημόσια από την πρώτη μέρα λειτουργίας, είναι μάρτυρας των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν και οι οποίες βεβαίως θα πολλαπλασιαστούν με την έναρξη της λειτουργίας.
Στην αφετηρία αυτής της διαδρομής, το κάλεσμα είναι ένα: Να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τα ειδησεογραφικά ρυάκια που θα συγκλίνουν στη δημιουργία ενός ποταμού ενημέρωσης ικανού στη διαπάλη με την αστική προπαγάνδα. H διεύθυνση του portal είναιwww.902.gr.

Ο θίασος του ψεύδους και τα «έργα» του


Ο θίασος του ψεύδους και τα «έργα» του
Τίποτα απ' ό,τι κάνουν δεν γίνεται από «λάθος». Τίποτα απ' ό,τι διαπράττουν δεν γίνεται «ακούσια». Τίποτα απ' ό,τι διαλύει τη ζωή του λαού και υποβιβάζει ακόμα περισσότερο τη χώρα δεν τους έχει «επιβληθεί», δεν τους «ξαφνιάζει», δεν τους είναι «άγνωστο».
Ολα, τα πάντα, τα έχουν προμελετήσει. Τα έχουν προαποφασίσει. Τα έχουνσχεδιάσει. Τα έχουν συμφωνήσει. Τα έχουν υπογράψει. Τα έχουν ψηφίσει.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον περίφημο «λογαριασμό» για το δημόσιο χρέος. Τον «ειδικό» και «διακριτό» λογαριασμό όπου μαζί με έσοδα του Δημοσίου θα πηγαίνουν και όλα τα δάνεια (αυτά που υποτίθεται ότι τα παίρνουν για να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις) για να πληρώνονται - τι άλλο; - τα χρέη και τα παλιότερα δάνεια.
*
Με αφορμή αυτόν τον «ειδικό» λογαριασμό, που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από τις αποφάσεις του προχτεσινού «Γιούρογκρουπ», τους βλέπουμε
(από κοινού με τους αδαείς και μονίμως «έκπληκτους» εκπροσώπους της δημοσιογραφίας του «περίπου»)
να καμώνονται και πάλι ότι «πέφτουν από τα σύννεφα». Να παριστάνουν τους «ανήξερους». Να υποκρίνονται ακόμα και τους «ενοχλημένους»!
Ιδού η αλήθεια:
α) Στις 28 Μάρτη 2012, ο Σαχινίδης, ο τότε αναπληρωτής του υπουργού Οικονομικών Βενιζέλου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία:
«Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο "Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους", που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ,χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Από το λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους. Εσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία κίνησης του λογαριασμού αυτού για την πληρωμή του Δημοσίου Χρέους και κάθε αναγκαίο θέμα για τη λειτουργία του».
*
β) Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε σε εφαρμογή της απόφασης του «Γιούρογκρουπ» της 20ής του Φλεβάρη 2012. Τότε αποφασίστηκε η σύσταση του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα. Δηλαδή εδώ και 10 μήνες!
Μάλιστα ο Βενιζέλος - που με αφορμή το θέμα του «ειδικού λογαριασμού» ανέβηκε στα κεραμίδια κραυγάζοντας ότι η χώρα δεν είναι προτεκτοράτο - ήταν ο ίδιος που είχε συνυπογράψει την απόφαση για τον «ειδικό λογαριασμό».
Ελεγε η συγκεκριμένη απόφαση (κείμενο αποφάσεων «Γιούρογκρουπ»):
«Κάτω από την παρακολούθηση της τρόικας θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα ελέγχει τη ροή κεφαλαίων που παράγονται στη χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους και του ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές».
*
Το συμπέρασμα είναι προφανές:
Με όλα όσα υποτίθεται ότι «ενοχλούνται», όλα όσα τα εμφανίζουν σαν «πιέσεις» για να δίνουν μετά φτηνές παραστάσεις περί «εθνικού συμφέροντος» και «εθνικής ανεξαρτησίας»
(όλα: από τη σύσταση του ειδικού λογαριασμού, μέχρι την ένταξη σε αυτόν εκτός από τα δάνεια και εσόδων του Δημοσίου, καθώς και τον έλεγχο της τρόικας επί του λογαριασμού)
όχι μόνο τα έχουν υπογράψει, όχι μόνο τα έχουν συμφωνήσει, αλλά τα έχουν νομοθετήσει κιόλας! Εδώ και μήνες...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η επιμήκυνση «γέφυρα» για τα επόμενα πακέτα μέτρων



ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Η επιμήκυνση «γέφυρα» για τα επόμενα πακέτα μέτρων
Αντιλαϊκές μέχρι το μεδούλι οι αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας, τις οποίες η συγκυβέρνηση προσπαθεί να σερβίρει σαν «επιτυχία»
Αγκαλιές και αλληλοσυγχαρίκια μεταξύ των εκπροσώπων των μονοπωλίων, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ
Associated Press
Νέα μέτρα και δάνεια σε βάρος του λαού, συνολικού ύψους 32,6 δισ. ευρώ συνεπάγεται η διετής επιμήκυνση του αντιλαϊκού προγράμματος της «δημοσιονομικής προσαρμογής», που αποφάσισε αργά το βράδυ της Δευτέρας το Γιούρογκρουπ.
Οπως ανακοινώθηκε, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο επόμενο Γιούρογκρουπ, στις 20 Νοέμβρη, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και μια ακόμα συνεδρίαση στις 26 του ίδιου μήνα, με την προϋπόθεση ότι η συγκυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τα«προαπαιτούμενα μέτρα»που εκκρεμούν και θα έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι συνεννοήσεις για τη διαχείριση του χρέους.
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σερβίρει σαν «επιτυχία» την επιμήκυνση, η απόφαση πάρθηκε με ψυχρά λογιστικά κριτήρια σε ό,τι αφορά το κόστος από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και τον επιμερισμό του μεταξύ των δανειστών - εταίρων, με δεδομένο μάλιστα ότι οι στόχοι για το έλλειμμα που προβλέπονταν αρχικά, ήταν αδύνατο να πιαστούν, όπως και οι στόχοι για το χρέος.
Αποκαλυπτικός γι' αυτό ήταν ο Γερμανός Γ. Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μίλησε στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Tijd». Οπως είπε, το κόστος της επιμήκυνσης που δόθηκε στην Ελλάδα για να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, είναι μικρότερο από αυτό που θα προέκυπτε σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, γι' αυτό επιλέχθηκε η συγκεκριμένη «λύση» διαχείρισης της κρίσης.
Τι προβλέπει η έκθεση της τρόικας
Βάση της συζήτησης στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας ήταν το προσχέδιο της έκθεσης που έχει συντάξει η τρόικα για την πρόοδο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Από το ραπόρτο των δανειστών και εταίρων, προκύπτει με βεβαιότητα ότι ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα μέτρα, στο όνομα του να καλυφθούν οι «τρύπες» στην δημοσιονομική προσαρμογή και τα χρηματοδοτικά κενά που συνεπάγεται η διετής παράταση.
Σύμφωνα με την έκθεση:
1. Υπάρχουν «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψους 6,4 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που νομοθέτησε η κυβέρνηση για το 2013 - 2014 και κατανέμονται σε 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016. Πρόκειται για μέτρα που θα σύρουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια.
2. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς τους στόχους, την τετραετία 2013 - 1026, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 0%, 1,5%, 3% και 4,5% αντίστοιχα. «Η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο», σημειώνει η έκθεση και προαναγγέλλει νέα αιματηρά μέτρα λιτότητας.
3. Για να χρυσώσουν το χάπι μετά την επιμήκυνση, λένε ότι χωρίς τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι για το έλλειμμα, το οποίο, μετά την επιμήκυνση, προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3% το 2016, και όχι το 2014. Ενώ όμως προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι ο λαός γλίτωσε με την επιμήκυνση από επιπλέον μέτρα, ύψους μερικών δισ. ευρώ, η πραγματικότητα είναι άλλη. Κι αυτό επειδή η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό ύψους 32,6 δισ. ευρώ (15 δισ. ευρώ έως το 2014 και τα 17,6 δισ. ευρώ το 2015 και 2016, με αυξητικές τάσεις). Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από νέα δάνεια ή άλλες ενδοκαπιταλιστικές ρυθμίσεις, το κόστος των οποίων θα φορτωθεί εξολοκλήρου στις πλάτες του λαού.
4. Πρόσθετα στα παραπάνω, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θεσπίσει άμεσα ένα «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης», που θα προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών ανάλογα με τις αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται στις εισπράξεις από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, «αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα», η κυβέρνηση υποχρεούται να κάνει περικοπές δαπανών σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε συνεννόηση με την τρόικα, ανά εξάμηνο. Με άλλα λόγια, αν δεν πιάνεται ο στόχος με τη Σκύλλα των αποκρατικοποιήσεων, ο λαός θα πληρώνει ξανά και ξανά τη Χάρυβδη των περικοπών και των μέτρων.
5. Ο Ειδικός Λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα ενεργοποιηθεί με την καταβολή της επόμενης δόσης και θα τροφοδοτείται με τα δάνεια του EFSF και μέρος από τα φορολογικά έσοδα. Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα λεφτά από τα δάνεια θα δίνονται τμηματικά από το EFSF, λίγο πριν «ωριμάσει» μια υποχρέωση της Ελλάδας προς τους δανειστές.
6. Προκαλώντας ωμά το λαό, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι αν υπάρξουν επιπλέον έσοδα, από φόρους ή ιδιωτικοποιήσεις, πέραν των υπολογιζόμενων, το 30% θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο 70% να διοχετεύεται την επόμενη χρονιά για την «υποστήριξη έκτακτων μέτρων που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».

ΣΟΥΗΔΙΑ Συνδικαλιστές υπηρέτες του κεφαλαίου



ΣΟΥΗΔΙΑ
Συνδικαλιστές υπηρέτες του κεφαλαίου
Η Σουηδική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, LO, αποδεικνύει τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν οι υποταγμένες στο καπιταλιστικό σύστημα συνδικαλιστικές δυνάμεις, που βάζουν πλάτη να προχωράει η επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργατικής τάξης. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο πρόεδρος της LO, Καρλ Πέτερ Θόρβαλντσον δήλωσε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας» και γι' αυτό βλέπουμε θετικά την κυβερνητική πρόταση να τεθεί άμεσα σε ισχύ μια ειδική σύμβαση εργασίας για τους νέους με μειωμένες αποδοχές για μειωμένο χρόνο εργασίας συν μία περίοδο μαθητείας αμισθί. Συγκεκριμένα, προτείνεται αμειβόμενη απασχόληση διάρκειας ίσης με το 75% εκείνης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, σε συνδυασμό με μια αμισθί καθημερινή μαθητεία του νέου, που θα καλύπτει το υπόλοιπο 25% του ημερήσιου χρόνου εργασίας του μεγαλύτερου σε ηλικία εργαζόμενου.
Μάλιστα, οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές επικαλούνται τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας για νέους 15-24 ετών στη Σουηδία που είναι 22,2% (βέβαια, το 15 χρονών σημαίνει ότι βγαίνουν στη βιοπάλη παιδιά που θα έπρεπε να σπουδάζουν) και προσδοκούν ότι με το σκλαβοπάζαρο της ειδικής σύμβασης «η ανεργία θα πέσει στο 15%». Αυτά συμβαίνουν στην αναπτυγμένη Σουηδία, και αποδεικνύουν ότι σε όλη την ΕΕ και τον καπιταλιστικό κόσμο κοινή επιδίωξη του κεφαλαίου είναι να κάνουν όσο πιο φτηνή μπορούν την εργατική δύναμη για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους.

TOP READ