12 Νοε 2015

Ενθουσιώδης, μαζική και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα.

Ενθουσιώδης, μαζική και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του

ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα. 

Πλημμύρισαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης με εργατόκοσμο
που με δυναμισμό και ζωντάνια διατράνωσε την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή
πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τον τόνο έδωσαν με τα
συνθήματα και τον δυναμισμό τους οι μαθητές και οι φοιτητές. Όμως και τα μπλοκ
των σωματείων γέμισαν από εργαζόμενους, ξενοδοχοϋπάλληλους, ιδιωτικούς
υπάλληλους, οικοδόμους, άνεργους, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Μεγάλη ήταν
η παρουσία αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, αγροτών και
συνταξιούχων από την ύπαιθρο του νησιού.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σταμάτη Πελάη, πρόεδρο του Σωματείου
Ξενοδοχοϋπαλλήλων ενώ χαιρετισμοί έγιναν εκ μέρους της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και
του ΜΑΣ. Είχε προηγηθεί μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.
Η πορεία τελείωσε στα γραφεία του ΟΑΕΔ όπου οι εκπρόσωποι των
σωματείων κατέθεσαν ψήφισμα του ΠΑΜΕ με τα αιτήματα για την κοινωνική
ασφάλιση. Εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ τονίστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης
των κινητοποιήσεων με επόμενο σταθμό στις 17 Νοέμβρη – επέτειος εορτασμού
του Πολυτεχνείου – με συγκέντρωση στο ΣΑΡΟΚΟ στις 7 το απόγευμα και
συμμετοχή στο συλλαλητήριο των αγροτών στις 23 Νοέμβρη με συγκέντρωση στο
κτίριο της πρώην Νομαρχίας στις 10 το πρωί.

Η Γρ. Κέρκυρας του ΠΑΜΕ 









Βούλιαξαν οι δρόμοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) - Αθλιότητες "αντιεξουσιαστών" στη Θεσσαλονίκη

 Βούλιαξαν οι δρόμοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) - Αθλιότητες "αντιεξουσιαστών" στη Θεσσαλονίκη



Πηγή: 902.gr
ΑΘΗΝΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ.
Μεγαλειώδης η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Σύνταγμα με δυναμική και μαχητική πορεία από την πλατεία Ομονοίας.
Συντεταγμένα και οργανωμένα περίπου στις 12.30 το μεσημέρι, οι χιλιάδες απεργοί κατευθύνθηκαν με πορεία προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός όπου και ολοκληρώθηκε η απεργιακή διαδήλωση. 

Ενδεικτικό του όγκου και του παλμού της πορείας είναι ότι ενώ η κεφαλή έφτανε στο Σύνταγμα, λίγο μετά τις 11 το πρωί, η τελευταία προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και από τη συνεχή ροή του κόσμου η συγκέντρωση επεκτάθηκε μέχρι τον Εθνικό Κήπο.  
Χιλιάδες απεργοί διαδηλωτές πίσω από τα πανό των συνδικάτων και των σωματείων, πειθαρχημένα και περιφρουρημένα όπως αυτοί ξέρουν, φωνάζουν συνθήματα δυναμικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ -  μονοπωλιακών ομίλων. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους  στην Ομόνοια, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι η απεργία σήμερα είναι πετυχημένη, δεκάδες χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα είναι στους δρόμους, θα συνεχίσουμε κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς. 
Στην κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κάτω οι φόροι». Ακολουθούν συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες.
Τα συνθήματα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις» δονούν την ατμόσφαιρα στην οδό Πανεπιστημίου από όπου ανέβηκε η μαζική και μαχητική απεργιακή πορεία. 
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.  (Δείτε ΕΔΩ τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα από την απεργιακή συγκέντρωση)
       
* * *
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Πολύ μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στηνΘεσσαλονίκη. Με σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τα μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, διαδηλώνοντας κατά της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.
Η μαζική και μαχητική πορεία διέσχισε την Εγνατίας, την Αγίας Σοφίας, την Παύλου Μελά, την Τσιμισκή και την Νίκης κατέληξε στην πύλη του λιμανιού, με τους απεργούς να εκφράζουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και ο ΟΛΘ βρίσκεται στη σχετική διαδικασία. Μπροστά στην πύλη του λιμανιού ο Κώστας Ηλιού, από την Πανελλαδική Γραμματεία Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία και τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οργανώνοντας αποφασιστικά την πάλη τους στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού.

Αντιεξουσιαστές σπάνε και γράφουν συνθήματα στις βιτρίνες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη / Πηγή: seleo.gr

Πορεία κάνουν αυτή την στιγμή αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο πέρασμα τους σπάνε βιτρίνες και γράφουν συνθήματα. Συνθήματα σε τράπεζες, σε πολυκατηστήματα, σε καταστήματα πολυεθνικών και σε κεντρικά και μεγάλα καταστήματα της Τσιμισκής έγραψαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Επίσης έσπασαν και τζαμαρίες από βιτρίνες καταστημάτων και έριξαν κόκκινη μπογιά σε μερικά από αυτά. Στο ύψος της Αριστοτέλους διμοιρία των ΜΑΤ κατάφερε να ακινητοποιήσει τους 300 αντιεξουσιαστές. 

Ο ανθρωπος με το γαρυφαλο ταινια




Θεσσαλονίκη: Πολύ μεγάλη η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Θεσσαλονίκη: Πολύ μεγάλη η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ  
Δείτε εδώ βίντεο από την απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη

Πολύ μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη. Με σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τα μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, διαδηλώνοντας κατά της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.
Η μαζική και μαχητική πορεία διέσχισε την Εγνατίας, την Αγίας Σοφίας, την Παύλου Μελά, την Τσιμισκή και την Νίκης κατέληξε στην πύλη του λιμανιού, με τους απεργούς να εκφράζουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και ο ΟΛΘ βρίσκεται στη σχετική διαδικασία. Μπροστά στην πύλη του λιμανιού ο Κώστας Ηλιού, από την Πανελλαδική Γραμματεία Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία και τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οργανώνοντας αποφασιστικά την πάλη τους στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού.
Νωρίτερα στη συγκέντρωση μίλησαν ο Χρήστος Τοπάζος, γενικός οργανωτικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, εκ μέρους της ΠΣΟ (Δείτε εδώ τον χαιρετισμό του), οι Γρηγόρης Λιβιεράτος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα 5μηνιτών στους ΟΤΑ, ο Ζήσης Μαλαχιάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας και ο Γιώργος Ρίσκος, από την ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης, (Δείτε εδώ τους χαιρετισμούς). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ (Δείτε εδώ τον χαιρετισμό του).
Μαζικά και μαχητικά τα μπλοκ των ταξικών σωματείων και των οργανώσεων κατέφθασαν με τις προσυγκεντρώσεις στο χώρο της συγκέντρωσης. «Δεν θα γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα», διατράνωσαν φτάνοντας στην κεντρική συγκέντρωση μια σειρά Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και Σωματεία, όπως αυτό των εργαζομένων στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα.
Στην κεντρική εξέδρα το σύνθημα με την υπογραφή του ΠΑΜΕ ανάγραφε «Όχι στη διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Κάτω οι φόροι», ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια του αγώνα.
Εργάτες και εργάτριες, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, ξεκινώντας από διάφορα σημεία της πόλης συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Ένα κείμενο της Πασιονάρια

 Ένα κείμενο της Πασιονάρια

Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια από το θάνατο της Ντολόρες Ιμπαρούρι, της θρυλικής Πασιονάριας του ισπανικού εμφυλίου και η κε του μπλοκ επέλεξε, τιμής ένεκεν, να μεταφράσει κάποιο δικό της κείμενο από τα ισπανικά. Η αρχική σκέψη ήταν για το συγκινητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμά της προς τους μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών, που πολέμησαν στο πλευρό των Δημοκρατικών, αλλά αυτό έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά και μπορείτε να το βρείτε με μια πρόχειρη αναζήτηση στο δίκτυο. Διάλεξα συνεπώς ένα κείμενο από την ιστοσελίδα της Ελ Παΐς, γραμμένο τη δεκαετία του 70', λίγο πριν το 9ο Συνέδριο του Κόμματος, που μπορεί να μην είναι τόσο ηρωικό, λόγω και της εποχής, αλλά μεταξύ άλλων αποτυπώνει ανάγλυφα κάποια προβληματικά στοιχεία στην πολιτική του (ευρωκομμουνιστικής κατεύθυνσης) ΚΚΙ, αλλά και του κομμουνιστικού κινήματος της εποχής συνολικά.

Τα παραπάνω προφανώς δε μειώνουν στο παραμικρό την ακτινοβολία της προσωπικότητας της Πασιονάρια(ς), που ενσαρκώνει την ένδοξη αλλά κι αντιφατική διαδρομή όλου του κομμουνιστικού κινήματος. Παραμένει στο ΚΚΙ και μετά από το 20ό Συνέδριο, περνώντας όμως σταδιακά σε δεύτερο πλάνο, και φεύγει πλήρης ημερών, στα 94 χρόνια της, τρεις μόλις μέρες μετά την πτώση του τείχους, πιθανόν για να μην προλάβει να δει τη συνέχεια και να φύγει ευτυχισμένη. Άντε να πεις μετά πως το χρονικό σημείο ήταν απλή σύμπτωση.

Καλή ανάγνωση και προφανώς καλή απεργία (αν είναι δόκιμη αυτή η ευχή).



Στο κατώφλι του 9ου συνεδρίου μας

Πρόεδρος του ΚΚΙ

Εντός μερικών ημερών θα ξεκινήσει στη Μαδρίτη το 9ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας –πρώτο νόμιμο συνέδριο που διοργανώνουμε στη χώρα μας, μετά από 46 χρόνια (το τελευταίο, το τέταρτο, έγινε στη Σεβίλλη, το 1932).

Είναι εύλογο που η προετοιμασία του Συνεδρίου μας –μέσω συγκεντρώσεων και διασκέψεων σε όλο το πλάτος της ισπανικής επικράτειας- προκαλεί το ενδιαφέρον κι άφθονα σχόλια στον τύπο της χώρας μας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας είναι μια αδιαμφισβήτητη πολιτική δύναμη, με σοβαρή επιρροή στην εργατική τάξη και σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας μας.

Μόλις πριν από δώδεκα μήνες, το κόμμα μας κατέκτησε τη νομιμοποίησή του, μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια αγώνα και παράνομης ζωής. Και δώδεκα μήνες είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πολλούς τους εκπλήσσει ότι οι κομμουνιστές κατέκτησαν τόσο σύντομα την κυριότητα και την πολιτική δύναμη που απολαμβάνουν σήμερα, να θεωρείται το κόμμα μας ως ένα από τα πολιτικά κόμματα με τη μεγαλύτερη απήχηση, που την υπολογίζουν οι πολιτικές αρχές της χώρας, για τα ουσιαστικά ζητήματα.

Μερικοί εκπλήσσονται, όπως είπαμε. Και δεν είναι λίγοι αυτοί στους οποίους δεν αρέσει το πολιτικό βάρος του ΚΚΙ. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένες δυνάμεις ονειρεύονταν μια δημοκρατία χωρίς κομμουνιστές, και σπεκουλάριζαν με τη μη νομιμοποίηση του κόμματός μας.

Τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Αλλά οι μάχες που άνοιξαν από το ΚΚΙ δεν ήταν εύκολες και τα εμπόδια που υπερνικήσαμε κι έχουμε μπροστά μας δεν είναι μικρά.

Η εδραίωση κι η αυξανόμενη απήχηση του ΚΚΙ έχουν προκαλέσει βαθιά δυσαρέσκεια σε αντιδραστικούς κύκλους, εντός και εκτός συνόρων. Γι’ αυτό και σε ορισμένες στιγμές, όπως τώρα, συνεργάζονται για να σπείρουν σύγχυση, διαστρεβλώνοντας και φουσκώνοντας τη διαπάλη στις γραμμές μας.

Αυτούς τους τελευταίους μήνες διαμορφώνουμε τη συλλογική δουλειά των κομμουνιστών στην επεξεργασία της πολιτικής τους γραμμής, κάνοντας μια προσπάθεια να την επικαιροποιήσουμε, να την προσαρμόσουμε στις συγκεκριμένες συνθήκες της χώρας μας και της εποχής μας. Γι’ αυτό, η Κεντρική Επιτροπή ετοίμασε ένα προσχέδιο με πολιτικές θέσεις και νέο καταστατικό, που τέθηκε σε συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις. Αυτή η συζήτηση αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα, ανοιχτά και δημοκρατικά, όπως σε λίγα κόμματα μέχρι τώρα, κατά τη γνώμη μου, κι όπως δεν είχε γίνει πριν στο δικό μας, δεδομένης της μακρόχρονης παρανομίας και των σεχταριστικές «ζωνών» σε προγενέστερες περιόδους.

Οι διαμάχες στο δικό μας κόμμα είναι δημόσιες κι η δράση του διαφανής.

Το ΚΚΙ παρουσιάζεται με ανοιχτό κι ειλικρινές πρόσωπο. Κάθε μέλος λέει αυτό που σκέφτεται και το υπερασπίζεται ελεύθερα. Με τη δημόσια κι ανοιχτή πολιτική μας δράση, δείχνουμε ότι είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Και με αυτό διαψεύδονται οι κατηγορίες περί αντιδημοκρατισμού, που συχνά μας προσάπτουν.

Κι αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θεωρούν ότι δε συζητάμε αρκετά στο ΚΚΙ, είναι πιθανότατα γιατί αγνοούν ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι ακαδημία ούτε λέσχη συζητήσεων. Πρέπει επίσης να δείξουμε κατανόηση σε ορισμένες εκρήξεις υπερβολικού «δημοκρατισμού», μιας κι η πλειοψηφία των μελών μας είναι αρκετά νέα και πρόσφατα στρατολογημένη. Η πείρα και η πράξη θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Δεν είναι περιττό να θυμηθούμε ότι η προσπάθεια των κομμουνιστών να προσαρμοστούν στη σύγχρονη πραγματικότητα δεν ξεκίνησε χτες. Εδώ και είκοσι χρόνια το ΚΚΙ υποστηρίζει την πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης και αργότερα, τη συμφωνία για την ελευθερία, που κατέστησαν δυνατή τη συνεργασία δυνάμεων διαφορετικού στίγματος, που στόχευαν να βάλουν τέλος στη δικτατορία του Φράνκο και να εγκαθιδρύσουν τη δημοκρατία στην Ισπανία.

Και μολονότι τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν ακριβώς όπως σκεφτόμασταν, οι προτάσεις μας επιβεβαιώθηκαν ως προς την ουσία τους, και συνεισέφεραν σημαντικά στους δημοκρατικούς μετασχηματισμούς που ζούμε.

Σε αυτές τις λίγες αράδες, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι η πολιτική μας θέση σημαίνει εγκατάλειψη του λενινισμού. Αυτός είναι ένας φτηνός ισχυρισμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι Ισπανοί κομμουνιστές διατηρούμε την κληρονομία του Λένιν και των συναγωνιστών του, που ηγήθηκαν της σοσιαλιστικής επανάστασης του Οκτώβρη και εγκαινίασαν μια νέα, παγκόσμια επαναστατική διαδικασία. Αυτό αναφέρεται και στα τωρινά, πολιτικά μας ντοκουμέντα.

Εμείς θεωρούμε το Λένιν ως το μεγάλο επαναστάτη ηγέτη του αιώνα μας, και συνεχίζουμε να μελετάμε τα διδάγματά του, όπως επίσης και τα διδάγματα άλλων θεωρητικών του μαρξισμού.

Παρόλα αυτά, ούτε οι περιστάσεις ούτε τα προ εβδομηκονταετίας γεγονότα, είναι, όπως είναι φανερό, τα ίδια με πριν. Και δε θα ήμασταν επαναστάτες μαρξιστές, αλλα δογματικοί, εάν δεν προσαρμόζαμε τη συγκεκριμένη πολιτική μας στη συγκεκριμένη πραγματικότητα των τελών του εικοστού αιώνα. Για αυτό και δεν επιμένουμε σε ό,τι έχει λήξει, σε ό,τι δεν ισχύει πια, γιατί το έχει ξεπεράσει η ιστορία.

Το Κομμουνιστικό μας Κόμμα είναι ένα Κόμμα επαναστατικό, μαρξιστικό, δημοκρατικό, αλληλέγγυο με όλους τους λαούς, τα κινήματα και τα κόμματα που αγωνίζονται για την εθνική ελευθερία τους και το σοσιαλισμό. Είναι ένα κόμμα μαζών κατάλληλο για να μετασχηματίσει την καπιταλιστική κοινωνία και να προχωρήσει σε μια δημοκρατία πολιτική κι οικονομική που θα ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό.


Έχω την πίστη ότι από το 9ο Συνέδριό μας, που ανοίγει τις εργασίες του στις 19 του μηνός, το κόμμα μας θα βγει ενισχυμένο.

Σύνταγμα: Μεγαλειώδης η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (ΦΩΤΟ)

Σύνταγμα: Μεγαλειώδης η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (ΦΩΤΟ)
Μεγαλειώδης η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Σύνταγμα με δυναμική και μαχητική πορεία από την πλατεία Ομονοίας.
Συντεταγμένα και οργανωμένα περίπου στις 12.30 το μεσημέρι, οι χιλιάδες απεργοί κατευθύνθηκαν με πορεία προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός όπου και ολοκληρώθηκε η απεργιακή διαδήλωση. 
Ενδεικτικό του όγκου και του παλμού της πορείας είναι ότι ενώ η κεφαλή έφτανε στο Σύνταγμα, λίγο μετά τις 11 το πρωί, η τελευταία προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και από τη συνεχή ροή του κόσμου η συγκέντρωση επεκτάθηκε μέχρι τον Εθνικό Κήπο.  
Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα δεκάδες μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης που έχουν φθάσει στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Καταγγέλθηκε επίσης η τρομοκρατική επίθεση κυβέρνησης - ΜΑΤ στους απεργούς της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα, ενώ τον αγωνιστικό τόνο έδωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος που με όργανα έπαιζε το τραγούδι «Πάλης ξεκίνημα». 
Τα συνθήματα «Τον πλούτο τον παράγουν οι εργάτες, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις», «Οι εισφορές δεν είναι των εργοδοτών, είναι ο ιδρώτας των εργατών», «Κοινωνική Ασφάλιση οι εργάτες απαιτούν, οι ιδιωτικές να καταργηθούν» δονούσαν την ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους και έστελναν το μήνυμα ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μοιρολατρικά τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που είναι προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. 
Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία της νεολαίας όλων των ηλικιών. Μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας, παιδιά των λαϊκών οικογενειών από Περιστέρι, Πετρούπολη, το κέντρο της Αθήνας, συντεταγμένα με τα πανό τους, διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, καθηγητές και κτίρια, προβλήματα για τα οποία αγωνίζονται το τελευταίο διάστημα.
Οι φοιτητές κάτω από τις σημαίες του ΜΑΣ διεκδικούν σπουδές χωρίς ένα σωρό εμπόδια, μόρφωση ολοκληρωμένη, επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και όχι στην υπηρεσία των κερδών μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Τα πανό ευρηματικά, ξεκάθαρα: «Δεν στριμώχνουμε τη ζωή και τις σπουδές μας στα μέτρα σας». Τα συνθήματα πέφτουν βροχή, αποτυπώνοντας τις σύγχρονες ανάγκες και λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος «Δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Έξω οι εταιρείες από τις σχολές», «Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου τη μόρφωση που θέλεις να έχει το παιδί σου». 
Οι ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση 
Την κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση έκανε η Όλγα Σιάντου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), ο Στέλιος Σπαντιδάκης πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, ο Βαγγέλης Τάτσιος, από την Επιτροπή Εργαζομένων στα 5μηνα, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 19 Νοέμβρη έξω από το υπουργείο Εργασίας. 
Δυναμική και μαχητική πορεία 
Χιλιάδες απεργοί διαδηλωτές πίσω από τα πανό των συνδικάτων και των σωματείων, πειθαρχημένα και περιφρουρημένα όπως αυτοί ξέρουν, φωνάζουν συνθήματα δυναμικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ -  μονοπωλιακών ομίλων. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους  στην Ομόνοια, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι η απεργία σήμερα είναι πετυχημένη, δεκάδες χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα είναι στους δρόμους, θα συνεχίσουμε κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς. 
Στην κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κάτω οι φόροι». Ακολουθούν συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες.
Τα συνθήματα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις» δονούν την ατμόσφαιρα στην οδό Πανεπιστημίου από όπου ανέβηκε η μαζική και μαχητική απεργιακή πορεία. 
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.  (Δείτε ΕΔΩ τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα από την απεργιακή συγκέντρωση)
Οι απεργοί στέλνουν το μήνυμα ότι δεν δίνουν καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Στέλνουν το μήνυμα ότι αρνούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν την κρίση και την ανάκαμψη για λογαριασμό των κερδών του κεφαλαίου. Απεργούν και απαιτούν να μη συνεχίσουν τα μεροκάματα πείνας, να μην κοπούν οι συντάξεις, όχι στις απολύσεις, στην ανεργία, στην επίθεση στα εισοδήματα των μικρών ΕΒΕ και των φτωχών αγροτών. 
Στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία που καλλιεργούν εργοδοσία, κυβέρνηση, αστικά μέσα ενημέρωσης. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανείς σήμερα στη δουλειά. Ολοι στην απεργία!

Συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
  • Αθήνα, 10.30 π.μ., στην Ομόνοια
  • Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Σε δεκάδες ακόμα0 πόλεις σε όλη τη χώρα

Ολοι σήμερα, από νωρίς το πρωί, στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας στους χώρους δουλειάς, για να αντιμετωπιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή οι δισταγμοί, οι αναστολές, ο φόβος, οι προσπάθειες της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ολοι σήμερα μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ: Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι μαζί με μικρούς ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες, νεολαίους και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Κάνουμε ένα βήμα για τη συνέχεια του αγώνα, για την ταξική αναμέτρηση με κυβέρνηση και εργοδοσία, απέναντι στο μπαράζ της αντιλαϊκής επίθεσης, της επιδείνωσης της ζωής της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

TOP READ