Ο αριθμός των αστέγων στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 39% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία που φροντίζει για τα πρόσωπα χωρίς μόνιμη κατοικία (Homeless Outreach Population Estimate). Τον περασμένο Φλεβάρη καταμετρήθηκαν 3.892 άστεγοι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αστέγων εδώ και δώδεκα χρόνια, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2016 είχαν καταμετρηθεί 2.794.
«Η συνεχιζόμενη κρίση στην πρόσβαση στη στέγαση» είναι ένας λόγος για την αύξηση του αριθμού των αστέγων σε σύγκριση με το 2016 και το 2015 σύμφωνα με το Τμήμα Υπηρεσιών για Αστέγους. Υπενθύμισε ότι από το 2005 μέχρι το 2015 το μέσο εισόδημα ενός νεοϋορκέζικου νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 4,8%, όμως το ίδιο διάστημα η μέση τιμή των ενοικίων αυξήθηκε κατά 18,3%.
Οι άστεγοι στη Νέα Υόρκη αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των ανθρώπων που δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, 57.937 άνθρωποι φιλοξενούνται σε εστίες και από αυτούς οι 22.047 είναι παιδιά.
Συνολικά στις ΗΠΑ, λίγο περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι άστεγοι (564.708 το 2016). Πέραν της Νέας Υόρκης, σημαντικός αριθμός αστέγων παρατηρείται στη μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες, στο Σιάτλ, την Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο. Εκτός από αυτούς που ζουν κυριολεκτικά στο δρόμο, υπάρχουν και οι “εν δυνάμει άστεγοι”, καθώς υπολογίζεται πως περισσότερα από 7 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά φιλοξενούν συγγενείς και φίλους που δεν έχουν στέγη.
Όλα αυτά συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη χώρα όπου 43.1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο όριο της φτώχειας ενώ 540 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν συνολική περιουσία σχεδόν 2.4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Daily News.