9 Μαΐ 2014

Ουκρανία: Νέο μακελειό με ευθύνη της φιλοναζιστικής ηγεσίας του Κιέβου, αυτή τη φορά στην Μαριούπολη

 Ουκρανία: Νέο μακελειό με ευθύνη της φιλοναζιστικής ηγεσίας του Κιέβου, αυτή τη φορά στην Μαριούπολη

Τμήματα των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου με τανκς καθώς και ένοπλα φασιστικά αποβράσματα συνεχίζουν το μακέλεμα του ουκρανικού λαού.  


Σήμερα, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν αδιευκρίνιστο αριθμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μαριούπολη οι οποίοι είχαν καταλάβει το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη. Τα τανκς όπως φαίνεται και στα video επιτέθηκαν σε κάτοικους της πόλης που προσπαθούσαν να τα σταματήσουν (δείτε ΕΔΩ το δεύτερο βίντεο).

Περίπου 20 είναι οι νεκροί σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Α. Αβάκοφ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε δεκάδες τραυματίες ενώ μίλησε για ανταλλαγή πυροβολισμών στο κτίριο. Από άλλες πηγές επιβεβαιώνεται ο θάνατος τουλάχιστον 3 αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Επίσης υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός Ουκρανός στρατιώτης.

Πολλοί διαδηλωτές από νωρίς το πρωί προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην πόλη προς τιμήν της μέρας Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και φώναζαν "Φασίστες, φασίστες" όταν πλησίασαν τις δυνάμεις του Κιέβου.

Ακόμη, δύο μεγάλες εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν περίπου στις 20:00 στην Μαριούπολη, όπως επιβεβαίωσε και ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι.


Από το 902.gr

ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Τουλάχιστον είκοσι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί νεκροί στη Μαριούπολη μετά από επίθεση του στρατού της χούντας του Κιέβου

 Τουλάχιστον είκοσι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί νεκροί στη Μαριούπολη μετά από επίθεση του στρατού της χούντας του Κιέβου



Μπάμπης κατά δημοτικής αρχής για τις δωροεπιταγές: «Αιδώς»! скачать ш




Για μαθήματα… μαυρογιαλουρισμού κατηγορεί τη δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την ανακοίνωση της διάθεσης δωροεπιταγών από σούπερ μάρκετ σε ασθενείς οικονομικά Κερκυραϊκές οικογένειες.


Η ανακοίνωση της ΛΑΣΥ


Μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού ότι θα διαθέσει 55 δωροεπιταγές των 20 ευρώ για το super market σε «οικονομικά ασθενείς» συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη!
Οι ίδιοι που όλα τα τελευταία χρόνια στήριξαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε που εξαθλιώνουν το λαό μας, που υλοποίησαν μέχρι κεραίας αυτές τις πολιτικές στο Δήμο της Κέρκυρας, έρχονται τώρα να μοιράσουν «φιλοδωρήματα» στους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας!
Είναι φανερό ότι ο «πνιγμένος» (απερχόμενη Δημοτική Αρχή) από τα μαλλιά του πιάνεται, αφού επιχειρεί να παίξει κυριολεκτικά με την ανάγκη των Κερκυραίων λίγες μέρες πριν τις εκλογές παραδίδοντας κορυφαία μαθήματα μαυρογυαλουρισμού!!
ΑΙΔΩΣ και λίγα λέμε!

Αυτή είναι η σχέση του σοσιαλισμού και των κομμουνιστών με το φασισμό: Σχέσεις που τις χωρίζει αίμα! Το περισσότερο αίμα που χύθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα! Αυτή είναι η αμείλικτη ιστορική αλήθεια.

 Αυτή είναι η σχέση του σοσιαλισμού και των κομμουνιστών με το φασισμό: Σχέσεις που τις χωρίζει αίμα! Το περισσότερο αίμα που χύθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα! Αυτή είναι η αμείλικτη ιστορική αλήθεια.

  Τα σημαντικότερα κεφάλαια της Ιστορίας είναι εκείνα που γράφονται με αίμα. Με το αίμα των λαών. Αυτό είναι το «μελάνι» της Ιστορίας. «Μελάνι» ανεξίτηλο. Κόκκινο.
   Ήταν 9 Μάη του 1945. Ήταν η ημέρα που η σημαία της απελευθέρωσης κυμάτισε στο Ράιχσταγκ.
   Σήμερα, συμπληρώνονται 69 χρόνια, όταν ενώπιον του στρατάρχη Γκιόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της.
   Η νίκη του Ανθρώπου εναντίον του φασισμού, η Αντιφασιστική Νίκη ήταν γεγονός. Το πανανθρώπινο επίτευγμα κατορθώθηκε με τις ανείπωτες θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Χωρίς προηγούμενο η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού.

  • Σ' ένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, ο Κόκκινος Στρατός έδωσε αδιάλειπτα μάχες για 1.418 μερόνυχτα.
  • Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 507 νεκρούς. Κάθε μέρα 1.400 νεκρούς.
  • Σε έναν πόλεμο που η Βρετανία είχε 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ περίπου 400.000, η ΕΣΣΔ προσέφερε πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά της.
  • Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες.
  • Ο ανθός του σοβιετικού λαού έφραξε με τα στήθια του το Στάλινγκραντ, το Λένινγκραντ, τη Μόσχα, το Κουρσκ, τη Σεβαστούπολη.
  • Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ σε υλικές ζημιές το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερο απ' αυτό που δαπάνησαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί.
  • Πάνω από 1.700 πόλεις, πάνω από 70.000 χωριά, πάνω από 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, πάνω από 100.000 συνεταιριστικές μονάδες, αμέτρητες χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες έγιναν στάχτη στο έδαφος της ΕΣΣΔ από τους ναζί.
   Αυτή είναι η σχέση του σοσιαλισμού και των κομμουνιστών με το φασισμό: Σχέσεις που τις χωρίζει αίμα! Το περισσότερο αίμα που χύθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα! Αυτή είναι η αμείλικτη ιστορική αλήθεια.
   Όσοι μιλούν για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη σκοπιά του παραχαράκτη και του πλαστογράφου, είναι καταδικασμένοι να κουβαλάνε το «μπόι» που έχει το ψέμα τους. Η Ιστορία γράφτηκε: Παρόντες, πρωτομάρτυρες, αιμοδότες, στρατιώτες στην πιο σκληρή, την πιο ανιδιοτελή, την πιο καθοριστική μάχη για τη νίκη κατά του φασισμού, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής μέχρι τις γραμμές των οριζόντων σε Βορρά και Νότο, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ήταν οι κομμουνιστές. Πόσο γελοίοι είναι οι πλαστογράφοι, αν νομίζουν ότι αυτή η εποποιία μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί...
   Για τους πλαστογράφους, για τους λασπολόγους, για τους επιλήσμονες, για τους γκεμπελίσκους της θεωρίας των «δυο άκρων», για την τερατώδη μήτρα που ξερνά ακόμα τα φίδια του φασισμού και για τα αφεντικά τους - ιδίως για τα αφεντικά τους - η 9η Μάη θα είναι πάντα η μέρα που θα τους στοιχειώνει.
  • Είναι η Παγκόσμια Μέρα που το κόκκινο της θυσίας και της ελπίδας ντύνεται την αθάνατη σάρκα των 200 της Καισαριανής, του Σουκατζίδη, της Ηλέκτρας, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, του Χαρίλαου, του Σαράφη και του Άρη.
  • Είναι η Μέρα που η Κοκκινιά και η Καλογρέζα, το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, το Κάστρο του Υμηττού και ο Γοργοπόταμος, στέλνουν χαιρετισμό στ' άπαρτα βουνά, στους μαχητές του ΕΛΑΣ, στους αγωνιστές του ΕΑΜ, στα Αετόπουλα και στους ΕΠΟΝίτες.
  • Είναι η Μέρα που η Γκουέρνικα και η Ακροναυπλία, το Στάλινγκραντ και η Αθήνα του Μεγάλου Δεκέμβρη, το Κουρσκ και ο Πειραιάς της «Ηλεκτρικής» γίνονται οι «γειτονιές του κόσμου» με πρωτοπανηγυριώτες τον Ρίτσο και τον Χικμέτ, τον Νερούδα, τον Μπρεχτ και τον Λειβαδίτη.
   Η 9η Μάη 1945 και όσα συμβολίζει είναι το όριο που ξέρουν ότι δε θα καταφέρουν ποτέ να το προσπεράσουν οι «μελανοχίτωνες» της πατριδοκαπηλίας. Οι «ασπάλακες» του δοσιλογισμού. Οι «Χίτες» του χτες και οι εγκληματικές συμμορίες του σήμερα.
   Κάθε 9 του Μάη, ο υπόκοσμος, οι ταγματασφαλίτες, οι Μεταξάδες και οι Ρουφογάληδες του συστήματος που γέννησε το ναζισμό, θα επιστρέφουν πάντα εκεί που ανήκουν οι «Καιάδες»: Στα καταγώγια των (...αρίων) υπανθρώπων.
   Όσο για εκείνους που βουτάνε την «πένα» τους στην «κοιλιά» του Γκέμπελς για να ξαναγράψουν και να ξεγράψουν την Ιστορία, για τους «δεξιούς» και τους «αριστερούς», για τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες υπηρέτες των «Κρουπ» και των «Ροκφέλερ», για τους «δημοκράτες» που με όχημα την ΕΕ προσπαθούν να συσχετίσουν (!) το ναζισμό και το φασισμό με τον κομμουνισμό, η ιστορική αλήθεια είναι αμείλικτη: Οι παραχαράκτες και οι πλαστογράφοι είναι καταδικασμένοι να κουβαλάνε για πάντα το «μπόι» που έχει το ψέμα τους. Η τύχη που είχαν τα Νταχάου και τα Αουσβιτς προμηνύουν την τύχη που θα έχουν και τα δικά τους «στρατόπεδα».

   Στο ψέμα, στην πλαστογραφία και την παραχάραξη, ορθώνεται το σύμβολο της νίκης των λαών απέναντι στο κτήνος του φασισμού. Απέναντι στη φρίκη του ολοκαυτώματος, στην απανθρωπιά του ρατσισμού, στο ναζιστικό εσμό που γεννιέται και εκτρέφεται στα χαμαιτυπεία της ταξικής βαρβαρότητας των «Ζήμενς», των «Φορντ» και των «Ντόιτσε Μπανκ», υπάρχει αυτή η ημερομηνία, υπάρχει αυτή η φωτογραφία - παράσημο της Ανθρωπότητας στον αγώνα ενάντια στην κτηνωδία. Που σφράγιζε για πάντα, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την Ιστορία. Και που θα το θυμίζει στους αιώνες:  
   Η Ιστορία γράφεται κάθε μέρα. Και γράφεται χωρίς «ρεαλιστικές» ανακυβιστήσεις. Χωρίς απαράδεκτους συμβιβασμούς. Χωρίς υπόκλιση στις αυταπάτες. Χωρίς «διαπραγματεύσεις» και «επαναδιαπραγματεύσεις» με όσους επωάζουν τα φίδια στον κόρφο τους. Η σημαία η βαμμένη με το αίμα των εκατομμυρίων που έδωσαν τη ζωή τους και έχτισαν με τα κορμιά τους το μέτωπο που συνέτριψε τις ορδές του Χίτλερ και τους κάθε λογής «κουίσλινγκ», δε λασπώνεται. Και δεν υποστέλλεται.
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεύτερη δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Δεύτερη δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι επέλεξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ
Κόντρα σ' όλα τα «προγνωστικά» των αστικών ΜΜΕ και των ομόκεντρων κύκλων τους, οι κάλπες που στήθηκαν σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν ψήφο ενίσχυσης της Πανσπουδαστικής ΚΣ, αναδεικνύοντάς την δεύτερη δύναμη πανελλαδικά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Είναι η μοναδική παράταξη που καταγράφει άνοδο σε ψήφους και ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά της, τα οποία διαμορφώνονται στο 22% στα ΤΕΙ και στο 19% στα πανεπιστήμια, ενώ κατέκτησε 36 πρωτιές σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Η άνοδος της Πανσπουδαστικής ΚΣ μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στις γραμμές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να οργανωθεί εκ νέου το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα από τα κάτω, με αγωνιστικό προσανατολισμό. Της καθημερινής δράσης τους για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που «πνίγουν» τους χώρους σπουδών. Είναι το αποτέλεσμα της έντιμης στάσης και του καθαρού λόγου τους απέναντι στις πραγματικές αιτίες, στη μήτρα των προβλημάτων.
Ούτε η αποδυνάμωση όλων των άλλων δυνάμεων είναι τυχαία. Πάνω από 7.500 ψήφους έχασαν οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με τη ΔΑΠ (ΝΔ) να παίρνει συνολικά περίπου 4.300 ψήφους λιγότερες από πέρυσι και την ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) 3.666 λιγότερες. Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το ότι η δυσαρέσκεια των φοιτητών δεν εκφράστηκε με ενίσχυση των δυνάμεων του καιροσκοπισμού και του συμβιβασμού ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες διατήρησαν τα ποσοστά τους με μικρές αυξομειώσεις ενώ είχαν απώλειες σε ψήφους.

*Δεν αναγνωρίζονται οι πέντε σύλλογοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λόγω νοθείας
Εκλογές έγιναν τελικά σε 191 συλλόγους των πανεπιστημίων και σε 66 συλλόγους των ΤΕΙ. Ομως, στο Σύλλογο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Σύλλογο Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπως και στους πέντε συλλόγους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν τηρούνταν ούτε στοιχειώδεις διαδικασίες του αδιάβλητου και ανόθευτου των εκλογών. Γι' αυτό σ' αυτούς τους 7 συλλόγους η ΚΝΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Εξάλλου, ακόμα και να προσμετρούνταν τα αποτελέσματα αυτών των συλλόγων δεν θα άλλαζαν το συνολικό τελικό αποτέλεσμα και οι αυξομειώσεις των παρατάξεων.
Το αποτέλεσμα που εξαφάνισαν τα αστικά ΜΜΕ
Προκλητική ήταν η στάση των αστικών ΜΜΕ στα χτεσινά ρεπορτάζ τους για τις φοιτητικές εκλογές. Προσπάθησαν όσο το δυνατόν να τις υποβαθμίσουν και ακολουθώντας την προσφιλή τακτική τους, πριν ακόμη μιλήσουν οι φοιτητές - σπουδαστές, να βγάζουν το αποτέλεσμα, προπαγανδίζοντας από τα πριν αλλά και μετά το πέρας των εκλογών την αποχή προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τη σημασία των εκλογών και το μήνυμα που έστειλαν οι 90.000 περίπου φοιτητές - σπουδαστές που προσήλθαν στις κάλπες των συλλόγων τους. Διαφορετικά θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι οι κυβερνητικές παρατάξεις έχουν σημαντικές απώλειες, ότι η παράταξη των επίδοξων σωτήρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή επιρροή στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, ότι η μόνη δύναμη που κερδίζει την εμπιστοσύνη των φοιτητών είναι η Πανσπουδαστική ΚΣ. Κάτι τέτοιο άλλωστε χαλάει τη σούπα των διλημμάτων που θέλουν να στήσουν μπροστά στις κάλπες στις 18 και 25 Μάη.

*Δεν αναγνωρίζεται ο σύλλογος του ΠΑΜΑΚ και της Κοινωνικής Θεολογίας λόγω νοθείας
Μαζί με την αποχή, οι τίτλοι των αστικών εφημερίδων έκαναν κυρίαρχο στοιχείο των προχτεσινών εκλογών τις τραμπούκικες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία, λες και αυτό το περιστατικό (σε ένα σύλλογο που κυριαρχεί ο εκφυλισμός) ήταν το καθοριστικό στοιχείο των εκλογών...
Ως επιβράβευση της πολιτικής της κυβέρνησης ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, που επισκέφτηκε χτες τα γραφεία της ΔΑΠ και δήλωσε ευχαριστημένος, παραγνωρίζοντας τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί η ΔΑΠ τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος (έχασε πάνω από 4.000 ψήφους και απλώς κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά της με αρνητικό όμως πρόσημο).
Προκλητική ήταν και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στη σχεδόν πανηγυρική ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των εκλογών, όπου κάνει λόγο για «ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς» (!), προσπαθώντας έτσι να «καρπωθούν» το αποτέλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ ενώ τα ψηφοδέλτια της ΑΡΕΝ παρουσιάζουν στασιμότητα στο 6% (με πτώση σε ψήφους) αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον καιροσκοπισμό της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης.





*Δεν αναγνωρίζεται ο Σύλλογος της Κοινωνικής Θεολογία, λόγω νοθείας

ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Απαίτησαν δωρεάν ασφαλείς μεταφορές

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Απαιτώντας σύγχρονες δημόσιες δωρεάν μεταφορές, μαθητές μουσικών και του καλλιτεχνικού σχολείου της Αττικής «ξεσήκωσαν» χτες το κέντρο της Αθήνας με τη μουσική διαμαρτυρία τους. Συγκεντρώθηκαν μαζί με γονείς απέναντι από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, απαιτώντας κατάργηση της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία όταν εφαρμοστεί θα περιορίσει το δικαίωμα στη δωρεάν μεταφορά.
Με πανό και συνθήματα, οι μαθητές τόνιζαν ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Πρόκειται για παιδιά που φοιτούν σε διαδημοτικά σχολεία, διανύουν μεγάλες αποστάσεις κουβαλώντας μουσικά όργανα, πολλοί από αυτούς καλούνται να πηγαινοέρχονται στα σχολεία αλλάζοντας λεωφορεία της γραμμής, ενώ μένουν στο σχολείο μέχρι τις 3.15 μ.μ. χωρίς σίτιση, αφού και αυτή έχει διακοπεί.
Ομως το πρόβλημα της μεταφοράς από και προς το σχολείο δεν αφορά μόνο τα μουσικά σχολεία, αλλά πολλές χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, καθώς αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ, θα περιοριστεί η δωρεάν μεταφορά για την πλειοψηφία των μαθητών που μεταφέρονταν μέχρι τώρα δωρεάν. Τα θέματα αυτά έθεσε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, κατά τη συνάντησή τους με τη γενική διευθύντρια τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία τους κάλεσε σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να είναι ενημερωμένη για το ζήτημα.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αισιοδοξίας για να δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για το αποτέλεσμα των εκλογών


Σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:
«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που συνέβαλαν μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ για να διαμορφωθεί το πολύ θετικό αποτέλεσμα των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών. Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, σημείωσε μεγάλη άνοδο, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 19% στα ΑΕΙ και στο 22% στα ΤΕΙ. Πανελλαδικά η Πανσπουδαστική είναι η μόνη δύναμη που σε αυτές τις συνθήκες ανέβηκε σε ψήφους και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.
Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε 36 συλλόγους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μείωση σε ψήφους έχουν όλες οι άλλες δυνάμεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόσο οι παρατάξεις της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ΔΑΠ (ΝΔ) και ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), όσο και οι δυνάμεις του καιροσκοπισμού και του συμβιβασμού, ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές που μπορούν καλύτερα σήμερα να βγάλουν συμπεράσματα για τη θέση και τη στάση τους.
Είναι πολύ περισσότεροι οι φοιτητές και οι σπουδαστές που έχουν συμφέρον να κάνουν κι αυτοί δική τους υπόθεση το συλλογικό αγώνα και την οργανωμένη αντίσταση. Να δώσουν έτσι διέξοδο στις αγωνίες και στα όνειρά τους, να εκφράσουν την καταδίκη τους για όσα ζούνε με τη μαζική συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες.
Η άνοδος της Πανσπουδαστικής ΚΣ είναι μήνυμα αισιοδοξίας για να δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση και η πάλη για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση, για δωρεάν σπουδές, για να είναι το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, για επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Το θετικό αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών περικλείει δυναμική που μπορεί και είναι αναγκαίο να εκφραστεί το επόμενο διάστημα. Για να δυναμώσει σε κάθε σύλλογο, έτος και εξάμηνο η καθημερινή δράση για τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αγωνιστικούς ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Να γενικευτεί η συζήτηση μέσα στις σχολές για το φοιτητικό κίνημα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Από καλύτερες θέσεις οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινή δράση για:
  • Να είναι οι σύλλογοι οργανωτές, με συχνές και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα, με σταθερή επαφή με το εργατικό κίνημα, να διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα.
  • Διοικητικά Συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά. Ανάδειξη και εκλογή επιτροπών σε κάθε έτος, εξάμηνο και τμήμα.
  • Αλλαγές που χρειάζονται πλέον και στη δομή του φοιτητικού κινήματος. Χρειάζεται σύλλογος ανά τμήμα, δευτεροβάθμιο όργανο ανά ίδρυμα και πανελλαδικό όργανο.
Να μη χαθεί ούτε ώρα. Να στείλουμε ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα ότι τα όνειρα και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις συμπληγάδες της ΕΕ και του συστήματος. Καλούμε συνολικά τους φοιτητές και σπουδαστές να διαλέξουν το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Να δυναμώσουν τη δύναμη που μάχεται αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας και τη μόνη φιλολαϊκή λύση. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού».

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα»

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα»



Μιλώντας την Τετάρτη στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε τη θέσπιση πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων, που θα οδηγήσει σε αύξηση των πληρωμών από τους αρρώστους για φάρμακα και για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Για το πλαφόν, η κυβέρνηση επικαλείται την υπέρβαση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

Μιλώντας σε στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε στο συνέδριο: «Το πιο εύκολο για έναν υπουργό είναι να πει πάρτε όσα φάρμακα θέλετε και μετά να τα πάρω πίσω με το clawback (σ.σ. χρήματα που επιστρέφουν οι φαρμακοβιομηχανίες στον ΕΟΠΥΥ, για να καλυφθεί μέρος της υπέρβασης της καθαρής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης). Κόβει αρκετά το μυαλό μου για να καταλάβω πόσο επικίνδυνο θα ήταν αυτό, αν φτάναμε σε έναν clawback της τάξεως 300 - 400 εκατ. ευρώ κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να κλείσουν την επόμενη μέρα.
Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτό. Συμφέρον μας είναι να ελέγχουμε αυτήν την υπέρβαση σε τέτοιο βαθμό, που να μην καταστρέψουμε την αγορά του φαρμάκου. Αρα, μας ενδιαφέρει να ελέγχουμε τη δαπάνη. Και ναι, θα ήταν πολύ ιδανικότερος τρόπος να ελέγχουμε τα πάντα με θεραπευτικά πρωτόκολλα, που θα λειτουργούσαν με registries και όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Ομως επειδή αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο κι εμείς δεν έχουμε χρόνο, πάμε τώρα να το ελέγξουμε με τους τρόπους που περιγράφονται στη σημερινή τροπολογία».

Ο Αδ. Γεωργιάδης υπερασπίζεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων και καταλήγει να εκθειάζει τα λεγόμενα «θεραπευτικά πρωτόκολλα», για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Δεν είναι όμως ο μόνος που θα ήθελε αυτά να εφαρμοστούν άμεσα. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υποστήριξε κι αυτός τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να τα θεσπίσει, λέγοντας πως «εμείς θα αποφασίζουμε τις προτεραιότητες της χώρας».
Προς επιβεβαίωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παραθέτουμε τα όσα είπε ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδικτυακό «Tvxs.gr», που ανήκει στον επίσης υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου. Αντιγράφουμε:
«Ο Δημήτρης Βαρνάβας συμφωνεί πως θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός στην υπερσυνταγογράφηση, σημειώνοντας ωστόσο πως η λύση δεν είναι το πλαφόν, αλλά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (...) Με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, που έχουν εκπονηθεί σε ελληνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, προβλέπεται συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για κάθε πάθηση. Μέσω αυτών μπορεί να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση καθώς για κάθε πάθηση υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία και χορηγείται η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. "Αυτό σε περιορίζει εκ των πραγμάτων", υπογραμμίζει ο κ. Βαρνάβας».
Με άλλα λόγια: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διαφωνεί με τη θέσπιση πλαφόν στη συνταγογράφηση, αλλά συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι ο καλύτερος δρόμος για να ελεγχθεί (και να μειωθεί) η φαρμακευτική δαπάνη από το κράτος και τα Ταμεία, είναι να προχωρήσουν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ας δούμε όμως τι είναι αυτά, μέσα από ένα άρθρο που φιλοξένησε η ΚΟΜΕΠ το 2011 (http://www.komep.gr/arxeio/2011/86-2011-2/131-2012-09-17-07-51-48), με τίτλο: «Ιατρικά Πρωτόκολλα: Εργαλεία εμπορευματοποίησης της Υγείας».
Τι είναι τα «πρωτόκολλα»;
Τι είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα; Γράφει το άρθρο: «Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών.
Με πρόσχημα τον εξορθολογισμό, η κυβέρνηση παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών, καθώς αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν όχι με βάση το δικό τους επιστημονικό κριτήριο, αλλά με βάση τα πρωτόκολλα που θα τους καθορίζουν οι εννέα τριμελείς επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί από τον ΕΟΦ, προκειμένου να διαμορφωθούν οδηγίες για ισάριθμες παθήσεις (Ογκολογία, Αρρυθμίες, Φλεβική θρόμβωση, Λοιμώξεις, Καρδιαγγειακά, Ψυχιατρική, Αιματολογία, Γαστρεντερολογία, Ρευματολογία), ενώ αναμένεται να υπάρξουν και νέες επιτροπές και για άλλα νοσήματα, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του κεφαλαίου».
Η «αλυσίδα» είναι η εξής: Με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής, ο γιατρός θα του συστήνει μια προκαθορισμένη θεραπεία, η οποία βασίζεται στην επιστημονική έρευνα. Ποιος, όμως, ελέγχει και ποιος χρηματοδοτεί αυτήν την έρευνα και για ποιο σκοπό; Οι φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες, με στόχο το κέρδος τους. Αρα, ανάλογα διαμορφώνονται και τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η διάγνωση των παθήσεων και καθορίζεται το «πακέτο» της θεραπείας.
Για την έρευνα, στην οποία βασίζονται τα πρωτόκολλα, το άρθρο αποκαλύπτει: «Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η έρευνα χρηματοδοτείται κατά 93,3% από τη βιομηχανία, κατά 3,5% από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια και κατά 3,2% από τις κρατικές δαπάνες (...) Περίπου το 20% του ετήσιου τζίρου των φαρμακοβιομηχανιών δαπανάται στην έρευνα και ανάπτυξη. Συνεπώς, τα επιστημονικά δεδομένα σχεδιάζονται, παράγονται και δημοσιεύονται κατά τη βούληση του μεγάλου κεφαλαίου, που κυριαρχεί στο χώρο της Υγείας.
Ακόμα και η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επιστημόνων Υγείας βρίσκονται κατά αποκλειστικότητα στην υπηρεσία των φαρμακευτικών πολυεθνικών ομίλων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λπ.). Συνεπώς τα δεδομένα και οι αποδείξεις που επικαλείται η βασισμένη σε ενδείξεις ιατρική, είναι εξ ολοκλήρου βασισμένα σε δημοσιεύσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κεφαλαίου. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως πολλά από τα παραγόμενα επιστημονικά συμπεράσματα δεν είναι αποδεκτά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη (...)».
Πού συναντιούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με το πώς το αστικό κράτος συνδέει και αξιοποιεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, για να περικόψει τις δαπάνες που αφορούν στην Υγεία, χωρίς όμως να πλήττονται τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, αφού το κόστος μεταφέρεται κατευθείαν στην τσέπη του ασθενούς. Ας δούμε πώς περιγράφει αυτόν το μηχανισμό το άρθρο της ΚΟΜΕΠ:
«Τα πρωτόκολλα αυτά θα καθορίζουν και τη χρηματική αξία της Κάρτας Υγείας, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο. Οι αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών και τελικά για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, θα παίρνονται με βάση τη λογική των περικοπών στις δαπάνες Υγείας και το φάρμακο, αφού κριτήριο είναι το κόστος.
(...) Οι αποφάσεις για τη θεραπεία θα παίρνονται όχι με βάση την ανάγκη των ασθενών, αλλά σύμφωνα με τη λογική των περικοπών στις κρατικές δαπάνες Υγείας και το φάρμακο. Ο άρρωστος θα αποζημιώνεται μόνο για τα φάρμακα και τις εξετάσεις που περιλαμβάνονται στη θεραπευτική ομάδα του πρωτοκόλλου. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός, ή που θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα, αφού με βάση τα πρωτόκολλα η θεραπεία θα είναι αναποτελεσματική, θα πληρώνει απ' την τσέπη του.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες ή αλλιώς θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΠΥΥ ως άλλοθι για την περικοπή δαπανών για εξετάσεις, διαγνωστικές προσεγγίσεις, θεραπευτικούς χειρισμούς κ.λπ. από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη, η ολοένα διευρυνόμενη επιστημονική γνώση θα απαιτεί παραπάνω εξετάσεις και διαγνωστικές μεθόδους, οι οποίες όμως δε θα καλύπτονται από Ταμεία και θα αναγκάζεται ο ασθενής να ανατρέξει στον ιδιωτικό ή στον αποστεωμένο κρατικό επιχειρηματικό τομέα, πληρώνοντας όμως το αντίτιμο.
Με το πρόσχημα της επιστημονικής εγκυρότητάς τους, τα πρωτόκολλα θα αποτελέσουν το δούρειο ίππο για την ποδηγέτηση της ιατρικής πράξης στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τη μια, και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, από την άλλη.
Δηλαδή, η Κάρτα Υγείας, η οποία θα χορηγηθεί σε όλους τους ασφαλισμένους και θα λειτουργεί ως "πιστωτική" με πιστωτικό όριο, θα παρέχει ορισμένες μόνο υπηρεσίες - εξετάσεις - θεραπείες, που θα είναι προκοστολογημένες και θα καλύπτουν ένα ελάχιστο πακέτο "προνοιακού" χαρακτήρα».
Αυτό το τελευταίο είναι το σημείο «συνάντησης» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που επιδιώκουν με τη διαχειριστική τους πολιτική είναι να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ υπηρεσιών Υγείας για όλους, με τη συμμετοχή του κράτους, της Τοπικής Διοίκησης, των ΜΚΟ, των ιδιωτών και με το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος για το κράτος. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει χρήμα, θα έχει και την υγεία του. Τη λογική αυτή υπηρετούν και τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα», στα οποία συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

TOP READ