7 Απρ 2021

Το σκάνδαλο και το ΣΚΑΝΔΑΛΟ


Προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από 106 χώρες (ανάμεσά τους και 600.000 Ελλήνων) διέρρευσε άγνωστος χάκερ το περασμένο Σάββατο. Τα δεδομένα που βρέθηκαν σε κοινή θέα περιλαμβάνουν το πλήρες ονοματεπώνυμο των χρηστών, τους αριθμούς τηλεφώνου (που το Facebook απαιτεί από τους χρήστες του), τοποθεσίες, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά, αν βρίσκονται σε σχέση και το άτομο με το οποίο έχουν σχέση και σε αρκετές περιπτώσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα δεδομένα είχαν διαρρεύσει το 2019, εξαιτίας ευπάθειας του λογισμικού του Facebook, που εκμεταλλεύθηκε ο χάκερ, αλλά η εταιρεία του πολυδισεκατομμυριούχου Ζούκερμπεργκ δεν είχε ανακοινώσει τίποτα σχετικά. Τα δεδομένα αυτά αξιοποιήθηκαν σε κλειστό κύκλο τη διετία από την απόκτησή τους μέχρι σήμερα (τον Γενάρη διαφημιζόταν σε κύκλους των χάκερ η δυνατότητα απόκτησης εκατοντάδων εκατομμυρίων αριθμών τηλεφώνου χρηστών του Facebook έναντι αμοιβής), αλλά τώρα πια έγιναν κοινό κτήμα καθενός ενδιαφερόμενου...

***

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση κακόβουλων ενεργειών βασισμένων στην «κοινωνική μηχανική» (ξεγέλασμα του θύματος αξιοποιώντας πληροφορίες που προκαλούν την εμπιστοσύνη του), αλλά και διαφόρων ειδών απατών (για τις οποίες θα φαίνεται υπεύθυνος εκείνος του οποίου τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την απάτη), για επιθέσεις παραβίασης της ασφάλειας του υπολογιστή του θύματος (π.χ. αξιοποίηση της ημερομηνίας γενεθλίων, της ονομασίας τοποθεσιών ή ατόμων με στενή σύνδεση μαζί του) και φυσικά για την προώθηση στοχευμένων ή γενικού ακροατηρίου διαφημιστικών υλικών.

***

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται σκάνδαλα του Facebook: Το 2012 αποκαλύφθηκε ότι πραγματοποιούσε ψυχολογικά τεστ σε 70.000 χρήστες του χωρίς να τους έχει ενημερώσει. Το 2016, εκτός από την αποκάλυψη λογοκρισίας (αφαίρεση φωτογραφίας - συμβόλου του πολέμου του Βιετνάμ και διαμαρτυριών για αγωγό πετρελαίου στις ΗΠΑ), κατηγορήθηκε για προώθηση ψεύτικων ειδήσεων, σχετικά με τον προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ. Το 2018 «έσκασε» το σκάνδαλο «Cambridge Analytica», στο οποίο η ομώνυμη εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και τα χρησιμοποίησε για πολιτική στόχευση στις εκλογές του 2016. Την ίδια χρονιά αποκαλύφθηκε η συμφωνία παράδοσης δεδομένων χρηστών σε άλλα μονοπώλια («Apple», «Amazon», «Microsoft», «Blackberry»), η διαρροή των προφίλ 30 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και η πρόσβαση προγραμματιστών σε 6,8 εκατ. φωτογραφίες χρηστών. Τον Νοέμβρη του 2019 αποκαλύφθηκε εσωτερικό έγγραφο του μονοπωλίου, με αναφορές σε τρόπους εντοπισμού της τοποθεσίας χρηστών με κινητά Android, χρέωσης των προγραμματιστών για δεδομένα χρηστών κ.ά.

***

Αν η απώλεια από απροσεξία προσωπικών δεδομένων μισού δισεκατομμυρίου χρηστών της διαδικτυακής εφαρμογής κάποιου μονοπωλίου (όπως το Facebook) αποτελεί σκάνδαλο ...ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, που δεν πρέπει να μείνει έξω από το κάδρο, αποτελεί η δημιουργία, η εμπορική αξιοποίηση έναντι κερδών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η οποτεδήποτε ζητηθεί παράδοση στους μηχανισμούς του κράτους πλήρους κοινωνικού, ψυχολογικού και πολιτικού προφίλ του κάθε χρήστη της. Αυτή η σε βάρος του πολλαπλή χρήση των πληροφοριών, που δίνει με τη συγκατάθεσή του και των άλλων, που προκύπτουν από επεξεργασία φαινομενικά ασήμαντων και ασύνδετων μεταξύ τους δεδομένων, αρχίζει από τη στιγμή που ανοίξει κανείς λογαριασμό σε κάποιο ΜΚΔ και αρχίσει να το «ταΐζει» με αυτά που απαιτούνται, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η πλατφόρμα.

Το ίδιο μεγάλο σκάνδαλο είναι η χειραγώγηση της συνείδησης των χρηστών των ΜΚΔ με την απόκρυψη ή τη λογοκρισία (εγκεκριμένη και με Οδηγία της ΕΕ), με την υποβάθμιση σημαντικών και την προβολή ασήμαντων ή παραπλανητικών πληροφοριών, την παρουσίαση της όψης της πραγματικότητας που βολεύει τον καπιταλισμό ή κάποια μερίδα του κεφαλαίου στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Την απάντηση σε αυτά τα πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα μπορεί να δώσει μόνο ο λαός, η νεολαία, αναζητώντας την επικοινωνία εκεί που πραγματικά συμβαίνει, στην καθημερινή επαφή με τον συνάδελφο, τον συμμαθητή - συμφοιτητή, τον γείτονα, το οικογενειακό περιβάλλον, στον κοινό αγώνα για έναν κόσμο όπου τα θαυμαστά προϊόντα της χειρωνακτικής και πνευματικής δουλειάς του ανθρώπου θα τεθούν στην υπηρεσία όλων και θα πάψουν να αποτελούν εργαλεία κερδοφορίας, ελέγχου και καθυπόταξης από τη μεριά των εκμεταλλευτών.

Πέρυσι τέτοια μέρα..

.

Πέρυσι τέτοια μέρα, στην Ελλάδα ανακοινώνονταν 20 νέα κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι ήταν 90 πανελλαδικά. Οι νεκροί ήταν συνολικά 79 από την αρχή της πανδημίας και τα καταγεγραμμένα κρούσματα 1.775.

Στη χώρα υπήρχε καθολικό lockdown και η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «το σύστημα Υγείας λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα πλήρως και με επάρκεια». Αυτή ήταν η απάντηση του υφυπουργού Υγείας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» μια μέρα πριν, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας...

Οι υγειονομικοί όμως είχαν άλλη γνώμη, ζώντας από πρώτο χέρι την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Τα μέσα προστασίας ήταν ελλειμματικά, το προσωπικό ανεπαρκές, ο κίνδυνος διασποράς στα νοσοκομεία μεγάλος, οι εφημερίες εξαντλητικές, οι υποδομές εντελώς αναντίστοιχες με τους κινδύνους και τις απαιτήσεις μιας πανδημίας που μόλις τότε έδειχνε τα δόντια της στην Ελλάδα.

Πρόληψη δεν υπήρχε, ούτε ένα ανεπτυγμένο σύστημα επιδημιολογικής παρατήρησης και καταγραφής. Οι εικόνες από το Μπέργκαμο της γειτονικής Ιταλίας δεν επέτρεπαν κανέναν εφησυχασμό για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και για το «έμφραγμα» στα νοσοκομεία που καραδοκούσε.

Η μέρα δράσης για την Υγεία όπου καλούσαν για τις 7 Απρίλη 2020 τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη δεκάδων σωματείων και φορέων πανελλαδικά, ήταν ένα αγωνιστικό ξέσπασμα, μια κραυγή αγωνίας και προπάντων ένα ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης, με μεγάλη απήχηση στους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους και συνολικά στο λαό.

Το σύνθημα «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή» έσπασε τη σιωπή που προσπαθούσε να επιβάλει η κυβέρνηση, κουνώντας το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης», αξιοποιώντας και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι «θα λογαριαστούμε μετά», καλλιεργώντας κλίμα ...εθνικής πανστρατιάς στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας του λαού.

Η πρώτη συντονισμένη πανελλαδικά κινητοποίηση μέσα στην πανδημία ήταν γεγονός. Από δεκάδες νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ακούστηκαν τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, για πλήρη και άνευ όρων επίταξη κλινών, κλινικών, εργαστηρίων και ΜΕΘ, για Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους υγειονομικούς κ.ά.

Παρά την προσπάθεια συκοφάντησης από την κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ, η μέρα δράσης για την Υγεία καταγράφηκε ως μια σπουδαία παρακαταθήκη για τους αγώνες που ακολούθησαν. Καθοριστική συμβολή και πρωτοπόρο ρόλο σ' αυτό είχαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές υγειονομικοί μέσα από τα σωματεία τους. Αλλά και τα χιλιάδες μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος στα συνδικάτα και στους φορείς του κινήματος, που πρωτοστάτησαν στην αλληλεγγύη και στη στήριξη του δίκαιου αγώνα.

Οι προειδοποιήσεις για την άθλια κατάσταση όπου βρισκόταν το σύστημα Υγείας και πριν την πανδημία, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Με την πρώτη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, και ενώ δεν είχε παρθεί από το κράτος κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας του λαού, οι ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας οδήγησαν σε «φρακάρισμα» και αδιέξοδο, με αποκορύφωμα την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Σήμερα μετράμε πάνω από 8.000 νεκρούς και καθημερινά πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Η σημερινή εικόνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μιας νόσου, τα αλλεπάλληλα τοπικά και γενικά lockdowns και η αποθέωση της ατομικής ευθύνης, αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, δεν είναι μόνο επιβεβαίωση των αδιεξόδων που συνεπάγεται για το λαό η πολιτική που βάζει την υγεία, συνολικά τις ανάγκες του στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Είναι ταυτόχρονα απόδειξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας δεν μπορούν να συνυπάρχουν προς όφελος του λαού.

Με εφόδιο αυτήν τη σημαντική πείρα από τον έναν χρόνο πανδημίας, υγειονομικοί, σωματεία και φορείς τιμούν ξανά σήμερα αγωνιστικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υγεία, τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού.

TOP READ