Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 
Πληθαίνουν τα κρούσματα εμφάνισης φασιστικών και Ναζιστικών εκδηλώσεων στα σχολεία των ΗΠΑ. Μια ομάδα μαθητών λυκείου της Καλιφόρνια εμφανίζεται σε πάρτι να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό, ενώ ποζάρει γύρω από τα κύπελλα που είναι διατεταγμένα σε σχήμα σβάστικας, σύμφωνα με τις φωτογραφίες των κοινωνικών μέσων που έγιναν αιτία έρευνας, μεταδίδει η The Guardian στις 4 Μαρτίου.
Το σκάνδαλο στο Newport Beach στη νότια Καλιφόρνια είναι συνέχεια μιας σειράς από πρόσφατες υποθέσεις που αφορούν αντισημιτικό και ρατσιστικό βανδαλισμό και άλλες μορφές μίσους που αφορούν αμερικανικά σχολεία και φοιτητές.  450(!) περιστατικά στα σχολεία μόνο το 2017!
Το Newport Beach βρίσκεται στο Orange County, μια περιοχή νότια του Λος Άντζελες, η οποία είναι ιστορικά πολύ πιο συντηρητική από τα «δημοκρατικά» οχυρά όλης της Καλιφόρνια.
Η περιοχή γνώρισε επίσης στο παρελθόν υψηλό ποσοστό περιστατικών μίσους κατά των Μουσουλμάνων.
«Η κοινότητα μας, βέβαια, δέχθηκε πλήγμα από αυτό το γεγονός, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να βεβαιωθούμε ότι τα μαθήματα που διδάσκουμε στους μαθητές μας στο γυμνάσιο έχουν ενσωματωμένη την ανοχή και εκτιμούν την διαφορετικότητα» δήλωσε σε συνέντευξή της την Δευτέρα η Martha Fluor, αντιπρόεδρος του τοπικού σχολικού συμβουλίου.
Οι εικόνες από το πάρτι των μαθητών, το οποίο δεν ήταν επίσημα σχολικό, άρχισαν να εξαπλώνονται το Σάββατο, αφού εξοργισμένοι άνθρωποι άρχισαν να δημοσιεύουν τις εικόνες.
Οι οργισμένες λεζάντες των σχολίων στα κοινωνικά μέσα δήλωναν «απόλυτη οργή» και χαρακτήριζαν τους μαθητές σαν «γερμανική ομάδα μίσους».
« ’Ανκαι αυτές οι ενέργειες δεν έγιναν σε καμία επίσημη σχολική σχολή ή σχολική λειτουργία, καταδικάζουμε όλες τις πράξεις αντισημιτισμού και μίσους σε όλες τις μορφές τους. Συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά αυτών των φοιτητών και να συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου» δήλωσε μέσω μέιλ ένας εκπρόσωπος της Σχολικής επιτροπής όλων των σχολείων του Newport- Mesa.
Η δήλωση πρόσθεσε ότι «παραμένουμε επικεντρωμένοι στην εκπαίδευση των μαθητών σε όλες τις πτυχές των προκλήσεων της ζωής και δεσμευόμαστε να κρατήσουμε τους μαθητές υπόλογους για τις πράξεις τους, εκπαιδεύοντάς τους σχετικά με τις συνέπειες των επιλογών τους και τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών στα σχολεία και στην κοινότητα μας».
Η Martha Fluor δήλωσε ότι η Σχολική Αρχή της Περιφέρειας θα εξετάσει πειθαρχικά μέτρα και θα συνεργαστεί με την αστυνομία, επισημαίνοντας ότι στις φωτογραφίες φαίνεται να πίνουν αλκοόλ ανήλικα παιδιά.
Είπε ότι η αντίδραση κάποιων στην κοινότητα ήταν ότι το περιστατικό ήταν “απλά μια φάρσα” και ότι οι μαθητές δεν κατάλαβαν το νόημα των πράξεών τους. Ωστόσο, είπε ότι ήταν σημαντικό να αναγνωρίσουμε στις φωτογραφίες, “το μίσος και τη μισαλλοδοξία που εμφανίστηκαν”.
Σημειώνοντας ότι η περιφέρεια έχει περίπου 22.000 σπουδαστές, πρόσθεσε:
“Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ μικρό ποσοστό των μαθητών μας που επέδειξαν πολύ κακή κρίση».
Πέρυσι, μια ομάδα μαθητών γυμνασίου στην Καλιφόρνια συλλήφθηκε επειδή σχημάτησε μια ανθρώπινη σβάστικα με το σώμα τους. Η Οργάνωση κατά της συκοφαντικής Δυσφήμησης ανέφερε πρόσφατα ότι τα αντισημιτικά επεισόδια έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και δύο δεκαετίες και σημειώθηκαν περισσότερα από 450(!) περιστατικά στα σχολεία το 2017.
Αυτή είναι η είδηση. Εντύπωση προκαλεί το πόσο επιφανειακά αντιμετωπίζεται. Ενώ το θέμα είναι άκρως πολιτικό και ανησυχητικό για το μέλλον αντιμετωπίζεται σαν να πρόκειται για μια έκδήλωση ενάντια στους Εβραίους. Το ότι δηλητηριάζεται η νεολαία των ΗΠΑ με ναζιστικές ιδέες και σύμβολα η κοινή γνώμη, οι δάσκαλοι και ο Τύπος το αντιμετωπίζουν σαν ρατσιστικό φαινόμενο και αναγγέλουν διώξεις και συνεργασία με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου χωρίς να στέκονται στην ουσία που είναι η φύση του καπιταλισμού. Μιλούν για συνέπειες για τους μαθητές και την κακή φήμη που αποκτούν τα Σχολεία. Ούτε καν για τον κίνδυνο του Ναζισμού στην αστική τους δημοκρατία, που την προβάλουν σαν την καλύτερη στον κόσμο, δεν αναφέρονται.
Και μόνο η εμφάνιση του γεγονότος και μάλιστα επανειλημένες φορές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός στην φάση της σήψης του επιτρέπει την ύπαρξη φασιστικών εκδηλώσεων, τις υποθάλπτει τις περισσότερες φορές, για να κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επικράτησης του φασισμού όταν και αν χρειαστεί. Το ότι υποκριτικά το καταδικάζει και στην ουσία το υποβαθμίζει έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει καμιά αξία για τους εργαζόμενους και τον λαό.