28 Ιουλ 2018

“Όταν οι κακουργίες πέφτουν σαν βροχή”


“Καθώς εκείνος που φέρνει ένα σπουδαίο γράμμα στη θυρίδα μετά τις ώρες εργασίας: κι η θυρίδα είναι πια κλειστή.
Καθώς εκείνος που πασχίζει να ειδοποιήσει μια πόλη για τη πλημμύρα που ‘ρχεται: αλλά μιλάει ξένη γλώσσα. Και κανένας δεν τον καταλαβαίνει.
Καθώς ο ζητιάνος που ξαναχτυπάει την πόρτα που του ΄χε ανοίξει τέσσερις φορές: και την πέμπτη απομένει πεινασμένος.
Καθώς ο λαβωμένος που τρέχει το αίμα του όσο περιμένει το γιατρό: και το αίμα δεν σταματάει να τρέχει.
Έτσι ερχόμαστε και ιστορούμε τα κακουργήματα που μας κάνανε.
Την πρώτη φορά που ιστορήσαμε πως αργοσφάζανε τους φίλους μας, κραυγή φρίκης αντήχησε. Είχανε, τότε, σφάξει εκατό. Μα όταν σφάξαν χίλιους και η σφαγή δεν είχε τελειωμό, απλώθηκε σιωπή.
Όταν οι κακουργίες πέφτουν σαν βροχή, κανένας πια δεν φωνάζει: Σταματήστε!
Όταν σωρεύονται τα εγκλήματα, γίνονται αόρατα. Όταν οι πόνοι γίνονται αβάσταχτοι, δεν ακούγονται πια οι κραυγές. Και οι κραυγές πέφτουν κι αυτές σαν καλοκαιρινή βροχή”

Bertolt Brecht (Μπέρτολτ Μπρέχτ)
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δεν υπάρχει κράτος;





Eurokinissi
«Δεν υπάρχει κράτος...», αυτήν τη φράση την ακούμε και θα την ακούσουμε πολλές φορές αυτές τις μέρες, ειδικά από όσους έζησαν τον εφιάλτη της προηγούμενης Δευτέρας, είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται, φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα να χάνονται. Η αλήθεια είναι όμως ότι κράτος υπάρχει. Κράτος υπάρχει όταν πρόκειται να εφαρμόσει πολιτική που στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκεί που χρειάζεται να ανοίξουν πεδία κερδοφόρας δράσης, να τους εξασφαλίσει κάθε είδους προστασία, κάθε νομική κάλυψη, κάθε διευκόλυνση, να τους προσφέρει απαλλαγές από φόρους, κονδύλια ενίσχυσης, χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τα συμφέροντά τους. Κράτος υπάρχει για να φορτώνει ασήκωτους φόρους στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Κράτος υπάρχει για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κομμένες και ραμμένες στην πολιτική μείωσης των κρατικών δαπανών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχειρηματικής δράσης. Κράτος υπάρχει όταν χρειάζεται για την προστασία της εργοδοσίας να κηρυχθούν απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις παράνομες, κράτος υπάρχει όταν χρειάζεται να προστατευτούν οι πλειστηριασμοί ή ...το άγαλμα του Τρούμαν. Τότε μάλιστα η κυβέρνηση και ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός με ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις λειτουργούν ρολόι! Εκεί που δεν υπάρχει κράτος... είναι εκεί που χρειάζεται να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων: Δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει την προστασία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από φυσικές καταστροφές. Αλλωστε, ακριβώς επειδή υπάρχει κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου... δεν μπορεί αυτό το κράτος να υπηρετήσει και τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό το ζήτημα ας γίνει αφορμή η εύλογη οργή και αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τον κρατικό μηχανισμό να πάει παραπέρα, ας γίνει προβληματισμός το επόμενο διάστημα για το ποιο κράτος, ποια εξουσία μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη





Είναι η ύπαρξη ζωής στη Γη κάποια παραξενιά της τύχης ή μια αναπόφευκτη συνέπεια των φυσικών νόμων; Είναι εύκολο να εμφανιστεί ζωή σε ένα νεοσύστατο πλανήτη, ή είναι ένα σχεδόν αδύνατο να συμβεί αποτέλεσμα μιας σειράς απίθανων γεγονότων; Η σημερινή επιστημονική γνώση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι μοναδικό προνόμιο του πλανήτη Γη, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη ανακαλύπτοντας ζωή - έστω και της απλούστερης μορφής - σε κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, ή δημιουργώντας ζωή στο εργαστήριο. Πρόοδοι σε διάφορους τομείς, όπως στην αστρονομία, στη μελέτη των πλανητών και τη χημεία δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην απάντηση. Αν αποδειχτεί ότι η ζωή έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο Γαλαξία, όπως ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν οι επιστήμονες, το μονοπάτι για την εμφάνισή της δεν πρέπει να είναι και τόσο δύσβατο. Και βέβαια, αν το πέρασμα από την ανόργανη χημεία στη βιολογία αποδειχτεί εύκολο, τότε το σύμπαν πρέπει να είναι γεμάτο ζωή.
Η ανακάλυψη χιλιάδων εξωπλανητών έχει πυροδοτήσει μια «Αναγέννηση» στον τομέα της μελέτης προέλευσης της ζωής. Παραδόξως, όλα τα πλανητικά συστήματα που έχουν ανακαλυφθεί φαίνονται πολύ διαφορετικά από το δικό μας. Σημαίνει άραγε αυτό ότι το δικό μας, με την ιδιαιτερότητά του, ευνοεί την εμφάνιση της ζωής; Η ανίχνευση σημείων ζωής σε έναν πλανήτη που περιφέρεται γύρω από κάποιο μακρινό άστρο δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η τεχνολογία για την αναγνώριση ανεπαίσθητων «βιοϋπογραφών» αναπτύσσεται τόσο ραγδαία, που με λίγη τύχη ίσως εντοπίσουμε μακρινή ζωή μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Για να καταλάβουμε πώς μπορεί να αρχίζει η ζωή, πρέπει να συμπεράνουμε με ακρίβεια πώς σχηματίζονται οι πλανήτες και από ποια υλικά. Μια νέα γενιά ραδιοτηλεσκοπίων δίνουν ωραίες εικόνες πρωτοπλανητικών δίσκων και χαρτογραφούν τη χημική τους σύνθεση. Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτούν νέα μοντέλα για το σχηματισμό των πλανητών από τη σκόνη και τα αέρια ενός δίσκου. Οι μη επανδρωμένες αποστολές σε κομήτες του δικού μας πλανητικού συστήματος ίσως δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη σύνθεση των υλικών από τα οποία φτιάχτηκε η Γη.
Το κλασικό πείραμα των Miller και Urey τη δεκαετία του 1950 για την παραγωγή οργανικών ουσιών από ανόργανα υλικά σε συνθήκες παρόμοιες με της αρχέγονης Γης, και μόνο υπό την επίδραση ενός συνεχούς ηλεκτρικού σπινθήρα στη θέση των κεραυνών, επιβεβαίωσε τη θεωρητική δουλειά του Σοβιετικού βιοχημικού Αλεξάντρ Οπάριν, ήδη από το 1922, αποδεικνύοντας ότι τα αμινοξέα, δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, είναι εύκολο να σχηματιστούν. Ωστόσο άλλα μόρια της ζωής αποδείχτηκε πιο δύσκολο να συντεθούν από ανόργανα υλικά με τον τρόπο αυτό και φαίνεται ότι ίσως οι επιστήμονες πρέπει να ξαναδούν από την αρχή την όλη διαδικασία για το πέρασμα από τη χημεία στη ζωή. Ο βασικός λόγος είναι ο ρόλος που φαίνεται να παίζει το RNA, ένα πολύ μακρύ μόριο που παίζει πολλαπλούς καθοριστικούς ρόλους σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής. Οχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει ως ένζυμο, αλλά μπορεί να αποθηκεύσει και να μεταδώσει πληροφορία. Ολες οι πρωτεΐνες σχηματίζονται υπό την καταλυτική επίδραση του RNA που βρίσκεται στα ριβοσώματα των κυττάρων. Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι το RNA έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο πρώτο στάδιο εξέλιξης της ζωής. Αλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ζωή εμφανίστηκε με τη συμμετοχή απλούστερων μορίων και στην πορεία εμφανίστηκε το RNA.
Από τη δουλειά στο ερευνητικό πεδίο της διαδικασίας σχηματισμού RNA προκύπτει ότι πολλές από τις ενδιάμεσες χημικές ενώσεις θα μπορούσαν να κρυσταλλώνονται μέσα από μείγματα αντιδρώντων και προϊόντων πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων, να αυτοκαθαρίζονται και να αποθηκεύονται με τη μορφή οργανικών ορυκτών - δεξαμενών υλικού που όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να δημιουργήσει ζωή. Πέρα από το πώς εμφανίστηκε το RNA πρέπει να απαντηθεί και πώς άρχισε να αντιγράφεται μέσα στα πρωτοκύτταρα. Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να βρουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τότε ίσως μπορέσουν να κατασκευαστούν στο εργαστήριο αυτοαντιγραφόμενα τεχνητά κύτταρα βασισμένα στο RNA, επιτρέποντάς μας να διερευνήσουμε πειραματικά τις οδούς προέλευσης της ζωής.
Ορισμένοι επιστήμονες ήδη αναρωτιούνται αν η ζωή όπως εμφανίστηκε στη Γη μπορεί να προέλθει από μια μοναδική διαδρομή, ή υπάρχουν πολλές τέτοιες διαδρομές από τα ανόργανα υλικά, στη βασισμένη στο RNA ζωή και στη βιολογία του σημερινού κόσμου. Αλλοι πάλι διερευνούν πιθανούς τρόπους εμφάνισης ζωής εντελώς διαφορετικής από τη γήινη (τη βασισμένη στον άνθρακα).

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Το κυβερνητικό ... σωσίβιο και τα «θέλω» των επιχειρηματιών



Ο αριθμός των ομάδων που θα μετέχουν στα αναδιαρθρωμένα πρωταθλήματα είναι η κύρια διαφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου
Eurokinissi
Ο αριθμός των ομάδων που θα μετέχουν στα αναδιαρθρωμένα πρωταθλήματα είναι η κύρια διαφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου
Την ώρα που για μια ακόμη χρονιά ερασιτεχνικά σωματεία και αθλούμενοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν το χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού καθιστώντας την άθληση πολυτέλεια για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτεύον θέμα δείχνει να είναι τα προβλήματα των ΠΑΕ και η εξεύρεση λύσης για τους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες του ποδοσφαίρου. Ακολουθώντας την πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και η νυν συγκυβέρνηση δείχνει να λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας προκειμένου να αποφευχθεί η μεγαλύτερη απαξίωση του ήδη σαπισμένου «προϊόντος» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σε τέτοιο βαθμό που παρά τους όποιους... λεονταρισμούς να προσπαθεί να πείσει τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου για την ορθότητα των λύσεων που προτείνει προκειμένου να γίνουν αποδεκτές. Λύσεις που συν τοις άλλοις περιλαμβάνουν και ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο προς τους επιχειρηματίες, το οποίο έχει εξασφαλιστεί κατόπιν προσπαθειών της ίδιας της κυβέρνησης.
Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον στο χώρο μονοπώλησαν τα προτεινόμενα σχέδια από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, για την περίφημη αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών. Αν και ως στόχος των σχεδίων αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι η «κάθαρση» στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εντούτοις είναι εμφανής μια ακόμη προσπάθεια της πολιτείας προκειμένου να σώσει το ίδιο το «προϊόν» από τα στοιχεία που το απαξιώνουν και φυσικά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο μέσω του διαχωρισμού τους (π.χ. σε καλούς και λιγότερο καλούς). Η δημιουργία ενός ελκυστικού «προϊόντος» και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των αρνητικών παραγόντων που συνεπάγονται απώλεια κερδών είναι στα συγκεκριμένα σχέδια ο στόχος, παρά τις όποιες μεγαλοστομίες των κυβερνώντων. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πέραν των όποιων σχεδίων αναδιάρθρωσης, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία γίνεται αρωγός στο να βελτιωθούν οι συνθήκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στα πλέον πρόσφατα παραδείγματα συγκαταλέγεται και η καθοριστική συμβολή της (και στο οικονομικό μέρος) στα σχέδια της τοποθέτησης του περίφημου συστήματος ηλεκτρονικής υποβοήθησης του διαιτητή, VAR, που αναμένεται να εφαρμοστεί κάποια στιγμή από τη νέα σεζόν.

Το ρετουσάρισμα του «προϊόντος» είναι ο βασικός στόχος των σχεδίων της πολιτείας που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο
Eurokinissi
Το ρετουσάρισμα του «προϊόντος» είναι ο βασικός στόχος των σχεδίων της πολιτείας που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο
Με πλεονέκτημα την εξασφάλιση ενός σημαντικού οικονομικού ποσού που φθάνει τα 350 εκατ. ευρώ για μια πενταετία η κυβέρνηση προτείνει τη δική της εκδοχή για το πώς πρέπει να λειτουργήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καλώντας τους επιχειρηματίες να την δεχθούν. Τα συγκεκριμένα χρήματα προβλέπεται να δοθούν ως τηλεοπτικό συμβόλαιο στις ομάδες μέσω της σύμπραξης ΕΡΤ - ΝΟVA, η οποία θα φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου (30 εκατ. από ΕΡΤ συν 30 - 40 από τη ΝΟVA), το οποίο θα είναι κλειστό για πέντε χρόνια.
Ωστόσο προκειμένου να δοθούν αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση προτείνει μια πλήρη αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα. Τα σχέδια προβλέπουν από τη μεθεπόμενη σεζόν 2019/20 το σπάσιμο της νυν Super League των 16 ομάδων σε δύο πρωταθλήματα, με επωνυμίες Super League 1 και Super League 2, με 12 ομάδες το καθένα. Επίσης, τη δημιουργία μιας νέας Football League με συμμετοχή επίσης 12 ομάδων.
Ναι μεν αλλά... από τους επιχειρηματίες
Ωστόσο μέχρι τις αρχές της βδομάδας που πέρασε τα όποια σχέδια της κυβέρνησης δεν βρήκαν αποδοχή από τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Αν και μετά από διαβουλεύσεις υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της νέας σεζόν, αυτή δεν ήταν συνολική. Οπως έχει διαφανεί, η κυριότερη αιτία της διαφωνίας είναι ο προτεινόμενος αριθμός των ομάδων αφού από πλευράς Λίγκας αντιπροτάθηκε η παρουσία 14 ομάδων (και όχι 12) από τη σεζόν 2019/20 και να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης (από τις επόμενες σεζόν). Τα μέλη της Super League δείχνουν να συμφωνούν με τις υπόλοιπες κυβερνητικές προτάσεις αφού αποτελούν ...σωσίβιο για τα κέρδη τα οποία κινδυνεύουν από την απαξίωση του «προϊόντος» που διαχειρίζονται. Είναι χαρακτηριστικό πως ενόψει της νέας σεζόν και ενώ απομένει λιγότερο από ένας μήνας για την προγραμματισμένη έναρξη (25 - 26 Αυγούστου), επτά από τις δεκαέξι ΠΑΕ που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτό, ανάμεσα στις οποίες ο Παναθηναϊκός, μέχρι και πριν από λίγες μέρες παρέμεναν τηλεοπτικά άστεγες μετά και το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης που υπήρξε. Μάλιστα, το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε κρυφό χαρτί της κυβέρνησης για πίεση προς τους επιχειρηματίες προκειμένου να δεχθούν τα σχέδια της αναδιάρθρωσης (μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν), με την ΕΡΤ να προτίθεται να καλύψει τις συγκεκριμένες ΠΑΕ για το νέο πρωτάθλημα.

Η κατάσταση στα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελεί το... κρυφό χαρτί των κυβερνητικών σχεδίων για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων
Eurokinissi
Η κατάσταση στα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελεί το... κρυφό χαρτί των κυβερνητικών σχεδίων για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων
Η φημολογία των προηγούμενων ημερών ήθελε τη Λίγκα να μιλάει με άλλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια προκειμένου να λύσει αρχικά το πρόβλημα των επτά άστεγων ΠΑΕ για τη νέα σεζόν και να μελετούνται εναλλακτικές λύσεις για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τα σχέδια του υφυπουργού. Ωστόσο, οι κόντρες συμφερόντων στο εσωτερικό της Λίγκας κάνουν το μέτωπο των επιχειρηματιών να μη δείχνει τόσο συμπαγές αφού οι πληροφορίες θέλουν αρκετές ΠΑΕ να είναι υπέρ των σχεδίων του υφυπουργού.
Την ίδια στιγμή εκτός από τις ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας αντιδρούν και οι ομάδες της Football League για το θέμα του αριθμού των ομάδων.

TOP READ