Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 
Ο δρόμος των κομμουνιστών
Το ΚΚ Σουηδίας συμμετέχει για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές από το 1994 που η Σουηδία έγινε μέλος της ΕΕ, επί ελληνικής προεδρίας με διαπραγματευτή τον τότε υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο και σε ρόλο μεταφραστή τον ΓΑΠ!
Στο ψηφοδέλτιό τους έχουν και Έλληνα μετανάστη, συνδικαλιστή, τον Γιάννη Κωνσταντή.
Ο δρόμος του κομμουνιστικού κόμματος Σουηδίας, SKP, που μόλις πριν λίγα χρόνια έκανε πιο ενεργή την παρουσία του και την ταξική στροφή του είναι ανηφόρα. Έχει απέναντι του μια από τις πιο ισχυρές και μεθοδικές αστικές τάξεις και τον εργοδοτικό, διαβρωτικό συνδικαλισμό.
Έχει ακόμη πρακτικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει σε μιά χώρα που είναι 3πλάσια σε έκταση από την Ελλάδα και πρέπει τα ψηφοδέλτια να τα διαθέσουν τα ίδια τα μέλη αφού παίρνουν για πρώτη φορά μέρος στις Ευρωεκλογές και άρα δεν στέλνονται με το ταχυδρομείο στα εκλογικά τμήματα.
Σε ανακοίνωσή του ζητά όπου οι ψηφοφόροι δεν βρίσκουν δικό του ψηφοδέλτιο να γράφουν στο λευκό “Sveriges Kommunistiska Parti” δηλαδή (ΚΚ Σουηδίας)  προσέχοντας την ορθογραφία γιατί αλλιώς θα ακυρωθεί. Ζητά ακόμη από τους οπαδούς τους σε διαφορετικές πόλεις να παραγγείλουν μαζικά ψηφοδέλτια και να τα διαθέσουν οι ίδιοι στα εκλογικά τμήματα.

Η Σουηδική πραγματικότητα

Τα σχολεία είναι τα περισσότερα εργολαβικά, ιδιωτικά, το ίδιο και τα Νοσοκομεία. Οι Δήμοι είναι επιχειρήσεις δημοσίου δικαίου στηριγμένοι στην τοπική φορολογία, αλλά στην ουσία κουφάρια αφού τις περισσότερες αρμοδιότητες τις έχουν δώσει στους εργολάβους. Το ίδιο και τα Νοσοκομεία που ανήκουν στις Νομαρχίες. Όλα λειτουργούν με την αρχή κόστους οφέλους. Ότι δεν έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κλείνει. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για πολλές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Σουηδίας στο ΑΤΕΧΝΩΣ.
skp1

Οι άνθρωποι έγιναν πελάτες και όλα τα άλλα ιδιωτικά

Οι δημότες είναι «πελάτες». Το ίδιο και οι άρρωστοι. Το ίδιο και τα παιδιά στο σχολείο και οι γονείς τους. Το ίδιο και οι ένοικοι στα γηροκομεία. Οι μισθοί είναι ατομικοί και διαφοροποιημένοι για τον καθένα ξεχωριστά. Και οι όποιες αυξήσεις μισθού είναι ατομικά διαφοροποιημένες ανάλογα με την απόδοση που περιέχει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και υποταγή!
Οι συγκοινωνίες, τα αεροδρόμια, η ενέργεια, οι δρόμοι, τα δάση είναι ιδιωτικά. Το ίδιο και ο ορυκτός πλούτος, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, οι ανεμογεννήτριες, η γεωθερμία.

 Κοινωνική εγκατάλειψη

Τα συνδικάτα είναι εργοδοτικά και κατά των κινητοποιήσεων, υπέρ της εργασιακής ειρήνης που έχει τσακίσει τα λαϊκά εισοδήματα. Ο ρόλος τους είναι να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης και να αυξάνουν με σκανδαλώδη τρόπο τους μισθούς τους.
Ο ΟΑΕΔ πάει για κλείσιμο για να αντικατασταθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες ενοικίασης προσωπικού. Η σύνταξη πήγε στα 67 και όπου νάναι στα 69. Το δικαίωμα στην απεργία περιορίζεται. Κονδύλια κεντρικά για την Υγεία και την Παιδεία, που δεν είναι καθόλου δωρεάν, δίνονται μόνο με την μορφή επιδομάτων δράσεων, λιγοστεύουν συνεχώς και αποσύρονται όταν ολοκληρωθούν. Η ανεργία στους νέους έφτασε το 24%. Συμμορίες διοικούν τα γκέτο των μεταναστών και των κοινωνικά απόκληρων στα προάστια των μεγαλουπόλεων που εγκαταλείπονται από κάθε κοινωνική υποδομή.

 Ο Εθνικισμός η λύση του κεφαλαίου;

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι με αντεργατικούς και αντιλαϊκούς όρους που έβαλαν το Κέντρο και οι Φιλελεύθεροι αλλά και με την στήριξη του “Αριστερού” κόμματος έφτιαξαν κυβέρνηση. Στόχος η πλήρη ισοπέδωση όποιας κοινωνικής πολιτικής έχει απομείνει.
Ο Εθνικισμός και ο ρατσισμός καλπάζει αποτέλεσμα της απόγνωσης και απογοήτευσης. Η ενίσχυση των Εθνικιστών που το κόμμα τους το ίδρυσαν φασίστες και οπαδοί του Χίτλερ, απορροφά τους κραδασμούς της κρίσης του καπιταλισμού. Ενοχοποιούνται οι πρόσφυγες σαν αιτία της κρίσης και της λιτότητας.

Η αντεπίθεση του κεφαλαίου

Οι φοροαπαλλαγές κεφαλαίου και κέρδους μετοχών συνεχώς αυξάνονται. Καταργήθηκε ο φόρος μεγάλης περιουσίας, κληρονομιάς, μεταβίβασης κληρονομιάς. Ότι κόβεται από την κοινωνική πολιτική καταλήγει στα ταμεία των μονοπωλίων για να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό και να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Οι μισθοί των μεγάλων στελεχών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ενώ  ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στα πάντα, ιδιαίτερα στα σπίτια, στο ηλεκτρικό,στις συγκοινωνίες τρώει τον μισθό των εργατών.

Σουηδικός ιμπεριαλισμός

Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές Σουηδικές επιχειρήσεις λυμαίνονται, εκτός από τον Σουηδικό λαό, τις Βαλτικές χώρες, το Μπαγκλαντές, την Σομαλία, την Αιθιοπία. Τα Σουηδικά όπλα οπλίζουν το χέρι της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, στην Συρία. Η Σουηδία συμμετέχει σε όλα τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Συμμετέχει σε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και τους περιορισμούς για την Κούβα, την Βενεζουέλα, την Ρωσία. Η περήφανη “ουδέτερη” Σουηδία, ο «ηθικός ομφαλός» της γης, η κοινωνία της ευημερίας σε συνθήκες καπιταλισμού δεν υπάρχει πια και όταν υπήρχε ήταν μόνο στα μυαλά των οπαδών του “τρίτου” δρόμου. Είχε βέβαια μιά καλύτερη εισοδηματική και κοινωνική πολιτική μια που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντα καθόταν πάνω από τους διαπραγματευτές η σκιά της Σοβιετικής Ένωσης και το φάντασμα του κομμουνισμού.

Η θέληση των κομμουνιστών

Η θέληση των κομμουνιστών της Σουηδίας είναι μεγάλη ώστε να βρίσκονται στην μεγάλη οικογένεια της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, να συμμετέχουν για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές παλεύοντας για τους ίδιους στόχους με τα άλλα ΚΚ της Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΕ, για τον σοσιαλισμό. Αγαπούν και σέβονται το ΚΚΕ όπως και τον αγωνιζόμενο Ελληνικό λαό και το διακηρύσσουν δημόσια. Τους αξίζει καλή επιτυχία!