17 Σεπ 2020

Υποχρεωτική στείρωση σε μετανάστριες σε κέντρα κράτησης της Τζόρτζια στις ΗΠΑ

 

Μνήμες μιας από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ, της εφαρμογής – επί δεκαετίες σε κάποιες πολιτείες -προγράμματος ευγονικής μέσω της στείρωσης “ανεπιθύμητων” μειονοτήτων φέρνει στο νου η καταγγελία νοσηλεύτριας που εργαζόταν σε κέντρο κράτησης της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στη Τζόρτζια. Η Nτον Γούτεν, που συνυπογράφει την καταγγελία μαζί με σειρά οργανώσεων προστασίας των μεταναστών της πολιτείας, υπέβαλε αναφορά στην υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας (Homeland Security) τη Δευτέρα, όπου υποστηρίζει πως παρατήρησε ένα υψηλό ποσοστών υστερεκτομών , δηλαδή αφαίρεσης μήτρας μεταξύ των μεταναστριών του κέντρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, πιθανόν ένα ποσοστό των γυναικών να χρειάζονταν την επέμβαση, “αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο χάλια όλες οι μήτρες”.

Η Γούτεν μάλιστα περιγράφει μια συγκεκριμένη περίπτωση νέας γυναίκας στην οποία αφαιρέθηκε η λάθος ωοθήκη. “Όποια βλέπει [ο γυναικολόγος του κέντρου κράτησης] κάνει υστερεκτομή – σχεδόν όλες.Έβγαλε ακόμα και τη λάθος ωοθήκη μιας νέας γυναίκας [αναφέρει το όνομα της μετανάστριας]. Υποτίθεται πως θα τις αφαιρούσαν την αριστερή ωοθήκη λόγω κύστης, εκείνος έβγαλε τη δεξιά. Ταράχτηκε. Έπρεπε να γυρίσει να βγάλει και την αριστερή, καταλήγοντας σε ολική υστερεκτομή. Ήθελε ακόμα παιδιά – και τώρα πρέπει να γυρίσει σπίτι της και να πει στον άντρα της πως δεν μπορεί να κάνει παιδιά … λέει πως δεν ήταν εντελώς ναρκωμένη στην αναισθησία και τον άκουσε να λέει στη νοσοκόμα ότι αφαίρεσε λάθος ωοθήκη”. Στην αναφορά δεν αναφέρεται το όνομα του γιατρού ή ο αριθμός των γυναικών που φέρεται να εξαναγκάστηκαν στην επέμβαση, ούτε πότε έγιναν τα περιστατικά.
Το κέντρο κράτησης από την πλευρά τους αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες, δηλώνοντας παράλληλα – σε μια εμφανή απόπειρα απαξίωσης των καταγγελιών- πως “σε γενικές γραμμές, ανώνυμοι, αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, χωρίς επαληθεύσιμες λεπτομέρειες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον αρμόζοντα σκεπτικισμό που τους αξίζει”. Επισήμως, από το 2018 μόνο δύο γυναίκες του επίμαχου κέντρου έχουν υποστεί υστερεκτομή, σύμφωνα με τις ιατρικές ενδείξεις και την ανάλογη έγκριση της επέμβασης. Ωστόσο σύμφωνα με μετανάστρια του κέντρου που μίλησε σε μια από τις οργανώσεις που συνυπογράφουν την καταγγελία, η ίδια μίλησε με 5 γυναίκες που είχαν υποστεί αφαίρεση μήτρας στο διάστημα Οκτώβρη-Δεκέμβρη 2019: “Όταν συνάντησα όλες αυτές τις γυναίκες που εγχειρίστηκαν, νόμιζα πως είμαι σαν πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωση. Είναι σαν να πειραματίζονται με τα σώματά μας”, αναφέρει η γυναίκα, που διατηρεί την ανωνυμία της.
Η ίδια η Γούτεν προσθέτει ότι μιλώντας με μετανάστριες, της έγινε σαφές ότι οι γυναίκες δεν καταλάβαιναν πλήρως γιατί γινόταν η επέμβαση, άρα δεν ήταν σε θέση και να συναινέσουν σε αυτή: “Αυτές οι μετανάστριες, δε νομίζω ότι πραγματικά, ολοκληρωτικά καταλαβαίνουν τι θα γίνει, ανάλογα με το ποιος τους το εξηγεί”. Η νοσοκόμα προσθέτει ακόμα στην καταγγελία της τα ελλιπή μέτρα κατά του κορονοϊού. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθης στα κέντρα κράτησης σε όλες τις ΗΠΑ, με καταγγελίες για “θεραπεία” του κορονοϊού με κοινά ΜΥΣΥΦΑ κρυολογήματος, συνωστισμό και μεταφορές μεταναστών παρά τον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας. Συνολικά 5799 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε κέντρα κράτησης της χώρας, ανάμεσά τους και 42 σε αυτό της κομητείας του Irwin, όπου εργάστηκε η καταγγέλλουσα.
Με πληροφορίες από CNN

O Νέος "Παρθενώνας" των Αρίστων...

 


 Οι σκηνές στο Καρά Τεπέ πλάι στην θάλασσα! 

Στημένες πάνω σε χώμα. Ούτε καν χαλίκι δεν έριξαν. Ποιός θα μπορούσε να ζήσει εκεί χειμώνα καιρό, με τις βροχές να μετατρέπουν το χώμα σε λάσπη και τους βοριάδες να σηκώνουν κύματα;

Και δεν μιλάμε καν για στέρεα γη αλλά για μπάζωμα που έγινε για επέκταση.
Τί θα γίνει αν το χειμώνα ξεσπάσει μια μεγάλη κακοκαιρία; Θα πνιγούν οι άνθρωποι που γλύτωσαν τον πνιγμό;
Ποιοί είχαν τη μεγαλοφυή ιδέα να επιλέξουν αυτό το μέρος για να στήσουν τις σκηνές;
 Ποιοί είναι αυτοί που εγκληματούν;
Τελικά το ζητούμενο είναι να εξολοθρευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από ιώσεις, πνευμονίες, COVID, φυματίωση, πνιγμό; 
Αν είναι αυτό το ζητούμενο, τότε η επιλογή είναι άριστη!


2,9 εκατομμύρια για νοίκια στον Καρά Τεπέ μέχρι το… 2025, στην κατά τα άλλα προσωρινή δομή!

142.051 για τους τέσσερις μήνες του 2020 και από 550.000 το χρόνο, για τα έτη 2021 έως 2025, προκειμένου να νοικιαστούν οι εκτάσεις του Καρά Τεπέ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

 Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 15/9/2020

2,9 εκατομμύρια για νοίκια στον Καρά Τεπέ μέχρι το… 2025, στην κατά τα άλλα προσωρινή δομή!

«Λεφτά με το τσουβάλι» αλλά και απόδειξη ότι η προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ κάθε άλλο παρά προσωρινή είναι. 

Το «Ν» αποκαλύπτει σήμερα, δημοσιοποιώντας τα σχετικά έγγραφα, ότι για την περίοδο Σεπτέμβριος 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2025, το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου δίνει το αστρονομικό ποσό των 2.9 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για την ενοικίαση εκτάσεων ξερής και εγκαταλειμμένης γης στον Καρά Τεπέ. Προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο μόνιμο ΚΥΤ.

Συγκεκριμένα με δυο χθεσινές (14.9.2020) αποφάσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αναρτήθηκαν στο «Διαύγεια» δεσμεύονται τα παρακάτω ποσά:

-        142.051 ευρώ για την ενοικίαση  γεωτεμαχίων για τη λειτουργία προσωρινής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έως τις 31.12.2020.

-        Επίσης δεσμεύονται άλλα 2.750.000 ευρώ (550.000 ευρώ το χρόνο) για τη μίσθωση των ίδιων γεωτεμαχίων στην περιοχή Καρά Τεπέ!

Ας σημειώσουμε ότι στις εκτάσεις αυτές που ανήκουν εξ αδιαιρέτως σε απογόνους γνωστής οικογένειας της παλιάς Μυτιλήνης, έχουν αρχίσει ήδη να πραγματοποιούνται χωματουργικές εργασίες, σε κάποια δε τμήματα στήνονται και σκηνές. Εκτείνονται δε πέραν του οικοπέδου του πεδίου βολής ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και φτάνει μέχρι και πίσω από το σούπερ μάρκετ Lidl, Σε επαφή δηλαδή από τη μια μεριά με επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου από την παλιά ΕΦΑΜ μέχρι και το πεδίο βολής και από την άλλη μεριά, μέχρι τη θάλασσα.

Η ενοικίαση του συγκεκριμένου χώρου αποδεικνύει προφανώς ότι η νέα, κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενη «προσωρινή», δομή στον Καρά Τεπέ είναι ο χώρος όπου θα αναπτυχθεί το μόνιμο ΚΥΤ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Το μέγεθος δε της όλης έκτασης, πολλές εκατοντάδες στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης και της έκτασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δείχνει ότι θα είναι ένα τεράστιο ΚΥΤ πολύ μεγαλύτερο αυτό της Μόριας, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άμεση επαφή με κατοικημένες περιοχές και πολλές δεκάδες επιχειρήσεις, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό Παναγιύδα.

Ας σημειωθεί ότι όπως λέχθηκε από ανθρώπους της κτηματαγοράς στη Μυτιλήνη, το ύψος του ενοικίου είναι ίσως μεγαλύτερο και από το ύψος του ποσού που απαιτείτο μέχρι πρότινος για την αγορά της έκτασης.

BIG BROTHER σαν να λέμε κοινωνία του Όργουελ

 


 


BIG BROTHER Ή ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ (1)
του Βασίλη Λιόση
Το Big Brother εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση πριν από 20 χρόνια, δάνειο από ξένη παραγωγή (η ελληνική τηλεόραση δεν έχει την ικανότητα να παράγει ούτε τα δικά της σκουπίδια. Ακόμη κι αυτά τα αγοράζει).
Το τηλεοπτικό αυτό παιχνίδι, για όσους δεν το θυμούνται, πήρε το όνομά του από το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, 1984. Στο έργο του αυτό ο Όργουελ περιέγραφε τον Μεγάλο Αδελφό ως ένα δυναστικό πρόσωπο που παρακολουθεί τους πάντες μέσω καμερών.
Εσχάτως, ένας εκ των παικτών δήλωσε την πρόθεσή του να βιάσει μία παίκτρια σε περίπτωση που «δεν του κάτσει», ξεπερνώντας κάθε όριο και προάγοντας τη λεγόμενη κουλτούρα βιασμού.
Μπορεί ένα τέτοιο απόρριμμα να παράγει ιδεολογία και πολιτική; Μπορεί το τίποτα να είναι κάτι; Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ναι. Ας δούμε το γιατί.
1) Ο Big Brother εξοικειώνει τον κόσμο με ένα δυστοπικό μέλλον όπου οι πάντες ελέγχονται πλήρως σε κάθε πτυχή της ζωής τους από την εξουσία. Ο έλεγχος συμπεριφορών, συναισθημάτων, ιδεών, στάσης ζωής είναι απαραίτητη προϋπόθεση υποταγής που μάλιστα γίνεται πιο επιτακτική σε περιόδους κρίσης. Οι κάμερες μπήκαν σιγά σιγά στη ζωή μας: στους δρόμους, στα αεροδρόμια, στα super market, εσχάτως και στα σχολεία κι έτσι στο τέλος μέσα από μικρές αλλά συνεχείς δόσεις δεν θα έχουμε καταλάβει τι έχει συμβεί. Στον μιθριδατισμό αυτό ο Big Brother έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο αφού οι κάμερες νομιμοποιούνται να βγάζουν σε δημόσια θέα την προσωπική ζωή.
2) Ειδικά οι νέοι άνθρωποι διαπαιδαγωγούνται στο να αναλώνονται σε συζητήσεις και τριβές δίχως καμία ουσία. Συζητήσεις για την κρίση, την ανεργία, τη φτώχια, τον ρατσισμό, την παιδεία, την τέχνη, δεν έχουν καμία θέση. Κάποτε η CIA φύτεψε στο κίνημα των χίπις τα ναρκωτικά για να κρατήσει το κίνημά τους εν υπνώσει και να θάψει τη ριζοσπαστικοποίησή του. Σήμερα οι νέοι εθίζονται να συζητάνε για ό,τι πιο βαρετό και ανούσιο και η ύπνωση επιτυγχάνεται μέσω τέτοιων τηλεοπτικών εκπομπών. Ωστόσο, το ξαναλέμε: το ανούσιο παράγει ουσία κι εν προκειμένω η ουσία είναι η απάθεια και η αδιαφορία για ό,τι καθορίζει τη ζωή μας.
3) Ειδική ιδεολογική λειτουργία επιτελείται στο ζήτημα της ανεργίας και της έννοιας της ευκαιρίας. Δεν υπάρχουν δικαιώματα. Άλλωστε μας το είπε ο Κυρανάκης. Η ανεργία δεν είναι δομικό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού αλλά δομικό πρόβλημα αυτών που δεν ξέρουν να συντάξουν βιογραφικό. Το θέμα, λοιπόν, είναι να αρπάξεις την ευκαιρία. Και το Big Brother είναι μία ευκαιρία (ειδικά σήμερα που η ανεργία των νέων είναι κοντά στο 35%) είτε για να γίνεις γνωστός και κάπου να βολευτείς στον «μαγικό» κόσμο της τηλεόρασης είτε για να κερδίσεις τα 100.000 ευρώ.
4) Οι παίκτες εκπαιδεύονται στην κατάστρωση στρατηγικής (πρόκειται για ορολογία που χρησιμοποιείται από τους ίδιους) προκειμένου να γίνουν αρεστοί στο τηλεοπτικό κοινό. Δεν πρόκειται για κάποιο προϊόν αυταρέσκειας, αν και αυτή είναι φανερό πως υπάρχει, αλλά προϊόν της επιθυμίας για νίκη. Μπροστά στην επιδίωξη αυτή δεν υπάρχει φραγμός: η υποκρισία, η κατάδοση, οι στημένοι καυγάδες, η δήθεν συγκίνηση, ο αυτοεξευτελισμός, οι λυκοφιλίες (ζητάω συγγνώμη από τους λύκους), η προβολή επίμαχων σημείων του σώματος, όλα είναι αποδεκτά.
5) Το Big Brother, επίσης, αποθεώνει την εικόνα. Οι παίκτες επιλέγονται ώστε να «γράφουν» στο γυαλί. Καλοσχηματισμένοι κοιλιακοί και μούσκουλα για τα αγόρια, χυμώδη κορμιά για τα κορίτσια. Αλλά πλασάρουνε και το διαφορετικό. Όχι από διάθεση αντιρατσισμού και υπεράσπισης της διαφορετικότητας, αλλά γιατί πρέπει να απευθυνθούνε σε όλο το τηλεοπτικό κοινό: και στους ευτραφείς και στις σεξουαλικές μειονότητες και στους μεσήλικες και στους μετανάστες. Το προϊόν πρέπει να πωληθεί σε όσο το δυνατό περισσότερους. Η εικόνα τελικά επιτελεί ένα διπλό ρόλο: μεγιστοποίηση των κερδών και αποθέωση της ευτελούς.
6) Το τηλεοπτικό αυτό παιχνίδι, μαζί και με άλλα του παρελθόντος, παράγουν μία απολύτως στρεβλή αντίληψη για την έννοια της συμμετοχής και της δημοκρατίας. Το ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν από το παιχνίδι το αποφασίζουν οι τηλεθεατές οπότε δημιουργείται μία επίφαση δημοκρατίας. Υπερβολική εκτίμηση; Θα θυμίσουμε πως στο παρελθόν ο αμερικανοτραφής Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως αυτού του είδους οι εκπομπές προωθούνε την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας!
Είναι ασφαλώς ανησυχητικό το γεγονός ότι η τηλεθέαση για ένα τέτοιο σκουπίδι ήταν υψηλή και κυμάνθηκε στο 25%. Ωστόσο, ας είμαστε επιφυλακτικοί για δυο λόγους: πρώτο, γιατί κατά καιρούς η εγκυρότητα αυτών των μετρήσεων έχει αμφισβητηθεί και δεύτερο, γιατί ακόμη κι αν είναι αληθή τα νούμερα υπάρχει πάντα το ερώτημα αν αυτοί που δέχονται την τοποθέτηση των μηχανών μέτρησης στο σπίτι τους είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Επιπλέον, στον βαθμό που το 25% είναι ακριβές δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το 75% αρνήθηκε να δει το τηλεοπτικό εξάμβλωμα. Τρεις στους τέσσερις αρνήθηκαν να καταναλώσουνε τη σαβούρα του ΣΚΑΪ.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστος ο θλιβερός Ανδρέας Μικρούτσικος που αφού τον αναστήλωσαν με μποτοξάρισμα, συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει στην πρώτη εμφάνισή του στο Big Brother. Αναμφίβολα μπορεί να του απονεμηθεί το πρώτο βραβείο της παρλαπίπας και πάντα αναφύεται το ερώτημα πώς δυο άνθρωποι που ήταν αδέλφια είχαν τόσο διαφορετικές πορείες. Ο ένας, ο Θάνος, γράφοντας συγκλονιστική μουσική και παίρνοντας προοδευτική θέση στα πολιτικά δρώμενα και ο άλλος να μιλάει παράγοντας σαπουνόφουσκες πιο πολλές και από τα πιστολάκια που πουλάνε στα πανηγύρια.
Εντυπωσιακό το σπίτι του εγκλεισμού. Τζακούζι, πισίνα και γρασίδια. Αστραφτερό το στούντιο. Όπως και να έχει όμως, τα σκουπίδια όσο κι αν τα τυλίξεις με χρωματιστά χαρτιά, όσες εντυπωσιακές κορδέλες κι αν τους βάλεις, με όσα αρώματα κι αν τα ποτίσεις, η αποφορά τους είναι δεδομένη.
(1) Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ΕΦΣΥΝ στις 16/9.






Οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους


Τις προηγούμενες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, σχετικά με τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με αυτή, 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν σημαντική μείωση των πωλήσεών τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ το 50% αυτών εκτιμούν ότι αυτή η μείωση είναι μεγαλύτερη του 30%.

Ομως αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να είναι ενιαία στον λεγόμενο «εμπορικό κόσμο». Σε σχόλιο του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ στις 24/7, σχετικά με την εξέλιξη του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που κρατούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, αλλά και όσες έχουν τζίρο πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο), η κατάσταση εμφανιζόταν αισθητά καλύτερη.

Αντίστοιχα στοιχεία για τη βαθιά διαίρεση που υπάρχει στον «εμπορικό κόσμο» ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, συναντά κανείς και στο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με αυτό, «...τα ποσοστά επιδείνωσης των μεγαλύτερων επιχειρήσεων... είναι χαμηλότερα κατά 7-10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ όσον αφορά τον κύκλο εργασιών κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες». Αντίστοιχα, σε σχέση με τις προγραμματισμένες επενδύσεις η διαφορά ανέρχεται ομοίως στις 5-7 ποσοστιαίες μονάδες.

* * *

Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν από τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων:

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις στις εμπορικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να ανακάμπτουν με τον ίδιο ρυθμό που επιβραδύνθηκαν λόγω lockdown. Η αιτία δεν είναι άλλη από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση στην οποία έχει περάσει η ελληνική οικονομία, αλλά και την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων, την τάση δηλαδή συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης που συνεχίζεται με αυξημένη ένταση στον κλάδο. Οσο δεν συνειδητοποιείται αυτή η πραγματικότητα, τόσο και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι θα «αιφνιδιάζονται» από την κατάσταση που θα διαμορφώνεται στον κλάδο.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μέσω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, ήταν μέτρα μιας χρήσης, τα οποία έχουν αφήσει τώρα τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους στο ...«έλεος του Κυρίου». Αλήθεια, ποιος αυτοαπασχολούμενος μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ακόμα και αν αυτές μετατεθούν για 2-3 μήνες ακόμα; Πώς θα αντιμετωπιστεί από τους αυτοαπασχολούμενους η μεγάλη αύξηση της συσσώρευσης χρεών π.χ. στην εφορία, στο ταμείο, αν δεν επιβληθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης, όπως η εδώ και τώρα επιστροφή σε αφορολόγητο 12.000 ευρώ ή ακόμα και η διαγραφή μέρους των χρεών τους σε Δημόσιο και τράπεζες, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ;

Και μιας και είμαστε ήδη και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, πώς ο αυτοαπασχολούμενος στο εμπόριο θα διασφαλίσει ότι αυτός και η οικογένειά του θα «βγάλει» αυτόν τον δύσκολο χειμώνα αν δεν παλέψει μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες και εργαζόμενους για την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων, τη δραστική αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών για να καλυφθούν τα πολύ μεγάλα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία; Αν δεν απαιτήσει, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, π.χ. να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των παιδιών μέσα στις τάξεις;

* * *

Κόντρα στις προτροπές της κυβέρνησης για «εθνική ομοψυχία» και τις χρεοκοπημένες διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι χρειάζεται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να μη συμβιβαστούν με τη μόνιμη επωδό των κυβερνήσεων περί «αντοχών» της οικονομίας, όταν και οι ίδιοι βλέπουν δισεκατομμύρια ευρώ να κυκλοφορούν για τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν την κάλυψη των αναγκών τους, την ανατροπή των νόμων που βρίσκονται σε ισχύ όπως η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, οι κατασχέσεις, που τους οδηγούν συντεταγμένα στην ανασφάλεια και το λουκέτο. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ήδη παίρνονται σε μια σειρά Συλλόγους χρειάζεται να πυκνώσουν και να μαζικοποιηθούν, να συναντηθούν με τους αγώνες των ταξικά προσανατολισμένων εργατικών σωματείων, με τους μαζικούς φορείς των βιοπαλαιστών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών για να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης πρέπει να βρεθούν οι ίδιοι οι κομμουνιστές, ανοίγοντας θαρρετά τη συζήτηση για τις αιτίες αυτής της κατάστασης, δυναμώνοντας την αμφισβήτηση απέναντι στα «ιερά και τα όσια» της ελεύθερης αγοράς, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, απέναντι στη στρατηγική που προωθείται από κυβερνήσεις - ΕΕ για τη θωράκιση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Σε αυτές τις σύνθετες εξελίξεις η παρέμβασή μας μπορεί και πρέπει να αφήσει το αποτύπωμά της στα πιο λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, που έχουν κάθε συμφέρον να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ.


Νίκος ΣΦΑΝΤΟΣ
Μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παραμύθια «ενίσχυση»


Το απατηλό κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει με πάταγο με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η «σταδιακή μικρή αύξηση» στην εξάπλωση του κορονοϊού ήδη «ζορίζει το σύστημα Υγείας». Στην Αττική, το 70% των κλινών για την Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες, όταν οι επιστημονικές εκτιμήσεις προειδοποιούν ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση μέσα στους 7 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την πραγματική αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων που διαμόρφωσε η πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικές παραδοχές επιβεβαιώνουν τις καθημερινές καταγγελίες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και δομών, που δεν λύνονται με προσωρινές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και μηχανημάτων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο κ.ο.κ.

Στο «ζόρισμα» του συστήματος Υγείας αντικατοπτρίζεται η ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς, με τις τεράστιες λίστες αναμονής για ιατρικά ραντεβού, εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία, οι οποίες απογειώθηκαν ακόμα παραπέρα μέσα στην πανδημία. Αποτυπώνονται οι αποκαλυπτικές καταγγελίες των υγειονομικών για την εντατικοποίηση και τις συνέπειές της, για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις τεράστιες ελλείψεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αυτό της ΜΕΘ του «Αττικόν», όπου υγειονομικοί που ήταν πιθανά κρούσματα δεν βγήκαν σε καραντίνα και κλήθηκαν να συνεχίσουν να δουλεύουν... γιατί δεν υπήρχε κανείς να τους αντικαταστήσει, μέχρι τελικά να επιβεβαιωθούν 5 κρούσματα.

Σε πλήρη αντίθεση με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για «διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι μόλις 229 κλίνες είναι διαθέσιμες πανελλαδικά για τις ανάγκες του κορονοϊού, ενώ «στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε φτάσει τις 400». Επιβεβαιώνεται δηλαδή και από αυτήν την πλευρά ότι η περιβόητη «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας» ήταν η συνέχιση της πολιτικής των προσωρινών «μπαλωμάτων».

Ετσι και τώρα, ο «σχεδιασμός για αύξηση των κλινών ΜΕΘ - Covid, όπως έκανε και την πρώτη φάση της πανδημίας», τον οποίο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, σημαίνει νέα «μπαλώματα» και μετακινήσεις, νέα ξαναμοιράσματα κλινών, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων, εξίσου σοβαρών ασθενειών. Προαναγγέλλοντας μάλιστα εκ νέου τη μετατροπή ολόκληρου του ΕΣΥ σε «σύστημα της μίας νόσου», η κυβέρνηση αναφέρει ότι «αν χρειαστεί» θα αναστείλει και πάλι χειρουργεία, τακτικά εξωτερικά ιατρεία κ.ο.κ., αντί να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμα και ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, οι κλίνες ΜΕΘ να φτάσουν τις 1.200 συνολικά έως το τέλος του έτους, δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ καλύπτει μόλις το 1/3 των πραγματικών αναγκών ακόμα και σε συνθήκες χωρίς πανδημία.

Η νέα έξαρση της πανδημίας και οι «εστίες υπερμετάδοσης» που «ζορίζουν» το υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας δεν προέκυψαν από το πουθενά: Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του Τουρισμού, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τις άθλιες συνθήκες στις δομές προσφύγων και μεταναστών κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αχίλλειο πτέρνα» τα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο αφήνει ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα Υγείας σε αυτά και αρνείται να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο «κοστίζει» στο κεφάλαιο και το κράτος του. Ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, αλλά δεν παίρνει κανένα μέτρο π.χ. για ουσιαστική ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών. Αντί να διασφαλίσει την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, υμνεί την «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορρύθμιση των επιχειρήσεων» (!), ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον συνωστισμό στα σχολεία της Αττικής, όπου το 85% των μαθητών είναι σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα το καθένα.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη για όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στους χώρους δουλειάς, στην Εκπαίδευση, παντού!

TOP READ