24 Απρ 2013

Γαλλία : Aπολύθηκε γιατί αρνήθηκε να κόψει το νερό σε φτωχές οικογένειες


Γαλλία : Aπολύθηκε γιατί αρνήθηκε να κόψει το νερό σε φτωχές οικογένειες


Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια κλασική περίπτωση γαλλικής αλληλεγγύης ή να είναι απλά ένα παράδειγμα ενός απείθαρχου εργαζομένου,  ένας εργαζόμενος της Veolia στη Γαλλία που έχει απολυθεί επειδή αρνήθηκε να διακόπτει την παροχή νερού σε φτωχές οικογένειες.

Ο “ξεροκέφαλος” εργαζόμενος απολύθηκε από τα αφεντικά του στην Veolia Eau (Veolia Water) στην πόλη της Αβινιόν αυτό το μήνα μετά από πληροφορίες ότι είχε αρνηθεί να κόψει το νερό στα σπίτια που ανήκουν σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους από το 2006.

Ο άνδρας, που αναφέρεται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης με το μικρό του όνομα μόνο ως Mark, δούλευε στη Veolia για 20 χρόνια και στις 4 Απριλίου του παραδόθηκε η απόλυση του με επιστολή για «άρνηση για την εφαρμογή διακοπής παροχών νερού μετά τη μη πληρωμή των λογαριασμών τους».

Δικαιολογώντας τις ενέργειές του, ο “επαναστάτης” εργαζόμενος  είπε στο ραδιόφωνο “Ευρώπη1″ :

«Είδα ανθρώπους που δεν είχαν τίποτα, που ζουν με τα παιδιά τους, που με παρακάλεσαν να μην διακόπει η παροχή του νερού και να τους δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να πληρώσουν.

Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Υπάρχει μια επιλογή – είτε να ταΐσει κάποιος τα παιδιά του  ή να πληρώσει τους λογαριασμούς. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες τσέπωνουν τα χρήματα και τα αναδιανέμουν στους μετόχους τους, χωρίς να φροντίζουν τους πελάτες ή τους υπαλλήλους τους. Είναι σκανδαλώδες,  » πρόσθεσε ο απολυμένος εργάτης.

Ο κοινωνικά  ευσυνείδειτος  εργάτης υποστηρίζεται από το συνδικάτο CGT.

«Ψυχολογικά, απλά δεν μπορούσε να κόψει το νερό. Προτίμησε να διαπραγματευτεί με τις οικογένειες και να τους συμβουλεύσει στο τι πρέπει να κάνουν », δήλωσε ο Thierry Lapoire από τη CGT.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, περίπου 1000 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από την άρνησή του να κόψει το νερό.

Από την πλευρά της η Veolia επιμένει ότι δεν ήταν φτωχές οικογένειες που επωφελήθηκαν από την  αλτρουιστική δράση  του εργάτη, αλλά επρόκειτο για αυτούς που δεν πληρώνουν στην ώρα τους.

“Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να επικοινωνήσουν με τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να πληρώσουν για το σύνολο ή μέρος των λογαριασμών”, δήλωσε για τη  Veolia ο Bruno Challion .

Πηγή : thelocal

Κουρνιαχτός για εξωραϊσμό του νέου εφαρμοστικού νόμου


Κουρνιαχτός για εξωραϊσμό του νέου εφαρμοστικού νόμου
Τρικομματική ταύτιση για απολύσεις και χαράτσια. Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου, με τον οποίο έρχονται να «κυρώσουν» την πρόσφατη συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.
Για αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και η ψήφισή του, σύμφωνα και με τις προβλεπόμενες αντιλαϊκές προθεσμίες, μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Με τις βασικές διατάξεις να είναι απόλυτα συμφωνημένες και «κλειδωμένες» στο επίπεδο των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν όρο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τα δάνεια της τρόικας, ζητήματα που θα συζητηθούν στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (29 Απρίλη) και στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 13 Μάη.
Στάχτη στα μάτια και μόνο για το «θεαθήναι» είναι οι δήθεν αιτιάσεις που προβάλλονται κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και που αφορούν σε ορισμένα δευτερεύοντα διαχειριστικού χαρακτήρα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σε επόμενο νομοσχέδιο πηγαίνει η ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης όλες τις Κυριακές. «Προβλήματα» φαίνεται να ανακύπτουν γύρω από τη ρύθμιση τάχα για τη διευκόλυνση των λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των ενυπόθηκων τραπεζικών δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδέχεται να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο και μάλιστα με ακόμη χειρότερους όρους και προϋποθέσεις από αυτούς που παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι βασικές διατάξεις του «πολυνομοσχεδίου» προβλέπουν τα παρακάτω:
1. Απολύσεις στο Δημόσιο: Προβλέπεται να γίνουν με «κατάργηση θέσεων και μετάταξη του προσωπικού, και με απολύσεις σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων». Η χτεσινή διυπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή Μανιτάκη και Σαμαρά (βλέπε και σελίδα 8) οριστικοποίησε το σχέδιο για εκπαραθύρωση από το Δημόσιο 15.000 εργαζομένων μέχρι το 2014, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση των εργαζομένων κατά 150.000 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010.
2. Χαράτσι μέσω ΔΕΗ: Δρομολογούνται ανατιμήσεις μέχρι και 100% (6 ευρώ αντί 3 ευρώ το τ.μ.) για τα εκτός σχεδίου πόλης ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με παρεμβάσεις όπως αυτή διογκώνεται η μάζα των αντιλαϊκών φόρων και αυτό παρά την «έκπτωση» 15% που διαφημίζουν για το φετινό χαράτσι. Από το β' εξάμηνο του 2013, σε ολόκληρη τη χώρα, μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες αποτελούν και τη βάση υπολογισμού και για το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία. Εμπαίζοντας το λαό, η πλευρά της ΔΗΜΑΡ έβαλε στο τραπέζι «πρόταση» να μην ισχύσει το χαράτσι σε οικογένειες και με τους δυο γονείς στην ανεργία.
3. Ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία: Η υπαγωγή και παραμονή των λαϊκών νοικοκυριών στη ρύθμιση γίνεται κάτω από προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, να μη δημιουργείται κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, που βεβαιώνεται από 1η Γενάρη 2013 και στη συνέχεια! Για «οφειλή» που έγινε ληξιπρόθεσμη μέσα στο 2013 θα πρέπει προηγουμένως να την εξοφλήσουν, προκειμένου στη συνέχεια να αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τις παλαιότερες «οφειλές» (μέχρι 31-12-2012).
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο ρυθμίσεις: Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα κεφαλαιοποιημένα «χρέη» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής. Στο επόμενο διάστημα, το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ!
Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης ζήτησαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όσοι έχουν οφειλές μέσα στο 2013, γιατί διαφορετικά, όπως λένε, η ρύθμιση είναι άδικη και δεν διευκολύνει τους οφειλέτες. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έριξε την «ιδέα» για μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και να καταλήξουν μέχρι τον Ιούνη για τη «μείωση» των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το συγκεκριμένο δεν αφορά καν το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά.
Στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα συγκαταλέγονται και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (θα κυρωθούν με υπουργική απόφαση), που θα ισχύσουν από την 1η Μάη, σε συνέχεια των ανατιμήσεων μέχρι και 25% που ισχύουν από το Γενάρη του 2013.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή Συμμαχία για απαλλαγή από μνημόνια, μέτρα και ΕΕ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που προωθεί την τελευταία συμφωνία με την τρόικα, αποτελεί ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που οξύνει περισσότερο τα προβλήματα που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών.
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία και το πολυνομοσχέδιο προωθείται η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με άλλοθι το υπαρκτό πρόβλημα των επιόρκων. Πραγματικός στόχος των αλλαγών στο Δημόσιο είναι η κατάργηση της σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους, η συγχώνευση και η κατάργηση φορέων, η παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομέων κοινωνικής πολιτικής, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, που θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.
Μονιμοποιείται το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο φέτος θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια μέσω της εφορίας. Αυξάνεται η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία από 1η Ιουλίου απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ανεξάρτητα από το αν θα ενταχθεί ή όχι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμποροκαταστημάτων με κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, εξυπηρετώντας την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοξενοδόχων, των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν και με αυτόν τον τρόπο να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά, σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.
Οι ρυθμίσεις για τα τραπεζικά δάνεια δε συνιστούν πραγματική ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού τα χρέη τους προς τις τράπεζες δε μειώνονται ούτε στο ελάχιστο, τη στιγμή που οι τράπεζες λαμβάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και τα λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα εισοδήματά τους. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ουσιαστική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που πρέπει να αποτελέσει στόχο πάλης και διεκδίκησης του κινήματος.
Αντίστοιχα είναι πρόκληση να αποκαλούνται οι πολλαπλές έντοκες δόσεις και τα δρακόντεια μέτρα επιβολής της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων ως φιλολαϊκή ρύθμιση. Πρόκειται για ένταση της φοροεπιδρομής προς τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που εξαγγέλλονται νέες μειώσεις της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, νέες επιδοτήσεις προς βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές.
Και αυτή η συμφωνία, όπως και οι προηγούμενες, αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει στο λαό. Οτι οι κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα υλοποιούν μια συγκεκριμένη στρατηγική, που συναποφασίζεται στην ΕΕ, υλοποιείται ενιαία σε όλες τις χώρες - μέλη και υπηρετεί τους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, τραπεζικούς, βιομηχανικούς, εμπορικούς. Αυτοί κερδίζουν από την κυβερνητική πολιτική, φορτώνοντας την κρίση και τα χρέη στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, ενισχύοντας την εκμετάλλευση και τη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων, εκτοπίζοντας ακόμη πιο βίαια τους αυτοαπασχολούμενους, τα μικρομάγαζα.
Ο λαός τώρα πρέπει να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσει όσους του κρύβουν την αλήθεια για τον πραγματικό χαρακτήρα και τις αιτίες των μέτρων. Να γυρίσει την πλάτη τόσο στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι οι "θυσίες πιάνουν τόπο και φτάνουν στο τέλος", όσο και στον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια άλλη κυβέρνηση, "εντός των τειχών" της ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία, θα καταφέρει να τον ανακουφίσει από τα δεινά που του συσσωρεύουν.
Να δώσει τη δική του απάντηση, οργανώνοντας, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, για να απαλλαγεί οριστικά από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα και την ΕΕ».

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ


  ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ 
 kartesios 


Ανατρίχιασε το σύμπαν με την απόπειρα ομαδικής εκτέλεσης – διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται – μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα. Γίνονται αυτά τα πράγματα σε έναν εργασιακό παράδεισο όπως η Ελλάδα; Απαράδεκτο! Πρωτοφανή πράγματα γι’ αυτή τη φιλήσυχη χώρα με την ισχυρή νομοθεσία προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά! Εντάξει, ήταν και η υπόθεση της Κούνεβα που την υποχρέωσαν να καταπιεί βιτριόλι. Εντάξει, ήταν και η υπόθεση του Πακιστανού που όταν ζήτησε τα μεροκάματά του, τον έδεσε ο φούρναρης σαν σκυλί στο δέντρο. Εντάξει, είναι και οι περιπτώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπου όταν τελειώνουν οι αγροτικές εργασίες και έρχεται η ώρα της πληρωμής, πάνε οι τσιφλικάδες και καρφώνουν τους μετανάστες εργάτες τους στην αστυνομία για να τους συλλάβει ως παράνομους.

Όλα όμως «μεμονωμένα περιστατικά». Η Ελλάδα είναι μια χώρα μεμονωμένων περιστατικών. Όχι μια χώρα όπου υπάρχει ρατσισμός, τσιφλικάδες και επιχειρηματίες που αδιαφορούν για το πόσοι θα σκοτωθούν αρκεί να αυξάνεται το κέρδος. Στη Μανωλάδα ξέραμε όλοι τι συμβαίνει τόσα χρόνια. Τα είχαν ξαναγράψει οι εφημερίδες. Τα γνώριζαν οι βουλευτές της περιοχής, οι αστυνομικοί της περιοχής, οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, οι υπουργοί δημόσιας τάξης, οι πρωθυπουργοί, όλοι.

Από τη στιγμή που είχε ξαναγίνει πρωτοσέλιδο αυτή η υπόθεση πριν χρόνια, δε δικαιούται κανείς να λέει «δεν ήξερα». Και ακριβώς αυτό, το ότι δηλαδή ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα, διαμορφώνει την επόμενη φάση όπου πάλι δε θα τιμωρηθεί κανείς – εκτός ίσως από τους μετανάστες – πάλι θα θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό, πάλι θα ξεχαστεί το θέμα.

Πέρα από τη φρίκη αυτού καθ’ αυτού του περιστατικού, υπάρχει και μια άλλη περιρρέουσα φρίκη στην ατμόσφαιρα. Είναι οι «αναλύσεις» «έγκριτων» «δημοσιογράφων», οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε αυτό το έγκλημα να χώσουν και την παράμετρο ότι «ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός για το μεταναστευτικό, ποτέ δεν μετρήσαμε πόσους μετανάστες αντέχει η Ελλάδα». Ας μην ανησυχούν, χωράει αμέτρητους αν είναι να δουλεύουν τζάμπα στα χωράφια κι ύστερα να τους πυροβολούν. Σφαίρες υπάρχουν.

Αυτούς τους «έγκριτους δημοσιογράφους» ήρθε να στηρίξει και η Χρυσή Αυγή με την ανακοίνωσή της, στην οποία καταγγέλλει «όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες». Αυτό, μάλιστα! Πώς να πω; Έχει μια λογική, διότι ως γνωστόν οι Έλληνες εργαζόμενοι χάνουν το ψωμάκι τους από τους μετανάστες και όχι από τις συνθήκες που δημιούργησαν τα Μνημόνια. Πάντα η Χρυσή Αυγή στο πλευρό της τρικομματικής κυβέρνησης. Δεν είναι αχάριστοι οι νεοναζί. Πιστά σκυλιά των μνημονιακών.

Όμως για να δούμε τι γίνεται και με τους Έλληνες εργαζόμενους. Εντάξει, συνήθως δεν τους πυροβολούν, αλλά πάντα βρίσκεται ένας τρόπος για να χάνουν τη ζωή τους. Πότε άραγε θα μετρήσουμε τους νεκρούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης; Νεκροί εξαιτίας πλαστών πιστοποιητικών gas free, νεκροί εξ αιτίας των πλοιοκτητών που δεν ήθελαν να καθυστερούν με «γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχων», νεκροί επειδή η ανεργία και η αναζήτηση μεροκάματου έκανε τους εργάτες να διαγκωνίζονται για το ποιος θα βρεθεί πιο κοντά στο θάνατο. Σιγά μην τα βγάζω από το μυαλό μου. Να, ορίστε, από το 2001 τα έγραφε το, πάντα πιστό στο Μαξίμου, «ΒΗΜΑ»

Δε χρειαζόταν η κρίση για να σκοτωθούν Έλληνες ή μετανάστες εργάτες. Η κρίση και τα Μνημόνια ήρθαν να βοηθήσουν στο να εξευτελιστούν ακόμη και οι ελάχιστοι που απέμειναν να εργάζονται, υπογράφοντας συμβάσεις 4ωρης εργασίας ώστε να μην έχουν δικαίωμα αποζημίωσης κατά την απόλυση, ενώ δουλεύουν 6ωρα και 8ωρα, με την Επιθεώρηση Εργασίας να δηλώνει ότι δε μπορεί να ελέγξει την κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ύφεση και τα Μνημόνια, μετέτρεψαν σε οντισιόν τη διαδικασία επιλογής εργαζομένων. Οι αγγελίες για υπαλλήλους με «ιδιαίτερα προσόντα», όπως ύψος, βάρος, εμφάνιση, καλή διάθεση πάνε κι έρχονται. Αν αυτός δεν είναι εξευτελισμός, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι σκλαβοπάζαρο, τότε τι είναι; Ειλικρινά φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί αυτός ο εκβιασμός στην αγορά εργασίας, τότε το μόνο που θα ρωτάει την υποψήφια εργαζόμενη το αφεντικό, θα είναι «πίπες κάνεις;».

Η ύφεση και τα Μνημόνια επέτρεψαν σε κάθε είδους νοσηρά μυαλά να το παίξουν «μάγκες» επιχειρηματίες, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους για μήνες, υποχρεώνοντάς τους όμως να υπογράφουν ότι πληρώνονται κανονικά μισθό, δώρα, επιδόματα. Ακόμη κι αν κάποιος αγανακτήσει και απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας, το αφεντικό θα παρουσιάσει τις υπογραφές κι ο υπάλληλος θα πάρει τον πούλο κι ένα εισιτήριο για την ανεργία.

Όλη η Ελλάδα, μια Μανωλάδα. Γεμάτη «μεμονωμένα περιστατικά». Έτσι, για να ξεχνιούνται ευκολότερα.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ. Ψηφίστηκε ο νόμος S510 στην Αμερική που απαγορεύει την οικιακή κηπουρική.


ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ. Ψηφίστηκε ο νόμος S510 στην Αμερική που απαγορεύει την οικιακή κηπουρική.
 16/04/2013 11:24

Οι πολυεθνικές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, περνούν νόμο απαγόρευσης και ωθούν στην πείνα μικρο καλλιεργητές και ιδιώτες, απαγορεύοντας τη διατήρηση και φύτευση σπόρων σε λαχανόκηπους στα σπίτια. 

Αν κρίνουμε από τη στροφή που έκαναν χιλιάδες νοικοκυριά και εδώ στην Ελλάδα, που λόγω της κρίσης άρχισαν να φυτεύουν είδη πρώτης ανάγκης και λαχανικά ώστε να μπορούν να επιβιώσουν, κατανοούμε και το μέγεθος της απανθρωπιάς των πολυεθνικών που προκειμένου να ελέγξουν την ανθρωπότητα μέσω του ελέγχου της τροφής, προωθούν τέτοιες απαγορευτικές νομοθεσίες. Ο νόμος S510 είναι μόνο ένα μέρος από την προώθηση του λεγόμενου κώδικα αλιμεντάριους.


(1) Υπερψηφίστηκε ο αμφιλεγόμενος νόμος S510 για τα τρόφιμα στις ΗΠΑ

Ύστερα από καθυστέρηση ενός έτους η γερουσία ψήφισε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά στη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 73 ψήφους έναντι 25 και συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων.

Αν και το νομοσχέδιο πρέπει να συνδιαμορφωθεί με το αντίστοιχο που ψηφίστηκε από τη βουλή των αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2009 -καθώς στο τελευταίο περιλαμβάνονται αρκετές τελικές διαφοροποιήσεις- εντούτοις η βουλή των αντιπροσώπων πρόκειται μάλλον να δεχθεί το κείμενο του Κογκρέσου. Ο νέος νόμος ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ στο περίπου 80% της παραγωγής. Ο νέος νόμος πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους.

Κάτω από τις ίδιες προδιαγραφές πρόκειται να ελέγχονται και τα εισαγόμενα τρόφιμα και η FDA θα αποφασίζει εάν αυτά ανταποκρίνονται στις διαδικασίες ασφαλείας παραγωγής που υπόκεινται και τα τρόφιμα που παράγονται στις ΗΠΑ αναγκάζοντας τον οποιοδήποτε προμηθευτή εξωτερικού να υιοθετεί τις ίδιες αυτές προδιαγραφές ασφαλείας. Ο προϋπολογισμός του νέου νόμου πρόκειται να ανέλθει στα 1,4 δις. $.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν στα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλάμβαναν τον οποιοδήποτε επιχειρούσε να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπό του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο εξαιρέθηκαν από τους νέους κανονισμούς οι παραγωγοί που παράγουν προϊόντα τα οποία τους αποφέρουν μέχρι 500.000 $ ετησίως και τα διαθέτουν σε αποστάσεις όχι μεγαλύτερες των 275 μιλίων από τον τόπο παραγωγής τους.

Παρόλα αυτά στο νόμο περιέχονται συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας ακόμη και για τους μικρούς παραγωγούς κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε αναίρεση της εξαίρεσης...Αυτό γιατί όσοι θέλουν να εξαιρεθούν πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα της FDA, -αλλιώς θα υποστούν νομικές κυρώσεις- ενώ -και κυριότερα- οι μικροί παραγωγοί θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να δέχονται τον έλεγχο της FDA εάν η υπηρεσία διαπιστώσει πως κατά τη διάρκεια παραγωγής των τροφίμων δεν τηρούνται οι διατάξεις του S-510 από τον οποίο υποτίθεται έχουν εξαιρεθεί!

Η FDA έτσι εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πως παράγονται τα τρόφιμα με ποιες διαδικασίες και με ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος αναμφισβήτητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.

(2) Παγκόσμια Διατροφική Συνωμοσία: Σχέδιο Monsanto - Νόμος S510 (Βίντεο)

Πρόκειται για μία Παγκόσμια Διατροφική Συνωμοσία που έχει βαθειά τις ρίζες της μέσα στην ιστορία δημιουργώντας -με πρόσχημα την καλύτερη υγεία και τη μείωση του κόστους γεωργικής παραγωγής- ένα αποκύημα οικονομικών συμφερόντων με απώτερο σκοπό τον αποδεκατισμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η πολυεθνική εταιρία γεωργικής βιοτεχνολογίας Mosanto με έδρα στο Creve Coeur στο Missouri της Αμερικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ζιζανιοκτόνου "glyphosate" γνωστό κι ως "Roundup" και ο μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά τροποποιημένων σπόρων στον κόσμο. Η συγκεκριμένη εταιρία παρέχει στο 90% του παγκόσμιου χάρτη την τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων σπόρων προς σπορά δηλαδή των μεταλλαγμένων μετέπειτα τροφών που καταλήγουν στο τραπέζι μας.

Μέχρι το 1999 η περί ου ο λόγος εταιρία χρησιμοποιούσε την ονομαζόμενη "Τεχνολογία Εξολοθρευτής" (δηλαδή φυτά που τροποποιούνται γενετικά για να παράγουν στείρους σπόρους) όπου και... υποσχέθηκε δημόσια να μην την ξαναχρησιμοποιήσει για εμπορικούς σκοπούς. Μετά από αυτό όμως η Mosanto προώθησε ένα νέο ισχυρισμό όπου τώρα πλέον υποστηρίζει πως μπορεί να αναπτύξει με σκοπό να χρησιμοποιήσει τους ονομαζόμενους "αυτοκαταστροφικούς σπόρους".



Η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πάρκο «Τρίτση»


Η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πάρκο «Τρίτση» 

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Αγ. Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Αγ. Αναργύρων Καματερού του ΚΚΕ, με αφορμή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγ. Αναργύρων - Καματερού, για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Στη συνεδρίαση τόσο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μια «Επιτροπή για τη σωτηρία του πάρκου» τάχθηκαν ενάντια στη διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης έχει ως εξής:
«Στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Αναργύρων - Καματερού συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το πάρκο "Αντ. Τρίτσης".

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρευρίσκονταν και μέλη της αποκαλούμενης "Επιτροπής για τη σωτηρία του πάρκου Α. Τρίτσης" η οποία σταθερά αντιδρά στη διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πάρκο στο όνομα της "οικολογίας".
Τοποθετούμενοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στη θέση του Κόμματος ότι το πάρκο είναι λαϊκή περιουσία και η περιφρούρησή του είναι ζήτημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Συμπλήρωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι κομμουνιστές θα πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το πάρκο και τόνισαν ότι η διοργάνωση του κεντρικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ κάθε χρόνο στο χώρο έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του πάρκου και στη συνειδητοποίηση του διεκδικητικού δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων του.
Στο άκουσμα της αναφοράς στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τα παριστάμενα μέλη της Επιτροπής προσπάθησαν να διακόψουν τη συζήτηση φωνάζοντας "αίσχος", απόλυτα συνεπή με τη στάση της Επιτροπής το προηγούμενο διάστημα.
Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούμενος για το περιστατικό, δήλωσε ότι διαφωνεί και αυτός με την παραχώρηση του πάρκου στην ΚΝΕ. Αλλωστε, είναι γνωστή και καταγεγραμμένη η σύμπλευση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκεκριμένη Επιτροπή, με συγκολλητικό στοιχείο την επίθεση στο ΚΚΕ.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, και στο δημοτικό συμβούλιο Αγ. Αναργύρων - Καματερού, είναι αποκαλυπτική για τον αντικομμουνισμό στον οποίο καθημερινά επιδίδονται τα στελέχη του. Είναι επίσης αποκαλυπτική για την επιλεκτική "ευαισθησία" τους για το περιβάλλον. Διατυμπανίζουν την αντίθεσή τους στη διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο του πάρκου, την ίδια στιγμή που σφυρίζουν αδιάφορα για τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις που αλωνίζουν στο πάρκο, και παρά την "οικολογική" ρητορεία, αντιμετωπίζουν το πάρκο και το περιβάλλον συνολικά ως πεδίο δόξης λαμπρό για την "υγιή επιχειρηματικότητα".
Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλει συμπεράσματα από τις συνταγές διαχείρισης του καπιταλισμού που προτείνει. Να πάρει στα χέρια του την περιφρούρηση του πάρκου ως λαϊκή περιουσία. Να συνειδητοποιήσει ότι ο μοναδικός δρόμος για τη λύση των προβλημάτων του είναι να βάλει ρότα για τη δική του εξουσία, όπου θα γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει».

«Κήρυκας» της χούντας ... κόρακας της αστικής τάξης


«Κήρυκας» της χούντας ... κόρακας της αστικής τάξης
Η απαράδεκτη διαφημιστική καταχώριση εξύμνησης της μαύρης επταετίας της χούντας από τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης αποτελεί πρόκληση για τους Ελληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, αλλά και τον ελληνικό λαό που υπέφερε από την αμερικανοκίνητη χούντα.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» δεν είναι μια τυχαία αστική εφημερίδα. Αποτελεί τον κήρυκα στις ΗΠΑ των συμφερόντων της αστικής τάξης στους Ελληνες μετανάστες εδώ και πολλές δεκαετίες. Μακαρθισμός, ωμός αντικομμουνισμός, στήριξη και προβολή κάθε αντιλαϊκής επίθεσης στην εργατική τάξη της Ελλάδας και των ΗΠΑ στο όνομα της πατρίδας, του πατριαρχείου, της τάξης και ασφάλειας. Δεν υπήρξε αντιδραστικό σχέδιο της αστικής τάξης που να μην πρόβαλε και επικρότησε ο «Κήρυκας».
Ενοχλήθηκε από τις αντιδράσεις των ίδιων των αναγνωστών της η διεύθυνση του «Κήρυκα». Θορυβήθηκαν οι νοσταλγοί της χούντας, των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, οι προαγωγοί της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Ομως, ας μην ελπίζουν ότι οι Ελληνες μετανάστες εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες θα συμβιβαστούν ή θα συνηθίσουν τη μαύρη προπαγάνδα και τον αντικομμουνισμό τους. Οσες μαύρες καταχωρίσεις κι αν σερβίρει ο «Κήρυκας» στους αναγνώστες του, οι Ελληνες μετανάστες, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν πάρει, της στρατιωτικής δικτατορίας τότε και του κοινοβουλευτικού μανδύα σήμερα, το πολιτικό σύστημα είναι πάντα ταξικό, με μόνιμο στόχο την πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και την καταπίεση των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Ο λαός μπορεί και πρέπει να τους απομονώσει.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»


«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»
Μάλλον, στα 4/5 των χωρών του ΟΗΕ που «λάδωνε» η «Ζήμενς», υπουργός θα ήταν και ο Ακης...
Μάλλον, στη Γερμανία, απ' όπου εκδίδονταν τα εντάλματα «λαδώματος» της «Ζήμενς» και όπου υπογράφηκαν «συμβόλαια εχεμύθειας» και κουκουλώματος ανάμεσα στους «Χριστοφοράκους» και στην εταιρεία (που έχει πλέον επικεφαλής της τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τέο Βάιγκελ), θα ήταν υπουργός και ο Ακης...
Μάλλον, στη Γαλλία του αυτόχειρα λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο πρώην πρωθυπουργού Μπερεγκοβουά, όπως και των εμπελεκόμενων σε σκάνδαλα πρώην Προέδρων Σιράκ και Σαρκοζί, όπως και του βουτηγμένου στα σκάνδαλα μέχρι πρότινος υπουργού προϋπολογισμού - «δεξί χέρι» του Ολάντ, θα ήταν υπουργός και ο Ακης...
Μάλλον, στην Ιταλία των «αδαμάντινων» πολιτικών ταγών τύπου Κράξι, Αντρεότι και Μπερλουσκόνι, θα ήταν υπουργός και ο Ακης...
Μάλλον, στην Αμερική της «Ενρον», της «Goldman Sachs» και της θεωρίας «ό,τι συμφέρει την Τζένεραλ Μότορς, συμφέρει και τις ΗΠΑ», υπουργός θα ήταν και ο Ακης...
*
Μάλλον μας θεωρούν ηλίθιους...
Αλλά στα κέντρα εξουσίας, ένα είναι βέβαιο: Ακόμα κι αν υπάρχουν ηλίθιοι, εντούτοις αφελείς δεν υπάρχουν. `Η, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν τόσο αφελείς που να πιστεύουν ότι τα «παγκοσμιοποιημένα» πολιτικο-οικονομικά φαινόμενα, όπως τα ελλείμματα και τα χρέη, η λιτότητα και η κρίση, οι φοροεπιδρομές και τα εργασιακά απαρτχάιντ, οφείλονται ή προκαλούνται, τάχα μου, από τα «ελλείμματα ηθικής»...
Το γεγονός, εντούτοις, ότι επιμένουν να πουλούν στο «πόπολο» το συγκεκριμένο παραμύθι περί «κάθαρσης» εξηγείται:
Οι υπαίτιοι της κρίσης (και της διαφθοράς), αποδίδοντας το «άδειασμα των ταμείων» και τα συνακόλουθα βάσανα του λαού στην «ατομική ευθύνη» των επίμεμπτων από άποψη ηθικής «Ακηδων», «Τσουκάτων», «Μαντέληδωνς» κ.ο.κ., επιδιώκουν να αποσιωπήσουν όλα εκείνα που μπορεί να αποδειχτούν πολιτικά θανάσιμα για τους ίδιους. Θέλουν, δηλαδή, να εμφανίσουν το φαινόμενο της διαφθοράς που εκτείνεται από την Αθήνα μέχρι την Ουάσιγκτον και από τη Λισαβόνα μέχρι το Τόκιο, ως υπαίτιο της κρίσης ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμα σύμπτωμα - και μάλιστα διαρκές - της βαθιάς σήψης, της χρεοκοπίας και του σαπίσματος όχι απλώς του διεφθαρμένου, αλλά του βαθύτατα φθαρμένου καπιταλισμού, είτε αυτός βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, είτε βρίσκεται σε φάση «ανάπτυξης».
Οι πρωταγωνιστές της «κάθαρσης» έχουν κάθε λόγο να πασχίζουν να μην περάσει καν από το μυαλό των θυμάτων τους ότι η κρίση και το ξεπέρασμά της θα προέλθει με όρους ταξικής πάλης, ως εκ τούτου φροντίζουν να «μαστουρώσουν» το λαό με το όπιο της επίκλησης κάποιας «γενικής ηθικής», η οποία θα προέλθει από τις «υγιείς» δυνάμεις του ίδιου εκείνου συστήματος που πίνει το αίμα του λαού. Το οποίο σύστημα, βγάζοντας στη «σέντρα» μερικούς «Ακηδες» και άλλα «καμένα χαρτιά»
(αθωώνοντας, ταυτόχρονα, τα κόμματα των «Ακηδων», τις κυβερνήσεις των «Ακηδων», το κράτος των «Ακηδών», που ουδεμία ευθύνη φέρουν για τους «Ακηδες»!),
μπορεί να συνεχίζει το έργο του: Να πίνει, δηλαδή, το αίμα του λαού. Μόνο που θα το κάνει... «νόμιμα» και ηθικά»!
*
Μήπως από τα παραπάνω προκύπτει, τάχα, το συμπέρασμα πως οι «Ακηδες», οι «κουμπάροι», τα λαμόγια της υπόθεσης του χρηματιστηρίου, του Βατοπεδίου και τόσων και τόσων ρυπαρών υποθέσεων, είναι θύματα της «κακούργας κοινωνίας», ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο ανήθικος καπιταλισμός που ως όφις τους εξαπάτησε;
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει! Ακριβώς το αντίθετο υποστηρίζουν οι κομμουνιστές!
Το ΚΚΕ επιμένει:
Παιδιά αυτού του καπιταλισμού, εντός του οποίου μια από τις πιο «αγαθές» πρακτικές κερδοφορίας των μονοπωλίων είναι και το «λάδωμα», είναι και εκείνα τα «τρωκτικά» του πολιτικού συστήματος που ενσυνείδητα τον υπηρετούν.
Στο ερώτημα, επομένως, «πόση επιείκεια αρμόζει σ' αυτά τα τρωκτικά», υπάρχει μία και μοναδική αρμόζουσα απάντηση: όση ακριβώς και στον πατροκτόνο που ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου με την αιτιολογία ότι έμεινε... ορφανός.
Που σημαίνει ότι το καθεστώς της διαφθοράς και της αρπαχτής είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό, αλλά αυτό ουδόλως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπερασπιστικό άλλοθι από τα λαμόγια για τις βρωμιές τους.
Τα λαμόγια είναι λαμόγια. Τα αρπακτικά είναι αρπακτικά. Και τα τρωκτικά είναι τρωκτικά. Και τους αρμόζει, σε προσωπικό, δικαστικό, κοινωνικό επίπεδο, κάθε ποινή, τιμωρία και καταισχύνη.
Ομως:
Το εύλογο και απολύτως δικαιολογημένο αίτημα της τιμωρίας των ενόχων για τα σκάνδαλα δεν πρέπει να συσκοτίζει και να θολώνει την κριτική ικανότητα εντοπισμού της πηγής των σκανδάλων.
Και η πηγή των σκανδάλων ξεκινάει από τη βάση του συστήματος.
  • Ενός συστήματος που έχει ως ευαγγέλιο όχι την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, αλλά την «τίμια» και «νόμιμη» κλοπή της υπεραξίας που παράγει ο εργάτης.
  • Ενός συστήματος, που στην είσοδο του βασιλείου του δεν υπάρχει η επιγραφή «συντροφικότητα», αλλά η επιγραφή «ανταγωνιστικότητα».
  • Ενός συστήματος, που οικοδομημένο καθώς είναι να πατά επί πτωμάτων, δεν έχει καμία αναστολή να προωθεί τις υποθέσεις του επί μιζών και επί λαδωμάτων.
*
Πίσω από τα σκάνδαλα, λοιπόν, και πίσω από τους σκανδαλιάρηδες, υπάρχει το μέγα δάσος. Που σημαίνει:
Οτι το «χ» μονοπώλιο τα «έχωσε» (αν τα «έχωσε») για τους Πάτριοτ ή για τους ΤΟR, ή για τα «υποβρύχια που γέρνουν» είναι ένα σκάνδαλο που ξεκινάει από το σκάνδαλο της υπαγωγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όχι στην υπηρεσία της άμυνας της χώρας αλλά των ΝΑΤΟικών δομών και του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος που καθορίζει αυτές τις δομές.
Οτι το «ψ» μονοπώλιο τα 'χωσε για το C4i (αν «τα 'χωσε») ξεκινάει από το σκάνδαλο της μετατροπής της Ελλάδας σε πρόθυμο σύμμαχο των «αντιτρομοκρατικών σταυροφοριών» του ιμπεριαλισμού.
Οτι το «ω» μονοπώλιο τα 'χωσε (αν «τα 'χωσε») για τις προμήθειες του ΟΣΕ, του ΟΤΕ κ.τ.λ. ξεκινάει από το σκάνδαλο της μετατροπής της δημόσιας περιουσίας σε πεδίο πλειστηριασμού και σε φέουδο της πλουτοκρατίας.
Το σκάνδαλο, με άλλα λόγια, είναι ότι διαφεντεύουν τα μονοπώλια και ότι το αστικό πολιτικό σύστημα - ακόμα και στην πιο τίμια εκδοχή του - υπάρχει για να υπηρετεί αυτή την «ατιμία» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Τα μονοπώλια, θα πει κανείς, κάνουν τη «δουλειά» τους. Συμφωνούμε! Και επ' αυξάνουμε: Κομμάτι της δουλειάς τους είναι να δίνουν και το «κατιτίς» ως «πουρμπουάρ» γι' αυτές τις δουλειές τους.
Το φοβερό είναι άλλο: Οτι εκείνοι που συνθέτουν το πολιτικό σύστημα που έχει μια και μόνη αποστολή, να εξυπηρετεί και να διευθετεί πολιτικά τις δουλειές των μονοπωλίων, κάθε φορά που σπάει κάποιο από τα αποστήματα αυτού του συστήματος, σπεύδουν και ποζάρουν ως διαπρύσιοι κήρυκες του «πνεύματος και της ηθικής». Ως απηνείς διώκτες της διαφθοράς.
Η εικόνα τους θα είχε πλάκα, αν δεν κατάφερνε να σκεπάζει την αυτονόητη διαπίστωση ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Δυναμώνει η κόντρα με ΗΠΑ και στο εσωτερικό της


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δυναμώνει η κόντρα με ΗΠΑ και στο εσωτερικό της
Διαφωνίες με Γαλλία δείχνει η Μέρκελ, στις τράπεζες επικεντρώνεται η διαμάχη με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)
Στις τράπεζες μεταφέρονται τώρα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία
Νέα συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Απρίλη δείχνει η έρευνα της εταιρείας «Markit»,επαληθεύοντας το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και τα ζόρια στην αστική διαχείριση. Σύμφωνα με την έρευνα, ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκαν σημαντικά. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, o οποίος αντανακλά τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,5 μονάδες (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της παραγωγής).
Πρόκειται για τη 19η φορά τούς τελευταίους 20 μήνες που καταγράφεται συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 46,3 μονάδες, από 46,7 μονάδες το Μάρτη, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης τους τελευταίους 4 μήνες. Αντίθετα, ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, αυξήθηκε ελαφρά στις 46,6 μονάδες, από 46,4 μονάδες τον περασμένο μήνα.
Εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα της έρευνας, οι οικονομολόγοι της «Markit» προβλέπουν ότι «η υποχώρηση είναι πιθανότερο να ενταθεί παρά να χαλαρώσει τους επόμενους μήνες» και διαπιστώνουν μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περίπου 0,2% - 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2013, μετά από πτώση 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απώλεια νέων παραγγελιών στις επιχειρήσεις απέκτησε δυναμική, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα και η απασχόληση μπορεί να μειωθούν περισσότερο το Μάη, ενώ η νέα μείωση της παραγωγής στη Γερμανία έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Αντίστοιχα για τις ΗΠΑ, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της «Markit» υποχώρησε στο 52 τον Απρίλη, από το 54,6 το Μάρτη, έναντι εκτίμησης για 54,9. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση του δείκτη από τον περασμένο Οκτώβρη, όπως επισήμανε η «Markit». Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για την παραγωγή διολίσθησε στο 53,6 από 56,6 το Μάρτη, ενώ ο δείκτης των νέων παραγγελιών διολίσθησε σε χαμηλό έξι μηνών, στο 51,8 από 55,4. Ο δείκτης των εξαγωγών ενισχύθηκε ελαφρώς στο 52,2 από 51,8. Ο δείκτης για την απασχόληση επιβράδυνε στο 52,7 από 54,6.
Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έκανε το «Reuters» για την Ευρωζώνη, σε δείγμα 40 οικονομολόγων. Σύμφωνα με αυτά, οι οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας πιθανότατα δεν θα αναπτυχθούν πριν από το 2014 και η οικονομία της Ιρλανδίας, που είχε αποκληθεί στο παρελθόν Κελτικός Τίγρης, «μάλλον θα γουργουρίσει παρά θα βρυχηθεί». Καθώς η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν για ουσιαστική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Η προοπτική εμφανίζεται να επιδεινώνεται σε σχεδόν κάθε τρίμηνη έρευνα μετά την πρώτη που έγινε, τον Ιούνη του 2011. Μόνον η οικονομία της Ιρλανδίας θα αναπτυχθεί φέτος, με βάση τις προβλέψεις των συγκεκριμένων οικονομολόγων, κατά 1% έως 2% το 2014, που θα είναι υψηλότερο στο ευρύτερο πεδίο της Ευρωζώνης. Δυσκολίες να ανακάμψει έχει και η παγκόσμια οικονομία, καθώς τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται αισθητή βελτίωση σε σχέση με το 2012, ενώ το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη έως 3,8%.
Ανταγωνισμοί μέσα κι έξω
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τους ανταγωνισμούς για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης να απογειώνονται, η Κομισιόν φέρεται να αντιδρά στις προθέσεις της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) να αυξήσει τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας σε θυγατρικές μη αμερικανικών τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ. Οι νέοι κανονισμοί που προωθεί η Fed, θα επιβάλουν στις μεγάλες μη αμερικανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές τους θα εκπληρώνουν τον όρο για κεφαλαιακή επάρκεια 7%.
Επί της ουσίας, το ζήτημα αφορά τη θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ, η οποία, από μόνη της, έχει χαμηλότερη επάρκεια. Προς το παρόν, οι μεγάλες τράπεζες υπολογίζουν κατά κανόνα την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε διεθνή βάση, κάτι που επιτρέπει στην Deutsche Bank να καλύπτει με την ευρωστία της στην Ευρώπη τη θυγατρική της στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με επιστολή του Ευρωπαίου επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ στον επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, τα σχέδια της Fed αποτελούν «ριζοσπαστική απομάκρυνση» από τη μέχρι τώρα στάση της Ουάσιγκτον και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντίποινα εναντίον αμερικανικών ομίλων και σε «αντίδραση προστατευτισμού», που θα κατέληγε σε«κατακερματισμό των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών».
Η Fed, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι το Λονδίνο έχει ήδη υιοθετήσει τέτοιου είδους μέτρα, που επιβάλουν στις ξένες τράπεζες να συμμορφώνονται με τους βρετανικούς κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.
Οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της ζημιάς από την κρίση κλιμακώνονται και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όπως δείχνει η δυστοκία οκτώ από τις πλούσιες χώρες της ΕΕ να καταβάλλουν πρόσθετη πληρωμή 11,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ευρωένωσης, προκειμένου να αποπληρωθούν τα ανεξόφλητα ποσά του 2012. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προειδοποίησε ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το 2014-2020 με τα κράτη μέλη αν δεν ρυθμιστούν οι λογαριασμοί σχετικά με τα ανεξόφλητα ποσά του 2012.
«Δεν είμαστε οι μόνοι που σκεφτόμαστε ότι το ποσό των 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντ. Λίντινγκτον, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Λουξεμβούργο και την ίδια άποψη συμμερίστηκε ο Ολλανδός ομόλογός του. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε επέμεινε ότι «το ποσό αυτό θα πρέπει να επαληθευτεί και να υποστηριχθεί με αποδείξεις».
«Πρόκειται για υψηλά ποσά σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας», ισχυρίστηκε ο Γάλλος υπουργός Τ. Ρεπεντέν και στην ίδια γραμμή κινήθηκαν η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία. Οι οκτώ χώρες που διαφωνούν, έχουν καθαρή συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες, η Γαλλία θα πρέπει να προσθέσει 1,8 δισ. ευρώ στην εθνική της συνεισφορά το 2013, ενώ για τη Γερμανία το ποσό αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ και για τη Βρετανία σε 1,2 δισεκατομμύρια.
Σε συνέργεια η επίθεση στους λαούς
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε σε εκδήλωση με χορηγό την Deutsche Bank στο Βερολίνο, ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμα να εκχωρήσουν περισσότερο έλεγχο σε ορισμένους τομείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε η Ευρωζώνη να μπορέσει να υπερβεί την κρίση και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η ίδια αντέκρουσε την κατηγορία της «γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη», λέγοντας ότι πρέπει να εναρμονιστούν και όχι να εγκαταλειφθούν οι διαφορετικές εθνικές πρακτικές, επειδή, όπως είπε, αυτή τη στιγμή «επικρατεί το χάος».
Σε άλλο σημείο, διέγνωσε «διαφορές απόψεων» ανάμεσα στη Γερμανία και στους εταίρους της στην ΕΕ, ιδίως της Γαλλίας, για τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της κρίσης.«Μοιάζουμε να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις όταν βρισκόμαστε μπροστά από την άβυσσο. Αλλά μόλις η πίεση μειώνεται, όλοι λένε πως θέλουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο», επισήμανε η Α. Μέρκελ. Ανησυχία υπάρχει όμως και για την Ιταλία, την κατάσταση της οποίας χαρακτήρισε «ιδιαίτερη» και «δύσκολη» ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Α. Μέρκελ παρακολουθεί τις εξελίξεις «με μεγάλο ενδιαφέρον».
«Οι πολιτικοί στην Ιταλία γνωρίζουν πολύ καλά τι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή για την Ιταλία και πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση», δήλωσε ο Στ. Ζάιμπερτ και συμπλήρωσε με νόημα: «Για μας είναι σαφές ότι οι αποφασιστικές πολιτικές εξυγίανσης και βιώσιμης ανάπτυξης είναι αλληλεξαρτώμενες και, υπ΄ αυτή την έννοια, θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό της Ιταλίας».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Α. Μέρκελ δήλωσε στη διάρκεια κλειστού δείπνου που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt ότι «οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δημιουργήθηκαν, διότι κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα, τη στιγμή που το έλλειμμά της υπερέβαινε το 13%». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σε αναγνώστες της εφημερίδας, είπε ότι «όταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη, το κάνουμε με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο, χωρίς να απαιτούμε οι χώρες να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη».
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τέλος την πεποίθησή της ότι το ευρώ θα παραμείνει ισχυρό, αλλά διευκρίνισε ότι για την ίδια το ερώτημα είναι «πού θα βρίσκεται η Ευρώπη σε δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια, σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο».

TOP READ