Γράφει ο 231net //
Βήμα 1ο
Καταργείς τη λέξη «Μνημόνιο». Στη θέση της βάζεις κάτι που να δείχνει πυγμή και κύρος: «Συμφωνία», «Συνθήκη», «Παντελής», «Κωνσταντίνος».
Το ίδιο κάνεις και για τα υποκείμενα που συνδέονται με το Μνημόνιο. Καταργείς το αντιτουριστικό «Τρόικα» και το αντικαθιστάς με κάτι πιο σοβαρό «Θεσμοί», «Φορείς», «Μπράσελς Γκρουπ» «Στέλιος Ράμφος».
Βήμα 2ο
Προβαίνεις σε επικοινωνιακές κινήσεις που θα προκαλέσουν εντυπωσιασμό. Η στάση του σώματος βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Χέρια στην τσέπη, νεύματα, χαιρετισμοί είναι πολύ καλές κινήσεις.
Βήμα 3ο
Προσπαθείς να αμβλύνεις  τα μίση με τα εντός έδρας μέτωπα. Μια συνέντευξη σε μια εφημερίδα, βελτίωση της σχέσης σου με τον Τύπο μπορεί να σου εξασφαλίσει έναν πιο ήπιο πόλεμο.
Βήμα 4ο
Βρίσκεις «πρόθυμους ηλιθίους», ανθρώπους με φιλοδοξίες που θα βγουν μπροστά. Πάντα είναι χρήσιμοι αυτοί. Όταν στραβώσουν τα πράγματα γίνονται πολύ καλοί αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Βήμα 5ο
Εμφανίζεις ως αντίπαλο κάποιον που μπορείς εύκολα να ελέγξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια καλή «εσωκομματική αντιπολίτευση» μπορεί να χρησιμεύσει αφού όσοι εναποθέσουν εκεί τις ελπίδες τους θα είναι ήδη χαμένοι.
Βήμα 6ο
Παρουσιάζεις την κατάσταση πολύ δραματική. Ακόμα πιο δραματική από όσο είναι. Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζεις και τις δικές σου διαπραγματευτικές μάχες. Ρίξε κι ένα δάκρυ αν χρειαστεί.
Βήμα 7ο
Όποιος δεν είναι μαζί σου είναι εχθρός σου.
Βήμα 8ο
Αρχίζεις να αναπαράγεις το κακό σενάριο. Μια-δυο διαρροές αρκούν για να πάρει μπρος η μηχανή. Μετά το διαψεύδεις και συνεχίζεις.
Βήμα 9ο
Περιορίζεις τις απαιτήσεις σου και σταδιακά εξαφανίζεις κάποιες από τις απαιτήσεις σου. Προβάλλεις μόνο όσες μπορείς να πετύχεις. Για τις άλλες κάνε ότι δεν υπάρχουν. Δες πως το έκαναν και οι προηγούμενοι και κάνε copy+paste.
Βήμα 10ο
Απασχόλησε την κοινή γνώμη με κάτι άλλο. Βρες κάτι πιασάρικο. Που κατουράνε οι μπάτσοι, που βάζει βενζίνη κάποιο προβεβλημένο στέλεχος, που τρώει κάποιος υπουργός.
Βήμα 11ο
Φρόντισε να στερέψεις την οικονομία. Να σπείρεις την ιδέα ότι δεν θα πληρωθούν αν δεν υπογραφεί η «Συμφωνία-Συνθήκη-Παντελής-Κωνσταντίνος».
Βήμα 12ο
Κάνε τον σκλήρό όταν χρειαστεί . Πες τις μαγικές λέξεις «δημοψήφισμα», «εκλογές», ρίξε και μια δυο επαναστατικές κορώνες. Με μέτρο όμως! Βγάλε και μερικούς δικούς σου στο δρόμο να μιλήσουν για κόκκινες γραμμές.
Βήμα 13ο
Βρες κάτι αισιόδοξο να πεις. Μην πεις ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο γιατί το έχουν πει πολλοί. Πες ότι θα ξημερώσει νέα μέρα, ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα, ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα. Αν δεν βρίσκεις κάτι δικό σου δανείσου από τους προηγούμενους.
Αν δεν πιάσουν τα παραπάνω προσκύνησε τίποτα ιερά λείψανα και περίμενε το θαύμα…
2310 2