2 Απρ 2016

΄Οταν ο αντισοσιαλισμός , ο αντικομμουνισμός και τα άθλια ψέματα, δικαιολογούσαν εκτελέσεις και εξορίες κομμουνιστών.

΄Οταν ο αντισοσιαλισμός , ο αντικομμουνισμός και τα άθλια ψέματα, δικαιολογούσαν εκτελέσεις και εξορίες κομμουνιστών.

Λίγα λόγια για αρχή....
Το συγκεκριμένο "περιοδικό" μαζί με άλλα  παρόμοιου ύφους και προσανατολισμού, διασώθηκε ,κυριολεκτικά, από ττην ΠΑΣΟκική μανία κατστροφής , την εποχή που καίγονταν οι φάκελοι. Θεώρησα ότι δεν έπρεπε να χαθεί όλος αυτός ο  χυδαίος αντικομμουνιστικός "πλούτος". Έτσι λοιπόν  πήρα όλα όσα βρήκα στη βιβλιοθήκη. Από αυτή τη διάσωση  τότε  βγήκε και πολιτικό λαβράκι.  Ανακάλυψα , σε περιοδικό της Χούντας, να αρθρογραφεί ένθερμος υποστηρικτής της, γνωστό στέλεχος του  ΠΑΣΟΚ  στην περιοχή, αυριανιστικού στυλ. Τη συνέχεια φανταστείτε τη....
Στο δια ταύτα....Δείτε την πρώτη σελίδα.Νομίζω πως δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Κοιτάξτε κάτω δεξιά την εικόνα. Η ημερομηνία έκδοσης του συγκεκριμένου περιοδικού  είναι: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ  1951, λίγους μήνες πριν την εκτέλεση Μπελογιάννη και ενώ τα εκτελεστικά αποσπάσματα δούλευαν με εντατικούς ρυθμούς και οι τόποι εξορίας ήταν γεμάτοι κομμουνιστές.
Ο υπέρτιτλος του άρθρου , το οποίο παρατίθεται σκαναρισμένο είναι:
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-Εκκαθαρίσεις-"Ομολογίαι"- Στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
Ο τίτλος: Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ" ΧΩΡΕΣ.
Φαντάζομαι δε χρειάζεται να πω άλλα για το περιεχόμενο του "άρθρου". Αν έχετε κουράγιο διαβάστε. Σας προτείνω να σταθείτε στην τελευταία σελίδα. ένα πραγμα μόνο να έχω να επισημάνω. 
Σε τίποτα δε διαφέρει  η διαστρέβλωση, που ακόμα και σήμερα γίνεται από πολλούς "αριστερούς"μετανοημένους" ή μη για ότι έχει σχέση με το σοσιαλισμό που οικοδομήκε. Η επιχειρηματολογία είναι σχεδόν ίδια με αυτά που αναφέρονται εδώ από  τα φασιστικά καθάρματα-δολοφόνους, που χρησιμοποίησαν πλήθος τέτοιων δημοσιευμάτων ως άλλοθι για να εκτελούν ή να στέλνουν στις εξορίες , χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες.
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΎΣ ΤΟΥΣ "ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΟΥΣ" Ή ΌΧΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ" ΝΑ  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΌ ΤΡΟΠΟ ΣΤΙΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΑΝ  ΤΙΣ ΕΚΕΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΥΠΟΦΕΡΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...



.   

Δεν υπάρχουν 

"Ξεπλένουν" τα επιχειρήματα του κεφαλαίου

"Ξεπλένουν" τα επιχειρήματα του κεφαλαίου

gallery thumbnail
Την 1/3/2011, συζητήθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Τότε, όπως και τώρα, το ΚΚΕ ζητούσε μεταξύ άλλων επίδομα ανεργίας στο 80% της οικείας ΣΣΕ (ο κατώτερος μισθός ήταν ακόμα στα 751 ευρώ και οι κλαδικές συμβάσεις αρκετά πιο πάνω), το χρονικό διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα.
Στη συζήτηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ. Οι τοποθετήσεις τους ήταν αποκαλυπτικές: «Η πρόταση είναι μη ρεαλιστική και ανεφάρμοστη», έλεγε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. «Ισοδυναμεί με κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων (...) Αγνοεί το συγκεκριμένο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα που συνάδει με τις αρχές της ΕΕ», πρόσθετε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Ρεντάρη.
Για «μαξιμαλιστικές προτάσεις που στερούνται οικονομικού ρεαλισμού», μιλούσε η Α. Τζουμάνη - Σπέντζα από τη ΝΔ και υποδείκνυε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, που θα διαμορφώνουν ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων». «Αν υιοθετηθούν τα μέτρα αυτό θα σημάνει αύξηση του δανεισμού, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει», συμπλήρωνε ο Ηλ. Πολατίδης από τον ΛΑ.Ο.Σ.
Ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας των κομμάτων που υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, είναι κοινός και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που το ΚΚΕ καταθέτει την ίδια πρόταση νόμου στη Βουλή (συνολικά έξι φορές, μετρώντας και την προχτεσινή).
Αυτό που λένε στην ουσία, είναι ότι η οικονομία δεν αντέχει την ουσιαστική προστασία των ανέργων, ότι αυτή υπονομεύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και ότι ο δρόμος για την αύξηση της απασχόλησης είναι η πριμοδότηση του κεφαλαίου με χρήμα και τζάμπα εργασία για να κάνει επενδύσεις, οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές».
Κάπως έτσι, σήμερα, το γλίσχρο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ το δικαιούται μόλις το 12% των ανέργων, ενώ τα κονδύλια από τον (πετσοκομμένο) προϋπολογισμό του Οργανισμού που προορίζονται για επιδόματα, μειώνονται σταθερά. Για παράδειγμα, τα κονδύλια για τους ανέργους μειώθηκαν από το 62,8% του συνόλου των δαπανών του ΟΑΕΔ το 2012 στο 35,8% το επόμενο έτος.
Στον προϋπολογισμό του 2016, οι περικοπές αυτές σε σχέση με το 2012 φτάνουν το 52,2%, παρά το γεγονός ότι η ανεργία αυξήθηκε κι άλλο. Αντίστροφα, αυξάνονται τα χρήματα που δίνονται από τον ΟΑΕΔ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να τους εξασφαλίσει τζάμπα εργαζόμενους, χρηματοδοτώντας ακόμα και ολόκληρο το πενιχρό μεροκάματο που ισχύει σήμερα, με κρατική παρέμβαση.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία υπερασπίζονται τα αστικά κόμματα και ο προπαγανδιστικός τους μηχανισμός, εξαπολύοντας συκοφαντική επίθεση στο ΚΚΕ και στην πρόταση που κατέθεσε ξανά προχτές, για άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Αυτήν την πραγματικότητα, όμως, υπερασπίζονται και ορισμένοι ...«αριστεροί» δημοσιογράφοι, όπως ο Γ. Πετρόπουλος της «Εφημερίδας των Συντακτών» (ΕφΣυν) και του «Εργατικού Αγώνα», που υιοθετώντας τον πυρήνα των χιλιοειπωμένων αυτών επιχειρημάτων περί «μη ρεαλιστικής» πρότασης, προσπάθησε να αποδομήσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ με λίγη «αριστερή» σάλτσα!
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕφΣυν και τον συντάκτη της, «αν γινόταν αύριο νόμος του κράτους, τι θα συνέφερε περισσότερο, να δουλεύεις ή να είσαι άνεργος», καταλήγοντας πως «μάλλον η ανεργία στην πρόταση του ΚΚΕ αναδεικνύεται πιο συμφέρουσα από την εργασία», λες και σήμερα είναι κανείς άνεργος από επιλογή. Στη συνέχεια το άρθρο υποστηρίζει πως «μια τέτοια κάλυψη της ανεργίας θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη "μαύρη" εργασία» γιατί, λέει, ο άνεργος ως υπερπρονομιούχος που θα ήταν θα τον συνέφερε να δούλευε «μαύρα» και να μην εμφανίζεται ως εργαζόμενος!!! Τέλος, διαμαρτύρεται το άρθρο ότι από αυτήν την πρόταση «ζημιωμένο θα έβγαινε το κράτος που θα έπρεπε να πληρώσει το κόστος που επιφέρει η πρόταση, χάνοντας ταυτόχρονα φόρους και εισφορές. Κι αυτό το κόστος θα μετακυλιόταν στους φορολογουμένους και κυρίως στους δηλωμένους εργαζομένους»! Η αστική λογική και λογιστική σε όλο της το μεγαλείο.
Με άλλα λόγια, ισχυρίζονται η εφημερίδα και ο συντάκτης της, η καπιταλιστική οικονομία δεν αντέχει την ουσιαστική προστασία των ανέργων γι' αυτό η πρόταση του ΚΚΕ είναι μη ρεαλιστική! Αν υιοθετηθεί η λογική της ΕφΣυν και του συντάκτη της το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να παλεύει για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των ανέργων, ενώ οι άνεργοι πρέπει να μάθουν να ζουν με τη φτώχεια και τη μιζέρια των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, με τα επιδόματα πτωχοκομείου και τις «παροχές» τύπου «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε καμιά περίπτωση, όμως, να μην αγωνιστούν οι άνεργοι μέσα από τα σωματεία για μέτρα ουσιαστικής προστασίας αυτών και των οικογενειών τους, παίρνοντας υπόψη όχι τις αντοχές μιας οικονομίας που συνθλίβει εργαζόμενους και ανέργους, που παράγει και συντηρεί την ανεργία, αλλά τις πραγματικές ανάγκες τους και το γεγονός ότι δεν είναι άνεργοι από επιλογή τους.
Οσο για την άποψη ότι τα δήθεν «υψηλά» και διευρυμένα επιδόματα ανεργίας στέκονται εμπόδιο στην αναζήτηση εργασίας εκ μέρους των ανέργων και στο «βόλεμά τους», η εφημερίδα και ο συντάκτης της δεν πρωτοτυπούν καθόλου. Πρόκειται για επιχείρημα βγαλμένο από το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο της ΕΕ, που κυκλοφόρησε πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια για να χτυπηθούν τα επιδόματα ανεργίας και να προωθηθούν οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», που ενισχύουν τους καπιταλιστές. Δυστυχώς, για την ΕφΣυν και τον συντάκτη της, τους πρόλαβαν τα τσακάλια της ΕΕ...

Ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους...

Ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους...

gallery thumbnail
Με αφορμή την ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή από την κυβέρνηση, που απάλλασσε από δημοτικά τέλη λαϊκά νοικοκυριά και επέβαλε σε μεγάλες επιχειρήσεις πρόσθετη φορολογία, είναι γεγονός ότι αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους. Αξίζει να θυμίσουμε ότι αυτό που ακυρώθηκε είναι η ένταξη των μεγάλων επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στον υψηλότερο συντελεστή δημοτικών τελών και ταυτόχρονα η πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των κατοίκων των περιοχών γύρω από το ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και του Βιολογικού Καθαρισμού. Η λογική της διοίκησης του δήμου, η οποία στο τιμόνι της έχει κομμουνιστή δήμαρχο, απλή. Σε συνθήκες που κόβονται συντάξεις, μισθοί, αυξάνεται η φορολογία των λαϊκών νοικοκυριών, ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης είναι και αυτό. Αυτό ακριβώς που η κυβέρνηση απέρριψε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου έκανε δεκτή την προσφυγή κατά της απόφασης εκπροσώπων των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών. Ποιοι προσέφυγαν κατά της απόφασης; Το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, η Ενωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών και άλλοι. Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ποιον ικανοποίησε η κυβέρνηση...
Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Τον Οκτώβρη του 2014, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε πάρει τουλάχιστον 10 αποφάσεις που ακυρώνουν αντίστοιχες δημοτικών συμβουλίων σχετικά με τη μη άσκηση ένδικων μέσων κατά πρωτόδικων αποφάσεων που όριζαν τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στη μη αποστολή στοιχείων για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων και στην άρνηση προώθησης των διαδικασιών που αφορούσαν στην «αξιολόγηση». Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου είχε προχωρήσει στην ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 περί «αξιολογήσεων» και στο λεγόμενο επανέλεγχο των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), με τον δήμο Πάτρας να έχει εγκρίνει ψήφισμα αντί για απόφαση. Ειδικότερα για την Πάτρα, ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει δείξει κι άλλες φορές πως στέκεται απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τη δημοτική Αρχή. Δημιούργησε εμπόδια με την καθυστέρηση έγκρισης του προϋπολογισμού του δήμου για το 2016 μέχρι του σημείου να κινδυνεύει η έγκαιρη καταβολή του μισθού των εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις. Ακόμα, δε δίστασε να δείξει ξεκάθαρα τη στήριξή του στη φασιστική Χρυσή Αυγή, εγκαλώντας και απειλώντας τον δήμαρχο της Πάτρας για την απόφασή του να αποστείλει έγγραφο στους αντιδημάρχους, στους προέδρους των υπηρεσιών και στις υπηρεσίες του Δήμου, στο οποίο σημείωνε πως «ο Δήμος Πατρέων ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, με κανέναν τρόπο δε θα διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της και άρα την εγκληματική της δράση, με τη διάθεση στοιχείων του, χώρων που του ανήκουν ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο».
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι παράδοξη. Αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας του αστικού κράτους, κομμάτι του οποίου είναι και η Τοπική Διοίκηση και μάλιστα με τις ανάλογες βαθμίδες που επιτρέπουν να «διορθώνει» τυχόν «αστοχίες» που σημειώνονται σε περίπτωση που υπάρξει δημοτική αρχή που αντιπολιτεύεται τις αστικές κυβερνήσεις και τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους. Στόχος της λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Οπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Πάτρας. Γιατί, για το αστικό κράτος, θεωρείται αστοχία ένας δήμος να πάρει φιλολαϊκή απόφαση να μεροληπτήσει ταξικά υπέρ των φτωχών εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και εις βάρος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, η πλειοψηφία των δήμων και των περιφερειών επικαλούνται πολύ συχνά το θεσμικό πλαίσιο, ως άλλοθι για να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και να διαχειρίζονται μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση. Στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει μια κομμουνιστική δημοτική αρχή μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την απάντηση τη δίνει η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή, με αφορμή αυτό το ζήτημα: «Θα παρέμβει αξιοποιώντας τις ελάχιστες δυνατότητες που της παρέχουν το θεσμικό πλαίσιο και η αστική νομοθεσία, για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση. Είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια συνεπή πορεία της και να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα λαϊκά συμφέροντα. Καλεί το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του, να καταδικάσει και να ανατρέψει με την πάλη του την αντιλαϊκή πολιτική κράτους και κυβέρνησης».

Οι «βέλτιστες πρακτικές» και το παράδειγμα της Γαλλίας

Οι «βέλτιστες πρακτικές» και το παράδειγμα της Γαλλίας


Αυτές τις μέρες, κυρίαρχο θέμα στη Γαλλία είναι οι αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα του να μειωθεί η ανεργία (κινείται πάνω από το 10%). Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με τις αλλαγές στα Εργασιακά, με την παροχή κινήτρων στους εργοδότες και με μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, θα αυξηθεί η πρόσβαση στην απασχόληση.
***
Ας δούμε τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία:
  • Ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θα μπορεί στο εξής να εργάζεται μέχρι 10 ώρες τη μέρα και κατόπιν συμφωνίας με την επιχείρηση μέχρι και 12 ώρες. Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας παραμένει τυπικά στις 35 ώρες, όμως ορίζονται ως μέγιστο όριο οι 48 ώρες τη βδομάδα, που μπορούν να γίνουν 60 μετά από έγκριση της διοίκησης και να υπολογίζονται στο τρίμηνο. Πρόκειται για κλασική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στη βάση οδηγιών της ΕΕ που έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία πολλών άλλων κρατών - μελών.
  • Η προσαύξηση του μισθού για τις υπερωρίες μειώνεται. Δίπλα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης αποκτά ένα ακόμα εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μειώνοντας το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης. Στην Ελλάδα, η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης μειώθηκε με αλλεπάλληλους νόμους που ενσωματώθηκαν στα προηγούμενα μνημόνια.
  • Με μια επιχειρησιακή συμφωνία, οι κανόνες της κλαδικής θα μπορούν να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της επιχείρησης. Επί της ουσίας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις γίνονται ισχυρότερες από τις κλαδικές, όπως έγινε και στην Ελλάδα με τη θεσμοθέτηση των «ενώσεων προσώπων» και την επί της ουσίας κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
  • Εισάγονται νέοι, ελαστικότεροι όροι για τις απολύσεις. Η εταιρεία θα μπορεί να επικαλεστεί «σημαντική έλλειψη ρευστότητας» ή «εταιρική αναδιοργάνωση, αναγκαία για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας», ενώ για εργαζόμενους πάνω από 20 χρόνια, οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπερνούν τους 15 μισθούς. Ιδια μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις και με την ίδια επιχειρηματολογία θα επιχειρήσει να περάσει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο. Οσο για τη μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, αυτή είναι ήδη νόμος στην Ελλάδα.
***
Σημειώνουμε τα εξής: Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ολάντ, με την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει στενή συνεργασία και ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον ανοιχτά με την ευρωπαϊκή ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, προωθεί αυτά τα μέτρα με το επιχείρημα ότι στις χώρες που εφαρμόστηκαν έως τώρα, έχουν αποδώσει αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πράγματι, ανάλογα μέτρα πήρε η ισπανική κυβέρνηση το 2010 - 2012, η Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ. Επομένως, αυτές είναι οι «βέλτιστες πρακτικές», στη βάση των οποίων η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει το επόμενο πακέτο μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Αν η Γαλλία, με 10% ανεργία, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα που πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις πριν από δυο και τρία χρόνια, σκεφτείτε τι θα νομοθετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με βάση της «βέλτιστες πρακτικές», τώρα που η ανεργία κινείται σταθερά στο 25%!
***
Τη Τετάρτη 6 Απρίλη, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η «Επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που συγκρότησε η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, για τις επικείμενες αλλαγές στα Εργασιακά. Η επιτροπή αυτή θα μελετήσει τις «βέλτιστες πρακτικές» και θα διαμορφώσει πόρισμα. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη «Επιτροπή σοφών» αφορούσε τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και με βάση το πόρισμά της η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο - λαιμητόμο στη Βουλή, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για νέες αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Τον ίδιο ακριβώς ρόλο θα παίξει και το πόρισμα της «Επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά. Η συμμετοχή στην προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας και η επιτυχία της θα αποτελέσουν το καλύτερο μήνυμα στην κυβέρνηση και στην τρόικα να μην τολμήσουν να προχωρήσουν στα σχέδια τους.

Π.

Αντιδραστικό νομοσχέδιο

Αντιδραστικό νομοσχέδιο


Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή είναι η επικύρωση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με αυτό ενσωματώνονται στη νομοθεσία όλες οι μέχρι τώρα αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το Σεπτέμβρη μέχρι και τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
Τα ευρωπαϊκά αστικά κράτη προσαρμόζουν τη νομοθεσία για το άσυλο και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας σε αυτές τις αποφάσεις, σε πλήρη όμως αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο για τους Πρόσφυγες, παρά τις υποκριτικές αναφορές και επικλήσεις στη Συνθήκη της Γενεύης.
Η πραγματικότητα είναι ότι με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταπατούνται τα δικαιώματα των προσφύγων, εντείνεται ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, μετά και από το κλείσιμο των βόρειων συνόρων.
Υπάρχουν, όμως, πολλές πλευρές που αναδεικνύουν τις αντιδραστικές εξελίξεις και προετοιμάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Για παράδειγμα, και μόνο το γεγονός ότι δημιουργούν αυτοτελή Υπηρεσία Ασύλου και αυτοτελή Αρχή Προσφυγών, σημαίνει ότι προετοιμάζονται για δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, παρόλο που κανένας σχεδόν πρόσφυγας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα.
Η νομοθέτηση των hot spots με τη συμμετοχή των μηχανισμών της ΕΕ (Frontex και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), η ίδρυση Κινητών Μονάδων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η πρόβλεψη για κράτηση προσφύγων και μεταναστών για πολλές μέρες, αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για «Ανοιχτές Δομές Υποδοχής ή Φιλοξενίας», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργηθούν δεκάδες κέντρα κράτησης για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Η λειτουργία Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών, ακόμη και μέσα στους χώρους «ανοιχτής» φιλοξενίας ή υποδοχής, για όσους προορίζονται για απέλαση, αλλά και για εκείνους που είναι προσωρινά αδύνατη η απέλασή τους, παραπέμπει σε νέες «Αμυγδαλέζες», σε νέα κέντρα αντίστοιχα με αυτό της Κορίνθου, που οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, έρμαια των φασιστοειδών.
Η πρόβλεψη για ολοκλήρωση μέσα σε 6 μήνες όλης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τόσο στον α' όσο και στο β' βαθμό, ακούγεται σαν πικρό ανέκδοτο, όταν είναι γνωστό ότι, μέχρι τώρα, χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Με ποιο προσωπικό, ποια εκπαίδευση θα γίνει αυτό; Αυτό που θα γίνει τελικά, είναι η μαζική απόρριψη αιτήσεων ασύλου, με διαδικασίες καρμπόν. Ο,τι δηλαδή έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Με το νομοσχέδιο δίνουν τη δυνατότητα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να βρίσκονται σε όλες τις υπηρεσίες και τα στάδια που αφορούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι τα hot spots, πέρα από όσες αρμοδιότητες τους έχουν παραχωρηθεί μέχρι τώρα. Και αυτό όταν ήδη εδώ και μήνες υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για αμαρτωλές ΜΚΟ με ύποπτο και επικίνδυνο ρόλο, που κάνουν κουμάντο στους χώρους όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Είναι προφανές ότι η απανθρωπιά θα συνεχιστεί με τη στάμπα και της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να συνεχίσουν να εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους εγκλωβισμένους. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους, κόντρα στις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά. Δηλαδή ενάντια στις αιτίες που γεννούν το προσφυγικό πρόβλημα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στήριξη από τις ΗΠΑ και ... παράπονα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στήριξη από τις ΗΠΑ και ... παράπονα


Ενώ τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων) στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (καταγγέλλονται από τους πολιτοφύλακες πάνω από 500 επιθέσεις) όπως και παρατηρείται κατά παράβαση της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ μεταφορά βαρέος οπλισμού από το στρατό, ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Στη συνάντηση αυτή, αφού εισέπραξε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας» και ταυτόχρονα δέχτηκε και τα παράπονα για την καθυστέρηση της δημιουργίας νέας κυβέρνησης, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις (δηλαδή μεγαλύτερη διεύρυνση των αντιλαϊκών μέτρων) και η «καταπολέμηση της διαφθοράς». Μάλιστα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι αν αυτό γίνει σύντομα και η νέα κυβέρνηση εντείνει τη συνεργασία με το ΔΝΤ είναι πιθανό να πάρει την τρίτη δόση του δανείου ύψους 1 δισ. δολ., ενώ υποσχέθηκε και 335 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Το ενδεχόμενο της καταβολής της δόσης από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ σχολίασε καυστικά η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζακχάροβα, λέγοντας ότι ...«τότε μάλλον θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του Κιέβου την συμφωνία του Μινσκ».
Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέβηκε στην 6η θέση στη λίστα των πιο πλούσιων επιχειρηματιών της χώρας, καθώς η περιουσία του ανέβηκε κατά 100 εκατ. δολάρια και έφτασε στα 858. Ο Πρόεδρος ως γνωστόν διαθέτει μια σοκολατοβιομηχανία την «Roschen» και άλλες επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους.

Ρωσικές καταγγελίες για εξοπλισμό τζιχαντιστών από την Τουρκία

Ρωσικές καταγγελίες για εξοπλισμό τζιχαντιστών από την Τουρκία


HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατέθεσε χτες το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν, όπως σημείωσε, τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «αρωγής».
Ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι μέρος των εξοπλισμών σε όπλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό υλικό μεταφέρεται στους τζιχαντιστές χερσαία, μέσα σε φορτηγά που μεταφέρουν ενίοτε και ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόσθεσε ότι μόνο πέρυσι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στους τζιχαντιστές εκρηκτικά συνολικής αξίας περίπου 1.900.000 δολαρίων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι πήραν χιλιάδες τόνους υλών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή εκρηκτικών και βομβών, όπως 2.500 τόνους νιτρικής αμμωνίας (αξίας 788.700 δολαρίων), 456 τόνους νιτρικού καλίου (468.700 δολάρια), γλυκερίνη (αξίας 102.500 δολαρίων), νιτρικό οξύ (34.000 δολαρίων) και 75 τόνους σκόνης σφαιριδίων αλουμινίου.
Στο μεταξύ, την αντίδραση για άλλη μια φορά του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προκάλεσαν αμερικανικές δηλώσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την απομάκρυνση του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ.
Διαψεύδοντας δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, που εμφανίζει την Πέμπτη η εφημερίδα «Al-Hayat», ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση, που ορίζει πως ο Ασαντ θα φύγει σε άλλη χώρα ως αναγκαία προϋπόθεση για τη μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία», ο Λαβρόφ μίλησε για απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας. Αναφέρθηκε στις κοινές αποφάσεις που υπάρχουν στη λεγόμενη διεθνή Ομάδα στήριξης της Συρίας ότι «μόνο ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας σε όλες τις πτυχές».

TOP READ