11 Νοε 2015

Νίκος Μπογιόπουλος μας λένε ψέματα για τα δάνεια και το εξωτερικό χρέος

Νίκος Μπογιόπουλος μας λένε ψέματα για τα δάνεια και το εξωτερικό χρέος  


 

Υπόθεση Μαξ Μέρτεν (7)

 Υπόθεση Μαξ Μέρτεν (7)


Ας αφήσουμε τώρα πίσω μας τα όσα συνταρακτικά συμβαίνουν στην Ελλάδα κι ας μεταφερθούμε στην Γερμανία. Αλλά πριν ξεκινήσουμε, ας θυμηθούμε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκδηλώσει ευθύς εξ αρχής στην ελληνική κυβέρνηση την επιθυμία τους να καταδικαστεί ο Μέρτεν αλλά ο Καραμανλής προτίμησε να κάνει το χατήρι των γερμανών. Κατά φυσική συνέπεια, η Ουάσινγκτον θύμωσε και η CIA άρχισε να παρακολουθεί την ιστορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσα θα διαβάσετε παρακάτω προέρχονται από έγγραφα της CIA, τα οποία έχουν αποχαρακτηριστεί.

Παρ' ότι ο Καραμανλής δείχνει να διατηρεί την ψυχραιμία του, στέλνει στην Γερμανία τον φίλο του δημοσιογράφο Βάσο Βασιλείου να μαζέψει όσες πληροφορίες μπορεί. Παράλληλα, στέλνει και τον αρχηγό τής ΚΥΠ στρατηγό Νάτσινα για να συζητήσει με τον δυτικογερμανό ομόλογό του μήπως μπορεί να βρεθεί κάποιο στοιχείο που να σχετίζει τον Μέρτεν είτε με τους κομμουνιστές (!) είτε με κάποιο κόμμα τής αντιπολίτευσης είτε με τους εβραίους (!!).

Λέγαμε ότι ο Καραμανλής αρνήθηκε να υποβάλει μηνύσεις κατά του Μέρτεν ή κατά των γερμανικών εντύπων που δημοσίευσαν τα λεγόμενά του ενώ Μακρής και Θεμελής υπέβαλαν μηνύσεις στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά αρνήθηκαν να καταφύγουν στην γερμανική. Το "κενό" ανέλαβε να καλύψει ο Μανώλης Μπακλατζής, εκδότης της αντιπολιτευόμενης Αθηναϊκής (*), ο οποίος υπέβαλε στα γερμανικά δικαστήρια μηνύσεις "εξ ονόματος του ελληνικού λαού" κατά του Μέρτεν, του Σπήγκελ και της Ηχούς τού Αμβούργου.

Ο δημοκράτης αγωνιστής Μπακλατζής κατέθεσε τις μηνύσεις προκειμένου να αναγκάσει τον Μέρτεν να μιλήσει ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Πλην όμως, ο ενθουσιασμός του δεν αρκούσε: ο εισαγγελέας τού Αμβούργου τον ενημέρωσε ότι οι μηνύσεις του δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές διότι δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό. Ο Μπακλατζής επέμενε να φτάσουν οι υποθέσεις στο ακροατήριο κι ας απορρίπτονταν εκεί αλλά δεν τα κατάφερε. Όμως, κατά την διάρκεια των προσπαθειών του ανακάλυψε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: ο επί κεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας και δήμαρχος του Βερολίνου Βίλλυ Μπραντ είχε έρθει στην Ελλάδα όταν ήταν κρατούμενος ο Μέρτεν και συναντήθηκε με τον ναζί εγκληματία, πιέζοντάς τον να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να δεχτεί την συμφωνία που του πρότειναν.

Παράλληλα, ο Μπακλατζής ανακάλυψε ότι, παρ' όλο που ο Μακρής και ο Θεμελής είχαν υποβάλει μηνύσεις, η ελληνική δικαιοσύνη δεν είχε κάνει κανένα απολύτως διάβημα προς την γερμανική προκειμένου να εξετάσει οποιονδήποτε μάρτυρα. Ήταν προφανές ότι οι μηνύσεις των δυο υπουργών είχαν υποβληθεί για τα μάτια του κόσμου, ότι καμμιά δίκη ουσίας δεν επρόκειτο να γίνει και ότι ο Μέρτεν δεν σκόπευε να ανοίξει το στόμα του αλλά να πετύχει κάποια βολική γι' αυτόν συμφωνία. Ποιά ήταν, όμως, αυτή η συμφωνία;

Το περίφημο "λεύκωμα της Δοξούλας" διά χειρός τού αμίμητου Μποστ

Κι ενώ ο Μπακλατζής μάχεται με ανεμόμυλους, φτάνουν στην Γερμανία δυο έλληνες επιχειρηματίες, ο Κωνσταντίνος Γκέρτσος και ο Κονιόρδος (**). Το πρώτο κοινό τους γνώρισμα είναι η στενή φιλία τους με τον Καραμανλή. Μάλιστα δε, ο Γκέρτσος έχει παραχωρήσει στον Καραμανλή την χρήση τής πολυτελούς βίλλας που διαθέτει στο Μοντρέ τής Ελβετίας. Το δεύτερο κοινό τους γνώρισμα είναι ότι πλούτισαν στην διάρκεια της κατοχής, συνεργαζόμενοι με τους γερμανούς κατακτητές. Πράγματι, οι φιλίες τού "εθνάρχη" είναι πολύ περίεργες.

Ο Γκέρτσος προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Άρχισε να φτιάχνει την περιουσία του επί Μεταξά, όταν ο δικτάτορας έβαλε μπρος ένα πρόγραμμα ανανέωσης του οπλισμού του στρατού. Ο Γκέρτσος εμφανίζεται ως μεσάζων για εισαγωγές από γερμανικές εταιρείες, εμπλεκόμενος σε ένα σύστημα δοσοληψιών με αξιωματικούς του μεταξικού καθεστώτος. Στην διάρκεια της κατοχής, ανέπτυξε μια υπερπροσοδοφόρα συνεργασία με τους γερμανούς, η οποία τον έκανε βαθύπλουτο. Με την λήξη τού πολέμου, οι Γκέρτσοι έφυγαν από την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία, προκειμένου να αποφύγουν τις διώξεις. Δυστυχώς γι' αυτούς, καταδικάστηκαν ερήμην ως δωσίλογοι και συνεργάτες των κατακτητών, η δε ακίνητη περιουσία που είχαν στην Ελλάδα, δημεύτηκε (***).

Όταν ο Καραμανλής διαδέχεται τον Παπάγο, ο Γκέρτσος επανέρχεται και προσκολλάται στον νέο πρωθυπουργό, καταφέρνοντας να πάρει πίσω την δημευμένη περιουσία του. Πολύ σύντομα, χάρη στην εύνοια του "εθνάρχη", η εταιρεία τού Γκέρτσου Tantex γίνεται κολοσσός, εξασφαλίζοντας την προνομιακή μεταχείριση των ελβετικών και γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο Γκέρτσος χαρακτηρίζεται από πράκτορα της CIA ως άτομο το οποίο "δεν έχει ίχνος πατριωτισμού, είναι ανέντιμος και από πολλές απόψεις είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος με διεφθαρμένη συνείδηση". Αυτόν τον άνθρωπο δεν δίστασε ο Καραμανλής να διορίσει επίτιμο γενικό πρόξενο τής χώρας μας στην Ζυρίχη! Ο Κωνσταντίνος Γκέρτσος έμεινε σ' αυτή την θέση από το 1963 ως το 1977. Τότε ο επανελθών Καραμανλής τον αντικατέστησε με τον... Αθανάσιο Γκέρτσο! Έτσι, ελέω Καραμανλή, επί 37 χρόνια (1963-2000) η Ελλάδα είχε ως προξένους στην Ζυρίχη καταδικασμένους δωσίλογους συνεργάτες των ναζί κατακτητών.

Ο Κονιόρδος ανήκει σε οικογένεια οινοπαραγωγών από την Κρήτη. Κατά την διάρκεια της κατοχής συνεργάστηκε με τους γερμανούς, με την βοήθεια των οποίων ιδιοποιήθηκε την παραγωγή σταφίδας ολόκληρης της Πελοποννήσου. Κι ενώ ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, οι Κονιόρδοι έφτιαχναν κονιάκ, κρασιά κλπ, τα οποία εξήγαν αποκλειστικά στην χιτλερική Γερμανία για τις ανάγκες των γερμανών στρατιωτών αλλά και των γερμανών πολιτών. Παρά το ότι οι Κονιόρδοι πρέπει να μοίρασαν αρκετά "μπαχτσίσια" σε γερμανούς αξιωματικούς, μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν πάμπλουτοι.

Αλλά, τί είναι αυτό που φέρνει τους δυο "πατριώτες" επιχειρηματίες στην Γερμανία; Μα, η επιθυμία τους να συναντηθούν με τον Μέρτεν, κάτι το οποίο γίνεται αμέσως. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι έρχονται εκ μέρους τού Καραμανλή αλλά στις βαλίτσες τους κουβαλούν αφ' ενός μεν διαβεβαιώσεις ότι ο εγκληματίας δεν πρόκειται να κινδυνέψει από την ελληνική δικαιοσύνη αφ' ετέρου δε εκατό χιλιάδες δολλάρια. Με το περιεχόμενο των βαλιτσών σκοπεύουν να σιγουρέψουν μια και καλή την σιωπή τού Μέρτεν.

Όμως, ο Μέρτεν δεν ικανοποιείται με τα εκατό χιλιάρικα και αρχίζει τα παζάρια. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι απαιτήσεις του είναι αρκετά υψηλές γιατί ο Γκέρτσος με τον Κονιόρδο καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να συγκεντρώσουν το επί πλέον ποσό. Έτσι, γίνονται αντιληπτοί από τους πράκτορες της CIA, οι οποίοι τους έχουν υπό στενή παρακολούθηση. Και όχι μόνο απ'  αυτούς. Τους παίρνουν χαμπάρι ο Μπακλατζής, ο δικηγόρος Πάνος Σωτηρόπουλος (βοηθάει τον Μπακλατζή με τις μηνύσεις), ο Ιωάννης Μοσχόπουλος (διπλωματικός υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας, πλήρης γνώστης τής υπόθεσης) (****), ενώ πληροφορίες για την επιχειρούμενη συμφωνία με τον Μέρτεν διαθέτει (από άγνωστες πηγές) και ο Κύρος Κύρου, εκδότης τής υπερσυντηρητικής εφημερίδας Εστία.

Τελικά, το δίδυμο τα καταφέρνει. Το πολυθρύλητο λεύκωμα της Δοξούλας εξαφανίζεται οριστικά από προσώπου γης, μαζί με ένα πακέττο επιστολών και άλλων εγγράφων, τα οποία διέθετε ο Μέρτεν. Η Αθήνα παίρνει βαθιές ανάσες. Τόσο βαθιές ώστε ο Μακρής σπεύδει να δηλώσει ότι οι κατηγορίες τού Μέρτεν εναντίον αυτού και της συζύγου του κατέρρευσαν. Τώρα, το πώς ισχυρίζεται ο Μακρής ότι οι κατηγορίες κατέρρευσαν και το γιατί είναι τόσο κατηγορηματικός δίχως να έχει γίνει δίκη, είναι προς διερεύνηση.

"Διορίζομεν... επί των Εξωτερικών τον κ. Ι. Μοσχόπουλον..." (****)

Η ιστορία μας φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της. Αύριο το ιστολόγιο θα απεργήσει και την Παρασκευή θα γράψουμε τον επίλογο, προσθέτοντας μερικές πικάντικες λεπτομέρειες στον καμβά, την σχετική βιβλιογραφία και τις πηγές.


--------------------------------------------------
(*) Ο Μανώλης Μπακλατζής συμμετείχε στο βενιζελικό κίνημα του 1935 και στην κίνηση κατά του Μεταξά στην Κρήτη το 1938, λόγω της οποίας αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο. Διετέλεσε επί πολλά χρόνια βουλευτής, εκλεγμένος με το Κόμμα των Φιλελευθέρων (1936), την Εθνική Πολιτική Ένωση Κέντρου -ΕΠΕΚ (1950, 1951, 1952, 1956) και αργότερα με την Ένωση Κέντρου (1961, 1963, 1964), ενώ την περίοδο 1947-1948 ήταν Γενικός Διοικητής Κρήτης. Παρ' όλα αυτά, πέθανε πάμπτωχος το 1971, σε ηλικία 71 ετών.

(**) Δεν αναγράφω το μικρό όνομα του Κονιόρδου, επειδή από το έγγραφο της CIA δεν προκύπτει ποιος ακριβώς από τους αδελφούς Κονιόρδου ταξίδεψε στην Γερμανία και, παράλληλα, δεν κατάφερα να βρω την πληροφορία από άλλη πηγή. Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, εδώ πρέπει να σημειώσω ότι στην ίδια οικογένεια ανήκει ο αγωνιστής και ήρωας της αντίστασης Μανώλης Κονιόρδος (γεν. 1920), ο οποίος βόηθησε στην διάσωση εβραίων από τους γερμανούς. Σήμερα οι Κονιόρδοι έχουν εργοστάσιο οινοποιίας στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

(***) Παρ' όλα αυτά, το 1947 η κυβέρνηση Σοφούλη παραχωρεί στον Γκέρτσο την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων τής Πτολεμαΐδας. Ο Γκέρτσος αποφεύγει τις κατασχέσεις, παρουσιάζοντας τα κεφάλαια ως ανήκοντα σε γερμανούς και ελβετούς επενδυτές και τον εαυτό του ως απλό μεσάζοντα. Όμως, το μόνο που κάνει επί επτά χρόνια στα ορυχεία είναι να ανοίγει μερικές σήραγγες. Έτσι, το 1954 η κυβέρνηση Παπάγου καταγγέλλει την σύμβαση και παραχωρεί την εκμετάλλευση των ορυχείων στον Πρόδρομο Μποδοσάκη.

(****) Το όνομα του Ιωάννη Μοσχόπουλου αναφέρεται και στο έγγραφο της CIA που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και από το οποίο άρχισε όλος ο πρόσφατος θόρυβος περί Καραμανλή. Στις 21 Απριλίου 1967 ο Μοσχόπουλος προτάθηκε από τους πραξικοπηματίες για την θέση τού υπουργού εξωτερικών στην κυβέρνηση Κόλλια αλλά η πρόταση απερρίφθη από τον βασιλιά. Στο παραπάνω διάταγμα του Κωνσταντίνου "περί διορισμού υπουργών", η βασιλική πέννα έχει διαγράψει μεταξύ άλλων και το όνομα του Ι. Μοσχόπουλου, το οποίο φαίνεται ανάμεσα στα ονόματα των Μακαρέζου και Παττακού. 

Απεργίστας

 Απεργίστας
Καταλαβαίνω πως το να παραστήσεις τον πρόσφυγα για μια μέρα προσφέρει την άγρια ομορφιά της περιπέτειας και βγάζει πιο ωραίο, φωτογραφικό υλικό για τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά αν θες πραγματικά να ζήσεις επικίνδυνα, γίνε για μια φορά απεργός, ύψωσε το ανάστημά σου στην "εργοδοσία" (πόσο υπέροχα παραπλανητική' συστημική λέξη), βάλε το κεφάλι σου στον τορβά της απόλυσης (αν δε θες να είναι διαρκώς σκυμμένο), ξύπνα νύχτα για να κάνεις την απεργιακή φρουρά σε ένα εργοστάσιο, κι έλα μετά στη συγκέντρωση, να βγάλεις σέλφι με φόντο το πλήθος και την αγουροξυπνημένη ταξική σου συνείδηση, με τα σημάδια από τον χρόνιο ύπνο της.

Ας ερχόσουν για λίγο μοναχά για ένα βράδυ, κι αντί για θεός ή πρωθυπουργός για μια μέρα, να γινόσουν απεργός (που έτσι κι αλλιώς μια μέρα κρατάει), φωνή λαού, οργή θεού και να γίνεις ένα με την τάξη μας, να μπερδευτείς με τους εργάτες, να πεις τον πόνο σου στις γάτες ή να παραπονιέσαι σα γκρινιαρόγατα, που τους σηκώνει όλους στο πόδι.

Δεν είναι τυχαίο όμως που όλες αυτές οι ομάδες που δανείστηκαν την κατάληξη των Ζαπατίστας, γιατί τους φάνηκε εύηχη κι εξωτική για να την ξεχειλώσουν, Ατενίστας, προσφυγίστας, Σασββατίστας, και προφανώς οι αγανακτίστας των πλατειών έμειναν καθαροί, μακριά από ταξικά πρόσημα και δεν έγιναν ποτέ τους απεργίστας, έχοντας αλλεργία απέναντι σε τέτοιες μορφές.

Όπως δεν είναι τυχαία όλα όσα γίνονται αυτές τις μέρες και θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στον περιγραφικό τίτλο "λύσσα κακιά", που τους πιάνει όλους εν όψει της απεργίας.
Καταρχάς, ο Φίλης αυτής της βδομάδας που μονοπωλεί την κυρίαρχη επικαιρότητα, κερδίζοντας τα δικά του (πολύ περισσότερα από 15) λεπτά δημοσιότητας, είναι ο Συριζαίος Λάμπρου για την υπόθεση των απειλών στον Πανούση, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας σε βαθμό που... χρ-χουρ [ροχαλητά]. Ομολογώ πως αδυνατώ να δω σοβαρά το θέμα, πέραν της πτυχής του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης (μιας κοινής, μιας πόρνης, αφού μιλάμε και για Πανούση), για να περάσουν τα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Και πώς περνάνε, ε; Με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία σε σχέση με τα δύο προηγούμενα μνημόνια και με το μικρότερο αριθμό απεργιών (αυτή είναι μόλις η πρώτη που βγαίνει μες στο 15'), σχεδόν χωρίς να κουνηθεί φύλλο, πέρα από ό,τι προσπαθούμε να κινήσουμε εμείς. Αυτή είναι η μαγεία της "αριστερής κυβέρνησης".

Που γίνεται ακόμα πιο μαγική αν σκεφτείς την απεργοσπαστική επέμβαση των αριστερών ΜΑΤ στα Γιάννενα και τις συλλήψεις απεργών που αντιδρούν ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών (δεν είναι δα και χρυσαυγίτες, για να αποφύγουν τη σύλληψη.
Και το κάλεσμα του τμήματος εργατικής πολιτικής (ή όπως αλλιώς το λένε -και γιατί να μην το πούνε κι απασχόλησης;) του Σύριζα για την απεργία, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πολιτικές, που προφανώς θα αλλάξουν, όταν ο Σύριζα γίνει κυβέρνηση. Ένας παραλογισμός, Κράμερ εναντίον Κράμερ, που χλευάζεται ακόμα και από αστιικά ΜΜΕ, με τίτλους του στιλ: "δεν είναι τρολιά", κτλ! Εξάλλου, για κάθε κακό Συριζαίο/μπάτσο με μαστίγιο, χρειάζεται πάντα κι ένα καρότο, σαν αντίβαρο.

Την ίδια στιγμή, η ΓΣΕΕ θέτει νέα όρια γραφικότητας στην κλίμακα Λούκι Λουκ, καθώς είναι πιο ανύπαρκτη και από τη σκιά της (Λούκι Λουκ; Λούκι Λουκ; Μα πού είναι...;). Ενώ η πιο "ντούρα" ΑΔΕΔΥ, που κατέβαινε και με κεντρικό σύνθημα για τη διαγραφή του χρέους, σκιαμαχεί στην πραγματικότητα με τον εαυτό της, σε ένα χώρο, όπου η πλειοψηφία ψηφίζει το Σύριζα, γιατί έχει φάει τον Παππά ότι δε θα απολύσει κανέναν.

Κι ενώ το ερώτημα (έπρεπε να) είναι πόσο ξύλο θα έτρωγαν οι Φαρισαίοι του Σύριζα, που θα τολμούσαν να βάλουν τον κινηματικό τους μανδύα και να κατέβουν στην απεργία... κι ενώ το ΠΑΜΕ είναι αντικειμενικά κι ανεξάρτητα από τις παρωπίδες που έχουν κάποιοι, η μόνη δύναμη που οργανώνει την απεργιακή μάχη για την επιτυχία της, (καθώς οι Παρεμβάσεις πχ θεωρούν πως προετοιμασία χρειάζονται μόνο οι αθλητές κι οι ομάδες, κι όχι οι απεργιακοί αγώνες)... κι ενώ, παρόλα όσα, φαίνεται πως μπορεί τελικά να κατέβει αρκετός κόσμος στο δρόμο να διαδηλώσει...

...η ΕφΣυν, με την υπογραφή-εγγύηση του πάντα έγκυρου κι αντικειμενικού Πετρόπουλου, "αποκαλύπτει" εσωκομματικό ντοκουμέντο που λέει ότι ένας στους 4 οπαδούς-ψηφοφόρους διαφωνούν με την πολιτική του κόμματος. Μα γιατί λοιπόν δεν προχωράνε επιτέλους στην ίδρυση ενός κόμματος, για να στεγάσουν όλους αυτούς κι άλλους τόσους, και να μη βρίσκουν ούτε την ψήφο τους (για πραγματική παρουσία σε χώρους δουλειάς, δεν το συζητάμε καν); Και γιατί δε μας αποκαλύπτουν, όπως άλλες φορές, αυτό το τρομερό ντοκουμέντο, αλλά μας το περιγράφουν γενικά και αόριστα -κι όποιος θέλει, το πιστεύει; Τι κάνουν επιτέλους οι έγκυρες πηγές του Πετρόπουλου; Νομίζω πως ένας στους τέσσερις αναγνώστες του, πρέπει να ένιωσε απογοητευμένος από αυτό το ενημερωτικό κενό...

...και τα παιδιά με τα μαύρα ανακαλύπτουν το βασικό εχθρό στο ΠΑΜΕ, κι ένα θέμα από το πουθενά, όπου κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να καταλάβουν ένα χώρο, που προσφέρεται ούτως ή άλλως για αυτό το σκοπό (τη φιλοξενία και τη μέριμνα για τους πρόσφυγες). Αλλά αν εμείς δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε, ας μας καταλάβουν αυτοί με κατάληψη. Τα ιδεολογικά φετίχ πρέπει να τα σεβόμαστε, για ψυχιατρικούς λόγους...

Με αυτά και με εκείνα βέβαια, φτιάχνουν και μια ωραία ατμόσφαιρα, που μυρίζει 20ή Οκτώβρη, εν όψει της απεργίας και του Πολυτεχνείου. Ό,τι άφησε στη μέση το κράτος, πχ στα Γιάννενα, μπορεί να αναλάβει να το τελειώσει το παρακράτος. Κι εμείς πρέπει να έχουμε τα μάτια μας τέσσερα (δεκατέσσερα, κτλ), για να μην παγιδευτούμε στο παιχνίδι των... παιδιών (και των πατεράδων τους, που περιμένουν να αξιοποιήσουν το παραμικρό πάτημα).

Η αυριανή απεργία έρχεται ως κλιμάκωση στις πολύμορφες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, και με ένα πολύ απλό διακύβευμα: να υψώσει το λαϊκό, εργατικό κίνημα ένα φράγμα, για να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Μια λογική που διαπερνάει τόσο το απεργιακό σποτάκι του ΠΑΜΕ, όσο και τα συνθήματα στις κεντρικές αφίσες.



Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη (το λες και τρολάρισμα στον Τσίπρα για τις προεκλογικές του διακηρύξεις).
Κάτω οι φόροι!
Κι άντε να πιπιλίσει τώρα κανείς τη γνωστή καραμέλα περί σεχταρισμού και για το στενό πλαίσιο πάλης, που τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό κι αποκλείει όσους δε συμφωνούν να παλέψουν για αυτόν, μπούρου-μπούρου...
Πεντάλεπτη τοποθέτηση από Μπρεζνιεφικό απολίθωμα 

Money - Τιμή - Χρυσή Αυγή: Πως τα "τσεπώνουν" οι Νεοναζί απατεώνες από οπαδούς-κορόϊδα

 Money - Τιμή - Χρυσή Αυγή: Πως τα "τσεπώνουν" οι Νεοναζί απατεώνες από οπαδούς-κορόϊδα


Γράφει ο Τζουγκασβίλι.

«Η Χρυσή Αυγή» γράφουν οι φασίστες χρυσαυγίτες «ελέγθηκε από το ΣΔΟΕ και τη βρήκε καθαρή». Αφού κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα να συνέλθουμε απ' τα υστερικά γέλια, πάμε παρακάτω: Προφανώς νομίζουν ότι απευθύνονται στο κοινό τους, σε ακροδεξιές αμοιβάδες. Διότι είναι γνωστό ακόμη και στα τσιμέντα των γραφείων της Χ.Α. ότι κανένας επίδοξος φοροφυγάς και απατεώνας (σαν του λόγου τους) δεν καταχωρεί τις παρατυπίες, τα παράνομα έσοδα στα επίσημα λογιστικά βιβλία της εφορίας. 

Σε καταγγελία της, πρώην στέλεχος της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης (υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος το 2014 με τον Παναγιώταρο, υποψ. βουλευτής Θεσπρωτίας το Γενάρη του '15), αφού χαρακτηρίζει «ανώνυμη εταιρεία» την Χ.Α., αναφέρει επι λέξει: 

«Μπλουζάκια, κουκλάκια, σκουλαρικάκια, δαχτυλιδάκια, κασκολάκια, παντελονάκια, τασάκια, μπλοκάκια, κουπονάκια και διπλά βιβλιαράκια, απόλα έχει ο χρυσαυγίτικος μπαξές».

Απόλα έχει ο ναζιστικός, χρυσαυγίτικος μπαξές των ορφανών του Χίτλερ και των ταγματασφαλιτών. Ας δούμε λοιπόν τι πλασάρει στα κορόϊδα που την στηρίζουν η Χρυσή Αυγή Α.Ε., για να δικαιολογήσει ορισμένα από τα έσοδα της με νομιμοφανή τρόπο.

Απ' όλα έχει ο μπαξές, πάρε κόσμε, πάρε! Κλειδοθήκη 45 ευρώ, Δίσκος Φαιστού
με μαίανδρο 27 ευρώ, ήλιος βεργίνας (φρέσκος) 17 ευρώ... κλπ.
Οι άνθρωποι - συγνώμη, τα ναζιστοειδή που παριστάνουν τους ανθρώπους - δεν είναι μόνο μαχαιροβγάλτες και τραμπούκοι. Είναι και... επιχειρηματίες. Και Ναζί και έμποροι. Πουλάνε σε τιμή ευκαιρίας την σάπια ιδεολογία τους. Και όσο βρίσκονται κορόϊδα, συνειδητά ή ασυνείδητα, να την αγοράζουν (σε μπρελόκ, δαχτυλίδια, ασημικά, σκουλαρίκια, κούπες και λοιπά φο μπιζού). 

Είναι λοιπόν τόσο «καθαρή» η ναζιστική-εγκληματική συμμορία όσο καθαρά είναι τα χέρια του χρυσαυγίτη Ρουπακιά που δολοφόνησε τον Φύσσα. Τον οποίο Ρουπακιά, παρεπιπτόντως, έκαναν και κάνουν κάθε προσπάθεια να αποδείξουν ότι... δεν τον ξέρουν. Αλήθεια, τους γνωστούς-άγνωστους εφοπλιστές με τους οποίους έχουν οικονομικά πάρε-δώσε, κάτω απ' το τραπέζι και πίσω απ' τις πλάτες του ΣΔΟΕ, τους ξέρου
ν;

Περίπατοι Ιστορίας - Μέρος 2ο

 Περίπατοι Ιστορίας - Μέρος 2ο


ΚΑΛΛΙΘΕΑ


Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είχε στο διάστημα 1943- 1944 αξιοποιηθεί ως νοσοκομείο του ΕΛΑΣ Αθήνας.

Σήμερα
Το σπίτι της οδού Μπιζανίου: Όταν στις 23 Ιούλη του 1944 τα μηχανοκίνητα του ταγματασφαλίτη Μπουραντά με ισχυρές δυνάμεις Γερμανών και διοίκηση χιτλερικών αξ/κών, κύκλωσαν την Καλλιθέα, με σκοπό να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή και να μαζέψουν εργάτες για τα εργοστάσια της χιτλερικής Γερμανίας, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τμήματα του 1ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που ύστερα από πολύωρη μάχη τούς ανάγκασαν να φύγουν με σοβαρές απώλειες.

Την επομένη, 1.500 περίπου Γερμανοτσολιάδες ξαναγύρισαν και έζωσαν για δεύτερη φορά την Καλλιθέα. Σήμανε αμέσως συναγερμός. Το "χωνί" κάλεσε το λαό σε συναγερμό. Τμήματα του ΕΛΑΣ από Δουργούτι, Σφαγεία, Πετράλωνα, Παγκράτι, Ν. Σμύρνη ακόμη και από την Κοκκινιά έφτασαν για ενισχύσεις. Δέκα ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣίτες από το λόχο Χαροκόπου οχυρώθηκαν σε σπιτάκι της οδού Μπιζανίου 10, που ήταν και έδρα του φρουραρχείου. Ομαδάρχης ο 19χρονος Δ. Βασιλειάδης.Ο οπλισμός τους: 3 αυτόματα, 7 ντουφέκια, 10 χειροβομβίδες και λίγα πυρομαχικά.

Η μάχη σε λίγο άναψε για τα καλά, όλος ο λαός στο πόδι. Κλείνουν τα μαγαζιά και οι τροχιοδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία, που σε λίγο μετατρέπεται σε γενική. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ καθηλώνουν τους Γερμανοτσολιάδες, το σπιτάκι που είναι οχυρωμένα τα δέκα παλικάρια δέχεται από τις γύρω ταράτσες με ακροβολισμένους τους "Μπουραντάδες", καταιγισμό πυρών, που όμως αποκρούονται. Μέσα στο σπιτάκι υπάρχει μια μάνα με τα δυο παιδιά της, θέλουν να τα σώσουν. Ένας από τους ΕΛΑΣίτες βγαίνει με σημαία άσπρη και φυγαδεύει τους ενοίκους του σπιτιού. Όμως μια σφαίρα τον ρίχνει κάτω νεκρό.

Πέντε ώρες κράτησε η πολιορκία. Όταν πια καταλαβαίνουν οι ηρωικοί ΕΠΟΝίτες μαχητές ότι δεν έχουν σωτηρία, αυτοκτονούν για να μην πέσουν στα νύχια των εχθρών τους.

Τότε

Σήμερα


Οι φυλακές της Καλλιθέας: Το παλιό Ολυμπιακό Σκοπευτήριο μετατράπηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις γνωστές Φυλακές Καλλιθέας. Και μετά την Απελευθέρωση, το κτίριο παρέμεινε φυλακή που κράτησε στα κελιά της δεκάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέσα σε αυτούς δε και τον Νίκο Μπελογιάννη.


Τότε


Οδος Σκρά 31: Εδώ βρίσκονταν το παράνομο κατοχικό τυπογραφείο του ΕΑΜ. Με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ αποφασίστηκε για τις ανάγκες του αγώνα και την εμψύχωση του λαού απέναντι στους κατακτητές φασίστες η λειτουργία παράνομου τυπογραφείου σε αυτόν  το χώρο όπου τυπωνόταν η εφημερίδα "Ελεύθερη Ελλάδα", όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, η εφημερίδα του ΕΛΑΣ "Απελευθερωτής", καθώς και διάφορα άλλα έντυπα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, και μερικά φύλλα του παράνομου "Ριζοσπάστη". 

Οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα ήταν οι: Ευάγγελος Μενεμενής, Γιώργος Ελληνούδης, Καλλιόπη Πάπαρη - Ελληνούδη, Δημήτρης Χατζής, Χρήστος Τζήμας, Ελένη Τζήμα, Νίκος Καρατζόπουλος».

Σήμερα το κτίριο βρίσκεται σε εγκατάλειψη παρά τις εκκλήσεις του ΚΚΕ στο Δήμο και τη Βουλή

Η κρύπτη στα υπόγεια του σπιτιού

Το εκτυπωτικό μηχάνημα όπως αποκαλύφθηκε στην κρύπτη

Η γραφομηχανή "Βικτόρια" όπως βρέθηκε



Αύριο κανείς στο μεροκάματο! Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ!

Αύριο κανείς στο μεροκάματο! Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ!

Eurokinissi
Εκτός από την προσπάθεια να συντηρήσει το κλίμα της αναμονής και των προσδοκιών από την πλευρά των εργαζομένων, προκειμένου ευκολότερα να περάσει τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση επιστρατεύει και την καταστολή, θέτοντας τα ΜΑΤ στη διάθεση της εργοδοσίας, για να κάμψει τις εστίες αντίστασης και να «παραδειγματίσει» συνολικά τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα, όπου χτες οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους απεργούς προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία σκοπεύουν με πυγμή απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να περάσουν μέτρα αναγκαία για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι αναγκαία μόνο η συμμετοχή στην αυριανή απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, αλλά και η προετοιμασία για κλιμάκωση από την επόμενη κιόλας μέρα, με οργάνωση σε κλάδους και τόπους δουλειάς. Ολοι στη μάχη της απεργίας! Αύριο, κανείς στο μεροκάματο. Ολοι στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ!
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εστειλαν τα ΜΑΤ να σπάσουν την απεργία
Νέα κατασταλτική επίθεση χτες το πρωί σε βάρος των εργαζομένων που περιφρουρούσαν την κινητοποίησή τους

Από την περιφρούρηση της απεργίας τη Δευτέρα
Από την περιφρούρηση της απεργίας τη Δευτέρα
Νέα επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής χτες το πρωί, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας ενάντια στις απολύσεις και στα σχέδια για μειώσεις στους μισθούς.
Την ευθύνη και αυτής της κατασταλτικής επίθεσης (είχε προηγηθεί άλλη μία το πρωί της Δευτέρας), που έγινε για να προστατευθούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, φέρει η κυβέρνηση, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, δε διστάζει να ρίξει τα ΜΑΤ πάνω σε εργάτες που παλεύουν για το μεροκάματο και τη δουλειά τους.
Περίπου στις 8.30 π.μ., τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ κατέλαβαν με τη βία την είσοδο του εργοστασίου, για να προωθήσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε έτοιμο η εργοδοσία, ενώ κράτησαν για λίγη ώρα τον Νεκτάριο Τριάντη, γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, που βρισκόταν στο πλευρό των απεργών εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ.
Τελικά, κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των απεργών και των συγκεντρωμένων, το στέλεχος του Κόμματος αφέθηκε ελεύθερο από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρέμειναν τόσο στην είσοδο, όσο και περιμετρικά του εργοστασίου.
Για την κράτηση του Νεκτάριου Τριάντη και για την καταστολή των απεργών από τα ΜΑΤ (ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και το πρωί της Δευτέρας), ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ έκανε εκ νέου παρέμβαση στον Νίκο Τόσκα, αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Διμοιρίες των ΜΑΤ παρατεταγμένες στην είσοδο της «Ανακύκλωσης», μετά την επέμβαση
Διμοιρίες των ΜΑΤ παρατεταγμένες στην είσοδο της «Ανακύκλωσης», μετά την επέμβαση
Από την ώρα που έγινε γνωστή η επέμβαση, στο χώρο του εργοστασίου πύκνωσε η παρουσία σωματείων, φορέων και δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενώ και οι απεργοί της «Γενικής Ανακύκλωσης» δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Ακολούθησε το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Ιωαννίνων, όπου ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί η αίτηση της εργοδοσίας για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία. Το κάλεσμα στη συγκέντρωση απηύθυνε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.
Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν και μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν η απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται, καθώς με την παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το ΕΚ Ιωαννίνων αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη στην «Ανακύκλωση». Τον αγώνα τους να παραμείνουν στη δουλειά με τους ίδιους όρους, συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» του Ηρακλείου Κρήτης.
Το ΚΚΕ
Τη νέα επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει, «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε και σήμερα καθαρά θέση στο πλευρό της εργοδοσίας. Εστειλε τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν εργάτες και αγωνιστές που βρίσκονταν στο πλάι τους για να βοηθήσει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η επιχείρηση.
Ευθύνες, όμως, για τις απολύσεις και για την ποινικοποίηση του αγώνα έχει και η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι της περιοχής) που έχουν συνάψει συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Καλούμε τους εργαζόμενους, ανέργους, νέους και τις λαϊκές οικογένειες των Ιωαννίνων να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της "Ανακύκλωσης" που ζητούν να παραμείνουν στη δουλειά τους, που παλεύουν ενάντια στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Ολοι μαζικά, δυναμικά στην απεργία της Πέμπτης 12 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο στις 10.30 το πρωί».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ



ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΛΑΣ
«Λαέ τής Ελλάδας, απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου να μαθαίνεις εκ των προτέρων τα νεότερα βάσανα που καθημερινά θα σού φορτώνουμε στην πλάτη.
 
Κι αυτό το κάνουμε για να σε προστατέψουμε από το βάρος τής προκαταβολικής στενοχώριας, του θυμού, της αντίδρασης και της αντίστασης στην πλήρη εξαθλίωσή σου, που σίγουρα θα σε οδηγήσουν σε λάθος δρόμο, όπως αυτόν τής εξέγερσης που απαιτεί κόπο, χρόνο, οργάνωση.  
Σου επιτρέπουμε λοιπόν, για το καλό σου, να τα βιώνεις αγόγγυστα, σαν φυσικό φαινόμενο που δεν μπορείς να σταματήσεις. Πώς είναι η καταιγίδα, ο τυφώνας, ο σεισμός; Έτσι θα τα αντιλαμβάνεσαι και θα τα ερμηνεύεις, φχαριστώντας το θεό που είσαι ακόμη ζωντανός. Τώρα, το μέχρι πότε θα είσαι ζωντανός, παίζεται…
Σε διατάσσουμε επίσης να «τρως» ό,τι σου σερβίρουμε και μάλιστα να το καταπίνεις αμάσητο και πάλι για το καλό σου.
Στο κάτω-κάτω, σύντομα θ’ αναγκαστείς να τρέφεσαι με σκουληκιασμένα ληγμένα προϊόντα, πριν πεθάνεις άστεγος.
Για σκέψου… Άλλο πράμα να καταπίνεις σκουλήκια δίχως να το πάρουν χαμπάρι οι γευστικοί σου κάλυκες, κι άλλο να τα μασάς. Γλιτώνεις δηλαδή την αηδία που προκαλεί εμετό.
Αυτά τα ολίγα, λαέ τής Ελλάδας, αποτελούν μια ελάχιστη απόδειξη, ότι εμείς, οι προστάτες σου, φροντίζουμε πριν από σένα για σένα!
Τέλος, για να εμπεδώσετε ακόμη καλύτερα οι λαϊκοί άνθρωποι πώς και με πόση αυτοθυσία αγωνιζόμαστε να σας σώσουμε από ’κείνα που δεν πρέπει να μαθαίνετε γιατί σας μαυρίζουν τη ζωή, μη επιτρέποντάς σας να φέρεστε σαν χαζοχαρούμενοι, κάνουμε τα πάντα για να σας απομακρύνουμε απ’ το ΚΚΕ, τους κουκουέδες, το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και το ΠΑΜΕ, χρησιμοποιώντας για χάρη σας ως και διαχρονικούς …παρα-κρατικούς μηχανισμούς. ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΗΣΥΧΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΣΗΚΩΝΕΣΤΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ! ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ. ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΥΡΟΚΑΘΕΤΗΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!

ΓΙΑ Ν' ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΔΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΚΑΤΙ, ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ.»

 

Παραμονές απεργίας ...

 Παραμονές απεργίας ...


   # Το φάντασμα της τρομοκρατίας ξαναβγαίνει απ΄τα ντουλάπια, ο Σύριζα μας λένε ... “υποθάλπτει τρομοκράτες” (ας γελάσουμε, λίγες ευκαιρίες μας τυχαίνουν – άσχετη ερώτηση: τα μανεκέν ... κλάνουνε ??), ο Πανούσης θυμήθηκε οτι κάποτε τον απειλούσαν, το παράνομο και το "νόμιμο" ποινικό έγκλημα κάνει ανενόχλητο όλες τις δουλειές του όπως και πρίν (μπορεί και καλύτερα), οι μυστικές υπηρεσίες τα “βρίσκουν” “όλα” ... εκτός απο τους χρυσαυγίτες που συνεχίζουν ανενόχλητοι φόρα παρτίδα τις προβοκάτσιες !!! Προσπαθούν να στήσουν σκηνικό όξυνσης ... και νομίζουν πως μπορούν να το ελέγξουν !!! Αυτό είναι το επικίνδυνο.

    # Η κυβέρνηση ... κάτω απ΄όλα αυτά ... προσπαθεί να κρύψει την επίθεση που ετοιμάζει ... την ίδια ώρα που στα κανάλια όλα μα όλα τα παπαγαλάκια “τραγουδάνε” ... πως ο λαός ψήφισε όλα τα μέτρα που θα έρθουν !!!

    # Η λαική ενοχοποίηση.

   # Προσοχή δίπλα μας !!! Το κίνημα ποτέ δεν φοράει κουκούλες. Κουκούλες φοράνε (και πάντα φοράγανε) αυτοί που θέλουν να κρυφτούν απ΄τον λαό. Θα εμφανιστούν ξανά οι ... γνωστοί άγνωστοι.

   # Θα ψάξουν να βγάλουν απ΄την μύγα ξύγγι ... στην Λέσβο άρχισαν σήμερα οι αριστεροζούληδες που φαντάζονται ανατροπές χωρίς το ΚΚΕ. Τα γνωστά χλέπια ... τα απογοητευμένα ... που δεν τους "άφησε" το ΠΑΜΕ να καταλάβουν την βουλή το ΄11. Θάχαμε ξεμπλέξει τώρα. 

   # Τώρα που το πράμα ... αρχίζει να κινείται ... η “αντιμνημονιακή” ΛΑΕ του Λαφαζάνη, της Ζωίτσας και της Ραχήλ ... θυμήθηκε να συμμαχήσει στα συνδικάτα με τον “καταραμένο” και “ξεπουλημένο” Σύριζα ... για το καλό του κοσμάκη !!! ΜΕΤΑαριστερά ... όπως λέμε μεταμοντέρνα. Εκδηλώθηκαν τα μπουμπούκια.

   # Η ΔΕΗ της αριστεράς ... εκβιάζει ... πως αν δεν πληρώσουμε τα χρέη μας ... θα μας κόψει το ρεύμα και θα το ακριβύνει για αυτούς που πληρώνουν !!! Η ανθρωποφαγία ... όπως φαίνεται δεν ενοχλεί την αριστερά του μαλακοπίτουρα μορφονιού ηγέτη.

   # Η αριστερή “ανακεφαλαιοποίηση” των τραπεζών ... κινδυνεύει απο τους μπαταχτσήδες των κόκκινων δανείων ... ή αλλοιώς ... χρωστάς ρε πούστη δάνειο ?? Να πας να “γαμηθείς” για να μην γαμήσουν εμένα οι τράπεζες !!!

   # Μα να πληρώσουμε για να στεγάσουμε 50.000 ελεεινούς ... την ίδια ώρα που συμπατριώτες μας θα χάσουν τα σπίτια τους ??

   # Κόψτε ρε την σύνταξη της κωλόγριας που καταπίνει πανάκριβα χαπάκια με την σέσουλα ... την στιγμή που τα παιδάκια δεν έχουν γαλατάκι να πιούν.

   # Η κοινωνική σαλαμοποίηση (ο κοινωνικός αυτοματοποιημένος “δαρβινισμός”) ... στην υπηρεσία της όξυνσης που διευθύνει σήμερα με φοβερή αποτελεσματικότητα ... η αριστερή μας κυβέρνηση. Και ύστερα τσιρίζουν πως είναι αντιφασίστες ... την ίδια ώρα που εκφασίζουν συνειδητά ακόμα και το μεδούλι της κοινωνίας.

   # Γιατί γίνονται όλα αυτά ?? Γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός ... του καπιταλισμού. Ξεκολάτε κολλημένοι !!!

   # Ομως ξανά προς την δόξα τραβάνε !!! “Σκληρές διαπραγματεύσεις” και “κόκκινες γραμμές”. Πάλι τα ίδια ?? Οχι !! Τώρα λένε πως είναι ... θύματα της επιτυχίας τους !!!

   # Ο Σύριζα ... καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης: διχασμένες προσωπικότητες γρήγορα στα καβούκια σας πριν σας φορέσουν τις ρόμπες που κουμπώνουν απο πίσω. Τάχουν παίξει και οι επικοινωνιολόγοι του μορφονιού. Τι τραβάνε κι΄αυτοί !!!


  
   # Συγννννώμη βρε παιδιά ... αλλά αυτοί οι ανεκδιήγητοι μπανννννάλ τύποι του ΚΚΕ δεν βλέπουν καμμία διαφορρρρρά ανάμεσα στον Αλέξη και στην δεξιά !!! Ελεος πγγγγγιά !!!

Οι δήθεν "αλληλέγγυοι" στη Λέσβο ενάντια στο εργατικό κίνημα

 Οι δήθεν "αλληλέγγυοι" στη Λέσβο ενάντια στο εργατικό κίνημα


Οκτώβρης 2011: Ομάδα κουκουλοφόρων με πέτρες,
μολότοφ, καδρόνια και αστυνομικά κλομπς (!) επιτίθεται 
στην πορεία του ΠΑΜΕ.
Λιγότερο από δύο μέρες πριν τη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 12ης Νοέμβρη ορισμένοι τύποι σε διατεταγμένη υπηρεσία επιχειρούν να τρομοκρατήσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Φορούν τη μάσκα του "αλληλέγγυου" (θυμάστε τους "αγανακτισμένους" τραμπούκους τον Οκτώβρη του '11 στο Σύνταγμα;) και επιτίθεται στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου, παίζοντας άθλιο παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων και των μεταναστών.

Αφού έκαναν ένα σωρό ζημιές σε έναν χώρο που δεν τους ανήκει - σε ένα χώρο που ανήκει στην εργατική τάξη της Λέσβου και όχι στους κάθε λογής μπαχαλάκηδες - τώρα εξαπολύουν τις γνωστές, προβοκατόρικες επιθέσεις για ΚΝΑΤ και "εργατοπατέρες". Ποιοί; Αυτοί που δεν οργανώθηκαν ποτέ τους στο εργατικό κίνημα. Οι ίδιοι που δεν πήραν μέρος ούτε σε μια απεργία, που δεν προσπάθησαν ποτέ να διεκδικήσουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. 

Οι τραμπούκοι αυτοί- είτε αυτοαποκαλούνται "αλληλέγγυοι", είτε "αγανακτισμένοι", είτε "αντιεξουσιαστές", είτε "ρομπέν των δασών" - να ξέρουν πως το εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Οι προβοκάτσιες τους θα πέσουν στο κενό και, για μια ακόμη φορά, θα αποδειχθεί ότι αποτελούν μακρύ χέρι του συστήματος. Ειδικά αυτού του συστήματος που έχει προσωρινό διοικητή την "πρώτη φορά αριστερά" του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τις γνωστές, αντικομμουνιστές τσιρίδες περί "ΚΝΑΤ", ας μην μας προκαλούν να τους θυμήσουμε τα αίσχη τους: από το Χημείο το '85 μέχρι τη δολοφονική επίθεση στην πορεία του ΠΑΜΕ τον Οκτώβρη του 2011.

«Θετικό κλίμα»

«Θετικό κλίμα»


«Θετικό κλίμα», «αναγνωρίστηκε η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», «οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τις επόμενες μέρες», «διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες μέρες ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσε (σ.σ. η κυβέρνηση) να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».
Οι παραπάνω φράσεις περιέχονται σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο (ΕΚΤ - Κομισιόν - ΔΝΤ - ESM).
Είναι ο καθρέφτης της πλέον κυνικής κυβερνητικής ομολογίας ότι αυτό που «παλεύει», αυτό που την ενδιαφέρει, αυτό που είναι το βασικό της ζητούμενο, είναι ένα και μοναδικό: να εγκριθεί άμεσα - από τους διεθνείς εταίρους της - μία ακόμα παρτίδα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων ή τα «ισοδύναμα» αυτών. Δηλαδή, να εγκριθούν άμεσα όσα ζητούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη των κερδών τους, για νέα πεδία κερδοφορίας τους.
Ποιο είναι το «θετικό κλίμα» στο οποίο αναφέρεται η συγκυβέρνηση; Μα ο «έντιμος συμβιβασμός μεταξύ της συγκυβέρνησης και των εταίρων της», για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν τα επενδυτικά funds τα σπίτια όσων εργατικών νοικοκυριών δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. `Η το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που θα αναλάβει να παραχωρήσει σε επιχειρηματικούς ομίλους κρατικές εκτάσεις για να αναπτύξουν επενδυτικά σχέδια.
Το είπε άλλωστε κι ο Μοσκοβισί: «Η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ ικανοποιητική. Η μεγάλη πλειονότητα από τις προαπαιτούμενες δράσεις έχει ήδη εκπληρωθεί». Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το ...«θετικό κλίμα» έχει χτιστεί με δεδομένα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί. Και αφορούν από την επιβολή νέων φόρων στα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι τη μείωση των συντάξεων ή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στο «νέο Ασφαλιστικό», με τραγικές επιπτώσεις στους συνταξιούχους αλλά και τις νέες γενιές εργαζομένων.
Ποια «πρόοδος» «αναγνωρίστηκε»; Μα όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση, για παράδειγμα στον τομέα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δηλαδή, όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν οι τραπεζικοί όμιλοι με ζεστό χρήμα από τον ESM, ώστε να προχωρήσουν σε νέα δάνεια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις. Επενδύσεις που θα γίνουν με δεδομένους τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, το πετσόκομμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ μετά την προχτεσινή συνεδρίαση, που αναφέρει ότι μέσα στη βδομάδα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό τομέα για να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ., είναι ενδεικτική.
Μετά απ' όλα αυτά, πράγματι «διαψεύστηκαν» όσοι έχουν απομείνει που μπορεί να υπέθεσαν ότι από τη δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση θα μετριαστούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, ότι δε θα παρθούν μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ότι δε θα ενισχυθούν οι τραπεζικοί όμιλοι, ότι δε θα φτύσουν αίμα τα λαϊκά - εργατικά νοικοκυριά για άλλη μια φορά. Πάντως, δε διαψεύστηκε σε καμία περίπτωση ο άθλιος και βρώμικος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στο να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να διαμορφώσει συνθήκες υποταγής του λαού σε αυτήν την πολιτική, στη λογική του «τι να κάνουμε, δε γίνεται διαφορετικά». Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα...
Δεν είναι ο μοναδικός δρόμος για το λαό αυτός που χαράσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μοναδικός δρόμος για το λαό να του κλέβουν τον πλούτο που παράγει, να του δίνουν ένα ξεροκόμματο για να ζήσει. Αντίθετα, δρόμος που μπορεί να δώσει διέξοδο και προοπτική είναι εκείνος της οργάνωσης του αγώνα, για να ανατρέψει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Μια καλή αρχή είναι η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Πορτογαλία: χωριό που ... φαίνεται

Πορτογαλία: χωριό που ... φαίνεται
Οι πολιτικές εξελίξεις της Πορτογαλίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να βγαίνουν συμπεράσματα για τα λαϊκά στρώματα. Αυτό που επιχειρείται και σε αυτή τη χώρα, είναι να συναινέσει ο λαός που υποφέρει από την καπιταλιστική βαρβαρότητα στη λογική μιας άλλης «αριστερής» διαχείρισης, που εξασφαλίσει την ανάκαμψη στο κεφάλαιο και δήθεν θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους. Μια ενδεικτική αναφορά στο προτεινόμενο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία τόσο με το Μπλοκ της Αριστεράς όσο και το Πορτογαλικό ΚΚ, είναι άκρως αποκαλυπτική:
Ιδού οι στόχοι που, όπως ισχυρίζεται το πρόγραμμα, «γυρίζουν τη σελίδα της λιτότητας, επανεκκινούν την οικονομία και την εργασία»: «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης που παρουσιάζεται εδώ, εδράζεται σε μια στρατηγική που διασφαλίζει ότι, με σεβασμό όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων της Πορτογαλίας και στη σταθερή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και της πορτογαλικής οικονομίας στην ΕΕ, θα επιτρέψει να γυρίσουμε τη σελίδα των πολιτικών της λιτότητας, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα εδράζεται στη γνώση και την καινοτομία, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και μια νέα ώθηση για τη σύγκλιση με την ΕΕ».
***
Και συνεχίζει: «Ακόμα και στο αρκετά περιοριστικό πλαίσιο των σημερινών ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, είναι δυνατόν να πράξουμε διαφορετικά, είναι δυνατό να απορρίψουμε περισσότερες περικοπές εισοδημάτων και μεγαλύτερα δημοσιονομικά βάση στις οικογένειες και την εργασία και να στοιχηματίσουμε σε καλά υπολογισμένα κίνητρα στον οικονομικό και επιχειρηματικό ιστό (...) Αυτό που είναι ένας εγγενής περιορισμός, συγκεκριμένα η συμμετοχή στην ΟΝΕ και ένα κοινό νόμισμα, αντιπροσωπεύει επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα...».
Δηλαδή, επαναλαμβάνεται το παραμύθι της ...καλύτερης διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ, που πλασάρει στη χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες διαχειριστικές δυνάμεις, η διαμορφούμενη νέα σοσιαλδημοκρατία σε άλλες χώρες, που αποτελούν τη σύγχρονη επιλογή του κεφαλαίου.
Το γεγονός αυτό γίνεται και πρακτικά συγκεκριμένο στο πρόγραμμα: «...η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου πρέπει να επιτρέψει τον καθορισμό μιας πολιτικής εισοδημάτων στην προοπτική της αξιοπρεπούς εργασίας και συγκεκριμένα να εγγυηθεί την άνοδο του ελάχιστου εθνικού μισθού» (αυτό μεταφράζεται σε 70 ευρώ επιπλέον σταδιακά έως το 2019 στους δημόσιους υπάλληλους και κάποια επιδόματα του ...φιλόπτωχου ταμείου).
***
Το «ζουμί», όμως, του προγράμματος είναι το σημείο που γίνεται αναφορά στην ...επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σημειώνεται: «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις πρέπει να αναλάβουν έναν κυρίαρχο ρόλο, όντας μια μεταβλητή - κλειδί για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης (...) θα δημιουργηθεί ένα ταμείο κεφαλαιοποίησης υποστήριξης των επιχειρηματικών επενδύσεων (...) δημιουργία φορολογικών κινήτρων στις επενδύσεις που εφαρμόζονται σε επιχειρηματικά σχέδια (...) θα υιοθετηθούν πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις στην Πορτογαλία»...
Και συνεχίζει: «...εκκίνηση ενός εθνικού προγράμματος στήριξης στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της δημιουργίας εργασίας και κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβάνοντας νέα εργαλεία όπως η "Ηθική Τράπεζα" (...) δημιουργία συμπράξεων μεταξύ μονάδων του δημόσιου τομέα και της κοινωνικής οικονομίας (...) περιορισμός της χρήσης ανασφαλούς (προσωρινής) εργασίας στο δημόσιο (...) Επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου και της κλαδικής συλλογικής διαπραγμάτευσης, συνδέοντάς την με το επίπεδο των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα...».
Δηλαδή, ενίσχυση των καπιταλιστών με ζεστό χρήμα, προώθηση της ταξικής συνεργασίας και νομιμοποίηση της μερικής ζωής μέσω της μερικής απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, με βάση αυτό που αντέχει η καπιταλιστική οικονομία. Αυτή είναι η «αριστερή» προοπτική των εργαζομένων.
***
Εκεί, όμως, που η προσπάθεια χειραγώγησης απογειώνεται, είναι στην αναφορά για το ...όραμα της άλλης ΕΕ. Λέγεται χαρακτηριστικά: «...η ΕΕ πρέπει να εξισορροπηθεί, αλλά αυτό δε μας κάνει να ταλαντευτούμε στην πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι ο χώρος ειρήνης, ευημερίας και κοινωνικής προόδου όπου θέλουμε να βρισκόμαστε. Η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά αντιπροσωπεύουν την καλύτερη ευκαιρία κοινωνικής ανάπτυξης για τους Πορτογάλους...».
Και στην υποενότητα «Να υπερασπιστούμε μια έξυπνη ανάγνωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», λέγεται απροκάλυπτα: «...τα ίδια τα εργαλεία της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο", πρέπει να εκβαθυνθούν και να εξισορροπηθούν με την έννοια μιας κοινωνικοοικονομικής διακυβέρνησης», όπου γίνονται προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ, δηλαδή καλλιεργώντας την ιδέα ότι δεν φταίει ο ταξικός χαρακτήρας της ΕΕ, ότι δηλαδή είναι ένωση του κεφαλαίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ...αλλά το ότι δε λειτουργεί δημοκρατικά.
Επίσης, το «αριστερό» πρόγραμμα βλέπει ως στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ: «...μια φιλόδοξη πρόταση στη διατλαντική σχέση, όπου η Πορτογαλία μπορεί να τοποθετηθεί ως κέντρο ενός μεγάλου γεωπολιτικού χώρου. Γι' αυτό πρέπει να στηριχθεί η διαπραγμάτευση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΤΤΙΡ, με σεβασμό στις συστατικές αξίες του οικονομικού και κοινωνικού ευρωπαϊκού μοντέλου και διασφαλίζοντας την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης»...
Επίσης προτείνεται: «Η αναβάθμιση των άλλων στρατηγικών συνεταιρισμών, για παράδειγμα με τη Βραζιλία, τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και την Κίνα, η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας, ως ουσιαστικού άξονα για την επάρκεια της εξωτερικής δράσης της ΕΕ στις σημερινές προκλήσεις και ρίσκα, η υιοθέτηση μιας "Ευρωπαϊκής Στρατηγικής ενάντια στο Ριζοσπαστικό και την Τρομοκρατία"» και παρακάτω: «Η εθνική άμυνα (...) βρίσκει στη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων ένα ουσιαστικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ του ΟΗΕ και της Κοινωνίας Πορτογαλόφωνων Χωρών...».
Αυτά για την ώρα. Νομίζουμε ότι μιλάνε από μόνα τους για το ρόλο που θέλει να παίξει η «αριστερή» κυβέρνηση της Πορτογαλίας στην προσπάθεια στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου και αναβάθμισης του ρόλου της αστικής τάξης της χώρας. Οσο γι' αυτούς που διερωτώνται γιατί το ΚΚΕ βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, απ' όσα ενδεικτικά αναφέραμε ...χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει...

TOP READ