15 Ιουν 2019

Α-μπε-μπα-μπλομ… Ο μη γένοιτο, αν βγει ο Κούλης

 

Έχουν διαφορές ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ κι ο Κούλης με τον Αλέξη; Οπωσδήποτε. Ποιος λέει το αντίθετο; Κι αν βγει ο Κούλης…
Για παράδειγμα, ο Κούλης λέει προεκλογικά ότι θα κόψει τις συντάξεις. Κι είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσει να το κάνει. Ενώ ο Τσίπρας δεν λέει προεκλογικά ότι θα κόψει τις συντάξεις. Το ότι έχει ήδη ψηφίσει το νόμο Κατρούγκαλου, που κόβει τις συντάξεις και που πήρε αναστολή μέχρι τις εκλογές, είναι άσχετο. Αυτόν θα τον εφαρμόσει όποιος και να βγει.
Ο Κούλης καμαρώνει που είναι δεξιός και μιλά με καμάρι για τη στρατηγική του, που είναι «ΕΕ και ευρώ» και «ανήκουμε στη δύση». Επιχειρηματικότητα κι ανταγωνιστικότητα. Ο Τσίπρας είναι διαφορετικός. Κατ’ αρχήν δεν καμαρώνει που είναι δεξιός. Μιλάει για το λαό, για τους πολλούς και τέτοια. Μετά βέβαια ψηφίζει κι εφαρμόζει κι αυτός την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, στο 3ο μνημόνιο, στις συνόδους κορυφής κλπ. Αλλά… άλλο αυτό. Τώρα μιλάμε για τις διαφορές τους.

Ο Κούλης κι ο Σαμαράς, δεν καμάρωναν το 14 και το 15 για την πολιτική των κυβερνήσεών τους. Τώρα καμαρώνει όμως ο Κούλης, αφού νοιώθει δικαιωμένος ότι η πολιτική τους της λιτότητας και της υποτέλειας είναι μονόδρομος και «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς». Ο Τσίπρας όμως καμαρώνει που είναι ρεαλιστής και κατάφερε να μετατρέψει σε μνημόνιο, το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Που είναι ευρωπαϊστής και κατάφερε να κινηθεί σαν «δικός τους» μέσα στα σαλόνια που τόσα χρόνια πήγαιναν μόνο οι υποτακτικοί του κεφαλαίου. Ενώ τώρα μπήκε μέσα… ο λαός. Λίγο το λες αυτό ; Αυτό κι αν είναι διαφορά.
Ο Κούλης δε θα καταργήσει κανένα μνημονιακό νόμο, από αυτούς που ψήφισαν όλοι τους κι εφαρμόζοντάς τους βγάζουν λωρίδες από την πλάτη του λαού. Ο Τσίπρας είναι άλλο. Ούτε αυτός τους κατάργησε. Όμως αυτός κατάφερε κι εφάρμοσε όλους τους νόμους και των τριών μνημονίων. Είπατε τίποτα για «ικανότητα»; Άλλωστε ο Τσίπρας για να το κάνει, κάποιο λόγο θα είχε. Είναι «αριστερός» αυτός.
Ο Κούλης δε θα είχε κανένα πρόβλημα να κυβερνήσει μαζί με την ακροδεξιά. Ο Τσίπρας θα είχε. Γι’ αυτό δεν έκανε ποτέ συγκυβέρνηση με τον Καμένο. Και την Παπακώστα δεν την δέχτηκε ποτέ και την έδιωξε. Τι; Όχι; Δε θα θυμάμαι καλά μάλλον. Σβήστο αυτό.
Ο Κούλης αν βγει θα δώσει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικάνους. Ό,τι θελήσουν. Νέες βάσεις στην Κάρπαθο, στο Τυμπάκι, στην Αλεξανδρούπολη. Επέκταση της Σούδας. Πυρηνικά στον Άραξο. Και με χαρά. Και θα καμαρώνει κιόλας. Ο Τσίπρας δεν καμαρώνει που τα έκανε. Γιατί τα έκανε για να μην μπορεί να καμαρώνει ο Κούλης, αφού του έκλεψε τα «μπράβο» του Τραμπ και τη ρετσινιά του αμερικανοτσολιά μέσα απ’ το στόμα. Άντε τώρα ο Κούλης να γίνει καλύτερος «μεντεσές».
Αν βγει ο Κούλης θα εφαρμόσει κατά γράμμα όλες τις συμφωνίες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας και στα νησιά μας, για να προστατευθεί η “εσωτερική Ευρώπη”. Αφού πρώτα θα έχει συμμετάσχει σ’ όλους τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς στην ευρύτερη περιοχή, που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές. Αντίθετα ο Τσίπρας αν βγει (εντάξει… μια κουβέντα είπα) δε θα κάνει τίποτα παραπάνω από όσα έκανε μέχρι τώρα. Μη φοβάστε. Η Μόρια εκεί θα είναι πάλι, σε κάθε περίπτωση.
Αν βγει ο Κούλης θα κόψει μισθούς, συντάξεις, αναπηρικά και άλλα επιδόματα, ΕΚΑΣ, συντάξεις χηρείας, κλπ. Θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ κλπ.; Γιατί ο Κούλης εκτός από όλα τα άλλα κακά που έχει είναι και ζηλιάρης. “Τι έχει δηλαδή ο Τσίπρας και τάκοψε;”… είπε. “Πιο δεξιός είναι αυτός από μένα;”… συμπλήρωσε. “Ε. Λοιπόν θα τα κόψω κι εγώ”… κατέληξε. Ενώ ο Τσίπρας δεν είναι κομπλεξικός. Τα έκανε γιατί έπρεπε.
Αν βγει ο Κούλης, όλη την τετραετία θα μας γδάρει στους φόρους, τις περικοπές και τη λιτότητα κι ύστερα, δυο βδομάδες πριν τις εκλογές θα μας κάνει δωράκια ψιχουλάκια, μπας και ξεχάσουμε τι έκανε. Είπαμε: ο Κούλης είναι ζηλιάρης και αντιγραφέας. Γι’ αυτό θα υπερβάλλει σε όλα αυτά από το ΣΥΡΙΖΑ, για να του αποδείξει ότι εκείνος είναι ο κανονικός δεξιός που ξέρει να τα κάνει καλύτερα.
Αν βγει ο Κούλης θα κάνει δεκάδες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και στο ΣΕΒ. Θα εφαρμόσει το σύμφωνο σταθερότητας, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα εφαρμόσει τον αυτόματο κόφτη, την απελευθέρωση κλειστών αγορών και την κατάσχεση λογαριασμών. Θα κάνει κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, οργανισμών ΟΤΑ, σχολικών επιτροπών. Θα συνεχίσει την αποδιοργάνωση και υποστελέχωση του δημοσίου, την πολιτική “5 φεύγουν – ένας προσλαμβάνεται”, τις συγχωνεύσεις εφοριών, σχολείων, ΕΟΠΥΥ, ταμείων, αστυνομικών τμημάτων, με την εφαρμογή των εργασιακών εντολών της ΕΕ. Τι; Πάλι ξέφυγα; Δεν είναι αυτά του Κούλη; Και ποιανού είναι όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται; Μη με τρελαίνετε τώρα. Δεν μπορεί παρά να είναι του Κούλη. Αυτός είναι ο «κακός» και δεξιός. Δεν το συζητώ.
Αν βγει ο Κούλης θα κάνει τα χίλια μύρια στις Σκουριές, στη Λευκίμμη, στους πλειστηριασμούς. Θα πουλήσει αεροδρόμια, λιμάνια, ορυχεία, τραίνα, παραλίες, δάση. Όλα στο υπερταμείο. Ενώ ο Τσίπρας δίνει 1000 ευρώ στους ανέργους, 300 στους συνταξιούχους, τη σύνταξη του Ιούλη ένα μήνα νωρίτερα. Πως δεν έχει σχέση; Τι άλλο θέλουν οι κερατάδες για να ξεχάσουνε τα τέσσερα χρόνια της δεξιάς πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο πάει δηλαδή η ψήφος τους;
Αν βγει ο Κούλης θα συνεχίσει να μετατρέπει την αγορά εργασίας σε μοντέρνο σκλαβοπάζαρο, ανθρώπων που δουλεύουν χωρίς σταθερότητα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς συγκεκριμένους μισθούς, αλλά μόνο με ευελιξία και κινητικότητα. Να αυξάνει ραγδαία το ποσοστό της ελαστικής εργασίας και την ίδια ώρα να κοκορεύεται ότι μείωσε την ανεργία. Ενώ αν βγει ο Τσίπρας θα συνεχίσει να τα κάνει, αλλά χωρίς χαρά. Μόνο και μόνο γιατί έδωσε το λόγο του στο Γιούρογκρουπ και στη σύνοδο κορυφής (καμιά τριανταριά φορές και χωρίς έρπη).
Α πα πα. Να μη βγει ο Κούλης. Αυτός μιλάει και με το πρώτο δίνει σήμα κατ’ ευθείαν στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει κάθε μέρα και να μοιράζει φόβο. Φόβο δικαιολογημένο, για την πολιτική που θα εφαρμόσει ο Κούλης. Απ’ την άλλη, φόβο αδικαιολόγητο, αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια πολιτική εφαρμόζει. Ίδιο το αφεντικό τους.
Άλλωστε ο Κούλης είναι πιο δεξιός. Αυτό βγήκε και στο αμπεμπαμπλομ. Δοκιμάστε να δείτε.

Καθώς ξερνάς ακούγοντας τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για λαϊκή νομιμοποίηση…

        

14-06-2019
Ξερνάς ακατάπαυστα καθώς ακούς τα γαϊδούρια της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν παρέλαση στα κανάλια και να φωνάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Γιατί δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ;! Γιατί, λέει, έχασε στις Ευρωεκλογές και ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα πάει σε εκλογές. Ναι όμως μέχρι να πάει σε εκλογές είχε την πλειοψηφία στη Βουλή και αυτήν δεν μπορούσε να του τη στερήσει κανείς. Όχι, απαντούν οι Νεοδημοκράτες, δεν είχε λαϊκή νομιμοποίηση. Και ποια λαϊκή νομιμοποίηση είχαν τα παλιογαϊδούρια της Νέας Δημοκρατίας, όταν αντάμα με τα παλιογαϊδούρια του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού ψήφιζαν με πολιτικό πραξικόπημα το τρίτο μνημόνιο κόντρα στην απόφαση του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα;! Ποια λαϊκή νομιμοποίηση είχαν, που θα τολμήσουν να μιλήσουν και για λαϊκή νομιμοποίηση;!

Σηναφοτσίρας

ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΟ ΧΕΛΙ Ζώο με μοναδική ικανότητα και προσαρμοσμένες σ' αυτήν συμπεριφορές





Το χέλι μπορεί να εντοπίζει το θήραμά του ή άλλους αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιώντας ηλεκτροϋποδοχείς υψηλής διαφοράς δυναμικού. Σε πειράματα με περιστρεφόμενο δίσκο που είχε μόνο ένα αγώγιμο ένθετο και πολλούς όμοιους μη αγώγιμους, το χέλι έβρισκε τον αγώγιμο με εκπληκτική ακρίβεια
Το χέλι μπορεί να εντοπίζει το θήραμά του ή άλλους αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιώντας ηλεκτροϋποδοχείς υψηλής διαφοράς δυναμικού. Σε πειράματα με περιστρεφόμενο δίσκο που είχε μόνο ένα αγώγιμο ένθετο και πολλούς όμοιους μη αγώγιμους, το χέλι έβρισκε τον αγώγιμο με εκπληκτική ακρίβεια
Υπάρχει ένα ζώο με ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, που το χρησιμοποιεί όπως τα όπλα «φέιζερ» της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ» σε λειτουργία ακινητοποίησης, ή πιο ρεαλιστικά, όπως τα τέιζερ που χρησιμοποιεί η αμερικανική αστυνομία. Ο ίδιος ο οργανισμός του ζώου είναι ένα όπλο με τέτοια χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το ηλεκτροφόρο χέλι (Electrophorus electricus), που ζει στα ποτάμια της Αμαζονίας και μπορεί να προκαλεί ηλεκτρικές εκκενώσεις πολλών εκατοντάδων βολτ, ικανές να προκαλέσουν νευρομυική ακινητοποίηση, παρεμβαίνοντας στην ικανότητα του νευρικού συστήματος να ελέγχει τους μύες.
Τα τέιζερ ασκούν ηλεκτρικές εκκενώσεις υψηλής τάσης μέσω ζεύγους καλωδίων με ρυθμό 19 παλμών το δευτερόλεπτο. Τα ηλεκτροφόρα χέλια δεν χρειάζονται καλώδια, επειδή το νερό είναι αγωγός του ηλεκτρισμού. Οι ηλεκτρικοί παλμοί που εκπέμπουν είναι επίσης σύντομοι, με τον καθένα να διαρκεί περίπου 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Οταν φτάνουν στην τελική φάση της επίθεσης στέλνουν 400 ηλεκτρικές εκκενώσεις ανά δευτερόλεπτο!
Βιολογική μπαταρία
Το ηλεκτροφόρο χέλι, παρά τις εξωτερικές ομοιότητες, δεν είναι πραγματικό χέλι, καθώς ανήκει σε μια οικογένεια ψαριών, τα Γυμνοτιδαία, που ζουν στη Νότια Αμερική. Τα άλλα μέλη της οικογένειας προκαλούν μόνο ελαφρές ηλεκτρικές εκκενώσεις, που χρησιμοποιούν για να ανιχνεύουν το περιβάλλον τους και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ομως το ηλεκτροφόρο χέλι ακολούθησε εξελικτική πορεία, που οδήγησε στη μεγάλη ενίσχυση της ηλεκτρικής ισχύος του. Μπορεί να δημιουργήσει διαφορά δυναμικού μέχρι 600 βολτ, χάρη στο ηλεκτρικό όργανο που διατρέχει σχεδόν όλο το μήκος του μακρόστενου σώματός του (το οποίο φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα δυόμισι μέτρα και σε βάρος τα 20 κιλά). Το ηλεκτρικό όργανο αποτελείται από χιλιάδες δισκόμορφα κύτταρα, που ονομάζονται ...ηλεκτροκύτταρα και λειτουργούν σαν μπαταρίες, ή σαν τα εξαρτήματα των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που ονομάζονται πυκνωτές και μπορούν να αποδώσουν γρήγορα το φορτίο τους.

Πειράματα και προσεκτική παρατήρηση οδήγησε τους βιολόγους να συμπεράνουν ότι πράγματι το ηλεκτροφόρο χέλι χρησιμοποιεί την ειδική του ικανότητα σαν τέιζερ. Οι ακολουθίες παλμών υψηλής τάσης που εκπέμπει δημιουργούν μυικές συσπάσεις, που ακινητοποιούν τα ψάρια σε μικρή απόσταση, τα οποία φαίνονται σαν να «παγώνουν» στη θέση τους, όσο διαρκούν οι ηλεκτρικές εκκενώσεις. Οπως αποδείχτηκε, η επίδραση των παλμών δεν γίνεται απευθείας στους μύες των ψαριών, αλλά στα κινητικά νεύρα που τους ελέγχουν. Κι αυτό είναι εκπληκτικό, αν σκεφθεί κανείς ότι το ηλεκτρικό όργανο του χελιού είναι ένας τροποποιημένος μυς, που ενεργοποιείται από τα κινητικά νεύρα του χελιού! Η εντολή που ξεκινά από τον εγκέφαλο του ζώου προς το ηλεκτρικό του όργανο, λειτουργεί σαν το πάτημα του πλήκτρου pause σε ένα εικονικό τηλεχειριστήριο ελέγχου των γύρω ψαριών.
Νευροφυσιολόγος και φυσικός
Ομως, πριν φτάσει στην τελική ηλεκτρική ομοβροντία, το χέλι χρησιμοποιεί ζευγάρια ηλεκτρικών παλμών για την πρόκληση σπασμού σε τυχόν κρυμμένα κοντινά ψάρια, ώστε από την κίνηση του νερού που θα προκληθεί να αντιληφθεί τη θέση τους. Τα ζεύγη σύντομων ηλεκτρικών παλμών έχει αποδειχτεί από τη μυική φυσιολογία ότι είναι ο βέλτιστος τρόπος για την πρόκληση της μέγιστης μυικής σύσπασης. Χωρίς να γνωρίζει μυική φυσιολογία, το ηλεκτροφόρο χέλι εξελικτικά ανέπτυξε τη βέλτιστη τεχνική ξετρυπώματος των θηραμάτων του. Τα ηλεκτροφόρα χέλια στο φυσικό τους περιβάλλον κυνηγούν τη νύχτα, περίοδο κατά την οποία τα μικρά ψάρια συνήθως κρύβονται ανάμεσα στα φυλλώματα της βλάστησης του βυθού των ποταμών.

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα χέλια επιτίθενται μόνο σε στόχους που αντιδρούν με σπασμό στο ζεύγος ηλεκτρικών παλμών, ο οποίος λειτουργεί σαν καταφατική απάντηση στο αν είναι ζωντανό το θήραμα. Το ηλεκτροφόρο χέλι χρησιμοποιεί το «τηλεχειριστήριό» του με δύο τρόπους: Για να ανακαλύψει τα κρυμμένα θηράματα κάνοντάς τα να κινηθούν και στη συνέχεια μπλοκάροντας οποιαδήποτε κίνησή τους μέχρι να τα καταβροχθίσει. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα κόλπα που ξέρει. Επειδή οι ηλεκτρικοί παλμοί που εκπέμπει απλώνουν σε όλο τον χώρο γύρω του δεν μπορούν να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και δεν είναι επαρκείς για ...ζόρικα θηράματα. Σε τέτοια θηράματα, όπως οι καραβίδες, που θα μπορούσαν να του αντεπιτεθούν, το χέλι συμπεριφέρεται σαν να ξέρει φυσική. Η βιολογική εξέλιξη το οδήγησε να κουλουριάζεται γύρω από ένα θήραμα που συνεχίζει να αντιστέκεται, ώστε το ηλεκτρικό πεδίο που σχηματίζεται ανάμεσα στους πόλους του ηλεκτρικού του οργάνου να μεγιστοποιείται πάνω στο σώμα του ψαριού. Ο θετικός πόλος βρίσκεται στο κεφάλι του χελιού και ο αρνητικός κοντά στο άκρο της ουράς του, γι' αυτό το χέλι φέρνει το κεφάλι του κοντά στο ψάρι και κουλουριάζει την ουρά του γύρω απ' αυτό. Αυτή η τεχνική εστίασης οδηγεί στον διπλασιασμό της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Πολλαπλή χρησιμότητα
Οι χρήσεις του ηλεκτρικού οργάνου του από το χέλι δεν σταματούν εδώ. Διαπιστώθηκε ότι η τελική κίνηση για να βάλει το ακινητοποιημένο θήραμα στο στόμα του πραγματοποιείται και αυτή με καθοδήγηση από τους ηλεκτρικούς παλμούς που εκπέμπει. Το χέλι μπορεί να ανιχνεύσει την παραμόρφωση του ηλεκτρικού πεδίου που προκαλείται από υψηλότερης αγωγιμότητας σώματα, όπως είναι τα σώματα των υδρόβιων ζώων.
Αλλά το ηλεκτροφόρο χέλι χρησιμοποιεί την ικανότητά του να προκαλεί ηλεκτρικές εκκενώσεις και για αμυντικούς λόγους. Οταν βρίσκεται στριμωγμένο και αντιληφθεί ότι κάποιο μεγάλο αγώγιμο σώμα αρχίσει να βυθίζεται κοντά του, π.χ. το κεφάλι ή ένα άκρο κάποιου θηρευτή, τότε το χέλι κάνει άλμα έξω από το νερό και ακουμπά το σαγόνι του όσο ψηλότερα γίνεται πάνω στο τμήμα του αγώγιμου σώματος που βρίσκεται έξω από το νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ηλεκτρική εκκένωση να πραγματοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό μέσω του σώματος αυτού, καθώς πάνω του ακουμπά ο θετικός πόλος του διπόλου, ενώ ο αρνητικός βρίσκεται μέσα στο νερό, με το οποίο το σώμα έχει ήδη έρθει σε επαφή. Ακόμη και χέλι μήκους ενός μέτρου, με εσωτερική αντίσταση 450 ohm, μπορεί να επιφέρει εκκένωση 1 αμπέρ στα 382 βολτ, δηλαδή κατά πολύ ισχυρότερη ενός τέιζερ.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η «βιτρίνα», το σκάνδαλο και η σαπίλα...



Ο Ραούλ Μπράβο, με θητεία και στο ελληνικό πρωτάθλημα, φέρεται ως ο «εγκέφαλος» των στημένων αγώνων στην Ισπανία
Eurokinissi
Ο Ραούλ Μπράβο, με θητεία και στο ελληνικό πρωτάθλημα, φέρεται ως ο «εγκέφαλος» των στημένων αγώνων στην Ισπανία
Θεωρείται η εμπορικότερη ποδοσφαιρική αγορά της Ευρώπης μετά την αγγλική Premier League. Με πρωταγωνίστριες τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, η ισπανική La Liga τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στην εμπορική βαθμίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τα οποία εκτόξευσαν τα έσοδά της πάνω από τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία σχετικής έρευνας. Ολα αυτά στην μπροστινή όψη της «βιτρίνας»...
Γιατί πίσω απ' αυτήν, όπως αποδεικνύεται, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Τα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι στον κόσμο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, παρά το ωραίο «περιτύλιγμα», στο εσωτερικό κρύβεται η σαπίλα του προϊόντος, αποτέλεσμα και αυτή των λογικών του κέρδους στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο. Το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τις διασυνδέσεις με τη Μαφία, ακόμα και με το εμπόριο ναρκωτικών, μπορεί να ταράζει τα νερά σε μία από τις ισχυρότερες ποδοσφαιρικές αγορές της Ευρώπης, αλλά δεν πρόκειται για την «ανακάλυψη της Αμερικής», ούτε αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.
Πλευρές του ίδιου οικοδομήματος
Ανάλογα κρούσματα είχαν αποκαλυφθεί λίγους μήνες πριν στο Βέλγιο, πιο πριν στην Κύπρο, παλιότερα στην Ιταλία, μέχρι και για αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων υπήρξαν αποκαλύψεις, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για τους κρίκους μιας κοινής αλυσίδας. «Πηγή» όλων αυτών είναι η μετατροπή του ποδοσφαίρου σε πεδίο διεξαγωγής ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, είτε στη «βιτρίνα», μεταξύ πολυεθνικών και χορηγών, με τις μεταγραφές παικτών κ.λπ., είτε «στο πίσω μέρος», μέσα από το στοίχημα, τα στημένα παιχνίδια, τις κόντρες αντίπαλων συμφερόντων.

Και οι δύο όψεις βέβαια εντάσσονται στο ίδιο συνολικό οικοδόμημα του αθλητισμού ο οποίος λειτουργεί με γνώμονα τις λογικές που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα και όπου το κέρδος είναι πάνω απ' όλα και πρέπει να έρθει είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο...
Η πρόσφατη ισπανική περίπτωση συν τοις άλλοις καταρρίπτει και το μύθο πως «αυτά δεν συμβαίνουν αλλού», βλ. σε ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά - και φυσικά εμπορικά - αγορές. Οπως αναδεικνύεται, είτε μιλάμε για μεγάλη είτε για μικρή - μικρομεσαία αγορά, οι λογικές του κέρδους είναι ίδιες και αμείλικτες. Το μόνο που αλλάζει είναι από ποια «διαδρομή» έρχεται ο μεγάλος όγκος των χρημάτων (π.χ. επίσημος επιχειρηματικός ανταγωνισμός ή παρασκηνιακά), ανάλογα με τη θέση της κάθε αγοράς στην ευρύτερη ποδοσφαιρική «πυραμίδα».
«Πάντα συνέβαινε... Τώρα υπάρχει και ο τζόγος»
«Οποιοσδήποτε έχει παίξει ποδόσφαιρο και έχει βρεθεί σε αυτόν τον κόσμο, ξέρει ότι αυτό συνέβαινε πολύ πριν από εμάς. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι με το στοίχημα όλα πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις».
Με αυτή τη φράση ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Ινιγο Λόπεθ προσπάθησε να δώσει μια άλλη διάσταση στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στην Ισπανία, που βρίσκεται στο προσκήνιο αυτήν την περίοδο. Ο εν λόγω είναι ένας από τους πολλούς κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση του αγώνα της Ουέσκα με την Ταραγόνα για τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας την περίοδο 2017 - 2018. Το ματς εκείνο, προς το τέλος της σεζόν, είχε βρει νικήτρια την Ταραγόνα με 1-0, και τα όσα αποκαλύφθηκαν γύρω απ' αυτό αποτέλεσαν την αφορμή για να αρχίσει να ξηλώνεται το «πουλόβερ», προκαλώντας τριγμούς στην ποδοσφαιρική κοινή γνώμη της Ισπανίας και όχι μόνο.

Πίσω από τη «βιτρίνα» και στο ισπανικό πρωτάθλημα αναδεικνύεται η σαπίλα που κυριαρχεί στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο
Eurokinissi
Πίσω από τη «βιτρίνα» και στο ισπανικό πρωτάθλημα αναδεικνύεται η σαπίλα που κυριαρχεί στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο
Ο Λόπεθ, που στο παρελθόν είχε περάσει και από τον ΠΑΟΚ και τη συγκεκριμένη περίοδο βρισκόταν στο ρόστερ της Ουέσκα, μιλώντας στην εφημερίδα «El Mundo Deportivο» αποκάλυψε πως υπήρχε συμφωνία για να χάσουν τον αγώνα, με τον ίδιο πάντως να αρνείται οποιαδήποτε δική του συμμετοχή. Οι δηλώσεις του περί στησίματος του επίμαχου αγώνα, πάντως, εκτός από αναταράξεις έφεραν και ντόμινο εξελίξεων. Η Σαραγόσα, που τη σεζόν 2017 - 2018 τερμάτισε 3η στη δεύτερη κατηγορία, τέσσερις βαθμούς πίσω από τη 2η Ουέσκα (η οποία προβιβάστηκε απευθείας στην πρώτη κατηγορία), και έχασε την άνοδο στα μπαράζ, κινήθηκε νομικά διεκδικώντας ποσό 45 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της La Liga για τη σεζόν 2018 - 2019.
Το σκεπτικό της είναι το εξής: Αν ο αγώνας Ουέσκα - Ταραγόνα ήταν στημένος, θα έπρεπε να αφαιρεθούν 6 βαθμοί από την Ουέσκα κι έτσι η Σαραγόσα να τερματίσει 2η, να ανέβει στην πρώτη κατηγορία και να καρπωθεί το προαναφερθέν ποσό. Για το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες μεγάλο δικηγορικό γραφείο, με τη Σαραγόσα να δηλώνει αποφασισμένη να αποζημιωθεί.
Στημένα, μαύρο χρήμα και ναρκωτικά
Οι αποκαλύψεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο Λόπεθ για τον επίμαχο αγώνα αποτελούν ένα μόνο κομμάτι του γενικότερου σκανδάλου που κλονίζει το ισπανικό ποδόσφαιρο, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και να αφορούν αγώνες τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης κατηγορίας. Γίνεται λόγος για ολόκληρο κύκλωμα, του οποίου «εγκέφαλος» φέρεται να είναι - και έχει ήδη συλληφθεί - ο Ισπανός πρώην ποδοσφαιριστής Ραούλ Μπράβο, με θητεία και στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε Ολυμπιακό, Αρη και Βέροια.
Οι ισπανικές αρχές, μέσω της επιχείρησης «Οίκος» που πραγματοποίησαν για τη σύλληψη των εμπλεκόμενων, έκαναν λόγο για ένα μεγάλο κύκλωμα όπου εκτός του στησίματος αγώνων και των κερδών που είχαν απ' αυτούς μέσω του στοιχήματος (νόμιμου και παράνομου), οι δουλειές επεκτείνονταν και στο εμπόριο ναρκωτικών. Από τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, μάλιστα, προκύπτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις χειραγωγούσαν αγώνες ώστε να μπορέσουν να «ξεπλύνουν» λεφτά που έβγαζαν από τα ναρκωτικά. Οι εμπλεκόμενοι φέρεται να χρησιμοποίησαν τα κέρδη που αποκόμισαν από τη διακίνηση ναρκωτικών για χρηματισμό παικτών προκειμένου να στηθούν αγώνες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αλλά και για να στοιχηματίσουν νόμιμα τα παράνομα χρήματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «El Mundo Deportivο», ήδη υπάρχουν ηχογραφήσεις με διαλόγους που αποδεικνύουν ότι υπήρχαν επτά παίκτες της Βαγιαδολίδ που είχαν εξαγοραστεί στην αναμέτρηση με τη Βαλένθια για την τελευταία αγωνιστική της La Liga την περασμένη σεζόν. Ο αγώνας εκείνος έληξε με νίκη 2-0 για τη Βαλένθια. Για να γίνει αντιληπτό τι διακυβεύεται οικονομικά, να σημειώσουμε ότι χάρη στη νίκη στο συγκεκριμένο ματς η Βαλένθια κατέλαβε την 4η θέση στην τελική βαθμολογία και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League της επόμενης περιόδου...
Οι αποκαλύψεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, και τυπικά τουλάχιστον η υπόθεση να πάρει το δρόμο για τα δικαστήρια. Αρκετοί ειδικοί πάντως εκφράζουν φόβους σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί γι' αυτήν τη διαδικασία, επικαλούμενοι ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου πολλές αντίστοιχες υποθέσεις που έχουν ξεκινήσει παραμένουν στα συρτάρια.

Δελτίο Τύπου Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ





 δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών στο νομό Κέρκυρας για τις εκλογές της 7ης Ιούλη. Αναλυτικά τα ονόματα των υποψηφίων και τα βιογραφικά τους στοιχεία:


Αρμενιάκος Βασίλης, 69 ετών, αγρότης. Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας από το 2010 μέχρι σήμερα. Στις τελευταίες εκλογές εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Κέρκυρας. Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Μέλος της Γραμματείας του Πανελλαδικού Συντονιστικού Μπλόκων. Έχει, επίσης, διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ματθαίου (1995 – 1999) και Δήμαρχος Μελιτειέων από το 1999 έως το 2002. Ήταν μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, όπως επίσης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου. Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής και της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ και έχει υπηρετήσει τους σκοπούς και τους στόχους του κόμματος από διάφορες στελεχικές θέσεις.

Μπαλού Αλεξάνδρα: γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά της Κέρκυρας το 1961. Σπούδασε στη σχολή Η/Υ του ΕΛΚΕΠΑ και τη Συνεταιριστική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς και έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Είναι μέλος του Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για την τοπική διοίκηση.
Στις πρόσφατες εκλογές εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ παλαιότερα διατέλεσε περιφερική σύμβουλος στην περιφέρεια Αττικής και  νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του γενικού συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), πρόεδρος του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

 Πελάης Σταμάτης, 45 ετών, ξενοδοχοϋπάλληλος. Συνεργάζεται με το ΚΚΕ  από το 2001. Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας από το 2011. Μέλος της Επιτροπής ποιότητας ζωής της Επιτροπής Τουρισμού και του ΔΟΠΑΠ. Πρόεδρος των  Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Μέλος  του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). Μέλος της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Επισιτισμού-Τουρισμού. Μέλος των Πρωτοβουλιών Αγώνα για την προστασία και ανάδειξη του ΙΣΣΟΥ, των ΑΛΥΚΩΝ, του ΚΑΣΤΕΛΛΟ και του ΣΚΕΡΟΥ. Μέλος του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου ‘’ΚΟΡΙΣΣΟΣ’’ και του Κερκυραϊκού Γ.Σ.
Στο παρελθόν επίσης έχει διατελέσει Νομαρχιακός Σύμβουλος Κέρκυρας 2003-2011. Μέλος των Νομαρχιακών Επιτροπών Παιδείας, Ανάπτυξης Οικονομικών Διοίκησης, Τουρισμού -  Πολιτισμού και Νέας Γενιάς. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Αγίου Μάρκου. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας  του  ΔΗ.Κ.ΚΙ.  


Σαϊτά Μαριλένα: 29 χρονών, μαθηματικός. Από το 2013 εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι γραμματέας του Τομεακού συμβουλίου της ΚΝΕ στην Κέρκυρα και μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας- Λευκάδας. Διδάσκει μαθηματικά στα Λαϊκά Φροντιστήρια που διοργανώνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ. Παράλληλα σπουδάζει στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου.

Χαραλάμπους Μυρσίνη:  36 ετών αρχαιολόγος, μητέρα δυο παιδιών. Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ. Ήταν γραμματέας της Τ.Ε. Κέρκυρας την περίοδο 2015-2019 και παλιότερα επί σειρά ετών γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΚΝΕ.  Είναι  εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Σήμερα εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος.


Κέρκυρα 14/6/2019



TOP READ