29 Μαρ 2021

Γιορτασμός στην Αρμάδα του Θανάτου

 






 Φιέστες και προκλήσεις μέσα σε πένθιμες μέρες

Δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, την προπαραμονή της μεγάλης φιέστας για την κυβέρνηση και του μεγάλου πένθους για το λαό, τη μέρα των 699 διασωληνωμένων, των 3.586 κρουσμάτων και των 51 θανάτων, είδαμε μια εξοργιστική, αλλά και πραγματικά συμβολική εικόνα. Τον Ελληνα πρωθυπουργό, στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», σε στάση προσοχής, δίπλα στον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ, να γιορτάζει - με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο - πάνω σε αμερικανικό έδαφος, την εθνική ανεξαρτησία! Ολα λάθος σε μια πρόταση; Ναι, όλα λάθος. Και η χρονική στιγμή και ο χώρος και η πρόθεση και τα λόγια και ο στόχος και όλη η παρέα. Διακόσια χρόνια από την επαναστατική ανατροπή της τυραννίας του σουλτάνου και των οθωμανικών φεουδαρχικών δεσμών, είδαμε σ' ένα κλικ την εικόνα της Ελλάδας του 2021, στο πιο ακατάλληλο σκηνικό. Μια φωτογραφία, με χίλιες λέξεις και τους χειρότερους συνειρμούς. Αυτόματη ανάκληση αναμνήσεων από την αλήστου μνήμης «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων». Δεν δίστασε δε ο κ. Μητσοτάκης να ξεστομίσει ανερυθρίαστα και τη θεωρία του για τους «αξιακούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με τη φίλη χώρα»! Ε... αλίμονο, χρήσιμη επισήμανση. Η φίλη χώρα μάς δίδαξε ...την αξία της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής χούντας, που κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, με τη συμβολή της CIA. Ξεχνάει ο ελληνικός λαός το αμερικανόδουλο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο ή μήπως του διαφεύγουν η απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου και η κατοχή του 40% του νησιού απ' τα τουρκικά στρατεύματα; Φροντίζει με κάθε τρόπο η «φίλη χώρα» να μην ξεχνάμε ούτε αυτό που ήμασταν ούτε αυτό που είμαστε για εκείνην. Δηλαδή, μια ακόμη «επένδυση» μακράς πνοής - σύμφωνα και με τον Τρούμαν το 1947 - με χαμηλό, σε σχέση με την απόδοση, κόστος. Μια χώρα που χαίρει - σύμφωνα με τον Πομπέο - της «εκτίμησης των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της». Πράγματι, ζωτικές συνεισφορές στα δολοφονικά τους σχέδια στην περιοχή. Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε - με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο - να αποθεώσει την «αμερικανική δημοκρατία» ως «ανθεκτική και με βαθιές ρίζες». Ναι, αυτήν την ίδια δημοκρατία που όλοι εμείς γνωρίζουμε ως δημοκρατία πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, άγριας εκμετάλλευσης και φτώχειας στο εσωτερικό, που κλυδωνίζεται από τους κραδασμούς που γεννούν οι μεγάλες αντιθέσεις.

Προκλήσεις στην αρμάδα του θανάτου

Την περασμένη Τρίτη διαπιστώσαμε πάλι, με το ίδιο αίσθημα ναυτίας, την αμερικανίλα, με την οποία προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να διαπράξει (πάντα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο) ιστορικούς παραλληλισμούς για να τιμήσει τη σημερινή ...αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ασχετα αν αυτοί οι παραλληλισμοί δεν «κουμπώνουν» δεσμούς της Επανάστασης του 1821 με την Αμερικανική Επανάσταση, αλλά μόνο με το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα η «προστάτις δύναμη» και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της σύγχρονης «Ιερής Συμμαχίας», που είναι το ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», στη Σούδα, στην αρμάδα του θανάτου, όπως χαρακτηρίζεται, σηματοδοτεί, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την εμπλοκή μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Ο πολυσυζητημένος στρατηγικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που προωθήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται από τη ΝΔ, μόνο ασφάλεια δεν εμπνέουν και σίγουρα δεν διασφαλίζουν ειρήνη και δεν λειτουργούν ως «αντίβαρο» στην τουρκική προκλητικότητα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αυτή η συμπεριφορά έχει κάλυψη και εκδηλώνεται θρασύτατα, με τις ευρωατλαντικές πλάτες; Μήπως μας διαφεύγει πως το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο συμμετείχε πριν από λίγο καιρό σε κοινές ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο; Μία είναι η ουσία. Οι επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο το τόξο από τη Μ. Ανατολή έως τα σύνορα με τη Ρωσία κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική την απαίτηση να κλείσει η βάση της Σούδας (που διαχρονικά έχει παίξει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και τις επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α.). Η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς και μας μετατρέπουν σε στόχο, πρέπει να σταματήσει.

Κοινή δράση και επαγρύπνηση

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε ότι αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως και να λέγονται, έχουν δεν έχουν κυβερνήσει, δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Καλούμε σε κοινή δράση, σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Για να μη γίνει το νησί μας και η χώρα παρανάλωμα πυρός. Για να κλείσει οριστικά η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας».




Της Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ απο τον "Ριζοσπαστη" ΣΚ 


ΣΥΡΙΖΑ: Σε μόνιμο «μορατόριουμ» με την στρατηγική του κεφαλαίου

 


 Η στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και αν προσπαθεί να την καλύψει με τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που «σηκώνει», δεν κρύβεται. «Οποια πέτρα και αν σηκώσεις» θα φανεί το «μορατόριουμ» διαρκείας του ΣΥΡΙΖΑ με τη στρατηγική του κεφαλαίου. Αλλωστε το αστικό κράτος έχει συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή για την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

«Μεγάλη συμβολή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Τελευταίο παράδειγμα είναι η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό που ψήφισαν από κοινού στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ,

εξασφαλίζοντας όλα εκείνα τα προνόμια, τις διευκολύνσεις και τις χρηματοδοτήσεις προς τους επενδυτές για να ξεκλειδώσουν το «έργο». Να σημειώσουμε ότι με τη σύμβαση εκχωρούνται αιγιαλός, παραλίες, οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, ακόμα και η πρόσβαση προς τη θάλασσα, διασφαλίζεται πάμφθηνο εργατικό δυναμικό προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων.

«Εμείς, σεβόμενοι τη δική μας δουλειά, αλλά κυρίως και την ανάγκη της χώρας για μια αναπτυξιακή πορεία και για να ξεφύγει από το ράβε - ξήλωνε, να προχωρήσει σε μια πιο ευρωπαϊκή και αναπτυξιακή προοπτική, θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο που μας φέρατε, γιατί είμαστε υπέρ της επένδυσης, γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι' αυτή», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πέρκα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου δίνοντας το στίγμα, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να αναγνωρίζει «το έργο και τη συμβολή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύμπλευση με την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στη στρατηγική του κεφαλαίου αποτυπώνεται βέβαια πολύ γλαφυρά στο «Ταμείο Ανάκαμψης» που θα τροφοδοτήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους με νέο πακτωλό χρημάτων, με «αντάλλαγμα» σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και «αναδιαρθρώσεις» για το λαό (βλέπε αναλυτικά και σελ. 13).

Το «μπαράζ» των «προαπαιτούμενων» που περνάει αυτόν τον καιρό περνάει με τη «συνυπογραφή» και των δύο. Μόνο αυτόν το μήνα:

  • Σε πανηγυρικό κλίμα ψήφισαν από κοινού στις 11 Μάρτη την απόφαση της ΕΕ «για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η επικύρωση αυτής της απόφασης από τα κράτη - μέλη αποτελεί προϋπόθεση για να στηθεί ακριβώς αυτός ο χορός των δισεκατομμυρίων που έχει εξασφαλίσει η ΕΕ προς τους ευρωενωσιακούς μονοπωλιακούς ομίλους τόσο με το «Ταμείο Ανάκαμψης» όσο και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027, για την ανάκαμψη των κερδών τους. Ολο αυτό το τρελό φαγοπότι θα τροφοδοτηθεί από το «ενιαίο δάνειο» των 750 δισ. ευρώ, που πήρε η ΕΕ από τις αγορές, στέλνοντας τη λυπητερή στους λαούς, μεταξύ άλλων και με νέους, «πράσινους» «ίδιους πόρους», νέας κοπής φόρους και χαράτσια δηλαδή.
  • Αλλο παράδειγμα είναι η από κοινού ψήφιση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, την προηγούμενη βδομάδα, των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων σε Τουρισμό, Logistics, Ενέργεια κ.α. σε βάρος των λαϊκών αναγκών, όπως αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο για τη «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το νομοσχέδιο φέρει τη σφραγίδα των κατευθύνσεων της ΕΕ για τις «πράσινες» μπίζνες και διαμορφώνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να τσεπώσουν τα δισεκατομμύρια που ετοιμάζονται για το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, όσο και από το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Το «υπουργείο αντιπολίτευσης»

Αλλά και εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διαφωνεί με «αναπτυξιακά» νομοσχέδια της κυβέρνησης, η κριτική του ήταν αυτή που «υποσχέθηκε» από την πρώτη στιγμή: «Εποικοδομητική» από τη σκοπιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Ενδεικτική ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ παραχωρεί και εδώ «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ βάζει στο στόχαστρο και τη μικρή ιδιοκτησία, αφού προβλέπει σειρά μέτρων που οδηγούν στην απαξίωσή της ώστε να πουληθεί, και μάλιστα μπιρ παρά, στους «επενδυτές».

Ποια ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια; Κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι... χαρατσώνει τάχα τους «επενδυτές» στις ΑΠΕ! «Αυτό είναι το μήνυμα εμπιστοσύνης που στέλνετε σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην πράσινη Ενέργεια στην Ελλάδα; (...) Η μόνη επιχειρηματικότητα που σας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, της μίζας, της διαπλοκής και της δοσοληψίας (...) Την υγιή επιχειρηματικότητα, την "πράσινη" επιχειρηματικότητα την έχετε γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

  • Αλλο παράδειγμα είναι η πρόσφατη τροποποίηση της εγκληματικής σύμβασης του Δημοσίου με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για την εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εφάρμοσε ως κυβέρνηση κανονικότατα τη σύμβαση, καταψήφισε την τροποποίησή της και ανέβηκε στα κεραμίδια ζητώντας την απόσυρσή της, όχι για την ουσία, που είναι η παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στους «επενδυτές», αλλά για μια «καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση».
  • Αντίστοιχα στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και τις προμήθειες, για τη fast track πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα χρηματοδοτικά πακέτα που αφορούν δημόσια έργα, με την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των μεγαλοεπιχειρηματιών σε κρατικές λειτουργίες και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, με σοβαρές εκπτώσεις ακόμα και στα ζητήματα ασφάλειας των έργων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε... προκαλώντας την έκπληξη του υπουργού Υποδομών, Κ. Καραμανλή, ο οποίος είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι συνέχεια του ν. 4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκης, εξήγησε πως η διαφωνία του κόμματός του αφορά το ότι πρόκειται για «χωρίς αναγκαιότητα δευτερογενή νομοθέτηση που δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ως χώρα να ανταποκριθούμε και να απορροφήσουμε τους πόρους οι οποίοι θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης». Αναγνώρισε βέβαια ότι «προφανώς και υπάρχουν θετικά εδάφια», που έρχονται «να ενισχύσουν τη δική μας μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια»...

«Το κράτος έχει συνέχεια»

Αλλά και εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, όπως π.χ. στο ζήτημα της καταστολής, που προσπαθεί να το ξεκόψει από τον πραγματικό του χαρακτήρα, ως αναγκαίο «συμπλήρωμα» της αντιλαϊκής πολιτικής, μόλις τα «φώτα» σβήνουν, από κοινού ψηφίζει με τη ΝΔ την πολύπλευρη θωράκιση του αστικού κράτους.

Τελευταίο παράδειγμα: Στις 18 Μάρτη από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραψαν ακριβώς την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του λαού και την παραπέρα δραστική περικοπή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, υπερψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τη λειτουργία της Ευρωεισαγγελίας,ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία το 2019 και «σφράγισε» με τον σημερινό νόμο η ΝΔ.

Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανού, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε που η κυβέρνηση «ενσωματώνει εκ νέου τον κανονισμό» για την Ευρωεισαγγελία, «καταργώντας αντίστοιχα τα άρθρα του νόμου 4596 του 2019, που είχε ψηφιστεί επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ το βρήκε απαράδεκτο και... «πρακτική που δεν αρμόζει στις σύγχρονες αστικές δημοκρατίες. Το κράτος έχει συνέχεια, η διοίκηση έχει συνέχεια. Φέρνετε, λοιπόν, τις ίδιες βασικές διατάξεις με κάποιες αλλαγές και επιπλέον συμπληρώνετε τις διατάξεις για τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς. Θα αρκούσε μια απλή τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων»...

Λίγες μέρες πριν είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο Λιβάνιου, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε στο ελληνικό Δίκαιο την αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ (2010/13, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2018/1808 της ΕΕ) που προβλέπει την εφαρμογή του «τρομονόμου» στον Πολιτισμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πάτησε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δικό του έργο είναι η ένταξη στους Ποινικούς Κώδικες του «αδικήματος της δημόσιας απειλής μέσω του διαδικτύου», έννοια - «λάστιχο», που μπορεί να συμπεριλάβει και αγωνιστικές διεκδικήσεις εργαζομένων, με την κυβέρνηση της ΝΔ τώρα να αυξάνει την προβλεπόμενη ποινή από τα 3 στα 5 έτη.

Αλλωστε και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» από την Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, προφανώς για να αποφύγει τη δύσκολη θέση να πει τι ψηφίζει σε άρθρα για τα οποία έχει ήδη «λερωμένη τη φωλιά» του, η εισηγήτριά του, Αν. Γκαρά, όταν η Οδηγία συζητιόταν στην Επιτροπή είχε παραδεχτεί ότι «έχει θετικό πρόσημο, αν και η ενσωμάτωσή της στο Εθνικό Δίκαιο έχει καθυστερήσει και το έχουμε αναγνωρίσει όλοι. Αλλωστε και εμείς συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμένη Οδηγία»...

Η εμπλοκή, το πιο «εμβληματικό» μορατόριουμ

Η μεγαλύτερη βέβαια απόδειξη για το μορατόριουμ διαρκείας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων, είναι η πλήρης ταύτιση στην πολιτική που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο, δίνοντας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς αέρα, γη και θάλασσα, με στόχο την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή.

Ούτε «κιχ» δεν άρθρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», που ελλιμενίζεται στη Σούδα και αποτελεί ένα ακόμη «σύμβολο» της εμπλοκής της Ελλάδας στα βρώμικα και επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Κανένα σχόλιο και για τη ΝΑΤΟική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη.

Και τι να πει, άλλωστε, όταν ως κυβέρνηση εγκαινίασε τον «Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ», προετοίμασε την κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, υπέγραψε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ...

Η διαχρονική αυτή σύμπλευση αποτυπώνεται όλο αυτό το διάστημα και στη Βουλή:

  • Το Γενάρη ψήφισαν μαζί εν πλήρει «ομοψυχία» την αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στους εξοπλισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.
  • Τον Αύγουστο ψηφίστηκαν οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα των Ευρωατλαντικών συμμάχων. Οσον αφορά την πρώτη η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα τουλάχιστον για τα ζητήματα της αλιείας, ενώ αναγνώρισε και μειωμένη επήρεια των νησιών. Στη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που μπλοκάρει το θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας - Κύπρου, εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» στην πρώτη και «παρών» στη δεύτερη για να θολώσει τα νερά για το περιεχόμενό τους.
  • Οσον αφορά την κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ που την προετοίμασε, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, ψήφισε «παρών» επειδή η κυβέρνηση «βιάστηκε» να την επικυρώσει χωρίς να εξασφαλίσει περισσότερα «ανταλλάγματα» από τις ΗΠΑ, διαφωνώντας δηλαδή με το «τίμημα» της επικίνδυνης εμπλοκής.

Τελικά ακόμα και η έννοια του «μορατόριουμ» είναι παραπλανητική αφού αφορά ουσιαστικά «ανακωχή» ανάμεσα σε αντιπάλους. Με όλα αυτά που προαναφέραμε καταλαβαίνουμε όμως ότι κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Τα περί «μορατόριουμ» απευθύνονται στο λαό, που τον καλούν και πάλι να βάλει στον «πάγο» τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του.

Α. Ζ.

TOP READ