31 Μαρ 2012

Πρωθυπουργάρα, λέμε!


Πρωθυπουργάρα, λέμε!

Από το Cogito Ergo Sum

Από συνέντευξη  του έλληνα (;) πρωθυπουργού-μαϊμού στην ιταλικη εφημερίδα "Il Sole 24 Ore":

Sta criticando la Troika in particolare?
No, non sto criticando nessuno in particolare.
Dalle prospettive attuali, crede che un terzo programma di aggiustamente sarà necessario?
La Grecia farà tutto il possibile perché non sia necessario un terzo programma di aggiustamento. Ciò dipenderà dal ritmo e dall’efficacia dell’attuazione del programma attuale. Detto ciò, la Grecia potrebbe non avere accesso ai mercati anche se tutte le misure saranno completamente adottate. E’ difficile prevedere le condizioni e le aspettative di mercato nel 2015. Non si può escludere che qualche forma di assistenza finanziaria possa essere necessaria, ma dobbiamo lavorare intensamente per evitare questo evento.

Απόδοση στα ελληνικά

Ασκείτε συγκεκριμένη κριτική στην τρόικα;
Όχι, δεν ασκώ συγκεκριμένη κριτική σε κανέναν.
Υπό την τρέχουσα προοπτική, σκέφτεστε ότι μπορεί να απαιτηθεί ένα τρίτο ρυθμιστικό πρόγραμμα;
Η Ελλάδα θα κάνει ο,τιδήποτε είναι δυνατόν για να καταστήσει ένα τρίτο ρυθμιστικό πρόγραμμα περιττό. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τού τρέχοντος προγράμματος. Με αυτό ως δεδομένο, οι αγορές μπορεί να μην είναι προσιτές για την Ελλάδα ακόμα κι αν έχει εφαρμόσει πλήρως όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες αγορά και οι προσδοκίες τής αγοράς το 2015. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποια οικονομική ενίσχυση μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά για να αποφύγουμε μια τέτοια έκβαση.

Ρε σεις, θα τρελλαθούμε τελείως! Τί είπε πάλι η πρωθυπουργάρα μας, π' ανάθεμά τονε; Πρώτα-πρώτα, είπε ότι δεν ασκεί κριτική στην τρόικα. Παναπεί; Ό,τι του λένε το αποδέχεται σε στυλ "γιες μαν"; Πετάει ο γάιδαρος;-πετάει; Άρωμα η κλανιά σου, αφέντη μου; Πήδα με κι αν με γκαστρώσεις θα βγάλω το όνομα της μάνας σου;  Δηλαδή, μιλάμε για και γαμώ την εθνική πολιτική, έτσι; Μάλιστα... Κι αυτόν τον καραγκιόζη τον στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, έτσι; Και καλούν τον "περήφανο" έλληνα (που δεν γουστάρει να βλέπει λιγδίτη μετανάστη στην γειτονιά του, μη χέσω!) να τους ψηφίσει στις επόμενες εκλογές; Ξανά μάλιστα. Λογικό; Δεν απαντάει, άρα παράλογο...

Το καλύτερο, όμως, η πρωθυπουργάρα μας το είπε παρακάτω. Μπορεί, λέει, να χρειαστούμε και τρίτο πακέτο βοήθειας και πρέπει να παλαίψουμε σκληρά για να το αποφύγουμε. Ρε, δεν πάει καλά ο άνθρωπος! Τι πάει να πει "σκληρά"; Δηλαδή, ως εδώ πάμε με το μαλακό; Μας έχουν πηδήξει ασύστολα και τώρα μας απειλούν ότι θα κόψουν την βαζελίνη; Μα, γαμώ το φελέκι μου, ούτε τώρα βάζουν βαζελίνη! Οπότε, τί σημαίνει "σκληρά"; Θα χρησιμοποιήσουν και γυαλόχαρτο;

Παιδιά, να τελειώνουμε μια και καλή με δαύτους. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τού κεφαλαίου, δεν διστάζουν μπροστά σε ο,τιδήποτε. Αν δεν ξεφτιλίσουν τελείως την αξία τής εργατικής δύναμης, δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά. Συνεπώς, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι απλό: ξήλωμα, γκρέμισμα και...στα τσακίδια!

" Έτσι, η πληθώρα κεφαλαίου εδώ, έχει σαν συνέπεια την πληθώρα ανέργων, την στασιμότητα, την δυστυχία, την αθλιότητα, και τον αφανισμό λαϊκών μαζών, εκεί "


" Έτσι, η πληθώρα κεφαλαίου εδώ, έχει σαν συνέπεια την πληθώρα ανέργων, την στασιμότητα, την δυστυχία, την αθλιότητα, και τον αφανισμό λαϊκών μαζών, εκεί " 


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος,

«Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε επικοινωνιακό παροξυσμό, αντιλαμβανόμενη  ότι,  μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ (τύφλα νάχει ο  Ιούλιος Καίσαρ), η κατάσταση αντιστρέφεται (!)», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στην  προσπάθειά του  να περιορίσει  τις διαρροές και προς τα κόμματα της Αριστεράς (παρ' ότι η κατάσταση αντιστρέφεται),  κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς να παρουσιάσουν την πρόταση τους λέγοντας ότι ζητούν κάτι το οποίο είναι πολιτικά και οικονομικά ανέφικτο και πρόσθεσε: «Από την άλλη μεριά, από τη μεριά τόσο της παραδοσιακής και της ανανεωτικής Αριστερής αντιπολίτευσης αλλά και από τη μεριά της υπερσυντηρητικής και ακραίας αντιπολίτευσης, υπάρχει μήπως κάποια εναλλακτική πρόταση; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση; Υπάρχει κάποια λύση εκτός ευρώ ; Εκτός ευρωζώνης, εκτός  ευρωπαϊκής ένωσης; Δεν υπάρχει ούτε από αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι μιας ευρωπαϊκής λύσης αλλά χωρίς κόστος, χωρίς δεσμεύσεις» *

 Ο  Αντώνης Σαμαράς,                                                                                  
"Σφοδρή κριτική στην Αριστερά, για «πολύ υποκριτική εμμονή»  στις γενικές καταγγελίες χωρίς προτάσεις, αλλά για το ότι τα προηγούμενα χρόνια «στήριξε και υπερασπίστηκε, όλα όσα αποτελούν σήμερα τις ''ασθένειες'' της ελληνικής κοινωνίας»  άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο....  Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την Αριστερά ότι αν και δεν κυβέρνησε ποτέ, «άσκησε επιρροή και στήριξε καταστάσεις νοσηρές και στρεβλώσεις απίστευτες, που έχουν μεγάλη ευθύνη για εδώ που φτάσαμε...»  Αυτά είπε ο κ. Σαμαράς, στις 28 Φεβρουαρίου 2012.**

 "Ο Αντώνης Σαμαράς,  επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα (καλά αυτός που ήτανε ή σε ποιο μέτρο, που πρότεινε η τρόικα, διαφώνησε;) και επεσήμανε ότι μετά τις εκλογές θα πάρει ισοδύναμα (;) μέτρα και θα προστατεύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, (με δυο λόγια, σήμερα - και με τη δική του " φροντίδα"- όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους.  Άραγε από ποιους θα τους προστατεύσει; ) ενώ υπογράμμισε: "Για τα μέτρα του Ιουνίου, ρωτάνε εσείς από που θα κόψετε; (τα μέτρα, μέτρα όμως!!)  Δυο λέξεις. Από περικοπές σπατάλης, όχι οριζόντιες περικοπές και από ισοδύναμα μέτρα. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε αντίθετοι σε οριζόντιες περικοπές , μέτρα τα οποία λαμβάνουν μισθούς και συντάξεις, αυτός είναι ο εύκολος τρόπος",  είπε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο διαγραμματειακό συντονιστικό όργανο της ΝΔ.*

"Υπερσυντηρητικής",   "Ακραίας",  "Εναλλακτική", "σχέδιο", "Στρεβλώσεις",  "Περικοπές", "ισοδύναμα", "οριζόντιες" κλπ,  λεξούλες,  δηλαδή σα να λέμε « " Άρμεγε"  "λαγούς"  και "κούρευε"  "χελώνες" !!»


Ακούς τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης, και νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με μαθητούδια, που διαγωνίζονται ποιο θα πει καλύτερα το μάθημά του στον κύριο. Δυο χρόνια τώρα, για να μη πάμε πιο πίσω, αναμασάνε την φθαρμένη  προπαγάνδα, που τους υπαγορεύει το επιτελείο των ιμπεριαλιστών της  ΕΕ.  Κι αν κάνανε λάθη - και ποιος δεν κάνει; - φταίνε και οι άλλοι που δεν τους συγκράτησαν!  Αυτοί,  είναι οι μόνοι που έχουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης!!  Ότι για αυτούς, δεν υπάρχει ζωή για τους λαούς,  παρά μόνο στην "θερμή κι απάνεμη" αγκαλιά των τοκογλύφων, των  εντός και εκτός ευρωζώνης.  Είναι οι ίδιοι που  προσπαθούν να ταυτίσουν τις ταξικές δυνάμεις και την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, με τους φασίστες που τρέφουν στην αυλή τους, για τις δύσκολες ώρες, όπως έγινε τελευταία, κοντά στα άλλα,  και με την σύσταση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.  Και  επειδή ακριβώς, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός ευρώ και ευρωζώνης, όπως λένε, ο λαός είναι υποχρεωμένος να δεσμευτεί στους τραπεζοβιομήχανους,  ότι δέχεται να ζει τόσο,  όσο αυτοί θα του επιτρέπουν, γιατί αυτό είναι το πολιτικά και οικονομικά εφικτό.  

Όλος αυτός ο "καυγάς" των επικεφαλής, της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τα λόγια του Καρλ Μαρξ, "Δεν πρόκειται τώρα πια για το αν είναι αληθινό αυτό ή εκείνο το θεώρημα, μα για το αν είναι ωφέλιμο ή επιζήμιο για το κεφάλαιο... Τη θέση της ανιδιοτελούς έρευνας την πήραν οι πληρωμένοι διαπληκτισμοί των καλαμαράδων, τη θέση της αμερόληπτης έρευνας την πήρε η κακή συνείδηση και η άσχημη πρόθεση της απολογητικής..." 

Και είναι έτσι, γιατί όλος αυτός ο "καυγάς"  των επικεφαλής, γίνεται μακριά από τη αναγκαία διέξοδο της κρίσης,  εκείνη δηλαδή, την οποία υποδείχνει η οικονομική εξέλιξη. Συνεχίζουν με τις ίδιες ανοησίες του τύπου: "φταίμε και μεις, φταίτε και σεις", τη  στιγμή που όλα τα στοιχεία, των δικών τους στατιστικών υπηρεσιών,  δείχνουν ότι η κεφαλαιοκρατική παραγωγή στην ΕΕ, και όχι μόνο, οδηγείται  σε αδιέξοδο.  Ποια θα είναι η συνέπεια του αδιεξόδου;  Η καπιταλιστική παραγωγή δεν μπορεί να μείνει στάσιμη. Πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται και να επεκτείνεται ή πρέπει να πεθάνει.  Και  είναι πια φανερό - αυτό δηλαδή  που συμβαίνει  μπροστά στα μάτια μας - ότι ανάπτυξη,  δεν μπορεί να γίνει  σε συνθήκες  κρίσης υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων.  Η παραγωγή, όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά τείνει διαρκώς μειούμενη. Έτσι, η πληθώρα κεφαλαίου εδώ,  έχει σαν συνέπεια  την πληθώρα ανέργων, την στασιμότητα, την  δυστυχία, την αθλιότητα,  και τον αφανισμό λαϊκών μαζών,  εκεί. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα της καπιταλιστικής παραγωγής.  Προϋπόθεση για την επιβίωσή της, είναι η αναγκαιότητα της συνεχούς επέκτασης.  Αυτή η συνεχής επέκταση,  από δω και πέρα, για λόγους που έχουν εξηγηθεί και που βιώνουμε,  γίνεται αδύνατη.   
 Έτσι  μέρα με τη μέρα έρχεται πιο κοντά και γίνεται πιο καθαρό στον  λαό, όχι το ψευτοδίλημμα μέσα ή έξω από την ευρωζώνη,  αλλά το πραγματικό δίλημμα,  που λέει ότι:  ή πρέπει να ρημάξει ο λαός, ή  να καταργηθεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.  Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα:  Ποιο από τα δύο θα συμβεί;  Η απάντηση θα δοθεί, για το ένα ή το άλλο, στο πεδίο της μάχης, από την  έκβαση της ταξικής πάλης,  δηλαδή, από την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, υπέρ ή κατά  του λαού.  Και η ζυγαριά θα γείρει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αρκεί ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του. Γιατί, ποιος αμφιβάλει γι αυτό, δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί ν' αντισταθεί, στην οργανωμένη και ενωμένη σ' ένα  σώμα, εργατική τάξη.  
 Στις  επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο λαός έχει την δυνατότητα, να στρέψει προς το πραγματικό του συμφέρον την πορεία των εξελίξεων, δημιουργώντας  τις προϋποθέσεις  εκείνες, που θα τον οδηγήσουν  στην  κοινωνική του απελευθέρωση, αρκεί με την ψήφο του, να σηματοδοτήσει  την πορεία του, προς  την σωστή κατεύθυνση, δηλαδή, στη κατεύθυνση της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων, με στόχο, την εξάλειψη  του συστήματος της μισθωτής εργασίας.


* "Η πρώτη σύγκρουση"  ΕΔΩ
** "Επίθεση Σαμαρά εναντίον της Αριστεράς από το βήμα της Βουλής" ΕΔΩ
 Αναρτήθηκε από  Crousma  

«Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν σαπούνι



Η ρατσιστική δράση και τα κίνητρα ορισμένων «εθελοντικών ομάδων», που δρουν πλάι στον κρατικό μηχανισμό, βγαίνει στην επιφάνεια με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους χιλιάδες μετανάστες που γεννά ο καπιταλισμός, η μήτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξαθλίωση των λαών.
Στη Νεάπολη της Κοζάνης, όπου οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, «παράγοντες» τέτοιων εθελοντικών ομάδων νομίζουν ότι βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό και ξεσπαθώνουν.
Φασίστες ρατσιστές που φορούν την προβιά του «εθελοντή δασοπυροσβέστη» πήγαν στην πύλη του στρατοπέδου και επιχείρησαν να ανοίξουν το πανό τους με το οποίο δήλωναν «Ουστ. Να ξεκουμπιστούν οι βρωμιάρηδες». Ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη της ΝΔ Στέφανος Τοπαλίδης, προκάλεσε με το απαράδεκτο σχόλιο του: «Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν σαπούνι, εγώ με μερικούς έγχρωμους θα κάνω χρωμοσαμπουάν».
Ο συγκεκριμένος «κύριος» είναι πρόεδρος των καταδρομέων και των εθελοντών διασωστών Κοζάνης. Μάλιστα, μαζί με άλλους τρεις, προφανώς ομοϊδεάτες του, θα εκπροσωπήσει τη Λέσχη Εφέδρων στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
Πίσω από το προσωπείο της «εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς» που λανσάρουν σβήνοντας φωτιές στα δάση ή σώζοντας τους εγκλωβισμένους οδηγούς από τα χιόνια στις εθνικές οδούς, κρύβεται το αυγό του φιδιού που ζεσταίνουν στον κόρφο τους.
Αναδεικνύονται σε παράγοντες της κοινωνικής ζωής για να αναλάβουν δράση την κατάλληλη ώρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ώρα που ο εργαζόμενος λαός παλεύει να σωθεί από το θεριό της εξαθλίωσης και της ανεργίας, έρχονται να τον αποπροσανατολίσουν κρύβοντας ποιος πραγματικά φταίει για τα δεινά του. Και του δείχνουν ως υπαίτιους της φτώχειας του, τους εξαθλιωμένους μετανάστες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.

Αδιάκοπο φλερτ με την εξουσία των αστών


Αδιάκοπο φλερτ με την εξουσία των αστών
Παπαγεωργίου Βασίλης
Την απόφασή τους να διεκδικήσουν ψήφο εξουσίας και όχι ψήφο διαμαρτυρίας, διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας την εκλογική συνεργασία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις και πρόσωπα προερχόμενα απ' το ΠΑΣΟΚ, με συγκολλητική ουσία την εναντίωση στο μνημόνιο. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα συγχέει το ζήτημα κυβέρνηση-εξουσία. Γιατί η σημερινή εξουσία είναι των καπιταλιστών. Αλλά δε βάζουν ζήτημα ανατροπής της εξουσίας των καπιταλιστών. Πολύ περισσότερο που δεν ανατρέπονται με ψήφο. Αρα, μιλά για εξουσία, ενώ θέλει ψήφο για κυβέρνηση. Αυτό όμως μεταφράζεται ως εξής: Διεκδικούν απ' το λαό ψήφο για να διαχειριστούν την εξουσία των αστών.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει κακές υπηρεσίες στο λαό. Οπως έκανε άλλωστε πάντα, θολώνοντας το κριτήριό του, αποπροσανατολίζοντάς τον, προβάλλοντας τις σημαίες του ως φιλολαϊκές ενώ τις σηκώνει για το αστικό πολιτικό σύστημα καλώντας τον να στοιχηθεί κάτω απ' αυτές, δηλαδή τον χειραγωγεί στο αστικό πολιτικό σύστημα. Διατείνεται σήμερα ότι με την προσέλευση στην κάλπη και με ψήφο στις «αντιμνημονιακές δυνάμεις» όλα θα λυθούν ως διά μαγείας. Τσιμουδιά όμως για το γεγονός ότι το μνημόνιο το γέννησε μια συγκεκριμένη εξουσία, που όσο υπάρχει θα συνεχίσει να γεννά μέτρα «μνημονιακής» υφής. Τσιμουδιά ότι η ΕΕ, την οποία τόσο θαυμάζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και αποκηρύττει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη αποχώρησης απ' αυτήν αφού στηρίζει την ευρωζώνη, η οποία επιθεωρεί άγρυπνα την εφαρμογή σε κάθε χώρα μέλος της μιας πολιτικής που διασφαλίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων των οποίων αποτελεί θεματοφύλακα.
Οτι σήμερα ούτε «ο θεός ο ίδιος» δεν μπορεί να επιβάλλει στα μονοπώλια να «κουρέψουν» τα κέρδη τους για να δώσουν στους εργάτες καλούς μισθούς, μόνιμη δουλειά και να αποδώσουν στο κράτος υψηλούς φόρους που θα κατευθυνθούν στην Παιδεία, την Υγεία κ.λπ.
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος υπέρ μιας άλλης προοπτικής, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και μόνο αυτές. Είναι ψήφος που την επαύριο των εκλογών θα επιστραφεί στο λαό ως δύναμη να παρεμποδίσει με το δικό του κίνημα αντιλαϊκά μέτρα, ως προωθητική δύναμη στην κατεύθυνση μιας άλλης εξουσίας, λαϊκής.

Ο κύριος Πρετεντέρης


Ο κύριος Πρετεντέρης
Ο κύριος Πρετεντέρης δεν έχει βάλει στόχο να γίνει επιστάτης σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που ετοιμάζουν οι Χρυσοχοΐδης, Σαμαράς, Βενιζέλος, Καρατζαφέρης.
Απλώς, ως καλός πολίτης και έγκριτος δημοσιογράφος που είναι - και θα παραμείνει - καταθέτει τις απόψεις του για το θέμα.
Σύμφωνα με τις απόψεις του, λοιπόν, αυτά τα στρατόπεδα πρέπει να γίνουν διότι αν και δεν παίρνει όρκο ότι αποτελούν λύση (σ.σ.: μπορεί και να αποτελούν, δηλαδή...), συνιστούν εντούτοις «κάτι συγκεκριμένο για να αντιμετωπιστεί» το πρόβλημα. Επίσης - κατά την άποψή του - η θέση του ΚΚΕ ενάντια στα στρατόπεδα είναι «γελοία». Και τέλος - πάντα κατά την άποψη του κυρίου Πρετεντέρη - τα στρατόπεδα δεν είναι «στρατόπεδα», ειδάλλως δεν θα χλεύαζε τη θέση του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» ότι πρόκειται ακριβώς γι' αυτό, δηλαδή περί στρατοπέδων συγκέντρωσης.
*
Ως στήλη ποτέ δεν θα τολμούσαμε να κρίνουμε - πόσο μάλλον να αναμετρηθούμε με την αυθεντία του κυρίου Πρετεντέρη.
Ως εκ τούτου δεν θα βγάλουμε «κιχ» ούτε για την τοποθέτησή του ότι τα στρατόπεδα είναι «κάτι συγκεκριμένο» που κινείται στην «αντιμετώπιση» του προβλήματος,
ούτε για τη θέση του ότι η άποψη του ΚΚΕ ενάντια στα στρατόπεδα είναι μια «γελοιότητα».
*
Μια μόνο - τόση δα - ένσταση έχουμε:
Γνωρίζουμε ότι μετά την πρώτη ανακοίνωση για τα κυβερνητικά μέτρα, άρχισε το επικοινωνιακό μακιγιάρισμα και τα στρατόπεδα έπαψαν να τα αποκαλούν «στρατόπεδα».
Στο πλαίσιο του «πολίτικαλ κορέκτ», των ευφημισμών και της αποκολοκύνθωσης των λέξεων και των εννοιών, τώρα τα βαφτίζουν «κέντρα κράτησης», «κέντρα φιλοξενίας», «κέντρα υποδοχής»
και δεν αποκλείεται σε λίγο να τα αποκαλέσουν «κέντρα... αναψυχής και αθλοπαιδιών»...
*
Αλλά, να:
Την αρχική πληροφορία ότι αυτά που ετοιμάζουν οι Χρυσοχοΐδης, Βορίδης, Βενιζέλος και Σαμαράς - και τα επικροτεί ο Πρετεντέρης - είναι «στρατόπεδα», δεν την πήραμε ούτε από το ΚΚΕ, ούτε από τον «Ριζοσπάστη».
Την πληροφορία ότι πρόκειται για «στρατόπεδα»
την πήραμε στις 22 Μάρτη, ημέρα Πέμπτη, από... «Τα ΝΕΑ»!
Από την εφημερίδα, δηλαδή, του κυρίου Πρετεντέρη.
Και από τη στιγμή που «Τα ΝΕΑ» του κυρίου Πρετεντέρη
- όχι το ΚΚΕ ή ο «Ριζοσπάστης» -
μας πληροφόρησαν ότι αυτά που ετοιμάζονται είναι «στρατόπεδα» δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλουμε.
Ούτε για το αν τα στρατόπεδα είναι στρατόπεδα, αλλά ούτε και για το ποιόν όσων επικροτούν τον εγκλεισμό των μεταναστών σε στρατόπεδα...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Σαρώστε τους!



Σαρώστε τους!
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, την περασμένη Τρίτη από το Ευρωκοινοβούλιο, είπαν ευθέως ότι απόφαση των κομμάτων που συγκροτούν την ελληνική κυβέρνηση είναι μετά τις εκλογές να συνεχιστεί στην Ελλάδα η «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή νέες περικοπές μισθών και συντάξεων πάνω στις προηγούμενες περικοπές, νέες μειώσεις κοινωνικών δαπανών, νέα εργασιακά «Νταχάου».
*
Μια μέρα μετά, την Τετάρτη, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - που υποτίθεται ότι συνάπτουν δάνεια για «να εξασφαλίσουν μισθούς και συντάξεις» - ψήφισαν την τροπολογία Σαχινίδη για τη σύσταση του «ειδικού λογαριασμού» όπου θα κατατίθενται όλα τα νέα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, αλλά και τα ποσά που προκύπτουν από το ξεπούλημα της χώρας, από τα χαράτσια και από τη φορολεηλασία του ελληνικού λαού, για να επιστρέφουν - με τόκο - στους μονοπωλιακούς και κρατικομονοπωλιακούς ομίλους των εγχώριων και ξένων κεφαλαιοκρατών - τοκογλύφων.
*
Την επόμενη ακριβώς, την Πέμπτη, ο μεν κύριος Τόμσεν του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι Ελληνες πρέπει να αποβάλουν το ...«ταμπού» των απολύσεων, ξεκαθαρίζοντας επιπλέον ότι η πολιτική της ανεργίας και του εισοδηματικού αφανισμού του ελληνικού λαού, όπως έχει σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα, θα έχει δεκαετή - τουλάχιστον - διάρκεια.
Ο δε κύριος Ματίας Μος, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα, έβαλε το κερασάκι στην τούρτα: Εξέφρασε με συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την ευχή, την ελπίδα, την πίστη - μαζί με την ανάλογη παραίνεσή του προς τον ελληνικό λαό - στις επικείμενες εκλογές να κερδίσουν είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ...
*
Στα προηγούμενα ας προστεθούν και τα «κροκοδείλια» ορισμένων εκ των συγκυβερνώντων ότι με τέτοιες παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας ...θίγονται η «εθνική τους κυριαρχία» και η «εθνική τους αξιοπρέπεια».
*
Κατόπιν αυτών, δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε το κάλεσμα του ΚΚΕ για την απάντηση - μονόδρομο του ελληνικού λαού στους τόπους δουλειάς, στους δρόμους και στην κάλπη:
Σαρώστε τους! Συνθλίψτε τους! Συντρίψτε τους!

Γράφει
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Την εκλογική μάχη τη βλέπουμε σαν μια αγωνιστική, μαχητική μορφή πάλης


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Την εκλογική μάχη τη βλέπουμε σαν μια αγωνιστική, μαχητική μορφή πάλης
Στους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από την ομιλία στους εργαζόμενους του «Ευαγγελισμού»
Σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μίλησε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συναντήθηκε και με το διοικητή του νοσοκομείου. Στην ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Σας διαβεβαιώ ότι το ΚΚΕ μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να συνδυάσει την προεκλογική πολιτική συζήτηση, που λογικά πρέπει να γίνει, αλλά και την ανάπτυξη των αγώνων. Συνήθως σε προεκλογική περίοδο δε γίνονταν αγώνες τον τελευταίο μήνα, συγκεντρώναμε όλοι την προσοχή - όλα τα κόμματα - στην προεκλογική συζήτηση.
Αλλά εμείς, δε θα κάνουμε το λάθος να εγκαταλείψουμε τους αγώνες και ξέρουμε πολύ καλά ότι μέχρι να κλείσει η βουλή θα παίρνονται αποφάσεις δραματικές, αλλά και στη διάρκεια που η βουλή θα είναι κλειστή, τα υπουργεία μαζί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα δουλεύουν όλο το πλαίσιο δράσης, το οποίο θα πρέπει να το λειτουργήσει η επόμενη κυβέρνηση. Συνήθως αναστέλλονται αποφάσεις, αλλά τώρα δεν πρόκειται να ανασταλεί καμία. Και μάλιστα και με κλειστή τη βουλή, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος να παίρνονται αποφάσεις, να προετοιμάζονται νέα μέτρα και να μην μπορεί κανείς να τα πληροφορηθεί.
Σήμερα π.χ. το πρωί, προφανώς στην Ωρα του Πρωθυπουργού - το άκουσα στο ραδιόφωνο τώρα που ερχόμουν - ο κύριος Παπαδήμος δήλωσε ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην αντίληψη ότι θα υπάρχει κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά Ταμεία. Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες και στις συντάξεις και στις παροχές Υγείας. Γιατί αν δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά Ταμεία ή στον ΕΟΠΥΥ, πώς θα γίνει; Φυσικά, ποτέ δεν εκπληρώθηκε η κρατική επιχορήγηση και στον τομέα της Υγείας και της σύνταξης και που αποφασίζονταν στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Πάντα έδιναν λιγότερα. Αλλο προϋπολογίζω και άλλο ολοκληρώνω τον προϋπολογισμό.

Eurokinissi
Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει τώρα. Με τα αποθεματικά των νοσοκομείων που κουρεύτηκαν στις τράπεζες, με τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν μείον στην ουσία, είναι στο "κόκκινο". Με τη μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω ανεργίας, λόγω φοβερής μείωσης μισθών. Με εργοδότες που χρωστάνε πολλά στα ασφαλιστικά ταμεία. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, πού πάμε.
Κριτήριο η κατάσταση στην Υγεία
Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν άλλα προβλήματα σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας - που βέβαια δεν είναι δυνατόν να μην υπήρχαν, όλα είναι αλληλένδετα - αλλά και μόνο οι εμπειρίες στον τομέα της Υγείας είναι αρκετές, για να οδηγήσουν το λαό σε μια πολιτική συνειδητοποίηση, θα έλεγα, του απαιτούμενου υψηλού επιπέδου, και σε μια πολιτική καταδίκη των κομμάτων που κυβέρνησαν, του ίδιου του συστήματος του καπιταλιστικού το οποίο ζούμε, να μην οδηγήσουν σε μια καταδίκη των μνημονίων, δανειακής σύμβασης και να μην οδηγήσουν σε μια ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης και της δράσης.
Μόνο στον τομέα της Υγείας, γιατί δεν είναι ένας οποιοσδήποτε τομέας. Εδώ όλα δοκιμάζονται. Αυτό που λένε κοινωνικό κράτος, αυτό που λένε εργοδοσία, αυτό που λένε δημόσια Υγεία, αυτό που λένε επιχειρηματικός χαρακτήρας της Υγείας κλπ. Τα πάντα δοκιμάζονται και θα αρκούσε μόνο αυτό. Ξέρετε, καμιά φορά, αναρωτιόμαστε. Γιατί, είναι αλήθεια, οι αγώνες που έχουν αναπτυχθεί όσον αφορά στο ζήτημα της Υγείας, υπολείπονται. Δεν μιλάω για τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και εδώ είναι αναντίστοιχοι με τις απαιτήσεις, αλλά μιλάω γενικότερα για τους αγώνες των εργαζομένων, δεν θέλω να κάνω λεπτομερή αναφορά, τι έκαναν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Αλλά υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος. Μπροστά στην αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, την έλλειψη εισοδήματος, να συρρικνωθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, οι απαιτήσεις του λαού, και να παλεύει μόνο για μια θέση εργασίας, έστω κι αν αυτή είναι 300 - 400 ευρώ το μήνα και 200 ευρώ το μήνα, για μια δουλειά χωρίς Ασφάλιση. Και ιδιαίτερα οι νέες ηλικίες, να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει να μην έχω ένσημα για σύνταξη και να μην ίσως συνειδητοποιούν, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν φτιάξει ακόμα οικογένεια με παιδιά μικρά, τι σημαίνει η Υγεία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Και είναι ενδεικτικό. Οταν ο λαός πτωχεύει και όταν εξαθλιώνεται - και αυτό ισχύει για όλα τα μήκη και πλάτη της γης - εάν δεν υπάρχει ένα πανίσχυρο πολιτικοποιημένο εργατικό λαϊκό κίνημα, και αν δεν υπάρχει ένας πολιτικός συσχετισμός υπέρ - θα το πω καθαρά - του ΚΚΕ και γενικότερα ένα ριζοσπαστικό κίνημα, ο κίνδυνος των μειωμένων απαιτήσεων σε μια εποχή που ξέρουμε ότι αυξάνονται ιλιγγιωδώς οι απαιτήσεις στη ζωή μας, αυτά να μειώνονται. Πόσα χρόνια υπάρχουν οικογένειες - και πριν από την κρίση - που δεν έχουν κάνει διακοπές το καλοκαίρι; `Η κάνουν μια βδομάδα. Είναι μικρό πράγμα αυτό; Είναι πολυτέλεια;
Γιατί μας λένε ότι πρέπει να βγάλουμε από πάνω μας ταμπού και συνήθειες. Οχι. Ταμπού και συνήθειες που σημαίνει να ζω αντίστοιχα με τις δυνατότητες της εποχής που περνάμε, με τις δυνατότητες της Ελλάδας, με τις σύγχρονες δυνατότητες, εμείς δεν τα θεωρούμε αυτά ταμπού. Είναι δικαιώματα αναφαίρετα, που ποτέ δεν κατακτήθηκαν πλήρως και δε δεχόμαστε να τα χάσουμε και να ζήσουμε με τις συνθήκες πριν από 50 - 60 χρόνια, τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.
Εκλεψαν «νόμιμα» και τα νοσοκομεία
Πρέπει να σας πω ότι αυτές τις μέρες συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε προβλήματα που έχουν σχέση με τα νοσοκομεία και όχι μόνο. Γιατί, για μας Υγεία είναι η δημόσια Υγεία, είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι τα νοσοκομεία, είναι η πρόληψη, δε μιλάμε μόνο για παροχή Υγείας στους ασθενείς, μιλάμε για παροχή υπηρεσιών Υγείας σε αυτούς που δεν έχουν ασθενήσει. Ποια είναι τα ζητήματα που προβάλλουμε; Πρώτα πρώτα, "κουρεύτηκαν" τα αποθεματικά των νοσοκομείων. Είτε είχαν τη μορφή κατάθεσης, αποθεματικών, είτε κυρίως ομολόγων.
Ξέρετε ότι από την κυβέρνηση Σημίτη, από το 1998, αντί να δίνεται ρευστό στα νοσοκομεία, η κρατική επιχορήγηση δινόταν σε ομόλογα. Μάλιστα, ξεκίνησε αυτή η διαδικασία τον Αύγουστο του '98. Είχε προετοιμαστεί, βέβαια, νομικά από το '97. Τα ομόλογα αυτά "κουρεύτηκαν" όλα. Θα δω, βέβαια τον πρόεδρο του νοσοκομείου και θα τον ρωτήσω. Δεν "κουρεύτηκαν" αυτοί που δεν είχαν ομόλογα. Η Τράπεζα της Ελλάδας τα πήρε, τα έδωσε στις τράπεζες.
Μάλιστα, δίνονταν τα ομόλογα των νοσοκομείων και των ΑΕΙ - δεν ξέρω αν ισχύει και συγκεκριμένα για τον "Ευαγγελισμό", ξέρουμε όμως ότι ισχύει γενικά - δίνονταν, κατατίθεντο στις τράπεζες που έμπαιναν στο "κούρεμα" λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία του "κουρέματος". Δηλαδή, κατατέθηκαν συνειδητά για να μπουν στο "κούρεμα" 50%. Συνειδητά. Δεν έγινε προ κρίσης, έγινε και προ κρίσης, αλλά κατατέθηκαν - καταγγέλθηκε αυτό - μέχρι την τελευταία στιγμή. Δηλαδή, που είχε κλειστεί η συμφωνία στις Βρυξέλλες και παραμονές για να ξεκινήσει η διαδικασία του PSI, κατατέθηκαν. Δηλαδή, έγινε συνειδητά να μπουν στο "κούρεμα" και τα νοσοκομεία κ.λπ. για να γλιτώσουν, δεν ξέρουμε τι άλλο.
Εμείς, λοιπόν, ζητάμε να καλυφθούν όλα τα "κουρέματα", ό,τι έχασαν από το "κούρεμα" τα νοσοκομεία, να δοθούν. Δεν φτάνουν αυτά για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Αλλά καταλαβαίνετε ότι το "κούρεμα" στα νοσοκομεία φθάνει στο 70%. Κι εμείς έχουμε δώσει κατάλογο συγκεκριμένων νοσοκομείων που ξέρουμε. Δυστυχώς, οι διοικήσεις δεν αποκαλύπτουν τι έχει γίνει κι άμα δεν αποκαλύπτουν δεν μπορείς να μάθεις, εκεί όμως που μπορέσαμε και βρήκαμε τα κείμενα της Τράπεζας της Ελλάδας που ενημερώνουν τα νοσοκομεία τι "κουρεύτηκε" - γιατί όταν πάει το νοσοκομείο και ζητάει να πάρει τις καταθέσεις, τότε η ΤτΕ ενημερώνει για το υπόλοιπο - και εκεί είδαμε ότι φτάνει το 70%.
"Κουρεύτηκαν" και τα αποθεματικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσα είχαν ομόλογα. Οσα δεν είχαν, δεν "κουρεύτηκαν". Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα καινούργιο ξαφνικό γεγονός, το οποίο δεν είχε τοποθετηθεί καθόλου. Την ημέρα, μάλιστα, που πληροφορηθήκαμε για το "κούρεμα" του νοσοκομείου Αγιοι Ανάργυροι, την άλλη μέρα, - και στην Αγία Ολγα - έτυχε να έχω συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τον κύριο Παπαδήμο. Με κάλεσε σε συνάντηση για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και για τις εκλογές. Και τον ρώτησα, λοιπόν, και μου είπε ναι, κουρεύτηκαν όλα τα ομόλογα των νοσοκομείων, δεν μπορέσαμε στη διαπραγμάτευση να τα εξαιρέσουμε.
Τότε ακόμα, εκείνη την ημέρα δεν ήξερα για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φυσικά μου απάντησε σε αυτό που τον ρώτησα. Και μου είπε όλα κουρεύτηκαν, δεν μπορέσαμε να τα εξαιρέσουμε γιατί δεν εξαιρείται κανείς. Εδώ μπήκαν οι ιδιώτες, δεν θα μπουν τα νοσοκομεία;
Ετοιμάζουν τα χειρότερα για Ασφάλιση - Υγεία
Λοιπόν, ζητάμε την επιστροφή. Ζητάμε την καταβολή άμεσα όλων των δεδουλευμένων. Π.χ. χρωστάνε σε όλους τους ειδικευόμενους, ξέρω ότι κάνετε επίσχεση εργασίας. Εμείς υποστηρίζουμε κάθε αγώνα, όλες τις μορφές πάλης και δεν μπορεί κανείς να διώκει τους εργαζόμενους για τις μορφές πάλης που χρησιμοποιούν, τυπικά το Σύνταγμα τις κατοχυρώνει όλες, άλλο τι γίνεται στην πράξη, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
Και τώρα ακριβώς επειδή υπάρχει η κρίση, έχουμε προσαρμοσμένη πρόταση στην κρίση, ότι πρέπει να κοπούν ό,τι δίνουμε για Υγεία, φάρμακα κ.λπ., που ξέρετε ανέβηκε η συμμετοχή, άλλα εξαιρέθηκαν κ.λπ., δωρεάν φάρμακα, δωρεάν παροχές Υγείας και φυσικά να μπορούν να έχουν παροχές Υγείας και αυτοί που είναι ανασφάλιστοι σήμερα, λόγω αύξησης της ανεργίας Ελληνες και ξένοι, μετανάστες. Γιατί με την άνοδο της ανεργίας ξέρετε ότι υπάρχουν και άνθρωποι ανασφάλιστοι.
Και πρέπει να σας πω ότι τυπικά - για να μη με προλάβει κανείς - κατοχυρώνεται ο άνεργος και αυτός που είναι ανασφάλιστος για να μπορέσει π.χ. να πάει το παιδί του στο γιατρό, πρέπει να έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να έχει κάνει 2.000 μεροκάματα πριν και κάθε τρεις μήνες να έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει το χαρτί από τον ΟΑΕΔ. Καταλαβαίνετε ότι περνώντας τα χρόνια, με την αύξηση της ανεργίας και κυρίως με την απασχόληση δυο μέρες τη βδομάδα κ.λπ., τα λεγόμενα "mini jobs" - τα οποία εμφανίστηκαν στη Γερμανία και τώρα γενικεύονται παντού - να κάνεις 2.000 ένσημα το τελευταίο διάστημα, δεν είναι κάτι εύκολο. Θέλει πολλά χρόνια.
Αλλά το κυριότερο είναι τα άδεια ταμεία. Γιατί μπορεί να πηγαίνει ο ανασφάλιστος τυπικά να ζητήσει βοήθεια για την Υγεία του, αλλά άμα δεν υπάρχουν φάρμακα, άμα δεν υπάρχουν παροχές... Χώρια που θα καλλιεργηθεί και το κλίμα - γιατί ήδη προετοιμάζεται - ο καθένας θα έχει παροχές ανάλογα με αυτά που καταβάλλει, με τις εισφορές. Θα έχουμε άνοδο των εισφορών των εργαζομένων και για τη σύνταξη και για την Υγεία. Εχει γίνει τέτοια άνοδος και θα γίνει ακόμα περισσότερο.
Αυτά που λέμε, θα έλεγα, δεν έχουν καν το στοιχείο της υπερβολής. Ενδεχομένως ετοιμάζουν κι άλλα πράγματα που και το δικό μας πονηρό μυαλό - γιατί είμαστε πονηρεμένοι σε αυτά τα πράγματα - δεν μπορεί συγκεκριμένα να το συλλάβει. Εδώ, πραγματικά, παίρνονται μέτρα που ξεπερνάνε κάθε πρόβλεψη.
Εμείς, μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού, και ξέρουμε καπιταλισμός σημαίνει καπιταλιστική ιδιοκτησία, επιχειρηματικοί όμιλοι κ.λπ., θεωρούμε ότι μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού, οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας πρέπει να εξαιρεθούν. Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας επιχειρηματίας. Πρέπει να είναι μόνο δημόσια, με εργαζόμενους με καλές αμοιβές, ανάλογα πόσα χρόνια ξόδεψαν στα πανεπιστήμια, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μόνο οι γιατροί, είναι και οι νοσοκόμες, είναι και οι μαγείρισσες και τα πλυντήρια κι οι φύλακες κ.λπ.
Στόχος η υποτίμηση της εργατικής δύναμης
Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο στα θέματα των εκλογών. Εμείς την εκλογική μάχη τη βλέπουμε σαν μια αγωνιστική, μαχητική μορφή πάλης, έτσι τη βλέπουμε, η οποία ως τέτοια, αυτή την Κυριακή που έρχεται - θα είναι 29 Απρίλη, μάλλον 6 Μάη - θα παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες εξελίξεις. Την άλλη μέρα, βεβαίως, αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι αυτό που εμείς λέμε ταξική πάλη, αυτό που λέμε ταξικός αγώνας, ριζοσπαστικός, πολιτικός αγώνας. Ομως η Κυριακή θα παίξει και αυτή το ρόλο της.
Τι το καινούριο έχει αυτή η εκλογική μάχη; Πρώτα πρώτα υπάρχει η πείρα των εργαζομένων. Προ κρίσης και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και εμείς σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα δεν ξεκινάμε από το μνημόνιο και μετά, παρότι το μνημόνιο είναι ένας σταθμός. Ξεκινάμε από πριν, όταν η Ελλάδα είχε 5%-6% ρυθμούς ανάπτυξης και θεωρούνταν μάλιστα μια από τις δυνατές χώρες της Ευρώπης σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα τότε μιλούσαν για την Ελλάδα στον "σκληρό πυρήνα" της ΕΕ. Η κρίση ξεκίνησε ακριβώς μέσα σε αυτούς τους ρυθμούς.
Το μνημόνιο για μας ήταν η πρώτη απόπειρα που έγινε, η οποία και πέτυχε. Και εδώ διαφωνούμε με τα άλλα κόμματα που λένε ότι απέτυχε, πέτυχε τους ταξικούς, αντιλαϊκούς τους στόχους. Απόλυτα πετυχημένο. Οχι βέβαια για το λαό. Γιατί εδώ εμφανίζεται ότι γενικά απέτυχε για όλους το μνημόνιο, γιατί δεν έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση. Μα δεν έγινε γι' αυτό το μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν καθαρό. Ηταν το πρώτο πακέτο αρπαγής κατακτήσεων που είχαν μείνει. Από το '92 μέχρι το 2009 τις έπαιρναν σταδιακά, έπρεπε, λοιπόν, να τις πάρουν "φαστ τρακ", που είναι και σύγχρονος όρος της ΕΕ, να τις πάρουν γρήγορα. Και ήταν το πρώτο πακέτο αρπαγής των κατακτήσεων.
Βεβαίως, ενταγμένο και μέσα στο στόχο της ευρωπαϊκής κρίσης, γιατί στον καπιταλισμό διέξοδο από την κρίση σημαίνει: Ξεκινάω με αυτό που λέμε εμείς επιστημονικά υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης. Δηλαδή ρίχνω μισθούς, συντάξεις, ανεβάζω όρια συνταξιοδότησης κλπ. Ηταν το πρώτο πακέτο. Αυτό πέτυχε απόλυτα. Παρά τους αγώνες που αναπτύχθηκαν. Δεν τους έφτανε όμως, έπρεπε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση. Και μάλιστα ξεκίνησε πρώτα με την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης. Της δικής σας αξίας και της αξίας όλων των άλλων.
Βεβαίως, τα χρέη δεν καλύπτονται, το ξέρανε αυτό, ότι δεν καλύπτονται τα χρέη. Αλλά προετοιμάζουν την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης στην περίοδο της ανάκαμψης. Γιατί είναι το πρώτο πράγμα. Πρέπει να υποτιμηθεί αυτό το πράγμα. Και ενώ μεν λίγα πράγματα φέρνει ως προς την κάλυψη του χρέους, στην πραγματικότητα προετοιμάζει την κερδοφορία όταν θα μπούμε στην περίοδο της ανάκαμψης. Και ακολούθησαν όλα τα άλλα μέχρι τη δανειακή συνθήκη, να μην τα επαναλάβω.
Βέβαια, δεν μπορεί και ο καπιταλισμός δεν αντιμετωπίζει την κρίση του μόνο υποτιμώντας την αξία της εργατικής δύναμης. Πρέπει και ένα μέρος του κεφαλαίου, το οποίο έχει υπεραυξηθεί και πάνω σε αυτή την υπεραύξηση έχει υπερπολλαπλασιαστεί, πρέπει να καταστραφεί ένα μέρος του κεφαλαίου, ούτως ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις το πραγματικό κεφάλαιο να ξαναμπεί στη δράση για να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς κερδοφορίας. Κι αυτό έγινε με τη δανειακή συνθήκη, με το 50-50.
Τρομοκρατία και αυταπάτες
Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα. Και είμαστε το μοναδικό κόμμα που το λέει, γιατί όλη η κριτική που γίνεται κι από τα άλλα κόμματα, από τη ΝΔ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν το κούρεμα, δηλαδή η αναδιαπραγμάτευση, γινότανε από την αρχή, τότε θα είχε καλυφθεί το χρέος, θα είχε μπει μια τάξη και δεν θα χρειάζονταν όλα τα υπόλοιπα. Κι απαντάει η ΕΕ - και να μην απαντούσε, εμείς ξέρουμε πώς σκέφτονται, αλλά απαντάει: Οχι, λέει, κύριοι, το κούρεμα το κάναμε μετά από δυο χρόνια, αφού εξασφαλίσαμε το κεφάλαιο να χάσει λιγότερα. Αν το κάναμε πριν δυο χρόνια, θα έχανε πολύ περισσότερα.
Γιατί τι κάνανε; Πολλοί επιχειρηματίες ξεφορτώθηκαν τα λεγόμενα δομημένα ομόλογα. Και ιδιαίτερα οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες που είχαν τα περισσότερα. Δηλαδή το κούρεμα το έκαναν την κατάλληλη στιγμή για να περιοριστούν οι απώλειες του κεφαλαίου και αφού είχε προετοιμαστεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και αν στέκομαι σε αυτά είναι γιατί στην εκλογική μάχη ακούμε δυο πράγματα να ρίχνονται στο τραπέζι. Ενα είναι ο τρόμος. Δεν μπορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να δώσουν υποσχέσεις. Είναι αδύνατον. Καταρχήν προετοιμάζουν τη μετεκλογική κυβέρνηση και τη μετεκλογική τους σύμπραξη. Τώρα δεν τους αφήνει η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ - αυτοί είναι η τρόικα, για να θυμόμαστε ποιοι είναι η τρόικα, είναι αυτές οι τρεις ενώσεις - και δεν τους αφήνουν και οι κεφαλαιοκράτες στην Ελλάδα να υποσχεθούν αυξήσεις. Δεν τους αφήνουν με τίποτα, τέρμα.
Από τη στιγμή που δεν έχουν παροχές, πρέπει να τρομοκρατήσουν. Αν δεν γίνει ό,τι γίνει, θα έχουμε χάος. Το χάος είναι αυτό που ετοιμάζουν για το λαό. Εμείς θέλουμε να χάσουν οι κεφαλαιοκράτες, δεν μας νοιάζει αν αυτοί τη χασούρα τους τη θεωρούν χάος. Αλλά το χάος που μας τρομοκρατούν είναι πραγματικό στο βαθμό που ο λαός υποκύψει στο δικό τους επιχείρημα του χάους.
Ταυτόχρονα με αυτή την τρομοκρατία υπάρχουν πολλά κόμματα σήμερα παλιά και καινούρια στη βουλή - τώρα κανένα δεν είναι εντελώς καινούριο, όλα είναι με παλιά υλικά - που λένε ότι υπάρχει και άλλη λύση μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και μάλιστα με μια καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση - απαγορεύεται η επαναδιαπραγμάτευση, αυτά ισχύουν μέχρι το 2032, καμία αναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Και ταυτόχρονα - γιατί αυτοί λένε αναδιαπραγμάτευση εντός ΕΕ - υπάρχει η πρόταση αν θελήσει ο λαός μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κυβέρνηση και να μην έχουμε πια μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά να έχουμε αντιμνημονιακών δυνάμεων. Αλλοι τη λένε "αντιμνημονιακών", άλλοι τη λένε κυβέρνηση αριστερών, αντιμνημονιακών δυνάμεων κλπ. Και αυτή η κυβέρνηση θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, τα μνημόνια και όλα.
Ούτε σε αυτή την πρόταση πρέπει να πιστέψει ο λαός. Δεν θα κάνω τώρα σχόλιο αν αυτή η πρόταση γίνεται με συνειδητό τρόπο να κοροϊδέψει το λαό ή είναι αφελείς αυτοί που τη λένε και κοροϊδεύουν το λαό από αφέλεια. Γνώμη έχουμε, αλλά αφήστε τη, γιατί στο κάτω - κάτω εμείς θέλουμε να αποδείξουμε την ουσία της πρότασης. Κοιτάξτε να δείτε. Μπορείς να έχεις μια κυβέρνηση αντιμνηνονιακών δυνάμεων. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει καμιά εξουσία στα χέρια της; Τίποτα. Μια απόφαση του κοινοβουλίου. Και θα καταγγείλει και τη δανειακή σύμβαση. Εάν την καταγγείλει και τα καταγγείλει όλα αυτά, πρέπει στη θέση τους να βάλει άλλα μέτρα. Να καταγγείλω μια συνθήκη. Και άμα δεν τα αλλάξω στην πράξη; Φραστική καταγγελία θα κάνει;
Π.χ. αυτή η κυβέρνηση θα δώσει χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία; Θα επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα που ήταν πριν τα κοψίματα και τα χαράτσια; Πώς θα τα κάνει όλα αυτά; Στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας κυριαρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Π.χ. η ΔΕΗ είναι ιδιωτικοποιημένη και μάλιστα είναι σε πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης. Θα την ανακηρύξει δημόσια. Μάλιστα. Θα κάνει κάποιες τράπεζες δημόσιες.
Ποια θα είναι η απάντηση; Η απάντηση θα είναι, οι καπιταλιστές στην Ελλάδα και η ΕΕ, συνασπισμένοι, θα πούνε έξω από την ΕΕ και έχουν όλα εκείνα τα όπλα, ιδιαίτερα μέσα στην Ελλάδα. Παίρνουμε τα κεφάλαιά μας και πάμε στο εξωτερικό, δεν κάνουμε επενδύσεις και έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να εμποδίσουν το έργο αυτής της κυβέρνησης, αλλά έχουν τη δυνατότητα στην πορεία να χρησιμοποιήσουν και το λαό εναντίον της.
Για κοιτάξτε, ποια ήταν η εξέλιξη της Επανάστασης των Γαρύφαλλων στην Πορτογαλία, στη Χιλή του Αλιέντε ή και τώρα στη Βενεζουέλα; Ο πρόεδρος Τσάβες - εγώ σας λέω είναι πολύ καλοπροαίρετος - διακηρύσσει το σοσιαλισμό, αλλά τα κλειδιά στην οικονομία τα έχουν τα μονοπώλια. Με εξαίρεση την ενέργεια που έχει κρατικοποιηθεί. Και πάλι με φθηνό πετρέλαιο, άμα δεν έχεις να φας, τι να το κάνεις το φθηνό πετρέλαιο, θα το κάνεις πορτοκαλάδα; Κι εκεί υπάρχουν προβλήματα. Και η αντιπολίτευση, όπως ξέρετε, δεν είναι μόνο πολιτική αντιπολίτευση, γίνονται σαμποτάζ στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο κλπ. Ενώ έδωσε τη γη στους αγρότες την ξαναπαίρνουν πίσω, πάνε στους αγρότες και ξαναγοράζουν οι καπιταλιστές τη γη.
Αρα αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Διότι λέει θα διαπραγματευτώ - προσέξτε. Θα τα λύσω με διαπραγμάτευση. Πώς θα διαπραγματευτείς; Στο λάκκο των λεόντων; Τι θα διαπραγματευτείς; Με τους καπιταλιστές στην Ελλάδα, με τον ΣΕΒ; Να δώσει αυξήσεις;
Διέξοδος με ισχυρό ΚΚΕ
Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ: Η λύση των προβλημάτων συνδέεται με ριζική ανατροπή. Μια κυβέρνηση, τι είναι; Το πολιτικό προσωπικό μιας εξουσίας. Είναι το πολιτικό προσωπικό του κράτους, μιας εξουσίας. Το πολιτικό προσωπικό σήμερα της εξουσίας της αστικής τάξης. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι εδώ χρειάζεται αλλαγή όχι στη διακυβέρνηση μόνο, αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας. Και φυσικά εφόσον είναι στο επίπεδο της εξουσίας, είναι κυβέρνηση.
Εμείς ακριβώς θέτουμε στο λαό το ζήτημα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, η οποία δεν είναι μόνο ότι θα βγάλει την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα βγάλει την Ελλάδα από την ΕΕ. Δεύτερο. Θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Ναι, δεν θα μείνει όμως εκεί, γιατί δεν θα κάνει κι αυτή τίποτα αν μείνει εκεί. Το κυριότερο που θα κάνει είναι ότι θα κοινωνικοποιήσει ό,τι υπάρχει. Επιχειρήσεις μεγάλες, νοσοκομεία, Παιδεία, Υγεία, τα πάντα, τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα. Είτε είναι φυσικός, στο υπέδαφος, στη θάλασσα, είτε έχει δημιουργηθεί από τον ανθρώπινο μόχθο, θα τον κοινωνικοποιήσει.
Δεύτερο, δίπλα σε αυτό τον κοινωνικοποιημένο τομέα, εκεί που δεν μπορεί να γίνει γενική κοινωνικοποίηση, θα διαμορφώσει την παραγωγική συνεταιριστική ιδιοκτησία, η οποία θα είναι σύμμαχος, θα δρα από κοινού με την κοινωνική και σε ενιαίο προγραμματισμό. Και θα αναπτύξει όχι δυο - τρεις κλάδους που υπόσχονται σήμερα, αλλά θα αναπτύξει ό,τι πετάει, ό,τι κινείται σήμερα στην Ελλάδα, ό,τι μπορεί να αναπτυχθεί καταργώντας τις εισαγωγές σε προϊόντα που εμείς μπορούμε να τα παράγουμε».

Ενα βήμα μπροστά


Ενα βήμα μπροστά
Ποιος θυμάται το όνειρο της ΕΕ με τα χρυσά κουτάλια;
Εχει ήδη γίνει εφιάλτης για την εργατική τάξη.
Σ' αυτή την πραγματικότητα όποια μάσκα κι αν φορά μια διακυβέρνηση που αφήνει άθικτη την εξουσία του κεφαλαίου, οδηγεί στο απόλυτο χάος τους εργάτες.
Το ψέμα πάντα έχει κοντά ποδάρια όσο ισχυρό κι αν είναι.
***
Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανακοίνωσαν δουλειά μιας μέρας τη βδομάδα, δηλαδή τέσσερα μεροκάματα το μήνα. Αλλοι, πιο γαλαντόμοι καπιταλιστές, επιβάλλουν τριήμερη δουλειά τη βδομάδα.
Κοιτώντας τα πράγματα από τη σκοπιά της αστικής προπαγάνδας, μια νέα γενιά «προνομιούχων» εργατών γεννιέται. Αυτοί που θα έχουν τρία μεροκάματα απέναντι σ' αυτούς που θα έχουν ένα μεροκάματο. Πόσες φορές έχουμε δει αυτό το έργο; Απειρες.
***
Σ' ένα μικρό εργοστάσιο που έκλεισε στη Μαγνησία, η διοίκηση του σωματείου καλεί σε πάλη για να αποδειχτεί ότι το εργοστάσιο είναι βιώσιμο.
Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το προηγούμενο, σε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο του ίδιου κλάδου η διοίκηση του σωματείου επέβαλε σε εργάτες να γίνουν απεργοσπάστες ενάντια σε συναδέλφους τους για να μπορέσει το αφεντικό να εφαρμόσει μισθό 500 ευρώ.
Λεπτομέρεια: Το μικρό εργοστάσιο είναι τμήμα ενός μονοπωλίου που σε παγκόσμιο επίπεδο αναδιαρθρώνει την παραγωγή του και κλείνει σ' όλες τις χώρες δράσης του τεράστιες μονάδες. Παντού όπου κυριαρχεί ο ρεφορμιστικός συνδικαλισμός στα εργοστάσια της μαμάς εταιρείας οι απεργίες που αναγκαστικά ξεσπούν έχουν όμοιο αίτημα: Στο κάθε εργοστάσιο προσπαθούν να αποδείξουν ότι το δικό τους εργοστάσιο είναι βιώσιμο. Κοινό συμπέρασμα, φταίνε οι ξεχωριστές διοικήσεις των εργοστασίων που δε διαχειρίζονται σωστά τα εργοστάσια. Ο απόλυτος αφοπλισμός του εργατικού κινήματος.
Αλλη λεπτομέρεια: Το συγκεκριμένο μικρό εργοστάσιο αφορά σε παράγωγα του χάλυβα, ακριβώς δίπλα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο που παράγει χάλυβα. Κανένας από τους εργατοπατέρες δεν υποψίασε τους εργάτες των δύο εργοστασίων ότι το πρόβλημά τους έχει μια κοινή βάση.
***
Ωρα για συνειρμούς: Οι εργάτες στα ναυπηγεία δουλεύουν με χάλυβα. Οι εργάτες στη «Φριγκογκλάς» δουλεύουν με ανοξείδωτο χάλυβα. Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας» παράγουν χάλυβα. Οι εργάτες της «Κόντι» παράγουν εφαρμογές που συνδυάζουν ανοξείδωτο χάλυβα με άλλα υλικά. Οι κάτοικοι στο Χρώμιο της Κοζάνης έχουν κάτω από τα πόδια τους ένα σπάνιο ορυκτό, το χρώμιο, που είναι αναγκαίο για τον ανοξείδωτο χάλυβα. Οι κάτοικοι στον Αλμυρό της Μαγνησίας, δίπλα στην «Κόντι» και τη «Χαλυβουργία», έχουν στην αυλή τους τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Σιδηροκραμάτων που σκουριάζουν από τότε που αποφασίστηκε το κλείσιμο της υψικαμίνου από το μονοπώλιο που ελέγχει παγκόσμια την αγορά χρωμίου. Από την παραγωγή των ΕΛΣΙ (χρώμιο) μαζί με την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ (νικέλιο) προκύπτουν δύο βασικά υλικά για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα τον οποίο χρειάζονται οι εργάτες της «Φριγκογκλάς» και όχι μόνο αυτοί.
Ας δούμε την αλυσίδα:
Τα λαϊκά νοικοκυριά χρειάζονται συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα, τις περίφημες «λευκές», δηλαδή κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία. Τα νησιά χρειάζονται βαπόρια. Το εμπόριο επίσης χρειάζεται βαπόρια. Οι εργάτες παράγουν βαπόρια. Οι εργάτες χρειάζονται σπίτια, τα σπίτια χρειάζονται χάλυβα, τα χαλυβουργεία και τα μεταλλεργοστάσια παράγουν και επεξεργάζονται χάλυβα, χρήσιμο στα βαπόρια, στα νοικοκυριά, στα σπίτια. Ιδού πεδίο λαμπρό για ενιαίες μάχες σ' όλη τη χώρα με προοπτική.
***
Τι εμποδίζει τις ανάγκες να συναντηθούν με τις δυνατότητες; Η άναρχη καπιταλιστική παραγωγή.
Ο κάθε καπιταλιστής επενδύει εκεί που όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θα έχει το μέγιστο κέρδος. Οδηγός του δεν είναι οι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, αντίθετα, για να έχει κέρδος κατασκευάζει πάμπολλες ανάγκες που ο μηχανισμός προπαγάνδας του τις πλασάρει σαν κοινωνικές.
Για να έχει κέρδος χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία. Ενα απ' αυτά είναι η ανεργία. Κύριο είναι η μείωση των μισθών. Ενα ακόμα είναι η διάσπαση των εργατών, η εκπαίδευσή τους έτσι που να μη βλέπουν την κοινή ταξική τους θέση.
***
Οσα παθαίνει η εργατική τάξη δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς μάστιγας θεού. Είναι η αναγκαστική συνέπεια της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Που έχει σύμμαχό του - εντολοδόχο την αστική πολιτική εξουσία.
Το κλειδί για την αναστροφή αυτής της φοράς των πραγμάτων είναι η κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και να μπει απέναντί της η κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Αυτό καλείται ιστορικά να κάνει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Το πώς θα γίνει αυτό το έχει παρουσιάσει στις λεπτομέρειές του το ΚΚΕ.
***
Αυτήν την ανάγκη κι αυτό το σχέδιο κουβεντιάζουν οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Είδε κάποιος μία έστω από αυτές τις συζητήσεις στα αστικά μέσα ενημέρωσης; Κι ούτε πρόκειται.
Για την αστική τάξη είναι κρίσιμο να υφαρπάξει ξανά τη λαϊκή ψήφο προβάλλοντας τα διλήμματα που λειτουργούν καλύτερα σαν απόχη. Κι από κοντά να εμφανίσει εαυτόν τουλάχιστον ως φιλάνθρωπο. Η αστική προπαγάνδα γράφει για τη λαϊκή δυστυχία και καλεί σε δημιουργικές σκέψεις. Στο διά ταύτα καλεί σε υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου.
Κανένας εργάτης να μη χαραμίσει τη δύναμή του. Το ζόρι δεν είναι ανάγκη να οδηγεί στην απόγνωση και την αυτοκαταστροφή. Μπορεί και πρέπει να γίνει οργανωμένη εξέγερση ενάντια στην αιτία. Οποτε έγινε έτσι νίκησε!
Αυτή τη νίκη προσπαθεί να αποτρέψει η αστική προπαγάνδα. Σ' αυτή τη νίκη οδηγεί το δυνάμωμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πυρήνας του οποίου είναι το ΚΚΕ.
***
Στις εκλογές δε θα κριθεί η εργατική - λαϊκή εξουσία. Μπορεί όμως να γίνει ένα βήμα στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στην εξουσία τους και τη διακυβέρνηση που τα εκπροσωπεί. Ενα βήμα με προοπτική. Οπως ισχύει απόλυτα το «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», έτσι ισχύει απόλυτα και το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Ο εργάτης πρέπει να επιβάλει το δίκιο του ως νόμο. Ενα βήμα μπροστά είναι και η ψήφος του στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Πετρέλαιο και ανταγωνισμοί


Πετρέλαιο και ανταγωνισμοί
Το «ντόμινο» της γεωπολιτικής κρίσης στήνεται ήδη από τις αμερικανικές πολυεθνικές και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με απώτερο στόχο να ξαναμοιράσουν τις ενεργειακές αγορές στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρ. Μόρνινγκσταρ τα είπε όλα στο ενεργειακό συνέδριο του «Εκόνομιστ» στη Βουλιαγμένη, ενώ το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Enterprise» άραζε «αμέριμνο» λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Φάληρο. Οι ΗΠΑ θα ...συμβάλουν στο θέμα της εκμετάλλευσης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, θα στηρίξουν τον «τρίτο διάδρομο», που τόσο πολύ θέλει η ελληνική πλευρά, αρκεί να πάει το αέριο στις βαλκανικές χώρες, εκεί που πουλάνε οι ρώσικες πολυεθνικές της ενέργειας. Πρόκειται για επανάληψη της ιμπεριαλιστικής πρακτικής, ένα «έργο» που το έχουμε ξαναδεί και είναι σίγουρα «δράμα».
Αυτή η πολιτική είναι σίγουρο ότι γεννά σύνθετα πεδία πολιτικής, οικονομικής αντιπαράθεσης και πολλά σημεία έντασης. Τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου έχουν βρεθεί υδρογονάνθρακες, αλλά και η Ελλάδα, που ελπίζει τόσο σε ανακάλυψη δικών της κοιτασμάτων, όσο και στη χρησιμοποίησή της ως «γέφυρας» για να περνά το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, αναμετρούν τις προοπτικές και τις ωφέλειες για τα μονοπώλια βεβαίως και όχι για τους λαούς από τη στενότερη συνεργασία τους, αλλά σημειώνονται «περιπλοκές». Το σύμφωνο συνεργασίας, που προωθούνταν ανάμεσα στις 3 χώρες, τελικά δεν υπογράφτηκε προχτές. Το Ισραήλ διατυπώνει «ρητορικά ερωτήματα» για το αν οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διοχετευτούν στην Ευρώπη ή την ...Ασία. Η Κύπρος δηλώνει ότι καθοριστικό παράγοντα θα διαδραματίσουν δύο ζητήματα: Η εξέλιξη των συμφερόντων των αμερικανικών ή άλλων εταιρειών στην περιοχή και η πορεία της συνεργασίας των τριών. Η Ελλάδα, μετά την απώλεια του αζέρικου αερίου που χρειαζόταν για τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, αγωνίζεται για επιβίωση του σχεδίου και προτείνει συμφωνία για τον «τρίτο διάδρομο» και επίσπευση.
Και πριν καλά καλά σκεφτούν τι θα κάνουν οι «3», η ιμπεριαλιστική πολιτική έρχεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της «ομπρέλας» προστασίας. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του συντονιστή του «Εκόνομιστ» Τ. Αντριους στο συνέδριο, που επέστησε την προσοχή στις «φιλοδοξίες» των γειτονικών χωρών, Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου.
Η διαπάλη για τις διαδρομές της ενέργειας, αν πρέπει να γίνει η μεταφορά με πλοία, αν χρειάζεται υποθαλάσσιος αγωγός, αν πρέπει να περιοριστεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, μόλις άρχισε να εμφανίζεται δημόσια. Θα ενταθεί. Γιατί το βασικό ζητούμενο είναι το κέρδος, η κυριαρχία, ο εξοβελισμός του αντιπάλου. Το ΚΚΕ έχει μιλήσει εδώ και πολύ καιρό για όλα αυτά. Η κυβέρνηση, ήδη από το 2010, συμμετέχει ενεργά και δίνει προτεραιότητα στην προώθηση σχεδίων μεταφοράς ενέργειας που προτάσσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή. Σχέδια που εμπλέκουν τη χώρα μας όλο και πιο πολύ στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αυτό το κουβάρι μπορούν να το λύσουν μόνο οι λαοί προς όφελός τους. Το ΚΚΕ έχει πρόταση για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου για το συμφέρον του λαού. Η λαϊκή εξουσία μπορεί να δημιουργήσει διεξόδους...

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέα επιχείρηση ηρωοποίησης των ναζί


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα επιχείρηση ηρωοποίησης των ναζί
Την περασμένη βδομάδα το ουκρανικό κοινοβούλιο «εμπλούτισε» τον κατάλογο των «εθνικών ηρώων» της Ουκρανίας με τον καρδινάλιο της Ουκρανικής Ελληνο-Καθολικής Εκκλησίας (από το 1944), Ιωσήφ Σλεπόι, που συνεργάστηκε με τους φασίστες και για τη δράση του αυτή συνελήφθη το 1945 από τις σοβιετικές αρχές και φυλακίστηκε έως το 1963, όταν με παρέμβαση του Βατικανού απελευθερώθηκε και στάλθηκε στη Ρώμη.
Υπέρ της ηρωοποίησης του Ιωσήφ Σλεπόι, συνεργάτη των ναζί, ψήφισαν 361 βουλευτές από τους 412, δηλαδή όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ουκρανικού κοινοβουλίου, εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να συγκροτήσει επιτροπή για την προετοιμασία και οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων στην 120ή επέτειο από τη γέννηση του Ι. Σλεπόι και να φροντίσει για τη δημοσίευση των έργων του. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει κρατικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, αφιερωμένες στη ζωή και δραστηριότητα του «ήρωα», ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας πρέπει να εκδώσει αναμνηστικό κέρμα όπου απεικονίζεται το πορτρέτο του. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην καμπάνια που πραγματοποιείται στη χώρα, με στόχο την ηρωοποίηση των εθνικιστικών ομάδων, που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής συνεργάστηκαν με τους κατακτητές ενάντια στην ΕΣΣΔ.
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, επιδιώκοντας τον πλήρη αποπροσανατολισμό, αποφάσισε να τιμήσει και την 125η επέτειο γέννησης του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης, του Σίντορ Κοφπάκ, διοικητή της 1ης Ουκρανικής μεραρχίας των παρτιζάνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που πολέμησε τους φασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Ι.Π.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ Οδοστρωτήρας κατά των εργαζομένων


ΒΡΕΤΑΝΙΑ 
Οδοστρωτήρας κατά των εργαζομένων
Από τις πρώτες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη
Ο βρετανικός λαός όπως και άλλοι λαοί στον καπιταλιστικό κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που είχε υιοθετηθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών (Τόρις) και Φιλελεύθερων Δημοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και μετουσιώθηκε σε απτή πραγματικότητα την Τετάρτη όταν ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ένα τεράστιο πρόγραμμα περικοπών των δημόσιων δαπανών.
Οι περικοπές είναι συντριπτικές και φυσικά εξαγγέλλονται με τα γνωστά ιδεολογήματα «ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου» ή «ότι δεν γίνεται αλλιώς για να τιθασευτεί το έλλειμμα». Το πακέτο περικοπών που ανακοινώθηκε για το δημοσιονομικό έτος 2011-12, συνολικού ύψους 83 δισ. στερλινών, γίνεται λοιπόν με στόχο τη σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 11% του ΑΕΠ στο 1,1% σε διάστημα πέντε ετών, αντιπροσωπεύει την εξοικονόμηση 113 δισεκατομμυρίων στερλινών, το 1/4 των οποίων θα προέλθει από μειώσεις δαπανών, αύξηση φόρων, επιβολή ειδικού φόρου στους ισολογισμούς των τραπεζών, «πάγωμα» μισθών στο δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ στο 20% από τον Ιανουάριο του 2011, από 17,5% που είναι σήμερα, ενώ θα επιβληθεί ειδικός φόρος 0,07% στα κέρδη των τραπεζών (όχι μόνο των βρετανικών, αλλά όλων των τραπεζών που λειτουργούν επί βρετανικού εδάφους).
Πρόκειται για το ευρύτερο πρόγραμμα περικοπών που έχει γνωρίσει η Βρετανία από τη δεκαετία του 1920 . Ενα πρόγραμμα που αποτελεί κήρυξη πολέμου εναντίον των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων και των κεκτημένων εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν συρρικνώνουν απλώς μισθούς, αποδοχές και επιδόματα αλλά τινάζουν τη δυναμίτιδα που έχει μπει εδώ και χρόνια στα θεμέλια της Παιδείας, της Υγείας, του πολιτισμού, της στέγασης, κάθε πτυχής του βιοτικού επιπέδου, της ποιότητας ζωής και του μέλλοντος. Ουσιαστικά η κυβέρνηση συνασπισμού άδραξε την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή και εντατικά μάλιστα, μία νέα σαρωτική αντιλαϊκή επέλαση που θα γυρίσει το βρετανικό λαό πίσω στο χρόνο. Δεν πρόκειται για συγκυριακή πολιτική (όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες χώρες και στην χώρα μας) αλλά για μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, προκειμένου σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, κρίσης υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης να διατηρήσει ή και να αυξήσει την κερδοφορία του, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.
Ιδια η συνταγή παντού
Αυτό που επιδιώκει να χτυπήσει η κυβέρνηση του συνασπισμού της πλουτοκρατίας στην Βρετανία είναι ό,τι είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι σε άλλες εποχές. Γι' αυτό με το πρόγραμμα λιτότητας μπαίνει στο στόχαστρο ό,τι θεωρείται κόστος για τους αστούς. Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει το αντιλαϊκό πακέτο που σηματοδοτεί μείωση από 25% έως 40% στις δαπάνες των περισσότερων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.
Κοινωνική Πρόνοια: Προβλέπονται περικοπές τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων λιρών για τις δαπάνες στην κοινωνική Πρόνοια, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων προς κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους (ανέργους, αναπήρους, χαμηλά εισοδήματα). Ας σημειωθεί ότι τα 7 δισεκατομμύρια πρέπει να προστεθούν στις περικοπές των 11 δισεκατομμυρίων που είχαν ανακοινωθεί και ήδη τίθενται σε εφαρμογή στον έκτακτο προϋπολογισμό που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των εργατικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μείωση των επιδομάτων για τους πολίτες με σοβαρές αναπηρίες ανέρχεται στο ποσό των £500 (περίπου 598 ευρώ). Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί την μετατροπή των προνοιακών επιδομάτων από «ανενεργά» σε «ενεργά», όπου όσοι χαίρουν επιδόματος αναπηρίας θα οφείλουν να αποδεικνύουν πως αναζητούν εργασία προκειμένου να τους χορηγείται το επίδομα. Ουσιαστικά δηλαδή η Βρετανία υιοθετεί το αμερικάνικο μοντέλο που βασίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας της κοινωνικής πρόνοιας. Αντίστοιχο είναι το πλήγμα και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, για τα παιδιά, καθώς παγώνουν για τρία χρόνια ενώ το επίδομα μητρότητας περιορίζεται στο πρώτο παιδί.
Υγεία: Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το «Εθνικό Σύστημα Υγείας»-NHS θα προφυλαχτεί ως «κόρην οφθαλμού» και στην ανακοίνωση του προγράμματος δαπανών ότι καταλαμβάνει το 1/5 του συνολικού προϋπολογισμού με αύξηση μάλιστα των κονδυλίων, εντούτοις η πραγματική αύξηση είναι κατώτερη ακόμη και του πληθωρισμού και δεν ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο λίρες με πραγματικούς όρους. Δεδομένων λοιπόν των ολοένα αυξανόμενων τιμών των φαρμάκων και της περίθαλψης των ηλικιωμένων, σημαίνει ότι οι διοικητές των νοσοκομείων θα προβούν σε απολύσεις γιατρών και νοσοκόμων και θα κλείσουν συγκεκριμένες πτέρυγες όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν». Θεωρείται λοιπόν δεδομένη μία «αναδιάρθρωση» του NHS με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις (σύμφωνα με έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής, ήδη 15.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την αρχή του 2010) , η εξωτερική ανάθεση των υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα και επιβάλλεται εξοικονόμηση πόρων έως το 2014 ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών. Οσον αφορά την Υγεία και κυρίως στις παροχές προς τους Βρετανούς, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι περικοπές που προβλέπονται στην κοινωνική πρόνοια αλλά και στην τοπική διοίκηση.
Παιδεία: Περικοπές 40% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (περικοπές που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν). Περικοπή κατά 80% των κονδυλίων για τη διδασκαλία και δραστικές περικοπές στην έρευνα. Περικοπές 3,4% στο υπουργείο Παιδείας ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με 40.000 θέσεις δασκάλων να χάνονται οριστικά.
Τοπική διοίκηση: Οι πόροι μειώνονται κατά 20% ενώ οι προβλεπόμενες περικοπές για το επόμενο οικονομικό έτος είναι της τάξης του 7,1% όσον αφορά στις δαπάνες των τοπικών κοινοτήτων (βιβλιοθήκες, οδοποιία, αποκομιδή απορριμμάτων κ.ά.). Σε βάθος τετραετίας οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 30%.
Μείωση των θέσεων εργασίας: Μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 490.000 σε βάθος τετραετίας και ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν ήδη την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Ενώ εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος περικοπών οι αναλυτές αναμένουν και την απώλεια ακόμη μισού εκατομμυρίου θέσεων και στον ιδιωτικό τομέα.
Δημόσιες Μεταφορές: Αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των τρένων και των λεωφορείων μέχρι το 2012, σε ύψος που ξεπερνά κατά πολύ τον πληθωρισμό.
Στέγαση:Τα κονδύλια για παροχή στέγασης μειώνονται δραστικά, κατά 60% σπρώχνοντας ολοένα και περισσότερους στον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές σημαίνουν 270.000 λιγότερες οικίες αφήνοντας 1,8 εκατομμύρια Βρετανούς σε λίστα αναμονής ενώ και το ενοίκιο θα διαμορφωθεί υψηλότερο, τουλάχιστον στο 80% της τιμής της αγοράς.
Συνταξιοδοτικό: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από το 2018 για τους άντρες από τα 65 που είναι μέχρι σήμερα και 65 για τις γυναίκες από 60 που είναι σήμερα.
Πολιτισμός: Από τα μεγαλύτερα θύματα καθώς οι περικοπές σε διάφορους τομείς επηρεάζει σχεδόν όλα τα πολιτιστικά προγράμματα. Από την Βασιλική Οπερα και το Royal Shakespeare Theatre (142.000 και 80.000 αντίστοιχα), έως το ενδεχόμενο κλείσιμο του Κέντρου Κινηματογράφου ή το πρόγραμμα «Μία νύχτα λιγότερο συνηθισμένη», πρόγραμμα του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας-(ACE) που προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο σε νέους κάτω των 26 ετών.
Διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων
Συνολικά το μεγαλύτερο αναλογικά κόστος των περικοπών των δαπανών θα πληρώσει το 10% των πιο χαμηλά εισοδηματικών ομάδων, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι απολύσεις και κυρίως η περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων θίγουν άμεσα και περισσότερο αυτές τις ομάδες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «News Statesman». Ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (IFS) ανακοίνωσε ότι με εξαίρεση το 2% των πλουσίων, το πενταετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης θα πλήξει πάνω από τους μισούς εργαζόμενους που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Ενδεικτικό; Το πρόγραμμα της κυβέρνησης το στηρίζουν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η ένωση των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, ενώ αντίθετες είναι οι οργανώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και τα συμβιβασμένα συνδικάτα, που βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις και τη διάθεση των εργαζομένων να αντιδράσουν.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


TOP READ