26 Ιουλ 2014

ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ, ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΚΤΗΝΗ...

 ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ, ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΚΤΗΝΗ...





ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ, ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ...

 
ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ. ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ. 

 
ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ. ΙΣΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΥΡΙΟ, Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ, Η ΚΟΡΗ, Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΟΥ. 

 
ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ. ΙΣΩΣ ΑΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗ ΚΤΗΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ. 

...ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΜΩΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΑΠ' ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΥΔΕΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΜΩΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, 
ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΟΙ, ΜΗΝ ΠΙΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ... ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ, ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΤΑ ΚΤΗΝΗ. ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ...
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ, ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΔΩ, ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.

Οι φονιαδες του ΙΣΡΑΗΛ δολοφονουν 18μελη οικογενεια


Η φρίκη του πολέμου εκδηλώθηκε, για άλλη μία φορά, στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η 12ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία. Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.
Με τα νέα αυτά θύματα ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε τουλάχισοτν 950 θύματα, με τους περισσότερους να είναι πολίτες.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Kοντά ποδάρια



Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια αλλά μέχρι να φανούν έχει κάνει τη δουλειά του. Τρεις μέρες πριν, ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι ισχυριζόταν στο «Reuters» ότι οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές διαθέτουν ενεργό πυραυλικό σύστημα BUK και άρα είχαν τη δυνατότητα να καταρρίψουν το μαλαισιανό αεροπλάνο. Προχτές ο ίδιος αναίρεσε τον ισχυρισμό του με νεότερες δηλώσεις του στο BBC και το «Russia Today». Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πάρι, που έχει βραβευτεί για την αποκάλυψη του σκανδάλου Ιράν - Κόντρας, δήλωσε ότι πηγή του στη CIA τού ανέφερε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν λεπτομερείς φωτογραφίες του συστήματος BUK από το οποίο έγινε η βολή, μόνο που αυτό φαίνεται να το χειρίζονται άτομα με ουκρανικές στολές. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται με την εκτίμηση πως οι Ουκρανοί φαντάροι ήταν και μεθυσμένοι. Ηδη, μέρες πριν, είχε αναιρεθεί και η αρχική βεβαιότητα των Αμερικανών ότι το αεροπλάνο το έριξαν οι Ρώσοι, ή τουλάχιστον αυτοί εκπαίδευσαν τους ρωσόφωνους. Στο μεταξύ βγάλαν εκτός νόμου το ΚΚ της Ουκρανίας και παράλληλα άδειασαν τον πρωθυπουργό Γιάτσενιουκ, αφού πρώτα έκανε τη βρώμικη δουλειά. Οι εξελίξεις τρέχουν και αναζητούνται οι επόμενοι πρόθυμοι δημοσιογράφοι που θα πείσουν την κοινή γνώμη ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση.

Απαγόρευση εισαγωγών από Κριμαία - Σεβαστούπολη

Απαγόρευση εισαγωγών από Κριμαία - Σεβαστούπολη


Την απαγόρευση εισαγωγής εμπορευμάτων από την Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, που είχε αποφασίσει στις 23 Ιούνη 2014 το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ως αντίποινα στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας, υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση. Αλλη μια κίνηση που επιβεβαιώνει τη στοίχισή της πίσω από τον ευρωατλαντικό άξονα στην όξυνση της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία και επίκεντρο διαπάλης τη διείσδυση μονοπωλίων της μιας ή της άλλης πλευράς στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Συγκεκριμένα, σχετική εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων ζητά από τις αρχές να διενεργούν ελέγχους στα προϊόντα που έρχονται από την Ουκρανία. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν έως τις 26 Σεπτέμβρη οι εμπορικές συμβάσεις που είχαν συνομολογηθεί μέχρι και τις 25 Ιούνη.
Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή στην ΕΕ εμπορευμάτων από την Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, εξαιρουμένων εκείνων στα οποία έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό καταγωγής από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ή να παράσχει, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοδότηση ή χρηματοδοτική βοήθεια, καθώς και ασφάλιση και αντασφάλιση, αναφορικά με την εισαγωγή των εμπορευμάτων αυτών.
Η αξία των προϊόντων που εισάγει ετησίως η Ελλάδα από την Ουκρανία κυμαίνεται μεταξύ 150-200 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εισαγωγών διατηρούν τα κουκιά σόγιας, τα πλατέα προϊόντα θερμής έλασης και ψυχρής έλασης και το καλαμπόκι.
Παραπέρα, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Κύκλοι του ελληνικού κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και κάνουν μπίζνες με την αγορά της Ρωσίας, ανησυχούν ότι θα βγουν χαμένοι από την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης λόγω ενδεχόμενης μείωσης του αριθμού των Ρώσων τουριστών με λήψη νέων μέτρων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας (π.χ. απαγόρευση έκδοσης βίζας).

Δανία: Η ταξική πολιτική της "κυβερνώσας αριστεράς"

 Δανία: Η ταξική πολιτική της "κυβερνώσας αριστεράς"


Το λαϊκό εισόδημα συνθλίβεται, ενώ τα κέρδη εκτοξεύονται
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Δανίας για το πρώτο τρίμηνο του 2014, έπεσε δραστικά το εισόδημα των δανέζικων λαϊκών νοικοκυριών, σε αντίθεση με τα κέρδη των επιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων και η τάση αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.
Συνολικά τα δανέζικα νοικοκυριά δανείζονται περισσότερα χρήματα απ' ό,τι αποταμιεύουν, που σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να εκποιούν τις όποιες οικονομίες τους. Ενώ οι αποταμιεύσεις στο 4ο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 18,1 δισ., στο 1ο τρίμηνο του 2014 μόλις έφτασαν τα 13 δισ., που σημαίνει μείωση κατά 27%.
Αντίθετη εικόνα παρατηρείται στα στοιχεία των επιχειρήσεων. Εδώ αποταμιεύουν περισσότερα απ' όσα δανείζονται. Ενώ τα κέρδη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, οι επενδύσεις παρουσιάζουν συνολική πτώση κατά 3,6%.
Για παράδειγμα, η εταιρεία «Novozymes» (βιοτεχνολογική) παρουσιάζει στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αυξημένα κέρδη κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013. Η «Maersk» στο ίδιο τρίμηνο έχει κέρδη 12,2 δισ. κορώνες, δηλαδή 20% μεγαλύτερα απ' ό,τι στο ίδιο διάστημα του περασμένου χρόνου.
Η τράπεζα «Danske Bank» παρουσιάζει στην ίδια περίοδο κέρδη 4,3 δισ. κορόνες, που σημαίνει αύξηση κατά 30% σε σχέση με το 2013.
Σύμφωνα με δημοσίευση της εταιρίας «Greens Analyseinstitut», μετά από έρευνα για την οικονομική εφημερίδα «Bοrsen», το 49% των μεγάλων επιχειρήσεων αναμένει σημαντική αύξηση των κερδών στο 2014.
Οι μετοχές των 20 μεγαλύτερων από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες παρουσιάζουν, πάλι στο 1ο τρίμηνο του 2014, συνολική αύξηση κατά 18% σε σχέση με το 2013, με αποτέλεσμα η συνολική περιουσία των μετόχων να έχει αυξηθεί κατά 180 δισ. κορόνες.
Οι μεγαλομέτοχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Δανίας, πήραν μπόνους που ανέρχεται σε 28 δισ. κορώνες, το μεγαλύτερο ποσό που έχει διανεμηθεί στα τελευταία 10 χρόνια και που είναι κατά 21% μεγαλύτερο από το περσινό. Μόνο οι μέτοχοι των 3 μεγαλύτερων εταιρειών, «Novo Nordisk», «Maersk» και «Danske Bank», καρπώθηκαν 18,1 δισ. κορώνες.
Η ανεργία δε μειώνεται
Μόνο κατά 11.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας και μόνο στον ιδιωτικό τομέα στο ίδιο τρίμηνο. Σύμφωνα πάλι με έρευνα της εταιρίας «Greens Analyseinstituts» σε διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων, παρά τη σιγουριά ότι θα έχουν αυξημένα κέρδη στην ερχόμενη χρονιά, δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περίπου 30% υπολογίζουν ότι θα προσλάβουν κάποιο αριθμό, 14% είναι σίγουροι ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις και 53% δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων ρίχνοντας βάρος στην καλύτερη αποδοτικότητα.
Μονόδρομος ο άλλος δρόμος ανάπτυξης
Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Δανία βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης και κυβερνάται από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με την στήριξη του οπορτουνιστικού κόμματος των Κοκκινοπράσινων (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του ΚΕΑ και ενταγμένο στην GUE).
Τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτουν αδιαμφισβήτητα ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, που αυτοαποκαλείται και κόκκινη, έχει έναν και μοναδικό κερδισμένο: Το μεγάλο κεφάλαιο. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης οδηγεί μαθηματικά τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, ανεξάρτητα από το χρώμα και το όνομα της κυβέρνησης που τον ακολουθεί.
Και είναι κρίσιμο ζήτημα το να βγάλουν οι εργαζόμενοι, τόσο στη Δανία όσο και στην Ελλάδα, το συμπέρασμα, από τέτοια χειροπιαστά παραδείγματα, ότι πρέπει οι ίδιοι να βάλουν τη σφραγίδα τους στις πολιτικές εξελίξεις, παλεύοντας οργανωμένα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς προσδοκίες για εύκολες λύσεις από τα πάνω, που υπόσχονται οι κάθε λογής αστοί και οπορτουνιστές.

Ανησυχούν για την «ασφάλεια» των αερομεταφορών

Ανησυχούν για την «ασφάλεια» των αερομεταφορών
«Με τρεις τραγωδίες που σημειώθηκαν τόσο σύντομα η μία μετά την άλλη (σε Ουκρανία, Ταϊβάν και Μάλι), ο κόσμος εύλογα θα αναρωτιέται για την ασφάλεια των αερομεταφορών», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), της διεθνούς δηλαδή ένωσης των μονοπωλίων που λυμαίνονται τον στρατηγικής σημασίας κλάδο των Μεταφορών. Μετά από τα πρόσφατα δυστυχήματα, η ΙΑΤΑ έσπευσε να ανακοινώσει ότι «θα κάνει τα πάντα» για να ενισχύσει την ασφάλεια των παγκόσμιων αερομεταφορών, ύστερα από τη «μαύρη εβδομάδα» για «τη βιομηχανία»...
Πάει πολύ όμως, εκπρόσωποι μιας ένωσης, στην οποία εκπροσωπούνται μεγάλες εταιρείες όπως η «British Airways», η «Air France» κλπ., να εμφανίζονται ότι αγωνιούν για την ασφάλεια των επιβατών. Αυτές δεν είναι που μειώνουν προσωπικό για να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις (και τα κέρδη τους), προκαλώντας πρόσθετα εμπόδια στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης; Και όταν μειώνουν προσωπικό, δεν εντατικοποιούν τη δουλειά του εναπομείναντος, με όλες τις συνέπειες στην ασφάλεια των πτήσεων; Αυτές δεν είναι που προσαρμόζουν τη συντήρηση του στόλου τους στις «αντοχές» των ισολογισμών τους; Και πόσες φορές δεν έχει καταγγελθεί ότι εμφανίζονται να πετούν αεροσκάφη έχοντας πάθει βλάβη λόγω ελλιπούς συντήρησης;
***
Αυτό που πρωτίστως τους ανησυχεί είναι η «ασφάλεια» της δικής τους θέσης, για την αναβάθμιση της οποίας διεξάγονται λυσσασμένοι ανταγωνισμοί. Σ' αυτό περιστρέφονται όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την ύπαρξή τους. Για παράδειγμα, στα μέλη της ΙΑΤΑ δεν περιλαμβάνονται οι λεγόμενες εταιρείες χαμηλού κόστους, που υπάρχουν και στη χώρα μας και σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με πολλές τις καταγγελίες για ελλιπή μέτρα συντήρησης. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσικό να προκαλεί την ανησυχία των «μεγάλων».
Ακόμα όμως κι αν η ΙΑΤΑ προσπαθεί να εμφανιστεί ότι - δήθεν - διαφωνεί με τη λογική του «χαμηλού κόστους», το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Κατ' αρχάς γιατί η λογική της «μείωσης του κόστους» είναι τακτική όλων των μονοπωλίων, σε κάθε κλάδο, νομοτελειακή συνέπεια του κυνηγιού του μεγαλύτερου κέρδους. Αλλο ζήτημα είναι τα περιθώρια που έχει κάθε επιχείρηση να προσαρμόζει αυτές τις περικοπές στις δυνατότητες που έχει, διατηρώντας ένα καλό όνομα που προσδοκά να την κάνει να ξεχωρίζει. Επειτα, οι εταιρείες «χαμηλού κόστους» δεν αναπτύσσονται και λειτουργούν σε καμιά γυάλα, έξω από τα δεδομένα που συνολικά διαμορφώνονται στις αερομεταφορές. Με λίγα λόγια, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις συχνά πυκνά φέρνουν τέτοιες «μικρότερες» εταιρείες στην ιδιοκτησία «μεγαλύτερων», κάτι μάλιστα που μπορεί να μη γίνεται ευρέως γνωστό.
***
Η αλήθεια λοιπόν είναι η εξής: Για τα μονοπώλια (και αυτού) του κλάδου η ασφάλεια και οι συνθήκες των αεροπορικών ταξιδιών αντιστοιχούν πάντα σε «κόστος». Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Ενας από τους τρόπους που η γνωστή «Ryanair» κατάφερε να μειώσει το κόστος (εκτός από το να κόψει τα γεύματα που συνηθιζόταν να σερβίρονται εν ώρα πτήσης) ήταν να χρεώνει εξτρά μέχρι και ...τη χρήση τουαλέτας. Το παράδειγμα μπορεί να προκαλεί κωμικούς συνειρμούς (σκέψου να επείγεσαι να πας στο WC και να μην έχεις ψιλά...), αλλά είναι ενδεικτικό τού πόσα πράγματα μπορούν να κοπούν για να διαφυλαχτεί η «ασφάλεια» των εταιρειών...

Το χρέος, η διαχείρισή του και η ανάπτυξη

Το χρέος, η διαχείρισή του και η ανάπτυξη

ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελείται από εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο ξενοδοχείο «METROPOLITAN», με θέμα: «Η λύση για το δημόσιο χρέος και η προοπτική της ανάπτυξης».
***
Θα περιοριστώ σε τρία ζητήματα, γιατί είναι πολύ μεγάλο το αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης. Το ένα βεβαίως είναι το δημόσιο χρέος, το δεύτερο ζήτημα είναι η διαχείρισή του και το τρίτο είναι ανάπτυξη για ποιον.
Κατ' αρχάς, ας δούμε το χρέος και ας προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τους παράγοντες για τους οποίους αυτό διευρύνεται. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
-- Πρώτον, το αστικό κράτος και η δημοσιοοικονομική πολιτική διαχείρισης. Ο κρατικός προϋπολογισμός διαχρονικά αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, ενός τμήματος του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.
-- Δεύτερον, είναι οι λεγόμενοι κατά καιρούς «εθνικοί στόχοι», στόχοι που τους καθορίζει η αστική τάξη, όπως για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
-- Τρίτον, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία βεβαίως δε διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα, αλλά είναι ενταγμένα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Αλλά ο πιο βασικός από όλους τους παράγοντες, κατά τη γνώμη μας, είναι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, μια συρρίκνωση που επιταχύνθηκε εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ αρχικά και μετέπειτα στην ΕΕ.
Τέλος, παράγοντα διεύρυνσης αποτελεί και η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.
Αρα, λοιπόν, το χρέος αποτελεί παιδί και όχι αποπαίδι του συστήματος και της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, πρέπει να προσεγγίσουμε και τη διαπάλη που αφορά τη διαχείριση του χρέους.
Υπάρχουν αντικειμενικές αιτίες. Αυτές εδράζονται στον ανταγωνισμό για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη διαχείριση της κρίσης, ποια τμήματα του κεφαλαίου, ποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα βγουν περισσότερο ωφελημένες από την καπιταλιστική κρίση και ποιοι θα επιβαρυνθούν τη διαχείρισή της. Εδράζεται στις επιμέρους αντιθέσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας, σχετικά με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, στην κρατική και κοινοτική στήριξη και χρηματοδότηση.
Από αυτή την άποψη λοιπόν και η συζήτηση για τα δύο, ας το πούμε έτσι, μείγματα με τις όποιες παραλλαγές, ανάμεσα στην επιμήκυνση και τη διευκόλυνση εξυπηρέτησης του χρέους ή στο «κούρεμα», δεν αμφισβητεί τη βασική αιτία, αλλά ούτε και τη στόχευση. Οτι όποια λύση και αν επιλεγεί για τη διαχείριση του χρέους, αυτή δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που στοχεύει στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Πρέπει να απαντήσουμε στο ακόλουθο ερώτημα: Η υπόθεση διαχείρισης του χρέους αποτελεί και την αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης; Αυτή ικανοποιεί τις δύο βασικές στοχεύσεις της αστικής τάξης:
-- Πρώτη, με τη δημοσιονομική πειθαρχία τα βάρη να τα επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα, μέσα από μειώσεις μισθών και συντάξεων, μέσα από γενικευμένη φοροεπιδρομή και μέσα από τη μείωση των κοινωνικών παροχών.
-- Δεύτερη, η πιο βασική είναι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Που βεβαίως αυτές οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στοχεύουν στην επόμενη μέρα. Στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στο πώς δηλαδή θα διαμορφωθούν καλύτερα οι προϋποθέσεις για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη.
Ετσι λοιπόν, αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, περιοδικού χαρακτήρα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν είναι τυχαίο ότι τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται παντού. Βεβαίως αξιοποιήθηκε η καπιταλιστική κρίση για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία μέσα από τα μνημόνια. Αρα τα μνημόνια τι κάνουν; Συγκεκριμενοποιούν τα μέτρα τα οποία είχαν αποφασιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 σε επίπεδο ΕΕ, τουλάχιστον όσον αφορά την ΕΕ και την Ελλάδα.
Προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης το τσάκισμα των εργατών
Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης; Σε ένα έντονα διεθνοποιημένο περιβάλλον, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο, η όσο το δυνατόν πιο φθηνή εργατική δύναμη χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Δεύτερον, νέα προνόμια, νέα κίνητρα, νέες μορφές στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα διαμόρφωση νέων τομέων για να μπορεί το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο να επενδύσει με στόχο την κερδοφορία του. Γι' αυτό δεν είναι υπόθεση της διαχείρισης του χρέους οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς, αυτές αποτελούν διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, τα οποία λιμνάζουν και τα οποία δεν αποδίδουν κέρδος στον καπιταλιστή.
Η διαπάλη επί της ουσίας ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι μια διαπάλη που μπορεί να συμπυκνωθεί στο εξής: Ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική υποτίμηση. Ομως, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Η υποτίμηση. Που σημαίνει δηλαδή μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης. Αρα λοιπόν και τα δύο αυτά μείγματα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Μια ανάπτυξη η οποία θα είναι αβέβαιη και προσωρινή και η οποία θα προετοιμάσει τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση μιας νέας ακόμα πιο βαθιάς κρίσης. Μια ανάπτυξη η οποία δε θα οδηγήσει στην αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα γίνεται η προσαρμογή σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ποιος καθορίζει αλήθεια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα; Οι λαϊκές ανάγκες ή αυτοί που έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους; Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πάντοτε τα καθόριζαν αυτοί που έχουν τα εργαλεία στα χέρια τους. Και έτσι κι αλλιώς, και το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο πάλι αναπτύχθηκε σε κλάδους και τομείς που υπήρχε συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι τυχαίο; Ναυτιλία, τουρισμός, κόμβος ενεργειακός και διαμετακομιστικός. Οι υπόλοιπες παραγωγικές δυνατότητες καταστρέφονται. Και δεύτερον, βεβαίως, ανάπτυξη δεν πρόκειται να σημάνει επιστροφή των απωλειών για το λαό.
Ποιο είναι το ζήτημα για μια αναπτυξιακή διαδικασία; Ποιο είναι το κίνητρο, ποιον εξυπηρετεί; Σήμερα η όποια παραγωγική διαδικασία αποσκοπεί στη θωράκιση του καπιταλιστικού κέρδους. Αρα, δηλαδή, το κίνητρο για τον κάθε επενδυτή, για τον κάθε επιχειρηματία δεν είναι πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες αλλά πώς διαμέσου της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών θα έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη και από αυτή την άποψη προσαρμόζει, προσανατολίζει τις επενδύσεις σε χώρες, περιοχές και κλάδους. Και ο δεύτερος δρόμος, η δεύτερη λογική είναι ότι η παραγωγική ανάπτυξη καθεαυτή πρέπει να υπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ξηλώνοντας από τη μέση το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.
Η ρεαλιστική διέξοδος
Αντίστοιχα με αυτή τη λογική, με αυτούς τους δύο δρόμους, είναι και ο σχεδιασμός. Και για να φέρω ένα πολύ επίκαιρο παράδειγμα: Ενεργειακός σχεδιασμός και λαϊκή ευημερία. Ο ενεργειακός σχεδιασμός σήμερα, αυτός ο υπάρχων ενεργειακός σχεδιασμός, γιατί δεν ικανοποιεί τη λαϊκή ευημερία; Γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη λαϊκή ευημερία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία είναι πολύ πλούσια σε πηγές παραγωγής Ενέργειας, σε ενεργειακές πηγές, είτε είναι ανανεώσιμες είτε είναι ορυκτές; Γιατί, ενώ υπάρχει αυτός ο τεράστιος πλούτος, βιώνουν συνθήκες ενεργειακής φτώχειας εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά; Ποιος φταίει για αυτό; Φταίνε οι αστοχίες κάποιου σχεδιασμού; Φταίει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι προσαρμοσμένος στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Και εργαλείο για να θωρακιστεί το καπιταλιστικό κέρδος είναι ακριβώς η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σε επίπεδο ΕΕ ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του '90.
Εμείς λέμε καθαρά: Σε αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού, όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια στην οικονομική ζωή, όσο η Ελλάδα συμμετέχει στην ΕΕ. Από αυτή την άποψη διέξοδος θα υπάρξει για μια ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες όταν το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων, το σύνολο των μέσων και των εργαλείων παραγωγής και των υποδομών γίνουν κοινωνική περιουσία. με κεντρικό σχεδιασμό, αποδέσμευση από το σύνολο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ και λοιποί) και μη αναγνώριση, μονομερή διαγραφή του χρέους.
Αυτή η πρόταση είναι ρεαλιστική; Εμείς θεωρούμε πως είναι ρεαλιστική, γιατί αντικειμενικά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, για να οδηγήσει στην αλλαγή τάξης στην εξουσία. Είναι εύκολο πράγμα; Λέμε όχι. Δεν είναι εύκολο. Αλλά στο όνομα των δυσκολιών εμείς δεν υποτασσόμαστε στο ρεύμα, όπως κάνουν άλλες δυνάμεις. Αλλωστε γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι καινοτόμοι και οι ριζοσπάστες είναι αυτοί που πήγαν κόντρα στο ρεύμα και όχι αυτοί που στο όνομα της προσαρμογής υποτάχθηκαν στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.

Του Νίκου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος 

Σφαγή διαρκείας από τους Ισραηλινούς

Σφαγή διαρκείας από τους Ισραηλινούς
Ιμπεριαλιστικές πιέσεις για εκεχειρία ...για τα μάτια του κόσμου



Η γενοκτονία στην Γάζα δεν έχει τέλος
ΓΑΖΑ.-- Το αίμα συνεχίζει να ρέει καθημερινά στη μαρτυρική Γάζα, από τη φονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού με κάθε μέσο εναντίον αμάχων. Οι νεκροί αυξάνουν ώρα με την ώρα (ήδη οι καταμετρημένοι νεκροί ως χτες το βράδυ έφταναν τους 820 με γύρω στα 200 να είναι παιδιά) και οι τραυματίες προσεγγίζουν τις 5.000. Την ίδια ώρα, υποτίθεται, οι ιμπεριαλιστές, με πρώτο τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, προωθούν ένα νέο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός για μια βδομάδα για «ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ, που στηρίζουν παντοιοτρόπως το Ισραήλ, δήθεν ευαίσθητοι, ζήτησαν χτες να «διεξαχθεί έρευνα για το επεισόδιο με την οβίδα που χτύπησε το σχολείο του ΟΗΕ». Μάλιστα, στη γνωστή λογική των ίσων αποστάσεων, κάλεσε «όλα τα μέρη να σεβαστούν το απαραβίαστο και την ακεραιότητα της UNRWA» και να «προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός».
Συναντήσεις και παζάρια
Το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε χτες την πρόταση του Κέρι, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός, με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υπάρξει αποκατάσταση υποδομών στη Γάζα. Επίσης περιλαμβάνεται κάλεσμα για έναρξη διαπραγματεύσεων για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης, με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, όπου στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή και οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα δώσουν εγγυήσεις.
Ο Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη «Χαμάς», και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάλ, γράφει η ισραηλινή «Χααρέτζ». Στους αξιωματούχους περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Χαλέντ Μπιν Μοχάμεντ αλ- Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ. Επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, αλλά και με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον. Χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε στο Κάιρο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ενώ αναμενόταν να αναχωρήσει από το Κάιρο την Παρασκευή το βράδυ και να δώσει μια συνέντευξη Τύπου.
Πάντως ο ηγέτης της «Χαμάς», Χαλέντ Μεσάλ, από το Κάταρ όπου βρίσκεται, σε συνέντευξη στο βρετανικό BBC είπε ότι η πρόταση για εκεχειρία, χωρίς να υπάρξει άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που τη μετατρέπει στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου με 1,8 εκατομμύρια πολιορκημένους, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.
Σκληρή καταστολή και στη Δυτική Οχθη
Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται βάναυσα και στις μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται στη Δυτική Οχθη, για την καταγγελία των εγκλημάτων στη Γάζα. Την Πέμπτη τη νύχτα ένας 24χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη κοντά στη Ραμάλα, ενώ χτες άλλοι 4 διαδηλωτές, ηλικίας 18, 22, 30 και 47 χρονών, σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών και εποίκων κοντά στη Ναμπλούς. Συνολικά οι νεκροί στη Δυτική Οχθη έχουν φτάσει τους 8 τις τελευταίες 2 βδομάδες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες. Ταυτόχρονα, το ΚΚ Ισραήλ εξακολουθεί να διοργανώνει κινητοποιήσεις μέσα στις ισραηλινές πόλεις.
  • Χτες είναι χαρακτηριστικό ότι ποδηλάτης από τη Μαλαισία απειλήθηκε με αποβολή από τους αγώνες της κοινοπολιτείας που γίνονται στη Γλασκώβη της Βρετανίας, επειδή στην μπλούζα του είχε το μήνυμα «Σώστε τη Γάζα». Η ...εξήγηση ήταν ότι δεν επιτρέπονται πολιτικά μηνύματα. Αν και ο αθλητής τα «δίπλωσε» και είπε ότι είχε «ανθρωπιστικά κίνητρα», το περιστατικό είναι ενδεικτικό για το πώς επιχειρείται να καλυφθεί το έγκλημα του Ισραήλ που συντελείται στη Γάζα. Πάντως χτες διαδηλώσεις στήριξης του ισραηλινού λαού έγιναν στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στο Βέλγιο και την Ινδονησία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καμιά αναβολή των αιματηρών επιθέσεων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καμιά αναβολή των αιματηρών επιθέσεων
  • Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δε θα επηρεάσει την «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση, διαβεβαιώνει το Κίεβο
  • Πυκνώνουν οι φωνές για σύσφιξη σχέσεων της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ



Μετά τη συντριβή του «Μπόινγκ», τα δυτικά πρακτορεία έχουν σχεδόν σταματήσει να στέλνουν φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς (φωτ. από τις 16/7) στην Ανατολική Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ.--
Οι αιματηρές επιθέσεις στις ανατολικές επαρχίες δεν πρόκειται να σταματήσουν εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, διαβεβαίωσε χτες το Κίεβο, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντρίι Λισένκο, να δηλώνει ότι η παραίτηση του Αρσένι Γιατσενιούκ από την «πρωθυπουργία» δε θα επηρεάσει την εξέλιξη της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης». «Υπάρχει ένα αποθεματικό και ανανεώνεται από τις αρχές χάρη στο ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις διαχειρίζονται λογικά τους πόρους που παίρνουν από το κράτος», διαβεβαίωσε.
Την ίδια στιγμή, ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας ματώνει κυριολεκτικά από την επέλαση του ουκρανικού στρατού. Η τοπική διοίκηση της περιφέρειας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι, από ολονύχτιες μάχες που έγιναν προχτές, σκοτώθηκαν 14 ακόμα άνθρωποι. Πόλεις και χωριά ερημώνουν, καθώς χιλιάδες παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ακόμα και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έκαναν χτες λόγο για διπλασιασμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία μόνο μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε σε σχεδόν 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και 130.000 που πήγαν στη Ρωσία, αριθμοί και πάλι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα. Ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Καλιουζχνι, ανέφερε χτες ότι 2,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στη Ρωσία από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Σύσφιξη σχέσεων ΝΑΤΟ - Κιέβου
Παράλληλα με τις διεργασίες για την προκήρυξη εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο Κίεβο, συνεχίζονται και οι διεργασίες για τη σύσφιξη των σχέσεων της Ουκρανίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ειδικά το ΝΑΤΟ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προχτές βρέθηκε στο Κίεβο, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Χιουτζ Μπέιλι, που σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη συγκεκριμένη λυκοσυμμαχία δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη, η Ουκρανία δεν έχει υποβάλει σχετική αίτηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το Κίεβο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εταίρο για το ΝΑΤΟ και έχει ιδιαίτερα συμβάλλει σε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό σε χώρες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.
Χτες, ο πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας SBU, Μίκολα Μαλομουζ, δήλωνε στο ουκρανικό πρακτορείο UNIAN ότι το ΝΑΤΟ ίσως παραχωρήσει σύντομα στη χώρα το «καθεστώς του προνομιακού αδέσμευτου στρατιωτικού εταίρου», ενώ επικαλέστηκε και δικές του πηγές στην Ουάσινκτον, σύμφωνα με τις οποίες η Γερουσία και το Κογκρέσο συμφωνούν με μια τέτοια απόφαση, που δεν αποκλείεται να επικυρώσουν τις επόμενες μέρες.
Τα σχέδια περαιτέρω προσέγγισης Κιέβου - ΝΑΤΟ επανέρχονται ενώ οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας - Δύσης κλιμακώνονται. Χτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή της αποδείξεις πως το ρωσικό πυροβολικό βάλλει από το ρωσικό έδαφος εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, επικαλέστηκε πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών και ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα έχει την πρόθεση να στείλει περισσότερους εκτοξευτήρες ρουκετών και πυραύλων στους ρωσόφωνους, όπως και ότι μετά τη μέρα συντριβής του «Μπόινγκ 777» «συνεχίζεται η μεταφορά όπλων από τα σύνορα» προς την Ουκρανία. Η Χαρφ αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας δήλωνε χτες στο πρακτορείο Ρία Νόβοστι ότι «περίπου 40 όλμοι έπεσαν από την Ουκρανία στην επαρχία Ροστόβ» (σ.σ. βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία).
Πολύμορφα «παζάρια»
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε χτες ξανά ότι νέες αυστηρότερες κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία, με άρθρο του στην εφημερίδα «Νιου Γιόρκ Ντέιλι Τάιμς». «Ενα οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στις δικές μας οικονομίες. Αλλά η μοναδική γλώσσα που μπορεί να καταλάβει η Ρωσία είναι τα αυστηρά οικονομικά μέτρα», σημείωσε ο Κάμερον.
Τα «παζάρια» για τις σχεσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη εντείνονται καθημερινά. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης σε κάθε χώρα, υιοθετείται και διαφορετική στάση. Χαρακτηριστικές είναι οι «ισορροπίες» που αναζητά, π.χ., η Σερβία. Ο ειδικός σύμβουλος της σερβικής κυβέρνησης, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε σχετικά: «Το ότι η Σερβία είναι ταυτόχρονα καλός σύμμαχος της Μόσχας και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσει γέφυρα και να προσπαθήσει να εξηγήσει στη Μόσχα τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί η ένταση και να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την ΕΕ».
Οσον αφορά τις έρευνες σχετικά με τη συντριβή του «Μπόινγκ 777», χτες έγινε γνωστό ότι Ολλανδία και Αυστραλία περίμεναν την οριστική έγκριση του Κιέβου για να στείλουν σχεδόν 100 αστυνομικούς να επιτηρούν το σημείο που έπεσε το αεροσκάφος. Τα αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα τμήμα της ατράκτου του Μπόινγκ 777 και οι σοροί κάποιων επιβατών βρέθηκαν σε δασική περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Μάικλ Μποκιούρκιβ, ανέφερε ότι το τμήμα της ατράκτου βρέθηκε σε δασώδη περιοχή «και ήταν σχεδόν από το πουθενά, γιατί δεν υπήρχαν ενδείξεις, δεν υπήρχαν σπασμένα κλαδιά, τίποτα που να υποδηλώνει ότι τμήμα της ατράκτου είχε καταπέσει εκεί».
Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν έναν ομαδικό τάφο στο Σλαβιάνσκ, μια πόλη που ισοπεδώθηκε από τον ουκρανικό στρατό και σχεδόν όλοι οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να φύγουν. «Γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπάρχουν και άλλοι ομαδικοί τάφοι όπως αυτός, όμως δε γνωρίζουμε πού», δήλωσε ο Αντόν Γκερατσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, ισχυριζόμενος ότι «εδώ ενταφιάστηκαν τέσσερις προτεστάντες, αθώοι τους οποίους είχαν βασανίσει οι αντάρτες».
Τέλος, το ρωσικό δίκτυο Russia Today (RT) ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος Γκρέιαμ Φίλιπς, που συνεργαζόταν μαζί του, κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το αμερικανικό δίκτυο CNN έκανε γνωστό ότι ο δημοσιογράφος Αντόν Σκίμπα κρατείται αιχμάλωτος από τους ρωσόφωνους στην περιοχή του Ντονέτσκ.

TOP READ