23 Απρ 2014

Επίθεση Ν. Σοφιανού για "προεκλογική διευκόλυνση" στη Χρυσή Αυγή

 Επίθεση Ν. Σοφιανού για "προεκλογική διευκόλυνση" στη Χρυσή Αυγή

Επίθεση προς όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων εξαπέλυσε υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι παρατάξεις αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να μη δοθεί καμία προεκλογική διευκόλυνση στους υποψήφιους της Χρυσής Αυγής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:


«Τα μεγάλα λόγια ενάντια στη Χρυσή Αυγή, οι ψηφοθηρικές καταγγελίες για την εγκληματική της δράση πήγαν περίπατο στη σημερινή διαπαραταξιακή συνεδρίαση στο Δήμο της Αθήνας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ, να μην δοθεί καμία προεκλογική διευκόλυνση και παροχή σε μια οργάνωση που, με απόφαση της Βουλής, της έχει κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, που στην πλειοψηφία των βουλευτών της έχει αρθεί η ασυλία και οι υποψήφιοί της είναι υπόδικοι, προφυλακισμένοι ή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγυήσεις, για συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική ναζιστική οργάνωση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ συνεπής στην ασυνέπεια του κόμματός του, από τη μία καταγγέλλει την «ατζέντα Κασιδιάρη» και απ' την άλλη προωθεί στην ουσία τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, ενώ ο δήμαρχος της συγκυβέρνησης από διώκτης της Χρυσής Αυγής, όπως διαφημίζεται, της παρέχει κάθε διευκόλυνση».
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΗ
ΤΡΙΤΗ 22/4
ΑΓΡΑΦΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΝΟΙ ΚΑΒΑΛΛΟΥΡΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/4 ΣΤΡΙΝΙΛΑΣ-ΠΕΤΑΛΕΙΑ ΛΑΥΚΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΠΕΜΠΤΗ 24/4 ΑΦΡΑ - ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙ ΚΟΜΠΙΤΣΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/4 ΣΦΑΚΕΡΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΝΥΜΦΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/4 ΚΑΤΑΘΕΣΗ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΠΑΓΟΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/4 ΚΑΤΑΘΕΣΗ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ
ΝΗΣΑΚΙ-ΓΙΜΑΡΙ-
ΣΥΝΙΕΣ-ΚΑΣΙΩΠΗ
(πρωΪ)
ΔΡΟΣΑΤΟ-ΑΓ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΑΓΡΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/4 ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ ΣΙΔΑΡΙ ΠΕΡΟΥΛΑΔΕΣ
ΤΡΙΤΗ 29/4 ΑΡΓΥΡΑΔΕΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/4 ΚΑΝΑΚΑΔΕΣ ΜΑΡΜΑΡΟ ΓΙΑΝΝΑΔΕΣ
ΠΕΜΠΤΗ 01/5 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΓΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/5 ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΛΕΥΚΙΜΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 03/5 ΛΕΥΚΙΜΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 04/5 ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ (ΠΡΩΪ) ΡΟΔΑ-ΑΧΑΡΑΒΗ ΛΟΥΤΣΕΣ-ΠΕΡΙΘΕΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 05/5 ΑΛΕΠΟΥ ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΚΑΝΑΛΙΑ
ΤΡΙΤΗ 06/5 ΒΡΑΓΑΝΙΩΤΙΚΑ ΧΛΩΜΟΤΙΑΝΑ ΧΛΩΜΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 07/5 ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΒΡΟΠΟΥΛΟΙ ΚΑΡΟΥΣΑΔΕΣ
ΠΕΜΠΤΗ 08/5 ΑΛΛΕΙΜΑΤΑΔΕΣ ΜΑΚΡΑΔΕΣ-ΚΡΗΝΗ
ΔΟΥΚΑΔΕΣ-
ΣΚΡΙΠΕΡΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/5 ΛΑΚΩΝΕΣ ΓΑΡΔΕΛΛΑΔΕΣ ΛΙΑΠΑΔΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/5 ΒΑΤΟΣ ΠΕΛΕΚΑΣ ΣΙΝΑΡΑΔΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11/5 ΜΩΡΑΪΤΙΚΑ-
ΕΠΙΣΚΟΠΙΑΝΑ (ΠΡΩΪ) ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ
ΑΓ.
ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12/5 ΑΥΛΙΩΤΕΣ
ΤΡΙΤΗ 13/5 ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ ΣΩΚΡΑΚΙ ΖΥΓΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14/5 ΒΕΛΟΝΑΔΕΣ ΒΑΛΑΝΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 15/5 Κ. ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ ΣΠΑΡΤΙΛΑΣ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΣ ;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/5
ΣΑΒ/ΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η ώρα έναρξης θα είναι συνήθως στις 19:00. Για το που θα βρισκόμαστε και ακριβή ώρα
των ραντεβού και ομιλιών μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ:
2661033463 (Γραφεία) – 6944321157 (Μπάμπης) – 6938491642 (Μπορμπότης)

Σοκαριστική κατάθεση του 17χρονου που μαχαιρώθηκε από χρυσαυγίτες

 Σοκαριστική κατάθεση του 17χρονου που μαχαιρώθηκε από χρυσαυγίτες






«Γύρισα το κεφάλι να δω ποιος είναι και είδα τον κατηγορούμενο. Τότε με χτύπησε κοντά στην καρωτίδα» κατέθεσε σήμερα, ενώπιον των δικαστών του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου, ο 17χρονος μαθητής από το Παλαιό Φάληρο για την άγρια επίθεση που είχε δεχθεί, τον Ιανουάριο του 2013, από δύο νεαρούς που θεωρούνται μέλη της Χρυσής Αυγής. Η δίκη των δύο κατηγορουμένων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και άμεση συνέργεια σε αυτήν, ξεκίνησε στις 7 Απριλίου και επαναλήφθηκε την Τρίτη, με τις καταθέσεις του μαθητή και των γονιών του για όσα συνέβησαν στις 28 Ιανουαρίου 2013. Η σοκαριστική κατάθεση του μαθητή: Όπως ανέφερε στους δικαστές ο 17χρονος, το επίμαχο πρωί περπατούσε για το σχολείο ακούγοντας μουσική με ακουστικά. «Δεν άκουσα βήματα πίσω μου. Ένιωσα ξαφνικά να ακινητοποιούμαι. Κάποιος πρέπει να με έπιασε από τους ώμους. Με χτύπησε από τα δεξιά στον κρόταφο και στη μύτη. Γύρισα το κεφάλι να δω ποιος είναι και είδα τον κατηγορούμενο. Τότε με χτύπησε κοντά στην καρωτίδα. Το χτύπημα έκοψε τη μύτη μου και την άφησε να κρέμεται. Ήταν και ο συγκατηγορούμενός του μαζί. Δεν μου είπαν λέξη. Όταν φώναξα "βοήθεια" άρχισαν να τρέχουν. Πάρα πολλά άτομα είδαν το συμβάν αλλά κανείς δεν θέλησε να έρθει να μιλήσει επειδή φοβούνται» σημείωσε. Ο μαθητής κατέθεσε στο δικαστήριο πως ήταν φίλος με την κοπέλα του βασικού κατηγορούμενου, η οποία «ζωγράφιζε σβάστικες και σταυρούς» στο θρανίο της και πρόσθεσε: «Της μίλησα για όλα αυτά και της είπα ότι μπορεί να βρει τον μπελά της αλλά δεν άκουγε. Μια μέρα, για πλάκα, κάποιος έγραψε στο θρανίο της ΑΝΤΙΦΑ. Μου είπε να το σβήσω αλλά δεν το έκανα επειδή την πείραζα. Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η αφορμή, αλλά ως τότε δεν είχα δεχτεί απειλές από κανέναν. Δυο μήνες μετά μου επιτέθηκαν». Οι γονείς του μαθητή, στις καταθέσεις τους, υποστήριξαν πως τα τραύματα που έφερε το παιδί τους μετά την επίθεση προκάλεσαν σοκ στο νοσοκομείο που τον μετέφεραν αιμόφυρτο. «Στο νοσοκομείο ήταν όλοι σοκαρισμένοι. Το παιδί ήταν γεμάτο αίματα και για 2,5 ώρες εγχειριζόταν. Ήταν μια δολοφονική επίθεση. Δεν τον χτύπησαν μόνο στο πρόσωπο. Μια μαχαιριά καρφώθηκε στο λαιμό του» ανέφερε ο πατέρας του 17χρονου. «Ο γιατρός μου είπε "έχεις Άγιο. Το παιδί σου πήγε και ήρθε στον άλλο κόσμο". Το παιδί από τότε είναι σε κατάσταση σοκ. Ακόμα και σήμερα βλέπει ψυχολόγο» σημείωσε η μητέρα του. Η επίθεση σε βάρος του μαθητή έχει περιληφθεί στις δικογραφίες που χειρίζονται οι ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου για την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής.

news247.gr

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/04/17.html

Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Κλιμάκωση της σύγκρουσης με επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης»

 Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Κλιμάκωση της σύγκρουσης με επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης»

Ουσιαστικά πλήρως ακυρωμένη είναι η λεγόμενη συμφωνία της Γενεύης της περασμένης Πέμπτης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία, πράγμα που από την πρώτη στιγμή ήταν το πιθανότερο να συμβεί. Και αυτό, γιατί τα σημεία της συμφωνίας επιδέχονταν διάφορες ερμηνείες, ειδικά το ζήτημα του «αφοπλισμού των μη νόμιμων ομάδων» και κυρίως, γιατί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί ακόμα και αν γίνουν επιμέρους συμβιβασμοί. Ήδη πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία στην Ανατολική Ουκρανία, παρόλο που ήδη είχε βαλτώσει λόγω της λαϊκής αντίδρασης. Αυτό προκάλεσε και τις αντιδράσεις των ρωσόφωνων διαδηλωτών που αντιδρούν στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «χούντα».

Την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» ανακοίνωσε το Κίεβο


Ο «πρόεδρος» της νέας εξουσίας της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την Τρίτη την επανέναρξη της «αντιτρομο-
κρατικής» (όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο) επιχείρησης κατά των διαδηλωτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία είχε ανασταλεί πριν από το Πάσχα.

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός της σορού ενός πολιτικού της περιοχής αυτής που ανήκε στο κόμμα του, η οποία φέρει σημάδια βασανιστηρίων. Ο Τουρτσίνοφ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δύο σοροί που έχουν υποβληθεί σε «βάναυσα βασανιστήρια» βρέθηκαν κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων μαχητών. Μεταξύ αυτών βρισκόταν η σορός του Βολόντιμιρ Ρίμπακ, μέλος του κόμματος του Τουρτσίνοφ, «Μπατκίβτσινα», ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από «τρομοκράτες». «Τα εγκλήματα αυτά γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και τη συγκατάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστήριξε ο Τουρτσίνοφ.

«Αξιώνω από τις υπηρεσίες ασφαλείας να εξαπολύσουν εκ νέου και να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικό τρόπο τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την προστασία από τους τρομοκράτες των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην Ανατολική Ουκρανία», κατέληξε.

(Video με την κατάληξη της προηγούμενης "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" με τον στρατό να παραδίδει τα τεθωρακισμένα του στους εξεγερμένους στο Κραμαντόρσκ)


Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλεί από το Κίεβο

"Μαχητές της δημοκρατίας" κατά Μπάιντεν
Ενδεικτικό, επίσης, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι και η επίσκεψη-στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου από τις ΗΠΑ, με την επίσκεψη στο Κίεβο του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, που εμφανίστηκε ως δήθεν υπερασπιστής της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας και εκθείασε το έργο των δήθεν «μαχητών της δημοκρατίας» της νέας εξουσίας. Συναντήθηκε με τους αυτοανακηρυγμένους «πρόεδρο» Ολεξάντερ Τουρτσίνοφκαι «πρωθυπουργό» Αρσένι Γιάτσενιουκ και άσκησε έντονη κριτική ότι η Ρωσία ευθύνεται για την αναταραχή στην Ανατολική Ουκρανία και ότι έχει στείλει ειδικές δυνάμεις που οργανώνουν τις βίαιες εκδηλώσεις. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχτούν «μια χώρα να κλέβει το έδαφος μιας άλλης κυρίαρχης χώρας και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως και η διεθνής κοινότητα». Και όλα αυτά λέγονται, όταν οι ΗΠΑ οργάνωσαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς χωρίς να διστάσουν να αναδείξουν στην εξουσία εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Ο Μπάιντεν απείλησε τη Ρωσία με «μεγαλύτερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και δεν σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες» στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πέρα από τη φραστική έκφραση στήριξης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διατεθειμένες να εκφράσουν αυτήν τη στήριξη και έμπρακτα. Άλλωστε, η βοήθεια των 50 εκατ. δολαρίων, που ανακοίνωσε σήμερα, μόνο ως φιλοδώρημα μοιάζει για μία οικονομία που χρειάζεται δεκάδες δισ. την επόμενη διετία για να αποφύγει την καταστροφή.
O Αρσένι Γιάνετσουκ εκδηλώνει τα "πατριωτικά" του
συναισθήματα
Στην ίδια ρότα με τον Μπάιντεν ήταν και ο Γιάτσενιουκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Κίεβο, που αποκάλεσε τη Ρωσία «γκάνγκστερ του 21ου αιώνα». Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και κυβέρνηση του Κιέβου εμφάνισαν φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνουν την δράση Ρώσων πρακτόρων που έδρασαν στην Κριμαία και τώρα εμφανίζονται στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον θα αποστείλει 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τετάρτη την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής για να λάβουν μέρος σε «στρατιωτικά γυμνάσια», σε μια κίνηση που έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση από την Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας.

H 173η αερομεταφερόμενη Τ. στο Αφγανιστάν
Ένας λόχος 150 ανδρών της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, που στρατοπεδεύει στην Ιταλία, αναμένεται να φτάσει αύριο στην Πολωνία και περίπου 450 άνδρες αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία για στρατιωτικές ασκήσεις «οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες και πέραν αυτών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτές οι ασκήσεις που προγραμματίζεται να διεξαχθούν γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι αυτές προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους βάσει του άρθρου 5 της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αν και αυτές δεν είναι ασκήσεις του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Κέρμπι. «Είναι μια πολύ χειροπιαστή ένδειξη της προσήλωσής μας στις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη», κατέληξε.

Φουντώνει η αντίδραση των ρωσόφωνων

Πολιτοφύλακες στο Σλαβιάνσκ
Στο ίδιο το Σλαβιάνσκ συνεχίζονται οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει. Είπε χαρακτηριστικά:

«Από τη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) ζητάμε βοήθεια. Εάν δεν μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διασφάλισης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα». Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίσκεψη στην Ανατολική Ουκρανία του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, Αρσέν Αβάκοφ, απάντησε: «Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (...) δεν θα σφίξω το χέρι του (...)».

Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές, επίσης, κατέλαβαν το σταθμό της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της στο Κραματόρσκ.

Πάντως, ο επικεφαλής μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία συναντήθηκε την Τρίτη με τους ηγέτες των ρωσόφωνων διαδηλωτών στο Ντονέτσκ και χαρακτήρισε τις συζητήσεις τους «εποικοδομητικές». «Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας που έχει καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, με το δήμαρχο του Ντόνετσκ και το διοικητή της αστυνομίας» της πόλης, δήλωσε ο Μαρκ Εθέρινγκτον στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης. «Εξήγησαν τη θέση τους. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, την ανάγκη να αποφευχθεί η βία».

Απάντηση της Ρωσίας

Απαντώντας στην προσπάθεια, κυρίως των ΗΠΑ, για απομόνωση της Ρωσίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση στρεφόμενη προς τις ανατολικές αγορές. Την ίδια στιγμή ο Μεντβέντεφ επισήμανε, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει φυσικό αέριο (σχιστολιθικό) από τις ΗΠΑ, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είναι «μπλόφα».

Επίσης προανήγγειλε «αντίμετρα» στις αμερικανικές εταιρείες «Visa» και «Mastercard», οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης σε δηλώσεις του τη Δευτέρα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη. Ενώ, με αφορμή την επίθεση στο Σλαβιάνσκ, σημείωσε ότι αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «δεν θέλει να ελέγξει τους εξτρεμιστές», ενώ με αυστηρό ύφος σημείωσε: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο ή τρεις μέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».

Νέα δήλωση Γιανουκόβιτς

Από την πλευρά του ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να «αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί «ένα λουτρό αίματος». Και απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς, τους κάλεσε να μην εκτελούν εγκληματικές εντολές.
Πηγή: 902 (Η εικονογράφηση, τα βίντεο και τα λινκ είναι δικές μας προσθήκες)

Ε.Ε. Χρηματοδοτεί ΜΚΟ για αντικομμουνιστικό πρόγραμμα

 Ε.Ε. Χρηματοδοτεί ΜΚΟ για αντικομμουνιστικό πρόγραμμα

Ψάχνουν «θύματα του Σταλινισμού» για να τα μετατρέψουν σε «ζωντανά βιβλία»


«Ζωντανή Βιβλιοθήκη: The rest is History», είναι ο τίτλος του προγράμματος μέσα από το οποίο μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με χρήματα και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προάγει την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. 
Σε μία περίοδο άλλωστε που τα μονοπώλια με λύσσα επιτίθενται σε δικαιώματα και κατακτήσεις, έχουν ένα λόγο παραπάνω να σβήσουν και να αμαυρώσουν στις συνειδήσεις τα επιτεύγματα και την προοπτική μιας κοινωνίας στην οποία οι καπιταλιστές δε θα έχουν θέση...

Πιο συγκεκριμένα, η ΜΚΟ «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», που στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάρτησε στην ιστοσελίδα πρόσκληση με την οποία ζητά 8 άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα
«Ζωντανή Βιβλιοθήκη: The rest is History», το οποίο «έχει ως κύρια θεματολογία το Ναζισμό και τον Σταλινισμό», όπως αναφέρεται. Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε «γνώστες/εμπειρογνώμονες, ερευνητές, δασκάλους/καθηγητές, λάτρεις της ιστορίας, ή και συγγενείς θυμάτων του Ναζισμού και Σταλινισμού στην Ελλάδα».
Τα άτομα που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν «ζωντανά βιβλία» και, αφού εκπαιδευτούν(!!!), θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση για να «μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες και τις προσωπικές τους διηγήσεις για την ιστορία της Ελλάδας», κάτι που θα γίνει μέσα στο Μάη.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται συγχρόνως (εκτός της Ελλάδας) σε άλλες 7 χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία αμαυρώνει την προσφορά του σοσιαλισμού και ανάγει τις «μπίζνες» οι οποίες είναι και η μοναδική της αξία σε ιδεώδες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΚΟ που έχει αναλάβει το αντίστοιχο έργο στην Ιταλία σημειώνει ότι στόχος του είναι «να οδηγήσει ιδιαίτερα τις νέες γενιές στο να αποκτήσουν από μάρτυρες και συγγενείς μαρτύρων μία στέρεα γνώση για τα λάθη και τις τραγωδίες που συνδέονται με το Ναζισμό και το Σταλινισμό και να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι των κοινών Ευρωπαϊκών αξιών».


Πολιτική της ΕΕ
Το έργο υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Εurope for
Citizens» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο κατά καιρούς απευθύνει προσκλήσεις σε διάφορους φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα που θα υπηρετούν τους στόχους της. 
 Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, να ταυτιστούν τα εγκλήματα των ναζί με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του συγκεκριμένου προγράμματος, που δίνει έμφαση σε δράσεις Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προωθεί και χρηματοδοτεί απλόχερα τέτοιες ενέργειες. 
Πρόσφατα είχε απευθύνει πρόσκληση σε ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς να υποβάλλουν προτάσεις για την περίοδο 2014-2020. 
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Οπως αναφερόταν στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, επιλέξιμες για χρηματοδότηση θα ήταν μεταξύ άλλων οργανώσεις «που εκτελούν δραστηριότητες οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα αίτια των απολυταρχικών καθεστώτων στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης (ειδικά αλλά όχι αποκλειστικά το ναζισμό που οδήγησε στο ολοκαύτωμα, το φασισμό, το σταλινισμό και τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα) και τιμούν τη μνήμη των θυμάτων τους». Ορος, επίσης, για να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο είναι να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προβολή του, για να υπάρχει διάχυση, στην προκειμένη περίπτωση, της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.
Ο αντικομμουνισμός της ΕΕ και όλων εκείνων των κέντρων που διοχετεύουν το δηλητήριο του αντικομμουνισμού έχει τον... «αντισταλινισμό» ως προμετωπίδα. Χρησιμοποιώντας το όνομα του Στάλιν ως ισότιμο με το φασισμό, βάζουν στο ίδιο καλάθι τους φασίστες που αιματοκύλησαν τον πλανήτη με τον ηγέτη της αντιφασιστικής νίκης. Ρίχνοντας λάσπη σε μια συγκεκριμένη περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στην πραγματικότητα βάζουν στο στόχαστρό τους το σύνολο του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και από τον οποίο κέρδη μέτρησε το εργατικό λαϊκό κίνημα όλων των χωρών.
Η ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια πρόσκληση, δηλώνει διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει την επόμενη περίοδο κάθε πρόγραμμα με ελάχιστο ποσό 60.000 και μέγιστο 200.000 για κάθε οργάνωση.
Πρόγραμμα αντικομμουνισμού είχε χαρακτηρίσει το «Εurope for Citizens 2014 - 2020» το ΚΚΕ, καταψηφίζοντάς το στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν ότι αυτό «χρηματοδοτεί την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, την απαράδεκτη προπαγάνδα της ταύτισης του φασισμού με τον κομμουνισμό» και τόνισαν: «Η Ιστορία γράφεται από τους λαούς, από την ταξική πάλη. Ο καπιταλισμός είναι το τελευταίο εκμεταλλευτικό σύστημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας και γι' αυτό είναι καταδικασμένο να ανατραπεί από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτήν την ιστορική νομοτέλεια δεν πρόκειται να την εμποδίσουν οι αστοί, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους και το πολιτικό τους προσωπικό, όσα αντικομμουνιστικά προγράμματα κι αν χρηματοδοτούν».

Ποια είναι η ΜΚΟ
Η ΜΚΟ «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» αυτοσυστήνεται ως «μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από μια ομάδα δραστήριων νέων με πλούσια εμπειρία γύρω από τα εθελοντικά προγράμματα και με κοινωνικές ευαισθησίες. Οραμά τους ήταν η κινητοποίηση των νέων, η ενασχόλησή τους με τον εθελοντισμό, η ευαισθητοποίησή τους γύρω από κοινωνικά ζητήματα και η επίτευξη της μεγαλύτερης πρόσβασή τους στη γνώση».

Στους στόχους της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προώθηση των «αξιών» «της μη τυπικής μάθησης, του εθελοντισμού, του ενεργού πολίτη και της δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την ευρωπαϊκή νεολαία». Δηλαδή αναπαράγει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πολιτικές και ιδεολογήματα με τα οποία η ΕΕ απευθύνεται στους νέους.
Η ΕΕ η οποία είναι ιδιαίτερα... απλόχερη όταν πρόκειται για προγράμματα που στοχεύουν στις συνειδήσεις των νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, στις πηγές χρηματοδότησής της η ΜΚΟ αναφέρει με πλήρη διαφάνεια: Δωρεές, χορηγίες, εθελοντικές συνδρομές φίλων και μελών της οργάνωσης και από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους φορέων, όπως η Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων ΕΕ «Νέα Γενιά σε Δράση» και Eurodesk, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού - Anna Lindh κ.ά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η "αξιοπιστία" των δυτικών ΜΜΕ

 Η "αξιοπιστία" των δυτικών ΜΜΕ

Mία από τις "αποδείξεις" για την παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στην αν.Ουκρανία που κατατέθηκαν από την "κυβέρνηση"-μαριονέτα του Κιέβου, μια μέρα μετά την αποχώρηση του διευθυντή της CIA από το Κίεβο, ήταν η παρακάτω φωτογραφία η οποία υποτίθεται πως απεικονίζει το ίδιο πρόσωπο (δεξιά σε κύκλο), το 2008 στην Γεωργία και πριν λίγες ημέρες στο Κραμαντόρσκ.
Η "απόδειξη" επικυρώθηκε ως τέτοια από την αμερικάνικη κυβέρνηση, η οποία τόνισε πως η πηγή της ήταν Ουκρανική.

Μετά από αυτό, η "απόδειξη" έκανε τον γύρο όλων των δυτικών ΜΜΕ.
Η "απόδειξη"
Ο στρατιώτης στην δεξιά φωτογραφία όμως, ΔΕΝ είναι ο ίδιος με αυτόν που απεικονίζεται στην αριστερή!
Στην πραγματικότητα στην αριστερή φωτογραφία εικονίζεται ο Καμζάτ Καϊρμπέκωφ, πρώην αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Βοστόκ της Ταξιαρχίας Σπέτσναζ της στρατιάς Τσετσενίας.

Δύο ακόμη φωτογραφίες του:
Ο ένοπλος (σε κύκλο) στη δεξιά φωτογραφία είναι ένα μέλος των μονάδων αυτοάμυνας της ανατολικής Ουκρανίας. Μπορούμε να τον δούμε σε μια πιο καθαρή φωτογραφία (και που φαίνεται καθαρά πως πρόκειται για διαφορετικό άνθρωπο) εδώ:
Πηγές:

Η ανάρτηση κατατίθεται ως ένα ακόμη στοιχείο για την "ενημέρωση" με την οποία μας ταΐζουν.
Υ.Γ.
Ευχαριστούμε τον waltendegewalt που το έθεσε υπόψιν μας.



Οι στρατηγικές συμπλεύσεις δεν κρύβονται..

Οι στρατηγικές συμπλεύσεις δεν κρύβονται...
Τη στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, που, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, μοιράζονται τη γραμμή ενσωμάτωσης στην ΕΕ και ενίσχυσης των καπιταλιστών, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ο Γ. Δραγασάκης με τη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (18-19-20 Απρίλη), επικρίνοντας την κυβέρνηση για το χρόνο και τον τρόπο που επιχείρησε την έξοδο στις αγορές. Αφού αναγορεύει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε «σημαντική δυνατότητα», προσθέτει, δίνοντας και το στίγμα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, «το πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τη δυνατότητα αυτή είναι πιο σημαντικό».
Λέει ο Δραγασάκης: «...Οι υπαρκτές δυνατότητες ρευστότητας που προσφέρει η παγκόσμια συγκυρία δεν αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας». Δεν εννοεί το λαό, άλλωστε γνωρίζει ότι το αστικό κράτος ποτέ δε δανείστηκε για να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες και καμία αγορά δε θα το δάνειζε για το σκοπό αυτό. Τα δάνεια στήριζαν πάντα την καπιταλιστική ανάπτυξη και ως χρέη βάραιναν τις πλάτες του λαού.
***
Το τι εννοεί προκύπτει απ' την απάντησή του στην αμέσως επόμενη ερώτηση: «Στόχος της κυβέρνησης και ορισμένων εγχώριων και ξένων κερδοσκοπικών λόμπι που την περιβάλλουν είναι να δημιουργήσουν - αν μπορέσουν - μια, έστω και βραχύβια, χρηματοπιστωτική φούσκα και στη συνέχεια αυτό το γεγονός να το παρουσιάσουν παραπλανητικά - το κάνουν ήδη - ως "έξοδο από την κρίση" και αφετηρία ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου επί κοινωνικών ερειπίων. Ολο αυτό το εγχείρημα δεν απαντάει ούτε στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας...»
Ισχυρίζεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση και ορισμένοι «κακοί» καπιταλιστές γύρω απ' αυτήν δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα εξόδου απ' την κρίση και εκκίνησης της ανάπτυξης αλλά μακριά απ' τις ανάγκες της «πραγματικής οικονομίας». Των «υγιών επιχειρηματιών», εκείνων των τμημάτων του κεφαλαίου εκ μέρους των οποίων μιλά - στο πλαίσιο της διαμάχης τους για τη θέση απ' την οποία θα εκκινήσει το καθένα στη νέα «κούρσα» κερδοφορίας που προσβλέπουν - για να καταγγείλει ότι δεν επωφελούνται απ' την έξοδο στις αγορές που επιχείρησε η κυβέρνηση.
***
Για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολιών συμπληρώνει στη συνέχεια: «Το να μπορεί κάποιος να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων συνιστά στην εποχή μας μια σημαντική δυνατότητα. Αλλά το πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος αυτήν τη δυνατότητα είναι πιο σημαντικό. Και έχουμε ως χώρα πικρή εμπειρία επ' αυτού. Η δυνατότητα, λοιπόν, αυτή πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ και σύνεση, συμπληρωματικά προς εγχώριες πηγές, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σύντομα σε νέα χρεοκοπία. Δεύτερον, ο δανεισμός έχει νόημα αν χρησιμοποιείται για αναπτυξιακούς σκοπούς - άρα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές αναπτυξιακό σχέδιο - και όχι για να εξοφλούνται παλαιά χρέη, διότι έτσι τα δάνεια δε δημιουργούν εισόδημα για την αποπληρωμή τους. Τρίτον, η έξοδος στις αγορές δανεισμού θα έχει νόημα εφόσον προηγηθεί "κούρεμα" και διακανονισμός του παλαιού χρέους, έτσι ώστε η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές να είναι διατηρήσιμη».
***
Υπόσχεται δηλαδή στους καπιταλιστές ότι θα εξασφαλίζει εγχώριους πόρους, οι οποίοι προστιθέμενοι στα δανεικά απ' τη διεθνή «πιάτσα» χρήματος θα στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, επαναφέρει το θέμα διευθέτησης του χρέους, ώστε το αστικό κράτος να ανακτήσει τη φερεγγυότητά του έναντι των αγορών, να μπορεί να δανείζεται απ' αυτές για να υποστηρίζει με ρευστό τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Δίχως παράλληλα να παραμελεί την υπόσχεση στους δανειστές για αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, το οποίο αναγνωρίζει και φορτώνει στην πλάτη του λαού που καλείται πάντα να πληρώνει τα σπασμένα άλλων.
Εχοντας στείλει τα μηνύματά του εκεί που πρέπει, σε εκείνα τα τμήματα της αστικής τάξης που θέλει να εκφράσει και να ενισχύσει έναντι άλλων, με το μείγμα διαχείρισης που υπερασπίζεται έναντι αυτού που σήμερα εφαρμόζεται, ο Γ. Δραγασάκης διαμηνύει και την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωενωσιακό πλαίσιο, τη λυκοσυμμαχία των καπιταλιστών.
Αναφέρει: «Δεν υπάρχει μία Ευρώπη αλλά δύο τουλάχιστον. Από τη μία, είναι η Ευρώπη των αγορών, του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, που εκφράζει κατεξοχήν η κ. Μέρκελ. Από την άλλη, είναι η Ευρώπη των αγώνων, της αλληλεγγύης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της κοινωνικά δίκαιης και αειφόρου ανάπτυξης, που εκφράζουν τα κοινωνικά κινήματα η ευρωπαϊκή Αριστερά. Η κ. Μέρκελ με την επίσκεψή της έδειξε τις προτιμήσεις της».
Αυτές οι περικοκλάδες θέλουν να κρύψουν ότι η ΕΕ είναι του κεφαλαίου και η δισυπόστατη εικόνα που παρουσιάζει ο Γ. Δραγασάκης έχει να κάνει με την αντιπαράθεση στους κόλπους του για τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε τμήματός του. Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι κοινωνικά δίκαιη, γιατί είναι ανάπτυξη ενός δρόμου που διανοίγεται πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των λαών.

Β.

ΣΥΡΙΖΑ Αλληλοκαρφώματα για τη νέα απόσυρση υποψηφίου

ΣΥΡΙΖΑ
Αλληλοκαρφώματα για τη νέα απόσυρση υποψηφίου
«Μύλος» από την αντικατάσταση στο ευρωψηφοδέλτιο της Σ. Σουλεϊμάν


Σε νέα απόσυρση υποψηφίου οδηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά απ' το ευρωψηφοδέλτιο, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν, την οποία - μεταξύ άλλων - έχει βραβεύσει το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της ΚΠΕ, Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η αντικατάστασή της απ' τον Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.
Σε δεύτερο πλάνο έχει μείνει προσώρας η υποψηφιότητα του Κουρτ Αχμέτ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προέδρου της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»), με στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο μάλιστα φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ».
Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σ. Σουλεϊμάν συνδέθηκε ευθέως με πιέσεις του τουρκικού προξενείου. Η ίδια, σε συνέντευξη στο «Βήμα», έκανε λόγο για «ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου που μας πιέζουν, με νύχια και δόντια, να ομολογήσουμε τουρκική καταγωγή». Κατήγγειλε ότι «με δηλώσεις τους, δήθεν αριστεροί καθηγητές πανεπιστημίου μάς μαλώνουν που επιμένουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Τσιγγάνοι». Κατέληξε λέγοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προτίμησαν να μη διαταράξουν τις σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο, που είναι πιο σημαντικό».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι η απόσυρση της υποψηφιότητας έγινε επειδή «βρέθηκε μια πιο κατάλληλη γι' αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε υποψηφιότητα» και ότι «ίσως δεν ήταν αρκετά ψαγμένη» η πρόταση για τη Σ. Σουλεϊμάν. Αποφεύγοντας να απαντήσει στο αν έχει εθνικιστικές απόψεις, αρκέστηκε να πει «δεν ξέρω αν είναι εθνικιστικές απόψεις ή όχι. Οταν μιλάμε για τα θέματα της μειονότητας, γνωρίζετε ότι βρίθουν αντιφάσεων».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση τη μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται», είπε στον ΣΚΑΪ ο Ν. Παππάς, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ για «αυτογκόλ» μίλησε ο Δ. Παπαδημούλης.
Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τη μειονότητα
Χτες βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του με αφορμή τη δήλωση Πάγκαλου ότι «έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν», ανέφερε ότι «δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν» και ότι αυτοί που τον κατηγορούν ότι «υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου (...) σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα».
Στο μεταξύ, με αφορμή τα όσα της καταμαρτύρησε ο Δ. Χριστόπουλος, καθηγητής του Πάντειου που ασχολείται με θέματα μειονότητας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το «Βήμα» ανάρτησε ρεπορτάζ, κατηγορώντας τον ότι ανοίγει θέμα Συνθήκης της Λοζάνης, κάτι που ο ίδιος με επιστολή του διέψευσε.
Ο Δ. Χριστόπουλος είχε υποδείξει την Σουλεϊμάν, όταν έκανε λόγο για μειονοτικούς με απόψεις που τους καθιστούν «δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον» και είχε δηλώσει: «Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε "ισονομία - ισοπολιτεία", οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέος κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, "Πομάκων, Τσιγγάνων και τουρκογενών"».
Στην επιστολή του στο «Βήμα» αναφέρει: «Η άποψή μου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά μου στα οποία το δημοσίευμα αναφέρεται, είναι ότι το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε ως το 1990 δημιούργησε ένα "συμπαγές τουρκικό πράγμα" το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει. Η θέση αυτή δεν ανοίγει κανένα θέμα Συνθήκης της Λοζάνης».
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις ποικίλλουν, καθώς άλλοι υπερασπίζονται την υποψηφιότητα Σουλεϊμάν που ενέκρινε η ΚΠΕ, άλλοι την απόσυρσή της, οι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς για παιχνίδια της μιας ή της άλλης πλευράς. Πυρά για το ρόλο του δέχεται και ο μουσουλμάνος βουλευτής του κόμματος Χ. Ζεϊμπέκ.
Στην «εικόνα» προστέθηκε η άρνηση του Λ. Λαζόπουλου να είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και η δήλωση του Κ. Λαπαβίτσα, που αποκαλύπτει ότι η υποψηφιότητά του ήταν συμφωνημένη και με την ηγεσία του κόμματος πριν αποσυρθεί χάριν εσωκομματικών ισορροπιών.
Μοιρασμένοι ρόλοι στον κοινό στόχο
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο χέρι την αστική διαχείριση, αλλά και η σθεναρή στήριξη της «Αριστερής Πλατφόρμας» στην επίτευξη του στόχου αυτού, επιχείρησε ο Π. Λαφαζάνης με τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου προσπαθεί να ισορροπήσει δηλώνοντας: «...δεν υπάρχει ούτε ένας ή μία στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει να νικήσουμε και να έρθουμε μια ώρα αρχύτερα στην κυβέρνηση».
Ο Π. Λαφαζάνης απαντά αρνητικά στην πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυνε στην «Αριστερή Πλατφόρμα» ο Αλ. Αλαβάνος, δίχως ωστόσο να κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας: «Καταρχάς η Αριστερή Πλατφόρμα είναι μια τάση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κόμμα ή κόμμα μέσα στο κόμμα, ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με άλλες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Πέραν αυτού, για μας η ενότητα και η ριζοσπαστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και γι' αυτό "ενωτικές" προτάσεις που αποβλέπουν σε "διασπάσεις" θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου εύστοχες».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά το συμβιβασμό στα χαρτιά

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά το συμβιβασμό στα χαρτιά
Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, ενώ οι ΗΠΑ με επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο στηρίζουν την αντιδραστική νέα εξουσία



Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Κίεβο με τη «μαριονέτα» πρωθυπουργό
ΚΙΕΒΟ - ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ.--
Ουσιαστικά πλήρως ακυρωμένη είναι η λεγόμενη συμφωνία της Γενεύης της περασμένης Πέμπτης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία, πράγμα που από την πρώτη στιγμή ήταν το πιθανότερο να συμβεί. Και αυτό γιατί τα σημεία της συμφωνίας επιδέχονταν διάφορες ερμηνείες, ειδικά το ζήτημα του «αφοπλισμού των μη νόμιμων ομάδων» και κυρίως γιατί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί ακόμα και αν γίνουν επιμέρους συμβιβασμοί. Ηδη πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία στην Ανατολική Ουκρανία, παρόλο που ήδη είχε βαλτώσει λόγω της λαϊκής αντίδρασης. Αυτό προκάλεσε και τις αντιδράσεις των ρωσόφωνων διαδηλωτών που αντιδρούν στην κυβέρνηση, που τη χαρακτηρίζουν «χούντα», ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξε και η επίθεση, όπως αποδείχτηκε, από φασίστες του «Δεξιού Τομέα» την Κυριακή του Πάσχα σε μπλόκο ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, που ήταν άοπλοι, κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην επαρχία του Ντονέτσκ, που είναι το επίκεντρο της αντιδράσεων ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Στη συμπλοκή αυτή σκοτώθηκαν αρχικά 3 πολιτοφύλακες και στη συνέχεια 2 του «Δεξιού Τομέα», όταν έφτασαν στο χώρο, μετά από ειδοποίηση, ένοπλοι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλεί από το Κίεβο
Ενδεικτικό, επίσης, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι και η επίσκεψη-στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου από τις ΗΠΑ, με την επίσκεψη στο Κίεβο του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, που εμφανίστηκε ως δήθεν υπερασπιστής της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας και εκθείασε το έργο των δήθεν «μαχητών της δημοκρατίας» της νέας εξουσίας. Συναντήθηκε με τους αυτοανακηρυγμένους Πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ και πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και άσκησε έντονη κριτική ότι η Ρωσία ευθύνεται για την αναταραχή στην Ανατολική Ουκρανία και ότι έχει στείλει ειδικές δυνάμεις που οργανώνουν τις βίαιες εκδηλώσεις. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχτούν «μια χώρα να κλέβει το έδαφος μιας άλλης κυρίαρχης χώρας και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως και η διεθνής κοινότητα». Και όλα αυτά λέγονται όταν οι ΗΠΑ οργάνωσαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, χωρίς να διστάσουν να αναδείξουν στην εξουσία εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.
Ο Μπάιντεν απείλησε τη Ρωσία με «μεγαλύτερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και δε σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες» στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πέρα από τη φραστική έκφραση στήριξης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δε δείχνουν διατεθειμένες να εκφράσουν αυτή τη στήριξη και έμπρακτα. Αλλωστε, η βοήθεια των 50 εκατ. δολαρίων, που ανακοίνωσε σήμερα, μόνο ως φιλοδώρημα μοιάζει για μία οικονομία που χρειάζεται δεκάδες δισ. την επόμενη διετία για να αποφύγει την καταστροφή.
Στην ίδια ρότα με τον Μπάιντεν ήταν και ο Γιάτσενιουκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Κίεβο, που αποκάλεσε τη Ρωσία «γκάνγκστερ του 21ου αιώνα». Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και κυβέρνηση του Κιέβου εμφάνισαν φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνουν την δράση Ρώσων πρακτόρων που έδρασαν στην Κριμαία και τώρα εμφανίζονται στην Ανατολική Ουκρανία.
Επιπλέον, η χτεσινοβραδινή απόφαση του Ο. Τουρτσίνοφ να εντατικοποιηθεί η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» με αποστολή νέων στρατευμάτων, δείχνει ότι η κατάσταση θα εντείνει ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση. Αφορμή γι' αυτό είναι η ανακάλυψη κοντά στο Σλαβιάνσκ των πτωμάτων δυο πολιτικών των κομμάτων της νέας εξουσίας (ο ένας, ο Βλ. Ρύμπακ, βουλευτής του κόμματος του Τουρτσίνοφ «Πατρίδα») που είχαν εξαφανιστεί και βρέθηκαν με έντονα σημάδια βασανισμού.
Φουντώνει η αντίδραση των ρωσόφωνων
Στο ίδιο το Σλαβιάνσκ συνεχίζονται οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει. Είπε χαρακτηριστικά:
«Από τη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) ζητάμε βοήθεια. Εάν δεν μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διασφάλισης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα». Οταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίσκεψη στην Ανατολική Ουκρανία του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, Αρσέν Αβάκοφ, απάντησε: «Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (...) δε θα σφίξω το χέρι του (...)».
Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές, επίσης, κατέλαβαν το σταθμό της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της στο Κραματόρσκ.
Πάντως, ο επικεφαλής μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία συναντήθηκε χτες με τους ηγέτες των ρωσόφωνων διαδηλωτών στο Ντονέτσκ και χαρακτήρισε τις συζητήσεις τους «εποικοδομητικές». «Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας που έχει καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, με το δήμαρχο του Ντόνετσκ και το διοικητή της αστυνομίας» της πόλης, δήλωσε ο Μαρκ Εθέρινγκτον στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης. «Εξήγησαν τη θέση τους. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, την ανάγκη να αποφευχθεί η βία».
Απάντηση της Ρωσίας
Απαντώντας στην προσπάθεια, κυρίως των ΗΠΑ, για απομόνωση της Ρωσίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση στρεφόμενη προς τις ανατολικές αγορές. Την ίδια στιγμή ο Μεντβέντεφ επισήμανε, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να εισάγει φυσικό αέριο (σχιστολιθικό) από τις ΗΠΑ, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είναι «μπλόφα».
Επίσης προανήγγειλε «αντίμετρα» στις αμερικανικές εταιρείες «Visa» και «Mastercard», οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη. Ενώ, με αφορμή την επίθεση στο Σλαβιάνσκ, σημείωσε ότι αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «δε θέλει να ελέγξει τους εξτρεμιστές», ενώ με αυστηρό ύφος σημείωσε: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο ή τρεις μέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».
Νέα δήλωση Γιανουκόβιτς
Απ' την πλευρά του ο ανατραπείς Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να «αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί «ένα λουτρό αίματος». Και απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς, τους κάλεσε να μην εκτελούν εγκληματικές εντολές.

TOP READ