7 Οκτ 2014

Για τις «εποχές της λάσπης» - Σχετικά με ένα (ακόμα) αντικομμουνιστικό δημοσίευμα του «Βήματος»

 

 Για τις «εποχές της λάσπης» - Σχετικά με ένα (ακόμα) αντικομμουνιστικό δημοσίευμα του «Βήματος»


ΕΣΣΔ: Τουριστική βάση «Γκουτσουλίτσινα» στην περιοχή Ιβανο-Φρανκόφ. Τα εργατικά σωματεία εξασφάλιζαν τις καλύτερες τουριστικές περιοχές για τους εργαζόμενους και κατασκεύαζαν τουριστικές υποδομές που για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους στη Δύση αποτελούσαν άπιαστο όνειρο. Φυσικά, τα πάντα ήταν δωρεάν
 
Την περασμένη Κυριακή το ΒΗΜΑ για άλλη μια φορά έδειξε την αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική ψύχωσή του, δημοσιεύοντας ένα δισέλιδο λίβελο, δήθεν αφιέρωμα στους «Συγγραφείς και την εξουσία», και με τον τίτλο «Οι εποχές της καταστολής. Οι αιφνιδιαστικές εξαφανίσεις, οι εκτελέσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Σοβιετική Ενωση κατά τη σταλινική και μετασταλινική περίοδο».
Φανερή η προσπάθεια του συγγραφέα να παρουσιάσει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε με τα πιο μελανά χρώματα. Πιάνοντας μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις και πάντα κάτω από τους διαστρεβλωτικούς φακούς της ανιστόρητης αντιμετώπισης των γεγονότων, γενικεύει καταστάσεις, ανακυκλώνει τους μύθους των «γκουλάγκ», για να «θάψει» όχι απλώς το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ο αιώνα, αλλά κάθε ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη κοινωνία από τη σημερινή.
Το «αφιέρωμα» όχι μόνο μπερδεύει και τσουβαλιάζει περιπτώσεις και καταστάσεις, αλλά με εμπάθεια αντιμετωπίζει την ΕΣΣΔ. Χαρακτηριστικά σ' αυτό δεσπόζει μια μεγάλη φωτογραφία της πρώην έδρας της Κρατικής Επιτροπής Ασφαλείας της ΕΣΣΔ (της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ), με τον υπότιτλο «οι περιβόητες φυλακές της Λουμπιάνκα στη Μόσχα...». Τέτοιο μπέρδεμα!!! Ενώ προαναγγέλλεται νέο αφιέρωμα, την επόμενη φορά για το «ναζισμό και φασισμό», με φανερή πρόθεση να «καρφώσει» στις συνειδήσεις των αναγνωστών την αντίληψη ότι κομμουνισμός και φασισμός είναι περίπου το ίδιο πράγμα.
Δε θα μπούμε στον πειρασμό να υπενθυμίσουμε κάτω από ποιες συνθήκες οικοδομήθηκε η πρώτη σοσιαλιστική κοινωνία στην ΕΣΣΔ. Ούτε θα θυμίσουμε τα βάσανα που πέρασε ο ρωσικός λαός (και οι πνευματικοί του ηγέτες), αλλά κι οι άλλοι λαοί της Ρωσίας, πριν την Οχτωβριανή Επανάσταση, στα χρόνια του τσαρισμού. (Αλλωστε πολλές εθνότητες της τσαρικής Ρωσίας απέκτησαν γραπτή γλώσσα, συμπερασματικά και συγγραφείς, μετά από την Οχτωβριανή Επανάσταση και την επιτυχημένη καμπάνια καταπολέμησης του αναλφαβητισμού). Ούτε επίσης θα έφτανε ο χώρος του «Ρ» για να αναφερθούμε στις συνθήκες που επικρατούσαν την ίδια ιστορική περίοδο, στην οποία αναφέρεται το άρθρο του «Β», σε πολλές καπιταλιστικές χώρες και το τι τράβηξαν οι λαοί (κι η προοδευτική διανόηση), π.χ. στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Λατινική Αμερική, αλλά και στις «μητροπόλεις» της αστικής «δημοκρατίας», τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.
Θα περιοριστούμε προς το παρόν να υπενθυμίσουμε μερικά από αυτά που είπε ένας απ' αυτούς στους οποίους αναφέρεται το άρθρο του «Β».

«Συγνώμη για τον αντισοβιετισμό μου»
Στο άρθρο του «Β» γίνεται αναφορά και στη δίωξη του Αλ. Ζινόβιεφ, που ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ρώσους συγγραφείς, κοινωνιολόγους, μαθηματικούς και φιλοσόφους. Ο Ζινόβιεφ, πέρασε στο αντισοβιετικό ρεύμα, διαγράφτηκε από το ΚΚΣΕ, το 1976, και στη συνέχεια έφυγε από την ΕΣΣΔ, το 1978. Εζησε για δύο δεκαετίες στη Δυτική Ευρώπη και γνώρισε από κοντά την καπιταλιστική πραγματικότητα.
Ο Ζινόβιεφ, λοιπόν, αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, έκανε πλήρη στροφή στις απόψεις του. Υπήρξε, έως τον φετινό Μάη (που πέθανε) μεταξύ των φανατικότερων υποστηρικτών του σοβιετικού συστήματος στο χώρο της ρωσικής διανόησης. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η υπεράσπιση δεν ξεκινούσε από την αφετηρία του μαρξισμού - λενινισμού, αφού ο συγκεκριμένος διανοούμενος δήλωνε πως «ποτέ στη ζωή του δεν ήταν μαρξιστής και κομμουνιστής».
Ο Ζινόβιεφ όχι απλώς μετάνιωσε για την αντισοβιετική στάση του, αλλά και ζήτησε από το ρώσικο λαό να τον συγχωρήσει γι' αυτήν. Σ' αυτόν ανήκει η φράση «σημαδεύαμε τον κομμουνισμό και πετύχαμε τη Ρωσία».
Ο ίδιος διανοούμενος με επιθετικότητα απαντούσε στην αντισοβιετική προπαγάνδα για τις «διώξεις» και τα «Γκούλαγκ», δηλώνοντας πως σωστά κι ο ίδιος το 1939 είχε συλληφθεί, αφού οργάνωνε ομάδα με στόχο τη δολοφονία του Στάλιν. «Τι έπρεπε να κάνουν, να μας δώσουν και παράσημο;» είχε απαντήσει σε μια σχετική ερώτηση το 2005.
Ο Ζινόβιεφ, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, υπεράσπιζε με πάθος τις κοινωνικές κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, όσο και τις ανθρωπιστικές αξίες που χαρακτήριζαν το σοβιετικό σύστημα, και προχωρούσε σε καταλυτικές συγκρίσεις με τον κόσμο της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.
Μάλιστα ο ίδιος με σκληρά λόγια είχε μιλήσει για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανές έγκλημα».
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Ζινόβιεφ είχε δηλώσει ότι «το βασικό παγκόσμιο "κακό" είναι η ατομική ιδιοκτησία. Κι αν η ανθρωπότητα δεν την ξεπεράσει, θα καταστραφεί».

Εμφυτες παρωπίδες
Δεν περιμέναμε βέβαια από το «Β» να διαβάσουμε κάτι από αυτά που έγραψε ο Ζινόβιεφ τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του. Είναι φανερό, οι έμφυτες αντισοβιετικές «παρωπίδες» του «Β», που εκπορεύονται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του και στην πολυετή υπηρεσία του στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, όχι μόνο δεν του επιτρέπουν να κάνει εκείνο το άλμα, που έκανε ο Ζινόβιεφ μετά το 1990, αλλά το εμποδίζουν ακόμη και με στοιχειώδη αντικειμενικότητα να αντιμετωπίσει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Ελισαίος Βαγενάς
Ριζοσπάστης, 6/8/2006

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΛΑ.ΣΥ. κατά Περιφέρειας και Δήμου Κέρκυρας



LASY LOGOΣυνεχίζεται η έντονη κριτική της ΛΑΣΥ κατά της νέας περιφερειακής αλλά και δημοτικής αρχής.
 Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θ. Γουλής σε συνέντευξή 

του τη Δευτέρα, επέκρινε τον αντιπεριφερειάρχη Αλ. Μιχαλά με αφορμή πρόσφατη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΙΝ για θέματα φτώχειας και κοινωνικής ένταξης.
Όπως είπε, στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε και ιδιώτης-σύμβουλος στον οποίο σκοπεύουν να αναθέσουν την επεξεργασία στρατηγικής της ΠΙΝ πριν τη φέρουν στο περιφερειακό συμβούλιο.
«Πρόκειται για απαράδεκτη διαδικασία. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας για τη συγκεκριμένη σύσκεψη. Από την άλλη,  φαίνεται ότι η παράταξη Γαλιατσάτου που δήλωσε ότι θα είναι ανατρεπτική κλπ δε κάνει τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζει πολιτικές που παραχωρούν τα πάντα στους ιδιώτες. Τι λένε γι’ αυτούς που οδήγησαν στη φτωχοποίηση του λαού;», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε υπηρεσίες του Δήμου η και της ΠΙΝ που έχουν την  ανάλογη εμπειρία και να ζητήσουν κεντρικά μέτρα ανακούφισης των λαικών στρωμάτων, όπως έχει πράξει το ΚΚΕ.
 Ο Μπ. Χαραλάμπους
 Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Δήμου Κέρκυρας 
 κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την πλειοψηφία για τη θεματολογία της -προγραμματισμένης για χθες- συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Αυτό γιατί κατά τον ίδιο, η ημερήσια διάταξη είχε ξανά θέματα «διεκπεραιωτικού χαρακτήρα» αν και είχε ζητηθεί να μπουν θέματα κρίσιμης σημασίας όπως  η καθαριότητα, οι απολύσεις στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας κ.α. Α
«Αν και είχε αποφασιστεί ότι αυτά θα συζητούνταν στη (χθεσινή) συνεδρίαση δε μπήκαν στην ημερήσια διάταξη. Αν έγινε σκόπιμα, εμείς θα αντιδράσουμε», ανέφερε.
Οσο για την κατεπείγουσα συνεδρίαση του οργάνου μίλησε «για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού, αφού έρχεται στο σώμα εισήγηση του προηγούμενου Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ για την τιμολογιακή πολιτική της και τα τέλη σύνδεσης της αποχέτευσης στη Λευκίμμη, Κασσιώπη, Θιναλίου κλπ.».
 Η ΛΑΣΥ θα ζητούσε να αποσυρθεί, ενώ  ο κ. Χαραλάμπους υπενθύμισε την αρνητική στάση που είχε κρατήσει σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το ίδιο θέμα ο σημερινός αντιδήμαρχος και τότε στέλεχος της μειοψηφίας Γ. Ραιδεστινός.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

 Ο ΣΤΟΧΟΣ

Πότε έχουμε σωστό στόχο; Όταν αυτός υπηρετεί τις ανάγκες μας.

Πότε έχουμε λάθος στόχο; Όταν αυτός δεν υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, αλλά των εχθρών μας.



Και φυσικά μείνετε συντονισμένοι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΔΩ, 
γιατί οι καιροί απαιτούν επαγρύπνηση και η επαγρύπνηση σωστή ενημέρωση, 
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ. 

Πάτρα: Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

 Πάτρα: Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Την κατάργηση των τροφείων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, τονίζοντας ότι «αυτό δεν συνιστά συνολική λύση του προβλήματος, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή να απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει τώρα έκτακτη κρατική επιχορήγηση, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες».

Ειδικότερα, για το θέμα ο Κ. Πελετίδης δήλωσε τα εξής:

«Το πρόβλημα τη κάλυψης των αναγκών στην προσχολική αγωγή εξακολουθεί να είναι oξυμένο και στην πόλη μας.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης με τη συναίνεση της ΚΕΔΕ, για την επιπλέον εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. δεν αλλάζουν την κατάσταση.

Και στην Πάτρα εκατοντάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών. Συγκεκριμένα, από περίπου 2.000 αιτήσεις, ικανοποιήθηκαν μέχρι τώρα οι 1.063.

Η Δημοτική Αρχή από τις πρώτες μέρες, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά να μένουν έξω από την προσχολική αγωγή, εξάντλησε ό,τι περιθώριο είχε, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα.


Προσπαθούμε να λύσουμε όσα προβλήματα υπήρχαν σε επίπεδο υποδομών, ώστε να φιλοξενηθούν άλλα 120, διαδικασία που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και θα δώσει μια μικρή ανάσα στις οικογένειες.

Σ’ αυτή λοιπόν τη λογική και την κατεύθυνση να ελαφρύνουμε τη λαϊκή οικογένεια που σηκώνει αποκλειστικά τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράμε στην κατάργηση των τροφείων για την περίοδο 2014-2015 για τις οικογένειες που έχουν καθαρό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

Τονίζουμε ότι αυτό δεν συνιστά συνολική λύση του προβλήματος, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή να απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει τώρα έκτακτη κρατική επιχορήγηση, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Με τους γονείς και το σύνολο του πατραϊκού λαού, διεκδικούμε τα αυτονόητα:
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Οι εργαζόμενοι και στον τομέα της προσχολικής αγωγής να έχουν μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Διεκδικούμε σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή, για αποκλειστικά δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια και υποδομή, με δωρεάν σίτιση χωρίς τροφεία και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς χρειάζεται να εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Αν για την κυβέρνηση τα παιδιά μας είναι κόστος, για μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε».

Πηγή : 902.gr

Η "ναυαρχίδα" και η Ρένα

 Η "ναυαρχίδα" και η Ρένα

Για όσους μπορεί να έχουν ακόμη κάποιες απορίες πάνω στο εάν η αστική τάξη έχει κατασταλάξει στο προσωπικό του επόμενου διαχειριστή της πολιτικής της, ενδεικτική είναι η συνέντευξη-αγιογραφία της Ρένας Δούρου από την "ναυαρχίδα (που έλεγε και ο Λεκάτης) της αστικής προπαγάνδας", το Βήμα.

Χωρίς άλλον δικό μας σχολιασμό....


Οι «αλήθειες» του Μπάιντεν και τα ευρύτερα σχέδια

Οι «αλήθειες» του Μπάιντεν και τα ευρύτερα σχέδια
«Σταθερή κραυγή μου ήταν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι οι σύμμαχοί μας - οι σύμμαχοί μας στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημά μας στη Συρία. Οι Τούρκοι ήταν πολύ καλοί φίλοι και έχω την καλύτερη σχέση με τον Ερντογάν - που πρόσφατα πέρασα πολύ χρόνο μαζί του - τους Σαουδάραβες, τους ηγέτες των Εμιράτων. Τι έκαναν; Ηταν τόσο αποφασισμένοι να ρίξουν τον Ασαντ και ουσιαστικά έχουν φτάσει σε ένα σουνιτο-σιιτικό πόλεμο. Τι έκαναν; Διοχέτευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλων σε όποιον πολεμούσε κατά του Ασαντ, χωρίς καμία εξαίρεση και τροφοδοτούνταν και η "Αλ Νούσρα" και η "Αλ Κάιντα" και τα εξτρεμιστικά στοιχεία της, τζιχαντιστές, που προέρχονται από άλλα μέρη του κόσμου. Τώρα νομίζετε ότι υπερβάλλω; Ρίξτε μια ματιά. Πού πηγαίνει όλο αυτό; Τι συμβαίνει; Ξαφνικά όλοι έχουν ξυπνήσει γιατί αυτή η απειλή που ονομάζεται "Ισλαμικό Κράτος", η οποία ήταν η "Αλ Κάιντα" στο Ιράκ, που όταν την πέταξαν έξω από το Ιράκ βρήκε ανοιχτό δρόμο στην ανατολική Συρία δούλεψε με την "Αλ Νούσρα", που ανακηρύξαμε ως τρομοκρατική οργάνωση και δεν μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας να σταματήσουν να τους τροφοδοτούν».
***
Ποιος είναι αυτός που «είδε το φως το αληθινό»; Ο πολύς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στις 2/10 σε φοιτητές στο Ινστιτούτο «Τζ. Φιτζ. Κένεντι» του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ είπε τις παραπάνω «μισές αλήθειες». Στη συνέχεια βέβαια μετά την γκρίνια της Τουρκίας, και των συμμάχων πετρελαιομοναρχιών του Περσικού Κόλπου που θίχτηκαν, ο Μπάιντεν ζήτησε συγνώμη και είπε ότι «δεν τα εννοούσε» τα όσα είπε. Από τα «άπλυτα που βγάζουν στη φόρα» και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ ιμπεριαλιστών συμμάχων, «δεν ανακαλύφθηκε η Αμερική». Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ...που μετά μετάνιωσε, «ξέχασε» ότι είναι αυτός που όπως και ο Ομπάμα συναντιόταν με τους «αρχηγούς της αντιπολίτευσης» (τζιχαντιστές και άλλους) για να οργανωθεί η ανατροπή της συριακής κυβέρνησης. Αρχές Αυγούστου 2012 ο Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα για μεγάλη στήριξη στους ενόπλους της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» στη Συρία, στο οποίο σημειωνόταν απροκάλυπτα και με τον πιο επίσημο τρόπο η ανάμειξη της CIA στη χώρα, στα πρότυπα της Λιβύης. Στόχος, η καλύτερη «οργάνωση» των ενόπλων, ο έλεγχος των ομάδων των αντικαθεστωτικών και ο συντονισμός της δράσης τους, επίσης ανακοίνωσαν την αύξηση της χρηματοδότησης που είχε ήδη ξεκινήσει στους αντικαθεστωτικούς. CIA και μυστικές υπηρεσίες άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών από κοινού θέριεψαν το φαινόμενο «τζιχαντιστές». Συνέβαλαν με τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», την επέμβαση στη Λιβύη και την ανατροπή του πρώην συμμάχου τους Μ. Καντάφι (όταν αυτός έβλεπε και προς Ρωσία και Κίνα και άνοιγε δουλειές με τα αντίστοιχα μονοπώλια) ώστε να μεταφερθούν ένοπλοι ισλαμιστές, τεχνογνωσία και μεγάλες ποσότητες οπλισμού τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή με κύριο μέτωπο αυτό της Συρίας. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η «τρομοκρατία» ήταν το καλύτερο πρόσχημα για να εξαπολυθούν σειρά επεμβάσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους μονοπωλιακούς ομίλους στο «ξαναμοίρασμα της πίτας» στην Ενέργεια, στους δρόμους μεταφοράς της, στις σφαίρες γεωστρατηγικής επιρροής.
***
Πλέον, πρέπει κανείς να είναι είτε χαμηλής νοημοσύνης είτε βέβαια σκόπιμα να προσπαθεί να κρύψει τη στοίχισή του με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, για να μη διακρίνει το ξεκάθαρο κίνητρο και της σημερινής δήθεν «ανθρωπιστικής παρέμβασης» για να τερματιστεί η εγκληματική δράση των «τζιχαντιστών». Η πραγματικότητα είναι ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι άξονες και αντιάξονες είναι υπό πλήρη διαμόρφωση. Το γεγονός ότι στη Συρία και το Ιράκ, μέσω φυσικά των γειτονικών χωρών, έχουν συρρεύσει χιλιάδες «μαχητές» από πολλές χώρες καθώς και το γεγονός ότι για μήνες οι ένοπλοι ανενόχλητοι επελαύνουν στο Ιράκ και τη Συρία είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι γίνονται τυχαία. Τα σχέδια που όχι μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν βγάλει διάφορα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και «δεξαμενές σκέψης» κάνουν λόγο για επαναχάραξη συνόρων. Μιλάνε για τριχοτόμηση του Ιράκ, για διαμελισμό της Συρίας, όπως και για τη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους, που μπορεί να περιλαμβάνει τμήματα της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιράκ, ακόμα και του Ιράν.
***
Είναι δηλαδή φανερό ότι στην περιοχή η διαπάλη ανάμεσα σε αστικές τάξεις είναι ιδιαίτερα έντονη, το «κουβάρι» των αντιθέσεων είναι εξαιρετικά μπλεγμένο (εκεί περιλαμβάνεται και ο ρόλος που διαδραματίζει η ισραηλινή αστική τάξη, που στήριξε από την αρχή την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ στη Συρία, ενώ δεν είδε με καλό μάτι τις διαπραγματεύσεις των «δυτικών συμμάχων» με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα). Δεν πρέπει επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξαγωγής της πολεμικής αντιπαράθεσης και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Θυμίζουμε επίσης ότι η ίδια περιοχή αποτελεί τμήμα των λεγόμενων «δρόμων του μεταξιού», τη διαμόρφωση υποδομών που να εξασφαλίζουν την ταχεία χερσαία μεταφορά κινεζικών εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η παρατεταμένη κατάσταση αποσταθεροποίησης μιας ευρείας περιοχής δίνει τη δυνατότητα στους διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών κεφαλαιοκράτες να ανταγωνίζονται, να συμμαχούν και να πολεμούν για το μοίρασμα εδαφών, αγορών, ενεργειακών πηγών. Πάντα χαμένοι από αυτά τα σχέδια είναι οι λαοί της περιοχής. Και ο δικός μας λαός, οι εργαζόμενοι, τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα δεν πρέπει να πιστέψουν τα παραμύθια των αστών. Αυτό που παρουσιάζεται ως «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας» (συμμετοχή στη συμμαχία των προθύμων, με αποστολή πολεμοφοδίων στους Κούρδους του Ιράκ και κάθε λογής διευκόλυνση) είναι η διάθεση της ελληνικής αστικής τάξης να συμβάλλει για να προσδοκά μερίδιο από το μακέλεμα των λαών.

ΜΕΞΙΚΟ Αποκάλυψη ομαδικού τάφου

ΜΕΞΙΚΟ
Αποκάλυψη ομαδικού τάφου


ΙΓΚΟΥΑΛΑ.--
Ενας ομαδικός τάφος 28 ατόμων, που εικάζεται ότι είναι φοιτητές δολοφονημένοι από αστυνομικούς και μαφιόζους, αποκαλύφθηκε το Σάββατο κοντά στην πόλη Ιγκουάλα στην επαρχία Γκερέρο. Επίσης, ο εισαγγελέας της πολιτείας Γκερέρο, Ινάκι Μπλάνκο, ανακοίνωσε ότι δύο δολοφόνοι εγκληματικής οργάνωσης ομολόγησαν ότι σκότωσαν 17 από τους 43 αγνοούμενους φοιτητές, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από μια βδομάδα.
Θυμίζουμε ότι στις 27 Σεπτέμβρη οι αγωνιζόμενοι φοιτητές της Αγροτικής Διδασκαλικής Σχολής «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα» είχαν δεχτεί βάρβαρη επίθεση από την αστυνομία επειδή απαιτούσαν τη στήριξη της σχολής τους. Σε αυτή την επίθεση σκοτώθηκαν από σφαίρες 7 φοιτητές, τραυματίστηκαν 25 και εξαφανίστηκαν πολλοί ακόμα. Την επίθεση είχε καταγγείλει και το ΚΚ Μεξικού σε εκτενή ανακοίνωσή του (βλ. «Ρ» 2/10).
Ο εισαγγελέας τόνισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο βδομάδες για να καθοριστεί με βεβαιότητα μετά από γενετικές εξετάσεις ότι τα πτώματα που έχουν εντοπιστεί ανήκουν πράγματι στους αγνοούμενους φοιτητές. Ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε από τις ομολογίες μερικών από τα 30 άτομα που συνελήφθησαν ως ύποπτα για την υπόθεση της εξαφάνισης των φοιτητών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 22 πολιτειακοί αστυνομικοί και μέλη του τοπικού καρτέλ ναρκωτικών. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι κατά την επίθεση στις 27/9, είδαν δεκάδες φοιτητές αμέσως μετά τα επεισόδια να μεταφέρονται με αυτοκίνητα της αστυνομίας προς άγνωστο προορισμό.

TOP READ