2 Οκτ 2016

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής και τα παιχνίδια της κυβέρνησης

 Το Σκοπευτήριο Καισαριανής και τα παιχνίδια της κυβέρνησης



Επί δεκαετίες κάποιοι παραχαράκτες της ιστορίας, ισχυρίζονται ότι την ανατροπή της χούντας και τη δημοκρατία, δεν την έφερε ο αγώνας του λαού, αλλά ο Καραμανλής σε ένα… βαλιτσάκι από το Παρίσι!


Σήμερα κάποιοι μας ενημερώνουν ότι η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στο Δήμο (για 40 χρόνια και όχι οριστικά) δεν είναι έργο των αγώνων του λαού της Καισαριανής, αλλά έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Έτσι διοργανώνουν και μεγάλη φιέστα στο Σκοπευτήριο, σήμερα, 2/10/2016, με όλα τα μέσα ενημέρωσης παρόντα,  για να τονίσουν την μεγαλόψυχη πράξη της!


 


ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!


Επιστολή Ηλ. Σταμέλου προς το υπουργείο Επικρατείας για την άρνησή του να παραβρεθεί στην κυβερνητική εκδήλωση της 2 Οκτωβρίου 2016, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής 


«Αγαπητοί κύριοι,

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 2 Οκτωβρίου 2016 και ως απάντηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε, θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής, σε ανοιχτή του συνεδρίαση, και με παρουσία σε αυτό κατοίκων της πόλης μας, συζήτησε τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούσαν την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο παραχωρείται στο Δήμο Καισαριανής για σαράντα χρόνια το σύνολο του χώρου του Σκοπευτηρίου. Κοινή πεποίθηση όλων στη συζήτηση ήταν το γεγονός ότι ο χώρος του Σκοπευτηρίου αποτελεί κατάκτηση μακροχρόνιων αγώνων του καισαριανιώτικου λαού. Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, που και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα δεν του χαρίστηκε από κανέναν. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής πολιτικής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διοργάνωση εκδήλωσης με αφορμή την παραχώρηση για σαράντα χρόνια στο Δήμο μας όλης της έκτασης του χώρου του Σκοπευτηρίου, για να τιμήσει τους αγώνες που έχουν γίνει για αυτό, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2016.

Στη συνεδρίασή του επίσης αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ότι δε θα συμμετάσχει σε συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την κυβέρνηση και την ΕΡΤ, με αφορμή το νόμο για την παραχώρηση του χώρου του Σκοπευτηρίου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική.

Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη διάσταση με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των κατοίκων της Καισαριανής και στρέφεται συνολικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα του λαού και τις κατακτήσεις του. Ψηφίζει και εφαρμόζει μνημόνια, υλοποιώντας μια πολιτική που τσακίζει το λαό με φόρους και μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ξεπουλά, και με τα νέα μέτρα προχωρά σε ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μειώνει δραματικά τα κονδύλια στους δήμους προωθώντας την πολιτική της ανταποδοτικότητας, προσθέτοντας και νέα βάσανα και φορολογία στο λαό. Συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, συμφωνώντας με τις αποφάσεις της που αιματοκυλούν τους λαούς στην Μέση Ανατολή και αλλού, ξεριζώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις εστίες τους.

Στο πνεύμα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ως δήμαρχος Καισαριανής, τιμώντας την ιστορία της πόλης, την ιστορική μνήμη και τα διδάγματα από τους αγώνες και τις θυσίες των προηγούμενων γενιών, τους 750 εκτελεσμένους στο Σκοπευτήριο, δεν θα παρευρεθώ στην εκδήλωση στις 2 Οκτώβρη».



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ


20/9/2016




Το Σκοπευτήριο Καισαριανής, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό, σύμβολο των αγώνων για την κοινωνική απελευθέρωση, κερδήθηκε από το λαό της πόλης βήμα-βήμα και με δεκαετίες ασίγαστων αγώνων για να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης και τιμής των αγωνιστών που εκτελέστηκαν σε αυτό, να μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής για τις ανάγκες του λαού.


Από το 1983, με την πολυήμερη κατάληψη μέσα στο χώρο του Σκοπευτηρίου που πραγματοποιήθηκε με μπροστάρη τη Δημοτική Αρχή του κομμουνιστή Παναγιώτη Μακρή, και με μαζική λαϊκή συμμετοχή, η Καισαριανή διατράνωσε την απόφαση της ότι δεν ανεχθεί άλλο την παρουσία της Σκοπευτικής Εταιρείας. Για 17 ημέρες ο λαός της πόλης παρέμεινε μέσα στο Σκοπευτήριο, χωρίς να κάνει βήμα πίσω στο δίκαιο αίτημά του αψηφώντας τις αστυνομικές δυνάμεις που είχε στείλει η τότε κυβέρνηση για να διαφυλάξει τη "νομιμότητα".


Από τότε οι αγώνες δε σταμάτησαν ούτε στιγμή. Με την αποφασιστικότητα και τη θέληση όλων των Καισαριανωτών -και όχι μόνο- να διαφυλάξουν την ιερότητα του χώρου έγινε πραγματικότητα η διαμόρφωση του πάρκου του Σκοπευτηρίου, το στήσιμο του Μνημείου των εκτελεσμένων, η διαμόρφωση του κτιρίου του Μουσείου, καθώς και τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και η λειτουργία του.


Γι’ αυτούς τους αγώνες σύρθηκαν και εξακολουθούν να σέρνονται στα δικαστήρια Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εργαζόμενοι του Δήμου και πλήθος κατοίκων της Καισαριανής, που όλοι συνέβαλαν με διαφορετική βαρύτητα ο καθένας σε αυτήν την υπόθεση.


Σε αυτήν τη διαδρομή είχε και τη δική της συνεισφορά η σημερινή Δημοτική Αρχή. Από την πρώτη στιγμή και σε κάθε ευκαιρία ανέδειξε το θέμα και με τις προσπάθειές της δρομολόγησε στις 31 Αυγούστου τη ψήφιση από την κυβέρνηση νόμου που παραχωρεί τη χρήση και εκμετάλλευση του συνόλου του ονομαζόμενου «Πάρκου Ελευθερίας» για σαράντα χρόνια στο Δήμο μας.


Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού που και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα δε του χαρίστηκε.


Η ψήφιση της παραχώρησης δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου. Είναι απαραίτητο, αξιοποιώντας και τα νέα δεδομένα, να απομακρυνθεί οριστικά η Σκοπευτική Εταιρεία από τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, να εκπέσει κάθε νομική διεκδίκηση που προβάλλει. Να σταματήσουν να σέρνονται στα δικαστήρια Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εργαζόμενοι και οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές. Μέχρι τότε, όλοι οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες παραμένουμε σε επιφυλακή.


Διεκδικούμε χρηματοδότηση από τους κρατικούς φορείς και την Περιφέρεια για την υλοποίηση των σχεδίων αναβάθμισης αλλά και συντήρησής του. Ταυτόχρονα, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Σκοπευτηρίου.


Με την εκδήλωση που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με μεγάλη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, άνοιξε και ο τελευταίος χώρος που λυμαίνονταν η Σκοπευτική, το κτίριο με τα λεγόμενα γραφεία της.


Με τον τρόπο αυτό ο λαός της Καισαριανής και η Δημοτική του Αρχή διατράνωσαν προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα κάνουν βήμα πίσω, ότι, όπως και πριν έτσι και τώρα, θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση διεκδίκησης και πάλης.


Ο αγώνας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη, εμπνευστή και καθοδηγητή το ΚΚΕ, είναι για εμάς πηγή έμπνευσης, διαπαιδαγώγησης, αγωνιστικής ανάτασης. Η Καισαριανή είχε τότε το δικό της φόρο αίματος και θυσίας στον αγώνα του λαού. Ο χώρος του Σκοπευτηρίου καθαγιάστηκε με το αίμα 750 αγωνιστών πατριωτών με κορυφαία στιγμή την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1 Μάη του 1944.

Η λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, οι εκδηλώσεις τιμής και συνέχισης του αγώνα που συνδιοργανώνει ο Δήμος μας με το Δήμο Χαϊδαρίου κάθε Πρωτομαγιά είναι από τα σημαντικότερα «μάθημα» που μπορούν να διδαχτούν ειδικά οι νεότερες γενιές. Η πιο έμπρακτη όμως τιμή στους ηρωικούς αγώνες εκείνης της περιόδου είναι η συνέχιση και ένταση της πάλης και του αγώνα σήμερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση.


Στο πνεύμα αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, ότι δε θα συμμετέχει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού συνδιοργανώνοντας εκδήλωση με την κυβέρνηση και την ΕΡΤ με αφορμή το νόμο για την παραχώρηση του χώρου.


Είναι υποκρισία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα του λαού και τις κατακτήσεις του, που ψηφίζει και εφαρμόζει μνημόνια, που εφαρμόζει μια πολιτική τσακίζοντας το λαό με φόρους και μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, που συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και συμφωνώντας με τις αποφάσεις της που αιματοκυλούν τους λαούς στην μέση ανατολή και αλλού, ξεριζώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις εστίες τους, να θέλει να τιμήσει την απελευθέρωση της Αθήνας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ πιστεύοντας ότι το Σκοπευτήριο προσφέρεται για εξιλέωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα κιόλας των αγώνων του λαού.


Επίσης, σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης του ΕΑΜ, να διοργανώσει μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδήλωση προς τιμήν των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.


Αντανακλαστικά

 Αντανακλαστικά

Ενημερωτικό δελτίο με διάφορα μικρά νέα που απασχόλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, αναδεικνύοντας διάφορα αντανακλαστικά, υγιή και παβλοφικά, που βγήκαν ή δε βγήκαν στην επιφάνεια, ανάλογα με την περίσταση.

Όπως πχ στο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπου την Πέμπτη, εκτός από τους φασίστες του ΑΠΟΕΛ, βρέθηκαν κι ελλαδίτικα δίποδα, όπως η κόρη του Μιχαλολιάκου κι ο Καιάδας. Αλλά δε βρέθηκε κάποιος να τους αποδοκιμάσει και να σώσει την τιμή μιας κερκίδας, που κρύβεται πίσω από το φύλλο συκής του No Politica. Και το ξεχνάει βολικά, πχ όταν κάποιοι χάκαραν την ιστοσελίδα ενός οπαδικού συνδέσμου, ώστε να εμφανίζει στην αρχική τον Παύλο Φύσσα -που στην τελική, πέραν των άλλων ήταν γάβρος. Τα κεφάλια του συνδέσμου όμως ένιωσαν την ανάγκη να απολογηθούν -σε ποιον άραγε- για το ατυχές περιστατικό.

Κι από το ορεκτικό περνάμε στο κυρίως πιάτο και τη ΔΦΑ, που ως αντιπολίτευση φώναζε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" και τώρα ξεκινά με κυβερνητικό ρεαλισμό τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Πχ όπως την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την περίπτωση ενός ανάπηρου με υπεργολάβου με αυτιστικό παιδί, που υποθήκευσε το σπίτι του, αλλά δεν τον πλήρωσε ποτέ η ΕΡΤ! Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια, που απέτρεψε τον πλειστηριασμό και συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ, υπήρχε καμιά εκατοστή κόσμος, με το κάλεσμα της Ανταρσυα, το γνωστό καπελωτικό πανό της ΛαΕ (που δεν απασχόλησε κανέναν), διάφορους φορείς και καμιά 15αριά Παμίτες, χωρίς ανοιχτό κάλεσμα, που δεν πήραν μέρος στη σύγκρουση.
Μέχρι εδώ όλα καλά, απλά και κατανοητά.

Από εδώ και πέρα δεν ψάχνουμε να βρούμε τα γεγονότα (που στην ουσία είναι απλά η αφορμή και τίποτα άλλο) αλλά την πηγή της παρερμηνείας. Ποιος, πώς και γιατί ξεκίνησε το κύμα οργής ενάντια στο ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τη στάση τους. Όπως και να 'χει το βασικό είναι να κατευθυνθεί η οργή προς τα εκεί κι όχι προς τη ΔΦΑ, που φώναζε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" και τώρα δίνει το πράσινο φως για τους πλειστηριασμούς.

Κι εδώ υπάρχουν δύο βασικές γραμμές άμυνας.
Η πρώτη, χυδαία, δεν ενδιαφέρεται καν για τα γεγονότα, αλλά για τη χυδαιότητα ως τέχνη. Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ δεν ήρθε ποτέ και πουθενά και πρέπει να λογοδοτήσει για αυτήν την απουσία του. Η Ένωση Δικαίων μάλιστα το πήγε ακόμα παραπέρα, με μια ανακοίνωση-μαργαριτάρι, όπου εγκαλεί τους ιδιοκτήτες του ΚΚΕ (δηλ την ηγεσία του) και το δημοσίευμα (βλ. δεύτερη γραμμή άμυνας) που παρουσιάζει ως συμμετέχοντες, αυτούς που έλειπαν επιδεικτικά. (Η Ένωση των Δικαίων νομίζω πως "έχει ιδιοκτήτη" τον Πατέλη και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν έχει διακριτή παρουσία στο Βορρά, αλλά δε θα έπαιρνα κι όρκο για έναν τόσο ρευστό χυλό).

Καθώς το ψέμα έχει μια ακαταμάχητη γοητεία, διαδόθηκε ταχύτατα. Κι όσο πιο μακριά από τα γεγονότα ήταν κανείς, τόσο πιο παθιασμένα το πίστευε και υποστήριζε (γιατί όσοι ήταν όντως εκεί, δε θα μπορούσαν να το κάνουν και δύσκολα δε θα αναγνώριζαν συγκεκριμένες φυσιογνωμίες, όπως τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων).

Η δεύτερη γραμμή άμυνας βασίστηκε στο δημοσίευμα του 902, ου βγήκε αργά το βράδυ και δεν ανέφερε την παρουσία του εξωκοινοβουλίου και των άλλων φορέων. Δεν το λέω ως υπερασπιστική γραμμή, αλλά έτσι λειτουργεί το portal, πολλές φορές. Δεν ανεβάζει πάντα άμεσα τα θέματα -χωρίς αυτό να υποδηλώνει διεργασίες ή κάποια άλλη σκοπιμότητα. Κι όσο για την αναφορά στους Παμίτες, αυτούς ξέρει, με αυτούς επικοινώνησε, για αυτούς έγραψε, εφόσον δεν ήταν εκεί για να καταγράψει τους υπόλοιπους -και δε νομίζω πως το έκανε για να τους καπελώσει.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν έχει social media, μπορεί να μην πήρε χαμπάρι απ' όσα συμβαίνουν σε ένα διαδικτυακό μικρόκοσμο και να ζει ευτυχισμένος. Εάν όμως έχει κάποια επαφή, θα έμενε με την εντύπωση πως το ΠΑΜΕ και οι λαϊκές επιτροπές κατάφεραν (με μαγικό τρόπο) να καπελώσουν μια κινητοποίηση στην οποία δε βρέθηκαν καν. Και με την απορία για τα δυο μέτρα και σταθμά του αριστεροχωρίου, που αν δεν πας κάπου το θεωρεί προδοσία κι αν τελικά πας, το θεωρεί καπέλωμα. Αν δεν αναφέρεις την παρουσία του είναι κάτι σαν το... "σταλινικό" ξύσιμο της φωτογραφίας. Αλλά όταν δεν αναφέρουν αυτοί τη δική σου παρουσία, σου ζητάνε και τα ρέστα, γιατί δεν ήσουν εκεί που ήσουν...

Είναι το άκρο άωτο της τραγικής ειρωνείας βέβαια να ανοίγει αυτό το θέμα ένας χώρος που πάσχει από κινηματική κατάθλιψη μετά από το δημοψήφισμα και είναι ωσεί παρών σε μια σειρά κορυφαίες μάχες (από την ψήφιση του μνημονίου μέχρι το ασφαλιστικό). Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ποιον ακριβώς βολεύει η καλλιέργεια τέτοιων αντανακλαστικών -ή ποιος ωφελείται, με νομικούς όρους. Κι η απάντηση δεν είναι πολύ δύσκολο να δοθεί...

-Καισαριανή
Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί όμως με τα λυσσασμένα πασοκικά αντανακλαστικά των Συριζαίων που καταλήγουν πάντα στο αβάσταχτο κλισέ περί "αριστερού ψάλτη της δεξιάς" και τον μπαμπούλα της ΝΔ "α ρε Σαμαράς που σας χρειάζεται", που είναι κάτι σαν το "Παπαδόπουλο που χρειάζεστε..." από την ανάποδη.

Αφορμή είναι η σημερινή εκδήλωση για την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής, που είναι κατάκτηση του λαού της και των δημοτών, όχι κάποια ευγενική κυβερνητική χορηγία. Κι η απόφαση του Σταμέλου να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση (που πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο και τη σύμφωνη γνώμη τριών από τους τέσσερις συμβούλους της παράταξης που πρόσκειται στο Σύριζα), για να μη νομιμοποιήσει μια κυβερνητική παράτα, σε μια βδομάδα που η ΔΦΑ ξεπούλησε ό,τι είχε απομείνει όρθιο (πχ στις ΔΕΚΟ).

Το Μαξίμου έκρινε εξ ιδίων τα αλλότρια κι έκανε λόγο για "πολιτική σκοπιμότητα", αφού πρώτα το θέμα είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου και την ανάγκασε να πάρει θέση. Την ίδια γραμμή πήραν και τα διάφορα συριζοτρόλ του διαδικτύου (έμμισθα και μη), που βγαίνουν κερδισμένα από την υπόθεση ακόμα κι αν θολώσουν απλώς τα νερά και δημιουργήσουν στο κοινό την εντύπωση ενός "αριστερού εμφύλιου" για την κληρονομιά της αντίστασης.

Αλλά αν πανικοβάλλονται και πρασινίζουν (δηλ πασοκίζουν) τόσο από το κακό τους, με μια απλή, συμβολική πράξη, φαντάσου πώς θα κάνουν αν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που θα έχει τη δύναμη να τους γκρεμίσει...

Ραγδαίες εξελίξεις στην κόλαση


Κι εκεί που οι... «ραγδαίες εξελίξεις» εκτείνονταν από τη Φωτίου που είναι από πάνω και την εκβιάζουν οι από κάτω έως την επαναστατική αντίδραση των υπέρβαρων εναντίον του χρυσαυγίτη Μητροπολίτη Αιγιαλείας που το μίσος του το πουλάει σε χριστιανική ζυγαριά με το κιλό... κι εκεί που οι ακόμα πιο ραγδαίες εξελίξεις κρίνονται από τα ορθογραφικά λάθη σε αριθμούς στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ως το «copy πάστε» του βλοσυρού γιγαντο-γιατρού που δι' ασήμαντον αφορμήν βρυχάται «φύγε, κρατάω νυστέρι»...
Ηρθαν οι πραγματικές εξελίξεις στο Αιγαίο και τα νησιά, αυτά σαν τη Θάσο ας πούμε, όπου ο «Ριζοσπάστης» με αγρότες κτηνοτρόφους, γονείς, εργάτες, κι άλλους λιγότερο «σημαντικούς» της τρέχουσας κεντρικής πολιτικής σκηνής, ντοκουμεντάρει την καταστροφή της φωτιάς, αποτέλεσμα και της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα.
Αν τα πάρει κανείς με τη σειρά, φτιάχνει τη σκάλα που κατεβαίνει ύπουλα και συνάμα κραυγαλέα προς μια επικείμενη κόλαση. Ο Ερντογάν βγάζει στη σέντρα τη συνθήκη της Λοζάνης πατώντας και πάνω στο διατεταγμένο από συμφέροντα μύθο, κάτι σαν τα πρωτόκολλα της Σιών ένα πράγμα, που θέλει ημερομηνία λήξης της συμφωνίας κρυμμένη σε μυστικό άρθρο!... Κι όλα αυτά κρυμμένα με τη σειρά τους πίσω από την ανακοίνωση ότι σε λίγους μήνες τελειώνει το μακρύ, μήκους 91 χιλιομέτρων, τουρκικό τείχος στα σύνορα με τη Συρία. Που σημαίνει με τη σειρά του αύξηση της προσφυγικής ροής προς τα νησιά, τουλάχιστον κατά 91%, τώρα που ο Ολάντ ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκεί που εξευτελίζεται η μέση ζωή του μέσου ανθρώπου μεσούσης της γενικευμένης επίθεσης των κεφαλαιοκρατών, εναντίον των εργαζομένων όπου γης. Κι αυτό με τη σειρά του θα κρύψει τη χρήση χημικών όπλων στο Νταρφούρ από τους προοδευτικάριους της καπιταλιστικής δύσης που δε θα «τιμωρήσουν» ποτέ το χρυσαυγίτικο πανό στις κερκίδες του «Καραϊσκάκη», κυπριακή ρετσινιά αυτή, ενώ τιμώρησαν σ' ένα άλλο γήπεδο το σήκωμα μιας παλαιστινιακής σημαίας που προσέβαλε τους ισραηλινούς παίκτες...
Κι έτσι τα ψεύτικα διλήμματα θα ταλανίζουν και θα ξεγελάνε τα ψεύτικα εισοδήματα των τριτομνημονιακών Ελλήνων, που δεν έχουν όμως πια ούτε μισό άλλοθι για να μην κατανοούν την άρνηση του ΚΚΕ να κάνει το διαιτητή στις ψεύτικες μονομαχίες στα δήθεν Ελ Πάσο σε συζητήσεις για την Παιδεία ή τη διαφθορά, μεταξύ συνδιαχειριστών της μνημονιακής, δηλαδή της υστερικής ύστερης καπιταλιστικής πολυκατοικίας που δεν έχει να πληρώσει τα κοινόχρηστα και εκπαιδεύει το πόπολο να αντιμετωπίζει τα βάσανά του ως ο «από κάτω» που κάνει χαρακίρι μπας και βρεθεί «από πάνω».

ΣΥΡΙΑ Νέα όξυνση της αμερικανο-ρωσικής κόντρας

ΣΥΡΙΑ
Νέα όξυνση της αμερικανο-ρωσικής κόντρας



Από «περιπολία» Αμερικανών κομάντος στο χωριό Φάτιχαχ έξω από τη Ράκα της βόρειας Συρίας
Από «περιπολία» Αμερικανών κομάντος στο χωριό Φάτιχαχ έξω από τη Ράκα της βόρειας Συρίας
Η σημαντική όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, μετά από την κατάρρευση της συμφωνίας «εκεχειρίας» στο Χαλέπι, συνέπεσε με την πρώτη επέτειο από την έναρξη της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία, στις 30 Σεπτέμβρη 2015. Μιας εμπλοκής που αδιαμφισβήτητα ανέτρεψε τα έως τότε δεδομένα στα πεδία της μάχης που προκαλούσαν τη μία μετά την άλλη ήττα του (κουρασμένου από τον πενταετή πόλεμο) συριακού στρατού σε σημαντικές περιοχές από αντικαθεστωτικούς που εξοπλίζονταν και υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την Τουρκία, τις μοναρχίες του Κόλπου. Βεβαίως οι επιχειρήσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία, την προστασία της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς, που στη συνέχεια ενισχύθηκε με τη δημιουργία και εδραίωση τουλάχιστον μίας μεγάλης αεροπορικής βάσης στη Λατάκεια.
Σε αυτό το σημείο οι βαριές κατηγορίες που εκστόμισαν εκπρόσωποι του υπουργείου Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ στα μέσα της βδομάδας είναι σαφώς ενδεικτικές της αντίθεσης γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα στις δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Πιο χαρακτηριστικές ήταν αυτές του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΥΠΕΞ), Τζον Κίρμπι, που όταν ρωτήθηκε ποιες θα μπορούσε να είναι οι συνέπειες για τη Ρωσία αν καταρρεύσει η συνεργασία της με τις ΗΠΑ στη Συρία, είπε κατά λέξη: «...Οι εξτρεμιστές και οι εξτρεμιστικές ομάδες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν εκεί... που συμπεριλαμβάνουν, αναμφισβήτητα, επιθέσεις κατά ρωσικών συμφερόντων, ίσως ακόμη και κατά ρωσικών πόλεων, και η Ρωσία θα συνεχίσει να στέλνει πίσω στην πατρίδα στρατιώτες σε σάκους πτωμάτων».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προβλέψει «κατάρρευση της συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία» εκτοξεύοντας αδιόρατες απειλές περί εξέτασης «άλλων εναλλακτικών».
Επιπροσθέτως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, απαίτησε την παραγωγή σύγχρονων αμερικανικών πυρηνικών όπλων με το πρόσχημα ότι οι ΗΠΑ έμειναν πίσω σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με άλλους, δίχως να αποκλείει τη μελλοντική χρήση τους «αν οι συνθήκες το επιβάλουν»... ακόμη και στο πλαίσιο μίας σύγκρουσης με τη «συμμετοχή της Ρωσίας»!
Γιατί ανεβάζουν τους τόνους...
Εντούτοις, προκαλεί προβληματισμό γιατί οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τόσο σκληρή γλώσσα και ανεβάζουν την ένταση στα ύψη τη δεδομένη περίοδο.
Μία «εύκολη» απάντηση είναι οι επικείμενες αμφίρροπες αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη. Είθισται η εκάστοτε προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ να είναι μία «κλασική» περίοδος μεταφοράς της κόντρας σε διαφορετικά τμήματα του αμερικανικού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου «στο εξωτερικό» για τη «συσπείρωση», τρομοκράτηση και εν τέλει χειραγώγηση των Αμερικανών ψηφοφόρων σε επιλογές που το σύστημα εξουσίας θεωρεί «ενδεδειγμένες»...
Μια άλλη πιο σύνθετη ανάγνωση των γεγονότων συσχετίζει την όξυνση της έντασης με όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμα πεδία συγκρούσεων του πολέμου στη Συρία, με πρώτο το Χαλέπι...
Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς στις 29/9, η όξυνση της έντασης από τη μεριά της Ουάσιγκτον ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του αιφνιδιασμού που υπέστησαν οι ΗΠΑ από την γοργή προέλαση των δυνάμεων του συριακού στρατού στο Χαλέπι. Είναι προφανές πως αν ο συριακός στρατός καταφέρει να ανακαταλάβει όλο το Χαλέπι (μέρος του οποίου ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές), τότε οι τελευταίοι χάνουν ένα σημαντικό προπύργιο εξαπόλυσης των επιθέσεων έναντι του συριακού στρατού. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε σημαντικό μέρος της λεγόμενης συριακής «αντιπολίτευσης» που στηρίζουν οι ΗΠΑ. Είναι πιθανό πως αν η λεγόμενη «συριακή αντιπολίτευση» κατακερματιστεί σε ακόμη μικρότερα κομμάτια, μετά και από την ουσιαστική διάλυση του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», τότε λιγοστεύουν επικίνδυνα οι «μνηστήρες» εξουσίας της μελλοντικής φάσης «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, από την οποία οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να εξοβελίσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ... Τον άνθρωπο που (για τους δικούς του λόγους) αντέδρασε στα σχέδιά τους για τη διέλευση του λεγόμενου «αραβικού» αγωγού (αμερικανικών και όχι μόνο συμφερόντων) από το συριακό έδαφος, με στόχο την ανάκτηση σημαντικού μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς Ενέργειας σε βάρος της Ρωσίας.
«Ξεθάβοντας» το Γκρόσνι...
Υπό αυτή την έννοια, εξηγείται η προσπάθεια διεθνών ΜΜΕ να κάνουν «ακροβατικές» συγκρίσεις ανάμεσα στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι και την παλιότερη του ρωσικού στρατού στο Γκρόσνι. Πρόσφατα άρθρα στα περιοδικά Foreign Policy (αμερικανικό) και Τhe Economist (βρετανικό) κατηγορούν, σαν συνεννοημένα, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως εφαρμόζει στο Χαλέπι «τη βαρβαρότητα των καταιγιστικών αεροπορικών βομβαρδισμών που εφάρμοσε στο Γκρόσνι», πρωτεύουσα της Τσετσενίας στη διάρκεια του λεγόμενου δεύτερου τσετσενικού πολέμου την περίοδο 1999-2000.
Οι «εναλλακτικές επιλογές» του Ομπάμα
Ενδιαφέρον προκαλούν οι πληροφορίες για το πώς φέρεται να εννοεί η κυβέρνηση Ομπάμα τις «εναλλακτικές» επιλογές για τη Συρία, εφόσον αποφασίσει να κόψει κάθε γέφυρα συνεργασίας με τη Ρωσία.
Πηγές στο Λευκό Οίκο αναφέρουν πως οι Αμερικανοί «έχουν αρχίσει να σκέφτονται σκληρότερες απαντήσεις στην, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, συριακή επιχείρηση στο Χαλέπι, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών επιλογών». Οι συζητήσεις προς το παρόν γίνονται σε επίπεδο επιτελείων και δεν έχουν οδηγήσει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Προς το παρόν οι αντιδράσεις περιορίζονται σε «σκληρότερη γλώσσα»...
Αλλες «λύσεις» που προτείνουν επιτελεία στον Πρόεδρο Ομπάμα συμπεριλαμβάνουν «κάποια χρήση βίας, που εξετάστηκε και στο παρελθόν αλλά δεν εφαρμόστηκε», όπως: Να επιτραπεί σε χώρες του Κόλπου - συμμάχους των ΗΠΑ να εξοπλιστούν με πιο εξεζητημένα όπλα, όπως ενδεχομένως φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους. Αλλη «επιλογή» θεωρείται η εξαπόλυση αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης σε αεροπορική βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας, κάτι που θεωρείται λιγότερο πιθανό καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα στη ρωσική πλευρά και να οδηγήσει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο ή και αμερικανο-ρωσική πολεμική σύγκρουση.
Σε κάθε περίπτωση οι «λύσεις» που προτείνουν τα επιτελεία στον Πρόεδρο Ομπάμα σταματούν στην επιλογή του τελευταίου να μην εμπλέξει (τουλάχιστον επί του παρόντος) μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία πέρα από τους εκατοντάδες Αμερικανούς κομάντος και στρατιωτικούς συμβούλους, που έχει ήδη αναπτύξει σε συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας.
Αλλες «ιδέες» αφορούν την αποστολή περισσότερων Αμερικανών κομάντος για την εκπαίδευση και καθοδήγηση Κουρδικών και Αραβικών δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές, και ανάπτυξη επιπρόσθετης αμερικανικής και συμμαχικής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».
Οι αποφάσεις από τη μεριά των ΗΠΑ λέγεται πως ίσως παρθούν τις επόμενες μέρες ή βδομάδες.
Εντούτοις, οι αποφάσεις από τη μεριά της Ρωσίας φαίνεται πως έχουν ήδη ληφθεί και δεν φαίνεται να προβλέπουν, τουλάχιστον άμεσα, τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι ή αλλού. Βεβαίως, την ίδια στιγμή, τα παζάρια στην ενδοϊμπεριαλιστική αρένα συνεχίζονται και μπορεί, αν κριθεί απαραίτητο, να αλλάξουν για μία ακόμα φορά την πορεία των εξελίξεων.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Ατμίδες υδρατμών στην Ευρώπη

Ατμίδες υδρατμών στην Ευρώπη



Μία από τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ, στην οποία (κάτω αριστερά) εμφανίζονται οι ατμίδες υδρατμών στην Ευρώπη
Μία από τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ, στην οποία (κάτω αριστερά) εμφανίζονται οι ατμίδες υδρατμών στην Ευρώπη
Χαρακτηριστικά που πιθανολογούνται ως ατμίδες υδρατμών εντόπισαν αστρονόμοι σε φωτογραφίες του δορυφόρου Ευρώπη του Δία, όπως τις κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες μελλοντική αυτόματη αποστολή στην Ευρώπη να πάρει δείγματα του αλμυρού ωκεανού, που βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, χωρίς να χρειάζεται να κάνει γεώτρηση βάθους πολλών χιλιομέτρων μέσα στον πάγο.
Η σιλουέτα των ατμίδων φωτογραφήθηκε από το Χαμπλ καθώς το φεγγάρι περνούσε μπροστά από το Δία, χάρη στην ευαισθησία των οργάνων του διαστημικού τηλεσκοπίου στο υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Οι ατμίδες φάνηκε να υψώνονται μέχρι και 200 χιλιόμετρα πάνω από την Ευρώπη και σημαντικό μέρος του υλικού που εκτοξεύτηκε πρέπει να ξανάπεσε στην επιφάνεια. Η Ευρώπη εκτιμάται ότι διαθέτει έναν τεράστιο παγκόσμιο ωκεανό, που περιέχει διπλάσια ποσότητα νερού από τους ωκεανούς της Γης. Ο ωκεανός αυτός προστατεύεται από στρώμα εξαιρετικά κρύου και σκληρού πάγου, άγνωστου πάχους. Οι ατμίδες δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγιστεί έμμεσα αυτός ο ωκεανός, χωρίς να πρέπει να ανοίξει η διαστημοσυσκευή που θα σταλεί μια τρύπα χιλιομέτρων.
Ο αρχικός στόχος των αστρονόμων από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ ήταν να διαπιστώσουν αν η Ευρώπη διαθέτει αραιή εκτεταμένη ατμόσφαιρα, μια εξώσφαιρα, όπως λέγεται, χρησιμοποιώντας ίδιες τεχνικές με αυτές της αναζήτησης ατμόσφαιρας σε εξωπλανήτες. Η ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη θα έκοβε ένα μέρος από το φως του άστρου που βρίσκεται πίσω της στην ευθεία παρατήρησης από τη Γη. Η εξώσφαιρα της Ευρώπης, με τη σειρά της, θα έκοβε ένα μέρος από το φως που ανακλά ο πλανήτης Δίας. Γι' αυτό οι αστρονόμοι παρατηρούσαν την Ευρώπη για ενδείξεις απορρόφησης φωτός, καθώς αυτή περνούσε μπροστά από το «πρόσωπο» του Δία. Η παρατήρηση της Ευρώπης έγινε σε 10 διαφορετικές περιπτώσεις, που εκτείνονται χρονικά σε διάρκεια 15 μηνών. Σε 3 από αυτές τις 10 περιπτώσεις, εντοπίστηκαν ατμίδες υδρατμών.

Καλλιτεχνική απεικόνιση των ατμίδων υδρατμών στην Ευρώπη με τον Δία στο βάθος
Καλλιτεχνική απεικόνιση των ατμίδων υδρατμών στην Ευρώπη με τον Δία στο βάθος
Το 2012, χρησιμοποιώντας και πάλι το τροχιακό τηλεσκόπιο Χαμπλ, αλλά χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνική, μια άλλη ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει ατμίδες υδρατμών που πήγαζαν από το νότιο πόλο της Ευρώπης και εκτείνονταν μέχρι ύψος 160 χιλιομέτρων. Σε παρατηρήσεις των δύο επιστημονικών ομάδων με διαφορά μιας βδομάδας δεν εντοπίστηκαν οι ατμίδες και με τις δύο μεθόδους, ένδειξη ότι πρόκειται για σύντομα περιστασιακά ξεσπάσματα, που εκδηλώνονται όταν ο υπό πίεση ατμός που παράγεται από τις παλιρροϊκές επιδράσεις του Δία στο εσωτερικό της Ευρώπης, βρίσκει κάποια διέξοδο μέσα από ρωγμές στον πάγο.
Αν επιβεβαιωθούν οριστικά οι παρατηρήσεις, η Ευρώπη θα είναι ο δεύτερος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα που θα διαθέτει ατμίδες υδρατμών. Ο πρώτος που ανακαλύφθηκε να διαθέτει τέτοιες ατμίδες, ήταν ο Εγκέλαδος, δορυφόρος του Κρόνου, κατά την αποστολή «Κασίνι», το 2005.

Αυλαία σε μια εντυπωσιακή αποστολή

Αυλαία σε μια εντυπωσιακή αποστολή



Οψη του κομήτη από ύψος 16 χιλιομέτρων καθώς η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» βρισκόταν ήδη σε καθοδική τροχιά πρόσκρουσης
Οψη του κομήτη από ύψος 16 χιλιομέτρων καθώς η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» βρισκόταν ήδη σε καθοδική τροχιά πρόσκρουσης
Στο τελικό σημείο όπου θα παραμείνει ίσως για εκατομμύρια χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια του κομήτη δεν θα υποστεί απότομες μεταβολές, βρίσκεται από προχτές η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα». Τερματίζοντας την πολύ πετυχημένη αποστολή του και ενώ βρισκόταν σε ύψος 19 χιλιομέτρων, το σκάφος όρισε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο, καταλήγοντας το επόμενο πρωί σε σημείο του μικρού λοβού του κομήτη, κοντά στους ενεργούς λάκκους της περιοχής Μάατ.
Η αποστολή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ήταν η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος που πέτυχε συνάντηση με κομήτη, τον συνόδεψε επί 2 χρόνια στην τροχιά του γύρω από τον Ηλιο, κατέβασε άκατο σε αυτόν και στη συνέχεια συνετρίβη ελεγχόμενα πάνω του. Η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα», μαζί με την άκατο «Φιλέ» που μετέφερε, έφτασε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο στις 6 Αυγούστου 2014, ύστερα από δεκαετές ταξίδι μέσα στο ηλιακό σύστημα. Στο ταξίδι αυτό έκανε 6 περιφορές γύρω από τον Ηλιο, διανύοντας 8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, τρία κοντινά περάσματα από τη Γη και ένα από τον Αρη, έμεινε επί 31 μήνες σε «χειμερία νάρκη» και συνάντησε δύο αστεροειδείς, πριν φτάσει τελικά στον κομήτη. Στο κύριο μέρος της αποστολής της, που κράτησε 786 μέρες, πλησίασε επανειλημμένα την επιφάνεια του κομήτη, αντιμετώπισε απρόβλεπτες εκλύσεις αερίων και σκόνης και ανέκαμψε δύο φορές από κατάσταση λειτουργίας έκτακτης ανάγκης.

Η τελευταία φωτογραφία που έστειλε η «Ροζέτα» πριν από την πρόσκρουση στον κομήτη. Λήφθηκε από ύψος 51 μέτρων, από την κάμερα ευρέος πεδίου. Ο ESA δεν είχε δώσει έως την ώρα δημοσίευσης του παρόντος φωτογραφίες από την κάμερα στενού πεδίου, που αναμένεται να είναι πιο καθαρές
Η τελευταία φωτογραφία που έστειλε η «Ροζέτα» πριν από την πρόσκρουση στον κομήτη. Λήφθηκε από ύψος 51 μέτρων, από την κάμερα ευρέος πεδίου. Ο ESA δεν είχε δώσει έως την ώρα δημοσίευσης του παρόντος φωτογραφίες από την κάμερα στενού πεδίου, που αναμένεται να είναι πιο καθαρές
Βρισκόμενη καθημερινά όλο και πιο μακριά από τον Ηλιο, με αποτέλεσμα να δέχεται όλο και λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία απαραίτητη ώστε να λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά της κύτταρα, η μοίρα της «Ροζέτας» ήταν προκαθορισμένη. Το κέντρο ελέγχου του ESA επιβεβαίωσε τον τερματισμό εκπομπής σήματος από τη «Ροζέτα» αμέσως μετά από την ελεγχόμενη πρόσκρουση, στις 11.19 ώρα Γκρίνουιτς, της περασμένης Παρασκευής.
Η αργή κάθοδος της «Ροζέτας» στον κομήτη έδωσε την ευκαιρία να μελετηθεί εκ νέου το περιβάλλον αερίων, σκόνης και πλάσματος κοντά στην επιφάνειά του, αλλά και να ληφθούν νέες φωτογραφίες της επιφάνειας, πολύ υψηλής ανάλυσης. Ολα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στάλθηκαν στη Γη πριν από την πρόσκρουση. Τώρα δεν υπάρχει πια καμία δυνατότητα επικοινωνίας με το σκάφος.
Στο πλαίσιο της αποστολής έγιναν πολλές εκπληκτικές ανακαλύψεις. Αρχικά διαπιστώθηκε το περίεργο σχήμα του κομήτη, που οι επιστήμονες συμπέραναν τελικά ότι οφείλεται σε χαμηλής ταχύτητας πρόσκρουση των δύο λοβών του τον πρώτο καιρό σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Το σχήμα του κομήτη έδωσε με τη σειρά του εξήγηση στην εμφάνιση ενός είδους εποχών, με εποχιακή μετακίνηση σκόνης στην επιφάνειά του και επίδραση στην πυκνότητα και σύνθεση της κόμης, της «ατμόσφαιρας» γύρω από τον πυρήνα του. Στα αέρια που εκλύονται από τον κομήτη εντοπίστηκαν οξυγόνο, άζωτο και νερό, με διαφορετική ισοτοπική σύνθεση από το νερό των ωκεανών της Γης, αδυνατίζοντας την υπόθεση για προέλευση σημαντικού μέρους του γήινου νερού από κομήτες. Τα στοιχεία αυτά έδειξαν, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος κομήτης σχηματίστηκε σε μια πολύ κρύα άκρη του πρωτοπλανητικού δίσκου, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Στον Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο η αποστολή «Ροζέτα» ανακάλυψε αμινοξέα, τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών, φωσφόρο και πλήθος οργανικών ενώσεων.

Αν και το λειτουργικό μέρος της αποστολής τελείωσε, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, ώστε να επεξεργαστούν και να συνδυάσουν όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν. Οπως η στήλη της Ροζέτας αποδείχτηκε κλειδί για την κατανόηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, έτσι και η ομώνυμη διαστημική εξερευνητική αποστολή αναμένεται να αποδειχτεί κλειδί στην κατανόηση του σχηματισμού των κομητών και του ίδιου του ηλιακού συστήματος.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.esa.int, www.nasa.gov

ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ Η... γύμνια της «βασίλισσας» των ποδοσφαιρικών αγορών

ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ
Η... γύμνια της «βασίλισσας» των ποδοσφαιρικών αγορών

Η εμπλοκή του πρώην πλέον ομοσπονδιακού τεχνικού της Αγγλιας στο σκάνδαλο με τα δικαιώματα παικτών ήταν η κορυφή του παγόβουνου
Associated Press
Η εμπλοκή του πρώην πλέον ομοσπονδιακού τεχνικού της Αγγλιας στο σκάνδαλο με τα δικαιώματα παικτών ήταν η κορυφή του παγόβουνου
Εδώ και μερικά χρόνια θεωρείται η βιτρίνα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και ίσως το κορυφαίο πρωτάθλημα στο κόσμο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οικονομικά ο τζίρος ξεπερνάει ακόμα και αυτόν του καλύτερου προϊόντος της UEFA μετά το Euro, του Τσάμπιονς Λιγκ. Το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Πρέμιερ Λιγκ αλλα και γενικότερα η ποδοσφαιρική αγορά της «γηραιάς Αλβιόνας» επιχειρηματικά αποτελεί το πρότυπο των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών που ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ωστόσο αυτός ο ....«αγγελικά πλασμένος» επιχειρηματικός ποδοσφαιρικός παράδεισος έχει να αντιμετωπίσει τα μελανά του σημεία. Ενα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τα διεθνή ΜΜΕ και την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη πριν από λίγες μέρες ήταν το σκάνδαλο με την υπόθεση του - πρώην πλέον - ομοσπονδιακού τεχνικού Σαμ Αλαρντάις, που ...παγιδευμένος από δημοσιογράφους της Daily Telegraph, οι οποίοι προσποιήθηκαν υποψήφιους επενδυτές, εμφανίστηκε να τους συμβουλεύει πώς θα παρακάμψουν τους κανόνες της αγγλικής ομοσπονδίας για το καθεστώς των μεταγραφών. Ωστόσο, εκτός από τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις που έβαλαν τέρμα στη μόλις 67 ημερών καριέρα του Αλαρντάις ως ομοσπονδιακού τεχνικού, τις μέρες που μεσολάβησαν από την αποκάλυψη τόσο το συγκεκριμένο αγγλικό Μέσο όσο και κάποια άλλα άνοιξαν αρκετά την υπόθεση, που φαίνεται να έχει αρκετά πλοκάμια, προχωρώντας και σε άλλες αποκαλύψεις.
«Πολύ βρώμικος ο κόσμος του ποδοσφαίρου»

Πίσω απ την βιτρίνα της Πρέμιερ Λιγκ κρύβεται η γνωστή σαπίλα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου
Associated Press
Πίσω απ την βιτρίνα της Πρέμιερ Λιγκ κρύβεται η γνωστή σαπίλα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου
«Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι βρώμικος, πολύ βρώμικος. Δε θα είμαι εγώ ο μόνος που θα παραβιάσω τους κανόνες στην Αγγλία...», ήταν μια από τις ατάκες, μιλώντας στους υποτιθέμενους «επενδυτές», του ιδιοκτήτη της Λιντς, Μάσιμο Τσελίνο, ενός απ' τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο σκάνδαλο.
Η «ομολογία» αυτή, αλλά και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, μιλάνε για το προφανές. Ακόμα και στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπου σύμφωνα με τον μύθο «αυτά δεν συμβαίνουν εκεί», «αυτά» όχι μόνο συμβαίνουν και εκεί αλλά δεν έχουν και την παραμικρή διαφορά με τα όσα επιτάσσουν οι λογικές και οι πρακτικές του σημερινού οικοδομήματος του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, παντού στον κόσμο. Το κυνήγι των κερδών με όλους τους τρόπους, ακόμα και με παρασκηνιακές ενέργειες, «ζει και βασιλεύει» ακόμα και σε αγορές - πρότυπο επιχειρηματικά και με (επίσημα) υψηλούς τζίρους. Οσο και αν κάποιος προσπαθήσει να δει μόνο το «δέντρο» εστιάζοντας στο πρόσωπο του Σαμ Αλαρντάις ή σε άλλους πέντε-δέκα ενόχους που παρατύπησαν προς ίδιον όφελος, το «δάσος» θα υπάρχει πάντα γύρω. Τα όσα συμβαίνουν σε αυτό το «δάσος» θα έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο λειτουργεί ως πεδίο δράσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του κυνηγιού κέρδους των πολυεθνικών. Η σύγκρουση αντίπαλων συμφερόντων (πολλές φορές για σκοπούς απώτερους του ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού), η σήψη, η διαφθορά, θα είναι πάντα συνώνυμα του ποδοσφαίρου - προϊόντος. Αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο αφορούν όλα τα κομμάτια του «οικοδομήματος», ανεξαρτήτως της υψηλής ή χαμηλής θέσης τους στην ποδοσφαιρική εμπορική αγορά, αλλά είναι και ευθέως ανάλογα με τη θέση τους στην «πυραμίδα». Οσο μεγαλύτερα αυτά που διακυβεύονται, τόσο περισσότερο «παρασκήνιο» και σαπίλα.

Στα μεταγραφικά δικαιώματα ιδιαίτερα πρωτοκλασάτων παικτών παίζεται ένα τεράστιο αλισβερίσι κερδών
Associated Press
Στα μεταγραφικά δικαιώματα ιδιαίτερα πρωτοκλασάτων παικτών παίζεται ένα τεράστιο αλισβερίσι κερδών
Ας σημειωθεί ότι εκτός του «τραβήγματος της κουρτίνας» όσον αφορά την οικονομική διαφθορά στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, οι μάσκες έχουν πέσει εδώ και αρκετά χρόνια και σε έναν άλλο τομέα όπου είχε διαφημιστεί η αγγλική πραγματικότητα ως «πρότυπο». Αυτόν της βίας. Ενός φαινομένου επίσης άμεσα συνδεδεμένου με την πραγματικότητα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, με βαθιές ρίζες στις λογικές που επικρατούν σε αυτό. Οσο και να διαφημίστηκαν η εκδίωξη της βίας από τις εξέδρες και τα γήπεδα ως «θέατρα ψυχαγωγίας», αφού έτσι επέβαλε ο στόχος να πουληθεί καλύτερα το προϊόν, η πείρα και στην Αγγλία από τις συμπλοκές και τα μαχαιρώματα οπαδών σε παμπ, μετρό, δρόμους, αποδεικνύει ότι το θέμα καθε άλλο παρά λύθηκε...
Τεράστιο αλισβερίσι με τα δικαιώματα των παικτών
Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο στο αγγλικό ποδόσφαιρο αφορούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που ως στόχο έχει την καλύτερη και φυσικά μεγαλύτερη εκμετάλλευση των παικτών από τρίτους, οι οποίοι επιδιώκουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της μεταγραφικής αγοράς, παρακάμπτοντας εν ανάγκη τους επίσημους κανονισμούς. Τόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αγγλίας, Σαμ Αλαρντάις, όσο και ένας από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ο Μάσιμο Τσελίνο, φέρονται να εκμεταλλεύονται τη θέση τους εξηγώντας στους δημοσιογράφους που έχουν τον ρόλο των υποψήφιων επενδυτών πώς θα βγάλουν περισσότερα λεφτά από τις μεταγραφές παικτών. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι εξηγούν - με το αζημίωτο - τους τρόπους να παρακάμψουν τους κανόνες της Ομοσπονδίας για το περίφημο ΤPO (Third Party Owenrship), την πρακτική κατά την οποία εταιρείες ή επενδυτές κατέχουν μέρος των δικαιωμάτων των παικτών, ώστε να κερδίζουν χρήματα από τις μεταγραφές. Μάλιστα στην περίπτωση του Τσελίνο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο αποκαλυπτικά σε σχέση με τον Αλαρντάις, αφού παρουσίασε ένα ιδιαίτερα έξυπνο σχέδιο, προτείνοντας στους «επενδυτές» να γίνουν μέτοχοι του συλλόγου αγοράζοντας ένα 20% των μετοχών, με αντάλλαγμα κέρδη από τις μελλοντικές πωλήσεις των παικτών (επίσης 20%). Σε μια άλλη περίπτωση του ίδιου σκανδάλου, με πρωταγωνιστές αυτή την φορά τον Τόμι Ράιτ, βοηθό προπονητή της Μπάρνσλεϊ, και τον Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ, προπονητή της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, το σχέδιο αφορά τη δημιουργία «πλασματικής εταιρείας» στην Ασία, η οποία θα φέρεται ως κάτοχος των δικαιωμάτων παικτών και μέσω της οποίας θα γινόταν η αγορά.
Φυσικά όλα αυτά αποδεικνύουν το πού έχει φτάσει το τεράστιο αλισβερίσι και τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τους ίδιους τους παίκτες, οι οποίοι ουσιαστικά έχοντας τον ρόλο της «χρυσοφόρας μαριονέτας» και εγκλωβισμένοι στα παχυλά συμβόλαια και στους κανόνες της αγοράς, αποτελούν το μέσο για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών.
Η υποκρισία FIFA, UEFA, EE
Αξίζει να δούμε μια ακόμα πλευρά. Ο περίφημος κανονισμός του ΤPO ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλη από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία με σκοπό την απαγόρευση της ιδιοκτησίας παικτών από τρίτους. Ουσιαστικά πρόκειται για κανονισμό που απαγόρευσε ρητά σε συλλόγους ή ποδοσφαιριστές να συνάπτουν συμφωνίες οικονομικών δικαιωμάτων με τρίτους επενδυτές. Μάλιστα, λίγους μήνες μετά, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε επίσης μια παρόμοια απαγόρευση στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, με σχετική απόφαση που ανέφερε ότι η κυριότητα τρίτων εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των αγώνων και εισάγει κινδύνους εγκληματικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό. Ωστόσο, εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το όποιο ενδιαφέρον των FIFA, UEFA όσο και και της ίδιας της ΕΕ για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τον έλεγχο των κακώς κειμένων του, μόνο υποκριτικό μπορεί να θεωρηθεί. Οι δυο πρώτες μπορεί να θεσπίζουν κανόνες όπως το ΤPO, αντίστοιχους που αφορούν τον ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων των ομάδων ή το περίφημο Sallary Cup (πλαφόν στα έξοδα για μεταγραφές) και να τιμωρούν ομάδες που τους παραβαίνουν, ωστόσο είναι προφανές πως αυτό έχει να κάνει όχι με το... ευ αγωνίζεσθαι, αλλά με την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων και την παραμονή του ελέγχου της κατάστασης στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή με τις πρακτικές τους όχι μόνο προωθούν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του προϊόντος, αλλά ανοίγουν κι άλλο το δρόμο στις πολυεθνικές και στα κυκλώματα των μάνατζερ να βρουν πεδίο δράσης στο συγκεκριμένο άθλημα. Από κοντά και η ΕΕ, με τους όποιους νόμους να έχουν μοναδικό στόχο την προστασία του κερδοφόρου προϊόντος και την αντίστοιχη προστασία των λεγόμενων «νόμιμων» επενδυτών ή των αρμοδίων αρχών (FIFA, UEFA), που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, από τους αντιπάλους τους.

TOP READ