15 Μαΐ 2019

Εδώ η χούντα η καλή – Ξέπλυμα του Νίκου Μαστοράκη από τους φιλελέδες του “Βινύλιο”

Όπως γράφει και ο Μώμος, αν κάτι αποδεικνύει την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς σε αυτή τη χώρα, είναι η διαχρονική θέση και η αντιμετώπισή του Νίκου Μαστοράκη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ιδίως τα τηλεοπτικά. Όταν δεν καλείται σε “απολίτικο” πλαίσιο να μας μιλήσει ως “πρωτοπόρος” της ελληνικής τηλεόρασης και η συζήτηση έρχεται στα έργα και τις ημέρες του δημοσιογράφου – παρουσιαστή επί χούντας, με αποκορύφωμα την κατάπτυστη εκπομπή μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αφήνεται σε χαλαρό κλίμα να αναπτύσσει το αφήγημά του περί άψογης εκπομπής, χωρίς επεμβάσεις και καθεστωτική στόχευση.
Λίγα όμως από τα τηλεοπτικά πλυντήρια που έχουν στηθεί κατά καιρούς υπέρ του Μαστοράκη μπορεί να αντέξει τη σύγκριση με το χθεσινοβραδυνό “Βινύλιο”, όπου η παρέα υπό τον Αντώνη Κανάκη έδωσε πεδίο δόξης λαμπρό στο χουντικό φερέφωνο να παρουσιάσει τη διαβόητη εκπομπή περίπου ως άξια για Πούλιτζερ. Πριν από αυτό, ο “τρεις φορές εκδιωχθείς” από τη χούντα Μαστοράκης, δεν παρέλειψε, υπό την εύθυμη επιδοκιμασία των παρουσιαστών στα λεγόμενά του, να παρουσιάσει τη “χαλαρή” όψη της επταετίας στην ΥΕΝΕΔ, όπου οι “αστείες στιγμές” “ισοφάριζαν τις δραματικές”.
Παριστάνοντας αρχικά το δύσκολο σε ό,τι αφορούσε τη συζήτηση για την εκπομπή με φοιτητές του Πολυτεχνείου, αφού “θα χρειαζόταν ολόκληρη εκπομπή γι’ αυτό” κι είναι “περίπλοκο θέμα” (μεγάλη η περιπλοκότητα να εκτελείς εντολές καραβανάδων), εντέλει ο Μαστοράκης συναίνεσαι να πει “την ιστορία του”, όπως το χαρακτήρισε ο Κανάκης, γιατί όλα είναι θέμα αφηγήματος, ισοδύναμου και ισάξιου, του βασανιστή και του βασανιζόμενου, του ανακριτή και του ανακρινόμενου.
Ο Μαστοράκης λοιπόν, αφού στην αρχή προσπαθεί να μας πείσει ότι “δεν ήθελε” να πάρει τη συνέντευξη, εντέλει πείστηκε μετά από “διαβεβαιώσεις” του υπουργού του Μαρκεζίνη, Σπύρου Ζουρνατζή, πως κανείς από τους φοιτητές δε θα πάθαινε τίποτε, αλλά και την παρότρυνση του Τάκη Λαμπρία – με τη σύμφωνη γνώμη του Καραμανλή, όπως αφήνει να εννοηθεί – να κάνει την εκπομπή, γιατί θα ήταν η πρώτη φορά που θα ακουγόταν μια “ελεύθερη φωνή” στην τηλεόραση της χούντας. Ακόμα και ο καθ’ όλα φιλικός προς το χουνταίο Κανάκης, αναγκάστηκε να ομολογήσει πως “σφιγγόταν”(sic) και “ένιωσε άσχημα” (sic) στη διάρκεια της εκπομπής. Ο καλεσμένος του όμως αρνήθηκε να πάρει αυτή την πάσα ξεπλύματος για να ομολογήσει κάποια στοιχειώδη μεταμέλεια, εμμένοντας πως η εκπομπή ήταν “αλογόκριτη” και ό,τι έπαθαν οι φοιτητές (“ταλαιπωρήθηκαν” ήταν το ρήμα που χρησιμοποίησε ο Μαστοράκης, λες και αναφερόταν σε ουρά στην πολεοδομία) στη συνέχεια οφειλόταν στο καθεστώς Ιωαννίδη, που επεβλήθη μια μέρα μετά την προβολή της εκπομπής. Εδώ φυσικά έχουμε το γνωστό φιλοχουντικό αφήγημα για την “καλή” δικτατορία του Παπαδόπουλου, και την “κακή” του Ιωαννίδη. Τέτοιος ήταν ο δημοσιογραφικός άθλος του Μαστοράκη, που, όπως μας πληροφορεί, το προηγούμενο βράδυ δεν κοιμήθηκε, γι’αυτό και φορούσε τα μαύρα γυαλιά στη συνέντευξη, για να μη φαίνονται οι μαύροι κύκλοι. Τέτοια μαρτύρια πέρασε για το καλό της ενημέρωσης. Όσο δε για τους φοιτητές που κατήγγειλαν στη μεταπολίτευση τα όσα υπέστησαν, καθώς και τις πιέσεις που τους είχαν ασκηθεί πριν βγουν στην εκπομπή, ο Μαστοράκης τα απέδωσε σε κάτι μοχθηρούς κνίτες και γενικότερα σε κομματικές σκοπιμότητες. Αλίμονο αν έλειπε και κομμουνιστικός δάχτυλος, δε θα είχε (κόκκινο) δράκο το παραμύθι.
Οι παρουσιαστές με προεξάρχοντα τον Κανάκη -μακριά από κομματικές σκοπιμότητες , όπως τόνιζε και τον πιστεύουμε τον αγνό οννεδίτη – συνέχισαν άοκνα τις προσπάθειες να παρουσιάσουν τον εκλεκτό τους καλεσμένο ως λιγότερο φανατικό χουντικό απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, προσπαθώντας διαρκώς να του εκμαιεύσουν την παραδοχή πως “δε θα ξαναέκανε την εκπομπή αν γυρνούσε το χρόνο πίσω”, με τον ίδιο τελικά να ομολογεί απλά πως αυτό θα το έλεγε μόνο αν ήξερε τι θα επακολουθούσε. Δηλαδή τη μεταπολίτευση και τη δυνατότητα των θυμάτων να πουν την αλήθεια για τον επαίσχυντο ρόλο του Μαστοράκη.
Δεν ξέρουμε αν έχει έρθει η ώρα να ακούσουμε και την “ιστορία” του απλού Εσατζή, και πόσο αλογόκριτα έδερνε τους μιαρούς ταραξίες. Βήμα φιλόξενο και “χαβαλεδιάρικο” υπάρχει και σίγουρα δεν περιορίζεται στην παρέα του Φαλήρου, τι κι αν ο κεντρικός παρουσιαστής διεβεβαίωνε πως “δε θα έφερνε ποτέ” ένα χουντικό στην εκπομπή.

Για τις μπογιές στον Πάιατ


Οι μπογιές στο σπίτι του Πάιατ έχουν αναστατώσει την μπανανία. Υπουργοί, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, πολιτευτές, έσπευσαν να δηλώσουν την ταραχή τους για το ανοσιούργημα.
Ορισμένες παρατηρήσεις:
1) Το να πηγαίνουν 5 – 6 και να ρίχνουν μια μπογιά και μετά να τρέχουν σαν λαγοί αυτό δεν συνιστά επαναστατικό συμβολισμό. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για έναν ακτιβισμό βυθισμένο στο ακκισμό της αυτοαναφορικότητας.

2) Είναι τόσο επαναστατικό να μπογιατίζεις το σπίτι του Πάιατ στο όνομα του Κουφοντίνα, όσο «πατριωτικό» ήταν όταν μπογιάτισαν το σπίτι του Πάιατ οι άλλοι για το μακεδονικό πριν από μερικούς μήνες.
3) Το να τρέχει λαχανιασμένος, καταϊδρωμένος, δουλικός και ο τελευταίος πολιτικός του ευρωατλαντισμού για να στριμωχτεί στην κάμερα και να μη λείψει και η δική του καταδίκη ενάντια στο μπογιάτισμα, μήπως τον δει ο κύριος πρέσβης και τον εκτιμήσει για την αφοσίωση του, είναι κι αυτή μια ένδειξη της λεβεντιάς του πολιτικού προσωπικού της μπανανίας.
4) Υπάρχει μια δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη που ανάμεσα στα άλλα έσπευσε να δηλώσει και ότι τοποθετείται και ενάντια στο «κάθε κατακάθι της δημοσιογραφίας» γιατί ο Πάιατ είναι καλός «φίλος της Ελλάδας» και αυτό κανείς «δεν μπορεί να το αλλάξει». Δεν γνωρίζουμε που μας κατατάσσει ο κ.Θεοδωράκης – μας είναι και παντελώς αδιάφορο άλλωστε – καθότι δεν ανήκουμε σε όσους θεωρούν, όπως ο Ποτάμης, ότι ο κ.Πάιατ είναι πολύ καλός φίλος της Ελλάδας. Το  πολύ – πολύ να είναι καλός φίλος των Θεοδωράκηδων. Εκείνο που πάντως γνωρίζουμε είναι ότι ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην  made in USA αυτογελοιοποίηση.
5) Και πέμπτο και σημαντικότερο: Είπε ο Πάιατ με αφορμή τη μπογιά ότι «ο βανδαλισμός δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία». Αυτή η βάση εκκίνησης θα ήταν ίσως καλή αφετηρία να συμφωνήσουμε με τον – τόσο ευαίσθητο απέναντι στους «βανδαλισμούς» – κύριο πρέσβη, ότι επίσης:
– Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν είναι “ειρηνική δραστηριότητα”.
– Τα βασανιστήρια στα Αμπου Γκράιμπ δεν είναι «ανθρωπιστική δραστηριότητα».
– Oι δολοφονίες των ΗΠΑ από Ιράκ μέχρι Αφγανιστάν και από Συρία μέχρι Γιουγκοσλαβία δεν είναι  “εξαγωγή ελευθερίας”.
– Tα πραξικοπήματα της CIA από Χιλή μέχρι Βενεζουέλα και τα κόλπα του ίδιου του κ.Πάιατ για την πτώση της Ουκρανίας στον ναζισμό, δεν είναι «εξαγωγή δημοκρατίας».  



Υποχρεωτικά τα ρατσιστικά σποτ του νεοναζιστικού NPD σε μεγάλα γερμανικά ραδιόφωνα

Κανονικά και με το νόμο ακούγονται τα ραδιοφωνικά σποτ του νεοναζιστικού NPD στα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας. Εξαίρεση το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Βερολίνου-Βραδεμβούργου, που κέρδισε τελεσίδικα δικαστικά το δικαίωμα να μη μεταδίδει τα μηνύματα του κόμματος.
Το σποτ προπαγανδίζει το διαχωρισμό της κοινωνίας σε Γερμανούς και “εγκληματίες” μετανάστες. Συλλήβδην οι ξένοι και η “ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών” παρουσιάζονται ως απειλή με “καθημερινά θύματα” τους ντόπιους, καλλιεργώντας ρατσισμό και μίσος.
Κανένα πρόβλημα με το διαφημιστικό δεν έχουν όμως δικαστήρια στην Έσση, τη Βαυαρία και άλλα κρατίδια, που επέβαλαν στα δημόσια ραδιόφωνα να παίζουν το μήνυμα. Εύγλωττο είναι το σκεπτικό του Βαυαρικού Διοικητικού Δικαστηρίου στο Μόναχο. Κατά τους δικαστές το κείμενο της διαφήμισης δεν πληρεί “εμφανώς” τους όρους ώστε να χαρακτηριστεί “διέγερση σε φυλετικό μίσος”.
Της ίδιας άποψης είναι τα διοικητικά δικαστήρια του Αμβούργου και της Άρσης, ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγα χρόνια το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μη θέσει εκτός νόμου το NPD, με το σκεπτικό ότι λόγω μεγέθους δε “συνιστά απειλή” για το πολίτευμα.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Χρυσαυγίτικα κόλπα για να σώσουν το Λαγό, θα τα χαλάσει ο λαός στέλνοντάς τους στον αγύριστο

Το ευρωψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει 23 υποψηφίους, ενώ προβλέπονται μέχρι 42. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είχαν άλλους, γι’ αυτό δεν έβαλαν. Παρατηρώντας όμως καλύτερα τα ονόματα, που ανακοινώθηκαν με αλφαβητική σειρά, διαπιστώνει κανείς το εξής …παράδοξο: Το επίθετο του πρώτου ξεκινάει από «Κ» και του τελευταίου από «Ψ»! Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που το επίθετό του να ξεκινάει από γράμμα πριν το «Κ». Με τον τρόπο αυτό, ο Λαγός, για τον οποίο πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες, εμφανίζεται δεύτερος στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου της εγκληματικής οργάνωσης και άρα είναι ευκολότερο να τον «σταυρώσει» κανείς. Για να το πούμε αλλιώς, είναι αδύνατο να μην τον εντοπίσει και να μην τον ψηφίσει, όπως άλλωστε επιδιώκουν οι ναζί, για να εκλεγεί και προστατευτεί με την ασυλία του ευρωβουλευτή, τώρα που πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Οι εγκληματίες ναζιστές παίρνουν τα μέτρα τους, για να προστατεύσουν ηγετικά στελέχη από τις ποινές που θα τους επιβάλλει το δικαστήριο, με βάση τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, που συνδέουν τα εγκλήματά τους με τη ναζιστική ιδεολογία τους. Ο λαός πρέπει να τους στείλει στον αγύριστο. Να μη γίνουν οι εκλογές κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις δολοφονίες, το ρατσισμό, τις επιθέσεις σε εργάτες και μετανάστες, σε κομμουνιστές συνδικαλιστές. Να πάρει απάντηση η Χρυσή Αυγή και στην κάλπη από τους εργαζόμενους και το λαό, με ισχυρό ΚΚΕ, γκρεμίζοντας τους φασίστες από την τρίτη θέση.
Πηγή: Ριζοσπάστης

ΚΚΕ: Για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΚΚΕ το νέο προεκλογικό του σποτ, υπό τον τίτλο «Για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η δική μας Ευρώπη! Δεν είναι η Ευρώπη των λαών! Είναι μια συμμαχία εναντίον των λαών! Παλεύουμε ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, της φτώχειας, των πολέμων, της προσφυγιάς. Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του αντικομμουνισμού και φασισμού. Παλεύουμε για να φύγουν οι λαοί από αυτή τη φυλακή. Παλεύουμε για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!», αναφέρει το ηχητικό μήνυμα του σποτ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων κι από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το προεκλογικό σποτ του ΚΚΕ ολοκληρώνεται με το μήνυμα «Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ. Για την αποδέσμευση. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού».

“Τιμή μας και καμάρι μας να είμαστε ψυκτικοί” – Η ΚΝΕ στο Περιστέρι απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αποστωμοτική απάντηση στην επίκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο “παιδί από το Περιστέρι”, που προορίζεται για ψυκτικός ή επισκευαστής ανελκυστήρων, ωσάν να ήταν κάτι υποτιμητικό ή λες και δε σπουδάζει επειδή “δεν παίρνει τα γράμματα”, έδωσαν οι οργανώσεις της ΚΝΕ στο Περιστέρι. Σχολιάζοντας καυστικά τη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ, η οργάνωση καυτηριάζει και την απόπειρά του να εμφανίσει τη νεολαία των λαϊκών γειτονιών ως ευεπίφορη στο φασισμό, την ώρα μάλιστα που έχει μαζέψει εξέχοντα ακροδεξιά μπουμπούκια στο κόμμα του και στο Περιστέρι στηρίζει επίσημα το νυν δήμαρχο Παχατουρίδη, που πριν λίγους μήνες φωτογραφιζόταν στα Θεοφάνεια στο πλευρό του Γερμανή της Χρυσής Αυγής.
«Για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για 7ήμερη εργασία δεν χρειάζονται σχόλια. Απλά συναγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε την κυριακάτικη αργία για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα την πολιτική της ΕΕ.
Προσβάλλουν όμως τη νεολαία του Περιστερίου 2 σημεία της ομιλίας του στα οποία αυτολεξεί ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:
Πρώτο: “Σκέφτομαι το νέο παιδί στο Περιστέρι, που είναι 20 χρονών και θέλει να βρει μια δουλειά ως ψυκτικός ή να επισκευάζει ανελκυστήρες… Αυτή η συζήτηση αφορά και τα νέα παιδιά που δεν θα πάνε στο πανεπιστήμιο”.
Επειδή σκέφτεστε πολύ αυτά τα παιδιά ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, μειώσατε αλλεπάλληλα μισθούς και συντάξεις των γονιών μας, υποστελεχώσατε την τεχνική εκπαίδευση, χαρίζετε απλόχερα μαζί με την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και επιδοτείτε τους εργοδότες για να πληρώνουν 400 ευρώ μισθό;
Τα νέα παιδιά που δεν πάνε στο πανεπιστήμιο δεν είναι από επιλογή. Αλλά γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ταξικό σχολείο που το έχετε μετατρέψει σε εξεταστικό κέντρο και γίνεται ακόμα χειρότερο με την ψήφιση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου.
Δεν ξέρουμε αν στους κύκλους των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών που συναγελάζεστε εσείς και ο κ. Τσίπρας, είναι ντροπή να είσαι ψυκτικός και επισκευαστής ανελκυστήρων. Εμάς είναι τιμή μας και καμάρι μας γιατί με την δουλεια και τον ιδρώτα μας παράγουμε τον πλούτο όλης της χώρας!
Δεύτερο: “Ξέρω επίσης πως αυτά τα νέα παιδιά έλκονται από ακραίες απόψεις και από απόψεις που τονίζουν ένα στείρο εθνικισμό”.
Αποτελεί πρόκληση να αναφέρεται στη νεολαία του Περιστερίου, ότι έλκεται από εθνικισμό. Στο Περιστέρι της Άννας Παρλιάρου, μιας 16χρονης ΕΠΟΝίτισσας που υπέστη φρικτά βασανιστήρια χωρίς να προδόσει τους συντρόφους της, στο Περιστέρι των Μπλόκων, των μεγάλων ταξικών αναμετρήσεων στα οποία οι νέοι Περιστεριώτες πρωτοστάτησαν. Αυτό είναι το Περιστέρι μας!
Μάλλον κρίνει εξ’ ιδίον, που έχει «μαζέψει» στη ΝΔ τον Άδωνη, τον Βορίδη και διάφορα άλλα φασιστοειδή, μήπως καταφέρει και ψαρέψει στα βρωμόνερα της ΧΑ.
Επιπλέον η υποκρισία ξεπερνά κάθε όριο, γιατί όλο το Περιστέρι γνωρίζει πως οι φασίστες της εγκληματικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχουν βρει καταφύγιο και θαλπωρή μέσα στο ψηφοδέλτιο του Παχατουρίδη που στηρίζει επίσημα η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Αυτοί τους κρύβουν για να συνεχίσουν το εγκληματικό, ρατσιστικό τους ρεσιτάλ ενάντια σε πρόσφυγες, κατατρεγμένους και μετανάστες, την ίδια ώρα που έκαναν πλάτες σε αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο ήταν υποψήφια πριν κάποια χρόνια ο κλαψιάρης Μπούκουρας, πρώην βουλευτής Κορινθίας των φασιστών. Πριν 3 μήνες ο Παχατουρίδης φωτογραφίζονταν στον αγιασμό στο κολυμβητήριου στο Λόφο Αξιωματικών δίπλα στον υπόδικο Γερμενή της Χρυσής Αυγής.
Τα όνειρα των νέων ανθρώπων για ζωή χωρίς ανεργία, για δουλειά με δικαιώματα σε ό,τι και αν διαλέξουν να κάνουν, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους και φτώχεια, για μια ζωή με ελεύθερο χρόνο να απολαμβάνουν τους κόπους της εργασίας τους, δεν χωράνε στα στενά όρια της πολιτικής της “δίκαιης” ή βιώσιμης ανάπτυξης, της προοπτικής, του ευρωμονόδρομου.
Να δώσει απάντηση η νεολαία με αντισυστημική, αγωνιστική, αντιφασιστική ψήφος. Να στηρίξει το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση!

Κόβουν και ράβουν αντεργατικά


Ο ψευτοκαβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την 7ήμερη εργασία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς διαπληκτίζονται πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, για να ενισχύσουν την πόλωση, ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές. Αλλά κυρίως για να κρύψουν ότι συμπλέουν στα βασικά για το κεφάλαιο, όπως είναι η κατάργηση του 8ωρου και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Ταυτόχρονα, τα όσα αποκάλυψε και χτες ο «Ριζοσπάστης» για τις Οδηγίες της ΕΕ σχετικά με το χρόνο εργασίας επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού είναι ενιαία στην Ευρωένωση του κεφαλαίου, η οποία διαμορφώνει το γενικότερο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής με Οδηγίες και κατευθύνσεις, που ενσωματώνουν στη νομοθεσία τους και υλοποιούν οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, ενώ Περιφέρειες και δήμοι αναλαμβάνουν να εξειδικεύσουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θυμίζουμε εδώ ότι το 90% των αποφάσεων της ΕΕ είναι ομόφωνες, από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών.
* * *
Το παράδειγμα με τον εργάσιμο χρόνο είναι χαρακτηριστικό. Η ΕΕ ψήφισε μια σειρά από Οδηγίες που καταργούν το 8ωρο και προβλέπουν μέχρι και 12ήμερη συνεχόμενη εργασία, με «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με σειρά νόμων που ψήφισαν μέσα και έξω από τα μνημόνια, ενσωμάτωσαν αυτές τις Οδηγίες στο εθνικό Δίκαιο, δίνοντας στις επιχειρήσεις το δικαίωμα, συνδυαστικά με άλλα μέτρα, να διαμορφώνουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων όπως βολεύει στην κερδοφορία τους. Για κερασάκι στην τούρτα, έρχονται οι Περιφέρειες και οι δήμοι να στηρίξουν και να κάνουν «τάλιρα» αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, εκεί που χρειάζεται, αποφασίζοντας για παράδειγμα αν στην περιοχή τους θα ισχύει η κυριακάτικη αργία ή όχι, που σημαίνει 7ήμερη εργασία για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Αλλού, πάλι, καθιερώνουν «λευκές νύχτες», με ωράριο - λάστιχο και απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους, συνδράμοντας την επίθεση του κεφαλαίου στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
* * *
Να λοιπόν πώς εκφράζεται ενιαία η αντιλαϊκή επίθεση σε όλη την κλίμακα: Από την ΕΕ μέχρι τις κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες και τους δήμους. Γι' αυτό χρειάζεται να μη σκορπίσει η ψήφος στις κάλπες της μεθεπόμενης Κυριακής, αλλά με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός να δώσει απάντηση τόσο στην ΕΕ, που τσακίζει το 8ωρο για λογαριασμό των μονοπωλίων, όσο και στα κόμματα, στους εκλεγμένους και υποψηφίους τους σε Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Σ' αυτούς που μπροστά στις κάμερες τσακώνονται για το ποιος «αφουγκράζεται» τάχα περισσότερο τις ανάγκες των εργαζομένων, και από πίσω ανταλλάσσουν τη σκυτάλη των αντιλαϊκών μέτρων, υλοποιώντας και εξειδικεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική. Πείρα υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί μπροστά στην κάλπη. Για τους νεότερους που δεν ξέρουν και τους παλιότερους που δεν θυμούνται, σημειώνουμε ότι η μερική απασχόληση καθιερώθηκε με Οδηγίες της ΕΕ τη δεκαετία του '80, πέρασε σβέλτα στη νομοθεσία των κρατών - μελών και στη συνέχεια ανέλαβαν οι δήμοι, στις αρχές της δεκαετίας του '90, να την κατοχυρώσουν και να την προωθήσουν, με τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία στήριξαν ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και οι εκλεγμένοι του στην Τοπική Διοίκηση, μαζί με τα άλλα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου.
* * *
Στον καβγά των τελευταίων ημερών γύρω από τον εργάσιμο χρόνο υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να εξοργίσει τους εργαζόμενους, να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ: Η προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιάσει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες συζητάνε τάχα επί ίσοις όροις και συνδιαμορφώνουν τους όρους εργασίας, με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον! Αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι οι δικές της παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία κατοχυρώνουν τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και ότι ενισχύουν τάχα τις κλαδικές Συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών, που αφήνουν περισσότερο εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στις «ορέξεις» της εργοδοσίας. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο. Τον αρνητικό για τους εργαζόμενους συσχετισμό, απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία του, περιγράφουν το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο, οι εκατοντάδες αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, η στήριξή τους από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που χέρι χέρι με την εργοδοσία και τα κόμματά της προωθούν τον «κοινωνικό εταιρισμό», οι εργοδοτικοί εκβιασμοί στους χώρους δουλειάς, που βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων. Αλλα κι εκεί που οργανώνονται και διεκδικούν, έρχεται η αντιαπεργιακή νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει επιπλέον εμπόδια στη συλλογική πάλη, αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας.
* * *
Από την άλλη, είναι τόσο «ελεύθερες» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που τον κατώτατο μισθό τον ορίζει το κράτος με νόμο, που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και στις επιχειρήσεις οι δεκάδες μορφές ελαστικής απασχόλησης που προβλέπει η νομοθεσία δίνουν τη δυνατότητα στην εργοδοσία να παρακάμπτει την όποια κλαδική Σύμβαση (όπου υπάρχει) και να επιβάλλει ακόμα μικρότερους μισθούς και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Ετσι φτάσαμε σήμερα, με την κυβερνητική εναλλαγή και την κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς», το 30% των εργαζομένων να δουλεύουν με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, το 55% των νεοπροσληφθέντων να απασχολούνται σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, οι μισθοί εργαζομένων πλήρους απασχόλησης να είναι μειωμένοι κατά 18% και των μερικής απασχόλησης κατά 35% σε σχέση με το 2011, σε κάθε 100 προσλήψεις να γίνονται 95 απολύσεις και πάει λέγοντας. Σ' αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, για την οποία ευθύνονται η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, μία απάντηση υπάρχει στις 26 Μάη: Ισχυρό ΚΚΕ παντού! Για να δυναμώσει από την επόμενη μέρα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το μόνο αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Στέλνουμε μήνυμα




Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη νέα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως και συνολικά απέναντι στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να συγκεντρώνουν δυνάμεις απέναντι στο Ιράν, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό μας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στα πολλά «μνημεία αίσχους» της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Η δήλωση δηλαδή ότι οι κινήσεις της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνοχή της συμμαχίας στην περιοχή» και ότι η Τουρκία «παρακωλύει τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο». Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η ασφάλεια του λαού μας μπαίνουν στο ζύγι και στο παζάρι των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην περιοχή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά αδίστακτη. Χώνει βαθιά το λαό μας σε επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, παζαρεύει στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο κυριαρχικά δικαιώματα, παίζει με τη φωτιά για λογαριασμό των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων.
Μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παρουσιάζουν τους «λύκους» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ως φίλους, ως εγγύηση για τα σύνορα, την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής, δίνοντας ταυτόχρονα αέρα στα πανιά για την αμφισβήτηση συνόρων, το γκριζάρισμα του Αιγαίου και την τουρκική επιθετικότητα.
Με την ψήφο στο ΚΚΕ ο λαός μπορεί να δώσει απάντηση. Να απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης, που με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος για «συμβιβασμούς», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας εμμέσως κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο, εκφράζοντας θέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων, που θέλουν να μοιράσουν τον ενεργειακό πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τις θέσεις αυτές επανέλαβε ξανά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι περιμένουν από την Τουρκία να «κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου» και ότι στην κυβέρνηση «δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».
Κριτήριο ψήφου για το λαό μας και ένας επιπλέον λόγος για ένα δυνατό «όχι» στην ΕΕ, που μπορεί να εκφράσει μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ, είναι η στάση της ιμπεριαλιστικής ένωσης, που συμμετέχει με τα μπούνια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στο ενεργειακό παζάρι στην Ανατολική Μεσόγειο, για να προστατέψει τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών ενεργειακών και άλλων μονοπωλίων.
Τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν «ασπίδα» στις τουρκικές αμφισβητήσεις, δεν αποτελούν παράγοντα «σταθερότητας» και «ασφάλειας», αλλά πηγή αστάθειας και πολύ μεγάλων κινδύνων για τους λαούς της περιοχής.
Κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει για το λαό και η απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που επιβεβαιώνει και εδώ ότι πίσω από τα κάλπικα διλήμματα και τους ψευτοκαβγάδες κρύβεται η στρατηγική τους σύμπλευση στα βασικά.
Με την ψήφο στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι πρέπει να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους δημάρχους και περιφερειάρχες που στρώνουν «κόκκινα χαλιά» από τα Χανιά έως την Αλεξανδρούπολη και από τη Σύρο έως τη Θεσσαλία στον Αμερικανό πρέσβη και τα ΝΑΤΟικά σχέδια.
Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι δύναμη στον αγώνα ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Είναι μήνυμα με ευρύτερη σημασία, που θα δυναμώσει την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής, για να δυναμώσει η προοπτική, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, που μπορεί να αποτελέσει τη μόνη εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία του λαού μας.

Μαύρες συναλλαγές...



Σε συνδιαλλαγές με όλους και σε όλα, απ' ό,τι φαίνεται, εμπλέκονται οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύοντας έτσι τις πολυπλόκαμες διασυνδέσεις τους με το σύστημα. Είναι γεγονός ότι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της δίκης στα τέλη του χρόνου και οι επικείμενες εκλογές έχουν βάλει τους φασίστες και τα αφεντικά τους «στην πρίζα». Ολο και κάποιο «κομπρεμί» βγαίνει στην επιφάνεια, με τους υπόδικους κυρίως χρυσαυγίτες να παζαρεύουν την «επόμενη μέρα», διαβλέποντας την καταδίκη πολλών απ' αυτών, και ταυτόχρονα διάφορα κέντρα του αστικού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων να επιδιώκουν να διασώσουν κάποιους απ' αυτούς ώστε να τους αξιοποιήσουν σε διάφορα παιχνίδια.


Ετσι, βλέπουμε για παράδειγμα το ευρωψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής να «φτιάχνεται» ...στα μέτρα του Λαγού, που είναι βασικός κατηγορούμενους στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που το επίθετό του να ξεκινάει από γράμμα πριν το «Κ», ώστε αλφαβητικά ο Λαγός να εμφανίζεται δεύτερος και άρα να διευκολύνεται η ψήφισή του. Στόχος είναι να εκλεγεί και να οχυρωθεί πίσω από την ασυλία του ευρωβουλευτή. Από την άλλη, γεννά ερωτήματα η ακύρωση (ή απόσυρση) του ψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής στο δήμο Θεσσαλονίκης, επειδή δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο αριθμό υποψηφίων στο διαμέρισμα της Τριανδρίας. Πέρα από την προφανή αδυναμία των φασιστών να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο, μάλλον έχει και κάποιο λάκκο ή φάβα, αφού διευκολύνονται χρυσαυγίτικες ψήφοι να «σπρωχτούν» προς άλλες κατευθύνσεις, εξυπηρετώντας διάφορα πάρε - δώσε.


Χώρια το γεγονός ότι οι χρυσαυγίτες χώνονται σε διάφορα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, μη εξαιρεμένων των ΣΥΡΙΖΑίικων, που πρόθυμα τους προσφέρουν στέγη. Και βέβαια «το ταγκό θέλει δύο», που σημαίνει ότι όλα τα παζάρια και οι συναλλαγές γίνονται με ανοχή και στήριξη των άλλων κομμάτων και δυνάμεων του αστικού πολιτικού συστήματος... Και αυτό το γεγονός πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου καταδίκης τόσο των ναζί όσο και αυτών που συναλλάσσονται μαζί τους.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Η Αλεξάνδρα Μπαλού περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Η ίδια περιφερειάρχης και ο Μπάμπης Χαραλάμπους πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Το θεωρείτε, μήπως, απίθανο να συμβεί, ενώ πολλά στοιχεία το καθιστούν πια εξαιρετικά πιθανό; Και μήπως σκεφτήκατε ότι αυτό σημαίνει πως το φάντασμα του κομμουνισμού πλανάται πάνω από την Κέρκυρα και τα άλλα Ιόνια νησιά μας 171 χρόνια μετά τη συγγραφή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Έγκελς;
Αδύνατον να νικήσει, θα είπατε ίσως κιόλας, αν και μόλις πριν από λίγες ημέρες δεν δίνατε καμία πιθανότητα στη Λίβερπουλ να περάσει στον μεγάλο τελικό για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό συλλογικό έπαθλο…
Προσπερνώντας τα εύκολα, άλλωστε, σε σχόλια ποδοσφαιρικά θέματα, θέτουμε μια πιο σχετική με το θέμα μας ερώτηση: Μήπως δίνατε καμιά πιθανότητα το 2014, πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, να εκλεγεί πανηγυρικά δήμαρχος της Πάτρας, τη δεύτερη Κυριακή, ο κομμουνιστής γιατρός Κώστας Πελετίδης;
Κι όμως!
Περίπτωση ανάλογη με αυτή του Αχαιού γιατρού, νομίζω, είναι στα μέρη μας η Κερκυραία τραπεζουπάλληλος Αλεξάνδρα Μπαλού από το χωριό Μεσαριά, που, ειρήσθω εν παρόδω, ο αγρότης πατέρας της ήταν αξιωματικός του ΕΛΑΣ στη βόρεια Κέρκυρα την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και ο γιατρός θείος της σκοτώθηκε από αγγλικά βόλια στις μάχες της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944 ενώ μετέφερε τραυματίες του ΕΛΑΣ.
Πέντε μήνες τώρα παραδίδει μαθήματα υποδειγματικά έντιμης και πολλαπλά ωφέλιμης προεκλογικής δραστηριότητας, επισκεπτόμενη αθόρυβα σχεδόν περί τα 100 ίσως χωριά και δεκάδες κοινωνικές δομές Υγείας και σχολεία, Υπηρεσίες και άλλους χώρους εργασίας, ξενοδοχειακές μονάδες, αστυνομικούς και πυροσβεστικούς σταθμούς, καθώς και πολιτιστικούς, αθλητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς σ’ όλα τα Ιόνια νησιά. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν πήγε πουθενά για να μεταδώσει κάποιο ψηφοθηρικό μήνυμα. Για να σκορπίσει μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και πίστης στις ικανότητες του λαού των Ιονίων νήσων και να αναζητήσει μαζί με τους συνομιλητές της τις ορθότερες και εφικτές λύσεις, πήγε παντού.
Σας προκαλώ να ρωτήσετε οπουδήποτε πήγε και να ακούσετε τις εντυπώσεις τους!
Θα σας βεβαιώσουν όλοι, είμαι σίγουρος, ότι σας είπα την αλήθεια.
Θα σας πουν πόση ώρα ή πόσες κυριολεκτικά ώρες αφιέρωσε σε εποικοδομητικές συζητήσεις με μη ομοϊδεάτες της συμπολίτες μας, εστιάζοντας στα προβλήματα και στις καλύτερες δυνατές, άμεσες λύσεις. Πόσες γνώσεις και πόση πείρα από την πολυετή θητεία της σε συμβούλια της Τοπικής Διοίκησης και στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ξεδίπλωσε στις συναντήσεις. Πόση μαχητική ευγένεια, πόσο σεβασμό στον διάλογο και πόση ικανότητα σύνθεσης και εύρεσης κοινού τόπου έδειξε ότι διαθέτει.
Διευθυντής σχολείου της πόλης, το οποίο η υποψήφια περιφερειάρχης επισκέφθηκε μόλις προ ημερών, μου έλεγε ότι άφησε τόσο άριστες εντυπώσεις στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου, ώστε ορισμένοι από τους συνομιλητές της τόσο του συντηρητικού όσο και του προοδευτικού χώρου, όπως έχουμε συνηθίσει να τους λέμε, δήλωναν ανοιχτά ότι για πρώτη φορά σκέφτονταν να τη ψηφίσουν.
Θεωρείστε εξαιρετικά πιθανό λοιπόν, ισχυρίζομαι εγώ, τα Ιόνια νησιά μας να γίνουν δεύτερη Πάτρα, αναδεικνύοντας στη θέση της περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων το μέλος και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλεξάνδρα Μπαλού. Κι ο Κ. Πελετίδης, πρέπει να προσθέσω, από χαμηλά ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα. Υποτίθεται ότι δεν είχε ελπίδες εκλογής του. Ενώ τώρα στην Πάτρα πολλοί συζητούν μήπως στις 26 Μαΐου επανεκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.
Ε, λοιπόν, νομίζω ότι η συμπολίτισσά μας από τη Μεσαριά είναι απ’ την ίδια «πάστα» ανθρώπων, απ’ την ίδια φτιαξιά, που λέμε.
Από ‘κείνους, ίσως, που με πηγαία λόγια ουσίας μπορούν να «φτάνουν σε όλες τις καρδιές, σ’ όλα τα χείλη», για να δανειστώ στίχους του Γιάννη Ρίτσου. Με λόγο απλό, χωρίς βερμπαλισμούς, μιλάει κατευθείαν στον νου και την καρδιά μας, διακηρύσσοντας ότι αυτή και η παράταξή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», όχι μόνο θέλουν μα και μπορούν να αγωνιστούν αποτελεσματικά για να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολλών στα Ιόνια νησιά μας! Πριν απ’ όλα, όπως τονίζει, στον ζωτικό τομέα της παροχής των υπηρεσιών Υγείας.
Δεν επιδόθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού και δεν επιζήτησε τη δημοσιότητα, αν και έχει τόση πείρα από τηλεοπτικές εμφανίσεις, αφού έχει εκπροσωπήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές, που είναι σίγουρο σχεδόν ότι με τη χαρισματική της προσωπικότητα θα κερδίσει και τις εντυπώσεις και πολλούς ψηφοφόρους, σε περίπτωση που γίνει όντως debate μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών. Απέφυγε ακόμη και να παρουσιάσει ξεχωριστά, προς άγραν ψήφων, τις υποψηφιότητες ανθρώπων του συνδυασμού της που ήταν γνωστά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ανακοίνωσε ξεχωριστά ούτε τις υποψηφιότητες των άλλων ανθρώπων των νησιών μας με προοδευτικές αντιλήψεις, που έχουν άλλες απόψεις από εκείνες του ΚΚΕ σε διάφορα ζητήματα και ωστόσο έχουν στοιχηθεί στις τάξεις του αγωνιστικού συνδυασμού με το κόκκινο γαρύφαλλο, συμπίπτοντας σε βασικά ζητήματα για το αύριο της Κέρκυρας και των Ιονίων νήσων.
Όπως έχει αποφύγει να αξιοποιήσει πολιτικά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια, τις 11 Μαΐου 2017, στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής την είχε χαστουκίσει δις ο ανεκδιήγητος Θ. Τζήμερος, όταν θαρραλέα του είχε ζητήσει τον λόγο γιατί έσκιζε απεργιακές αφίσες εργαζομένων. Θα θυμάστε, φαντάζομαι, την υπόθεση και τον σάλο που είχε ξεσπάσει. «Είμαι η Αλεξάνδρα Μπαλού και είμαι μέλος του ΚΚΕ, αυτό κάνει τον λόγο μου έντιμο και καθαρό», είχε αξιοπρεπέστατα και περήφανα απαντήσει το ίδιο βράδυ στον τηλεπαρουσιαστή Ν. Χατζηνικολάου, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να κρατήσει μεσοβέζικη στάση. «Η Αλεξάνδρα, συνδικαλίστρια επί σειρά ετών στον ΣΕΤΑΠ, στην ΟΤΟΕ και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τα πολιτικά πιστεύω του καθενός, είναι γνωστή για το ήθος της και αγωνίστρια της εργατικής τάξης», δήλωσαν ομόφωνα, ανεξαρτήτως πολιτικού πιστεύω, οι συνάδελφοί της από τις διάφορες παρατάξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι βάλλει διαρκώς εναντίον της Χρυσής Αυγής και του συνδυασμού της, χαρακτηρίζοντάς τον «ντροπή και ασχήμια για τα νησιά μας», ενώ υποτίθεται ότι η ύπαρξή του την ευνοεί εκλογικά, όταν την ίδια στιγμή για μικροπολιτικούς λόγους οι άλλοι βασικοί συνδυασμοί ποιούν την νήσσαν…
Η Κερκυραία αγωνίστρια βρίσκει απήχηση και σε πολίτες του συντηρητικού χώρου, όπως, για να πω εδώ κάτι που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, συμμαθητής μου από χωριό της Μέσης Κέρκυρας που δηλώνει ότι στις περιφερειακές εκλογές θα ψηφίσει αυτήν, ενώ στη ζωή του δεν έχει επιλέξει ποτέ άλλο κόμμα από αυτό της ΝΔ. Έτσι εξηγώ το γεγονός ότι πρώτη η κυρία Ρόδη Κράτσα προσπάθησε να κατηγορήσει την υποψήφια περιφερειάρχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων» για αναπαραγωγή fake news, πριν από λίγες εβδομάδες.
Με την εκτίμηση ότι ίδια και ακόμη μεγαλύτερη απήχηση βρίσκει ο λόγος της, συγχρόνως, στον πιο προοδευτικό χώρο των πολιτών που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υποψηφίους του το 2014, εξηγώ το γεγονός ότι στην πεπατημένη της κυρίας Κράτσα βάδισε προ ημερών και ο κ. Θόδ. Γαλιατσάτος, κάνοντας λόγο κι αυτός για fake news της Κερκυραίας κομμουνίστριας ανθυποψήφιάς του. Δεν είναι καθόλου λίγοι και προσλαμβάνουν ίσως διαστάσεις πραγματικού ρεύματος, ιδίως στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη βόρεια Κέρκυρα, όσοι έχουν λάβει εμφανείς ή διακριτικές αποστάσεις από αυτόν και τον συνδυασμό του, μετακινώντας στην Αλεξάνδρα Μπαλού την προτίμησή τους. Την προτίμησή τους σε αυτήν εκφράζουν στην περιοχή αυτή ακόμη και υποψήφιοι άλλων δημοτικών συνδυασμών, πέραν εκείνου της «Λαϊκής Συσπείρωσης Βόρειας Κέρκυρας», κάνοντας γνωστό ότι στις περιφερειακές εκλογές θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων»
Υπάρχει, είναι εμφανής, μια ταραχή. Η αλήθεια είναι αυτή που συνάδελφός μου στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Θ. Γαλιατσάτου είχε προαναγγείλει ως εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο, γράφοντας στο kefaloniapress.gr: «Kαλλιεργημένη, κομψή, αεικίνητη, εξαιρετικά προσιτή και ευχάριστη προσωπικότητα που μας εντυπωσίασε με τη συγκροτημένη ροή του λόγου της, σίγουρα δεν είναι εύκολη αντίπαλος ούτε για τον Θόδωρο Γαλιατσάτο ούτε για τη Ρόδη Κράτσα».
Υπέρ της υποψηφιότητάς της, ως γνωστόν, έχει ταχθεί στο νησί μας, μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στην Κέρκυρα, Ν. Μανάτος.
Γεγονός είναι, κατά τη γνώμη μας, ότι τις καλές προοπτικές της έχει κάνει πολύ καλύτερες στα μάτια των ψηφοφόρων η αποστροφή που προκαλεί η προκλητική, πολλές φορές, πρόσδεση της πολιτικής των άλλων βασικών συνδυασμών σε προτεραιότητες μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η επικείμενη έλευση των πετρελαϊκών κολοσσών και οι θέσεις των συνδυασμών αυτών λειτουργεί, προστιθέμενη σε άλλα παρόμοια θέματα, ως θρυαλλίδα.
Αρνούμενοι επί μήνες να ψελλίσουν οτιδήποτε επικριτικό για τις πολιτικές των κομμάτων τους που κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία, κάθε άλλο παρά έχουν γίνει πιστευτοί, υποθέτουμε, στους πολίτες που απευθύνονται. Δεν έχουν κάνει άλλωστε την ελάχιστη αυτοκριτική για την υποστήριξή τους στο «μαχαίρι» των κοινωνικών δαπανών όλα αυτά τα χρόνια, για το γεγονός ότι όλοι τους «έβαλαν πλάτη» στα πράσινα, τα μπλε και τα ροζ μνημόνια, ενώ τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα χάλια του ενός νοσοκομείου ή του άλλου Κέντρου Υγείας.
«Άλλα τα λεγόμενα και άλλα τα βλεπόμενα», που λέει ο λαός στα νησιά μας και ιδίως, νομίζω, στην Κεφαλονιά…
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που χάνονταν αδικαιολόγητα ανθρώπινες ζωές στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, λόγω τραγικών ελλείψεων, μόνο η επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε στον υπουργό Υγείας, αξιώνοντας άμεσα μέτρα. Μόνο η ίδια, επίσης, είχε το θάρρος να θέσει με έμφαση δημοσίως, από τηλεοπτικό δέκτη, ονομαστικά προ των ευθυνών του τον υπουργό Υποδομών για ζωτικό θέμα του Ειδικού Σχολείου της Ζακύνθου, απαιτώντας την άμεση προσωπική του παρέμβαση.
Ας μέμφονται τους εαυτούς τους, λοιπόν, οι υποψήφιοι των κυρίαρχων κομμάτων που είναι πιθανόν πια, κατά τη γνώμη μου, μια κομμουνίστρια με μακρά πείρα στην Τοπική Διοίκηση και στα ζητήματα των εργαζομένων, δεδομένου ότι είχε διατελέσει και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, να περάσει στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει την ανάδειξή της στη θέση του πρώτου πολίτη των Ιονίων Νήσων τις 2 Ιουνίου.
Η άποψη του Κώστα Θύμη, του πολύπειρου πρώην προέδρου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, που χαίρει γενικής εκτίμησης, είναι χαρακτηριστική. Όλα δείχνουν, εκτιμά, ότι η Αλεξάνδρα Μπαλού είναι πιθανόν να διεκδικήσει την εκλογή της στη θέση του περιφερειάρχη τη δεύτερη Κυριακή.
Παρόμοια η άποψη του προέδρου του συνδικάτου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτη Πελάη, που όποια γνώμη κι αν έχει ο καθένας μας για τους περισσότερο ή όχι από το θεμιτό έντονους αγώνες του αναγνωρίζουμε και τιμούμε την έντιμη αγωνιστικότητά του και τη μεγάλη αγάπη του για την Κέρκυρα. Η Μπαλού, πιστεύει, στις 26 Μαΐου θα είναι στους δύο πρώτους των περιφερειακών εκλογών. Αν δεν συμβεί αυτό, θα έχει χάσει για 1-2 μονάδες, μόνο, την είσοδό της στην τελική αναμέτρηση.
Αν όντως συμβεί, θα την ψηφίσει όλη η Κέρκυρα, που λέει ο λόγος, στις 2 Ιουνίου. Γιατί μέχρι τότε θα την έχουν μάθει και θα έχουν εκτιμήσει αρκούντως τις ικανότητές της για τη θέση του περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, όλοι!
Προφανώς, η τόση ευρύτητα της απήχησης του λόγου της υποψήφιας του αγωνιστικού – αριστερού συνδυασμού υποδηλώνει, πέραν των άλλων, πολιτικά κενά και προσωπικές ελλείψεις ανταγωνιστών. Μόνον αυτά όμως; Η αξία δεν έχει χρώμα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι και ανάμεσά τους κι εγώ, που θα χαιρόμουνα αν κάποια περίοδο, αντί άλλων, είχε εκλεγεί δήμαρχος της Κέρκυρας ο αξέχαστος οδοντογιατρός Γιώργος Λάσκαρης, ένας ασφαλώς συντηρητικών πολιτικών απόψεων άνθρωπος, προικισμένος όμως με σπάνιες αρετές και ικανότητες.
Μπράβο της, είπα για την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων», όταν φίλος μου της απέδωσε… θράσος για την πρότασή της προς τους πολίτες της Κέρκυρας και όλων των Ιονίων νήσων να αναδείξουν τον συνδυασμό της με το κόκκινο γαρύφαλλο πρώτη δύναμη τις 26 Μαΐου. Τι σόι σοβαρός, υπεύθυνος συνδυασμός θα ήταν, όμως, αν δεν δήλωνε ότι κατά τη γνώμη του αξίζει και με τη φλόγα της νίκης διεκδικεί την πρώτη θέση, αφού, όπως υποστηρίζει κατηγορηματικά, θέλει, εκφράζει, είναι έτοιμος και θα υπηρετήσει όντως τα συμφέροντα των πολλών;
Πολύ σωστά έκανε, επίσης, που έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της, όπως εξήγησε στην Κεφαλονιά, το κριτήριο της επιστημονικής γνώσης, αφού δεν αρκούν μόνον η αγωνιστικότητα και η εντιμότητα.
Δεν ξέρουμε, φυσικά, αν η Αλεξάνδρα Μπαλού θα γίνει ο… θηλυκός Κώστας Πελετίδης της Ελλάδας. Αν οι πολίτες των Ιονίων νήσων, δηλαδή, θα της δώσουμε την ευκαιρία που κατά τη γνώμη μου αξίζει. Αν, με άλλα λόγια, κάνουμε την ψήφο μας για τη νέα περιφερειακή Αρχή δυνατό χαστούκι στους Τζήμερους και, ταυτόχρονα, σ’ όλους όσοι, άλλος με δημοκρατικό συντηρητικό μανδύα και άλλος με δημοκρατικό προοδευτικό μανδύα, παρά τις οπωσδήποτε υπαρκτές διαφορές τους, επίσης υποτάσσουν τα συμφέροντά μας σ’ εκείνα των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, ενώ ισχυρίζονται ότι έχουν ως γνώμονα τα δικά μας!
Γνωρίζουμε καλά ότι είναι πια μεγαλύτερα από ποτέ τα μεγάλα συμφέροντα που έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στα νησιά μας και στις θάλασσές μας και, συνεπώς, ενδιαφέρον να μην την υπερψηφίσουμε, να μη γίνει δηλαδή, όπως έχουν αρχίσει να φοβούνται, καμιά αναποδιά στις εκλογές… Αλλά ο λαός μας, όπως είχε γράψει στη βόρεια Κέρκυρα ο σπουδαίος λογοτέχνης μας Ντίνος Θεοτόκης στους «Σκλάβους στα δεσμά τους», μπορεί να αποφασίσει «να γνωρίσει τη δύναμή του», να τη δοκιμάσει πιο σωστά, εν προκειμένω.
Σε κάθε περίπτωση όμως, φίλοι αναγνώστες που δεν σας έχετε ψηφίσει ποτέ ΚΚΕ, μην… ανησυχείτε. Όπως δεν έγινε κομμουνιστική η Πάτρα, δεν θα γίνει κομμουνιστική ούτε η Κέρκυρα ή άλλο από τα νησιά μας, στην περίπτωση που απλώς εκλεγεί περιφερειάρχης η Κερκυραία που μας καλεί να ψηφίσουμε ανεπιφύλακτα τον συνδυασμό που έχει σήμα του ένα κόκκινο γαρύφαλλο, ώστε «νικητής να είναι ο λαός».
Μπορεί στα βόρεια του νησιού μας ένα άβατο ιδιωτικό φρούριο, προστατευμένο πολύ και από τους προηγούμενους και από την πρώτη φορά πλουτοκρατική «Αριστερά», να εκνευριστεί πολύ. Μπορεί οι πετρελαϊκές εταιρείες ELPE και Total που ετοιμάζονται να αρχίσουν το 2020 το έργο τους στα ανοιχτά της Κέρκυρας να σκεφτούν ότι δεν θα είναι ανεξέλεγκτες, δεν θα κάνει «στραβά μάτια» η Περιφέρειά μας για να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν περισσότερο και δεν θα μπορέσουν να κάνουν προτεκτοράτο τους το Ιόνιο. Μπορεί κάποιοι μεγαλοξενοδόχοι πέντε αστέρων να σκεφτούν ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τις παχυλές περιφερειακές επιδοτήσεις, ότι θα πρέπει να γίνουν πιο νόμιμοι, ότι θα πρέπει να βάλουν το χέρι τους στη δική τους τσέπη, αντί να το βάζουν στην τσέπη της Περιφέρειας. Μπορεί όσοι ορέγονται να οικειοποιηθούν με τη μέθοδο της ιδιωτικοποίησης τα πιο όμορφα μέρη μας για ίδιον λογαριασμό, σε συνεργασία ή όχι με Εμίρηδες και funds των ΗΠΑ, να κάνουν πίσω. Μπορεί όσοι μεγάλοι θέλουν για λογαριασμό τους ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική «πίτα» να δυσαρεστηθούν. Ναι, μπορεί να θιγούν πολύ, λίγοι!
Εμείς οι πολλοί, όμως, δεν έχουμε το δικαίωμα να χαρούμε έναν δικό μας άνθρωπο στη θέση του πρώτου πολίτη των Ιονίων νήσων και μιαν απρόσβλητη από τα μεγάλα συμφέροντα παράταξη σε πλειοψηφική θέση; «Η θέλησή μας βράχος», υπογραμμίζει η Αλεξάνδρα μας, χρησιμοποιώντας τον γνωστό σολωμικό στίχο ανυπότακτης αξιοπρέπειας. Έχει κάνει απολύτως σαφείς τις προτεραιότητές της, τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, τις ζωτικές υποδομές και λειτουργίες που χρειάζονται στους πολλούς στα νησιά μας, με αναπροσανατολισμό των κονδυλίων και αξίωση περισσότερων από το κράτος για τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων που τα θέλουν όλα δικά τους ή, για να το πούμε κι αλλιώς, ψίχουλα και μόνο ψίχουλα για τον λαό.
Τι λέτε, έπαθαν τίποτα κακό ή γνώρισαν μόνο καλό από τον Κώστα Πελετίδη και την παράταξή του οι Πατρινοί τα τελευταία χρόνια;
Η αλήθεια είναι ότι η Κερκυραία αγωνίστρια της Τοπικής Διοίκησης, αν και έχει τα φόντα να μας εκπροσωπεί θαυμάσια, μπορεί να μας χαλάσει λίγο τον… ύπνο μας, μόνο.
Η ταυτότητα της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων» είναι, όπως λέει με υπερηφάνεια, το μεγαλείο του Σολωμού και του Μάντζαρου, ο Κάλβος, ο Ντίνος Θεοτόκης, ο Άγγελος Σικελιανός, όλοι όσοι αγωνίστηκαν με πολλούς τρόπους για να πάμε μπροστά στα νησιά μας. Τονίζοντας ότι ο τόσος φυσικός πλούτος των νησιών μας πρέπει επιτέλους να συνδυαστεί με όρους δικαιοσύνης στη ζωή μας, διακηρύσσει: «Μόνο με αγώνες οι κοινωνίες πήγαν μπροστά, ποτέ με οσφυοκαμψίες». Αλλά ούτε σ’ αυτό έχει άδικο…

TOP READ