21 Αυγ 2020

Κόλαση βομβαρδισμών ξανά στη Γάζα – Νεκρός 16χρονος Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη


Συνεχίστηκε για ένατη νύχτα χθες το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, κάνοντας τη νύχτα μέρα από τις βόμβες. Πρόσχημα τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια ενός νέου γύρου αντιδράσεων ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ τα τελευταία 13 χρόνια.

Η ένταση έχει εξαπλωθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ένας 16χρονος Παλαιστίνιος, ο Μουχάμαντ Χαμντάν Ματάρ, δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό την Τετάρτη το βράδυ στο χωριό Ντέιρ Αμπού Μασάλ, κοντά στη Ραμάλα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, η δολοφονία ήρθε ως απάντηση υποτιθέμενης “τρομοκρατικής επίθεσης”, ισχυριζόμενος πως ο νεαρός είχε πρόθεση να πετάξει μολότοφ σε πολιτικό όχημα.
Η δολοφονία έρχεται σε μια στιγμή που η Δυτική Όχθη συγκλονίζεται από σειρά διαδηλώσεων των Παλαιστινίων για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Άμπου Ντάμπι την περασμένη εβδομάδα, με την οποία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνονται μόλις η τρίτη αραβική χώρα που αναγνωρίζει διπλωματικά το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
(κεντρική φωτό EFE)
Με πληροφορίες από telesur

Κυβέρνηση και ξενοδόχοι κουκουλώνουν κρούσματα και παίζουν με την υγεία των εργαζόμενων!


Στο όνομα της «προστασίας» της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τουρισμό, η κυβέρνηση  κατά εντολή των Ξενοδόχων κουκουλώνει τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν την εξάπλωση της πανδημίας, στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, όπως στην Αττική. Δεν έχει απαντήσει ακόμα στις σοβαρές και εμπεριστατωμένες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας στις μεγάλες τουριστικές περιοχές.
Είναι προκλητικό και απαράδεκτο η κυβέρνηση να κρύβει τα στοιχεία,  την αλήθεια από τους εργαζόμενους  την ίδια ώρα που τα έδωσαν όλα στους Ξενοδόχους. Ακόμα περισσότερα νομικά «εργαλεία», για να παγιώσουν την εκ περιτροπής εργασία, την κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στα Ξενοδοχεία.
Είναι προκλητικό να ζητάει επίσημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων το κουκούλωμα, την απόκρυψη των στοιχείων στο όνομα της προστασίας του τουρισμού, την ίδια ώρα που από την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως και κατά την περίοδο της καραντίνας, με τις πλάτες της κυβέρνησης έκαναν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτο. Με ελάχιστο προσωπικό, που αναγκάζεται να δουλεύει σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες, ακυρώνουν στην πράξη κάθε μέτρο προστασίας της Υγείας των εργαζομένων, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων των τουριστικών περιοχών.
Είναι ήδη γνωστό ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε Ξενοδοχεία της Αθήνας, με τους εργαζόμενους να είναι εκτεθειμένοι. Είναι γνωστό επίσης ότι γνωστό 5άστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους που τόσο καιρό τα βγάζουν πέρα με 500ευρώ να πληρώσουν  από τη τσέπη τους το τεστ covid-19, λειτουργώντας ως ντίλερ ιδιωτικής κλινικής.
Αυτές οι μεθοδεύσεις που έχουν στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της Υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων δε θα περάσουν. Επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά η βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής.
Εφόσον τα στοιχεία δεν τα δώσει η ίδια η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, οι εργαζόμενοι της Αττικής θα αποκαλύπτουν μέσω του Συνδικάτου κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού.
Απαιτούμε:
  • -Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα πραγματικά στοιχεία των κρουσμάτων covid-19 σε περιοχές και επιχειρήσεις. 
    -Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας.
    -Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/8 ΣΤΙΣ 17:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κορωνοϊός, 5G και ψηφιακό χάσμα


Η περίοδος της καραντίνας ήταν ένα πρωτοφανές φαινόμενο παγκοσμίως, το οποίο οδήγησε στην εύρεση λύσεων που θα υποκαθιστούσαν τη φυσική επαφή των ανθρώπων στα πλαίσια της αποστασιοποίησης, η οποία όμως δεν έπρεπε να μετατραπεί σε αποκοινωνικοποίηση. Έτσι, η πλειοψηφία των καθημερινών δραστηριοτήτων των ανθρώπων, που μέχρι χθες γινόταν δια ζώσης, ξαφνικά μπήκε σε μία παύση άγνωστης διάρκειας. Επηρεάστηκαν όλες οι καθημερινές μας συνήθειες, από τις κοινωνικές επαφές των ανθρώπων, μέχρι την εκπαίδευση και την εργασία. Οι άνθρωποι κλειδώθηκαν στα σπίτια τους και μέσα από αυτά προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα παράθυρο στον ψηφιακό κόσμο, εφόσον ο υλικός αποτελούσε απειλή. Το παράθυρο αυτό, το παρείχε στον κόσμο η τεχνολογία και η επιστήμη, όπως άλλωστε και ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος σήκωσε το βάρος της συνέχισης της ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, την ώρα που ο αληθινός κόσμος αντιμετώπιζε την πρώτη φάση της πανδημίας. Το διαδίκτυο και η πληροφορική παρείχαν όλα τα εργαλεία για την υποκατάσταση κάθε φυσικής δραστηριότητας, με μία αντίστοιχη ψηφιακή.
Η αίθουσα διδασκαλίας, ο χώρος εργασίας, η τράπεζα, η δημόσια υπηρεσία, το εμπορικό κατάστημα, η καφετέρια, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική σκηνή, ακόμα και τα κυβερνητικά κτίρια, όλα μεταφέρθηκαν στα σπίτια των ανθρώπων. Μία οθόνη, μία κάμερα, ένα μικρόφωνο και ένα ηχείο έγιναν τα μάτια, τα αυτιά και το σώμα του κάθε ανθρώπου. Ήταν μια πραγματικά πρωτόγνωρη και αγριευτική εμπειρία που θυμίζει έντονα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπου οι άνθρωποι έχουν πλέον μετατραπεί σε ανθρωποειδή που απλώς επιβιώνουν στον φυσικό κόσμο, ενώ στην ουσία ζουν και δραστηριοποιούνται σε έναν άλλο, παράλληλο, ψηφιακό κόσμο, κατά τη γνώμη μου νικημένοι από την ίδια την τεχνολογία.
Και κάπου εδώ τελειώνει η περιγραφή της κατάστασης που ζήσαμε το περασμένο διάστημα και ίσως κληθούμε να βιώσουμε ξανά το επόμενο διάστημα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πέραν όμως της περιγραφής της κατάστασης που έζησε η πλειοψηφία, υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα, αυτή που βίωσε, βιώνει και θα συνεχίσει να βιώνει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο, πολλές φορές ούτε καν στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η ένδεια, η ανέχεια, η πείνα.
Στον καπιταλισμό, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάθε άλλο αγαθό ή υπηρεσία, που εμείς παράγουμε, μετατρέπεται σε εμπόρευμα στα χέρια των κεφαλαιοκρατών, εμπόρευμα το οποίο απαιτεί υψηλό αντίτιμο για την απόκτησή του. Το αντίτιμο αυτό όμως, είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία του λαού και ακατόρθωτο για ένα μέρος του, ειδικά όταν προηγείται η απόκτηση πιο βασικών προϊόντων, όπως η ύδρευση, η τροφή, η ένδυση, η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κάλυψη δηλαδή των βασικών ανθρωπίνων αναγκών. Αυτό δημιουργεί το φαινόμενο του ψηφιακού χάσματος, το οποίο συναντάται παγκοσμίως, σε διαφορετικό βαθμό, από περιοχή σε περιοχή και από οικονομία σε οικονομία. Τα χάσματα και οι ανισότητες όμως είναι βαθιά ριζωμένες στο γονιδίωμα του καπιταλισμού. Και μπορεί το τεχνολογικό χάσμα να γίνεται πιο αισθητό όταν συγκρίνουμε τη Γερμανία με τη Ζάμπια, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν καν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ωστόσο δεν παύει το χάσμα να υπάρχει σε μικρότερη κλίμακα, ακόμη και μέσα στην ίδια κοινωνία, ανάμεσα στους πολίτες διαφορετικών στρωμάτων της. Διότι, μπορεί στις μέρες μας, να θεωρείται αυτονόητη η ύπαρξη σύγχρονου υπολογιστή και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε κάθε λαϊκό σπίτι, δεν είναι όμως εξίσου αυτονόητος ο τρόπος απόκτησής τους, ειδικά όταν κάποιος ζει σε ένα σπίτι που στα χρόνια της λιτότητας και των αλλεπάλληλων καπιταλιστικών κρίσεων, μπορεί να υπάρχει ένας ή και κανένας εργαζόμενος.
Έτσι, το κράτος αποφασίζει ξαφνικά να υποκαταστήσει τη σχολική αίθουσα με διαδραστικές βιντεοκλήσεις πολλών ατόμων. Ο εργοδότης αποφασίζει να υποκαταστήσει το χώρο εργασίας με βιντεοκλήσεις και απομακρυσμένες συνδέσεις με τις πληροφοριακές υποδομές της εταιρείας. Όλα τα παραπάνω όμως απαιτούν αυξημένη υπολογιστική ισχύ και ταχύρρυθμη σύνδεση στο διαδίκτυο, δηλαδή την ύπαρξη ή την αγορά ενός ακριβού υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας και τη συνδρομή σε ένα ακριβό τηλεπικοινωνιακό πακέτο. Την ίδια ώρα, ούτε το κράτος, ούτε οι εργοδότες παρέχουν αυτές τις αναγκαίες υποδομές στο λαό, ούτε τον αποζημιώνουν για τη χρήση που κάνει θέτοντας τες στις υπηρεσίες τους, αν ήδη τις διαθέτει. Το φαινόμενο αυτό γεννά χάσματα και ανισότητες. Μαθητές που χάνουν μαθήματα, εργαζόμενοι που χάνουν μεροκάματα, και γενικά άνθρωποι διαφορετικών ταχυτήτων που απομονώνονται, στερούνται κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης.
Τα υποκατάστατα που έφερε η καραντίνα μαζί της, ήρθαν για να μείνουν, γιατί συμφέρουν τους κεφαλαιοκράτες. Η τηλεργασία είναι ένα πολυχρηστικό εργαλείο στα χέρια τους, που τους απαλλάσσει από τεράστια λειτουργικά κόστη, όπως κτίρια που κατόπιν χρήζουν συντήρησης και καθαρισμού, γραφεία, καρέκλες, γραφική ύλη, μηχανογραφικές υποδομές χρηστών, ηλεκτρικό ρεύμα, υπερωρίες και υπερεργασίες, οδοιπορικά κόστη, εργατικά ατυχήματα, γονικές άδειες και πολλά άλλα. Και πάνω από όλα τους γλιτώνουν από το βραχνά της συνύπαρξης των εργατών στον ίδιο χώρο, της ανταλλαγής απόψεων, της οργάνωσης κινητοποιήσεων, της περιφρούρησης απεργιών και στάσεων εργασίας με τον αποκλεισμό των χώρων εργασίας. Πλέον όλα θα λειτουργούν αδιάλειπτα, ψηφιακά και απομακρυσμένα.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η περίοδος της καραντίνας να αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, που ήδη προ πανδημίας κορωνοϊού, ετοίμαζαν με πυρετώδεις ρυθμούς τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ένα παγκόσμιο επενδυτικό παιχνίδι τρισεκατομμυρίων, το οποίο οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, χέρι-χέρι με τις κυβερνήσεις ετοιμάζονται να παίξουν το επόμενο διάστημα. Η ανάγκη για ακόμη ταχύτερες συνδέσεις στο διαδίκτυο και μάλιστα όχι μόνο για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά για λόγους καθημερινής διαβίωσης, ήταν η καλύτερη προωθητική καμπάνια, που δε θα μπορούσε ποτέ να γεννήσει το μυαλό ενός διαφημιστή. Και όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες μαγειρεύουν τη μοιρασιά από τα κέρδη του πολυπόθητου εμβολίου για τον κορωνοϊό, οι τηλεπικοινωνιακές μοιράζουν την πίτα της αναβάθμισης σε δίκτυα 5G, προσπαθώντας να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα και μεγαλύτερα κομμάτια, κλείνοντας συμφωνίες με κράτη και κυβερνήσεις.
Υ.Γ. Στην κούρσα του 5G φαίνεται να έχει μείνει λίγο πίσω η Ρωσία, η οποία προσπαθεί τώρα να συνάψει συμφωνίες με την Κίνα και να επιταχύνει άμεσα για την κάλυψη του κενού. Παράλληλα, το 5G αποτελεί την αιτία του νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και το λόγο για τον οποίο ο Τραμπ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποκαλεί τον κορωνοϊό «κινέζικο ιό» (“Chinese Virus”) και συντηρεί ανόητες, σκοταδιστικές θεωρίες συνομωσίας περί κατασκευασμένου ιού σε εργαστήρια της Γουχάν και για μετάδοση του ιού μέσω κυμάτων 5G.

Εργαζόμενος σε Carrefour της Βραζιλίας πέθανε και τον σκέπασαν με ομπρέλες για να μη φαίνεται


Με “απολογία” και δεσμεύσεις “αλλαγής πρωτοκόλλων” κατόπιν εορτής αντιδρά η τοπική αλυσίδα της γαλλικής πολυεθνικής Carrefour στη Βραζιλία, μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν εικόνες στο διαδίκτυο, που δείχνουν έναν νεκρό άντρα σκεπασμένο με κουτιά και ομπρέλες σε υποκατάστημα του Ρεσίφε στα βορειανατολικά της χώρας.
Ο άντρας ήταν ο Μόιζις Σάντους, διευθυντής πωλήσεων του καταστήματος, που υπέστη έμφραγμα εν ώρα εργασίας και κατέρρευσε. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν απλά να συρθεί το πτώμα του σε ένα διάδρομο, όπου σκεπάστηκε με χαρτόνια και ομπρέλες, ενώ το κατάστημα παρέμεινε ανοιχτό.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 14 Αυγούστου, έγινε όμως γνωστό μόλις την Τετάρτη, όταν η εικόνα άρχισε να γίνεται βάιραλ στα βραζιλιάνικα ΜΚΔ, με σχόλια όπως: “Ένας εργαζόμενος πέθανε σε σούπερμαρκετ Καρφούρ στο Ρεσίφε, που κάλυψε το πτώμα του για να παραμείνει ανοικτό. Καλώς ήρθατε στη Βραζιλία το 2020”.
Μόνο μετά το κύμα οργής η Carrefour αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τον “ακατάλληλο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θλιβερό και απροσδόκητο θάνατο”, παραδεχόμενη πως ήταν “λάθος που δεν έκλεισε αμέσως το κατάστημα μετά το περιστατικό”.
Παράλληλα, επιχείρησε να ρίξει ουσιαστικά την ευθύνη στις οδηγίες της ομάδας πρώτων βοηθειών που έφτασε στο σημείο να μη μετακινηθεί το πτώμα. Πρόσθεσε επίσης πως “Έχουμε αλλάξει το πρωτόκολλό μας από τότε για σπάνιες περιπτώσεις σαν αυτή, ανάμεσά τους η υποχρέωση να κλείσει το κατάστημα”.
Οργισμένη δηλώνει και η σύζυγος του θύματος, που καταγγέλλει μάλιστα πως ο άντρας της λεγόταν στην πραγματικότητα Μανουέλ Μόιζις Καβαλκάντσι. “Είμαι οργισμένη. Προφανώς οι άνθρωποι δεν αξίζουν τίποτε. Ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για τα λεφτά’, δήλωσε σε τοπικό διαδικτυακό μέσο.
Με πληροφορίες από AFP

Καταγγελία της ΔΑΣ – Attica για πολυήμερη απόκρυψη κρούσματος στο κατάστημα του Συντάγματος


Την απόπειρα της εργοδοσίας να αποκρύψει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της καθαριότητας στο πολυκατάστημα του Συντάγματος, καταγγέλλει η «ΔΑΣ – Attica», σημειώνοντας ότι «Αυτό που ισχυρίστηκε η εργοδοσία είναι πως σύμφωνα με το γιατρό εργασίας της επιχείρησης δεν υπάρχει πρόβλημα».
«Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως είναι επικίνδυνοι!», σημειώνει η “ΔΑΣ – Attica” καλώντας τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος να απαιτήσουν:
• Να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της επιχείρησης!
• Να γίνει τώρα απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος!
• Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα στην υγιεινή και την ασφάλεια!
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Καταγγέλλουμε την απόπειρα απόκρυψης από την εργοδοσία του “ATTICA” στο Σύνταγμα, επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού που διαπιστώθηκε σε εργαζόμενο της καθαριότητας πριν από 10 ημέρες! Η εργοδοσία αντί να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, δηλαδή να ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΔΥ, να γίνει απολύμανση στο κατάστημα και να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, κράτησε κρυφό το γεγονός!
Τα μέλη της ΔΑΣ στα πολυκαταστήματα “ATTICA” μαζί με το κλαδικό μας Σωματείο τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συναντηθήκαμε με τη διεύθυνση του καταστήματος από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε από σπόντα το συγκεκριμένο γεγονός, επισημαίνοντας την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας να κρατήσει το στόμα της κλειστό. Απαιτήσαμε την άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων και να προχωρήσουν άμεσα σε όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν πως, ενώ γνώριζε το γεγονός εξαρχής, δεν θεώρησε αναγκαίο να προβεί σε προληπτικά μέτρα ή να ενημερώσει τους εργαζόμενους και το καταναλωτικό κοινό σε έναν εργασιακό χώρο που συγκεντρώνονται καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι και πελάτες τους καταστήματος! Αυτό που ισχυρίστηκε η εργοδοσία είναι πως σύμφωνα με το γιατρό εργασίας της επιχείρησης δεν υπάρχει πρόβλημα.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι τα συμπεράσματα δικά σας!
Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως είναι επικίνδυνοι! Το ζήτημα της μετάδοσης του κορονοϊού βρίσκεται στους χώρους δουλειάς και στην υποστελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων! Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους!
Έχουμε δικαίωμα να μαθαίνουμε το καθετί που αφορά τη ζωή και την υγεία μας σε συνθήκες πανδημίας. Μέσα στα σπίτια μας έχουμε παιδιά, έχουμε ηλικιωμένους, φίλους και συγγενείς που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως στις ευπαθείς ομάδες λογίζονται και αρκετοί από εμάς.
Και αυτή η περίπτωση επιβεβαιώνει την συνολικότερη προσπάθεια απόκρυψης κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς προκειμένου να προστατέψουν την “ομαλή λειτουργία” και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή που μας κουνάνε το δάχτυλο περί ατομικής ευθύνης σε έναν χώρο με παραπάνω από 1000 εργαζόμενους από όλη την Αττική και μέσα στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορεί να γίνει τεράστιο σημείο διασποράς του ιού, κρατήσανε νεκρική σιγή!
Σοβαρές ευθύνες φέρει η πλειοψηφία του επιχειρησιακού Σωματείου στα πολυκαταστήματα ATTICA όπου για ακόμη μια φορά είναι άφαντη, παίζοντας το πιόνι στα παιχνίδια της εργοδοσίας.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, μετά από την παρέμβαση της “ΔΑΣ ATTICA” και του κλαδικού μας σωματείου, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ενημερώσει τους συναδέλφους προσπαθώντας να εφησυχάσει αντί να αντιμετωπίσει το γεγονός ακόμα και τώρα. Να μην τους αφήσουμε να παίζουν τις ζωές μας.
  • Απαιτούμε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της επιχείρησης!
  • Να γίνει τώρα απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος!
  • Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα στην υγιεινή και την ασφάλεια!».
Πηγή 902.gr

Επιλεκτική ευαισθησία


Όλο το διαδίκτυο είναι γεμάτο με φωτογραφίες ομαδικών τάφων Εβραίων
– κι ας μην ήταν όλοι Εβραίοι – που ξεκληρίστηκαν από τους Ναζί.
Γεμάτο με φωτογραφίες από σκελετωμένα πτώματα
στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Από πρόσωπα που πάνω τους δεν έχει απομείνει τίποτα
εκτός από δύο τεράστια μάτια
που χωράνε όλη την απόγνωση του κόσμου μέσα στο Νταχάου.
Αυτές οι φωτογραφίες βραβεύθηκαν, επιβραβεύθηκαν,
κρίθηκαν πολιτικά ορθές και γεμίζουν μέχρι και σήμερα
την καθημερινότητά μας στον αγώνα ενάντια στο νεοναζισμό.
Όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι,
οι οθόνες σε όλο τον κόσμο γέμισαν με εικόνες νεκρών,
με ανθρώπους που έπεφταν από τα γραφεία τους,
γυρίστηκαν ντοκυμαντέρ για τους νεκρούς ήρωες
πυροσβέστες και αστυνομικούς,
γυρίστηκαν συγκινητικές ταινίες για τις ζωές τους και το τέλος τους,
το διαδίκτυο γέμισε με τα σπαρακτικά τελευταία τηλεφωνήματα
των θυμάτων λίγο πριν σκοτωθούν.
Όλα αυτά βραβεύθηκαν, επιβραβεύθηκαν, κρίθηκαν πολιτικώς ορθά
και γεμίζουν μέχρι και σήμερα την καθημερινότητά μας
στον αγώνα ενάντια στην τυφλή τρομοκρατία
με θύματα αθώους πολίτες.
Σήμερα οι φωτογραφίες νεκρών Παλαιστινίων από τη σφαγή στη Γάζα
ΕΝΟΧΛΟΥΝ! ΦΡΙΚΑΡΟΥΝ! Θεωρούνται ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ!
Υπομονή σύντροφοι με την επιλεκτική ευαισθησία στομάχου.
Μόλις σκοτωθεί και το τελευταίο μωρό στην Παλαιστίνη
θα σταματήσουν οι φωτογραφίες,
το θέμα θα ξεχαστεί κι εσείς θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.
Θα σας μείνουν οι φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα των «καλών νεκρών».
Οι «κακοί νεκροί» θα χαθούν όπως πρέπει
και η πολιτική ορθότητα θα θριαμβεύσει γι’ ακόμη μια φορά.
Η ισορροπία των επιτρεπτών θεαμάτων θα επανέλθει.
----------------------------------------------------------Καρτέσιος


Σφαγείο




Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, την Τρίτη 18 Αυγούστου, παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, συμπλήρωμα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2006. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον χώρο των σφαγείων «Danish Crown» στην πόλη Χόρσενς, μιας εταιρείας γνωστής (και από δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη») για τις κατά καιρούς μαζικές απολύσεις, την εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης από άλλες χώρες και τελευταία για τα πολλά κρούσματα κορονοϊού, που οδήγησαν στο κλείσιμο ενός από τα πολλά εργοστάσιά της στο Ρίνγστεδ, αφού δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργατών.
Το νομοσχέδιο, βασισμένο στη «μεταρρύθμιση για την Κοινωνική Πρόνοια» που ψήφισαν το 2006 οι «φιλελεύθεροι» μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες και τους ακροδεξιούς, προβλέπει ότι για να είναι βιώσιμο το σύστημα, ο συνταξιούχος δεν θα ...πρέπει να ζει περισσότερα από 14,5 χρόνια κατά μέσο όρο μετά τη συνταξιοδότησή του!
* * *
Η πρωθυπουργός, έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη συμφωνία των άλλων κομμάτων της Βουλής, αλλά και της ηγεσίας του εργοδοτικού συνδικαλισμού, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στη ...φιέστα στο σφαγείο, προσπάθησε να παρουσιάσει το «κρέας για ψάρι», ισχυριζόμενη ότι «εκπληρώνει την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, ώστε να έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη όταν πια το σώμα τους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς τους». Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει όμως το εν λόγω νομοθέτημα, είναι να βάζει άλλο ένα καρφί στο «φέρετρο» της Κοινωνικής Ασφάλισης και να εκπληρώνει άλλη μια επιθυμία της μεγαλοεργοδοσίας.
Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που εγκρίθηκε το 2006 και επικαιροποιείται κάθε 5 χρόνια, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνει κλιμακωτά, για να φτάσει το 2070 τα 74,5 χρόνια (!) για όσους γεννήθηκαν μετά τον Ιούλη του 1996. Με άλλα λόγια, ο σημερινός 24άρης θα βγαίνει στη σύνταξη στα 74,5 χρόνια του, μετά από 50 και πλέον χρόνια στην εργασία! Μιλάμε δηλαδή για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης... Στο λεγόμενο «δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη», με το οποίο προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, ο νόμος προβλέπει ότι μετά το 2022, όποιος συμπληρώνει το 61ο έτος της ηλικίας του και εφόσον έχει 41, 42 ή 43 χρόνια υπηρεσίας, θα μπορεί να βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 68 (είναι το σημερινό γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης), 1, 2 ή 3 χρόνια αντίστοιχα.
* * *
Οσο για τη λεγόμενη «λαϊκή σύνταξη», που προβλέπει επίσης το νομοσχέδιο, αυτή ισοδυναμεί με ψίχουλα, 6.500 κορόνες (850 ευρώ) για τον παντρεμένο και 13.550 κορόνες μεικτά για τον ελεύθερο, ποσό που για το κόστος ζωής στη Δανία είναι ανεπαρκέστατο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κατώτατος μισθός είναι στις 18.000 κορόνες. Ο εργαζόμενος καταβάλλει το λιγότερο το 12% του μισθού του για Ασφάλιση (8% απευθείας κρατήσεις του εργαζόμενου και 4% του εργοδότη). Αν από τις εισφορές του συγκεντρωθεί ποσό μεγαλύτερο των 2 εκατομμυρίων κορονών, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από τα προβλεπόμενα όρια, παίρνοντας τη λεγόμενη «λαϊκή σύνταξη» και ένα συμπλήρωμα ανάλογα με τις εισφορές του.
Πρόκειται για εφαρμογή του συστήματος των «τριών πυλώνων», όπου το κράτος εγγυάται μια κατώτερη σύνταξη - επίδομα και το ανταποδοτικό κομμάτι διαμορφώνεται ανάλογα με τις εισφορές, με την ιδιωτική ασφάλιση να αποτελεί τον τρίτο πυλώνα, ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη Δανία. Αντιλαμβάνεται επομένως κανείς ότι η πρωθυπουργός της χώρας δεν θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερο ντεκόρ για να συμβολίσει τη μεταρρύθμισή της. Το ...σφαγείο ήταν σίγουρα το πιο ιδανικό.

Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
ΚΟ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ

Χτυπάει καμπανάκι




Οι «καραμπόλες» με τους μοριακούς αναλυτές, που μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από περιοχή σε περιοχή, για να «βουλώνει τρύπες» η κυβέρνηση στο κρίσιμο ζήτημα των ελέγχων, ανοίγοντας άλλες, όπως και τα 14 κρούσματα σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και μάλιστα στην κλινική που νοσηλεύει ασθενείς Covid, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των καταγγελιών που κάνουν καθημερινά οι υγειονομικοί για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Επιβεβαιώνουν όχι μόνο την ανεπάρκεια και την αποσπασματικότητα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, αλλά και ότι συνολικά το σύστημα «νοσεί» βαριά, ότι η λειτουργία του βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προμηνύοντας μόνο τα χειρότερα, σε περίπτωση που η πανδημία πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο μύθος της «ετοιμότητας» που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις εντεινόμενες προκλήσεις της πανδημίας, όπως ισχυρίζονται τα λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη, χρεοκόπησε από το πρώτο κιόλας κύμα. Τα μέτρα της αυστηρής καραντίνας που επιβλήθηκαν στο λαό, για να μην καταρρεύσει το ήδη ανεπαρκές σύστημα Υγείας, είναι απόδειξη και ομολογία αυτής της χρεοκοπίας.
Σήμερα, χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των νοσοκομείων και κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωρίς να έχει αξιοποιήσει γι' αυτόν το σκοπό το χρόνο που κέρδισε με θυσίες ο λαός, η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο τροπάρι: Εξωραΐζει την πραγματική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, υποβαθμίζει τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα και σκόπιμα καλλιεργεί έναν επικίνδυνο εφησυχασμό, πως «όλα βαίνουν καλώς»!
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων, χρεώνοντάς τα όλα στην ατομική ευθύνη.
Στο διά ταύτα, συνεχίζει και κλιμακώνει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που μας οδήγησε εδώ και στον τομέα της Υγείας: Την πολιτική της υποχρηματοδότησης, των περικοπών και της υποστελέχωσης, της εμπορευματοποίησης και της παράλληλης ενίσχυσης των ιδιωτικών ομίλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επέκταση των ΣΔΙΤ. Και ταυτόχρονα αποθεώνει τις χορηγίες και τις δωρεές, παρουσιάζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία ως «σωτήρα» του ρημαγμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, για να αποκτήσει ισχυρότερο άλλοθι η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του.
Οσο όμως κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και την εκθέτει. Αυτήν την πραγματικότητα περιγράφουν οι μάχιμοι υγειονομικοί, καταγγέλλοντας τις συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι, ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία «απογειώνει» τις ανάγκες.
Τι άλλο δείχνει το «αλαλούμ» που επικρατεί στα νοσοκομεία για τα τεστ στα οποία πρέπει να υποβάλλονται όσοι υγειονομικοί επιστρέφουν από άδεια, αν όχι την αδυναμία του συστήματος να εξασφαλίσει την ομαλή και προπάντων ασφαλή για τους ίδιους και τους ασθενείς επάνοδο στη δουλειά τους, επειδή οι μεγάλες ελλείψεις είναι πιεστικές και κανένας δεν περισσεύει ούτε για μερικές μέρες;
Γιατί, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις και ανακοινώσεις για προσλήψεις σε νοσηλευτές και γιατρούς, η πραγματικότητα βοά για το αντίθετο. Αποδεικνύει πεισματικά ότι κι αυτές που έγιναν είναι σταγόνα στον ωκεανό, έχουν ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους υγειονομικούς από την αφόρητη εντατικοποίηση που τους έχει επιβληθεί, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.
Τι άλλο δείχνει η μόλυνση τόσων γιατρών από τον κορονοϊό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, αν όχι τις ελλείψεις και τα κενά που παραμένουν σε υποδομές και μέτρα ουσιαστικής προστασίας στις δομές Υγείας;
Τι άλλο δείχνουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές, περιγράφοντας την αδυναμία των νοσοκομείων να οργανώσουν ακόμη και κτιριακά τον έλεγχο των ύποπτων περιστατικών, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αποτέλεσμα να «εμφανίζονται φαινόμενα τραγελαφικά, με συγχρωτισμό "ύποπτων" περιστατικών και μη, ασθενείς να συνωστίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων», σύμφωνα με υγειονομικούς από τη Θεσσαλονίκη;
Ολα αυτά, που επιβεβαιώνουν την αντιλαϊκή και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πολιτική της κυβέρνησης, πρέπει να αποτελέσουν «καμπανάκι» συναγερμού, μήνυμα αφύπνισης και μαζικής κινητοποίησης, ώστε μαζί με τους υγειονομικούς, ακόμα πιο αποφασιστικά, να απαιτήσουν: Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, άνοιγμα και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων που έκλεισαν όλες οι κυβερνήσεις, σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον το επιβάλει η εξέλιξη της πανδημίας.

TOP READ