29 Απρ 2016

Περί ιδεολογίας

 Περί ιδεολογίας

Όπως μαρτυρεί κι η ίδια η λέξη δια της ετυμολογίας της, αφορά τον κόσμο των ιδεών. Το ζήτημα είναι κατά πόσο αυτές αντανακλούν πιστά τον πραγματικό κόσμο ή δρουν παραμορφωτικά στην αντίληψή μας. Ένας παρόμοιος προβληματισμός απασχολούσε και τον Πλάτωνα στον περίφημο μύθο του σπηλαίου, με τη διαφορά ότι για αυτόν ο πραγματικός κόσμος είναι που λειτουργεί παραμορφωτικά ως προς τη θέαση των καθαρών ιδεών και της αληθινής τους ουσίας.
Αυτός, απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, είναι κι ο προβληματισμός των Αλτουσεριανών, που διαχωρίζουν την ιδεολογία από την επιστήμη, τα νεανικά έργα του Μαρξ που μυρίζουν Χεγκελιανισμό, από το Κεφάλαιο και την επιστημονική ωριμότητα των τελευταίων έργων του. Αυτό που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι πώς καταφέρνουν ακολούθως να τα συναρτούν όλα με την ιδεολογία (Ιδεολογικοί Μηχανισμοί του Κράτους, εναντίωση με τη θέση για το «επιχειρηματικό πανεπιστήμιο», που το θεωρούν πρωτίστως ιδεολογικό μηχανισμό, κτλ), με ποιον τρόπο θεωρούνται (ή είναι) τα πάντα καρπός αντικειμενικών δομών (στουκτουραλισμός), αλλά και της ταξικής πάλης, δηλ του υποκειμενικού παράγοντα, που επεμβαίνει παντού, φτάνοντας σχεδόν στη βουλησιαρχική άρνηση της επιστήμης (εφόσον έχει ταξικό πρόσημο στον καπιταλισμό). Αλλά δεν έχει και τόση σημασία.
Επειδή δεν έχω την άνεση να φέρω φιλοσοφικά παραδείγματα, θα καταφύγω σε κάποια ευτελή και καθημερινά, για να δείξω πως μια ιδέα μπορεί να καταλήξει ιδεοληψία και να επιδράσει καθοριστικά στον τρόπο πρόσληψης της πραγματικότητας. Ας υποθέσουμε (και πολύ καλά θα κάνουμε) ότι η κε του μπλοκ είναι κολλημένη με τη δεκαετία με τις βάτες και τη μουσική της. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται αυτομάτως πιο δεκτική σε τέτοια ακούσματα, από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ή σε άλλα που της μοιάζουν πολύ, κι ότι είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί κριτικά και να δικαιολογήσει ως καλτ κάποια μουσικά σκουπίδια· ενώ δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα πιο σύγχρονα τραγούδια, βραχνούς προφήτες της ήττας, της αναχώρησης στην άσπιλη φύση, και τραγουδοποιούς, που ακούει μαζικά το σημερινό κίνημα και τους παραδέχεται ως αξιόλογους και μοναδικούς (έτσι θα είναι, αν έτσι νομίζετε).
Όπως λέει και μια σφισσα, κάπου κοντά στο τέλος της ιστορίας, έπεσε στον πλανήτη γη ένας μετεωρίτης και σταμάτησε κάθε εξέλιξη στη μουσική παραγωγή. Ό,τι έγινε και σε γενικότερο επίπεδο δηλ...
Ας υποθέσουμε επίσης (και θα έχουμε πάλι δίκιο) ότι η κε του του μπλοκ είναι κολλημένη με την Μπάρτσα, mes que un club και δε συμμαζεύεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φοράει ασυνείδητα τα (μπλαουγκράνα) μπλε-κόκκινα γυαλιά (κι όλα γύρω σινεμά) κατά τη διάρκεια των αγώνων, στις επίμαχες φάσεις, κι ότι μπορεί αυτό να επηρεάζει άμεσα την κρίση της ή να τις έβλεπε τελείως διαφορετικά, αν συνέβαιναν στην αντίπαλη περιοχή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει βέβαια με όσους φορούν αντι-blaugrana γυαλιά, που είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό, και γενικά με όλους τους οπαδούς που βλέπουν ό,τι τους συμφέρει, ανάλογα με το χρώμα της φανέλας.
Αυτό το μπερδεύουν κάποιοι με την ταξική ανάλυση της βίας, των δίκαιων και άδικων πολέμων, θεωρώντας τη συγκεκριμένη προσέγγιση (που δεν επιχειρεί να χωρέσει την πραγματικότητα σε γενικά, αφηρημένα καλούπια, του αιώνια καλού και του κακού), με τον μακιαβελισμό και το σκοπό που αγιάζει τα μέσα (αντί να βρίσκεται σε διαλεκτική σύνδεση με αυτά).
Το πιο κουραστικό (μακράν) πάντως είναι όταν μπλέκει κανείς με τις δημοφιλείς, καθημερινές συγχύσεις για την ιδεολογία και το (διαλεκτικό) υλισμό. Που για τους περισσότερους πιθανούς συνομιλητές μας είναι έννοιες ασύμβατες, γιατί ή το ένα ή το άλλο θα είσαι. Ή ουτοπικός ιδεαλιστής (στην καλύτερη ιδεολόγος), που έχει μερικούς ακατανόητους λόγους να συμπεριφέρεται διαφορετικά, να μην κάνει ό,τι κι οι υπόλοιποι, να μη βάζει βύσμα στο στρατό, μέσο για δουλειά, να απεργεί κάθε φορά, να χάνει μεροκάματα, κτλ, οπότε τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, σα να έχει κάποια αρρώστια: είναι ιδεολόγος. Ή που θα κομπλάρουν άμα τους εξηγείς ότι είσαι υλιστής, που για αυτούς έχει μία και μόνο έννοια: τον παρτάκια που δε νοιάζεται για τίποτα άλλο παρά για τα πλούτη και τα υλικά αγαθά. Και δε σε είχαν ακριβώς για τέτοιο, αλλά για να το λες...
Θα έρθουν οι κομμουνιστές (που είναι υλιστές) να μας πάρουν τα σπίτια, τις γυναίκες, και ό,τι άλλη υλική περιουσία έχουμε. Που δε μας έχει μείνει και πολλή δηλαδή, άλλο όμως να στην παίρνει το κράτος κανονικά και με το νόμο, κι άλλο ο κομμουνιστής.
Και πού να πούμε και για το διαλεκτικό υλισμό, εφόσον σκοντάψαμε στο σκέτο υλισμό. Φαντάσου δηλαδή να σε πιάσει κι ένας Αλτουσεριανός με τις δικές του ενστάσεις επί του θέματος… Ή να πιάσουμε το ζήτημα του χυδαίου υλισμού, που για εμάς έχει φιλοσοφική έννοια κι ελάχιστη σχέση με υλικά αγαθά.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά στοιχεία
Ακόμα βαρύτερος και από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις αποδεικνύεται ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι από τις νέες ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το νέο Ασφαλιστικό. Οι πραγματικές περικοπές στις συντάξεις και η αφαίμαξη εισοδημάτων μέσω των αυξήσεων στις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ για την τετραετία 2016 - 2019.
Τα αναλυτικά στοιχεία που θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή είναι αποκαλυπτικά και κάνουν σκόνη την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «δίκαιης» και «ταξικά μεροληπτικής υπέρ των αδυνάτων» μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως προκύπτει από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό και κοστολογεί την κάθε διάταξη, οι συνολικές επιβαρύνσεις για συνταξιούχους και εν ενεργεία ασφαλισμένους φτάνουν τα 8,234 δισ. ευρώ μόνο για την επόμενη τετραετία!
Οι απώλειες αυτές, που θα εκφραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα είτε ως περικοπές συντάξεων και άλλων παροχών είτε ως αύξηση των εισφορών, προστίθενται στα ποσά που αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας στη φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων. Είναι επίσης περικοπές που συμπληρώνουν το πετσόκομμα των εισοδημάτων για όλους τους εργαζόμενους, φέρνοντας «ίσα βάρκα, ίσα νερά» μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να υπηρετηθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Οι απώλειες απ' τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δεν μαρτυρούν μόνο τα μεγάλα βάρη που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά ταυτόχρονα καταρρίπτουν τους μύθους της κυβέρνησης ότι με το νόμο που κατέθεσε προστατεύει δήθεν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, και μάλιστα τους πιο αδύναμους.
Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Το σχέδιο νόμου δεν αφήνει κανέναν αλώβητο. Χτυπάει αλύπητα τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. Ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους η επίθεση παίρνει χαρακτηριστικά εξανδραποδισμού τους. Αυτό ακριβώς σηματοδοτούν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση των κατώτερων ορίων σε κύριες και επικουρικές, οι χειρότερες προϋποθέσεις που μπαίνουν για τις συντάξεις θανάτου, όπως και για τις αναπηρικές.
Το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση παρουσίαζε σχεδόν ως επιτυχία το γεγονός ότι, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα ήταν 1% του ΑΕΠ για το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) για τη διετία 2017 - 2018.
Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι αυτό θα γίνει όχι μέσω μεγάλων περικοπών, αλλά μέσω «ισοδύναμων» μέτρων. Μέχρι πρόσφατα διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων (λες κι αυτά είναι λίγα...) και καλούσε τους «θεσμούς» να σεβαστούν τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
Κι όμως, μόνο για το Ασφαλιστικό, το «κοστούμι» που έκοψε τελικά η κυβέρνηση για το ίδιο χρονικό διάστημα (2016 - 2018), όπως αποτιμάται από την έκθεση που συνοδεύει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ανέρχεται στα 5,280 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε μέτρα σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Η απάντηση πρέπει να είναι αποφασιστική και ακαριαία. Με την κινητοποίηση όλων, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που βάζουν οι αργίες του Πάσχα στην οργάνωση του αγώνα. Η 48ωρη γενική απεργία και νωρίτερα ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς να αποτελέσουν ορόσημο στην πάλη των εργαζομένων και του λαού.

«Αγνωστοι» οι δράστες του χρυσαυγίτικου ρατσιστικού πογκρόμ;

«Αγνωστοι» οι δράστες του χρυσαυγίτικου ρατσιστικού πογκρόμ;
Ερωτήματα προκαλεί η... τύχη της μηνυτήριας αναφοράς για το ρατσιστικό πογκρόμ του Μάη του 2011 που εξαπέλυσε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με όσα «είδαν» τη δημοσιότητα, ο εισαγγελέας αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και - κατά το κομμάτι που κρίθηκε ότι τελέστηκαν εγκληματικές πράξεις - τη θέση της στο αρχείο «αγνώστων δραστών». Να σημειωθεί ότι μετά τις 12 Μάη, τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, σωματικών βλαβών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κ.λπ., θα έχουν παραγραφεί. Μάλιστα, η πράξη της αρχειοθέτησης έχει σταλεί προς έγκριση στον Εισαγγελέα Εφετών, που είναι και ο αρμόδιος για την οριστική απόφαση.
Στις 14/4, υπενθυμίζουμε, είχε κατατεθεί υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σχετικά με τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια του ρατσιστικού πογκρόμ από χρυσαυγίτες, μετά τη δολοφονία του Μ. Καντάρη. Σε βίντεο έχουν καταγραφεί στη συγκεκριμένη διαδήλωση οι χρυσαυγίτες να συμμετέχουν συγκροτημένα, με κράνη, ρόπαλα και αλυσίδες, σπάζοντας και δέρνοντας όποιον σκουρόχρωμο έβρισκαν. Σε σχετικό βίντεο, μάλιστα, διακρίνεται να ηγείται της «διαδήλωσης» ο Ηλ. Κασιδιάρης. Επίσης, έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας καταστήματος στην οδό Αθηνάς ο άγριος ξυλοδαρμός αλλοδαπού από μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν ταυτοποιήθηκε κανένας δράστης, αφού είναι γνωστή η φωτογραφία (σ.σ. η μία από τις πολλές) που κυκλοφόρησε ευρέως στα ΜΜΕ από τις εν λόγω εγκληματικές πράξεις και δείχνει ομάδα ατόμων που κυνηγάει έναν αλλοδαπό, με τον έναν εκ των δραστών να κρατάει μαχαίρι ή κατσαβίδι και το πρόσωπό του να φαίνεται ευδιάκριτα...
Σημειωτέον, στη μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο (και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών), το Μάη του 2014, περιέχονται πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, φωτογραφίες, βίντεο, ακόμα και δημοσιεύματα με ονόματα δραστών και θυμάτων που τέθηκαν υπόψιν του αρμόδιου εισαγγελέα για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας. Το υλικό συσχετίστηκε επίσης ως αποδεικτικό στοιχείο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Τον Ιούνη του 2015 κατατέθηκαν και συμπληρωματικά στοιχεία...

Ιστορίες από την αντιχουντική πάλη: «Δεν προσκυνάμε ρε»!

Ιστορίες από την αντιχουντική πάλη: «Δεν προσκυνάμε ρε»!
Αγραφες ιστορίες, αφανείς αγωνιστές. Ενα άγνωστο επεισόδιο που έλαβε χώρα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων στον Ωρωπό, τον Αύγουστο του 1968



Οι φυλακές του Ωρωπού
Οι φυλακές του Ωρωπού
Αρχές Αυγούστου 1968. Μέρες δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η χούντα αποφασίζει να μεταφέρει τους νεαρής ηλικίας πολιτικούς κρατουμένους, από το Λακκί της Λέρου στο νέο στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων, στον Ωρωπό. Δεκάδες κρατούμενοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι κομμουνιστές, μεταφέρονται βίαια. Ηταν οι μέρες που η ΚΝΕ ετοίμαζε την ιδρυτική της διακήρυξη και οι περισσότεροι είχαν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία συμμετοχής τους! Η χούντα νόμισε πως είχε την απάντησή της.
Μας μετέφεραν όπως όπως νύχτα και το πρωί πιάνουμε το λιμάνι Ωρωπού. Κατεβάζουμε τα ατομικά μας πράγματα αλλά και τον εξοπλισμό του στρατοπέδου, όπως κρεβάτια, στρώματα, σκεύη... γύρω ο κόσμος κοίταζε αποσβολωμένος. Το νέο μεταδόθηκε γρήγορα και πολλοί συγγενείς από την Αθήνα έσπευσαν...
Το σχέδιο της χούντας στον Ωρωπό
Στις λίγες μέρες που μείναμε κρατούμενοι στον Ωρωπό, άπειρα μικρά και μεγάλα γεγονότα έλαβαν χώρα. Γεγονότα που έμειναν άγραφα και τα γνωρίζουν ελάχιστοι.
Εκείνες τις λίγες μέρες δόθηκε στο στρατόπεδο του Ωρωπού, μέσα από τα γεγονότα, μια σπουδαία ιδεολογικοπολιτική μάχη με το φασισμό. Και το δίδαγμα αυτών των ημερών ήταν ένα: Οταν είσαι αποφασισμένος να υποστείς όσες θυσίες χρειαστεί για τις ιδέες και τα ιδανικά σου, τότε είσαι μόνο νικητής.
Κεντρικό γεγονός που αφορά το παραπάνω συμπέρασμα είναι το παρακάτω:
Από τις πρώτες μέρες στον Ωρωπό, η διοίκηση μας έκανε γνωστό ότι εδώ δεν είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι αλλά «πειθαρχικώς διαβιούντες νέοι, υπό αναμόρφωσιν». Αναμορφωτήριο νέων, κομμουνιστών και αριστερών αγωνιστών, δηλαδή!
Η χούντα είχε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: Να μας σπάσει.
Αρχισαν αμέσως οι πιέσεις και η βίαιη συμπεριφορά. Πώς να βάλουμε τα κρεβάτια, να βάλουμε ταμπελίτσες, να φέρουμε καρτέλες με το όνομα, να είμαστε ευπρεπείς(!), να πειθαρχούμε στη διοίκηση σε ό,τι λέει, να μη φωνάζουμε, να μη μιλάμε, να μην τραγουδάμε...
Μας ανακοίνωσαν κανονισμό αναμόρφωσης! «Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση» και: Θα ξυπνάμε σαν στρατιώτες, θα καθαριζόμαστε, θα παρατασσόμεθα, θα αναφερόμαστε, θα απολογούμαστε, θα τιμωρούμαστε, θα προσκυνούμε, θα αλλάξουμε, θα αποκηρύξουμε «μετά βδελυγμίας και αποτροπιασμού το κομμουνιστικόν κόμμα και τας παραφυάδας αυτού» και θα γίνουμε «από κομμουνιστές... Ελληνες»!
Πλήρης και κάθετη άρνηση από όλους τους κρατούμενους! Ούτε συζήτηση ότι θα μπούμε σε καθεστώς χουντικού αναμορφωτηρίου. Είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι, παράνομα συλληφθέντες για τις ιδέες μας και δεν δεχόμαστε κανέναν όρο, κανέναν κανονισμό, καμία αναμόρφωση από ένα καθεστώς που κατέλυσε και κατάργησε κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.
Κάθε μέρα οι πιέσεις και οι απειλές πλήθαιναν. Εμπαιναν οι αξιωματικοί μέσα στους θαλάμους, οποιαδήποτε ώρα, με συνοδεία οπλισμένων φρουρών και απαιτούσαν, απειλούσαν, έθεταν όρους και κανόνες, που βέβαια έβλεπαν ότι έμεναν γράμμα κενό. Κάθε μέρα, μας έβγαζαν στο προαύλιο, καταμέτρηση, λόγοι, απειλές και συνεχώς τα ίδια και τα ίδια με την ελπίδα ότι θα λυγίσουμε.
Τους αγνοούμε, τους ανταπαντάμε, τους ξεσκεπάζουμε. Καμία υποταγή!
Οι πιέσεις αυξάνονται. Δεν περίμεναν νέα παιδιά να έχουν τόσο ισχυρή αντίσταση!
Αρχίζουν και καλούν έναν έναν τους υποτιθέμενους «επικεφαλής καθοδηγητές» και τους ζητάνε να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις της διοίκησης και να... πειθαρχήσουν τους άλλους! Πλήρης άρνηση! Αμέσως κλείσιμο στο κρατητήριο, ένα χώρο κάτω από σκάλα 3 - 4 τ.μ.! Συνέχιζαν να καλούν και να τους κλείνουν. Οι τελευταίοι πήραν και τις κουβέρτες μαζί τους! Δεν χωρούσαν ούτε όρθιοι στο κρατητήριο. Πλήρες αδιέξοδο για τη διοίκηση, δεν έβρισκε ούτε χαραμάδα υποχώρησης. Τώρα, ακόμη και να ήθελε να υποχωρήσει, μετά την αποτυχία της, δεν μπορούσε πια.
Στο μεταξύ, οι άλλοι, έξω από το κρατητήριο, είχαμε οργανώσει κανονικά τον αγώνα μας και παράλληλα σχηματίσαμε μια χορωδία και τραγουδάμε κάθε που μας έπαιρνε, συνήθως απόγευμα - βράδυ, αντάρτικα, Θεοδωράκη, Λεοντή, Λοΐζο, κ.ά. Στα κάγκελα του δρόμου άρχισε να έρχεται κόσμος από όλη την Αθήνα. Πανικός στη διοίκηση, η οποία ειδοποίησε τη χούντα ότι τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα με το σχέδιό της να φέρει στην Αττική αυτούς τους κομμουνιστές. Η απάντηση της χούντας ήταν: Πιο σκληρή πίεση, μέχρι να λυγίσουν!
Μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες μας και τις επικίνδυνες καταστάσεις που διαγράφονταν, η διοίκηση για να ηρεμήσει τα πράγματα, πριν ξαναεπιτεθεί, απελευθέρωσε όσους ήταν στο κρατητήριο. Απαίτησε όμως να... «γίνουμε λογικοί»! Πλήρης άρνηση και πάλι από εμάς! Κανένας συμβιβασμός!
Νέες πιέσεις, νέα επεισόδια, τα πράγματα εκτραχύνονται. Δεν πήγαινε άλλο, η χούντα άρχισε να βλέπει ότι πήγε για μαλλί με το αναμορφωτήριό της και βγαίνει κουρεμένη, με ακόμη πιο αποφασισμένους νέους κομμουνιστές και αριστερούς αγωνιστές εναντίον της. Ενωμένοι όλοι απέναντί της!
«Πυροβόλησε ρε, τι μας κοιτάς;»
Η διοίκηση, με διαταγή της χούντας, αποφάσισε να παίξει το τελευταίο χαρτί της. Ενα εκβιαστικό δίλημμα, με όχημα το φόβο.
Η φρουρά μάς έβγαλε έξω στο προαύλιο. Μας παρέταξε σε τρεις σειρές. Απέναντί μας, σε δύο σειρές, η φρουρά.
Ο αξιωματικός φωνάζει ότι τώρα «δεν θα παίξουμε», τέρμα οι «χάρες»!
-- Οσοι από εσάς είστε αποφασισμένοι να δεχτείτε τον κανονισμό και να αποφύγετε όσα, δυστυχώς, θα ακολουθήσουν για τους αμετανόητους, να κάνετε ένα βήμα μπροστά.
-- Δεν δεχόμαστε, λέει κάποιος.
Αρχίζουν κάποιες αντεγκλήσεις προς τους φρουρούς.
-- Εδώ ο καθένας μιλάει μόνο για τον εαυτό του, λέει ο αξιωματικός. Εμπρός, όποιος θέλει να γλιτώσει, να κάνει ένα βήμα μπρος.
Σιωπή η απάντηση. Κανένας δεν κάνει ούτε βήμα ούτε κίνηση. Αντίθετα, λες και συνεννοηθήκαμε, όπως ήμαστε, ορθώνουμε το κορμί μας με τα στήθη προς τα έξω! Σιωπή και αγωνία. Απόφαση για όλα!
Ξανά ο αξιωματικός αγριεμένα:
-- Φρουρά, εφ' όπλου λόγχη. Ξαναλέω, τελευταία προειδοποίηση, όσοι θέλετε να γλιτώσετε, να κάνετε ένα βήμα μπροστά!
Πάλι σιωπή η απάντηση.
-- Φρουρά, οπλίσατε! Τώρα τι θα κάνετε;
Απόλυτη σιωπή. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλη η ζωή περνάει από μπροστά μας. Φρουρά και κρατούμενοι απέναντι απέναντι περιμένοντας το επόμενο παράγγελμα του αξιωματικού. Τα δευτερόλεπτα κυλάνε σε ακραία σιωπή και αγωνία.
Ξαφνικά, ένας μικρότερος κρατούμενος φωνάζει δυνατά σηκώνοντας και το χέρι σε γροθιά:
-- Δεν προσκυνάμε ρε, πυροβολήστε! Πυροβόλησε ρε, τι μας κοιτάς; Και δείχνει έναν χωροφύλακα που έδειξε πανικοβλημένος.
Αυτό ήταν! Ολοι τότε «λυθήκαμε». Δεν τους φοβόμαστε πλέον, ας πυροβολήσουν. Τους κοιτάζαμε πιο ίσια και πιο θαρραλέα στα μάτια. Η ένταση στο κατακόρυφο αλλά εμείς αλύγιστοι, βλέπαμε τη φρουρά σαν με λύπηση, να χάνει το μπόι της εξουσίας της μπροστά μας.
Δεν άντεξαν τη στάση μας. Δεν τόλμησε ο αξιωματικός να πει «σκοπεύσατε, πυρ». Υποσχέθηκε όμως να μας... εκτελέσει την «άλλη φορά» και, κάνοντας προσεκτικά πίσω, αποτράβηξε τη φρουρά, σαν να φοβόταν μην ορμήσουμε.
Από εκεί και πέρα η στάση μας είχε προδιαγραφεί: Νικητές με όποιο κόστος!
Ο διοικητής του στρατοπέδου, ένας καραβανάς με μικρό ανάστημα για τη δουλειά που ανέλαβε, τηλεγραφεί στη χούντα: «Αυτοί οι κομμουνισταί είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, πρέπει να φύγουν από εδώ, είναι επικίνδυνοι για όλη την περιοχή»!
Ηττήθηκαν και πάλι
Η χούντα νόμισε ότι ήμασταν «εύπλαστοι νέοι», τους οποίους με διάφορους τρόπους και μακριά από τους «καθοδηγητές, παλιούς κομμουνιστές» θα μας «σπάσει» και θα μας κάνει όργανά της. Φυσικά, δεν υπολόγισε ότι εμείς ήδη ήμασταν προσωπικότητες με θέληση και απόφαση αντίστασης μέχρι τέλους.
Στα πολλά μέσα που χρησιμοποίησε για να σπάσει το ηθικό μας, νομίζοντας ότι μας δελεάζει με την «ελεύθερη ζωή», η οποία δήθεν θα... «νικήσει» την «κομμουνιστική μας πλάνη»(!) ήταν και η εξής ενέργεια: Να μας επιτρέψει το μπάνιο στη θάλασσα, πιστεύοντας ότι επειδή θα βρεθούμε έστω και για λίγο με τον έξω κόσμο και μάλιστα σε στιγμές που νέοι και νέες περνούσαν στη θάλασσα στιγμές ανεμελιάς, με «χαρούμενες φωνές και παιχνίδια», θα μας έκανε ευάλωτους. Υπολόγισαν λάθος. Με τη διαπίστωση της ενέργειας, ούτε ένας κρατούμενος δεν δελεάστηκε, δεν έκανε πίσω. Λύσσαξαν αλλά πήραν την απάντηση που τους άξιζε. Ηττήθηκαν και πάλι!
Σε λίγες μέρες, πριν βγει ο Αύγουστος, μας πήραν από τον Ωρωπό! Ξανά στη Γυάρο. Το ταξίδι με το οχηματαγωγό το βγάλαμε 7 ώρες με τραγούδια αντάρτικα, μαχητικά, αγωνιστικά. Κανένας δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα. Οι ναύτες και η φρουρά κοίταζαν αμήχανα, μέσα σε ένα πλοίο που... «καταλήφθηκε» από... κομμουνιστές!!! 7 ώρες τραγούδι, 7 ώρες νίκης των δεσμωτών στους δεσμοφύλακες και τη χούντα! Μικρή νίκη, αλλά νίκη!
Αυτή ήταν μια μικρή και άγραφη ιστορία από τον Ωρωπό. Από το αφήγημα και τη μικρή περίοδο στο στρατόπεδο, λείπουν άπειρες ατομικές και συλλογικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν και δεν γράφτηκαν ποτέ. Κάθε μέρα ήταν και ένας αγώνας αντίστασης.
Μετά τραβήξαμε, ως πολιτικοί κρατούμενοι και όχι ως νέοι «υπό εθνική - ηθική αναδιαπαιδαγώγηση», το γνωστό δρόμο μας. Ξανά Γυάρος, ξανά Λέρος, μέχρι να πετύχει ο λαός τη διάλυση των στρατοπέδων.
Φυσικά, τίποτα δεν είχε τελειώσει για εμάς. Ο αγώνας συνεχίστηκε όπου βρεθήκαμε, όπου σταθήκαμε μέχρι την ανατροπή της χούντας.

Τουρκική προκλητικότητα σε βάθος χρόνου και με «καπέλο» ΝΑΤΟ

Τουρκική προκλητικότητα σε βάθος χρόνου και με «καπέλο» ΝΑΤΟ
Μπαράζ παραβιάσεων, παραβάσεων και υπερπτήσεων για 2η συνεχόμενη μέρα στο Αιγαίο, ενώ ακολουθεί από βδομάδα και νέα διακλαδική άσκηση



Με την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ προχωρά το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα
Με την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ προχωρά το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα
Οξύνει ακόμα παραπέρα την προκλητικότητά της στο Αιγαίο η Αγκυρα, δείχνοντας ότι διανύουμε περίοδο σχεδιασμένης τέτοιας κλιμάκωσης, με τις... ευλογίες μάλιστα των ΝΑΤΟικών που κάλεσε εδώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς διαχείριση τάχα του Προσφυγικού.
Προκλητικότητα και κλιμάκωση που δεν είναι άσχετες με τις εξελίξεις στο ευρύτερο τόξο αντιθέσεων και συγκρούσεων που αγκαλιάζει τη γείτονα, από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο (μεταξύ άλλων με τη Ρωσία, τους Κούρδους, τους λεγόμενους «τζιχαντιστές» κ.ο.κ.). Ενα επικίνδυνο «παζλ», που φυσικά ακουμπά και την Ελλάδα, με την τουρκική αστική τάξη μάλιστα να επιδιώκει να υπερασπιστεί τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή, με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο για τα συμφέροντά της...
Σε αυτό το φόντο, στο πλαίσιο της άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR) που έκαναν στο διήμερο 27 - 28/4 οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών, Σκύρου, Αγ. Ευστρατίου και Ψαρών προχώρησαν και χτες σε μπαράζ παραβιάσεων. Συγκεκριμένα, 9 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, 2 εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Επίσης, λέγεται ότι στις Οινούσσες σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησαν ελληνικό αλιευτικό, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν πολύ κοντά με την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΗΤΤΗΤΟΣ».
Και έπεται συνέχεια...
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. BD-21/16 ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στο διάστημα 3 - 6 Μάη θα διεξαχθεί η διακλαδική άσκηση SAR με την επωνυμία DENIZ ASLANI-2016 (Θαλάσσιος Λέων).
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η άσκηση θα διεξαχθεί στον «διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου» και «εντός της τουρκικής περιοχής SAR», όπως φυσικά η Αγκυρα την ορίζει, επαναφέροντας τη θέση της πως σε ό,τι αφορά το συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, της ανήκει το μισό Αιγαίο, από τον 25ο μεσημβρινό - που διχοτομεί το πέλαγος - και προς τα ανατολικά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, τα όρια του ελληνικού τομέα Ερευνας και Διάσωσης συμπίπτουν με τα όρια του FIR Αθηνών, καλύπτουν δηλαδή όλο το Αιγαίο, οπότε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πειραιά είναι το μόνο αρμόδιο να συντονίσει εκεί τέτοιες επιχειρήσεις.
Επίσης, ενώ το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για διεθνή εναέριο χώρο, τα όρια των περιοχών της άσκησης όπως τα έχει καθορίσει, σε πολλά σημεία εισχωρούν και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων που δικαιούνται τα ελληνικά νησιά, επαναφέροντας στην πράξη τη θέση της Αγκυρας για ελληνικό εναέριο χώρο όχι μεγαλύτερο των 6 ν.μ.
Σε «ετοιμότητα»
Από ελληνικής πλευράς τα αρμόδια κέντρα δηλώνουν σε «ετοιμότητα» να απαντήσουν στην όποια πρόκληση, εξ ου και στην πράξη, όποτε χρειάστηκε, σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά για αναχαιτίσεις, ενώ στις περιοχές έντασης είναι ανεπτυγμένες μονάδες του Στόλου.
Ούτε είναι τυχαίο το ότι η στρατιωτική ηγεσία, με επίσημη δικαιολογία την... ανταλλαγή πασχαλινών ευχών με το προσωπικό, βρέθηκε στη συνοριογραμμή. Ενδεικτικά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ την Τετάρτη επισκέφτηκε την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Σύρου, την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου Κρήτης, το Αεροπορικό Απόσπασμα και το Τάγμα Εθνοφυλακής Καρπάθου, το φυλάκιο Στρογγύλης, την έδρα της Διοικήσεως Αμύνης Μεγίστης και την πυραυλάκατο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», το φυλάκιο Ρω, το 549 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Σύμη, το φυλάκιο Καλόλιμνου.
Αντίστοιχες επισκέψεις πραγματοποίησαν την ίδια μέρα ο αρχηγός ΓΕΝ με τον αρχηγό Στόλου, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε σχηματισμούς στον Εβρο, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων με σενάρια όπως «αντιμετώπιση Αεροκίνητων Δυνάμεων στο Βόρειο Εβρο», «Διαδικασίες αεράμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης» σε συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία, κ.ά.

ΗΠΑ Στα «μαλακά» πρώην πρόεδρος της Βουλής για βιασμούς εφήβων

ΗΠΑ
Στα «μαλακά» πρώην πρόεδρος της Βουλής για βιασμούς εφήβων


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Σε μόλις 15 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 250.000 δολαρίων για τους βιασμούς και τις προ περίπου 40 χρόνων σεξουαλικές κακοποιήσεις πολλών εφήβων αθλητών ηλικίας από 14 έως 17 ετών καταδικάστηκε χτες ο 74χρονος Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Ντένις Χάστερτ, που θεωρείται από τους Αμερικανούς πολιτικούς και ισχυρότερους λομπίστες στο Καπιτώλιο.
Η ήπια καταδίκη του Χάστερτ, δεδομένων των σοβαρών κατηγοριών στις οποίες βρέθηκε ένοχος, αφορούν το διάστημα που ήταν καθηγητής Ιστορίας και προπονητής πάλης σε αμερικανικά γυμνάσια στο Γιόρκβιλ του Ιλινόις (κοντά στο Σικάγο), από το 1965 έως το 1981. Παρά τις προσπάθειες κάποιων εκ των θυμάτων ή των συγγενών τους να τον σύρουν στα δικαστήρια για τα δεινά που προκάλεσε σε δεκάδες εφήβους, ο Χάστερτ βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες μόνο όταν πράκτορες του FBI άρχισαν να ερευνούν την υπόθεσή του, εξαιτίας της ξαφνικής ανάληψης τεράστιων ποσών από τραπεζικούς του λογαριασμούς, για να αποζημιώσει, όπως φάνηκε στη συνέχεια εξωδικαστικά, ένα από τα θύματά του. Ο Χάστερτ, τελικά, αναγκάστηκε να παραδεχτεί τον περασμένο Οκτώβρη ότι απέσυρε μεγάλα χρηματικά ποσά σε μικρές δόσεις για να αποφύγει τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών, προκειμένου να αποζημιώσει με περίπου 3.500.000 δολάρια ένα από τα θύματά του, ανακαλώντας πρότερους ισχυρισμούς ότι τάχα είχε πέσει θύμα «εκβιασμού».
Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τόμας Ντούρκιν απέδωσε στον Χάστερτ το χαρακτηρισμό του «σεξουαλικού κακοποιού κατά συρροή», όταν ανακοίνωσε την ποινή κάθειρξης, που θεωρείται μεγαλύτερη από αυτήν που πρότειναν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρχικά (που δεν ξεπερνούσαν τους έξι μήνες). Σημείωσε ότι η ποινή κάθειρξης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ο καταδικασθείς δεν ήταν τόσο μεγάλος σε ηλικία και σε τέτοια άσχημη κατάσταση υγείας, τονίζοντας: «Κάποιες συμπεριφορές είναι ασυγχώρητες, όσο παλιές και να είναι. Η κακοποίηση έγινε πριν από 40 χρόνια, αλλά η ζημιά συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας».
Ο Χάστερτ, κατά την εμφάνισή του στο δικαστήριο, παρουσιάστηκε στηριζόμενος σε περιπατητήρα («πι») και ζήτησε υποκριτικά «συγγνώμη» για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων αγοριών όταν ήταν δάσκαλος και προπονητής σε σχολεία του Γιόρκβιλ.
Ενδεικτικό της «τυφλής» δικαιοσύνης στις ΗΠΑ είναι, ανάμεσα στα άλλα, το γεγονός ότι ο Χάστερτ ήταν ελεύθερος με εγγύηση πριν την καταδίκη του και ότι θα μπει σε ομοσπονδιακή φυλακή... όταν αδειάσει θέση, προκειμένου να έχει την προσήκουσα ιατρική περίθαλψη, έπειτα από μια σοβαρή μόλυνση του αίματος που αντιμετωπίζει από πέρσι...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνέχιση των βομβαρδισμών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχιση των βομβαρδισμών
Συνεχίζονται οι επιθέσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) κατά των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Από το προχτεσινό χτύπημα στη Γελενόφκα, στα νότια της πρωτεύουσας του Ντόνετσκ, όπου σκοτώθηκε μια έγκυος γυναίκα και μια 15χρονή και 2 ακόμη πολίτες, ανακοινώθηκε επίσης ότι από τους 8 τραυματίες οι τρεις βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Χτες, από τους πολιτοφύλακες καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκαν 28 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, με πάνω από 213 οβίδες διαφόρων διαμετρημάτων αλλά και χρήση χειροβομβίδων και ατομικών όπλων. Χτυπήθηκαν πολλές πόλεις, το Ζαΐτσεβο, το Σπαρτάκ, η Σαχάνκα, η Γιασινοβάταγια, το Ντοκουχάγιεφσκ, το ορυχείο Γκαγκάριν και το προάστιο Πετρόφσκι κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, καταγγέλλεται νέα συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού (άρματα μάχης, συστοιχίες πυροβολικού) του ουκρανικού στρατού, πολύ κοντά στη λεγόμενη γραμμή αντιπαράθεσης, κάτι που καταρρίπτει τις υποκριτικές δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι δήθεν επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.
Επίσης, πυρά από τις θέσεις του ουκρανικού στρατού δέχτηκε χτες τα ξημερώματα το χωριό Λοζοβόγιε στην περιοχή της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη σύσκεψη ασιατικών χωρών στο Πεκίνο, σημείωσε ότι αποτελεί «μια ζωντανή απόδειξη κοντόφθαλμης πολιτικής» (φωτογραφίζοντας τη στάση των ...δυτικών εταίρων της Ρωσίας). Βεβαίως, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Ουκρανία μετά τη στήριξη της αντιπολίτευσης από τους ιμπεριαλιστές και την ανατροπή πριν δύο χρόνια της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, επιβεβαιώνει ότι ο λαός βρέθηκε να πληρώνει με το αίμα του μια ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

TOP READ