«Αμφισβητούμενα ύδατα» είναι η περιοχή νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που δέσμευσε η τουρκική Navtex. Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας.
Παρόμοιο ποντιοπιλατισμό επέδειξε και ο γερμανός ΥΠΕΞ που, ευρισκόμενος στην Αθήνα, ψέλλισε κάτι περί «τήρησης του διεθνούς δικαίου» και «ανάγκης διαλόγου», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την στρατηγική σημασία της Τουρκίας.
Για άλλη μια φορά, εκθέτονται ανεπανόρθωτα όλοι όσοι έχουν αναγάγει τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε «εγγυητές» της ασφάλειας της Ελλάδας και της ειρήνης στην περιοχή. Για άλλη μια φορά γίνεται ολοφάνερη η πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής που θέλει τη χώρα ενταγμένη στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.
Θυμίζουμε ότι αυτοί που σήμερα αποκαλούν «αμφισβητούμενα ύδατα» την περιοχή νότια του Καστελόριζου είναι οι ίδιοι «σύμμαχοι» που, πριν 46 χρόνια, στήριξαν το πραξικόπημα στην Κύπρο οδηγώντας στην εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού.  Είναι οι ίδιοι «στρατηγικοί εταίροι» που, μετά τα γεγονότα των Ιμίων το 1996, έχουν «γκριζάρει» το Αιγαίο δίνοντας πάτημα στην τουρκική άρχουσα τάξη να αμφισβητεί, σε μόνιμη βάση, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το ίδιο «γκριζάρισμα» επιχειρούν και σήμερα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά της Κρήτης. Άλλωστε, είναι η διατήρηση της «συνοχής» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά μπλοκ που δίνει τον τόνο των επικίνδυνων «διευθετήσεων» οι οποίες δρομολογούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν αποτέλεσαν, ούτε είναι ποτέ δυνατό να αποτελέσουν, μέρος της λύσης στα ελληνοτουρκικά θέματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των λαών. Διότι αυτοί και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί τους είναι το ίδιο το πρόβλημα. Είναι οι ίδιοι που, στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών τους με άλλες ισχυρές δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα), υποθάλπουν και ενισχύουν την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την στρατηγική προσήλωση της εγχώριας αστικής τάξης και των κομμάτων της (της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου παλαιότερα, των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ στα χρόνια της μεταπολίτευσης) στις ευρωνατοικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Να τους χαίρονται, λοιπόν, τους «συμμάχους» τους η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τα αστικά κόμματα.
Οι εξελίξεις, όμως, έρχονται να πιστοποιήσουν πως για το λαό υπάρχει ένας και μόνο δρόμος: Αυτός της αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε συνδυασμό με το δυνάμωμα της πάλης για να κατακτήσει ο ίδιος την εξουσία.
____________________________________________________________________________
Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.