23 Μαρ 2020

Όταν διαλέγετε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, προσέξτε: σας ακούν και οι «μελλοθάνατοι»

 


Για να μη τα πολυλογούμε, και με το συμπάθιο δηλαδή, είστε από παλιά φασίστες ή τώρα θα καταντήσετε έτσι όπως το πάτε… 

 1.«Οι επί γης θεοί»

Στη Βρετανία, αποφασίζουν ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν. Σκέφτονται μάλιστα να θέσουν ένα «ηλικιακό όριο πάνω από το οποίο δεν θα γίνονται θεραπείες». «Ακόμα και ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε αναπνευστήρα, θα απομακρύνονται για να μπουν στη θέση τους άλλοι που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης». (1).

Στην Ισπανία κάνουν επιλογή ασθενών και κρατάνε μόνο όσους έχουν προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο των δύο χρόνων (Τσιόδρας 21/3). (2)

Κι ο Έλληνας χειρούργος, κ. Γιώργος Γιούργος, που εργάζεται στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο και μίλησε στο ΣΚΑΪ για την Ιταλία: «Έρχονται οι αναισθησιολόγοι που έχουν την τελευταία λέξη στο αν θα μπει κάποιος σε μια εντατική και αποφασίζουν «αυτός μπορεί και αυτός δεν μπορεί»… «Αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν ασθενή υπερήλικα με βεβαρυμμένο ιστορικό και έναν ασθενή πιο νέο, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ασθενείς γύρω στα 60-65. Δεν μιλάμε για τους ασθενείς 85-90. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε». (3)


2.«Πολύ θα θέλαμε να τους προστατέψουμε όλους», 

… είπε εδώ ο κυβερνητικός μας ψάλτης κ. Τσιόδρας, στις 21/3. «Αλλά αυτό είναι αδύνατο» συμπλήρωσε. (2)

Ο δε πρωθυπουργός στο διάγγελμά του (22/3) ξέχασε πάλι να πει τι θα κάνει με τις ΜΕΘ, με τα κενά στα νοσοκομεία, με τα τεστ που δεν γίνονται και με τις μάσκες που λείπουν. Αλλά δε ξέχασε να μας απειλήσει πάλι: «Δεν θέλουμε να διαλέξουμε ασθενείς». (4). Υπονοεί ότι ίσως να «αναγκαστεί». Η ιδεολογία του, δε φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αυτός που λέει ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται ούτε στα δικαιώματά του, ούτε στη λογική και την ηθική του λαού μας.

3.Γιατί δε μπορούν να τους προστατέψουν όλους όσους έχουν αυτή την ανάγκη; 

«Οι υπερήλικες δεν «φεύγουν» γιατί τους χτυπάει η ασθένεια, αλλά γιατί διαλέγουμε εμείς να σώσουμε τους πιο νέους… Θα τους σώζαμε αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή… Όταν πρέπει ο γιατρός να επιλέξει ποιον θα σώσει και ποιον θα αφήσει, το σύστημα πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του» λέει πάλι ο κ. Γιούργος για την Ιταλία. (2)



Και συμπληρώνει ο Indipendent για την Αγγλία: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας διαθέτει μόλις 4.000 αναπνευστήρες… και μόλις 6,6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα». (1)

Όλες οι χώρες της αναπτυγμένης Ε.Ε. έχουν μέσο όρο 11 – 12 κρεββάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Γι’ αυτό αναγκάζονται να διαλέγουν. Όμως υπήρξε μια χώρα που από το 1980 είχε …1.387 κρεββάτια ΜΕΘ σε 100.000 κατοίκους. Την έλεγαν ΕΣΣΔ κι έκανε το ενδεχόμενο «επιλογής ασθενών»… επιστημονική φαντασία.

Καταλάβατε; Την απόφαση την παίρνουν οι κυβερνήσεις κι οι πολιτικές που αφήνουν τα εθνικά συστήματα υγείας γυμνά και τους νοσοκομειακούς άοπλους, απέναντι σε οποιαδήποτε υγειονομική κρίση. Κι όλα αυτά, όταν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες που είχαν ποτέ.
Αυτές τις δυνατότητες που επικαλούνται κι οι γιατροί, που αγωνίζονται ακόμα και τώρα, την ώρα της αυτοθυσίας τους, κι  απαιτούν μέτρα για την στήριξη του δημόσιου νοσοκομείου, ώστε να μη χρειάζεται η «επιλογή» ασθενών και να χωράμε όλοι στη φροντίδα τους.

Σ’ όλο αυτό το σκηνικό, παρόμοια ευθύνη με τις κυβερνήσεις, έχουν κι οι διάφοροι καθηγητάδες, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί κλπ. που δεν άρθρωσαν λέξη ή και έβαλαν πλάτη όταν δολοφονούνταν το ΕΣΥ.

Αλλά κι όλοι που δεν αντέδρασαν ποτέ λόγω «ρεαλισμού», με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ρεαλισμός η επιλογή των θανατοποινιτών.  Τι θα πείτε τώρα όλοι σας, που νομίζατε ότι ο νόμος του κέρδους χωρά μέσα στο δημόσια σύστημα υγείας; Χωράει;

4.Προσοχή: σας ακούν και οι μελλοθάνατοι 

Προσέχετε όμως κύριε Μητσοτάκη, κύριοι κυβερνητικοί, υπουργοί, καθηγητάδες και λοιποί «θεοί επί γης». Όταν λέτε στο πόπολο: «Προετοιμαστείτε γιατί θα χάσουμε αγαπημένα πρόσωπα, γονείς, παππούδες, συγγενείς», προσέξτε γιατί σας ακούμε κι εμείς οι… «μελλοθάνατοι». Οι παππούδες, οι χρονίως πάσχοντες, οι «ομάδες υψηλού κινδύνου», οι ανοσοκατασταλμένοι. Που όταν ακούμε τις συζητήσεις και τις στατιστικές σας, ή όταν βλέπουμε τον ευαίσθητο κ. Τσιόδρα να κλαίει, ξέρουμε: Εμάς κλαίει. Τους προγραμμένους.

5.Εγώ θα τη σκαπουλάρω; 

Με την ευκαιρία πάντως να ρωτήσω και κάτι προσωπικό: Οι μεταμοσχευμένοι είναι κατηγορία που τους διαλέγετε για ζωή; Ή είμαστε ίδια κατηγορία με τους γέροντες; Ξέρετε, σκέψεις είναι αυτές… δε τις ελέγχεις… είναι σαν το κατούρημα…

Αν π.χ. σ’ ένα νοσοκομείο δεν έχει 80άρηδες και 90άρηδες … αν τους έχετε «τελειώσει» ρε αδερφέ… μετά τι κάνετε; Η επιλογή πέφτει σε πιο χαμηλές ηλικίες;

Κι ανάμεσα σ’ ένα 80άρη κοτσονάτο και σ’ ένα 60άρη άρρωστο, τι κάνετε;

Για να μη τα πολυλογούμε, και με το συμπάθιο δηλαδή, είστε από παλιά φασίστες ή τώρα θα καταντήσετε έτσι όπως το πάτε… θέλετε δε θέλετε; Σε ποιους το λέω αυτό; Σ’ όσους το σκέφτονται ή το συζητάνε αυτό, ακόμα και για πλάκα.

(1). https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/212212/koronoios-vretania-odigies-stoys-giatroys-gia-to-poioys-astheneis-tha-sosoyn

(2). https://youtu.be/jAdPgYRVRas

(3). https://www.mixanitouxronou.gr/sygkinei-ellinas-giatros-sto-mpergkamo-einai-polemos-dialegoyme-poioys-na-sosoyme-etoimasteite-an-den-lavete-metra-sygklonistiko-vinteo-mesa-apo-ti-meth-toy-nosokomeioy-opoy-kathimerina-pethainoyn-eka/

(4) https://youtu.be/iIHF4R0MFzw

Παίζουν με ανθρώπινες ζωές – Παράταση ως τις 25 Μαρτίου για το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων μετά τις πιέσεις των βιομηχάνων στην Ιταλία


Αν χρειαζόταν κανείς έστω μία παραπάνω απόδειξη ότι οι καπιταλιστές λογαριάζουν τα κέρδη τους πολύ πάνω από τη ζωή των εργατών, θα αρκούσε να στρέψει το βλέμμα του στη γειτονική Ιταλία, όπου με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες πιέζουν για να εφαρμοστεί όσο δυνατόν ελαστικότερα η απόφαση για κλείσιμο των μη απαραίτητων δραστηριοτήτων, που κι αυτή με τη σειρά της λήφθηκε με τεράστια καθυστέρηση.
Σε χθεσινή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κόντε, η Confindustria, ο ΣΕΒ της Ιταλίας, έθεσε μια σειρά αιτημάτων που πρακτικά περιορίζουν δραστικά την ισχύ της απαγόρευσης μη απαραίτητων δραστηριοτήτων. Απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι κάποια εργοστάσια αν κλείσουν δε θα ξανανοίξουν, οι Ιταλοί βιομήχανοι ζητούν ένα εκτεταμένο καθεστώς εξαιρέσεων από το διάταγμα, με το πρόσχημα των παραγγελιών και των παραδόσεων σε εξέλιξη, τη συντήρηση και την επισκευή σε κλάδους που όντως κρίνονται απαραίτητοι, την ύπαρξη τομέων που “απλά δεν μπορούν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους”. Επιπλέον, ζητούν από την κυβέρνηση το ελεύθερο να κρίνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις ποιοι τομείς της δραστηριότητάς τους είναι απαραίτητοι να συνεχίσουν και ποιοι όχι και δε λείπουν φυσικά οι εκκλήσεις για ζεστό χρήμα μέσω “εγγυήσεων ρευστότητας” και “προστασίας των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών”.
Η παρέμβαση των βιομηχάνων είχε ως αποτέλεσμα τελικά να δοθεί περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις να “προσαρμοστούν” ως τις 25 Μαρτίου, ενώ 100 περίπου είναι οι δραστηριότητες που συνεχίζονται, αρκετές από τις οποίες κατόπιν πίεσης της Confindustria, ενώ ανοιχτά παραμένουν και τα call center, που διαπιστωμένα αποτελούν εστίες μόλυνσης στην Ιταλία και άλλες χώρες του κόσμου. Τα συνδικάτα, που είναι βέβαια στην πλειονότητά τους συμβιβασμένα εδώ και δεκαετίες, διαμαρτύρονται ότι δεν ήταν αυτή η αρχική μορφή του διατάγματος, ενώ από χθες δήλωσαν την πρόθεσή τους ακόμα και για γενική απεργία.
Την ώρα που όπως και στη χώρα μας, η ιταλική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μιλούν για ατομική ευθύνη των πολιτών, κανείς δε μιλά για την ευθύνη των αφεντικών, που αδιαφορούν για τη συνέχιση της εξάπλωσης του ιού και την επίπτωση στην υγεία ή και τη ζωή των εργατών, των οικογενειών τους και συνολικά της κοινωνίας.

“Δεν αρκεί η καραντίνα για να σταματήσει ο ιός” προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


Μπορεί ολοένα και περισσότερες χώρες να υιοθετούν αυστηρά μέτρα καραντίνας ενάντια στην πανδημία, ωστόσο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση είναι ατελής αν δε συνδυαστεί με ευρεία ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών τους, ώστε να σπάσει έγκαιρα και στοχευμένα η αλυσίδα της μετάδοσης. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μάκ Ράιν τόνισε πως “Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να βρούμε ποιοι είναι άρρωστοι, αυτούς που έχουν τον ιό και να τους απομονώσουμε, να βρούμε τις επαφές τους και να τις απομονώσουμε”, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον να γίνει χωρίς εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό. Ο αξιωματούχος επισήμανε τον κίνδυνο πως χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων δημόσιας υγείας, η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και της καραντίνας θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση του ιού.
Ως παράδειγμα προς μίμηση ο Ράιαν έφερε την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, που συνδύασαν τους περιορισμούς των κοινωνικών επαφών με μαζικά τεστ όσων κρίνονταν ύποπτοι ως φορείς, προσθέτοντας πως πια η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει την Ασία ως επίκεντρο της πανδημίας. “Μόλις σταματήσουμε τη μετάδοση, πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό. Πρέπει να αρχίσουμε τον πόλεμο στον ιό”, υπογράμμισε ο Ράιαν.
Αναφορικά με το εμβόλιο, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε πως πολλά βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μόνο ένα βρίσκεται σε κλινική μελέτη στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως για λόγους ασφαλείας θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο. “Τα εμβόλια θα έρθουν, αλλά πρέπει να βγούμε και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται τώρα”, πρόσθεσε.
Η επισήμανση του ΠΟΥ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας όπου ναι μεν τα μέτρα περιορισμού των επαφών ελήφθησαν συγκριτικά νωρίτερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο η διεξαγωγή των τεστ, αντί να ενισχύεται μοιάζει ολοένα περισσότερο να περιορίζεται αποκλειστικά στα βαρύτερα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας.

“Είμαστε τελείως αθωράκιστοι, σαν τη Λομβαρδία” – Καμπανάκι κινδύνου από γιατρό στο “Σωτηρία”


Συνέντευξη της Μερόπης Μανταίου για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις αδιανόητες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, από το RProject.
-Πείτε μας δυο λόγια για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο “Σωτηρία”.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 31 έξω από τις Μονάδες σε κρεβάτια αρνητικής πίεσης αλλά και σε κανονικά κρεβάτια και 17 διασωληνωμένοι στις δύο Μονάδες που έχει το νοσοκομείο. Το πρόγραμμα είναι να γίνει όλο το νοσοκομείο για κορωνοϊό. Να πάψουνε δηλαδή να βλέπουν τα υπόλοιπα πνευμονολογικά, ήδη οι παθολόγοι δεν εφημερεύουνε, οι καρδιολόγοι δεν εφημερεύουνε και το πλάνο είναι να μετατρέψουνε όλες τις κλίνες σε κλίνες κορωνοϊού. Αυτό θα γίνει και στο Αττικό, αυτό είναι και το πλάνο. Όμως σε όλα αυτά είμαστε αθωράκιστοι! Αυτά που λένε για προσλήψεις δεν είναι αλήθεια. Έχουνε γίνει τέσσερις προσλήψεις γιατρών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, τις είχαν διακόψει γι’ αυτό το λόγο, και τώρα τις ξανακάνουν άρον άρον φέρνοντας τέσσερις γιατρούς στα επείγοντα. Και τίποτε άλλο! Έχουνε φέρει με μετακινήσεις από άλλες κλινικές, από άλλα νοσοκομεία, είκοσι άτομα υπόλοιπο προσωπικό νοσηλευτικό, που πάλι δεν επαρκεί, γιατί είναι ανεκπαίδευτο. Δεν μπορεί να βάλεις ένα νοσηλευτή να δουλέψει στα επείγοντα χωρίς να έχει εμπειρία ή να δουλέψει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όλα αυτά είναι μπαλώματα.
-Στις ΜΕΘ ποιες είναι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή;
Μέχρι τώρα έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Νέοι γιατροί, τουλάχιστον στους πνευμονολόγους, δεν υπάρχουν, γιατί μεταναστεύουν όλοι, φεύγουν ολόκληρα έτη της ιατρικής στο εξωτερικό. Εμείς, δηλαδή, στη δική μας κλινική, έχουμε έναν πνευμονολόγο και δύο παθολόγους και τρεις νεαρούς ειδικευόμενους γιατρούς. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε εξηντάρηδες και παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλες τις κλινικές. Το ΕΣΥ έχει γεράσει, δεν έχει αντικατασταθεί. Μπαλώνουνε απλώς τρύπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπαλώσει και αυτός τρύπες δεν είχε κάνει επαρκείς προσλήψεις. Δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη καθόλου! Δεν έχουνε γίνει προσλήψεις. Παλιά πήγαινες στον οικογενειακό γιατρό, πλέον είναι ελάχιστοι, αυτό είναι γνωστό. Είμαστε αθωράκιστοι τελείως σαν τη Λομβαρδία.
-Τα προληπτικά μέτρα για το προσωπικό θεωρητικά ποια είναι;
Είναι μια ειδική στολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εφάρμοσαν οι Κινέζοι. Αυτός είναι καλύπτρα για τα μάτια, είναι μάσκα FPP2 και FPP3 (υψηλής προστασίας δηλαδή) που την Παρασκευή το πρωί δεν υπήρχανε. Την Πέμπτη το βράδυ στείλανε εισαγωγές τρία περιστατικά που ήτανε ύποπτα. Αυτά τα ύποπτα τα αντιμετωπίζεις, όπως αντιμετωπίζεις και τα κανονικά. Ζήτησα μάσκες υψηλής προστασίας και δεν είχε! Πήρα τηλέφωνο τη διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας και δε μου απάντησε. Γύρω στις 11:30 πήρα τηλέφωνο τη διοικήτρια, αφού την έψαχνα από τις 10:00, η οποία με διαβεβαίωσε ότι θα το φροντίσει, αλλά το πρωί που πήγα στην κλινική δεν υπήρχανε μάσκες. Έτσι, έγινε και το δημοσιοποιήσαμε και βγήκαμε στα κανάλια.
-Αυτή η καταγγελία αναπαράχθηκε πολύ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εγώ την έκανα επικοινωνώντας με τον Παπανικολάου. Έτσι με τα πολλά, μας έφεραν το μεσημέρι, όταν είχα φύγει εγώ μετά τις 15:00, 140 μάσκες. Να συνεχίσω, υπάρχει και ειδική στολή που είναι αδιάβροχη ολόσωμη, ποδονάρια, παπούτσια ψηλά αδιάβροχα σα σακούλες που μπαίνουνε στα πόδια. Η προστασία στο κεφάλι για να καταλάβεις, είναι η προστασία για τον ίδιο το γιατρό ή τον υγειονομικό που κάνει τον έλεγχο. Η υπόλοιπη προστασία είναι για τη διασπορά. Πρέπει να ντύνεσαι και να γδύνεσαι με ειδικό τρόπο, να έχεις δύο ζευγάρια γάντια. Και πρέπει φυσικά αυτά τα ρούχα να τα αλλάζεις σε κάθε άρρωστο, πράγμα φυσικά που δε γίνεται. Εμάς ας πούμε στην κλινική μας, είχε φυλάξει η προϊσταμένη μας από παλιά από το Σαρς κάτι στολές και έχουμε. Δεν υπάρχουνε, λοιπόν, στολές και δεν υπάρχουν και μάσκες. Και τι κάνουνε οι πονηροί του ΕΟΔΥ και ο κύριος Τσιόδρας; Στέλνουνε οδηγίες αλλαγμένες. Ότι δε χρειάζονται οι μάσκες υψηλής προστασίας και φτάνουνε οι απλές χειρουργικές! Όχι απλώς ψέμα. Είναι αναίσχυντο αυτό. Αυτό είναι σκάνδαλο! Αυτό πρέπει να τονιστεί. Επίσης δεν έχει γίνει κάτι για τα ποδονάρια. Τα ποδονάρια είναι για να μη διασπείρεις με τα πόδια σου τον ιό, και μας λένε ότι αρκεί να ψεκάζεις το κάτω μέρος των παπουτσιών με ένα απλό αντισηπτικό. Κι όμως δεν αρκεί! Γιατί δεν είμαστε κρέας για κανόνια. Γίνεται διαρκώς αυτή η κατάσταση αλαλούμ, όπου φοβάται ο ένας, φοβάται και ο άλλος. Μια αδειάζουν τη μία κλινική, μια αδειάζουν την άλλη κλινική και προσωπικό δεν έχει να δουλέψει καμία.
-Το υπάρχον προσωπικό σε τι κατάσταση βρίσκεται;
Είναι διαλυμένο! Δεν είναι μόνο οι γιατροί που είναι γερασμένοι, είναι και οι νοσηλευτές το ίδιο. Είμαστε ακόμη στην αρχή και προφανώς όλοι κάνουν το σταυρό τους να μη γίνουμε εδώ πέρα Λομβαρδία. Γιατί και στη Λομβαρδία δεν έγινε τυχαία αυτό που έγινε. Για να φτάσουν σε αυτή την κατάσταση, από το 2010 μέχρι τώρα έχουν χάσει εβδομήντα χιλιάδες κρεβάτια. Τα έχει κλείσει η Λέγκα του Βορρά. Τα έχει κλείσει ο φιλελευθερισμός. Έτσι έφτασαν οι Ιταλοί σε αυτή την κατάσταση και παρακαλάμε να μη γίνουμε Ιταλοί.
-Αυτή τη στιγμή το βασικό πράγμα που χρειάζονται τα νοσοκομεία τι είναι;
Προσωπικό και εξοπλισμό. Τελεία. Αυτό χρειάζονται. Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Για να καταλάβεις το «Σωτηρία» έχει μια ειδική κατανομή που μια κλινική μπορεί να απέχει ένα χιλιόμετρο από την πύλη. Για να βάλεις κάποιον ασθενή μέσα, δεν αρκεί να τον βάλεις σε ασανσέρ, αλλά πρέπει να τον βάλεις σε ασθενοφόρο για να τον πας σε μια κλινική που μπορεί να είναι πιο μακριά. Εχθές στη βάρδιά μου τη βραδινή, είχαμε μόνο ένα ασθενοφόρο που κουβάλαγε αυτούς τους ασθενείς. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να μπήκε κάποιος με κορωνοϊό και μετά να μπήκε κάποιος που δεν είχε και να κόλλησε. Δηλαδή, με ένα ασθενοφόρο, μπορεί να ανταπεξέλθει νοσοκομείο που αυτή τη στιγμή νοσηλεύει τα 2/3 των περιστατικών του κορωνοϊού της Ελλάδας; Επομένως, μας έχουνε κρέας για τα κανόνια και έχει αρχίσει και αγριεύει ο κόσμος.
-Έχουνε βγει ανακοινώσεις, έχουν γίνει και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης αυτή τη στιγμή;
Εγώ νομίζω ότι πρέπει να αντιδράσουμε και να δηλώσουμε ότι αρνιόμαστε σε αυτές τις συνθήκες να δουλέψουμε. Και να ακουστεί αυτό, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο γιατί ελέγχουνε τα ΜΜΕ. Ακόμα και να μιλήσουμε εμείς δε θα μας ακούσουν. Δε θα μας αφήσουνε να φτάσουμε. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι μας συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά η καταγγελία για τις μάσκες ακούστηκε και χάρηκα πολύ, γιατί ήταν κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι το μισό πρόβλημα ακριβώς. Όσοι έχουν πρόσβαση και επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να δίνουν την εικόνα των υγειονομικών. Εγώ αυτό πιστεύω. Το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η γήρανση. Το γερασμένο ΕΣΥ. Αυτοί δεν κάνουνε τίποτα για να το ανανεώσουνε γιατί δεν το θέλουνε. Είναι απλό. Ήδη τώρα ακούστηκε, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο, ότι έχουνε μηχανήματα που θα βγάζουνε τη διάγνωση πιο γρήγορα, αλλά δε θα γίνει κάτι πιστεύω γιατί όλα τα διαγνωστικά τεστ δόθηκαν σε ιδωτικά διαγνωστικά κέντρα.
-Μια εκτίμηση για το διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας;
Δεν είμαστε ακόμη στην κορυφή. Και επίσης, χωρίς να λέω κάτι πρωτότυπο, είναι βέβαιο ότι υποεκτιμούνται τα κρούσματα. Ότι είναι τουλάχιστον τριπλάσια-τετραπλάσια από αυτά που λένε. Αυτό είναι βέβαιο. Στο νοσοκομείο μου αν έρθεις εσύ που είσαι νέος και έχεις πυρετό, αλλά δεν έχεις ούτε δύσπνοια, ούτε είναι περασμένο το οξυγόνο σου, δε σου γίνεται τεστ. Η συμβουλή είναι να κάτσεις σπίτι σου καραντίνα.
-Έτσι φαίνονται τόσο λίγα και τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Γι αυτό φαίνονται λίγα, είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Και μάλιστα δεν το κρύβουνε, το κάνουνε γιατί «δε μας χρησιμεύει σε κάτι». Πώς δε χρησιμεύει σε κάτι; Αυτοί φοβούνται, πρώτον τον πανικό, δεύτερον το πολιτικό κόστος και τρίτον την κατάρρευση του ΕΣΥ. Αυτό φοβούνται. Το οποίο ΕΣΥ ήταν έτοιμο να καταρρεύσει με μια απλή γρίπη. Όχι με αυτό το πράγμα… Τέσσερις προσλήψεις κάνανε στο νοσοκομείο αναφοράς. Τέσσερις! Και μετακινήσανε και κάποιους γιατρούς μέσα απ’ το πανεπιστήμιο. Τίποτα άλλο δεν κάνανε. Στις 2000 προσλήψεις που είχαν ανακοινώσει, δεν υπήρχε ούτε μία πρόσληψη γιατρού. Και επειδή ειπώθηκε αυτό στην τηλεόραση αναγκάστηκαν να κάνουν κάποιες δηλώσεις ότι θα προσλάβουνε γιατρούς. Ξαφνικά είπανε για 100 γιατρούς, οι οποίοι είναι και πάλι ψύλλοι στα άχυρα. Μιλάμε ότι το ΕΣΥ έχει ελλείψεις της τάξης των 10.000. Και εμείς στο νοσοκομείο έπρεπε να έχουμε 150 ειδικευόμενους και έχουμε 30! Για να καταλάβεις για τι μιλάμε. Και όλοι μας οι νέοι γιατροί, όλο το σφρίγος της ιατρικής, γιατί έχουμε καλούς γιατρούς, είναι στην Ευρώπη. Όλοι. Πάνω από 12.000 γιατροί έχουνε φύγει.
-Πώς σχολιάζετε τα παλαμάκια στα μπαλκόνια που παρότρυνε τον κόσμο η Μαρέβα Μητσοτάκη και πολλά κυβερνητικά στελέχη;
Δεν είμαστε ήρωες, δε θέλουμε παλαμάκια. Είμαστε εργαζόμενοι και θέλουμε να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς. Τίποτα άλλο.

Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες» (εικ)



 

Μια επιδημία είναι αρκετή για να μετατρέψει την ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού σε …κομμουνιστικό όργανο!

Μέχρι πριν λίγο καιρό, κάθε φορά που ο «πυλώνας» της ενημέρωσης για κάθε νεοφιλελέ που σέβεται τον εαυτό του, αναφερόταν σε κομμουνισμό και στην Κούβα έκανε λόγο για «δικτατορίες» και «ανελεύθερα καθεστώτα», όπου ο «πεινασμένος λαός καταπιέζεται από έναν δικτάτορα» και ότι δεν έχει ούτε καν ηλεκτρισμό…

Κούβα - Ελπιδοφόρες οι αλλαγές στο προσχέδιο του Συντάγματος
Αυτά όμως…παλιά!

Σήμερα – στην εποχή του κορωνοϊού – τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν…

Μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις περί «ενίσχυσης» του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους»,  από τα στελέχη της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, που μπορεί να είναι εντελώς υποκριτικές αλλά αυτό δεν παύει να σοκάρει τους ακραιφνείς ψηφοφόρους τους, χτες η «Καθημερινή» κυριολεκτικά μοίρασε vertigo στους ανυποψίαστους αναγνώστες της.

Ποιος αλήθεια περίμενε πως ένα άρθρο του Reuters το οποίο που εξυμνεί τα κατορθώματα της Κούβας θα αναδημοσιευόταν από την «Καθημερινή»;
Όμως όπως είπε κι ένας φιλόσοφος:

«Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται».[1]

Εκεί διαβάζουμε, λοιπόν:




Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες»

«Στο αεροδρόμιο Μαλπένσα της Ιταλίας έφτασε το βράδυ της Κυριακής ο «στρατός με τις λευκές ρόμπες», μια ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών που έχει αναλάβει την αποστολή να συνδράμει τις ιταλικές αρχές στη μάχη κατά του κορωνοϊού, έπειτα από αίτημα της επαρχίας της Λομβαρδίας.

Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο που «προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας στην Ιταλία», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.

Το νησί της Καραϊβικής έχει στείλει πολλές φορές αντίστοιχες ομάδες σε φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές από το 1959 οπότε έγινε η κουβανική επανάσταση που οδήγησε στην άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία, έως και σήμερα.

Οι γιατροί βρίσκονταν μάλιστα στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της χολέρας στην Αϊτή και κατά του έμπολα στη Δυτική Αφρική.




Κουβανοί γιατροί κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας τελετής που έγινε το Σάββατο στην Αβάνα λίγο πριν αναχωρήσουν για Ιταλία…

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γιατροί και νοσηλευτές αποστέλλονται στην Ιταλία, μια από τις πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως.


«Όλοι μας φοβόμαστε αλλά έχουμε ένα καθήκον να εκπληρώσουμε, συνεπώς βάζουμε τον φόβο μας στην άκρη»,

δήλωσε ο 68χρονος Λεονάρντο Φερνάντες, που έχει εξειδικευτεί σε θέματα εντατικής θεραπείας.

Και πρόσθεσε:

«Αυτός που λέει ότι δεν φοβάται είναι υπερήρωας, εμείς όμως δεν είμαστε υπερήρωες αλλά επαναστατικοί γιατροί».
Η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών, η οποία απέφερε το 2018 έσοδα άνω των 6,3 δισ. δολαρίων (περίπου 5,8 δισ. ευρώ), επιπλέον του τουρισμού, αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κουβανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Κούβα δημιούργησε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που πολλοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο ζήλευαν, με οικονομική βοήθεια από την πρώην σύμμαχο Σοβιετική Ένωση, αν και κάποιες από αυτές τις προόδους έχουν χαθεί από την κατάρρευση[2] του κομμουνιστικού μπλοκ.

Πολλά νοσοκομεία της Κούβας έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.[3]


Ωστόσο, η Κούβα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία γιατρών ανά κάτοικο, ακόμη κι όταν δεν προσμετρώνται οι γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό».


Επίλογος

1. Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα…Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 59.138 ενώ οι νεκροί σχεδόν στις 5.500.
 
Επί 15 ημέρες ο ιταλικός λαός βιώνει μια φρικτή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι ζει σε μία χώρα του είναι η 4η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης…

Τι μας δείχνει αυτό; Βγάζουμε κάποιο συμπέρασμα; 

2. Η Ιταλία ανήκει τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, δύο δολοφονικούς οργανισμούς (ο ένας στο οικονομικό επίπεδο κι ο άλλος στο στρατιωτικό), οργανώσεις από τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση έκανε έκκληση για βοήθεια…
Οι ευρωπαίοι «σύμμαχοι» συμπαραστάθηκαν αλλά με τα λόγια και το…νού! Οι ΗΠΑ «σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά πήγε και «ξάφρισε» και πολύτιμο ιατρικό υλικό!

Είδατε τι συμβαίνει αν έχεις καλούς και χρήσιμους «συμμάχους»;

Ένα βήμα πιο κοντά στην «κόλαση» του καπιταλισμού η Κούβα 
3. Τελικά βοήθεια στην Ιταλία πήγε… Την έστειλε η αποκλεισμένη Σοσιαλιστική Κούβα και η καπιταλιστική Κίνα, που όμως ακόμα διαθέτει κάποια ψύγματα κεντρικού σχεδιασμού, τελευταία απομεινάρια από το πρόσφατο σοσιαλιστικό της παρελθόν….

Αυτά λοιπόν πρέπει να τα βλέπουν οι υποστηριχτές (όψιμοι και μή) της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και του σύγχρονου «There is no Alternative» (Νατοϊκή «αριστερά»), τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα…

Κι όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός: «Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται!»

 

Σημείωση:

[1]. «Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται»: Φράση που αποδίδεται στον Πιττακό από Μυτιλήνη (650 – 560 π.χ.)που σημαίνει «Μπροστά στην ανάγκη και οι θεοί πείθονται», εννοώντας ότι η ανάγκη κυριαρχεί ακόμα επί των θεών.

[2].Για μια στιγμή πιστέψαμε ότι το «Reuters» αναδημοσίευε άρθρο από τον «Ρίζο», αλλά η λέξη «κατάρρευση» αντί για «ανατροπή» μας επανέφερε στην πραγματικότητα.


[3]. Ώπα! Ξύπνησε ο φιλελές μέσα του… Ο μεταφραστής του άρθρου του Reuters σε ρόλο «λογοκριτή».

Στο αρχικό άρθρο σαφώς αναφέρεται ότι τις συνέπειες αυτές τις προκάλεσε το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο νησί της επανάστασης εδώ και 60 χρόνια. Όμως αυτή την λεπτομέρεια φαίνεται πως …ξέχασε να μεταφράσει η Καθημερινή.

Εμείς πάντως όταν επισκεφτήκαμε την Κούβα, πριν από μερικά χρόνια, διαπιστώσαμε ότι σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο – τόσο στην Αβάνα όσο και στις άλλες πόλεις – υπήρχε και μία κλινική…

Όπως δηλαδή έχουμε στην Ελλάδα τα …κομμωτήρια!


Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες» (εικ)

Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες»




“O κορονοϊός σκότωσε την ΕΕ και τον καπιταλισμό” – Ο Μάρκο Ρίτσο για τις συνέπειες της πανδημίας


“Η δραματική υγειονομική κατάσταση που ζει αυτές τις μέρες η Ιταλία δείχνει με εμφανή τρόπο πώς τα τελευταία 30 χρόνια, από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την εξαφάνιση του σοβιετικού μπλοκ, διαλύθηκε όλο το κοινωνικό κράτος και η δημόσια υγεία της χώρας μας”. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας Μάρκο Ρίτσο, σε συνέντευξή του στο Affaritaliani.it, αναλύει τα αίτια και τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την πανδημία κορονοϊού.
“Ειδικά αυτές τις μέρες η δημόσια υγεία αποδεικνύει όλη της την αξία. Αν ο ιταλικός λαός σε μεγάλο βαθμό διασωθεί είναι ακριβώς χάρη στην παρουσία και τη δουλειά της δημόσιας υγείας. Η ιδιωτική, στην οποία έγιναν πολλές  επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, είναι πρακτικά σχεδόν απούσα. Μέχρι τότε που υπήρχε το τείχος του Βερολίνου, στην Ιταλία είχαμε δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ένα κοινωνικό κράτος ανεκτό και δημόσια υγεία. Από τις 9 Νοέμβρη 1989 δεν υπάρχει πια τίποτε. Σίγουρα ήμασταν καλύτερα όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και ο κόσμος διαιρεμένος σε δύο στρατόπεδα”.
Σύμφωνα με τον κομμουνιστική ηγέτη: “είναι γενικά η σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού που φτάνει στην ουσία και άρα στο είδος κοινωνίας και διεθνούς πολιτικής που θέλουμε. Σε αυτή τη δραματική φάση ας σημειώσουμε με εμφανή τρόπο ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και περισσότερο μητριά. Πριν ήταν πάντα έτοιμη να στραγγαλίσει την Ιταλία με το Fiscal Compact, το 3% , τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Και είδαμε τι συνέβη στον ελληνικό λαό. Όταν έφτασε η στιγμή να μας βοηθήσει στη μεγάλη υγειονομική κρίση, η Ευρώπη κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Δε μιλάμε καν για τις ΗΠΑ που έστειλαν 20 χιλιάδες στρατιώτες στην Ιταλία και πυρηνικά βομβαρδιστικά στην Πορτογαλία, είναι πιο έτοιμοι να πολεμήσουν, παρά να βοηθήσουν”.
Ο Ρίτσο υπογραμμίζει αντιθέτως πώς έφτασε στην Ιταλία “η διεθνιστική αλληλεγγύη, όπως από την Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και την Κίνα, που σε αυτή την περιπέτεια είχαν μια διαφορετική προσέγγιση. Πλάι στην υγειονομική κρίση σύντομα θα φτάσει και μια τεράστια οικονομική κρίση. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι πως η υπεροχή υπάρχει εκεί που η οικονομία βασίζεται στη συλλογικότητα κι όχι στο κέρδος: ο καπιταλισμός σου δίνει το περιττό, ο σοσιαλισμός σου δίνει το αναγκαίο. Με τον καπιταλισμό μπορείς να πας σε χώρα του τρίτου κόσμου να νοικιάσεις μια μήτρα και να γυρίσεις με ένα νεογέννητο, αλλά μετά στο σπίτι του έχεις χάσει τη δημόσια υγεία. Με τον καπιταλισμό μπορείς να κάνεις Εράσμους, αλλά δεν έχεις νηπιαγωγεία και βρεφοκομεία. Με τον καπιταλισμό μπορείς να ταξιδέψεις στο Λονδίνο με τη Ράινερ για 10 ευρώ, αλλά όταν γυρίσεις στην Ιταλία να μην έχεις δουλειά και σπίτι. Ο σοσιαλισμός σου δίνει τα αναγκαία: σπίτι, δουλειά, υγεία, παιδεία και μεταφορές. Αυτά κάνουν μια χώρα μεγάλη και όχι τα νέα επαγγέλματα με κοριτσάκια που κάνουν τις ινφλουένστερ και δεν κουνούν τον κ.. για λιγότερα από 80 χιλιάδες ευρώ. Ο καπιταλισμός φέρνει μόνο απαξίωση”.
Στη συνέχεια ο κομμουνιστής γραμματέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Με την οικονομική κρίση θα καταρρεύσουν οι μικρές επιχειρήσεις, το μικρεμπόριο, οι εγγραφές ΦΠΑ και θα υπάρξουν πολλοί άνεργοι. Πρέπει να κλείσουν όλα τώρα, εκτός από τους βασικούς κλάδους υγείας, τροφίμων, φαρμάκων και μεταφορών. Μετά την υγειονομική κρίση άμεση έξοδος από το ευρώ, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακυρώνοντας τις άχρηστες στρατιωτικές δαπάνες. Αυτή είναι η πρόταση που κάνουν οι κομμουνιστές για όλη τη χώρα. Είμαστε σε πόλεμο και θα τον ξεπεράσουμε μόνο με ένα άλλο τύπο κοινωνίας, το σοσιαλισμό”, καταλήγει.
Μετάφραση από affaritaliani.it

TOP READ