10 Φεβ 2021

Να δεις τι σου 'χω για μετά...


Ενα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας μπορούν να βγουν πολύ βασικά συμπεράσματα για την αντιμετώπισή της σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Παρά τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, η αντιμετώπιση της πανδημίας είχε παντού αντιλαϊκό, ταξικό χαρακτήρα.

Η φανερή αδυναμία, η θλιβερή - συνειδητή - κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας στον καπιταλισμό, σε υποδομές, σε αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα σε τομείς όπως η προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, είναι αποτέλεσμα της αστικής πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο της Υγείας. Τα παραπάνω δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα και τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, όπου το κέρδος είναι πάνω από τις ζωές. Ενός συστήματος που σαπίζει και που στην ημερήσια διάταξη μπαίνει η ανατροπή του, σήμερα πολύ περισσότερο όσο ποτέ.

* * *

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, τη χώρα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην τεχνολογία, στην Ενέργεια και φυσικά στην Υγεία. Ενα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, το σύστημα Υγείας κοντεύει να γονατίσει, ενώ οι νέες μεταλλάξεις του ιού έχουν μπει για τα καλά στο προσκήνιο. Ο φόβος κατάρρευσης του συστήματος Υγείας οδηγεί στην επιβολή όλο και μεγαλύτερων περιορισμών, χωρίς παράλληλα να παίρνονται τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα σε χώρους εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία κ.α.

Χειρουργικές παρεμβάσεις που πρέπει αναγκαία να γίνουν αναβάλλονται για να διατηρηθούν κρεβάτια ελεύθερα για ασθενείς με COVID-19. Πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στα όριά τους, π.χ. του Βερολίνου. Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού επιβαρύνει το υπάρχον προσωπικό, που εξαντλείται μέρα με τη μέρα.

Η οργή των εργαζομένων στα νοσοκομεία αυξάνεται καθημερινά, αφού εκτός από ένα ζεστό χειροκρότημα των κυβερνήσεων στην αρχή της πανδημίας και τα μπόνους που πήραν, καθυστερημένα, βλέπουν να παραμένουν τα χρόνια προβλήματα και να χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας τους. Ταυτόχρονα η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχεί με απειλές και απολύσεις για όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα συνδικαλίστριας νοσηλεύτριας στο Αμβούργο που απολύθηκε επειδή κατήγγειλε δημοσίως την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοί της και οι εργαζόμενοι συνολικά στα νοσοκομεία.

* * *

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν ότι μπροστά στην πανδημία θα αναβαθμιζόταν το σύστημα Υγείας, θα καλύπτονταν όλα τα χρόνια κενά που βγήκαν στην επιφάνεια, η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε! Η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας ήταν, είναι και θα είναι ταξική! Η πολιτική μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάση το κόστος και τα κέρδη συνεχίζεται και μάλιστα με το παραπάνω, ενώ με τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα θα μπορούσαν κατά πολύ να περιοριστούν οι θάνατοι, τα νέα κρούσματα κ.τ.λ.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Το 2020, το έτος εμφάνισης της πανδημίας της COVID-19, 21 νοσοκομεία στη Γερμανία έκλεισαν. Τρία νοσοκομεία στο κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης, 4 στη Βαυαρία, 2 στο Βραδεμβούργο, 5 στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, 2 στη Ρηνανία - Παλατινάτο, 2 στο Σάαρλαντ και από 1 σε Σαξονία, Σαξονία - Ανχαλτ και Σλέσβιχ - Χολστάιν. Ενώ είναι γνωστό ότι άλλα 30 νοσοκομεία μέσα στο 2021 απειλούνται με κλείσιμο ή ήδη έχει συμφωνηθεί το κλείσιμό τους. Ο λόγος απλός: Το νοσοκομείο - επιχείρηση δεν έχει ικανοποιητικά κέρδη... Ούτως ή άλλως τρεις μονοπωλιακοί όμιλοι κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στο χάρτη των νοσοκομείων στην ομοσπονδιακή Γερμανία: «Helios», «Sana» και «Asklepios» («Rhon»).

Η συρρίκνωση του αριθμού των νοσοκομείων επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Το 1991 υπήρχαν 2.411 κλινικές στη νέα ενοποιημένη χώρα, το 2018 υπήρχαν 1.925, δώδεκα μήνες αργότερα μόνο 1.914 νοσοκομεία (TZ, 22/1/2021).

* * *

Στις 31 Γενάρη 2021 έληξε το πακέτο διάσωσης που έδωσε το υπουργείο Υγείας από το Σεπτέμβρη του 2020 στα νοσοκομεία για την «καταπολέμηση» της πανδημίας. Αυτό όμως το πακέτο έφτασε μόνο στο 25% των νοσοκομείων. Το τι θα γίνει με τα νοσοκομεία αυτά, που πολλά πριν από την πανδημία ήταν υπερχρεωμένα και δεν πήραν ένα «κομμάτι» από το πακέτο διάσωσης, κανείς δεν ξέρει. Το επικρατέστερο είναι να οδηγηθούν και αυτά σε λουκέτο.

Από την αρχή της πανδημίας οι ταξικές δυνάμεις πρόβαλαν όχι μόνο μια σειρά αιτημάτων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους Υγείας αλλά και έβγαλαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα στα νοσοκομεία που γεννιούνται καθημερινά με την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα αιτήματα των υγειονομικών υιοθετήθηκαν από εργαζόμενους άλλων κλάδων, έγιναν αιτήματα περισσότερων εργαζομένων. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός και ορατός «ιός»!

Τα λόγια του Αλμπερτ Αϊνστάιν, «Είμαι πεισμένος ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να μπει τέλος σε όλο αυτό το κακό, δηλαδή τη δημιουργία της σοσιαλιστικής οικονομίας με το αντίστοιχο σε αυτή σύστημα Παιδείας, προσανατολισμένης σε κοινωνικούς σκοπούς. Σε μια τέτοια οικονομία η κοινωνία κατέχει τα μέσα παραγωγής και τα διαχειρίζεται με βάση το σχεδιασμό», να γίνουν συνείδηση σε περισσότερους εργαζόμενους.

Στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί.


Παναγιώτης ΑΛΩΠΟΥΔΗΣ
Νοσηλευτής, πρόεδρος του Συμβουλίου Προσωπικού των RMK νοσοκομείων, Γερμανία

Καταρρέει


«Ε, δεν κατέρρευσε και τίποτα... λόγω της μείωσης», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, αναφερόμενος στη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 400.000 τα τελευταία δέκα χρόνια και ισχυριζόμενος πως οι 400.000 που αποχώρησαν «ήταν περισσευούμενοι», «μια υπερβολή»!

Θέση εξοργιστική, προκλητική, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που αν μη τι άλλο αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό οι οποίες στοιχίζουν ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές: Τους δεκάδες χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που λείπουν από τα νοσοκομεία, τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έλειπαν πριν ακόμα από την πανδημία και σήμερα που χρειάζεται να φτιαχτούν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών λείπουν ακόμα περισσότερο, τους οδηγούς και τους τεχνικούς στις αστικές συγκοινωνίες οι οποίοι χρειάζονται για να βγάλουν στην κυκλοφορία περισσότερα οχήματα ώστε να μη γίνονται εστίες μετάδοσης, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που χρειάζονται για να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, τους ελεγκτές στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις υπηρεσίες ασύλου και πάει λέγοντας.

Ισως για την κυβέρνηση οι ζωές που χάθηκαν λόγω των τεράστιων ελλείψεων περισσεύανε, όπως το προσωπικό που λείπει... Και η αλήθεια είναι ότι στον καπιταλισμό είναι κάπως «περιττά» τα επαρκώς στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και δημόσια σχολειά, οι κοινωνικές υπηρεσίες, που μονίμως «βγαίνουν μείον» στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» του κεφαλαίου. Ετσι άλλωστε γίνονται ευκολότερα εμπόρευμα η Παιδεία, η Υγεία, ακόμα και η ζωή των ανθρώπων, έτσι «εξοικονομούνται» πόροι για τα προνόμια και τις επιδοτήσεις στους «επενδυτές».

Κάτι ξέρει για όλα αυτά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καμώνεται ότι βγαίνει στα κεραμίδια με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και θέλει «μεγαλύτερο» αστικό κράτος - αρωγό στα σχέδια του κεφαλαίου, αφού πρώτα ως κυβέρνηση βάδισε στα ίδια αυτά χνάρια, κρατώντας κλειστά τα «περισσευούμενα» νοσοκομεία, αρνούμενος να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συνεχίζοντας και «επαυξάνοντας» την αθλιότητα των εργολαβικών και «ευέλικτων» εργαζομένων, συνολικά την πολιτική της εμπορευματοποίησης στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.ο.κ.

Γιατί ό,τι και να λένε οι υπουργοί, τα κυβερνητικά στελέχη και όσοι υπερασπίζονται το σάπιο σύστημα, ένα πράγμα σίγουρα «καταρρέει» ξανά και ξανά: Ο μύθος ότι οι λαϊκές ανάγκες μπορούν τάχα να συμβιβαστούν με τα κέρδη του κεφαλαίου.

Σιγή ασυρμάτου


Η «σιγή ασυρμάτου» της κυβέρνησης για τις προθέσεις της σχετικά με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», που απέπλευσε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις «επ' ευκαιρία Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού», πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά τον λαό. Πολύ περισσότερο που ορισμένες πηγές συνδέουν αυτήν την αποστολή με την επικείμενη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στην περιοχή του Κόλπου, με συνοδεία πλοίων από διάφορες «σύμμαχες» χώρες.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αίτημα των ΗΠΑ να συμμετέχει η Ελλάδα με πολεμικό πλοίο σε αποστολές επιτήρησης των Στενών του Κόλπου. Αντίστοιχη πρόταση υπήρξε και από τη Γαλλία, που επιδιώκει να ηγηθεί πανευρωπαϊκής δύναμης γι' αυτόν το σκοπό.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι δεν έχει διαθέσιμο πλοίο για τέτοιες αποστολές, εξαιτίας της «αγκίστρωσης» του στόλου στην Ανατ. Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και της συμμετοχής της σε άλλες θαλάσσιες ΝΑΤΟικές αποστολές. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να συμμετέχει, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στ' αυλάκι. Με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εμπλοκή της χώρας στη «νέα (ευρωατλαντική) στρατηγική ασφαλείας» που διαμορφώνεται στην περιοχή, έχει κάνει άλματα, τόσο με την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ όσο και με αραβικά κράτη - συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της νέας «αρχιτεκτονικής»; Να θωρακιστούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα απέναντι στους ανταγωνιστές, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα, που συγκροτούν το δικό τους οικονομικό και στρατιωτικό «προγεφύρωμα» στην περιοχή, αναπτύσσοντας βαθύτερες σχέσεις συνεργασίας κυρίως με το Ιράν.

Εκεί βρίσκεται το «κλειδί» της υπόθεσης. Η ένταση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, δρόμων του Εμπορίου και της Ενέργειας, σε συνθήκες που η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αμφισβητείται στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο των Στενών του Ορμούζ και συνολικά του Περσικού Κόλπου και επιβάλλει αναπροσαρμογές στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Θυμίζουμε ότι από το σημείο αυτό διακινείται σήμερα το 1/5 των εξαγωγών αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί τμήμα και του σημαντικότερου μέχρι σήμερα διαύλου στο παγκόσμιο εμπόριο. Αποτελεί επίσης «σταυροδρόμι» για τον θαλάσσιο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», με την Κίνα να αναπτύσσει κατά μήκος της διαδρομής σημαντικές λιμενικές υποδομές, για εμπορική και στρατιωτική χρήση.

Θυμίζουμε επίσης ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σε μόνιμη βάση αεροναυτική παρουσία στον Περσικό, με τελευταίο παράδειγμα το αεροπλανοφόρο «USS Nimitz» που αποχώρησε μόλις πριν από λίγες μέρες, μετά από αποστολή πολλών μηνών στην περιοχή. Και βέβαια, η Γαλλία ετοιμάζεται σε λίγες βδομάδες να καταπλεύσει με το δικό της αεροπλανοφόρο.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι θα κάνει η ελληνική φρεγάτα στα ΗΑΕ, η αποστολή της εντάσσεται στον γενικότερο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και επιβεβαιώνει το μεγάλο εύρος της επικίνδυνης για τον λαό ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Στόχος είναι η πιο στενή ΝΑΤΟική επιτήρηση της περιοχής και η δημιουργία ισχυρών «συμμαχικών» αναχωμάτων στα ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Σ' αυτόν τον στόχο, που καμιά σχέση δεν έχει με την άμυνα και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, διατάσσονται και οι Ενοπλες Δυνάμεις, στρατιωτικό και έμψυχο υλικό. Για τους ίδιους στόχους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δαπανούν δεκάδες δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αυτό που ψηφίστηκε πριν από έναν περίπου μήνα στη Βουλή με συναίνεση των αστικών κομμάτων.

Οι Ελληνες φαντάροι και οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας σε επικίνδυνες και δαπανηρές ΝΑΤΟικές αποστολές, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επικαλείται τις «αντοχές της οικονομίας» για να απορρίψει τις διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας του λαού.

Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή μετατρέπει τον λαό σε στόχο, υπονομεύει και δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που συνδέονται άμεσα με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και όχι του λαού, που οι ανάγκες του συνθλίβονται από την αστική πολιτική μέσα κι έξω από τη χώρα. Γι' αυτό χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να επιστρέψουν όλοι οι φαντάροι από τις ΝΑΤΟικές αποστολές, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις άλλες συμμαχίες της αστικής τάξης, παλεύοντας ενάντια στην εξουσία της.

TOP READ