17 Απρ 2013

Μακελειό στη Μανωλάδα, πυροβόλησαν εργάτες γης


Μακελειό στη Μανωλάδα, πυροβόλησαν εργάτες γης 

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στα φραουλοχώραφα στην περιοχή της Ν. Μανωλάδας Ηλείας. Έντονες αντιδράσεις πενήντα περίπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, Μπαγκλαντέζων και άλλων εργατών γης, με αφορμή την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων τους, απαντήθηκαν με πυροβολισμούς από τη μεριά των εργοδοτών τους.
Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, υπάρχουν 32 τραυματίες - έξι από αυτούς σοβαρά, οι οποίοι μεταφέρονται στο ΓΝ Πύργου και στο ΓΠΝ Πατρών στο Ρίο
Πηγή :902.gr


To δημοσίευμα προέρχεται από το ilialive.gr

Περισσότεροι απο 30 αλλοδαποί εργάτες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, τραυματισμένοι και άγνωστο σε ποια κατάσταση απο πυροβολισμούς που δέχθηκαν
Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία έως τώρα από την Αστυνομία, όμως γίνεται λόγος για συμπλοκή για μεροκάματα.

Nεότερη ενημέρωση 20:30
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες από την αστυνομία πληροφορίες 4 άτομα, Έλληνες, σε καλλιέργεια φράουλας άνοιξαν ανεξαιρέτως πυρ σε αλλοδαπούς εργάτες κυρίως υπηκόουςΜπαγκλαντές
32 αλλοδαποί έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 10 αρκετά σοβαρά. Οι περισσότεροι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμπλοκή έγινε για μεροκάματα που ζήτησαν από τους εργοδότες τους οι αλλοδαποί.

Επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας 
Περι ώρα 18:00 σήμερα, στη νέα Μανωλάδα Ηλείας 200 περίπου αλλοδαποί υπηκόοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε γεωργική επιχείρηση ημεδαπού, συνεπλάκησαν με 3 ημεδαπούς εκπροσώπους του εργοδότη, απαιτώντας δεδουλευμένα 6 μηνών περίπου. Ένας εκ των τριών ημεδαπών πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τους, τραυματίζοντας ελαφρά, είκοσι (20) από του αλλοδαπούς. Οι τραυματισθέντες βρίσκονται εκτός κινδύνου ζωής και έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας και νοσοκομεία της περιοχής γαι παροχή πρώτων βοηθειών. Διενεργείται προανάκριση από το Τ.Α. Αμαλιάδας.

Συνελήφθη πριν από λίγο ο εργοδότης που απασχολούσε τους αλλοδαπούς. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων 3 ημεδαπών.

Νεότερη ενημέρωση 21:14
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κ.Υ Βάρδας ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 28 άτομα από αυτούς 4 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση 8 σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι ελαφρά.

Στο ilialive.gr μίλησαν κάποιοι από τους τραυματίες οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν ραντεβού στις 5 το απόγευμα με τον ιδιοκτήτη των καλλιεργειών φράουλας και συγκεντρώθηκαν εκεί 80 αλλοδαποί, οι οποίοι ζητούσαν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα μηνών. 

Οι εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη, 4 με 5 άτομα, τους ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να τους πληρώσουν και να επιστρέψουν στις δουλείες τους. Οι εργάτες αντέδρασαν και τότε τρία από τα άτομα που κρατούσαν όπλα αφού πυροβόλησαν πρώτα στον αέρα στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για το συμβάν ενώ στο Α.Τ.Βάρδας βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας. 
 Αναρτήθηκε από ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Θ. Παφίλης: Yπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος (VIDEO)


Θ. Παφίλης: Yπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος (VIDEO)


Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Την προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη δήλωση του υπουργού Κ. Μουσουρούλη ότι η τροπολογία που αφορά τα πλοία ασφαλείας δεν είναι κυβερνητική, σημειώνοντας πως κατατέθηκε από το γραμματέα του πρώτου κόμματος της κυβέρνησης.

Τόνισε πως τα πλοία ασφαλείας υπονομεύουν την απεργία και ανοίγουν το δρόμο για την απεργοσπασία και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ο Θ. Παφίλης στάθηκε επίσης στο αίσχος της επιστράτευσης των ναυτεργατών. «Θα σας επιστρατεύσουν μια και καλή» τόνισε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Επεσήμανε ακόμα πως δυναμώνει η αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων και πως για πρώτη φορά οι αγρότες της Κρήτης βρέθηκαν πρόσφατα στο πλευρό των ναυτεργατών.

Σε ό,τι αφορά τις «κραυγές συμπάθειας» προς τους ναυτεργάτες από τον Π. Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή, ο Θ. Παφίλης σημείωσε πως δεν είπαν ούτε λέξη για τους εφοπλιστές. «Γιατί δε λεν κουβέντα και κρύβονται πίσω από τη ναυτοσύνη;» αναρωτήθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης πως η κυβέρνηση στις «νομοθετικές βελτιώσεις» που κατέθεσε την Τρίτη, απέσυρε το άρθρο 60 του νομοσχεδίου, το οποίο αν και αποσπασματικό είχε κάποια θετικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να δίδονται αποζημιώσεις σε περιπτώσεις χρεοκοπίας ναυτιλιακών εταιρειών και στους εργαζόμενους στη στεριά.



Δε θα τους περάσει


Δε θα τους περάσει


Τα αστικά ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Και συνεχίζουν να ασχολούνται στην ίδια ρότα, με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο, όπως και προσυνεδριακά, ανεξάρτητα αν βρίσκουν τώρα άλλες αφορμές, όπως την εκλογή των νέων καθοδηγητικών οργάνων του. Πράγματι, πριν το Συνέδριο, με αφορμή τον προσυνεδριακό διάλογο, έκαναν ανοιχτή παρέμβαση στη στρατηγική του ΚΚΕ, επεξεργασμένη και εκπορευόμενη από ενιαίο κέντρο αφού σχεδόν πανομοιότυπα ήταν τα ρεπορτάζ και η αρθρογραφία προβάλλοντας με ενιαίο τρόπο την ανάγκη να ακολουθήσει το ΚΚΕ μια στρατηγική που ωθεί στην ενσωμάτωση. Τέτοια ήταν η τότε επίθεση στο νέο σχέδιο Προγράμματος.
Τώρα, με τον ίδιο τρόπο, αναπαράγουν την ίδια ουσιαστικά προπαγάνδα, με δεδομένο ότι ξέρουν πως τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα υπερψηφίστηκαν, τα δε ντοκουμέντα του 19ου Συνεδρίου, η Πολιτική Απόφαση, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό, ψηφίστηκαν ομόφωνα. Ποια ζητήματα θέτουν; Αν το ΚΚΕ θα ανακάμψει εκλογικά, αν θα συμβάλει στη σωτηρία της χώρας και, κυρίως, αν το Κόμμα μας αποφασίσει να αλλάξει γραμμή και να κάνει πολιτικές συνεργασίες, διαφορετικά το ίδιο μένει απομονωμένο και ο λαός ανυπεράσπιστος στη λαίλαπα της αστικής πολιτικής και των συνεπειών της κρίσης. Εφτασε μάλιστα μια εφημερίδα, «Η Ελλάδα αύριο», να κάνει αναφορές στο πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη στον πόλεμο του '40, για να αναρωτηθεί: Αφού τότε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλούσε το λαό να πολεμήσει ενάντια στους Ιταλούς φασίστες εισβολείς στον πόλεμο που έκανε η κυβέρνηση Μεταξά, τώρα, μετά το Συνέδριό του, το ΚΚΕ θα συμβάλει στη σωτηρία της χώρας για να σωθεί ο λαός; Συνδέουν δε αυτά τα ερωτήματα με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα της.
***
Βεβαίως, είναι φανερό ότι δεν απευθύνονται στο ΚΚΕ. Ξέρουν τη στρατηγική του, ξέρουν ότι αυτή η στρατηγική αποτελεί θεμέλιο για τη συγκέντρωση δυνάμεων με την οργάνωση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και στόχο την οριστική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με την εργατική εξουσία, την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και την κοινωνικοποίησή τους, ως μονόδρομο για τη σωτηρία του λαού που ήδη καταστρέφεται ανεπανόρθωτα. Ξέρουν ότι την παλεύει ενιαία όλο το ΚΚΕ. Απευθύνονται επομένως στην εργατική τάξη, στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα - συμμάχους της, προκειμένου να τους καλλιεργούν άλλα κριτήρια, τάχα προς το συμφέρον τους, με τα οποία πρέπει να προσεγγίζουν τη γραμμή του ΚΚΕ, την οποία εμφανίζουν ως αδιέξοδη για το λαό. Γι' αυτό και τα ερωτήματα γύρω από την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ, τη συμβολή του στη σωτηρία της χώρας και τις πολιτικές συνεργασίες. Ξέρουν ότι η αντικειμενική πραγματικότητα, δηλαδή η δράση των μονοπωλίων σε συνθήκες κρίσης και η αντιμετώπισή της από την αστική πολιτική, ενισχύει το υπόβαθρο ανάπτυξης αγώνων.
***
Καλούν, λοιπόν, το λαό να κρίνει με αστικά κριτήρια το ΚΚΕ, τη στρατηγική του, τα καθοδηγητικά του όργανα, προκειμένου να ορθώνουν εμπόδια στη συσπείρωση δυνάμεων σ' αυτή τη στρατηγική και στην ανάπτυξη της ταξικής πολιτικής πάλης με πρωτοπορία το ΚΚΕ. Καλλιεργούν αρνητικούς συνειρμούς για τα καθοδηγητικά του όργανα, τον ΓΓ της ΚΕ, με τον ίδιο πάντα στόχο και σκοπό την υπονόμευση του ΚΚΕ. Και οι αστοί και οι του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουν ότι ενιαία το ΚΚΕ, τα καθοδηγητικά του όργανα, τα στελέχη και τα μέλη του, συσπειρωμένα στις Αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου και εξοπλισμένα μ' αυτές, γινόμαστε ολοένα και πιο ικανοί και αποτελεσματικοί να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες του λαού. Ξέρουν ότι βγήκαμε από το 19ο Συνέδριο με μεγάλη αισιοδοξία, ενθουσιασμό και μαχητικότητα, με στέρεο ιδεολογικό - πολιτικό υπόβαθρο και σιγουριά για το σκοπό της πάλης του ΚΚΕ. Την επίδρασή τους στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις νομίζουν πως θα ακυρώσουν. Αυτή η προπαγάνδα είναι ενταγμένη στα πλαίσια της στρατηγικής των αστών και του ΣΥΡΙΖΑ, ως μέρος της προσπάθειας χειραγώγησης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στα στενά όρια της διαχείρισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
***
Είναι γεγονός ότι θα συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα τον ταξικό τους πόλεμο στο λαό. Αλλά η χειροτέρευση της κατάστασης για το λαό δε σημαίνει ότι νομοτελειακά θα πισωγυρίσει και το κίνημα. Και εδώ είναι που φοβούνται το ΚΚΕ. Μπορεί ο λαός να κάνει έκπτωση στις ανάγκες του για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, αλλά η φτώχεια και η εξαθλίωση μπορεί, με τη δράση του ΚΚΕ, να μετατρέπονται σε οργάνωση και πάλη, σε αντεπίθεση. Ακόμη και ο φόβος της σύγκρουσης μπορεί να ξεπεραστεί. Ξέρουν, επίσης, ότι οι τεράστιες δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης, η αποκάλυψη του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμης ενταγμένης στο αστικό πολιτικό σύστημα και έτοιμης να αναλάβει ακόμη και κυβερνητικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, δεν τους δίνουν ακόμη τη σιγουριά της επούλωσης των ρωγμών στο σύστημά τους. Σε όλα αυτά η δράση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει καταλύτης σε όφελος του λαού. Γι' αυτό και η επίθεση στην πολιτική του, στα στελέχη του. Δε θα τους περάσει.

Τα ναζιστικά σκιάχτρα


Τα ναζιστικά σκιάχτρα
Το επάγγελμά τους είναι το κυνηγητό εργατών και μεταναστών, το μπραβιλίκι, ο τραμπουκισμός και, βέβαια, ο αντικομμουνισμός. Τα ναζιστικά σκιάχτρα, οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι χρυσαυγίτες δεν πρόκειται να μείνουν ποτέ χωρίς δουλειά, αφού το σύστημα που τους γέννησε, τους συντηρεί ακριβώς για να κάνουν τέτοιες βρωμοδουλειές. Και έχουν το θράσος να μιλάνε με ένα εμετικό κείμενο που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους, για το ΚΚΕ και την εκλογή του νέου ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Ενα κείμενο κατευθείαν από τα συρτάρια μυστικών υπηρεσιών, τύπου CIA. Τι για «αντεργατικό ΚΚΕ, σταλινικό απολίθωμα» λένε, τι για «ανεπάγγελτο ΓΓ», τι για «τεμπελχανάδες, γραφειοκράτες», για «γκούλαγκ»... Και χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, με τα κείμενα που αναρτούσαν στην ιστοσελίδα τους για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αναπαρήγαν τη γραμμή μηχανισμών, κέντρων και παρακέντρων της άρχουσας τάξης. Αυτός είναι ο ρόλος τους.
Είπαμε. Δε θα χάσουν τη δουλειά τους. Τα υπαλληλάκια του συστήματος έχουν συγκεκριμένο, άκρως επαγγελματικό, ρόλο. Μόνο που η εργατική τάξη θα τούς βρει σύντομα καινούργια δουλειά, έτσι για να μην κάθονται. Θα τρέχουν πιο γρήγορα και από τον Μπολτ, γιατί όπου τους βρίσκουν οι εργάτες θα γίνονται καπνός. Και θα στείλουν τους χιτλερίσκους στον απόπατο της Ιστορίας, μαζί με το σύστημα που τους γέννησε και τους θρέφει στην προσπάθειά του να τσακίσει το λαό.

Εκλέχτηκε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ


Εκλέχτηκε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή της, εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται από 11 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κουτσούμπας Δημήτρης έχει ήδη εκλεγεί ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Η σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η εξής:
Κουτσούμπας Δημήτρης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Αβραμόπουλος Κώστας
Αρβανιτάκης Δημήτρης
Γόντικας Δημήτρης
Δημουλάς Τηλέμαχος
Κωνσταντινίδης Θεοδόσης
Μαρίνος Γιώργος
Μπέλλου Ελένη
Παρασκευάς Κώστας
Ράζου Λουίζα
Σοφιανός Νίκος
Συνεδρίασε, επίσης, η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ), η οποία εξέλεξε πρόεδρό της, την Κακουλίδου Χρύσα.

Με στοργή... δήμιου!


Με στοργή... δήμιου!
Το «διαίρει και βασίλευε» σε όλο του το αποκρουστικό μεγαλείο. Η τακτική τουεγχώριου τρικομματικού ΔουΝουΤιστάν να ξεμοναχιάζει κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα, να «θωπεύει» το προηγούμενο θύμα του, τη στιγμή που εγκληματεί εναντίον του επόμενου θύματος, σε πλήρη εφαρμογή. Το κυβερνητικό παραμύθι των «σωτήριων μέτρων» σε νέα σφαγιαστική επανέκδοση.
Ενα παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο στην όλη αυτή κωμωδία. Το θράσος, η αναίδεια, η αναισχυντία και η ταξική παλιανθρωπιά των «παραμυθάδων». Αυτοί που οδήγησαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία, έφτασαν, με στοργή... δήμιου, να επικαλούνται τα ίδια τα θύματά τους (!) για να δικαιολογήσουν και να «νομιμοποιήσουν» τους επόμενους «αποκεφαλισμούς»!
*
Εχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με τους 15 χιλιάδες που θα απολυθούν από το Δημόσιο θα ασχολούμαστε τώρα!
Αυτή είναι η «γραμμή» της ανελέητης προπαγάνδας του κυβερνητικού επιτελείου σε όλες του τις εκφάνσεις. Με αυτό το ύφος και σε αυτό το πνεύμα ήταν τα λόγια του Βενιζέλου βγαίνοντας την Κυριακή από το Μαξίμου. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και το νόημα του πρωθυπουργικού διαγγέλματος:
Ελα μωρέ, εδώ ο ιδιωτικός τομέας «φλέγεται», μας μαράνανε οι 15 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο!
Αυτά λένε!
Και ποιοι τα λένε; Οι ίδιοι που αφήσανε απένταρους τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
Αυτοί που «ληστέψανε» μισθούς και συντάξεις και από τον ιδιωτικό και από το δημόσιο τομέα.
Αυτοί που το όραμά τους (σ.σ.: «ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια») εφαρμόζεται σύμφωνα με το πλάνο τους: Κανένας εργαζόμενος ανά οικογένεια και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα!
*
Φυσικά, «καρφί» δεν τους καίγεται για το 1,5 εκατ. ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Αν τους ενδιέφεραν οι άνεργοι, πολύ απλά, δε θα τους μετέτρεπαν σε άνεργους. Αυτό που τους ενδιαφέρει, με τις περίφημες «αναδιαρθρώσεις», τις «βελτιώσεις», τις «αξιολογήσεις», τις «εφεδρείες», την «κινητικότητα» και τελικά με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, είναι ένα και μόνο:
Στο έδαφος των εργασιακών Νταχάου που έχουν ήδη επιβάλει, να επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα, με ισχυρό, με ισχυρότατο συμβολισμό, ενάντια και στην ιδέα, πια, ενάντια και στην έννοια, πλέον, αυτού που λέγεται «μόνιμη και σταθερή δουλειά» για όλους!
Ο λόγος που κάνουν ό,τι κάνουν με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο δεν είναι για να απαλλάξουν τον - δημιουργημένο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή τους - δημόσιο τομέα από «επίορκους», από «κοπανατζήδες», ή από «ανεπαρκείς» δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μια «νύχτα». Ομολογούν ότι δεν το κάνουν ούτε για την επίτευξη «δημοσιονομικών», τάχα, στόχων.
Αλλος είναι ο λόγος της χρόνιας προπαγάνδας τους ενάντια στους... «κοπρίτες». Θέλουν να πατάξουν στη συνείδηση του λαού κάθε σκέψη ότι η δουλειά με ασφάλεια, με ικανοποιητικό εισόδημα, με προστασία, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
«Δικαίωμα», γι' αυτούς, δεν είναι να έχει δουλειά ο εργαζόμενος, «δικαίωμα» είναι - γι' αυτούς - να στύβουν τον εργαζόμενο, να τον πληρώνουν άμα θέλουν, όποτε θέλουν κι όσο θέλουν, «δικαίωμα» είναι να τον βάζουν να δουλεύει όσο θέλουν, «δικαίωμα» είναι να τον πετούν στην ανεργία όποτε θέλουν και με τους όρους που θέλουν.
*
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλες τις παλιές και νέες μεθόδους αποπροσανατολισμού. Εχουν άλλωστε χρόνια εμπειρία τέτοιων μεθόδων.
Οταν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να χτυπήσει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων έβαζε σε λειτουργία την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», προσπαθούσε να στρέψει τη μια κατηγορία εργαζομένων ενάντια στην άλλη, επιχειρούσε να οδηγήσει το ένα κοινωνικό στρώμα ενάντια στο άλλο. Μάλιστα, τότε δόθηκε και ονομασία σε αυτή την άθλια τακτική κοινωνικού κατατεμαχισμού: «Κοινωνικός αυτοματισμός». Αντίστοιχα η ΝΔ εφάρμοζε ανάλογες μεθόδους, ανάλογες πρακτικές, ανάλογη επιχειρηματολογία, ανάλογη κοινωνική αναλγησία.
Ο,τι για δεκαετίες έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μόνες τους, τώρα τα κόμματα της πλουτοκρατίας το διαπράττουν από κοινού (μαζί με την «αριστερή» χορηγία της ΔΗΜΑΡ).
Οπως τότε έτσι και τώρα, έχουν στο πλευρό τους στα ΜΜΕ τους ίδιους ακριβώς «παπαγάλους» που βγαίνουν στα χρυσοπληρωμένα τους τηλεπαράθυρα για να πουλήσουν «κοινωνική ευαισθησία»
άλλοτε στους αγρότες (όταν απεργούν οι ναυτεργάτες),
άλλοτε στους ναυτεργάτες (όταν κινητοποιούνται οι αγρότες),
άλλοτε στους νταλικέρηδες (όταν απεργούν όλοι οι άλλοι),
άλλοτε στους επιβάτες (όταν απεργούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό),
άλλοτε στους εργαζόμενους στο Μετρό (όταν «δεν πληρώνουν οι τζαμπατζήδες» επιβάτες),
άλλοτε στους ιδιωτικούς υπαλλήλους (όταν χτυπιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι),
άλλοτε στους δημόσιους υπαλλήλους (όταν χτυπιούνται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι),
άλλοτε στους ανέργους (όταν χτυπιούνται οι εργαζόμενοι),
άλλοτε στους εργαζόμενους (όταν χτυπιούνται οι «τεμπέληδες» άνεργοι) κ.ο.κ.
*
Για να επιβληθεί ολοκληρωτικά το «κοινωνικό και εργασιακό απαρτχάιντ», για να επέλθει η «τελική λύση» που σχεδιάζουν τα μονοπώλια όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων, η κυβερνητική «γραμμή» έχει αποτινάξει κάθε πρόσχημα:
«Κοινωνικός αυτοματισμός», υποκρισία, «διαίρει και βασίλευε», κομμάτιασμα της κοινωνίας, διαπόμπευση κάθε κοινωνικού στρώματος που βάλλεται, ξεμονάχιασμα κάθε κοινωνικής ομάδας,
εξανδραποδισμός, τελικά, όλου του λαού!
Για να επιτελέσουν το έργο που τους ανατέθηκε, χρησιμοποιούν κάθε λογής πολιτική παλιανθρωπιά και ιταμότητα:
Καταστολή, λάσπη, ύβρεις, ψεύδος, διάλυση των κοινωνικών αρμών, με πρώτους εκείνους της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.
*
Θέλουν να βάλουν τον έναν να «φάει» τον άλλον.
ο ιδιωτικός υπάλληλος τον δημόσιο υπάλληλο, ο φορτηγατζής τον αγρότη, ο αγρότης τον λιμενεργάτη, ο εργάτης τον συμβασιούχο,
για να μπορέσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές να μας «φάνε» ευκολότερα και όλους μαζί!
Θέλουν να κάνουν τον έναν να αδιαφορεί για τα βάσανα του άλλου, για τη διαπόμπευση του άλλου, να μη μιλά, να μην αντιδρά για τη δυστυχία του άλλου, μήπως και διασωθεί ο ίδιος.
Τέτοιοι είναι και έτσι μας κυβερνούν!
Και απέναντι σε κάτι τέτοιους, ή θα ορθωθεί η Λαϊκή Συμμαχία και θα υπερισχύσει το
«ένας για όλους και όλοι για έναν», ή δε θα μείνει όρθιος κανένας!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

TOP READ