22 Φεβ 2014

ΚΟ Θήβας ΚΚΕ: Καταγγέλλει την άνανδρη επίθεση τραμπούκων φασιστοειδών σε λαϊκούς αγωνιστές

ΚΟ Θήβας ΚΚΕ: Καταγγέλλει την άνανδρη επίθεση τραμπούκων φασιστοειδών σε λαϊκούς αγωνιστές


Την άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση αγέλης «αγανακτισμένων» σε βάρος των αγωνιστών της περιοχής,παπα-Γιάννη Οικονομίδηκαι Θανάση Παντελόγλου, την Τετάρτη 18 Φλεβάρη, σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας, καταγγέλλει ηΚΟ Θήβας του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, γυναίκες,

Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση αγέλης "αγανακτισμένων" σε βάρος των αγωνιστών της περιοχής, παπα-Γιάννη Οικονομίδη και Θανάση Παντελόγλου, την Τετάρτη 18/2, σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας.

Ομάδα τραμπούκων - φασιστοειδών επιτέθηκαν στους δύο αγωνιστές με μπουνιές και κλωτσιές. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια των Δημάρχων Θήβας και Τανάγρας αλλά και "παραγόντων" της περιοχής, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν βγάλει άχνα. Φυσικά, τα "πρωτοπαλίκαρα" δεν πείραξαν ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά των διαφόρων παραγόντων, των βιομηχάνων και των εκπροσώπων τους.

Το πρόσχημα ότι ο παπα-Γιάννης ειδικά σιγοντάρει τη δυσφήμιση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής είναι ανυπόστατο. Οι πρωταγωνιστές της επίθεσης δεν καίγονται για την ποιότητα των προϊόντων, αν ίσχυε αυτό θα στρέφονταν κατά των βιομηχάνων και των μεσαζόντων. Εκείνων τα συμφέροντα προωθούν με κάθε τρόπο, την υποβάθμιση των αγροτικών προϊόντων. Αντίθετα, οι δύο αγωνιστές έχουν δώσει αλλεπάλληλες μάχες ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή και συνεχίζουν να δίνουν. Για τη στάση τους αυτή έχουν στοχοποιηθεί πολλές φορές από τα μεγάλα συμφέροντα της περιοχής.

Από τα παραπάνω γίνεται καθαρό ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος σχεδίου να στραφούν οι αγρότες της περιοχής που βιώνουν τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και μονοπωλίων ενάντια σε όσους αγωνίζονται.

Αγώνα για την επιβίωση των αγροτών και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους έδωσαν για ένα μήνα χιλιάδες αγρότες στα μπλόκα, μαζί με όλο το λαό. Οι φασίστες που την ίδια στιγμή κυνηγούν αγωνιστές είναι εχθροί των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Αυτές οι ενέργειες δε θα μείνουν αναπάντητες και οι πρωτεργάτες τους θα σπάσουν τα μούτρα τους. Δε θα τους περάσει! Οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, πρέπει να τους καταδικάσουν, να τους απομονώσουν.

Καλούμε κάθε φορέα να καταδικάσει έμπρακτα την επίθεση και απαιτούμε από τις δημοτικές αρχές να πάρουν άμεσα θέση».

πηγη: 902

Προκλητικές πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων

Προκλητικές πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων

Στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση, που στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων προσφέρει προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και ενθαρρύνει προτάσεις να χτυπηθούν ακόμα παραπέρα τα ήδη τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα των νέων, κινείται αυτή την περίοδο η ΟΝΝΕΔ, με μια πανελλαδική καμπάνια για την ανεργία των νέων, με τίτλο «Δούλεψέ το»!

Είναι χαρακτηριστική η εκδήλωση «Ημέρες Απασχόλησης» που γίνεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΝΝΕΔ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
  • «Εργαστήρι παρουσίασης επαγγελματικών πιστοποιήσεων», νομιμοποίηση δηλαδή της λογικής ότι ο νέος θα πρέπει να κυνηγάει διαρκώς επιμορφώσεις, πιστοποιήσεις και επανακαταρτίσεις, με το ανάλογο κόστος να βαραίνει πάντα τον ίδιο, για να διατηρεί την ελπίδα ότι θα μπορέσει κάποτε να πετύχει μια θέση εργασίας...
  • «Ενημέρωση επιχειρηματικότητας από ειδικούς για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών», δηλαδή προτάσεις προς τους ανέργους να φεσωθούν με δάνεια προκειμένου να γίνουν... μικροεπιχειρηματίες και να πουλήσουν τις ιδέες τους!
  • «Ατομικές συμβουλές πάνω στη σωστή συμπλήρωση του βιογραφικού σημειώματος», λες και το 59% των νέων (σ' αυτά τα ύψη έχει φτάσει η ανεργία στις ηλικίες κάτω των 25) είναι άνεργοι επειδή δεν φτιάχνουν όμορφα βιογραφικά και δεν ξέρουν να πλασάρουν καλά τον εαυτό τους!
Η ΟΝΝΕΔ κάνει πως πουλάει εκδούλευση στους νέους φέρνοντάς τους μέσα από τέτοιες φιέστες σε επαφή με συμβούλους και εργοδότες, στην πραγματικότητα όμως όλη η αντίληψη της εκδήλωσης αποπνέει την επικίνδυνη λογική ότι φταίει ο ίδιος ο νέος, φταίει ο ίδιος ο άνεργος που είναι άνεργος! Και, τάχα μου, η «καλή» ΟΝΝΕΔ φέρνει τους ειδικούς να τον συμβουλέψουν! Αποπνέοντας, δε, αυτή την επικίνδυνη λογική, ότι φταίχτες είναι οι ίδιοι οι νέοι, καλλιεργεί την υποταγή και έρχονται σαν «ώριμο φρούτο» οι προτάσεις των «ειδικών» σε κάτι τέτοιες φιέστες, των εργοδοτών δηλαδή, που «συμβουλεύουν» τους νέους να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, να μη διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα, να είναι πάντα σκυφτοί απέναντι στον εργοδότη...
Και προτάσεις ενίσχυσης των επιχειρηματιών
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων, που κατέθεσε στον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, σε συνάντηση που είχε μαζί του κλιμάκιο της Οργάνωσης στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Δούλεψέ το». Ανάμεσα στις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ είναι:
«Δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών κέντρων επαγγελματικού προσανατολισμού (training centers), που θα προετοιμάζουν για συνεντεύξεις, βιογραφικά, συστατικές επιστολές, επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική ανά περιφερειακή ενότητα». Πάλι, δηλαδή, η ίδια λογική, ότι οι άνεργοι χρειάζονται συμβουλές για να πλασάρουν σωστά τον εαυτό τους!
«Κεφάλαιο έναρξης επαγγέλματος για νέους επιστήμονες, με επιδοτούμενο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής (20 έτη). Θα μπορεί να χορηγείται μέσω του ΟΑΕΔ με στόχο την έναρξη και διατήρηση επαγγέλματος νέων επιστημόνων». Για τους νέους επιστήμονες, δηλαδή, προτείνει να φεσωθούν με δάνεια!
«Αντιστάθμιση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης», δηλαδή αντί για προστασία των ανέργων, να δοθεί ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες για να απασχολούν τζάμπα εργαζόμενους! Πρόκειται για μια πρόταση που έχει κατατεθεί επανειλημμένα από ενώσεις επιχειρηματιών.

H ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες

 H ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες


Ήξερες εσύ ότι...;

 Ήξερες εσύ ότι...;

Δεν ξέρω αν σου ‘χει τύχει ποτέ σφε αναγνώστη να χάνεσαι σε ρετρό αναγνώσματα, αρχεία και παλιά αποκόμματα εφημερίδων. Να κόβεις τις γέφυρες με το περιβάλλον και να αναβιώνεις νοερά στο μυαλό σου ένα άλλο παλιότερο, πολύ πιο συναρπαστικό από το τωρινό. Όχι γιατί η βουτιά στο παρελθόν και τις αναμνήσεις είναι ασφαλές καταφύγιο από τη μίζερη πραγματικότητα· ούτε επειδή σε είκοσι χρόνια από τώρα θα βλέπουμε και τη δική μας εποχή με ιστορικό δέος και τρυφερότητα –που κι αυτό μπορεί να συμβεί ως ένα βαθμό. Αλλά γιατί κάποιες περίοδοι σημάδεψαν την ιστορία του σύντομου εικοστού αιώνα, έχοντας αν μη τι άλλο δραματικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να έχει μονοσήμαντα θετική ή αρνητική απόχρωση.

Μου έχει τύχει για παράδειγμα να πέφτω με τα μούτρα στο διάβασμα για την περίοδο της κολεκτιβοποίησης και να την υπερασπίζομαι με ζήλο, χωρίς να γνωρίζω πχ λεπτομέρειες για τις συνέπειες της καπ και να μπορώ να σταθώ με αξιώσεις σε μια αντίστοιχη συζήτηση επικαιρότητας. Έχω συγκρατήσει μέχρι σήμερα παιχνίδια που σημάδεψαν τα παιδικά μου χρόνια, την εξέλιξη του σκορ και τις συνθέσεις των ομάδων πριν από είκοσι χρόνια, ενώ δε θυμάμαι ποιοι παίκτες έπαιζαν προ διετίας. Κι όταν βρίσκω παλιά τρίποντα της εποχής στο μοναστηράκι, τα διαβάζω κι οι μνήμες ανεβαίνουν στα μάτια, έτοιμες να γίνουν κορόμηλο. Θεωρώ επίσης συγκλονιστικές χωρίς υπερβολή λεπτομέρειες κι ιστορίες από την εποχή της διάσπασης, απ’ αυτές που θα λέω κάποτε στα παιδιά μου για να φάνε όλο τους το φαγητό –πριν έρθει και τα πάρει ο αναθεωρητής μπαμπούλας της αντεπανάστασης- αδιαφορώντας για τα πιο σύγχρονα γεγονότα. Κι ενθουσιάζομαι με «ειδήσεις» και «νέα» για πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής, που κάνουν την «έκτακτη επικαιρότητα» να μοιάζει με ρουτίνα επαναλαμβανόμενη.

Ήξερες για παράδειγμα εσύ σφε αναγνώστη ότι εν έτει 1990, η κετουκε είχε τμήμα πληροφορικής; Ότι στη θεσσαλονίκη διοργάνωνε εκδήλωση η κοβ αει-τει και η οβ σπουδάζουσας –γιατί προφανώς όλη η κνε είχε φύγει το 89 με το ναρ; Ότι ο ρίζος δημοσίευε τότε την εισήγηση του πολιτμπιρό στην ολομέλεια της κε κι όλες τις τοποθετήσεις των μελών της περιληπτικά; Κι ότι ο λαφαζάνης ήταν ο… πιο αριστερός στην επιτροπή για το προσχέδιο του νέου προγράμματος –περίπου όπως θεωρείται σήμερα στο σύριζα; Ή ότι ο φαράκος παρουσίαζε το προσχέδιο σε ανοιχτές συγκεντρώσεις λέγοντας πως το κουκουέ είναι αναντικατάστατο σήμερα (δηλ το 90, έναν χρόνο πριν τη διάσπαση) όσο ποτέ άλλοτε;

Μήπως ήξερες (κι αν ήξερες, θυμόσουν) ότι στο ριζοσπάστη έγραφε ρεπορτάζ ο δήμος βερύκιος με αποκαλύψεις για την επιχείρηση γκλάντιο – κόκκινη προβιά, κτλ; Ότι η κώττη του νευροσπάστη επιμελήθηκε ένα αφιέρωμα στο ρίτσο για το θάνατο του μεγάλου ποιητή; Κι η τιτίνα δανέλλη έβαζε ανοιχτά στον προσυδριακό το ζήτημα αν πρέπει να είναι ο ρίζος όργανο ή κανονική εφημερίδα, για να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές του; Ενώ ο ναυτίλος στάθης απουσιάζε μια μέρα λόγω ασθένειας και ανανέωνε το ραντεβού (ου μην και το κόμμα) για… καλύτερες ημέρες. Ότι ο γραμματέας της κόβας του ρίζου έγραφε στον προσυνεδριακό ότι είναι ανυπόστατα όσα λέγονται για ομαδοποιήσεις στο προσωπικό της εφημερίδας –μόνο τον ψυχίατρο που δε συνέστησε σε όσους το πίστευαν; Κι ότι όλοι οι παραπάνω είχαν συνάδελφό τους την ιωάννα μάνδρου; ‘Η τον κουβαρά να παίρνει συνέντευξη από τον ευρωβουλευτή του πασοκ ρωμαίο;

Ήξερες ότι στις σελίδες της εφημερίδας είχε αρθρογραφήσει ο μαγκριώτης ο στέλεχος της νεολαίας πασόκ και ο πρόεδρας κωνσταντόπουλος για το εκλογικό σύστημα; Ότι κάναμε στρογγυλή τράπεζα με στελέχη από όλες τις νεολαίες –και το θεοδωρικάκο της gpo γραμματέα της κνε- για την επέτειο του πολυτεχνείου; Ότι είχαμε χαιρετισμούς του μητσοτάκη και του παπανδρέου για την επέτειο της οκτωβριανής επανάστασης; Και τη σοφία αδαμίδου να παίρνει τότε συνεντεύξεις για το καλλιτεχνικό ένθετο από ηθοποιούς σαν το δάνη κατρανίδη και τον -τελείως δεξιό, αν δεν κάνω λάθος- χρυσικάκο;

Ήξερες ότι ο ριζοσπάστης είχε αποστολή στη σοβιετία –που έχανε η μάνα πατρίδα το παιδί και το παιδί το κόμμα- για να φωτίσει επιμέρους πτυχές και την πορεία της περεστρόικα; Και ότι ένας από τους ανταποκριτές μας στη μόσχα λεγόταν Λυπημένος –και πώς να μην είναι με όσα γίνονταν εκεί; Ότι η πορνεία αυξανόταν ραγδαία στις επίσημες στατιστικές και οι αστυνομικές αρχές ζητούσαν τη νομιμοποίησή της! Κι ότι η δημοτική αρχή της μόσχας και του λένινγκραντ ζητούσαν την αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων για την οκτωβριανή επανάσταση; Αλλά ο ρίζος είχε ένα συλλεκτικό, βαρυσήμαντο άρθρο του γκόρμπι για τη σημασία του οκτώβρη; Κι ότι φιλοξενούσε μεταφρασμένο ένα κομμάτι της πράβδα σε καθημερινή σχεδόν βάση; Ή ότι στην πρώτη επέτειο από την πτώση του τείχους υπογράφτηκε ιστορικό σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ γερμανίας και εσσδ από τους κολ και γκορμπατσόφ;

Ήξερες εσύ σφε αναγνώστη ότι ο ρίζος είχε τρεις σελίδες αθλητικά κι είχε πάρει συνέντευξη από το σοβιετικό προπονητή του οσφπ τότε όλεγκ μπλαχίν, που έλεγε πως αμφισβητεί ακόμα και τον εαυτό του, αλλά πιστεύει πως δεν υπάρχει αναρχικό ποδόσφαιρο; Κι άλλη μία από το φασούλα (στον ντίνο καραμητρούση) με προαναγγελία από το προηγούμενο φύλλο «ο φασούλας καρφώνει στο τερέν της πολιτικής; Όπου η (κατσαρίδα) κι η αράχνη έλεγε πως δε θα είχε κατέβει δημοτικός σύμβουλος του φατούρου αν δεν είχε τη στήριξη ενός από τους δύο, συνασπισμού ή πασόκ –γιατί κάναμε και τέτοιες συνεργασίες εκείνη την εποχή. Κι ότι λέει ναι σε μια ανανεωμένη αριστερά, αλλά θα ξαναπήγαινε στο μαυσωλείο του λένιν, γιατί δεν του έφταιξε σε τίποτα ο βλαδίμηρος για όσα έγιναν.

Ήξερες ότι κλιμάκιο του συνασπισμού με τον κύρκο και το βουλευτή πέλλας χατζηδημητρίου είχε συνάντηση με το προεδρείο του πσακ, γιαννάκη, φασούλα, παταβούκα κι εσύ έψαχνες στη φωτό να βρεις ποιος είναι ο πιο πασόκος απ’ όλους; Ότι είχαμε οδοιπορικό-αφιέρωμα στη λάρισα, που ήταν ουραγός στο πρωτάθλημα δύο μόλις χρόνια αφού κέρδισε τον τίτλο; Κι ένα άλλο στα μυστικά του ΝΒΑ και τον ιδιότυπο σοσιαλισμό του στο σύστημα κατανομής των εσόδων στις ομάδες; {άλλη μια νίκη για το διεθνές κίνημα} Θυμόσουν πως κάθε παρασκευή ο ρίζος έδινε προγνωστικά για το δελτίο προπό, με αγαπημένες καλτ διατυπώσεις σαν κι αυτή: «»;

Ήξερες ότι ο ριζοσπάστης διαφήμιζε από αυτοκίνητα και τράπεζες, μέχρι άλλα έντυπα, όπως τα νέα και η μεσημβρινή, και το βιβλίο της σώτης από τη σύγχρονη εποχή για τις κινηματογραφημένες πολεις; Ότι είχε πλούσια, καθημερινή στήλη επικοινωνίας –και πάλι δεν τα έβαζε όλα, πχ κάποιες επικριτικές επιστολές για το μίκη θεοδωράκη, που ήταν τότε υπουργός του μητσοτάκη; Κι ότι ένας σφος ζητούσε εξηγήσεις στον προσυνεδριακό, γιατί μπαίνει το πρόγραμμα ενός σοβιετικού καναλιού πριν από αυτό το cnn –που δεν κολλούσε κι αλφαβητικά δηλ- και γιατί η κομεπ μετέφραζε τα περιεχόμενά της στα ρώσικα και τα αγγλικά κι όχι πχ στα γαλλικά και τα γερμανικά που τα μιλούσε περισσότερος κόσμος στην ελλάδα; Ή ότι το τεύχος της κομεπ φιλοξενούσε έναν αποχαιρετισμό σε όλα αυτά… και στη σοσιαλιστική αλεξάνδρεια που χάναμε;

Και να ‘ταν μόνο αυτά…
Ήξερες ότι το πανεπιστήμιο αθηνών είχε εβδομάδα τιμητικών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του στέφανου σαράφη;! Ότι ο ριζοσπάστης παρουσίαζε τα υλικά του 28ου συνεδρίου του κκσε με τίτλο: για έναν ανθρώπινο, δημοκρατικό σοσιαλισμό;! Ότι δημοσίευε αποσπάσματα από το ημερολόγιο ενός κρατούμενου για την εξέγερση των φυλακισμένων; Κι έβαζε σατιρικούς τίτλους του τύπου «και μόνος και μάνος» σε ένα θέμα για τον υπουργό της νδ; Ότι είχε συνεχή αρθρογραφία από την αλέκα, τον χαλβατζή για το καταστατικό κι όχι μόνο, το μίμη για το σοσιαλισμό, τον κεπέση, το λαφαζάνη, το μήτσο στολίδη, το γόντικα. Κι ότι ο κασπάροφ με τον καρπόφ διεκδικούσαν τον τίτλο κι είχαν πολλές ισοπαλίες, αλλά ο πρώτος ειδικά φάνηκε σχεδόν μισογύνης με τη δήλωσή του πως είναι πιθανό να τον νικήσει κάποτε ένας υπολογιστής, όχι όμως και μια γυναίκα(!), ξεσηκώνοντας έτσι θύελλα αντιδράσεων;

Ότι, ότι, ότι…

Κι όλα αυτά είναι παρμένα από ένα μόλις μήνα (το νοέμβρη του 90’), γιατί δεν άντεξα περισσότερα. Και εσύ μου λες να ασχοληθούμε με την προβοκάτσια του σύριζα για τη διαγραμμένη κοβ κονίτσης και την κομματική οργάνωση στο λέτσοβο. Σιγά τους ερασιτέχνες…

Παίρνεις έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, που φέρνει όγκο στον εγκέφαλο, και δεν μπορείς να το διαχειριστείς εύκολα. Αγχώνεσαι, θες να κλάψεις, σου έρχεται να λαλήσεις, να αρχίσεις να φωνάζεις «κοκορίκο» όπως στο «ξύπνα βασίλη»

Το πρόγραμμά μου είναι θολό
Μα το δικό σας πιο λειψό
Σας θόλωσε η πασοκιά
Γεια σου ανδρουλάκη φαφλατά
Κοκορίκο-οοο…

Η ομιλία του Μ. Ανδρουλάκη στο 13ο Συνέδριο
Το στιλό που κρατούσα σημειώσεις τα ‘παιξε και δεν έχει μελάνη για να γράψει κάτι άλλο μετά από αυτά. Κι εσύ συμπάσχεις και δεν περιγράφεις άλλο, σαν το χελάκη –που κι αυτός κουκουέ πρέπει να ήταν τότε. Κι όσο περισσότερα διαβάζεις, νιώθεις μια (σκοτο)δίνη να σε καταπίνει και να σε τραβά. Μια ακατανίκητη έλξη κι αδυναμία να κλείσεις το αρχείο, που είναι σαν το κουτί της πανδώρας –όχι του βαξεβάνη, το άλλο- και άνοιξε τους ασκούς του αιόλου και της αλλαγής, σκορπίζοντας το κόμμα στους πέντε ανέμους. Αλλά έμεινε στον πάτο η ελπίδα. Αυτή είναι που κράτησε το κόμμα στην πιο δύσκολη στιγμή και το ξαναγέννησε από τις στάχτες του.

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.



Υγ: στο επόμενο μέρος, θα δούμε κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τον προσυνεδριακό διάλογο εκείνης της περιόδου για το 13ο συνέδριο του κουκουέ.

Επικίνδυνες προθέσεις

Επικίνδυνες προθέσεις
Καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν και ο προεδρεύων της ΕΕ, πρωθυπουργός της Ελλάδας, Α. Σαμαράς, μιλούσαν χτες για την ειρήνη και τη δημοκρατία, αυτόματα έρχονταν στο νου οι στίχοι του ποιητή «όταν αυτοί που είναι ψηλά / μιλάνε για ειρήνη / ο απλός λαός ξέρει / πως έρχεται ο πόλεμος / όταν αυτοί που είναι ψηλά / καταριούνται τον πόλεμο / διαταγές για επιστράτευση / έχουν υπογραφεί».
«Η δημοκρατία, είπε ο Ράσμουσεν, κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά», για να συμπληρώσει ο Σαμαράς «οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας Οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ». Ονόματα χωρών όπως Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος και τώρα Συρία, λαμπρά παραδείγματα της «προστασίας της δημοκρατίας» διά των όπλων του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν ξέχασε να σημειώσει τη συμβολή της Ελλάδας σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων από τα Βαλκάνια μέχρι το Κέρας της Αφρικής. Η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ δεν είναι τυχαία και φαίνεται από την υποδοχή των αστικών ΜΜΕ. Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι αξιοποιεί τόσο τη θέση της στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Οχι τυχαία, οι δηλώσεις Ράσμουσεν - Σαμαρά έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συζητούν τις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΕ και την πορεία υλοποίησης προηγούμενων αποφάσεων που αφορούν το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα κράτη-μέλη για βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των στρατών τους.
Πρόκειται για επικίνδυνες προθέσεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Το φανερώνουν η Ουκρανία, αλλά και η Συρία, η Αίγυπτος και γενικότερα η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, η Αφρική.
ΗΠΑ - ΕΕ, και πρώτα απ' όλα Γερμανία, Ρωσία ανταγωνίζονται σκληρά. Πολλοί αστοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι συνθήκες μοιάζουν με την περίοδο πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, τα 100 χρόνια από τον οποίο συμπληρώνονται τον προσεχή Αύγουστο. Σε αυτές τις συνθήκες το ελληνικό κεφάλαιο θέλει να «παίξει» με τις αντιθέσεις, όπως άλλωστε το έκανε και τότε, και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς το πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Πολλές αστικές φωνές καλούν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις εντάσεις για να κατοχυρώσει τη θέση της στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, όπως η Τουρκία. Γι' αυτό αναπτύσσει δραστηριότητα. Μένουν ακόμα αναπάντητα τα ερωτήματα για τις συζητήσεις του Βενιζέλου στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Αμέσως μετά, πάντως, εκδηλώθηκαν η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πρωτοστατήσει στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η βιασύνη για να κλείσει το Κυπριακό με ένα νέο διχοτομικό σχέδιο.
Κάθε άλλο παρά μη δραστήρια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δείχνει και την κάλπικη κριτική που της ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική στην κυβέρνηση θεωρώντας και αυτός ως απαραίτητο στοιχείο την ενσωμάτωση σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, όπως η ΕΕ, το παιχνίδι με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για το λαό μια λύση υπάρχει, σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου: Η αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, το κλείσιμο των βάσεων, η επιστροφή όλων των Ελλήνων που συμμετέχουν σε στρατιωτικές και αστυνομικές αποστολές στο εξωτερικό. Λύση που προϋποθέτει ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα ανοίξει το δρόμο για να έρθει ο λαός στην εξουσία.

Ιδού η Ρόδος.

Ιδού η Ρόδος...

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα χρέη αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στα Ταμεία τους, είναι σημαντική παρέμβαση. Απαντάει στην ανάγκη τώρα να παρθούν μέτρα για να γλιτώσουν χιλιάδες μεροκαματιάρηδες τις κατασχέσεις και τη φυλακή, να έχουν στοιχειώδη Ασφάλιση οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η κρίση διαμόρφωσε συνθήκες «σκούπας» για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία. Υπάρχουν περιοχές στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη κ.λπ. που τα λουκέτα υπολογίζονται πάνω από το 40%. Μόνο για τους εμπόρους, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους συνολικά 85.000 από την έναρξη της κρίσης. Τα τελευταία 4 - 5 χρόνια υπολογίζεται ότι 40.000 - 50.000 διαγράφονται από τον ΟΑΕΕ, κάθε χρόνο. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει αλυσιδωτά στρατιές ανέργων.


Ο μικρός ΕΒΕ πριν κλείσει, ήδη χρωστάει στον ΟΑΕΕ, σε τράπεζα ή σε τράπεζες, σε προμηθευτές και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές τους και συσσωρεύονται οφειλές 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την Ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Μόνο το 2012 διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης, οδηγήθηκαν να μην μπορούν σήμερα να καταβάλλουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χάνοντας, εκτός των άλλων, και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.


Με στοιχεία του ΟΑΕΕ, στο σύνολο αυτών που χρωστάνε στο Ταμείο, ρύθμιση έκαναν οι 32.000. Δηλαδή, περίπου το 8%. Οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει άνεργοι και χρεοκοπημένοι. Ηδη, 130.000 ΕΒΕ, ενώ έχουν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις τους, δεν έχουν κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ. Πυκνώνει το φαινόμενο άνεργων ΕΒΕ που χάνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και μένουν ακόμα και άστεγοι. Από την πλευρά της κυβέρνησης, το μόνο μέτρο που έχει παρθεί, προσθέτοντας ένα ακόμα χαράτσι, είναι ότι το 2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ μηνιαίως για τον «ειδικό λογαριασμό ανεργίας», που συστήθηκε στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση βοηθήματος στους αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν το επάγγελμά τους. Το επίδομα έχει ύψος 370 ευρώ και αυτό για 3 μήνες, αν έχεις ασφάλιση 3 - 4 ετών και κλιμακωτά ανεβαίνει και φτάνει τους 9 μήνες μετά από 15 και πάνω πλήρη έτη ασφάλισης. Είναι δε τέτοια τα κριτήρια, που το επίδομα αυτό το έχουν πάρει πανελλαδικά μόνο 3.800 άνεργοι ΕΒΕ, σε σύνολο 80.000. Δηλαδή, λιγότεροι από το 5%. Βέβαια, με τον τρόπο αυτόν, ο ΟΑΕΕ διαμορφώνει έναν λογαριασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει περάσει τα 150 εκ. ευρώ και που τα χρησιμοποιούν για να πληρώνουν συντάξεις.


Αλλά έρχονται και χειρότερα, καθώς η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2014, μειώνει παραπέρα τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 1,8 δισ. ευρώ, μείωση που θα αφορά και στον ΟΑΕΕ. Για να διαχειριστεί την οξυμένη κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην επιβολή πρόσθετου ασφάλιστρου σε περίπου 70.000 επαγγελματίες, που μέχρι τώρα ασφαλίζονταν κατ' εξαίρεση στον ΟΓΑ, αφού η έδρα της επιχείρησής τους ήταν σε πόλεις ή οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η υποχρεωτική Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, για όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν μπλοκάκια και κατ' εξαίρεση μπορούσαν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για ορισμένες μέρες του μήνα (περιστασιακή, εξαρτημένη απασχόληση). Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τη μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2013 ή θα βγουν στη σύνταξη το 2014. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες πρέπει να κρίνουν αυστηρά όλα τα κόμματα από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ. Η υλοποίηση όσων προτείνει, δεν προϋποθέτει «να έρθει πρώτα ο σοσιαλισμός», όπως οι δυνάμεις της διαχείρισης συκοφαντούν το ΚΚΕ. Αν τα ψηφίσουν τα κόμματα, θα ισχύουν από την επόμενη κιόλας μέρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

ΠΑΜΕ-Κερκυρας

Φωτογραφία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μετά το αιματοκύλισμα συμφωνία συμβιβασμού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μετά το αιματοκύλισμα συμφωνία συμβιβασμού

Τα οδοφράγματα στο κέντρο του Κιέβου παραμένουν
KIEBO.-- Οπως όλα δείχνουν μετά το αιματοκύλισμα επήλθε ένας συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που είναι φανερό ότι συγκρούονται για την Ουκρανία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, κάτι που ισχύει και για άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (Γεωργία, Μολδαβία κλπ.). Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία για λογαριασμό των δικών της μονοπωλιακών ομίλων τις θέλει στη δική της ζώνη επιρροής και οι ΕΕ - ΗΠΑ επιδιώκουν ακριβώς το ίδιο.
Μετά από δεκάδες νεκρούς από ανταλλαγή πυρών μεταξύ ομάδων κρούσης εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων και των δυνάμεων καταστολής (επίσημα δηλώνονται 77 συνολικά το τελευταίο διήμερο, αλλά ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να διασταυρωθεί), στην ουκρανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν ολονύκτιες συναντήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, και μετά τις 2.00 τη νύχτα προστέθηκε και απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης, ο πρώην συνήγορος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λούκιν.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Β. Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, κάτι όμως που δεν θεώρησαν «τελική συμφωνία» τόσο οι διαπραγματευτές της ΕΕ όσο και η αντιπολίτευση. Παρά το κλίμα συμβιβασμού, το πρωί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), που είναι το επίκεντρο των διαμαρτυριών, σημειώθηκε επίθεση σε δύναμη της αστυνομίας με πυροβόλα όπλα και αναφέρθηκαν νεκροί και τραυματίες.
Πριν τις 4 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνάντηση των δύο πλευρών, του προέδρου Γιανουκόβιτς και των ηγετών των τριών βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο της Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Μεταρρύθμιση (UDAR), Αρσένι Γιάτσενιουκ της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης, της Πανουκρανικής Ενωσης «Πατρίδα» (της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο) και Ολεχ Τιάχνιμποκ της ακροδεξιάς Πανουκρανικής Ενωσης «Ελευθερία» (Σβόμποντα) και υπέγραψαν τη συμφωνία που νωρίτερα από τον υπουργό Εσωτερικών είχε ανακοινωθεί ότι είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο των διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν. Το Συμβούλιο αυτό έθεσε όρο ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση. Επίσης ο Αρσένι Γιάτσενιουκ ζήτησε την απελευθέρωση και της πρώην πρωθυπουργού.
Προς συνταγματική μεταρρύθμιση, μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας και πρόωρες εκλογές
Σύμφωνα με την υπηρεσία της Προεδρίας, η συμφωνία προβλέπει:
  • Ψήφιση νόμου εντός 48ώρου στη Βουλή που θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 και θα δημοσιευτεί.
  • Σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού και εθνικής ενότητας» μέσα σε 10 ημέρες.
  • Η συνταγματική μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου και πρέπει να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2014.
  • Αμέσως μετά θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, όχι αργότερα από το Δεκέμβρη του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.
  • Εναρξη έρευνας για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν τη χρήση βίας.
Οπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, η εθνικιστική φασιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας» απέρριψε τη συμφωνία Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης και καλεί σε «συνέχεια της εθνικής επανάστασης». Η κίνηση αυτή μένει να φανεί τις επόμενες μέρες τι συνέπειες θα έχει.
Εξελίξεις στη Βουλή και τριγμοί στο κυβερνών κόμμα
Νωρίς το πρωί, επίσης, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του Στρατού στη σύγκρουση.
Ταυτόχρονα «καζάνι που βράζει» είναι και το κυβερνών Κόμμα των Περιοχών, που συνολικά 31 βουλευτές του δηλώνουν ότι θα έχουν πλέον «ανεξάρτητη θέση» και δεν συμφωνούν με τη «χρήση των δυνάμεων ασφαλείας κατά του λαού», ενώ 28 δήλωσαν ότι αποχωρούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος των Περιοχών. Τη διαφοροποίησή του έχει δηλώσει και ο κυβερνήτης του Κιέβου που είχε διοριστεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία εκφράστηκε η διαφωνία με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη να δώσει την άδεια στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Στη συνέχεια, η Βουλή, επίσης με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισε να καθαιρέσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών Βιτάλι Ζακχαρτσένκο. Επίσης η Βουλή πέρασε κατεπείγον νόμο για επιστροφή στο σύνταγμα του 2004 και αλλαγή του ποινικού κώδικα που οδηγεί στην απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο. Η σημερινή και αυριανή μέρα έχουν κηρυχθεί μέρες πένθους.
Επικοινωνία Βενιζέλου - Λαβρόφ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, είχε χτες, από τα Τίρανα όπου βρίσκεται, τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε αυτή είπε ότι η «Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι σε συνεννόηση με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου και έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσα σε ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό πλαίσιο που διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αποτρέπει την επανάληψη και πολύ περισσότερο την κλιμάκωση της βίας σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου». Βέβαια, όλα αυτά τα ωραία λόγια κρύβουν ότι η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ είναι αυτές που πραγματοποιούν την επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πιο ακραίων και φασιστικών στοιχείων. Ο Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι είναι «ανάγκη οι συμφωνημένες λύσεις στην Ουκρανία να διασφαλίζουν τόσο τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων όσο και τη συμμετοχή όλων των περιφερειών της Ουκρανίας».
Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί
Στην Ουκρανία, όσο και αν φαίνεται ότι η σύγκρουση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, που συμπαρασύρει και λαϊκό κόσμο, θα υποχωρήσει, το σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αστούς και ιμπεριαλιστικά κέντρα θα συνεχιστεί. Τα σενάρια ακόμα και για διαμελισμό της χώρας έχουν πέσει στο τραπέζι, όσο και ιστορικές αναλύσεις, που έχουν βεβαίως την αξία τους, αλλά από τα αστικά ΜΜΕ, εγχώρια και διεθνή, χρησιμοποιούνται για να στοιχειοθετήσουν κάποιο έμφυτο δήθεν διαχωρισμό της Ουκρανίας. Βέβαια, όλοι αυτοί οι αναλυτές θέλουν να στείλουν στη λήθη την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κατά την οποία οι λαοί της ΕΣΣΔ και της Ουκρανίας ζούσαν αρμονικά. Και επίσης κρύβουν ότι οι πρόγονοι των σημερινών φασιστικών ομάδων κρούσης συνεργάστηκαν με τους ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό, ήταν αυτοί που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για την ανατροπή του σοσιαλισμού και είχαν τη στήριξη όλων των σημερινών «ευαίσθητων» ιμπεριαλιστών που νοιάζονται ...για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

ΣΥΡΙΖΑ «Υποχρέωση του κράτους η στήριξη των βιομηχάνων»

ΣΥΡΙΖΑ
«Υποχρέωση του κράτους η στήριξη των βιομηχάνων»
Εκτός από τη διατύπωση ανάλογων θέσεων φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει μπροστά και με πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καπιταλιστών στο όνομα της «ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης της «αποβιομηχάνισης». Ο λόγος για την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους, να απολαμβάνουν δηλαδή φτηνότερο ρεύμα στις λεγόμενες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι χαλυβουργίες, οι αλουμινουργίες κλπ.
Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε και έθεσε το ζήτημα αυτό στον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό. Σε δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται: «Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις στο κομμάτι που αφορά στο 70% του κόστους και το οποίο δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (άμεση κατάργηση Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος για τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από ΦΑ, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο και ΦΑ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων κ.ά.). Ωστε να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί η τιμή του για τη βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία. Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους».
Βεβαίως το να δίνεται η «ελάχιστη αναγκαία ποσότητα δωρεάν» στα φτωχά νοικοκυριά σημαίνει στην πραγματικότητα ρεύμα με το «δελτίο» - το επόμενο βήμα είναι η ηλεκτροδότηση νοικοκυριών συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως συμβαίνει σε ορισμένα καπιταλιστικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Είναι όμως φυσικό όταν ζητάς φτηνό ρεύμα για τις βιομηχανίες να μην μπορεί να ζητάς και δωρεάν ρεύμα με βάση τις ανάγκες για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι διαμορφώνεις θέσεις διαχείρισης της φτώχειας τους...
Κατά τα άλλα, σε non paper που κυκλοφορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση ότι δεν έχει τάχα πάρει χαμπάρι τους σχεδιασμούς της ΕΕ για το χρέος και «ότι μένει στην ίδια τάξη», δηλώνοντας «αποφασισμένος να χειριστεί τα ζητήματα αυτά με ριζικά διαφορετικό τρόπο». Αναφέρεται φυσικά στην εφαρμογή ενός άλλου μείγματος διαχείρισης, που με μοχλό το χρήμα στους καπιταλιστές εκτιμά ότι θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική κερδοφορία.

TOP READ