17 Ιουλ 2014

Νεα δολοφονια παιδιων

Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα - τρία νεκρά παιδιά


Τρεις ανήλικοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης σε ισραηλινή επιδρομή στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές. Η επιδρομή έγινε λίγο μετά τη λήξη της ολιγόωρης εκεχειρίας και ενώ διαψεύδονται οι πληροφορίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
«Τουλάχιστον τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από ένα ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία Σάμπρα, στο κέντρο της πόλης της Γάζας» δήλωσε ο Άσραφ αλ Κόντρα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών των Παλαιστινίων.
Τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως ο Τζιχάντ και Ουάσιμ Σεχέιμπαρ, δύο αδελφοί ηλικίας 8 και 7 ετών, και ο Φούλα Σεχέιμπαρ, ένας εξάδελφός τους 10 ετών, διευκρίνισε ο Κόντρα.
Πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από το πλήγμα αυτό, σημείωσε ο ίδιος.
Ο τελευταίος αυτός βομβαρδισμός ανεβάζει σε 235 τους νεκρούς Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας στις 8 Ιουλίου.
Η πεντάωρης διάρκειας ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός έληξε στις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης. Ακριβώς το λεπτό της λήξης ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες καθώς έπεφτε η πρώτη ρουκέτα στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ για να ακολουθήσει μπαράζ ρουκετών.
Οι πληροφορίες που ήθελαν να έχει συμφωνηθεί μόνιμη κατάπαυση πυρός που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή διαψεύστηκαν τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τους Παλαιστίνιους.

Καπιταλισμος.Ενα συστημα που εχει σαπισει και βρωμαει απο παντου

Συλλήψεις 660 υπόπτων για παιδεραστία στη Βρετανία


Στη σύλληψη 660 υπόπτων για παιδεραστία προχώρησε η αστυνομία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης η οποία διήρκεσε έξι μήνες.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) η επιχείρηση επικεντρώθηκε κυρίως σε πρόσωπα που αποκτούσαν πρόσβαση σε άσεμνες φωτογραφίες ανηλίκων στο Διαδίκτυο και σε αυτή συμμετείχαν 45 αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία
Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι γιατροί, εκπαιδευτικοί, στελέχη του σώματος προσκόπων, νοσηλευτές και συνταξιούχοι αστυνομικοί.
Όπως ανακοίνωσε η NCA περισσότερα από 400 παιδιά είναι πλέον «ασφαλή» χάρη σε αυτή την επιχείρηση.
Από τους 660 ανθρώπους που συνελήφθησαν, οι 39 ήταν καταγεγραμμένοι σεξουαλικοί παραβάτες, είχαν δηλαδή ήδη καταδικασθεί μία φορά για ένα σεξουαλικό έγκλημα. Εντούτοις, η πλειονότητά των συλληφθέντων, μερικοί εκ των οποίων είχαν χωρίς επιτήρηση πρόσβαση σε παιδιά, δεν ήταν γνωστοί στις αρχές.
Συνολικά οι ερευνητές πραγματοποίησαν εφόδους σε 833 διευθύνσεις και ερεύνησαν 9.172 υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σκληρούς δίσκους.
«Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία είχε τη δυνατότητα να διεξάγει μια στοχευμένη επιχείρηση αυτής της φύσης» και τέτοιας έκτασης, επισήμανε ο υποδιευθυντής της NCA, ο στρατηγός Φιλ Γκόρμλεϊ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία.
Η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Βρετανίας συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει αποστολή να συντονίσει καλύτερα τις ενέργειες της αστυνομίας σε θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και το οργανωμένο έγκλημα.
Πηγή: naftemporiki.gr

Ο καπιταλισμός με αριθμούς στην αγαπημένη του (και πιο πλούσια) χώρα

 Ο καπιταλισμός με αριθμούς στην αγαπημένη του (και πιο πλούσια) χώρα

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 18.400.000 εκατομμύρια άδεια σπίτια
Ταυτόχρονα υπάρχουν 842.000 άστεγοι σε μια δεδομένη εβδομάδα μέτρησης. Αναλογούν 22 άδεια σπίτια για κάθε 1 άστεγο.

Το 50% των μελών του Κογκρέσου της ΗΠΑ είναι εκατομμυριούχοι. Αντίστοιχα μόλις το 1% των κατοίκων της ΗΠΑ είναι εκατομμυριούχοι.
Την τριετία 2007-2010 η φτώχεια στις πολιτείες της ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά μέσω όρο 10-15%. Στις πιο αναπτυγμένες και πλούσιες δυτικές πολιτείες της το ποσοστό ξεπερνά το 20%.
Ο μισός πληθυσμός της ΗΠΑ είναι φτωχός ή σχεδόν φτωχός.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες στην ιστορία της χώρας και παρουσιάζεται αύξηση σε αυτές από το 1947 με γεωμετρική πρόοδο αλλά οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Τα κέρδη της Wall Street αυξάνονται κατά τον ίδιο ανοδικό τρόπο όπως και οι εργατοώρες.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά το 25% των φυλακισμένων παγκοσμίως


1 στους 15 μαύρους στις ΗΠΑ έχει φυλακιστεί
1 στους 35 λατίνους στις ΗΠΑ έχει φυλακιστεί
1 στους 105 λευκούς στις ΗΠΑ έχει φυλακιστεί
Περίπου 700 δισεκατομμύρια εκ των φόρων πηγαίνουν σε στρατιωτικές δαπάνες
Περίπου 90 δισεκατομμύρια εκ των φόρων πηγαίνουν στο σύστημα υγείας
Περίπου 80 δισεκατομμύρια εκ των φόρων πηγαίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα
Περίπου 60 δισεκατομμύρια εκ των φόρων πηγαίνουν σε στέγαση
 

Μια μικρή (ας το πούμε) ένσταση…

 Μια μικρή (ας το πούμε) ένσταση…




Σε αναφορά με την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα,

η Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ολόκληρη παρακάτω) λέει πως «Ευθύνες έχει και η ΕΕ, που ακολουθεί γραμμή "ίσων αποστάσεων" ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα αναπτύσσει συνεργασία με το Ισραήλ σε στρατιωτικό και οικονομικό - πολιτικό επίπεδο».

Αλλά, βρε αδελφέ, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα αριστερή κυβέρνηση του Ολάντ. Μην τα παραβλέπουμε αυτά…


[Μεταφράζω από την Humanité-in-English]
«Εκφράζοντας την "αλληλεγγύη της Γαλλίας" προς το Ισραήλ, με το πρόσχημα των επιθέσεων με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, χωρίς να αρθρώσει λέξη για τις βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες, συλλήψεις και τις ρατσιστικές επιθέσεις στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει μόλις εμπλέξει τη χώρα μας σε παράνομη επιχείρηση ενάντια σε έναν λαό που αγωνίζεται για την επιβίωσή του - τον παλαιστινιακό λαό.
Ακόμη χειρότερα, δηλώνοντας ότι είναι στο χέρι της "ισραηλινής κυβέρνησης να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να προστατεύει τον πληθυσμό της που αντιμετωπίζει αυτές τις απειλές», ο Γάλλος Πρόεδρος υποκινεί τον πόλεμο. Δεν είναι πλέον μια περίπτωση απλής συνεργίας, αλλά είναι μια επίσημη εμπλοκή της Γαλλίας από την πλευρά της ισραηλινής Δεξιάς. Από τώρα και στο εξής, το Παρίσι δεν συμφωνεί απλά με τις διπλωματικές φόρμουλες που περιγράφουν τις ενέργειες του Ισραήλ ως "δυσανάλογη". Το Παρίσι ανοιχτά παίζει την κάρτα της σύγκρουσης, της καταστροφής, του θανάτου και των μαζικών φυλακίσεων. Οι γαλλικές αρχές επιτρέπουν οι Γάλλοι πολίτες να ενταχθούν σε ένα ξένο στρατό ον ισραηλινό στρατό), πράγμα που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δίκαιου. Δέχονται έναν τοίχο περίπου 700 χιλιόμετρα σε μήκος, η κατασκευή του οποίου καταδικάστηκε από διεθνείς οργανισμούς. Δέχονται το απαρτχάιντ που είναι εγκαθιδρυμένο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δέχονται και υποκινούν τον πόλεμο, ενώ η κάθε προσπάθεια τους θα έπρεπε να στοχεύει στο τέλος της βίας και στην οικοδόμηση της ειρήνης.
Φρανσουά Ολάντ έχει πάρει θέση . Δεν είναι με τους ισραηλινούς ειρηνιστές και σίγουρα δεν είναι ότι με παλαιστινιακό λαό που καταπιέζεται, μαρτύρα και σπαράσσεται»


Έτσι, για να μην νομίζετε δηλαδή οτι η "δεξιά" εχει περισσότερο νεύρο απο την "αριστερά".


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης
Δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και εκφράζουν με Κοινή Ανακοίνωσή τους, την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης και την καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης. Το κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία του λαού της Παλαιστίνης.
Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση καταδικάζουμε τη βάρβαρη κι εγκληματική επίθεση του κράτους του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης και καλούμε τους εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν, ώστε να δυναμώσει το κύμα καταδίκης του Ισραήλ, να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.
Για τις αιματηρές αυτές εξελίξεις τεράστιες είναι και οι ευθύνες των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν το Ισραήλ στη συνέχιση της καταπίεσης κι αιμορραγίας του παλαιστινιακού λαού.
Ευθύνες έχει και η ΕΕ, που ακολουθεί γραμμή "ίσων αποστάσεων" ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα αναπτύσσει συνεργασία με το Ισραήλ σε στρατιωτικό και οικονομικό - πολιτικό επίπεδο.
Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαιτούμε:
  • Να καταδικαστεί το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης και να αποτραπούν χερσαίες επιχειρήσεις.
  • Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού, και η άρση κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο βάθος φασισμός...

 Στο βάθος φασισμός...


Θα ήθελα πραγματικά να γράψω κάτι φωτεινό και όμορφο.

Κάτι που να ταιριάζει στο κατακαλόκαιρο που φωνάζει εκεί έξω με όλους τους τρόπους κι όλα τα χρώματα.

Όμως τότε θα έπρεπε να ξεχάσω εντελώς την πραγματικότητα.

Να ξεχάσω τη νέα έφοδο και λεηλασία που ετοιμάζεται πίσω από τις κραυγές "χαράς" για τη σύλληψη του Μαζιώτη. Πως στο καλό για άλλη μια φορά, ακριβώς τη στιγμή που τα νέα μέτρα για την "εκπλήρωση των δεσμέυσεων της χώρας" είναι στο τραπέζι, χθές όλα τα δελτία ήταν αφιερωμένα στη "μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας και της κυβέρνησης". Δεν έλειπαν βεβαια και κάποιες νύξεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν "κατά της τρομοκρατίας"...

Θα έπρεπε ακόμη να ξεχάσω τη Γάζα, αλλά και τον τρόπο που παρουσιάζεται κι αυτό το φρικτό έγκλημα από τα κανάλια.

Να ξεχάσω την Ουκρανία και το αγκάλιασμα του εκεί φασισμού από την ΕΕ και τις "δημοκρατικές" κυβερνήσεις της πολιτισμένης Δύσης.

Να ξεχάσω τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Χ.Α. που την ίδια στιγμή που την καταδίκαζαν με άδεια λόγια, με έναν άλλο μυστικό και ύπουλο τρόπο την πρότειναν στις συνειδήσεις των αφελών.

Να ξεχάσω την επίθεση που ετοιμάζεται στο συνδικαλισμό με νέο νόμο αλλά και και τις δεκάδες δίκες και καταδίκες αγωνιστών συνδικαλιστών.

Θα έπρεπε να ξεχάσω την Καθημερινή και τη στάση των ΜΜΕ που με κάθε πονηρο τρόπο στηρίζουν τις Λεπέν και τα άλλα ακροδεξιά κρυφοφασιστικά κόμματα της Ευρώπης.

Και  πολλά άλλα...

Δυστυχώς στο βάθος του δρόμου, όλα δείχνουν πως προετοιμάζεται ο ερχομός ενός νέου φασισμού που θα στηρίζει και θα βγάζει τον καπιταλισμό απο τη δύσκολη θέση του.

Οι "έγκριτοι ειδικοί αναλυτές" σε όλα τα "ουδέτερα" ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που με κάθε τρόπο, φανερά ή κρυφά, στηρίζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, δηλαδή της σωτηρίας του εντός πλαισίου ΕΕ ντόπιου καπιταλισμού, δεν παραλείπουν κάνοντας δήθεν αντιπολίτευση να καταδικάζουν τους "άχρηστους πολιτικούς", όλους φυσικά και επομένως εννοώντας και τους κομμουνιστές  που βεβαια καμιά σχέση δεν έχουν με το υπόλοιπο σωτήριο πολιτικό τοπίο-προσωπικό του συστήματος... Να καταδικάζουν "τους πολιτικούς" που δήθεν βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, εκπροσωπώντας μόνο τους εαυτούς τους(!), (ιδού λοιπόν ο δήθεν εχθρός...), και που πρέπει όπως φαίνεται κάποιος κάποια στιγμή να τους βάλει μυαλό...
Ποιος και πως άραγε;

Στο βάθος του τοπίου αργά και σταθερά σκοτεινιάζει και η μαυρίλα όλο και πλησιάζει, μέσα σε χαμόγελα ηλιθίων και χειροκροτήματα βολεμένων και ζάμπλουτων που περιμένουν τη μεγάλη τους στιγμή...

Στο βάθος του δικού μας δρόμου, κάποιοι ετοιμάζονται να τους αντιμετωπίσουν ταξικά και να τους τσακίσουν.

Κι έξω, έχει ένα καλοκαίρι που κάνει όλα αυτά να φαίνονται εντελώς απίστευτα.

Η «Καθημερινή» υπέρ της ακροδεξιάς Λεπέν

 Η «Καθημερινή» υπέρ της ακροδεξιάς Λεπέν


Πηγή: 902.gr
Τέτοια υποστήριξη της Λεπέν μέσω του Σουλτς από την «Καθημερινή» (διά γραφίδας του γνωστού γραφικού βλακός της «Δεύτερης Σελίδας»), δεν θα την περίμενε ούτε ο Μιχαλολιάκος εν Ελλάδι φυλακισμένος.
Ο στόχος βέβαια ένας: Να κατακεραυνωθεί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και όσοι τον στήριξαν, ο οποίος ευρωβουλευτής (άκουσον, άκουσον!!!) τόλμησε να ζητήσει το λόγο για ένα διαδικαστικό ζήτημα μέσα στο «Ναό» του Ευρωκοινοβουλίου, από τον κ. Σουλτς, ο οποίος μη ανεχόμενος τη διαδικαστική παρέμβαση, τον «απέβαλε» από την αίθουσα προφανώς, γιατί εμπόδιζε ο Παπαδάκης την Λεπέν να αγορεύσει.
Δεν έχει σημασία βέβαια ότι στη συνέχεια το προεδρείο παραδέχτηκε ότι ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε δίκιο στο θέμα το οποίο έθετε, δηλαδή περί του τι εκπροσωπούν οι μη εγγεγραμμένοι σε ομάδα ευρωβουλευτές… (Κάτι φυσικά που αποκρύπτει -προφανώς ως μη αρμοδίως γνωρίζων- ο ίδιος γραφικός βλαξ της «Καθημερινής»)…

ΥΓ: Συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για το ύφος του συγκεκριμένου σχολίου. Είναι όμως αντίστοιχο απολύτως του ήθους του αρθρογράφου της «Δεύτερης Σελίδας» της «Κ».

φονιαδες των λαων.ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΕΕ-ΟΗΕ

 Οβίδες από σκάφος της ισραηλινής ακτοφυλακής σκότωσαν 4 παιδιά στη Γάζα (video)

Ξεπερνά κάθε όριο η βία στην Γάζα καθώς το ισραηλινό λιμενικό χτύπησε αυτή την φορά αμάχους και δολοφόνησε εν ψυχρώ τέσσερα παιδιά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ξένων δημοσιογράφων.


Τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο στην παραλία την ώρα που τα περιπολικά του ισραηλινού λιμενικού τα δολοφόνησαν με ρίψη οβίδων ενώ η κάμερα του γαλλικού καναλιού, TF1, κατέγραφε την φρίκη του πολέμου.
p_1.jpg
Ακολουθούν οι σκληρές εικόνες από την εν ψυχρώ δολοφονία των παιδιών.

ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο με τους «υγιείς επιχειρηματίες» για ... το περιβάλλον!

ΣΥΡΙΖΑ
Μέτωπο με τους «υγιείς επιχειρηματίες» για ... το περιβάλλον!



Το «μπόι» του «μετώπου» του με άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης επιχείρησε να μετρήσει και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi
Να μετρήσει το «μπόι» του «μετώπου» που επιδιώκει να χτίσει με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με εκδήλωση που διοργάνωσε χτες βράδυ, για να εκφραστεί η εναντίωση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, αν και τέτοιο δεν υπάρχει προς ώρας. Μάλιστα, ξέσπασε και αντιπαράθεση, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι το προσχέδιο νόμου για τη χρήση των αιγιαλών έχει αποσυρθεί απ' το Μάη, με δική του παρέμβαση, ότι καινούργιο δεν προβλέπεται σύντομα να πάει στη Βουλή και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με ένα νομοσχέδιο - «φάντασμα» και σαν «μόνιμα προσκολλημένος στον τυχοδιωκτισμό, στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ετοιμάζεται ως νέος Δον Κιχώτης να επιτεθεί σε ανύπαρκτους εχθρούς».
Το ΠΑΣΟΚ, με υφέρπουσα την αγωνία για την ανταπόκριση που θα έχει το κάλεσμα του Τσίπρα από δυνάμεις τις οποίες «ζαχαρώνει» και το ίδιο για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Παράταξης», προσθέτει στην ανακοίνωσή του: «Ελπίζουμε ότι κάποιοι δεν θα ανεχτούν να παραπλανώνται, υποδυόμενοι τον Σάντσο Πάντσα, στα σχέδια του κ. Τσίπρα. Η χώρα το μόνο που δε χρειάζεται είναι κατασκευασμένες και υστερόβουλες συγκρούσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κομματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει η χώρα σε ανασφάλεια και περιπέτειες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Εντούτοις, ο καβγάς ήταν για το πάπλωμα, αφού στη βάση της συλλογιστικής και των δύο έστεκε το περιβάλλον σαν μοχλός για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι κατανοεί την ανάπτυξη ως «παράδοση σε κερδοσκόπους και τζογαδόρους χωρών και ψυχών» και «απαξιώνει την τουριστική βιομηχανία, μετατρέποντας τις ακτές σε μπαζωμένα οικόπεδα». Υπονόησε, δηλαδή, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι καλό πράγμα και είναι δυνατό να γίνει από «υγιείς επιχειρηματίες», μη κερδοσκόπους και με σεβασμό στο περιβάλλον! Αλλωστε, αυτούς τους επιχειρηματίες ο Αλ. Τσίπρας τους τοποθέτησε στο κοινό μέτωπο με το λαό για τη σωτηρία των ακτών που εποφθαλμιούν αν δεν εκμεταλλεύονται ήδη. Οπως είπε, η μάχη αυτή αφορά «όλες και όλους - την κοινωνία, τις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνο» και πρέπει να στρέφεται εναντίον της «πολιτικής του πλιάτσικου, της πειρατείας σε βάρος της χώρας μας» από τους «πιο αρπακτικούς κύκλους του διεθνούς κεφαλαίου».
Επιχείρησε να αποσυνδέσει την πρωτοβουλία από κομματικές σκοπιμότητες, ισχυριζόμενος ότι δεν πρόκειται για μία «κομματική πρωτοβουλία», αλλά για πρωτοβουλία με υψηλά ιδανικά όπως «να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας». Πουθενά βεβαίως δεν είπε ότι αυτός ο πλούτος λεηλατείται εδώ και χρόνια, μιας και σ' αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αναφερθεί και στα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ με μερίδα του οποίου σήμερα συναγελάζεται.
Αθωώνοντας το μεγάλο κεφάλαιο, που βλέπει στο φυσικό πλούτο της χώρας μια ακόμα πηγή κερδοφορίας και τη στρατηγική της ΕΕ που ευνοεί την τέτοια εκμετάλλευσή του, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στο ότι «το νομοθετικό τερατούργημα» της κυβέρνησης συνιστά «εθνική καταστροφή», ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους, τις διεθνείς συνθήκες» που, όπως υποστήριξε, κατοχυρώνουν «απόλαυση των δημόσιων αγαθών», παραβιάζει ακόμα το «κοινοτικό δίκαιο»!
Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν η ΔΗΜΑΡ με τη Νίκη Φούντα και τον Θρ. Φωτεινό, οι ΑΝΕΛ με τον Ν. Νικολόπουλο και το Ποτάμι. Συμμετείχαν ακόμα οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ο. Βουδούρης, Β. Οικονόμου και Π. Ελευθεριάδης.

ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΕΕ-ΟΗΕ.Οι φονιαδες συνεχιζουν

Εντείνονται οι επιδρομές, τα «παζάρια» και οι ελιγμοί
  • Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιούλη
  • Στο Κάιρο από χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους



Ανείπωτος θρήνος για τέσσερα αγόρια που δολοφονήθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στην παραλία της Γάζας
TEΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--
Σε μία κίνηση τακτικής το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, εφαρμόζοντάς την μονομερώς το πρωί της Τρίτης, «μαντεύοντας» εκ των προτέρων την αρνητική στάση της «Χαμάς», η οποία φαίνεται πως επιδίωκε μια πιο μακροπρόθεσμη λύση και όχι μια ευκαιριακή συμφωνία που θα εκτονώσει προσωρινά την ένταση μέχρι την επόμενη φονική ισραηλινή επέμβαση...
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες στο Τελ Αβίβ με την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας (προεδρεύουσας της ΕΕ), Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδειξε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο απώτερος στόχος αυτής της «αποδοχής» της εκεχειρίας ήταν να δώσει περισσότερα άλλοθι στην ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας απέναντι στη βαρβαρότητα της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, που τις τελευταίες εννιά μέρες έχει θερίσει τις ζωές τουλάχιστον 208 ατόμων, έχει τραυματίσει 1.200 άλλους, έχει ξεριζώσει από τα σπίτια τους πάνω από 18.000 οικογένειες.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ως ότου αποκατασταθεί η ειρήνη και η ησυχία», είπε ο Νετανιάχου, που, απαντώντας προκλητικά στις κατηγορίες των Παλαιστινίων για τη διάπραξη κραυγαλέων εγκλημάτων πολέμου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να καταδικάσει τη «Χαμάς» γιατί «διέπραξε διπλό έγκλημα πολέμου», ρίχνοντας αφ' ενός πυρά κατά Ισραηλινών αμάχων και χρησιμοποιώντας από την άλλη Παλαιστίνιους πολίτες σαν «ανθρώπινες ασπίδες».
Στη συνέχεια απαίτησε την «αποστρατιωτικοποίησητης Γάζας», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που δέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου, ενώ η «Χαμάς» την απέρριψε. Δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τα εύσημα της Μογκερίνι, που εξήρε το Ισραήλ «για την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας», καλώντας ωστόσο τις δύο πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αυξάνουν τα θύματα μεταξύ αμάχων και εκφράζοντας «ανησυχία» για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόταση «Χαμάς» για 10ετή εκεχειρία
Για ποιους λόγους όμως η «Χαμάς» απέρριψε την πρόταση προσωρινής εκεχειρίας που έφερε στο τραπέζι η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Α. Φ. Σίσι, με την παρότρυνση του Τόνι Μπλερ (πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας και νυν απεσταλμένου του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή);
Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής εφημερίδας «Μα'αρίβ», η «Χαμάς» επιδίωκε τη διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας διάρκειας 10 ετών, θέτοντας 10 βασικούς όρους. Μεταξύ αυτών: α) Την άμεση αποχώρηση των εκατοντάδων ισραηλινών αρμάτων μάχης που έχουν κατακλύσει τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση ικανή που να επιτρέπει στους Παλαιστίνιους αγρότες την ελεύθερη πρόσβαση στα χωράφια τους, β) απελευθέρωση των αρκετών εκατοντάδων Παλαιστινίων που συνελήφθησαν μετά την απαγωγή και δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών στις 12 Ιούνη γ) τερματισμό του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και άνοιγμα όλων των μεθοριακών περασμάτων και ελεύθερη εισαγωγή οικοδομικών υλικών, μηχανημάτων και άλλων εξαρτημάτων που απαιτούνται για την επιδιόρθωση του σταθμού Ενέργειας στη Γάζα, δ) επαναλειτουργία του διεθνούς λιμανιού και του αεροδρομίου της Γάζας υπό την εποπτεία και τη διαχείριση του ΟΗΕ, ε) αύξηση του δικαιώματος αλιείας των Παλαιστινίων ψαράδων στα 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας, στ) άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφας, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.
Οι πληροφορίες αυτές αναμεταδόθηκαν από τα περισσότερα ισραηλινά και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης και ως χτες βράδυ δεν είχαν διαψευστεί από επίσημες ισραηλινές πηγές. Αν μη τι άλλο, αντανακλούν πως παρά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές και τις ρίψεις ρουκετών από τη μεριά της «Χαμάς», έχει ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Παρά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας από τη «Χαμάς», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς βρέθηκε χτες στο Κάιρο για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία, ενώ αύριο θα μεταβεί και στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κεντρικό στόχο τη διαπραγμάτευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πακτωλός» δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ
Στο μεταξύ, δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, σιγοντάρουν την επιθετικότητα του Τελ Αβίβ. Χαρακτηριστική ήταν η προχτεσινή αντίδραση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι, η οποία όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας, είπε: «Οι Ισραηλινοί καλωσόρισαν την εκεχειρία, η κυβέρνηση την υποστήριξε, η "Χαμάς" συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες», καταλήγοντας ότι το Ισραήλ «έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στην απάντηση επιθέσεων κατά των Ισραηλινών αμάχων».
Την ώρα που η Πσάκι εξίσωνε τους θύτες με τα θύματα, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε πρόταση για κατά 50% (!) αύξηση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στην ισραηλινή αντιπυραυλική ομπρέλα «Σιδερένιος Θόλος» («Iron Dome»), ανάβοντας πράσινο φως για την εκταμίευση, από τον ερχόμενο Οκτώβρη που αρχίζει το επόμενο οικονομικό έτος, 621.600.000 δολαρίων...
Προχτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, της Παλαιστίνης, Ριγιάντ αλ Μάλκι και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ευ. Βενιζέλος «εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί τη μοναδική πρακτική διέξοδο τη στιγμή αυτή». Επίσης «διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης»...

Ανυπολόγιστες συνέπειες από την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

Ανυπολόγιστες συνέπειες από την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο
Τις ευθύνες των ΗΠΑ - ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το νέο έγκλημα σε βάρος των λαών της περιοχής ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης



Ως την «καλύτερη δυνατή λύση» παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ την επικίνδυνη επιχείρηση υδρόλυσης των χημικών που δοκιμάζεται πρώτη φορά εν πλω...
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην υπό διεξαγωγή εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ («Cape Ray»), στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Κρήτης, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τις μεγάλες ευθύνες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων, κρύβουν την αλήθεια και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των λαών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Κρήτης, αποτελεί επικίνδυνη ενέργεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς και το περιβάλλον της περιοχής.
ΗΠΑ και ΕΕ, μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των λαών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, αγνοούν προκλητικά τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και καταγγελίες. Κρύβουν την αλήθεια.
Το ΚΚΕ, με πρωτοβουλίες και Ερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή με επιστολή προς την ύπατη εκπρόσωπο Κ. Αστον, έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση.
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δέκα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Μεσογείου με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν την επικίνδυνη αυτή επιχείρηση.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει για την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής λαϊκής πάλης, για να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής της Κρήτης και γενικότερα της Μεσογείου, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού».
Σημειωτέον στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν επί του θέματος, αν και είχαν εγγραφεί ως ομιλητές.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σ. Γκότζι, παρείχε πλήρη κάλυψη στην άκρως επικίνδυνη επιχείρηση, με επιχειρήματα όπως ότι η υδρόλυση (που δοκιμάζεται για πρώτη φορά εν πλω!) ήταν τάχα η καλύτερη δυνατή λύση και ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Αυτά λέχθηκαν μάλιστα ενώ μια σειρά επιστημονικοί φορείς και παράγοντες έχουν προειδοποιήσει ότι σε τέτοιες καταστάσεις και διαδικασίες κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι κίνδυνοι και απρόοπτα μπορεί να προκύψουν.
Ανησυχητικές πληροφορίες
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», πάνω στο οποίο πραγματοποιείται η υδρόλυση των επικίνδυνων χημικών, θα βρεθεί τις επόμενες μέρες σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κρήτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σήμα που απέστειλε ο κυβερνήτης του πλοίου στις αρμόδιες αρχές, εκτός από τα «τυπικά», γίνεται λόγος και για τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κρήτης, οι οποίες όπως αναφέρεται θα «δοκιμαστούν» από την «προσέγγιση» του πλοίου στο νησί.
Το πλοίο υπολογίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα έπλεε σε απόσταση 100-170 ναυτικών μιλίων δυτικά της Κρήτης. Η αλλαγή πορείας του προς το νησί προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό.
Το «Cape Ray» συνοδεύουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ελλάδα (η κυβέρνηση διαμήνυε το προηγούμενο διάστημα ότι θα έστελνε υποβρύχιο).

Εκφυλισμός από παλιό και νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό

Εκφυλισμός από παλιό και νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό

Τη σαπίλα του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού αναδεικνύει η περίπτωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, όπου εκλεγμένοι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ εξαγοράζουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εργοδοσία με προσωπικά οφέλη, απολαμβάνοντας προαγωγές και διορισμούς «δικών τους» παιδιών. Τα φαινόμενα αυτά κατήγγειλε η παράταξη της «Ενιαίας» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).
Μετά την ανακοίνωση, όλες οι παρατάξεις έκαναν πως «ανακάλυψαν την Αμερική». Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός, ενισχύοντας την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Σε μια εποχή που ανοίγει από την κυβέρνηση η συζήτηση για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας, έβγαλαν στη δημοσιότητα ονόματα και άνοιξαν το χορό της απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης.
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι οι μόνοι που ουδέποτε συμμετείχαν σε αυτά τα φαινόμενα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις τράπεζες όχι μόνο δεν κάνουν χρήση, αλλά γυρίζουν πίσω τα συνδικαλιστικά «κίνητρα», τα οποία έχει προσυπογράψει η ΟΤΟΕ με τους εργοδότες.
Στον αντίποδα, οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΑΣ - ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ο καιροσκοπισμός της. Καλεί «όποιον συνδικαλιστή εμπλέκεται να παραιτηθεί από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα», ενώ γνωρίζει από το Μάη ότι ο δικός της εκλεγμένος εμπλέκεται προσωπικά. Σήμερα, τον καλεί σε παραίτηση, επειδή γνωρίζει ότι ούτως ή άλλως βγαίνει σε σύνταξη τον Αύγουστο.
Το «νέο», που ευαγγελίζονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλασμένο με τα ίδια φθαρμένα και σαπισμένα υλικά του ξεφτισμένου συνδικαλισμού. Ομοίως, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην τράπεζα («Πρόταση Προοπτικής») συγκαλύπτουν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορούν και στο μέλλον να συνεργάζονται με την «κυβερνώσα αριστερά».
Η «Ενιαία» καταγγέλλει: «Η μόνη κερδισμένη από αυτή την ιστορία είναι η εργοδοσία. Εχουν βάλει στο χέρι τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν χωρίς αντιδράσεις να περνούν τα αντεργατικά τους μέτρα. Κλείνουν τα στόματα των συνδικαλιστών, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις όταν μας κόβουν τους μισθούς, όταν παραβιάζουν τον Κανονισμό, όταν ελαστικοποιούν και εντατικοποιούν την εργασία μας. Αυτό είναι εργοδοτικός συνδικαλισμός».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Βομβαρδίζουν σπίτια και σκοτώνουν αμάχους

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδίζουν σπίτια και σκοτώνουν αμάχους
  • Ξεπερνούν τους δέκα οι νεκροί άμαχοι σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, το τελευταίο τριήμερο
  • Αμείωτα «παζάρια» για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία



Η γυναίκα αυτού του άνδρα σκοτώθηκε όταν το κτίριο που βρίσκεται πίσω του καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στην πόλη Σίζνε
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Σφοδρές μάχες μαίνονται στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που «φορτώνονται» στις πλάτες του λαού της περιοχής και όχι μόνο.
Την Τρίτη, βόμβες έπληξαν την πόλη Σίζνε, ανάμεσα στο Ντονέτσκ και τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους (ορισμένοι έκαναν λόγο για 10 νεκρούς) και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν όταν κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο με 12 διαμερίσματα. Εκπρόσωποι των ρωσόφωνων δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από την ουκρανική πολεμική αεροπορία. Από τη μεριά του, το Κίεβο αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την επίθεση.
Την ίδια μέρα, οι αρχές του δήμου Λουγκάνσκ ανέφεραν ότι το τελευταίο 24ωρο οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι 52 τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αμυνας του Κιέβου κατηγόρησε τους αντάρτες ότι στοχοποιούν σχεδιασμένα κατοικίες για να συκοφαντήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ, στο Κίεβο ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε 585 αστυνομικούς διότι παρέβησαν τον όρκο τους και συνεργάστηκαν με τις αρχές που έχουν συστήσει οι αυτονομιστές, καθώς και ότι άλλοι 242 αστυνομικοί τελούν υπό έρευνα διότι υπάρχουν υποψίες πως πήραν παρατεταμένες άδειες ασθενείας για να μην εκτελέσουν το καθήκον τους.
Από την άλλη πλευρά, το κοινοβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας «Ενωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ανακήρυξε «παράνομες» όλες τις ένοπλες ουκρανικές ομάδες που δρουν στην περιφέρεια και είπε ότι θα ληφθούν «αντίστοιχα μέτρα».
Επιπλέον, ο διοικητής των ομάδων αυτοάμυνας του Ντονέτσκ, Ιγκόρ Στρελκόφ ανακοίνωσε ότι «για να αποφευχθούν πιθανές υπερβάσεις και για να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των πολιτών είναι εντολή της πολιτοφυλακής η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η απαγόρευση της κυκλοφορίας (σ.σ. από τις 11 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ.) στο Ντονέτσκ ως μέτρο για τη διασφάλιση του νόμου και της τάξης».
Επαφές και δηλώσεις
Χτες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με το Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι «ο αντιπρόεδρος είπε στον Πρόεδρο Ποροσένκο ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία που αφορούν στην κλιμάκωση των συγκρούσεων».
Νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ζήτησε από τις Βρυξέλλες την Τρίτη και το Κίεβο. «Η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, οι πολλές αποδείξεις περί της εμπλοκής της Ρωσίας στις ενέργειες των (αυτονομιστών) μαχητών συνιστούν ολοένα και περισσότερες αιτίες για να περάσουμε στην τρίτη φάση των κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Βασίλ Ζβάριτς.
Ο πρέσβης της Βρετανίας στο Κίεβο, Σάιμον Σμιθ, ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει τηρήσει τους όρους που της έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη κατάρριψη στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους που και αυτός απέδωσε στη Ρωσία.
Ακόμα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χτες και ότι όλοι εξέφρασαν απογοήτευση για το γεγονός πως οι αντάρτες δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στις συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο, στη Μόσχα και τους δυτικούς διαμεσολαβητές.
«Συμφώνησαν, επίσης, ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Πολωνίας την 2α Ιουλίου και είναι πάντοτε στο υπόβαθρο κατά τις επαφές της καγκελαρίου με τον πρόεδρο Πούτιν», τονίστηκε.
Χτες, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η Μόσχα ίσως στέλνει βαρύ οπλισμό στους «αυτονομιστές» και ότι εκτιμά πως κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 12.000 ρωσικά στρατεύματα.
Στο μεταξύ, η «Ομάδα Επαφής» που έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι «μια τηλεδιάσκεψη με τους αυτονομιστές που είχε προγραμματιστεί την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκε», εκτιμώντας ότι «αυτό δείχνει την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των αυτονομιστών να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός αμοιβαίως αποδεκτή». Πάντως, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε ότι ποτέ δεν έλαβε σχετική πρόσκληση.
Αμείωτα «παζάρια»
Αμείωτα ήταν τα «παζάρια» χτες το βράδυ και στις Βρυξέλλες, με τις παρασκηνιακές επαφές να συνεχίζονται και λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Μόσχα εξακολουθεί να μη σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου και σημείωσε ότι «πρέπει να στείλουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα σήμερα με σαφείς ενέργειες».
Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν «απελευθερώθηκαν όμηροι, τα σύνορα δε διασφαλίστηκαν, η ομάδα επαφής δε δουλεύει... Γι' αυτό θα συζητήσουμε για νέες κυρώσεις εδώ διότι πιστεύουμε ότι η ρωσική συμβολή στην ειρήνη στην Ουκρανία δεν είναι ακόμα επαρκής».
Πάντως, τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ έδιναν και έπαιρναν, ειδικά όσον αφορά το ποιες πλευρές διατηρούν «επιφυλάξεις» για την επιβολή νέων κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα.
Το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ασκούσε έντονες πιέσεις για την άμεση λήψη νέων μέτρων και ανέφερε ότι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα είναι αντίθετες σε «πλήρους κλίμακας εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία». Αιτιολογώντας τις αντιρρήσεις, ανέφερε ότι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία ειδικά σε σχέση με τον ενεργειακό της τομέα θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες διαπραγματεύονται μια «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου».
Το βρετανικό δίκτυο BBC εμφάνιζε ως υπέρμαχους των νέων κυρώσεων, εκτός από τη Βρετανία, την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες.
Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι σίγουρο ότι τα «παζάρια» και οι «κόντρες» οξύνονται καθημερινά με δεδομένο ότι διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα μονοπωλίων, αλλά και ότι ο βαθμός αλληλεξάρτησης στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία είναι τέτοιος που συμβιβασμοί και αντιθέσεις συνυπάρχουν συνέχεια.

TOP READ