20 Ιαν 2016

Για ένα δολλάριο ημερησίως ανά χίλιους κατοίκους...

 Για ένα δολλάριο ημερησίως ανά χίλιους κατοίκους...

Η βόμβα είχε σκάσει νωρίτερα αλλά ο κρότος της ακούστηκε σ' όλον τον κόσμο όταν στις 15 του περασμένου Δεκέμβρη η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Στο Φλιντ του Μίτσιγκαν υπάρχει τόσος μόλυβδος στο αίμα των παιδιών ώστε (η πόλη) κηρύσσεται σε κατάσταση ανάγκης".

Το Φλιντ δεν είναι παρά μια κουκίδα στον χάρτη των ΗΠΑ, κάπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Ντητρόιτ. Πρόκειται για μια από τις πάμπολλες σ' όλο τον κόσμο "γειτονιές των καταφρονεμένων", όπου μένουν κάπου εκατό χιλιάδες ψυχές, οι μισές των οποίων διαβιούν επίσημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αν και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο μιας χώρας η οποία συνιστά σύμβολο του καπιταλισμού, το Φλιντ είναι τόσο φτωχό και προβληματικό ώστε τα τελευταία 14 χρόνια έχει τεθεί πέντε φορές υπό ειδική διαχείριση.

Φλιντ, 25/4/2014: Το πρώτο νερό του ποταμού Φλιντ φτάνει στα ποτήρια των αρχών της πόλης που το γιορτάζουν.

Το 1967, η δημοτική αρχή του Φλιντ αποφάσισε να κλείσει το υδραγωγείο της πόλης και να αγοράζει νερό από το Ντητρόιτ, επειδή συνέφερε οικονομικά. Κάπου μισόν αιώνα αργότερα, το 2013, μια άλλη δημοτική αρχή βρήκε έναν ακόμη φτηνότερο τρόπο υδροδότησης της πόλης: διέκοψε την προμήθεια νερού από το Ντητρόιτ και άρχισε να τροφοδοτεί την πόλη με τα νερά τού ομώνυμου παρακείμενου ποταμού Φλιντ. Τι κι αν στον ποταμό έρριχναν τα απόβλητά τους δεκάδες βιομηχανίες που βρίσκονταν κατά μήκος του; Κανείς δεν σκέφτηκε ότι αυτά τα νερά μπορεί και να ήταν μολυσμένα. Αρκούσε το ότι ήσαν φτηνά.

Παρένθεση. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αποδεχτεί το σχέδιο υδροδότησης που είχε υποβάλει η εταιρεία διαχείρισης υδάτινων πόρων KWA (Karegnodi Water Authority). Η KWA θα υδροδοτούσε την πόλη με νερό που θα έφερνε από την λίμνη Χιούρον αλλά, επειδή το σχέδιο θα χρειαζόταν μια τριετία για να ολοκληρωθεί, στο μεταξύ η πόλη θα βολευόταν με τα νερά τού ποταμού Φλιντ. Κλείνει η παρένθεση.

Τον Απρίλιο του 2014 το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή. Σχεδόν αμέσως άρχισαν διαμαρτυρίες για την οσμή και την γεύση του νερού. Δυο μήνες αργότερα, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα και υποσχέθηκαν να επιληφθούν. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός και από τις βρύσες των σπιτιών άρχισε να τρέχει λάσπη κι ένα σκούρο υγρό που δεν θύμιζε σε τίποτε νερό. Όπως απεδείχθη, ο Φλιντ ήταν τόσο φορτωμένος με τοξικά και βαρέα μέταλλα ώστε το νερό του κατέστρεφε τις σωληνώσεις της πόλης και των σπιτιών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το τοπικό εργοστάσιο της Τζένεραλ Μότορς μετέφερε αλλού την παραγωγή του επειδή το νερό κατέστρεφε τα ανταλλακτικά που κατασκεύαζε.

Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, η δημοτική αρχή απάντησε με συστάσεις για χρήση εμφιαλωμένου νερού, κάτι που, με τόση φτώχεια γύρω, ακούστηκε μάλλον ως ανέκδοτο. Τον Αύγουστο εκδόθηκαν τρεις απανωτές οδηγίες για βρασμό του νερού πριν την χρήση του, λόγω "πιθανών προβλημάτων με βακτήρια". Το βασικό πρόβλημα, όμως, δεν ήταν ότι το νερό κατέτρωγε τις σωληνώσεις αλλά το ότι ο μόλυβδος αυτών των σωληνώσεων περνούσε στο νερό. Κι επειδή ο βρασμός μπορεί να σκοτώνει κάποια μικρόβια αλλά δεν εξαφανίζει τον μόλυβδο, το μόνο που κατάφερναν οι κάτοικοι βράζοντας το νερό ήταν να εξατμίζεται μια ποσότητα και παράλληλα να αυξάνεται η περιεκτικότητα σε μόλυβδο όσου νερού έμενε στην κατσαρόλα.

Έναν μήνα αργότερα, η δημοτική αρχή ανακαλεί τις οδηγίες για βρασμό και αυξάνει την ποσότητα απολυμαντικού στο νερό, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε το εξαιρετικά επικίνδυνο βακτηρίδιο e-coli. Οι φτωχοί κάτοικοι, όμως, δεν έχουν άλλη επιλογή για να μη πεθάνουν από δίψα. Ο κυβερνήτης τού Μίτσιγκαν εγκρίνει δαπάνη για να μοιραστούν 30.000 φίλτρα νερού σε όλες τις οικογένειες του Φλιντ. Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ελέγχου, ο οποίος καταδεικνύει απαράδεκτα υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων τριαλομεθανίων. Παράλληλα, ολοκληρώνει τις έρευνές του και το τοπικό παράρτημα του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, σύμφωνα με το οποίο ανιχνεύθηκαν στο νερό υψηλά επίπεδα μολύβδου. Το Ντητρόιτ προτείνει στο Φλιντ την επανασύνδεση στο δίκτυό του με πληρωμή τού 1/6 της κανονικής τιμής (2 εκατ. ετησίως αντί για 12). "Το νερό μας είναι ασφαλές", απαντούν οι αρχές του Φλιντ και απορρίπτουν την προσφορά.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ολοκληρώνεται έρευνα του τεχνολογικού πανεπιστημίου τής Βιρτζίνιας, καταγράφοντας "σοβαρά επίπεδα μολύβδου" στο νερό της πόλης. Παρ' όλα αυτά, οι αρχές επιμένουν να μη βλέπουν πρόβλημα. Σε επίσημη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι "οι έλεγχοι που έκανε η δημοτική αρχή, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και του Τμήματος Ποιότητας Περιβάλλοντος του Μίτσιγκαν, έγιναν σύμφωνα με με τις εγκεκριμένες διαδικασίες και δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο". "Λόγω του τόπου και του τρόπου που έγιναν αυτοί οι έλεγχοι", απαντά οργισμένα ο υπεύθυνος καθηγητής.

"Νερό για ζωή, όχι για κέρδος"...

Στο μεταξύ, κάτοικοι και κατοικίδια υποφέρουν τώρα πια όχι μόνο από ασθένειες του εντέρου ή του στομάχου αλλά και από ανορεξία, ζαλάδες, πονοκεφάλους, νευρικές διαταραχές ενώ μεταξύ των παιδιών θερίζει η εγκεφαλοπάθεια. Οι εξετάσεις δείχνουν ότι αυτές οι αρρώστιες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε μολυβδίαση. Η κατακραυγή είναι τόση ώστε στις 16 Οκτωβρίου οι αρχές υποχρεώνονται να επανασυνδέσουν το δίκτυο ύδρευσης με το Ντητρόιτ. Μόνο που τώρα πια οι σωληνώσεις είναι κατεστραμμένες. "Μη πίνετε νερό από την βρύση και μη δίνετε ούτε στα ζώα σας", συστήνει η πολιτεία.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2015, παραιτείται ο διευθυντής του Τμήματος Ποιότητας Περιβάλλοντος του Μίτσιγκαν, ζητώντας συγγνώμη. Το περασμένο Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, ο Ομπάμα κήρυξε το Φλιντ σε κατάσταση ανάγκης, εγκρίνοντας ταυτόχρονα ομοσπονδιακή βοήθεια για το Φλιντ. Όμως, είναι πλέον αργά για τους περισσότερους από τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης εκατό χιλιάδων. Η δηλητηρίασή τους από μόλυβδο εκτιμάται ως μη αναστρέψιμη.

Λεπτομέρεια: Όπως έγραψε το περιοδικό Forbes, ο καθηγητής της Βιρτζίνιας Μαρκ Έντουαρντς παρατηρεί ότι τα προβλήματα με τον μόλυβδο των σωληνώσεων (τουλάχιστον αυτά) θα είχαν αποφευχθεί ή, έστω, μειωθεί στο ελάχιστο αν οι αρχές έρριχναν αντιδιαβρωτικά στο νερό του ποταμού, ώστε να μη καταστρέφονται οι σωληνώσεις. Μόνο που αυτά τα αντιδιαβρωτικά κόστιζαν εκατό δολλάρια ημερησίως. Ένα δολλάριο ημερησίως ανά χίλιους κατοίκους.

Eπίλογος από το ίδιο δημοσίευμα του Forbes: "Ανησυχείτε για την τρομοκρατία; Στο Φλιντ του Μίτσιγκαν χιλιάδες μικρά παιδιά έχουν δηλητηριαστεί από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησής τους και μπορεί να έχουν ισόβια βλάβη".

Για ένα δολλάριο ημερησίως ανά χίλιους κατοίκους...


------------------------------
Διαβάστε σχετικά:
- Flint water crisis: Άρθρο της αγγλικής Wikipedia.
- How tap water became toxic in Flint, Michigan και 5 things to know about Flint's water crisis: Άρθρα από τον ιστότοπο του CNN.
- How the people of Flint, Michigan ended up with contaminated drinking water: Άρθρο στο Yahoo News, το οποίο περιλαμβάνει και συνοπτικό χρονολόγιο των γεγονότων από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα.
- Flint, Michigan, tried to save money on water. Now its children have lead poisoning.: Άρθρο του Vox.
- Here's how the Flint water crisis unfolded: Θαυμάσιο και αναλυτικώτατο φωτογραφικό χρονολόγιο όλης της ιστορίας αλλά και όσων προηγήθηκαν, από τον ιστότοπο του Michigan Radio. Από αυτό το χρονολόγιο προέρχονται και οι φωτογραφίες του κειμένου.
- Αν προτιμάτε κάτι ελληνικό, διαβάστε στον ιστότοπο της ΕΡΤ τα εξαιρετικά άρθρα τής Μάχης Μαργαρίτη Η μάχη του νερού στην αμερικανική πόλη Φλιντ – Οι περικοπές, ο μόλυβδος, το χρονικό και Υπόθεση Φλιντ – Το νερό, ο μόλυβδος, και μια μικρή συνομιλία με τον καθηγητή Marc Edwards.

Η Ελλάδα, η «γεωγραφία» της και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Η Ελλάδα, η «γεωγραφία» της και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος
«Η Ελλάδα μπορεί να παράσχει βάσεις για λογιστική υποστήριξη ή για επισκευές πλοίων στη Σούδα ή αλλού. Επίσης, drones και αεροσκάφη μπορούν να επιχειρούν από ελληνικές αεροπορικές βάσεις. Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε σε θέματα πληροφοριών καθώς η προσφυγική κρίση προσφέρει την ευκαιρία συγκέντρωσης πληροφοριών από τις συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών αλλά και τη χρήση βιομετρικών δεδομένων. Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ, η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέρος. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφία της. Φανταστείτε αν λυθεί το Κυπριακό, τότε μαζί με την Κρήτη μπορούν να αποτελέσουν δύο πανίσχυρες βάσεις»!!!
Τάδε έφη, μιλώντας στο «Βήμα», Τζέιμς Σταυρίδης, Ελληνοαμερικανός, ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σήμερα πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ για τη Νομική και τη Διπλωματία του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, δίνοντας μιαν πλήρη εικόνα του τι παζαρεύουν η εγχώρια αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της, και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πόσο βαθύτερα πάνε να μπλέξουν το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
***
Ο Σταυρίδης βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για μια ομιλία με τίτλο «Η διεθνής ασφάλεια τον 21ο αιώνα». Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όπως και με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη.
Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας έχουν δημοσιοποιηθεί σχέδια να στηθεί νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, με ταυτόχρονη παραμονή και επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων της λυκοσυμμαχίας στη Σούδα. Ο ίδιος ο Καμμένος δήλωνε χαρακτηριστικά ήδη από το καλοκαίρι: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (σ.σ. του ΝΑΤΟ), ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».
Φρόντιζε, μάλιστα, να εξάρει τη ...«χρησιμότητα» της Κρήτης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η Κρήτη, με τις εκτεταμένες υψηλής ποιότητας και επιχειρησιακής αξίας αεροναυτικές της εγκαταστάσεις και τις μοναδικές, σε συμμαχικό επίπεδο, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και επισκευών ναυτικών μονάδων και οπλικών συστημάτων, αποτελεί ένα, κομβικά τοποθετημένο, "γιγάντιο αεροπλανοφόρο". Ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές και ενεργειακές οδούς, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του δυτικού κόσμου έναντι ενός διευρυνόμενου πεδίου αστάθειας, που περικλείει όλο και εντονότερα την ευρωπαϊκή ήπειρο»...
***
Επιπλέον, μία μόλις μέρα μετά τη δημοσίευση, την Κυριακή, της συνέντευξης του Σταυρίδη στο «Βήμα» και την επισήμανσή του ότι η ελληνική πλευρά μπορεί στον καταμερισμό του ΝΑΤΟ να «συνεισφέρει» στη συγκέντρωση πληροφοριών, ουσιαστικά ανακρίνοντας πρόσφυγες και μετανάστες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έδινε, τη Δευτέρα, άλλη μια διαβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης ότι θα ανταποκριθεί και σε αυτό το αίτημα: «Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών και γι' αυτό, όπως ξέρετε, προχωράμε στην ίδρυση Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος».
Πού θα «αξιοποιηθούν» όλα αυτά; Ο Σταυρίδης ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξή του. Π.χ. για τη Συρία τόνισε ότι «αναμφίβολα» θα χρειαστεί η αποστολή εκεί μιας «ειρηνευτικής δύναμης». Και γενικότερα για τη Μεσόγειο είπε: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αρχίσει να κάνει έναν ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον Νότο (...) Η Συμμαχία θα ασχοληθεί περισσότερο με θαλάσσια ζητήματα. Το μακρύτερο σύνορο που έχει το ΝΑΤΟ είναι η Μεσόγειος, ωστόσο δεν κάνει τις επενδύσεις που πρέπει για να επιχειρεί εκεί σε θάλασσα και αέρα. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα σκάφη για να επιτηρεί τη Μεσόγειο. Επιπλέον, πιστεύω ότι η Συμμαχία θα συμμετάσχει πιο ενεργά στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει 100.000 άνδρες, αλλά ίσως 10.000 άνδρες, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση αρχικά των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανακαταληφθεί η Μοσούλη και ίσως αργότερα των Κούρδων. Θα χρειαστεί ενίσχυση των ΝΑΤΟικών υποδομών, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε βάσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Νότια Γαλλία. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι το ΝΑΤΟ έχει... ξυπνήσει ακόμη. Η προσφυγική κρίση και το Ισλαμικό Κράτος θα το αλλάξουν αυτό»...
Ολα τα παραπάνω συνηγορούν ότι ο λαός μας θα πρέπει να ανησυχεί ενεργά, παίρνοντας μέρος στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.

Διαπάλη με αιχμή το Ασφαλιστικό

Διαπάλη με αιχμή το Ασφαλιστικό


Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό πυροδοτεί γενικευμένες αντιδράσεις από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες και νεολαία.
Οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις στα σωματεία των εργαζομένων και στους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος δίνουν μάχη, ώστε ο αγώνας ενάντια στο ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης να ανεβάσει τον πήχη της αναμέτρησης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να κυριαρχήσουν στο κίνημα αιτήματα και μορφές πάλης αντίστοιχα με τα πραγματικά εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και τα αιτήματα ανώτερων τμημάτων που υπάρχουν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, να βάλουν τη σφραγίδα τους στους αγώνες.
Διαφορετικά, κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο δε θα δυσκολευτούν να ενσωματώσουν και τελικά να χειραγωγήσουν τις δίκαιες αντιδράσεις.
Εκτός από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης χειροτερεύει σε βάθος χρόνου τους όρους Ασφάλισης/συνταξιοδότησης και για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες με υψηλότερα εισοδήματα.
Η γραμμή με την οποία οι πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά τους όργανα καλούν σε κινητοποιήσεις, διευκολύνει αντικειμενικά την κυβέρνηση να ελιχθεί, να διασπάσει τους αγώνες και να περάσει τον πυρήνα των μέτρων που εξαγγέλλει.
Για παράδειγμα, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, το πλαίσιο που διαμόρφωσαν ερήμην τους οι συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες, οδηγεί σε συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση για επιμέρους αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, χωρίς να αλλάζουν ουσιαστικά οι συνέπειες για τους φτωχότερους, που χάνουν κάθε ελπίδα να πάρουν σύνταξη, ή τα εισοδήματά τους στο εξής δεν θα επιτρέπουν καν την «πολυτέλεια» της Ασφάλισης.
Επιπλέον, αυτές οι πλειοψηφίες καλλιεργούν το συντεχνιασμό, τη λογική «να γλιτώσουμε εμείς κι ας καούν οι άλλοι», που υπονομεύει τη συμμαχία με άλλους εργαζόμενους, συνολικά με τα λαϊκά στρώματα.
Το ίδιο γίνεται και στους αγώνες των αγροτών. Ορισμένα από τα συνδικαλιστικά «σχήματα» που καλούν σε κινητοποιήσεις, εκπροσωπούν αντικειμενικά τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών στον κλάδο των τροφίμων, οι οποίοι ζητάνε καλύτερους όρους φορολόγησης και ασφάλισης για να αναπτύξουν παραπέρα την επιχειρηματική τους δράση.
Τα «σχήματα» αυτά δεν αμφισβητούν την ΚΑΠ της ΕΕ και τα μνημόνια. Στηρίζουν την πολιτική που αφαιρεί από τους φτωχομεσαίους αγρότες ακόμα περισσότερα από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, για να μεγαλώνει το δικό τους μερίδιο, όπως προβλέπει η ΚΑΠ.
Στηρίζουν επίσης το διαχωρισμό σε «κατ' επάγγελμα και μη αγρότες», που αποτελεί εργαλείο αποκλεισμού των φτωχομεσαίων αγροτών από κάθε κρατική στήριξη, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται το ξεκλήρισμά τους. Η κυβέρνηση ανοίγει πρόθυμα διάλογο μαζί τους και, όπως έγινε σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, αργά ή γρήγορα θα παίξουν το ρόλο του «πολιορκητικού κριού» στους αγροτικούς αγώνες που κλιμακώνονται τις επόμενες μέρες.
Μπροστά στα συλλαλητήρια του Σαββάτου και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, χρειάζεται να ενταθούν οι συλλογικές διεργασίες στους τόπους δουλειάς, να ενθαρρυνθεί η πρωτοβουλία των εργαζομένων στην οργάνωση του αγώνα. Να αποτελέσουν ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο του αγώνα αντικείμενο πλατιάς συζήτησης με τους εργαζόμενους και διαπάλης με τις άλλες δυνάμεις.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Παζάρια και νέοι βομβαρδισμοί

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια και νέοι βομβαρδισμοί


Εν μέσω συνεχόμενων βομβαρδισμών και παραβιάσεων της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, έχει προγραμματιστεί για σήμερα μια ακόμη συνεδρίαση στο Μινσκ της Λευκορωσίας της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι κυβέρνησης, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).
Οπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, στη λεγόμενη υποομάδα για την πολιτική διευθέτηση (που αναμενόταν να ξεκινούσε ήδη από χτες), στην πλευρά των πολιτοφυλακών ελπίζουν ότι θα κυριαρχήσει κλίμα συμβιβασμού και συνεννόησης, παρά τις σοβαρές διαφορές, για το ζήτημα της διενέργειας των τοπικών εκλογών.
Στο Μινσκ, επίσης, θα γίνουν οι συνεδριάσεις και των άλλων υποομάδων για τα ανθρωπιστικά ζητήματα και την ανταλλαγή κρατουμένων, τα οικονομικά ζητήματα και την επίβλεψη της υποτιθέμενης απόσυρσης του βαρέος οπλισμού, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία εκεχειρίας, που είχε εγκριθεί και από τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας στις 12 Φλεβάρη του 2015. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή ήταν ένας συμβιβασμός μετά από ένα χρόνο αιματοκυλίσματος του λαού της Ουκρανίας, με την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, που στην ουσία δεν αναίρεσε τις αιτίες της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης για το φυσικό της πλούτο, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, την αξιοποίησή της από τα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου». Αυτό τον ανταγωνισμό πληρώνει με το αίμα του ο λαός, που εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις, όπως συνέβη και χτες στις περιοχές Κομιντέρνοβο και Σαχάνκα, όπου σημειώθηκε καταιγισμός οβίδων από τον ουκρανικό στρατό.

ΓΑΛΛΙΑ «Στο απόσπασμα» και η επιδότηση των ανέργων

ΓΑΛΛΙΑ
«Στο απόσπασμα» και η επιδότηση των ανέργων
Ετοιμάζονται αυστηρότερα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας στο όνομα της «βιωσιμότητας» του συστήματος


ΠΑΡΙΣΙ.--
Μετά τις προχτεσινές εξαγγελίες του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που κήρυξε μάλιστα τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», χτες είδαν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις που ετοιμάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο (αρμόδιο για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων) για την «ανάγκη» να μειωθούν τα επιδόματα που χορηγούνται στους ανέργους.
Οπως έγραφε στη διαδικτυακή της έκδοση η «Λε Μοντ», οι συντάκτες τέτοιων εκθέσεων θέτουν ζήτημα «βιωσιμότητας» του σημερινού συστήματος επιδότησης των ανέργων, εστιάζοντας στα ελλείμματα των αντίστοιχων οργανισμών (για τα οποία βέβαια μόνο οι άνεργοι δεν ευθύνονται). Μεταξύ των θεμάτων που φαίνεται ότι θα «ανοίξουν» το επόμενο διάστημα είναι η «αναπροσαρμογή» της διάρκειας της επιδότησης ανεργίας. Για παράδειγμα, υπάρχει η σκέψη να αυξηθούν τα ηλικιακά όρια (από τα 50 στα 55) για όσους σήμερα δικαιούνται την ανώτατη σε διάρκεια επιδότηση ανεργίας, δηλαδή 36μηνη.
Στην προχτεσινή του παρέμβαση, ο Ολάντ υποστήριξε ότι οι επιδοτήσεις που αφορούν την προστασία των ανέργων πρέπει να «τροποποιηθούν» για να «ενθαρρυνθεί» η «επιστροφή στην απασχόληση» των ανέργων. Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε ακόμα για την «ευκαιρία να επανεξεταστεί ένας ορισμένος αριθμός κανονισμών και να επανοριοθετηθούν τα (δημόσια) οικονομικά (σε διάφορα πεδία)», συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι «να στηρίξουμε την επιστροφή στην απασχόληση, να εκπαιδεύσουμε τους ανέργους με κατεύθυνση τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο». Σε αυτήν τη βάση, ο Ολάντ διατύπωσε την ανησυχία του, επειδή «στη Γαλλία, η διάρκεια της επιδότησης είναι η πιο μεγάλη στην Ευρώπη, αλλά η διάρκεια της εκπαίδευσης (κατάρτισης) των ανέργων είναι η πιο σύντομη. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε».
Η γαλλική κυβέρνηση αφενός επιδιώκει να περιορίσει τα χρήματα που σήμερα «δαπανά» για τη στήριξη των ανέργων (έτσι ώστε να απελευθερώσει κι άλλους πόρους για τις σύγχρονες ανάγκες της γαλλικής πλουτοκρατίας), αφετέρου θέλει να «προσαρμόσει» ακόμα καλύτερα το «σύστημα προστασίας των ανέργων» στις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου. Τέτοια προσπάθεια «προσαρμογής» αποτελούν τα προγράμματα κατάρτισης που θα αυξηθούν κατακόρυφα την επόμενη χρονιά ως μέσο «ανάσχεσης της ανεργίας», προσφέροντας σε εταιρείες τη δυνατότητα να «καλύπτουν» ένα μεγάλο μέρος των εργασιών τους από καταρτιζόμενους που θα αντικαθιστούν εργαζόμενους με δικαιώματα, με πολύ μικρό «κόστος» για την εργοδοσία και φυσικά χωρίς σταθερή σχέση εργασίας.

TOP READ