4 Οκτ 2014

Μάρκος Σκούφαλος, Γιώργης Αμπατζής. Διώκονται για την πολιτική τους άποψη και δράση.

 Μάρκος Σκούφαλος, Γιώργης Αμπατζής. Διώκονται για την πολιτική τους άποψη και δράση.

Ο Μάρκος Σκούφαλος  επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χίου, δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και ο Γιώργης Αμπαζής, πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δ. Χίου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου διώκονται επειδή έκαναν το αυτονόητο, Υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων "ενάντια στη δράση και λειτουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ), οι οποίες δρουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και ως νέες ΜΚΟ, υπονομεύουν ανοικτά με τη δράση τους τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, συμβάλλουν στο γκρέμισμα της ασφάλισης στη δουλειά, στην ιδιωτικοποίηση των όποιων εναπομεινάντων κοινωνικών δομών και παροχών που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, όπως παιδικοί σταθμοί κ.ά." όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τ.Ε Χίου του ΚΚΕ."
Ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών.
Διαβάστε παρακάτω τις ανακοινώσεις:

 Ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ 
«Πρόκειται προφανώς για δίωξη πολιτική και φίμωση της θέσης του ΚΚΕ και των εκλεγμένων συνδικαλιστών του, ενέργεια που ανοίγει την όρεξη και για γενικότερες διώξεις όσων αγωνίζονται με το ταξικό κίνημα, μαζί με τους κομμουνιστές, το λαό.
Οι σύντροφοι που επέλεξε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος να επιτεθεί, έδρασαν και εξέφρασαν τη θέση του ΚΚΕ, τη θέση συνδικάτων στα οποία και ανήκουν, ενάντια στη δράση και λειτουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ), οι οποίες δρουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και ως νέες ΜΚΟ, υπονομεύουν ανοικτά με τη δράση τους τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, συμβάλλουν στο γκρέμισμα της ασφάλισης στη δουλειά, στην ιδιωτικοποίηση των όποιων εναπομεινάντων κοινωνικών δομών και παροχών που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, όπως παιδικοί σταθμοί κ.ά.
Στη Χίο, η ΚοινΣΕπ «ΑΚΜΗ» προσπάθησε  να υπογράψει σειρά συμβάσεων με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς επιτυχία λόγω και της πίεσης που άσκησε η "Λαϊκή Συσπείρωση",η οποία οδήγησε συνολικά στο να μην προχωρήσουν αυτές οι συμβάσεις που έβλαπταν το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών.
Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική δίωξη, που στόχο έχει να βάλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της γνώμης που συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική. Στόχο έχει το ίδιο το ταξικό κίνημα που προσπαθεί να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πιο αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος.
Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη, στους συντρόφους που δικάζονται και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο λαό του νησιού ότι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, των αγώνων, είναι κακός οιωνός για τους λαϊκούς αγώνες γενικότερα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την προσπάθεια που σήμερα κάνει η κυβέρνηση για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στα σωματεία.
Βεβαιώνουμε τους όποιους θιασώτες της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής ότι οι στόχοι αυτοί θα πέσουν στο κενό. Όχι μόνο δεν πρόκειται να μας γονατίσουν αλλά οι όποιες δυσκολίες μας ατσαλώνουν ακόμα περισσότερο. Το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού θα λάμψει και θα γίνει νόμος.
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική πολιτική δίωξη και να αθωωθούν όσοι δικάζονται».
ANAKOINΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
Tο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης»,  το ΔΣ  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» και το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» συμπαστέκονται  στoυς συναδέλφους Μάρκο Σκούφαλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου,  Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος του ΔΣ των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και Γιώργη Αμπαζή  Πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δ. Χίου, Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου,  που διώκονται από τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ, ποινικοποιώντας έτσι την πολιτική ζωή και διασύροντάς τους ως κοινούς εγκληματίες.
Στις ανακοινώσεις τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών σημειώνουν:
Ύστερα από σειρά καταγγελιών, μηνύσεων ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης φθάνει στο σημείο να απαιτεί με αγωγή 70.000 ευρώ από τον καθένα από τους δυο συνδικαλιστές, με δίκη που εκκρεμεί στις 8 Οκτώβρη 2014, συμπεριλαμβανομένου και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Πολίτης» κ. Κατσαράκη τον οποίο εγκαλεί για τους ίδιους λόγους.
Οι δυο συνδικαλιστές δεν διώκονται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική τους άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ). Εξέφρασαν δημόσια τη γνώμη τους ως όφειλαν, καλώντας το Χιώτικο λαό να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του ενάντια στην δράση και τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Παράλληλα διεκδίκησαν το δικαίωμα των εργαζομένων να εργάζονται με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που απειλούνται από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών που προωθούνται και μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Οι απόπειρες τρομοκράτησης κάθε αγωνιστή, κάθε ανθρώπου ή φορέα που αντιτίθεται στις αντιλαϊκές πολιτικές απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, πρέπει να πέσουν στο κενό, να συναντήσουν την καθολική αντίσταση όλων των συνδικαλιστικών φορέων, των απλών λαϊκών ανθρώπων, γιατί ανοίγει την όρεξη και στα γενικότερα σχέδια που προωθούνται για την ποινικοποίηση των αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία, της παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.


Γελάνε και τα μικρά παιδιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται με πρόταση νόμου τα μνημονιακά χαράτσια και προτείνει τρόπους είσπραξής τους...

 Γελάνε και τα μικρά παιδιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται με πρόταση νόμου τα μνημονιακά χαράτσια και προτείνει τρόπους είσπραξής τους...

Τι έλεγε ότι θα το κάνει το μνημόνιο;; (Οικ.)

Πρόταση νόμου που συνιστά παραδοχή όλων των αντιλαϊκών επιπτώσεων που επέφεραν οι μνημονιακοί νόμοι και με κριτήριο την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας κατέθεσε στη Bουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιμνημονιακές κορόνες, αναγνωρίζει όλα τα χαράτσια διότι η στόχευση της κίνησής του, όπως εξηγεί σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, είναι τελικά η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών για το καλό της οικονομίας, λέγοντας: «Καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της». Γίνεται αντιληπτό πως στο επίκεντρο είναι η επανεκκίνηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κάτι που καθιστά σαφές, λέγοντας επίσης πως «η ύφεση, πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα, διαλύει την οικονομία, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία, εξωθεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στη φτώχεια και την απόγνωση». Συνεπώς το πρόβλημα είναι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης -που ευθύνεται για την ανεργία και όχι το ίδιο το σύστημα- και η πρόταση νόμου υπηρετεί αυτήν τη σκοπιμότητα.


Μεταξύ άλλων στην πρόταση νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προβλέπεται για τις επιχειρήσεις «η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη 20% του επίσημου ετησίου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές». Σκοπός -όπως αναφέρει- είναι «να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα και τα τρέχοντα χρέη, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να συντηρηθεί στα απολύτως αναγκαία επίπεδα ο επαγγελματίας και η οικογένειά του», δηλαδή να διασφαλισθούν κράτος και τράπεζες και ο επαγγελματίας να φυτοζωεί με απολύτως αναγκαία. Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται καμιά διαφοροποίηση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Αναστολή κατασχέσεων, με προϋπόθεση να πληρώνεται κανονικά η δόση, προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ρυθμίζεται η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του φορολογούμενου από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης ή της αίτησης εξώδικης Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς, μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Και για τις κατασχέσεις το ζητούμενο δεν είναι η προστασία των θυμάτων των μνημονιακών νόμων, αλλά η είσπραξη των οφειλών με ...λογικό τρόπο καθώς σημειώνει πως «σκοπός των διατάξεων αυτών είναι η εκλογίκευση των πληρωμών δόσεων τόσο παλαιότερων οφειλών όσο και τρεχουσών κατά τρόπο που να επιτρέπεται στην επιχείρηση η συνέχιση της λειτουργίας αυτής».

Όσο δε για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, δεν ξεφεύγει καν από τη λογική των όσων ισχύουν τώρα και προτείνει την επέκταση της προστασίας για έναν ...ολόκληρο χρόνο δηλαδή μέχρι το Δεκέμβρη του 2015.

Τέλος, για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, που επιβαρύνουν εξαιρετικά τα λαϊκά νοικοκυριά, η πρόταση νόμου «απαγορεύει» τη μεταβίβασή τους από τις ντόπιες τράπεζες σε «μη τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία δεν λειτουργούν νόμιμα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια έχουν συναφθεί την τελευταία δεκαετία. Κατά τα λοιπά, κανονικά δόσεις...


Διάλειμμα φαιδρόν και ιλαρόν

 Διάλειμμα φαιδρόν και ιλαρόν

Η γελοιογραφία που παραθέτουμε είναι απ’ το σημερινό «Ποντίκι». Στο ίδιο έντυπο διαβάζουμε για μια «τάση» που υπάρχει στον «κόσμο του επιχειρείν» -όπως ονομάζει η εφημερίδα τους καπιταλιστές- να κάνει «ανοίγματα» στο κόμμα της Κουμουνδούρου γιατί «αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο "κακός λύκος" της οικονομίας, όπως συστηματικά προβάλλουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ».
«Ενας κεντρικός λόγος της αλλαγής του κλίματος μεταξύ των επιχειρηματιών είναι και οι τελευταίες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την φορολόγηση των επιχειρήσεων» συμπληρώνει η εφημερίδα.


Ασχετα πάντως απ’ τις προθέσεις των καπιταλιστών που εκτιμούν ότι σύντομα ο Σύριζα θα βρίσκεται στην εξουσία και αντιδρούν ανάλογα, ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες που θέλουν την Αριστερή Πλατφόρμα, να αποδίδει στην ηγετική ομάδα του κόμματος «δεξιά στροφή».
Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα στελέχη του Σύριζα που συντάσονται με τις απόψεις του Π. Λαφαζάνη δεν εκφράζουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους για να μην κατηγορηθούν για υπονόμευση της νικηφόρας, όπως εκτιμούν πορείας του κόμματος. Πιθανόν όμως στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα στις 11-12 Οκτώβρη να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους.

 Πονοκέφαλος το χρέος στον ΣΥΡΙΖΑ

Το χρέος φαίνεται πως προκαλεί κάποια αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιώργου Σταθάκη, και αυτή εκφράστηκε στη χθεσινή Π.Γ., από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μελών του οργάνου.
Το κλίμα ενισχύθηκε μετά τη νέα τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, που θεωρήθηκε εκτός γραμμής
Ο βουλευτής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους (Παραπολιτικά 90,1): «Θα διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο χωρίς να είναι στο πρόγραμμά μας η μονομερής διαγραφή του χρέους. Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί, ωστόσο υπάρχει δυσφορία που γίνεται εμφανής και μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, όπως του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στις δηλώσεις των δύο οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μιχελογιαννάκης σημείωσε «πως αυτοί που μιλάνε για απόσυρση και αυτοί που μιλάνε για επιμήκυνση, ουσιαστικά μιλούν για οικονομική επιτήρηση και οικονομική κατοχή», καλώντας «να αφήσουν κατά μέρος τις αποσύρσεις και τις επιμηκύνσεις, που αποτελούν απόψεις του ΠΑΣΟΚ».

Πώς η αντιμνημονιακή ρητορεία γίνεται υλοποίηση του μνημονίου

3 Φλεβάρη 2014: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές γενικά, και οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής ειδικότερα, είναι η αρχή του τέλους των πολιτικών του μνημονίου».
Δήλωση της Ρένας Δούρου υποψήφιας -τότε- περιφερειάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις περιφερειακές εκλογές.
2 Οκτώβρη 2014: «Σήμερα οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να δράσουν μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και που έχει τη μορφή της Κοινής Υπουργικής απόφασης 24001 του Ιουνίου 2013. Μια Κοινή Υπουργική απόφαση που διαπνέεται από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που υποτάσσει το δικαίωμα της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο στην ανάγκη των οικονομιών. Της περικοπής δηλαδή των δαπανών, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Με συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των δρομολογίων με δημόσια σύμβαση.» «(...) Εχοντας (σ.σ. η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ) να εφαρμόσει το δεδομένο, αρνητικό, νομοθετικό πλαίσιο. (...) προτείνοντας, από θέση ευθύνης πλέον, σειρά λύσεων προκειμένου να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να μετακινηθούν φέτος με δημόσια σύμβαση».
Δήλωση της Ρένας Δούρου, ως περιφερειάρχης πια, κατά τη διάρκεια περιφερειακού συμβουλίου στο οποίο συζητιέται το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία... Δήλωση που διαπιστώνει το συγκεκριμένο πλαίσιο και ...δηλώνει ότι θα κινηθεί μέσα σε αυτό, χωρίς να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του. Ο δε αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Φιλίππου δηλώνει ότι η περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει πολλά γιατί: «(...) έχουμε μια θηλιά στο λαιμό μας».
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δε χρειάζεται κανένας ιδιαίτερος σχολιασμός. Ωστόσο, αξίζει να δει κάποιος αυτές τις δύο δηλώσεις για να αντιληφθεί πολλά και διάφορα.
Το πώς δηλαδή οι προεκλογικές κορόνες ότι θα «σκίσουν το μνημόνιο» στην Περιφέρεια και δήθεν «φιλολαϊκής αντιμνημονιακής διαχείρισης» μετατρέπονται σε απόλυτη συμμόρφωση στο σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο και, βέβαια, σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που είναι κόντρα στα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Εστω και αν αυτή η συμμόρφωση συνοδεύεται με κλάματα και οδυρμούς για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτού του πλαισίου και ευχές για την ανατροπή του.
***
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, στην ίδια συνεδρίαση, ζητούσαν από τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει συγκεκριμένη απόφαση, να δώσει χρήματα από το πλεόνασμα της Περιφέρειας για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Θυμάστε ότι η Ρένα Δούρου προεκλογικά, το Μάρτη του 2014, είχε πει: «Η Περιφέρεια έχει πλεόνασμα γιατί κλειδώνει τα χρήματα την ώρα που οι άνθρωποι πεινάνε;». Είπαν λοιπόν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, «κάντε το και θα έχετε και τη δική μας ψήφο». Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν έγινε και η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα ψήφισμα - ευχολόγιο σχετικά με το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, που αποδοκιμάστηκε από πολλούς γονείς και μαθητές που βρίσκονταν στην αίθουσα.
***
Αυτό που ζουν οι γονείς και οι μαθητές, με τη μεταφορά από και προς τα σχολεία, δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ και τη Ρένα Δούρου, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της «μνημονιακής» πολιτικής των περικοπών. Είναι πολύ απλά το λεγόμενο «Νέο Σχολείο». Που, όπως είναι γνωστό, έχει αποφασιστεί πριν την τρόικα, πριν το μνημόνιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι το λεγόμενο «αυτόνομο σχολείο», που θα λειτουργεί με την ευθύνη των γονιών, του διευθυντή, του μάνατζερ, της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών επιχειρηματιών. Και που μία πλευρά του είναι και η μεταφορά των μαθητών με το κόστος να βαραίνει τους γονείς. Αλλά όπου Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνει «τζιζ» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, η Ρένα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε στρέφονται ενάντια σε αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο (ούτε μπορούν, ούτε το θέλουν άλλωστε) αλλά ούτε καν στις λεγόμενες μνημονιακές πολιτικές (που θα έσκιζαν), εγκαταλείπουν δηλαδή ακόμα και τη θολή «αντιμνημονιακή» τους ρητορεία.
***
Και κάτι τελευταίο: Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που διοικεί στην Περιφέρεια Αττικής, ρίχνει τις ευθύνες στους «από πάνω» για μια αρμοδιότητα που ασκεί η περιφέρεια. Στους νόμους, τη γραφειοκρατία, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στο μνημόνιο. Σωστά όλα αυτά. Ομως, δε συγκρούεται με αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο αλλά το αποδέχεται και το «διαχειρίζεται». Πράγμα λογικό, γιατί και στις προεκλογικές του διακηρύξεις πρόβαλε το στόχο μιας Περιφέρειας που θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου κ.λπ. Βεβαίως η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια επιχειρηματολογεί ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση τότε όλα αυτά θα αλλάξουν.
Δεν αποκλείεται όμως στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο να είδαμε μια εικόνα από το μέλλον μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ... Και που τότε οι «από πάνω» και η θηλιά που θα επικαλεσθούν θα είναι η ΕΕ, οι «αντοχές της οικονομίας», οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας κ.λπ. κ.λπ. συνολικά το καπιταλιστικό πλαίσιο το οποίο αποδέχονται. Και αν βεβαίως εντός τέτοιου πλαισίου δεν μπορούν σήμερα να δώσουν απάντηση, να συγκρουστούν με αυτό για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, που δε χρειάζεται και καμιά ανατροπή του καπιταλισμού, σκεφθείτε τι θα γίνει με πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, που έρχονται σε συνολική σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ....

Κ. Πασ.
Ριζοσπάστης

Πώς η αντιμνημονιακή ρητορεία γίνεται υλοποίηση του μνημονίου

Πώς η αντιμνημονιακή ρητορεία γίνεται υλοποίηση του μνημονίου
3 Φλεβάρη 2014: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές γενικά, και οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής ειδικότερα, είναι η αρχή του τέλους των πολιτικών του μνημονίου».
Δήλωση της Ρένας Δούρου υποψήφιας -τότε- περιφερειάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις περιφερειακές εκλογές.
2 Οκτώβρη 2014: «Σήμερα οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να δράσουν μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και που έχει τη μορφή της Κοινής Υπουργικής απόφασης 24001 του Ιουνίου 2013. Μια Κοινή Υπουργική απόφαση που διαπνέεται από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που υποτάσσει το δικαίωμα της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο στην ανάγκη των οικονομιών. Της περικοπής δηλαδή των δαπανών, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Με συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των δρομολογίων με δημόσια σύμβαση.» «(...) Εχοντας (σ.σ. η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ) να εφαρμόσει το δεδομένο, αρνητικό, νομοθετικό πλαίσιο. (...) προτείνοντας, από θέση ευθύνης πλέον, σειρά λύσεων προκειμένου να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να μετακινηθούν φέτος με δημόσια σύμβαση».
Δήλωση της Ρένας Δούρου, ως περιφερειάρχης πια, κατά τη διάρκεια περιφερειακού συμβουλίου στο οποίο συζητιέται το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία... Δήλωση που διαπιστώνει το συγκεκριμένο πλαίσιο και ...δηλώνει ότι θα κινηθεί μέσα σε αυτό, χωρίς να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του. Ο δε αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Φιλίππου δηλώνει ότι η περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει πολλά γιατί: «(...) έχουμε μια θηλιά στο λαιμό μας».
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δε χρειάζεται κανένας ιδιαίτερος σχολιασμός. Ωστόσο, αξίζει να δει κάποιος αυτές τις δύο δηλώσεις για να αντιληφθεί πολλά και διάφορα.
Το πώς δηλαδή οι προεκλογικές κορόνες ότι θα «σκίσουν το μνημόνιο» στην Περιφέρεια και δήθεν «φιλολαϊκής αντιμνημονιακής διαχείρισης» μετατρέπονται σε απόλυτη συμμόρφωση στο σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο και, βέβαια, σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που είναι κόντρα στα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Εστω και αν αυτή η συμμόρφωση συνοδεύεται με κλάματα και οδυρμούς για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτού του πλαισίου και ευχές για την ανατροπή του.
***
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, στην ίδια συνεδρίαση, ζητούσαν από τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει συγκεκριμένη απόφαση, να δώσει χρήματα από το πλεόνασμα της Περιφέρειας για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Θυμάστε ότι η Ρένα Δούρου προεκλογικά, το Μάρτη του 2014, είχε πει: «Η Περιφέρεια έχει πλεόνασμα γιατί κλειδώνει τα χρήματα την ώρα που οι άνθρωποι πεινάνε;». Είπαν λοιπόν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, «κάντε το και θα έχετε και τη δική μας ψήφο». Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν έγινε και η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα ψήφισμα - ευχολόγιο σχετικά με το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, που αποδοκιμάστηκε από πολλούς γονείς και μαθητές που βρίσκονταν στην αίθουσα.
***
Αυτό που ζουν οι γονείς και οι μαθητές, με τη μεταφορά από και προς τα σχολεία, δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ και τη Ρένα Δούρου, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της «μνημονιακής» πολιτικής των περικοπών. Είναι πολύ απλά το λεγόμενο «Νέο Σχολείο». Που, όπως είναι γνωστό, έχει αποφασιστεί πριν την τρόικα, πριν το μνημόνιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι το λεγόμενο «αυτόνομο σχολείο», που θα λειτουργεί με την ευθύνη των γονιών, του διευθυντή, του μάνατζερ, της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών επιχειρηματιών. Και που μία πλευρά του είναι και η μεταφορά των μαθητών με το κόστος να βαραίνει τους γονείς. Αλλά όπου Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνει «τζιζ» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, η Ρένα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε στρέφονται ενάντια σε αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο (ούτε μπορούν, ούτε το θέλουν άλλωστε) αλλά ούτε καν στις λεγόμενες μνημονιακές πολιτικές (που θα έσκιζαν), εγκαταλείπουν δηλαδή ακόμα και τη θολή «αντιμνημονιακή» τους ρητορεία.
***
Και κάτι τελευταίο: Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που διοικεί στην Περιφέρεια Αττικής, ρίχνει τις ευθύνες στους «από πάνω» για μια αρμοδιότητα που ασκεί η περιφέρεια. Στους νόμους, τη γραφειοκρατία, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στο μνημόνιο. Σωστά όλα αυτά. Ομως, δε συγκρούεται με αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο αλλά το αποδέχεται και το «διαχειρίζεται». Πράγμα λογικό, γιατί και στις προεκλογικές του διακηρύξεις πρόβαλε το στόχο μιας Περιφέρειας που θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου κ.λπ. Βεβαίως η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια επιχειρηματολογεί ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση τότε όλα αυτά θα αλλάξουν.
Δεν αποκλείεται όμως στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο να είδαμε μια εικόνα από το μέλλον μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ... Και που τότε οι «από πάνω» και η θηλιά που θα επικαλεσθούν θα είναι η ΕΕ, οι «αντοχές της οικονομίας», οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας κ.λπ. κ.λπ. συνολικά το καπιταλιστικό πλαίσιο το οποίο αποδέχονται. Και αν βεβαίως εντός τέτοιου πλαισίου δεν μπορούν σήμερα να δώσουν απάντηση, να συγκρουστούν με αυτό για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, που δε χρειάζεται και καμιά ανατροπή του καπιταλισμού, σκεφθείτε τι θα γίνει με πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, που έρχονται σε συνολική σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ....

TOP READ