18 Αυγ 2017

Ο ευρωκομμουνισμός κι οι αξίες της Ε.Ε.


Στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στην επέτειο της υπογραφής του Συμφώνου Μη Επίθεσης (για όσους επιμένουν να το παρουσιάζουν ως συνεργασία) Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, που έχει κηρυχτεί ως «ημέρα κατά του ολοκληρωτισμού» από την Ε.Ε., διοργανώνεται Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν απ’ τα κομμουνιστικά  καθεστώτα», στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έστειλε επιστολή όπου εξηγεί τους λόγους της άρνησής του να συμμετέχει στο συνέδριο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «πολύ άτυχη». Σημειώνει ότι η πρωτοβουλία στέλνει ένα λανθασμένο κι επικίνδυνο πολιτικό μήνυμα, ότι ο στρατός της ΕΣΣΔ ήταν απελευθερωτής της Ευρώπης και λυτρωτής απ’ τη φρίκη του ναζιστικού ολοκαυτώματος και ότι για την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης. Ως εδώ καλά, θα μπορούσε να πει κανείς και δε θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει με τα αυτονόητα. Αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…
Σε άλλα σημεία της επιστολής του, ο Κοντονής σημειώνει πως ο κομμουνισμός δεν είχε μόνο μια εκδοχή – όπως δηλαδή ο ναζισμός – αλλά γέννησε δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα, όπως τον ευρωκομμουνισμό, που γεννήθηκε στην άνοιξη της Πράγας, σε κομμουνιστικό καθεστώς, με στόχο να παντρέψει το Σοσιαλισμό με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Σχολιάζει επίσης πως το Συνέδριο αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα και αντίκειται στις αξίες της Ε.Ε.!
Είναι απαραίτητα μερικά σχόλια.
Ο ευρωκομμουνισμός δεν αποτελεί κάποιο επίτευγμα ή ιδεολογικό ρεύμα του κομμουνισμού, αφού το «πάντρεμα του σοσιαλισμού με τη δημοκρατία» τον οδήγησε στην αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατίας, του συστήματος και των αστικών κυβερνήσεων, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει πολλούς παλιούς ευρωκομμουνιστές στη σύνθεσή της.
Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι απλά δεν αντίκεινται στο φασισμό και τον αντικομμουνισμό, αλλά προωθούν τη θεωρία των δύο άκρων, τα αντικομμουνιστικά μνημόνια, την παραχάραξη της ιστορίας. Στην καλύτερη, ανέχονται την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, τις βραβεύσεις ναζί βετεράνων από κράτη – μέλη της κτλ.
Όποιος εξωραΐζει αυτές τις αρχές και υπερασπίζεται τον ευρωμονόδρομο, ασφαλώς δεν είναι κομμουνιστής. Αυτός ήταν ανέκαθεν ο ρόλος του ευρωκομμουνισμού, που δεν αποτύπωνε παρά την επίδραση της αστικής τάξης στο εργατικό κίνημα.

Τη θρησκεία κι αν την πλένεις…

Η θρησκευτική πίστη ενός ενήλικα είναι γενικότερα από τα πιο αδιαπραγμάτευτα στοιχεία δόμησης της προσωπικότητάς του. Είναι αρκετοί αυτοί που τα καταφέρνουν να αποχωριστούν την πίστη τους σε νεαρή ηλικία, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που το καταφέρνουν μετά τα 20-25. Για αυτό και το ξεπέρασμα της θρησκείας, ως επίτευγμα για την ανθρωπότητα, είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί να μεγαλώσουν κάποιες γενιές σε τέτοιο πολιτικό/κοινωνικό περιβάλλον που να μην την ευνοεί. Όταν λέω να μην ευνοεί, δεν εννοώ κατ’ ανάγκη να την απαγορεύει, αλλά να καταπολεμά όλες εκείνες τις συνθήκες που εξασφαλίζουν την διαιώνιση της.
Απέχουμε αρκετά από μια τέτοια «ουτοπία» που σιγά-σιγά θα εξαφανίσει τις θρησκείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα δεν θα πρέπει να μας απασχολεί και στο σήμερα. Πόσο μάλλον όταν γύρω μας συμβαίνουν σημεία και τέρατα, και μάλιστα με πρωτοβουλία της επίσημης εκκλησίας. Μιλάω για τις περιπτώσεις των ιερών λειψάνων, των ιερών καστάνων (ίσως και των ιερών κοπράνων), των εικόνων που βαράνε, των εικόνων που δακρύζουν, των εικόνων που σβήνουν φωτιές, των πιστών που σέρνονται σαν τα φίδια για να προσκυνήσουν, κ.α. Είναι κατά τη γνώμη μου άλλο πράγμα να σέβεσαι την πίστη του οποιουδήποτε, και διαφορετικό πράγμα να ανέχεσαι μικρά ή και μεγαλύτερα παραθυράκια μεσαίωνα μέσα στον 21ο αιώνα.
Σκύψτε ευλογημένοι

Ακόμη μια εφαρμογή της πατέντας

Άμα είσαι αρκετά πιστός απόδειξε το στα δύσκολα όπως προτείνει και ένας φίλος μου

Χωρίς λόγια
Και θα πει κανείς, «και τι να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις;»… Πραγματικά είναι δύσκολο να σκεφτείς ποια θα μπορούσε να ήταν η αντιμετώπιση περιστατικών σαν αυτό της ιερής εικόνας που βαράει τους πιστούς. Θα μπορούσε το κράτος πχ να βάζει εμπόδια σε τέτοια «θεάματα», να υποχρεώνει τις εκκλησίες να παίρνουν ειδικές άδειες για τις διοργανώσεις happening, και όταν πρόκειται για τέτοια ακραία πράγματα η άδεια να μη δίνεται. Παρόλα αυτά, και ιδιαίτερα στη χώρα μας(1), ο μη διαχωρισμός κράτους/εκκλησίας λειτουργεί μόνο με θετικό προς την εκκλησία τρόπο. Δηλαδή σε ό,τι συμφέρει την εκκλησία συνεισφέρει το κράτος και βρίσκονται εις σάρκα μια (πχ φοροαπαλλαγές). Αντίθετα, σε ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητική (για την εκκλησία) κρατική παρέμβαση (πχ προαιρετικοποίηση του μαθήματος των θρησκευτικών), η εκκλησία έχει το αυτοκέφαλο και το αυτοδύναμο. Με λίγα λόγια δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της.
Όσο και αν δεν θέλεις να το πολιτικοποιήσεις το ζήτημα, πολιτικοποιείται από μόνο του. Όπως είδαμε η απολύτως χαλαρή και «για τα μάτια» βούληση της «αριστερής κυβέρνησης» έστω και για υποτυπώδη διαχωρισμό εκκλησίας/κράτους, έλιωσε σαν το κεράκι της λαμπρής στην πρώτη επαφή της με τα δομημένα συμφέροντα του πατριαρχείου. Η αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός παιδείας κύριος Φίλης, ενώ εμφανίστηκε να τα βάζει με το ιερατείο, τελικά βρέθηκε να ψέλνει δίπλα-δίπλα με τον Άδωνη, ενώ παράλληλα έχασε και τη θέση του στο υπουργείο. Αν κάτι κατάφερε η υπάρχουσα κυβέρνηση με την ψευτοπροσπάθειά της να πλήξει επιφανειακά τα συμφέροντα της εκκλησίας, ήταν να επανασφραγίσει και να ανανεώσει τους δεσμούς και τους όρκους του αστικού κράτους με την πνευματική ιεραρχία του τόπου. Η μεταξύ τους σχέση ίσως και να είναι win-win, αφού όσο οι πολίτες περιμένουν από την παναγία να σβήσει τις πυρκαγιές, η πολιτεία μπορεί από την πλευρά της να κάνει το κορόιδο και να μην παίρνει τις ευθύνες της. Πόσο μάλλον όταν και οι ίδιες οι πυρκαγιές, αντί να αντιμετωπιστούν ως εμπρησμοί, αντιμετωπίζονται ως θεϊκή παρέμβαση και συνωμοσία των στοιχείων της φύσης.
Ο άπιστος «Θωμάς» μπήκε τελικά στο δρόμο του θεού και απαρνήθηκε τα εγκόσμια
Σε κάθε περίπτωση είναι τεράστιο το θέμα και ευαίσθητο, σηκώνει μεγάλο διάλογο και απαιτείται τεράστια βούληση για να αλλάξει κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βούληση τέτοια που οι αστικές κυβερνήσεις του παρελθόντος είτε δεν είχαν είτε δεν μπόρεσαν να την επιβάλουν. Πέρα και πάνω από όλα, για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων δεν αρκούν τα όποια περιοριστικά μέτρα, οι νόμοι και οι κανόνες. Πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσεις στο λαό σου και μια σειρά από αγαθά όπως η μόρφωση, οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να καταπολεμήσεις την περιθωριοποίηση, την εξαθλίωση, και γενικότερα όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στην απόγνωση και στην αναζήτηση της σωτηρίας από υπερβατικές δυνάμεις. Όλα τα παραπάνω από ό,τι φαίνεται, οι καπιταλιστικές κοινωνίες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να καταπολεμήσουν, για αυτό τόσο η θρησκεία όσο και οι λοιπές μεταφυσικές δοξασίες τις χαρακτηρίζουν και θα τις χαρακτηρίζουν στους αιώνες των αιώνων αμήν.
(1) Στις προτεσταντικές χώρες η μεταρρύθμιση περιόρισε την λατρεία των ιερών λειψάνων και την θεοποίηση των εικόνων, ενώ στο Βυζάντιο αυτή η ευκαιρία χάθηκε στις Εικονομαχίες και με την επικράτηση των εικονολατρών. Και στις δυο περιπτώσεις βέβαια, πίσω από τα περί πίστεως ζητήματα, βρίσκονταν διάφορα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που πυροδοτούσαν τη σύγκρουση. Η Γαλλία από την πλευρά της, είχε τη δική της ιστορία διαχωρισμού κράτους/εκκλησίας με την επικράτηση της Γαλλικής Επανάστασης.

Τρομοκρατικά χτυπήματα κατά παραγγελία σε τακτά χρονικά διαστήματα…

       


Οι Ευρωπαϊκοί λαοί στων οποίων το επίπεδο ζωής έχει εξαπολυθεί μια φοβερή επίθεση από τους πλουτοκράτες, οι Ευρωπαϊκοί λαοί που βλέπουν μέρα με την μέρα να αυξάνεται ο αριθμός των Ευρωπαίων που ζει στην φτώχεια, στην ανέχεια, στην στέρηση, που ζει χωρίς ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση, που ζει ξεσπιτωμένος, οι Ευρωπαϊκοί λαοί που βλέπουν να πληθαίνουν τα παιδιά τους τα οποία λιποθυμούν από την πείνα, οι Ευρωπαϊκοί λαοί που κάποτε κατέκτησαν ένα διαφορετικό επίπεδο ζωής, καλούνται να ζήσουν πλέον ανεχόμενοι την διαρκή κατρακύλα του επιπέδου ζωής τους και μάλιστα να αποδεχτούν αυτήν την διαδικασία όχι απλά χωρίς διαμαρτυρία αλλά στηρίζοντάς την!
Οι Ευρωπαϊκοί λαοί που κάποτε στάθηκαν αλληλέγγυοι στα κινήματα λαών εκείνων των ηπείρων που μαστίζονται από την πείνα και τον θάνατο, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, οι Ευρωπαϊκοί λαοί που αγωνίστηκαν εναντίον της αποικιοκρατίας και της δημιουργίας κρατών προτεκτοράτων, οι Ευρωπαϊκοί λαοί που προέταξαν τα στήθη τους για να μην περάσει ο φασισμός και ο ρατσισμός, καλούνται όχι απλά να στηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά να συμμετέχουν με όποιον τρόπο μπορούν σ’ αυτές, καλούνται όχι απλά να αποδεχτούν τον ρατσισμό και τον φασισμό αλλά να γίνουν και οι ίδιοι ρατσιστές και φασίστες!
Επειδή όμως όλα τα παραπάνω δεν γίνονται τόσο εύκολα αποδεκτά, πρέπει να δημιουργηθεί πίεση στους Ευρωπαϊκούς λαούς ώστε να αποδεχτούν να γίνουν απάνθρωπα τομάρια που θα στηρίζουν τις σφαγές των λαών της γης, αλλά και την εξαθλίωση των διπλανών τους χωρίς όχι μόνο να αντιδρούν αλλά πανηγυρίζοντας για τις δολοφονίες, άμεσες ή έμμεσες! Ο καπιταλισμός που τσακίζει τους λαούς της γης μαζί και τους Ευρωπαϊκούς λαούς, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν μπαμπούλα ώστε οι λαοί όχι μόνο να τον αφήσουν ήσυχο να συνεχίσει την βαρβαρότητά του αλλά να τρώγονται και μεταξύ τους!
Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους που χτύπησαν χθες την Βαρκελώνη, όπως και όλοι οι τρομοκράτες απανταχού της γης είναι δημιουργήματα και όργανα του καπιταλισμού για να μην αφήσουν τους λαούς να σηκώσουν κεφάλι. Τα χτυπήματα στην Ευρώπη σε λαϊκούς στόχους σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να συντηρηθεί το κλίμα τρομοφοβίας είναι καθοδηγούμενα από τα αστικά κράτη και τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών εκείνων που οι λυκοσυμμαχίες τους επεμβαίνουν στην Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Λατινική Αμερική, στην Ασία, που επεμβαίνουν απανταχού της γης! Τους Μουτζαχεντίν, την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος τα έφτιαξαν και τα άνδρωσαν οι καπιταλιστές για να μην αφήσουν κατ’ αρχάς τους λαούς της Μέσης Ανατολής να σηκώσουν κεφάλι, για να μην αφήσουν τον κομμουνισμό να απλωθεί στην Μέση Ανατολή και αφού ξεμπέρδεψαν με τον κομμουνισμό τα χρησιμοποίησαν για να ελέγξουν τους ενεργειακούς δρόμους και τις ενεργειακές πηγές.
Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη έγινε για να ζει ο Ισπανικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί σε κλίμα φόβου ώστε να αποδεχτούν την λιτότητα και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών! Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη το έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες για να οξύνουν την αστυνομοκρατία, το φακέλωμα και τους ελέγχους για να μην μπορούν οι λαοί να σηκώσουν κεφάλι και να ζητήσουν τα δικαιώματά τους! Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη για μία ακόμα φορά το έκαναν οι καπιταλιστές για να κατεβάσουν τον στρατό στους δρόμους και να τρομοκρατήσουν τους λαούς για να μην περνάει από το μυαλό τους να γίνουν αφέντες στον κόπο τους, αφέντες στον πλούτο που εκείνοι παράγουν!
Αυτοί που δημιούργησαν όλους αυτούς τους Ισλαμιστές τρομοκράτες στρέφοντάς τους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, αυτοί που έταξαν στους λαούς μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης ότι θα ζήσουν ειρηνικά, ασφαλείς χωρίς τον κίνδυνο πολέμου, αυτοί που έταξαν στους λαούς ότι θα φάνε με χρυσά κουτάλια, αυτοί οι ίδιοι καθημερινά βομβαρδίζουν λαούς παντοιοτρόπως υποχρεώνοντάς τους στην πείνα και στον θάνατο, αυτοί οι ίδιοι καθοδηγούν τους Ισλαμιστές τρομοκράτες να σπέρνουν τον τρόμο και να φοβίζουν τους λαούς για να μπορούν οι καπιταλιστές ανενόχλητοι να τους πίνουν το αίμα!
Λύση για τους λαούς άλλη δεν υπάρχει από τον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού που γεννά την πείνα, την τρομοκρατία και τον θάνατο! Άλλη λύση για τους λαούς δεν υπάρχει παρά η ανατροπή του καπιταλισμού και το πέρασμα σ’ εκείνην την κοινωνία την χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το πέρασμα στον σοσιαλισμό!

Τάκης Φ.

Αρχική/Κοινωνία/Νέες Τεχνολογίες/«Μανώλη, έβγα όξω απ’ το wi-fi…» «Μανώλη, έβγα όξω απ’ το wi-fi…»

Έναν όμορφο τρόπο βρήκαν οι διοργανωτές του Ημιμαραθωνίου Κρήτης  για να προπαγανδίσουν την εκδήλωσή τους· αποτυπώνεται στις εικόνες αυτού του βίντεο:

Η «χάι-τεκ» γιαγιά από την Κρήτη αγκαλιάζει με ζεστασιά σαν δικά της παιδιά, και τον Έλληνα, και τον Ινδό, και τον Αφρικανό, που βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το χωριό της, μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που δείχνει ότι ξέρει να τις χειρίζεται με την ίδια ευκολία που ψιλοκόβει τη ντομάτα.
Ζεστασιά και ομορφιά αποπνέει κάθε τι που ενώνει τους ανθρώπους· που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, όποια απόχρωση κι αν έχει το δέρμα τους, όποια γλώσσα κι αν μιλάνε, απ’ όπου κι αν κατάγονται, σε όποιον θεό κι αν πιστεύουν. Αντίθετα, αυτά που χωρίζουν τους ανθρώπους είναι η εκμετάλλευση και το ρατσιστικό δηλητήριο –  φασιστικό μίσος που την τρέφει και τη συντηρεί.
Στην εποχή μας η τεχνολογία εκμηδενίζει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και δείχνει να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα όμως τους σπρώχνει να κλειστούν στον εαυτό τους, τους απομονώνει. Τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος ανοίγεται μπροστά τους, ότι τους ανήκει, ενώ αυτό που τους ανήκει είναι η πανάκριβη ηλεκτρονική συσκευή, που μπορεί να την αγόρασαν κάνοντας αιματηρή οικονομία ή φορτώνοντας με δόσεις κάποια πιστωτική.
Στην κοινωνία μας, παρά το ότι φτάνει σε πολλά χέρια, η τεχνολογία κοστίζει ακριβά και ενώ φαίνεται να απευθύνεται σε όλους, δεν γίνεται κτήμα όλων. Ακόμα και αν σήμερα σχεδόν ο καθένας μπορεί να κρατάει στα χέρια του ένα «αξιοπρεπές» κινητό τηλέφωνο, γίνονται ολοένα και περισσότεροι αυτοί που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Για παράδειγμα στην ιατρική, επειδή δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Αν σε κάποιους κάνει εντύπωση, όταν βλέπουν ανθρώπους της λεγόμενης τρίτης ηλικίας, σ’ ένα χωριό κιόλας, να χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (δεν είναι μόνο η γιαγιά, αλλά και ο παππούς Μανώλης που «παίζει» παιχνίδια στο κινητό) σε αυτό που σήμερα ονομάζεται επικοινωνία, είναι ίσως γιατί αγνοούν ότι σε μια άλλη κοινωνία η τεχνολογία και τα επιτεύγματά της ανήκαν σε όλους τους ανθρώπους. Το αγνοούν επειδή κάποιοι δεν τους αφήνουν να μάθουν.
Στην καπιταλιστική κοινωνία, κυβερνήσεις τύπου Σαμαρά, Τσίπρα κλπ, αφού ξεζουμίζουν με άγρια φορολογία και χαράτσια το λαό (που πληρώνει ήδη πανάκριβο ίντερνετ, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες), μετά του «δίνουν» «δωρεάν» wi-fi.
Στην αυριανή σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία δεν θα έχουν θέση όσοι εκμεταλλεύονται, διαχωρίζουν και μισούν τους ανθρώπους. Η χρήση της τεχνολογίας και τα οφέλη της θα είναι κοινό κτήμα και η χαρά του παιχνιδιού δικαίωμα για όλες τις ηλικίες. Σε αυτή την κοινωνία η επικοινωνία δεν θα εξαντλείται στο επιφανειακό άγγιγμα μιας οθόνης, αλλά θα απλώνεται στο βαθύ και ουσιαστικό άγγιγμα της ψυχής των ανθρώπων.

ΚΕΡΚΥΡΑ-Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Παρασκευή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στις μονάδες «La Grotta Verde» που ανήκει επίσης στον όμιλο «Mayor» καθώς και «Albatros», όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Ιούνη.
Το τελευταίο διάστημα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς και σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας.
Οι κινητοποιήσεις, τις οποίες έχει προκηρύξει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ξεκίνησαν την Τετάρτη, ενώ συνεχίζονται σήμερα και τις επόμενες μέρες. Οπως εκτιμάται, ο αριθμός των απλήρωτων εργαζομένων στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού φτάνει τους 700. Την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση χτυπά «κόκκινο» μαζί με τις πληρότητες των ξενοδοχείων, εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας τους.

Το «χτες» και το «αύριο»




Με το βλέμμα σταθερά στο «αύριο» των επιχειρηματικών ομίλων, που για το λαό σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης και αντιλαϊκά μέτρα στο διηνεκές, για να διατηρείται το «μομέντουμ» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση τιτλοφορεί το νέο «αφήγημα» εγκλωβισμού του λαού «σύγκρουση του χτες με το αύριο».
Πάνω - κάτω καλεί τους εργαζόμενους να ατενίσουν με αισιοδοξία το «αύριο», που περιλαμβάνει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το βήμα - βήμα ξεδίπλωμα ενός «παράλληλου» σχεδίου, που θα ανακουφίζει δήθεν την κοινωνία από τις απώλειες που είχε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, οικοδομώντας ταυτόχρονα το «παραγωγικό μοντέλο» που θα απαλλάξει το σάπιο σύστημα από τα κουσούρια και τους διαχειριστές «του χτες» και θα μοιράσει τάχα «δίκαια» τα οφέλη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ενα - ένα κι όλα μαζί, τα «συστατικά» αποκαλύπτουν το μέγεθος της απάτης: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αφορά τίποτα περισσότερο από τον επαναδανεισμό του κεφαλαίου με τις πλάτες του αστικού κράτους και χωρίς το σημερινό «κορσέ» και τους όρους των συμφωνιών με τους δανειστές. Αρα, μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στην υλοποίηση προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων.
Το «τέλος της επιτροπείας» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, δεν θα σημάνει και το τέλος των θυσιών για το λαό. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη προνομοθετήσει νέα αντιλαϊκά χτυπήματα για τα έτη 2019 - 2020 και παράλληλα δεσμεύεται ότι οι ανατροπές θα συνεχιστούν έως το 2060, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους. Μπροστά μας βρίσκεται επίσης η 3η «αξιολόγηση», με όλα τα αντιλαϊκά συμπαρομαρτούντα, ενώ τα μνημόνια διαρκείας που προκύπτουν από τις συνθήκες και τις συμφωνίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνουν το αντιλαϊκό πλαίσιο της «επόμενης μέρας».
Να λοιπόν σε τι θα στηριχτεί το περιβόητο παραγωγικό μοντέλο του «αύριο»: Στην ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, στο τσάκισμα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο σάρωμα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» και της συγκέντρωσης του κεφαλαίου.
Σε αυτό το «αύριο» γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να στρατευτούν οι εργαζόμενοι, καλλιεργώντας το παραμύθι ότι η «δική» της ανάπτυξη θα έχει τάχα χώρο και για τις λαϊκές ανάγκες, αρκεί ο λαός να πάρει μέρος στο εγχείρημα του κεφαλαίου.
Στο «αφήγημα» αυτό η κυβέρνηση αξιοποιεί τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, κυρίως της ΝΔ, που βλέπει «μουδιασμένη» τον ΣΥΡΙΖΑ να της παίρνει «την μπουκιά απ' το στόμα» και να μαζεύει τα συγχαρητήρια κεφαλαίου και δανειστών για τις επιδόσεις της στην αντιλαϊκή πολιτική. Πάνω εκεί στήνεται το κάλπικο δίπολο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, στηριγμένο σε διάφορες παραλλαγές, όπως «πρόοδος - συντήρηση», «κοινωνικό κράτος - νεοφιλελευθερισμός», «αύριο - χτες» και άλλα παρόμοια, όταν και οι δύο στέκονται στην ίδια όχθη, απέναντι από τα λαϊκά δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες.
Το πραγματικά νέο για την εργατική τάξη και το λαό μπορεί να προκύψει μόνο από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το χτίσιμο της Κοινωνικής Συμμαχίας, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που συνθλίβονται στα γρανάζια της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Αυτό για το οποίο αξίζει κάθε θυσία, είναι η πάλη για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον εργατικό έλεγχο και τον κεντρικό επιστημονικό, πανεθνικό σχεδιασμό, που στο επίκεντρο θα έχει την ευημερία των εργαζομένων και του λαού και όχι τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.

«Βάσεις» και βάσεις...


Την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν τις «επενδύσεις» και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο ενεργειακό μέτωπο, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός πρέσβης «τόνισε πόσο κρίσιμη και χρήσιμη είναι για την Ελλάδα η προσπάθεια που γίνεται στο ενεργειακό πεδίο, είτε αφορά το φυσικό αέριο, είτε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήρε το ρόλο της Τετραμερούς (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου) στον τομέα της Ενέργειας. Παράλληλα, φέρεται να επεσήμανε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις «αναπτυξιακές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης, «σχολιάζοντας θετικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τη συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών στην ομολογιακή έκδοση». Επιβεβαίωσε, επίσης, το ενδιαφέρον των εταιρειών της χώρας του για επενδύσεις, όπως αυτές του Ελληνικού και των Ναυπηγείων.
***
Λίγες μέρες αργότερα, στον αστικό Τύπο διοχετεύτηκαν και δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για τις «βάσεις» που στήνουν στην Ελλάδα ενεργειακοί κολοσσοί, γύρω από την υπόθεση της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειακών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (Κύπρος - Ισραήλ - Αίγυπτος). Π.χ. γράφτηκε ότι «Total» και «Exxon Mobil», που συμπράττουν με τα ΕΛΠΕ, επί του προκειμένου, έχοντας καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως ενδιαφερόμενη κοινοπραξία για έρευνες για υδρογονάνθρακες, βρίσκονται σε αναζήτηση γραφείων όπου θα στηθεί το «στρατηγείο» τους. Αντίστοιχα, ότι η «Energean Oil and Gas», που θα ενεργοποιηθεί για έρευνες το πιθανότερο σε συνεργασία με την ισπανική «Repsol», έχει ήδη βρει γραφεία στην Αθήνα. Σημειωτέον, καθώς οι τέτοιες εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο διασυνδέονται ευθέως με αντίστοιχες στον ευρύτερο γεωγραφικό της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, η «Exxon Mobil» και η «Total» δραστηριοποιούνται επίσης και στην Κύπρο, ενώ η «Energean» - στην οποία έχει τοποθετήσει κεφάλαια η αμερικανική «Third Point» - δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πρόσφατες συμφωνίες στο Μαυροβούνιο και υπογραφές σημαντικών συμβολαίων στο Ισραήλ.
***
Οι τοποθετήσεις αυτών, και άλλων κεφαλαίων, στον ενεργειακό και άλλους τομείς καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν πάνε «ασυνόδευτες» από τη στρατιωτική προπαρασκευή, τη συγκέντρωση και ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων, ακριβώς για την προστασία των τέτοιων επενδύσεων, αλλά και εν μέσω αδυσώπητων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κατοχύρωση μεριδίων της καπιταλιστικής λείας της μιας ή της άλλης πλευράς. Σε ένα τέτοιο έδαφος, επανέρχεται στο προσκήνιο η χρησιμότητα και επιχειρησιακή αξία της Σούδας για τους Αμερικανούς, στο φόντο όξυνσης των αντιθέσεων διεθνώς και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να παίξει εκεί στα «γεμάτα», επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμιζε την περασμένη Κυριακή στον ελληνικό Τύπο τη «στρατηγική σημασία» που δίνουν στη βάση της Σούδας οι ΗΠΑ ως απαραίτητη βάση για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλες αναλύσεις αναδείκνυαν τη χρησιμότητά της για την υποστήριξη των πολεμικών μέσων των Αμερικανών που αναπτύσσονται μέχρι... τον Ειρηνικό Ωκεανό.
***
Ταυτόχρονα, η Σούδα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, λόγω και της αυξανόμενης ανησυχίας των ΗΠΑ για το μέλλον της συνεργασίας τους με την Τουρκία στη βάση του Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με το αμερικανικό, στρατιωτικής θεματολογίας, περιοδικό «Stars & Stripes», αναλυτές θεωρούν ότι είναι «το χειρότερο μέρος» για να φυλάσσουν οι ΗΠΑ τις περίπου πενήντα πυρηνικές κεφαλές που εικάζεται ότι βρίσκονται στην τουρκική βάση. Ο ίδιος ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε μάλιστα στο περιοδικό ότι «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση που η Συμμαχία εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Ο ίδιος προσθέτει πως μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα». Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τα αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στρατιωτικές συμφωνίες τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, όπου καθοριστικό ρόλο παίζει η βάση της Σούδας.
***
Τα επικίνδυνα σχέδια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο λαός πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, να συνδεθεί ο αγώνας για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με την πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Άμαχοι και παιδιά θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Ράκα

Συνολικά 59 άμαχους νεκρούς , ανάμεσά τους 21 παιδιά, άφησαν πίσω τους οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε συνοικίες της Ράκα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και θεωρείται προπύργιο του στη βόρεια Συρία.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με μια ΜΚΟ που βρίσκεται στην πόλη η ανάσυρση πτωμάτων από τα ερείπια συνεχίζεται.
Στη Ράκα υπάρχουν από 10.000 ως 25.000 κάτοικοι που παραμένουν παγιδευμένοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άμαχους, οι οποίοι βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά» ανέφερε σήμερα ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Οι μάχες για τον έλεγχο της Ράκας συνεχίζονται και σήμερα με κύριο μέτωπο στην Παλιά Πόλη, ενώ σύμφωνα με το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που συνεργάζονται με τους Αμερικάνους ελέγχουν το 70% της έκτασής της.

TOP READ