25 Ιουλ 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ Αγωνιστικό πρόγραμμα από το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων


Σε κινητοποιήσεις σε μια σειρά περιοχές του νησιού ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία που οργιάζει προχωρά το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία.
Μετά από κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν, τα σωματεία αποφάσισαν τις ακόλουθες συγκεντρώσεις, με αιτήματα την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, την αναχαίτιση της εργοδοτικής τρομοκρατίας: Το Σάββατο 25/7, στις 7 μ.μ., στη Λίνια (Χλωμός). Την Κυριακή 26/7, στις 7 μ.μ., στο Σιδάρι (πάρκινγκ). Τη Δευτέρα 27/7, στις 7 μ.μ., στο Κοντόκαλι (Σωτηριώτισσα).
Επίσης, αύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία και γενικότερα στον τουρισμό που έχουν μείνει εντελώς έξω από κάθε μέτρο στήριξης, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Αντίστοιχη σύσκεψη εργαζομένων στον Επισιτισμό θα γίνει στις 28/7, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Ολο το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί καμπάνια εγγραφών στο Συνδικάτο και την Πέμπτη 13/8 θα γίνει Γενική Συνέλευση, στην οποία θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Απλήρωτες και στην ανεργία οι σχολικές καθαρίστριες
Την ίδια ώρα, απλήρωτες για τα δεδουλευμένα του Μάη και του Ιούνη παραμένουν οι σχολικές καθαρίστριες του νησιού, όπως καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Οι εργαζόμενες έχουν εδώ και έναν σχεδόν μήνα πεταχτεί στην ανεργία «περιμένοντας καρτερικά την ανακύκλωσή της με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις άθλιες συμβάσεις που θα τους φέρουν» και την ίδια στιγμή κανένας δήμος του νησιού δεν έχει κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα τους. «Μέχρι και σήμερα κανένας από τους δήμους του νησιού μας δεν έχει "βρει" τα χρήματα (στην καλύτερη περίπτωση 300 ευρώ το μήνα) για να πληρώσει τον Μάη και τον Ιούνη, ενώ ούτε λόγος για την πληρωμή της παραπανίσιας δουλειάς που έκαναν οι συνάδελφοι, όπως τους ζητήθηκε, λόγω της πανδημίας!», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος.
Εκτός από την απληρωσιά, το σωματείο καταγγέλλει και την κοροϊδία που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες, καθώς γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε δημάρχους και σχολικές επιτροπές που ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Μάλιστα, στο δήμο Βόρειας Κέρκυρας, το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε τα αιτήματα του σωματείου, που κατατέθηκαν με τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ωστόσο οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής στις σχολικές επιτροπές, «αν και έχουν τα ανάλογα ποσά, καταψήφισαν την αποπληρωμή των συναδέλφων!».

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και την εστίαση

 


Την έντονη δυσαρέσκειά της, για τη συμπεριφορά των εργοδοτών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό.
Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Μάταια πιστεύαμε πως η επανέναρξη του κλάδου θα μας έβρισκε όλους να έχουμε αναλογιστεί τις ευθύνες μας (αν υπάρχουν σε εμάς) υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας.
Σήμερα 22/07/2020 η κατάσταση που βιώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και Τουρισμό είναι τραγική.


Ειδικότερα:
Στην εστίαση:
Παρόλο που είναι ο κλάδος που άνοιξε πιο μπροστά απ’ όλους το 50% των συναδέλφων μας που είναι τυχεροί και δουλεύουν σε συνεχούς λειτουργίας καταστήματα παραμένει με αναστολή σύμβασης.
Οι εποχικά εργαζόμενοι όμως στην εστίαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Όσοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους αντιμετωπίζουν ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ συνθήκες εργασίας, 12 -13 ώρες δουλειά, χωρίς ρεπό και φυσικά με ψευδείς συμβάσεις εργασίας αφού δηλώνονται και ασφαλίζονται για 3 – 4 ώρες, 2 – 3 ημέρες την εβδομάδα.
Όσοι δεν βρήκαν δουλειά έχουν πέσει σ’ έναν ανάλγητο διοικητή του ΟΑΕΔ ο οποίος εισηγείται πως για να πάρει κάποιος το έκτακτο επίδομα ανεργίας το 2019 θα πρέπει να έχει 80 ημέρες επιδότηση και από το διάστημα Σεπτέμβριο του 2019 έως και Φεβρουάριο του 2019 και μάλιστα μας κουνάει και το δάχτυλο από τις τηλεοράσεις και μας κάνει και μαθήματα για το ποιοι ακριβώς είναι οι επαγγελματίες του κλάδου και πώς επιδοτούνται.
ΜΑΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΥΡΙΕ ΔΙΟΙΚΗΤΑ, ΠΩΣ:
Υπάρχουν συνάδελφοι στην εστίαση που επιδοτούνται πάνω από 80 ημέρες και το επίδομα ανεργίας λήγει το Μάρτιο ειδικά στη Νότιο Ελλάδα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παράταση της σεζόν.
ΕΜΕΙΣ ΗΔΗ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ.
Στον Τουρισμό:
Η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία της χώρας» παρόλο που είχε βγει ΚΥΑ από τις 13/06/2020 και ερμηνευτική αυτής στις 24/06/2020 οι ξενοδόχοι και οι λογιστές τους «δεν γνωρίζουν» πως εφόσον άνοιξαν οι επιχειρήσεις τους ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να προβούν στις επαναπροσλήψεις και αφού δεν έχουν πληρότητες να θέσουν το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης. Άλλωστε δεν τους κοστίζει τίποτα αφού η Κυβέρνηση τους απάλλαξε από τις εργοδοτικές εισφορές για 3 μήνες.
Κι αυτοί που προχωρούν στις επαναπροσλήψεις ΑΠΑΙΤΟΥΝ από το προσωπικό να υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν επιθυμούν επαναπρόσληψη το 2021. Εν μέσω κρίσης λοιπόν βρήκαν την ευκαιρία οι εργοδότες να απαλλαγούν ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εργαζομένων.
Δίνουν στους συναδέλφους να υπογράψουν συμβάσεις χρονικής διάρκειας 20 ημερών έως 30 ημερών στην καλύτερη περίπτωση και φυσικά μειωμένες αποδοχές κατά 50 – 60% αφού δεν εφαρμόζουν την ΚΣΣΕ που από κοινού είχαμε παρατείνει 2 ημέρες πριν το lockdown έως 31/08/2020 η οποία είχε κηρυχτεί γενικώς υποχρεωτική.
Ζητούν από το προσωπικό να δουλεύουν 12 – 13 ώρες (π.χ. Ρόδο) δεν παρέχουν στέγη και τροφή όπως ορίζει η ΚΣΣΕ (Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη) απειλούν, προπηλακίζουν, εκβιάζουν εργαζόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα (Σαντορίνη) πετούν στον δρόμο συναδέλφους στις 2 τα ξημερώματα έξω από το διαμέρισμα των 20 τετραγωνικών που είχε παραχωρηθεί σε 8 άτομα για να διαμείνουν, γιατί ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και τα απαραίτητα εργαλεία για να δουλέψουν (στην Κέα).
Η μαύρη και ανασφάλιστη Εργασία χτυπάει κόκκινο καθώς προτείνουν στο προσωπικό αφού παίρνει τα 534€ της αναστολής σύμβασης να δουλεύουν κανονικά και να παίρνουν άλλα 200 – 300 ευρώ (Αθήνα, Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά). Το γεγονός πως η ΠΟΞ δεν έχει βγάλει ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ να «συνετίσει» τα μέλη της ώστε να εφαρμόζουν του νόμους που έχουν ψηφιστεί αλλά και να σεβαστούν την υπογραφή τους στην παράταση της σύμβασης είναι απόδειξη πως έχει χαθεί ο έλεγχος.
Εμείς προτείνουμε να γίνει συνάντηση με την ΠΟΞ και να βγάλουμε κοινή επιστολή αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προστασία των εργαζομένων του κλάδου μας. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε θεατές σε όλα αυτά και ο δρόμος για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα είναι μονόδρομος.
 Υ. Γ: Καλούμε όλους τους συναδέλφους από την εστίαση οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν να στείλουν στο mail της Ομοσπονδίας info@poeet.gr το Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ώστε να τα προσκομίσουμε στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ και να πιέσουμε να καλυφθούν κι αυτοί».

“Δεν είναι καπιταλιστικές οι αγκωνιές, είναι γελοίες” – Γείωσε τον Μητσοτάκη ο Κουτσούμπας (VIDEO)


Με δαπίτικο χιουμοράκι επιχείρησε να υποδεχτεί ο πρωθυπουργός το Δημήτρη Κουτσούμπα στη βουλή στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Με αφορμή τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοιό και την μόδα των τελευταίων μηνών οι χειραψίες να αντικαθίστανται από αγκωνιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε “χαριτολογώντας” το γγ του ΚΚΕ αν “οι αγκωνιές είναι ένδειξη καπιταλιστικής οικειότητας”, νομίζοντας πως είπε κάτι πολύ έξυπνο, με υπονοούμενα για τους “ξύλινους” κομμουνιστές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκοψε ωστόσο αμέσως τη φορά του επίδοξου καλαμπουρτζή πρωθυπουργού, απαντώντας ευθέως “όχι, είναι ανοησίες”. Πράγμα που είναι και απόλυτη αλήθεια, εδώ που τα λέμε.
Όσοι λοιπόν κατηγορούν τους κομμουνιστές ότι δεν έχουν χιούμορ, καλύτερα ας κοιτάξουν να βελτιώσουν πρώτα το δικό τους.

Μπορεί να είσαι καλτ, οι χούντες όμως δεν είναι καθόλου – Να “ξαμολήσουν το στρατηγό Φλώρο” ζητάει ο Μιχάλης Ρακιντζής (VIDEO)


Για κάποιους ο Μιχάλης Ρακιντζής είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν. Μπορεί ωστόσο να “πεθάνουν” ως πολιτικά όντα οι φορείς τους, όταν εκφράζουν απόψεις ακροδεξιού καφενείου, οριακά πιο λάιτ από το “ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται”. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται το “πρόσεχε τι εύχεσαι” σε ό,τι αφορά τη διαβόητη προτροπή των τελευταίων ετών “να μιλήσουν οι καλλιτέχνες και οι πνευματικοί άνθρωποι”. Σύμφωνοι, ο Ρακιντζής δεν είναι ακριβώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό για τον όρο του πνευματικού ανθρώπου, ωστόσο καλλιτέχνης στο είδος του είναι ή τουλάχιστον υπήρξε αδιαμφισβήτητα και υπό αυτή την άποψη η δημόσια άρθρωση πολιτικού λόγου από πλευράς του δεν μπορεί να κρίνεται με περισσότερα ελαφρυντικά από εκείνη ενός πιο “σοβαρού” (βάλτε πολλά ακόμα εισαγωγικά) συναδέλφου του.
Μιλώντας λοιπόν στους “Αταίριαστους” του ΣΚΑΙ με αφορμή τη συναυλία του και τη νέα του δουλειά, ο Μιχάλης Ρακιντζής αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ως το θέμα που τον απασχολεί περισσότερο αυτές τις μέρες. Κληθείς να το σχολιάσει πιο λεπτομερώς, ο τραγουδοποιός με έντονο ζήλο δήλωσε πως “Επειδή η πολιτική διαχρονικά τα τελευταία χρόνια δεν το έχει πάει καλά το θέμα, ξαμολήστε τον κύριο Φλώρο μπας και γίνει τίποτα”, αναφερόμενος φυσικά στον ομώνυμο στρατηγό και αρχηγό του ΓΕΕΘΑ. Το υπόλοιπο της τοποθέτησης κινήθηκε σε πιο χαμηλούς, αλλά όχι απαραίτητα λιγότερο αντιδραστικούς τόνους, με προτροπές να “μην περιμένουμε από τους ξένους” και να είμαστε “αυτάρκεις” ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, και μια εθνικοθρησκευτική προσέγγισή για τη σημασία της Αγιάς Σοφιάς που τώρα “θα προσκυνάνε εκατομμύρια μουσουλμάνοι”.
Τα χρόνια μιας επίπλαστης ανεμελιάς έφεραν στο προσκήνιο αντίστοιχα μη προβληματισμένα άσματα. Αλλά όπως μας προειδοποιούσε ένα τραγούδι με σαφή πολιτικό προβληματισμό για τον φασισμό, πως “πάλι θε’ ν’ απλώσει σα χολέρα/Πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου” όλα αυτά “αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου”.  Ο Ρακιντζής δε φορούσε ποτέ του τέτοια, παρά μόνο Ρέιμπαν για το στιλ Ρόμποκοπ. Και δεν είχε γράψει ή πει ποτέ πολιτικά τραγούδια, αν και ο ίδιος θεωρεί τέτοιο αυτό που έγραψε στη μαύρη δεκαετία του ’90 για τους Ρώσους που ήταν να κατέβουν, αλλά δεν ήρθαν…
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει πολιτική άποψη. Το απολιτίκ δεν είναι μη θέση, αλλά κατά κανόνα πλήρης, αν και μη συνειδητή, αφομοίωση λιγότερων ή περισσότερων βασικών πτυχών της κυρίαρχης ιδεολογίας. Γι’αυτό ίσα ίσα μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη αντίδραση, κάτι που ο Ρακιντζής μας το δείχνει στην πράξη.
Τα παλιά του τραγούδια μπορεί και να έχουν μια δόση καλτ που τους δίνει μια νότα νοσταλγίας. Νοσταλγούς της χούντας όμως δεν έχουμε καμία διάθεση να δεχτούμε.

TOP READ