5 Ιουν 2015

Η’ με την Ευρωένωση ή με τον λαό

 Η’ με την Ευρωένωση ή με τον λαό


Του Νίκου Μπογιόπουλου

 «Το απάνεμο λιμάνι»…
- ΜΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΚΥΛΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΥΒΔΕΣ


 «Το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι»…

- ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΤΑΠΕΖΟΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ «ΜΑΣ»


«Η Ευρώπη των λαών»…

- ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ


«Η Ευρώπη (που) αλλάζει»…

- ΚΑΤΑ ΦΑΣΙΣΜΟ ΜΕΡΙΑ


 «Η Ένωση της ισοτιμίας και της δημοκρατίας»…

- ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΙΑΣ…


 «Οι εταίροι»…

-ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ… ΕΤΑΙΡΕΣ!


 «Οι φίλοι»…

-ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!


«Οι θεσμοί»…

-ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΟΙ ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΩΝ!


Τα μικρά του Μπογιόπουλου, τα κόκκινα κεφαλαία δικά μου

«Το απάνεμο λιμάνι»… «Το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι»… «Η Ευρώπη των λαών»… «Η Ευρώπη (που) αλλάζει»… «Η Ένωση της ισοτιμίας και της δημοκρατίας»… «Οι εταίροι»… «Οι φίλοι»… «Οι θεσμοί»…
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το να συνεχίζει κανείς αυτή τη μπουρδολογία τρία τινά σημαίνει: Είτε ότι πρόκειται για κάποιον εντελώς ηλίθιο πολιτικά, είτε ότι πρόκειται για κάποιο εντελώς εξωνημένο βαποράκι της προπαγάνδας των ισχυρών, ή ότι πρόκειται για τον κύριο Μπάμπη Παπαδημητρίου…
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει Μνημόνια και λιτότητα. Σημαίνει δανειακές συμβάσεις και παραγωγική αποσάθρωση της Ελλάδας. Ευρωπαϊκή Ένωση - και με «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση - σημαίνει ή τσουνάμι για το λαό (όπως αυτό καταγράφεται στα μέτρα που αποδέχεται ο κ.Τσίπρας στην 47σέλιδη πρότασή του στους «θεσμούς») ή Αρμαγεδώνας για το λαό (όπως αυτός περιγράφεται στα μέτρα που εισηγούνται οι «θεσμοί»).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των καπιταλιστών, είναι η ένωση των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Στο εσωτερικό της βασιλεύει ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης, βασιλεύει το δίκαιο του ισχυρού. Οι άρχουσες τάξεις των κρατών – μελών που την απαρτίζουν, οι πολυεθνικές, οι τραπεζίτες, οι κεφαλαιοκράτες, οι πλουτοκράτες, ακόμα κι όταν τσακώνονται μεταξύ τους για την μοιρασιά, συμφωνούν και διατηρούν αδιατάρακτο το νήμα που τους ενώνει: Την εκμετάλλευση των λαών.
Η αληθινή Ευρώπη των λαών μπορεί να οικοδομηθεί μόνο όταν αρχίσει ένας - ένας λαός και περισσότεροι λαοί μαζί να ανατρέψουν αυτή τη βαρβαρότητα μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
Ένας λαός που θα απειθαρχήσει και θα ορθώσει το πατριωτικό, το διεθνιστικό και ανυπάκουο ανάστημά του απέναντι στην ένωση των πλουτοκρατών, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βρίσκεται σε συμμαχία, σε εταιρική σχέση εξάρτησης και αλληλεξάρτησης με μια ένωση λύκων που του πίνουν το αίμα.
Στοιχειώδης προϋπόθεση για να ακολουθήσει ένας λαός το δρόμο της φιλολαϊκής ανάπτυξης της χώρας του (αλλά και συμβολή στον αγώνα των άλλων λαών για την δική τους απαγκίστρωση και την οικοδόμηση της πραγματικής Ευρώπης των λαών) είναι η απόσπαση της πατρίδας του από αυτό τον «λάκκο των λεόντων» - όπως ήδη από το 1960 αποκαλούσε η ΕΔΑ την τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ.
Αυτά έλεγε η ΕΔΑ για την ΕΟΚ. Το αν δικαιώθηκε μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας συγκρίνοντας την πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας με τα φληναφήματα μισού αιώνα στα οποία επιδίδεται η ανελέητη προπαγάνδα των αστέρων του «ευρωμονόδρομου».
Το τι έχει ειπωθεί όλα αυτά χρόνια ώστε να παρουσιάζεται το συμφέρον του τραπεζίτη και του εργολάβου σαν «εθνικό» και πολύ περισσότερο σαν «λαϊκό» συμφέρον είναι απερίγραπτο.
Μεγαλοστομίες. Ψέματα. Υποσχέσεις για ανθόσπαρτο βίο που ανέμενε τάχα τον ελληνικό λαό. Ένας θίασος που περιφέρεται μεταξύ γελοιότητας και ρηχότητας. Η αντιεπιστημονικότητα των «φωστήρων» με τις αναλύσεις τους περί «θαλερής ΕΕ» και ο δημαγωγικός μαυρογιαλουρισμός, εις σάρκαν μίαν.
«Είσαι στην ΕΟΚ – μάθε για την ΕΟΚ», ήταν το σύνθημα με το οποίο μας είχαν φλομώσει το 1981. Ε, λοιπόν, μάθαμε! Το τι συνέβη πραγματικά στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ, στην Ευρωζώνη και στον καπιταλιστικό κόσμο εν γένει, το τι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός από την εποχή ειδικά της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και στο ευρώ, το πού κατέληξαν εκείνα τα «ευρω-παραμύθια» είναι σε όλους γνωστό:
  • Η Ελλάδα της ευρω-φτώχειας και της τρόικας, είναι η Ελλάδα της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ευρώ.
  • Η Ελλάδα των χαρατσιών, των συσσιτίων, της διαλυμένης Υγείας, είναι η Ελλάδα της ΕΕ.
  • Η Ελλάδα των μισθών και συντάξεων πείνας, των Μνημονίων, του ΔΝΤ, του «καλό κουράγιο Έλληνες», της επιτήρησης, της ευρω-λιτότητας είναι η Ελλάδα της ΕΕ. 
  • Η Ελλάδα των αστέγων, των «λουκέτων», των μαγκαλιών, των απολύσεων, της νέας μετανάστευσης, της αγροτικής και βιομηχανικής αποσάθρωσης, η Ελλάδα που εισάγει σπίρτα από την Τουρκία και λεμόνια από την Αργεντινή, είναι η Ελλάδα της ΕΕ.
  • Είναι μέσα σε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο του ευρώ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που πάνω από 1,5 εκατομμύριο Ελληνες βουλιάζουν στην ανεργία, που τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων παλεύουν καθημερινά με τη φτώχεια τους.
Αυτή είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Κι αυτή είναι η ΕΕ των 30 εκατομμυρίων άνεργων και των 120 εκατομμυρίων (!) φτωχοποιημένων. Αυτή είναι η ΕΕ όπου βρυκολακιάζει ο φασισμός. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρξε και δε θα γίνει ποτέ η λέσχη των τάχα «ισότιμων εταίρων», το κλαμπ της αγάπης και της συναλληλίας μεταξύ «φίλων». Η Ευρωζώνη δεν σχεδιάστηκε και δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ σαν το φανταστικό εκείνο «απάνεμο λιμάνι» που έταζαν οι αρχιτέκτονές της στους λαούς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη της και όλη η δομή του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού (είτε βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία, το Ιρακ και τη Λιβύη, είτε «βομβαρδίζει» τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα) αποτελεί ένα Κολοσσαίο εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κατάλυσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών που στέκονται εμπόδιο στην «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και ο λαός της, δεν είναι μόνο οι λαοί της λεγόμενης «περιφέρειας» και των Μνημονίων, από την Πορτογαλία μέχρι την Κύπρο, που βιώνουν την ΕΕ ως κόλαση. Είναι και οι λαοί στα κράτη - ατμομηχανές της ΕΕ: Στη Γερμανία δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων ζουν με «παγωμένους» μισθούς για πάνω από μια δεκαετία. Πάνω από 7,5 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι αμείβονται με 400 ευρώ το μήνα.
Από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, από το Βορρά μέχρι το Νότο, οι λαοί βιώνουν αυτό ακριβώς που τόνιζε ο Λένιν: «... το σύνθημα των "Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" δεν είναι σωστό από οικονομική άποψη. Είτε αυτό το σύνθημα είναι απραγματοποίητο στον καπιταλισμό (...). Είτε είναι ένα σύνθημα αντιδραστικό, που σημαίνει προσωρινή συμμαχία των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης (...) για την καταλήστευση...».
Μέσα στην ΕΕ εκείνο που βασιλεύει δεν είναι η «ισοτιμία» και η «κοινωνική δικαιοσύνη». Είναι η ανισομετρία και το «δίκαιο» του ισχυρού, είναι οι αντιθέσεις μεταξύ των κεφαλαιοκρατών. Και όσο πιο οξείες είναι οι αντιθέσεις συμφερόντων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις του κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ, τόσο βαθύτερα σμιλεύεται η ενότητά τους ως προς την επιβολή νέων βαρών στα λαϊκά στρώματα.
Είναι καραμπινάτη απάτη, λοιπόν, να εμφανίζεται το θυσιαστήριο των Βρυξελλών σαν «μονόδρομος» και πολύ περισσότερο σαν «παράδεισος». Και είναι ασύγγνωστη αφέλεια η θέση πως αυτή η ΕΕ μπορεί να μετατραπεί σε «Ευρώπη των λαών». Είναι ψευδαίσθηση πως υπάρχουν περιθώρια «βελτίωσης» της ΕΕ. Είναι ουρανομήκης αυταπάτη ότι η ΕΕ αποτελεί πεδίο «διαπραγμάτευσης», αρκεί να βρεθεί ένας καλός διαπραγματευτής... Η ΕΕ είναι, ήταν και θα είναι ο «λάκκος των λεόντων». Όπως ακριβώς την αποκαλούσε η ΕΔΑ από τη δεκαετία του '50.
Το ζητούμενο για το λαό δεν είναι η προσδοκία μιας λιτότητας με «ανθρώπινο πρόσωπο» μέσα στο λάκκο, περιμένοντας τον επόμενο κατακλυσμό. Να κινείται μεταξύ των εκβιαστικών «θυσιών για να μπει στο ευρώ», των εκβιαστικών «θυσιών για να παραμείνει στο ευρώ» και των εκβιαστικών «θυσιών για να μη βγει από το ευρώ». Το ζητούμενο δεν είναι να περιμένει ότι τα λιοντάρια θα δείξουν επιείκεια ή ότι θα τον φάνε τελευταίο...
Ομοίως: Το ζητούμενο δεν είναι η έξοδος από αυτό το λάκκο να οδηγήσει σε έναν άλλον, σε έναν τάχα «καλύτερο» λάκκο, εξίσου καπιταλιστικό και εκμεταλλευτικό, όπως θα ήθελαν κάποια τμήματα της άρχουσας τάξης και τα φασιστικά - εθνικιστικά τους τσιράκια. Για παράδειγμα, η Βρετανία δεν είναι στο ευρώ και στην Ευρωζώνη. Η Τουρκία δεν είναι στην ΕΕ. Αλλά αυτό δεν κάνει αξιοζήλευτα ούτε τα βάσανα του τούρκικου λαού, ούτε το «δάκρυα και αίμα» με το οποίο πληρώνει τη λιτότητα ο βρετανικός λαός.
Με άλλα λόγια: Μετά από την εμπειρία 35 χρόνων παραμονής στην ΕΕ, η έξοδος από την ΕΕ προκύπτει ως αναγκαία προϋπόθεση αναδημιουργίας της Ελλάδας προς όφελος του λαού της.
Δεν μιλάμε, βέβαια, για μια έξοδο σαν την «έξοδο από το ΝΑΤΟ», όπως την πλάσαρε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως αναγκαστική επιλογή του κατεστημένου και ως «τρίπλα» ανασύνθεσης του συστήματος. Μιλάμε για έξοδο από την ΕΕ με όρους ανατροπής όλου του συστήματος της κυριαρχίας των μονοπωλίων.
Για την έξοδο και την αποδέσμευση από την ΕΕ με προοπτική να πάρει στα χέρια του την εξουσία ο λαός. Το επισημαίνουμε γιατί υπάρχουν και εκείνοι (δείτε τη Γαλλία ή την Βρετανία, για παράδειγμα) που όταν «βάλλουν» κατά της ΕΕ, εξαναγκασμένοι από το γεγονός ότι έχουν πέσει πλέον οι μάσκες της ευρωκοροιδίας, το κάνουν προσβλέποντας ακριβώς σε αυτό: Σε μια ανασύνθεση του υφιστάμενου συστήματος και μάλιστα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. 
Στην τοποθέτηση αυτή δεν υπάρχει «τρίτος δρόμος». Όπως δεν υπάρχει το «ολίγον έγκυος». Ειδικά, μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες. Σε συνθήκες τρόικας όπου τα 2/3 της τρόικας είναι η ΕΕ (Κομισιόν και ΕΚΤ). Σε συνθήκες μνημονίων και δανειακών συμβάσεων. Σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που τόσο σε παγκόσμιο όσο και - ειδικότερα - στο ευρωπαϊκό επίπεδο σαρώνει με τη σφραγίδα των Βρυξελλών ό,τι έχει απομείνει να θυμίζει λαϊκό δικαίωμα, το να μην αναγνωρίζεις αυτήν την αυτονόητη αλήθεια, τον καθοριστικό ρόλο, δηλαδή, της ΕΕ και το πώς το κάθε κόμμα τοποθετείται απέναντί της, συνιστά είτε πολιτική αυταπάτη είτε ξεκάθαρη πολιτική απάτη.
Η αποδοχή της θεωρίας ότι «δεν υπάρχει ζωή έξω από την ΕΕ» συνιστά επιβράβευση της θεωρίας των ανόητων που μιλούν λες και η τρισχιλιόχρονη Ελλάδα γεννήθηκε το… 1981 (όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ) ή μόλις το… 2002 (όταν μπήκαμε στο ευρώ) και σημαίνει:
  • Επιβράβευση της «δημοκρατίας» τύπου Κάννες.
  • Υποταγή σε εκβιαστές που κάνουν ακριβώς αυτό με το οποίο μας απειλούν ότι «θα πάθουμε» αν βγούμε από την ΕΕ: Διαλύουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.
  • Επιβράβευση των μηχανισμών όπου Έλληνες, Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι και Πορτογάλοι ολιγάρχες εξυφαίνουν τα σχέδια σφαγιασμού του λαού.
  • Να περιμένεις «σωτηρία» (!) ή «κατανόηση» από το σφαγείο.
Αποδείχτηκε περίτρανα: Η αποδοχή και η υπόκλιση στο πλαίσιο και στους κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο «διαπραγμάτευσης», «συνεννόησης», «λύσης» των προβλημάτων επιβίωσης του λαού.
Ο ισχυρισμός αυτός έχει τόση «αξία» όση το να λες ότι θα πάω στο ΝΑΤΟ να διαπραγματευτώ για να λειτουργεί - το ΝΑΤΟ - ως παράγοντας ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών... Είναι σαν να λες ότι θα πάω να διαπραγματευτώ στο ΔΝΤ ώστε από βαμπίρ και αιμοσταγή οργανισμό στην υπηρεσία των τοκογλύφων να το μετατρέψω - το ΔΝΤ - σε φιλόπτωχο ταμείο... Είναι σαν να λες, τελικά, ότι θα πάω στην Ιπποκράτους και στη Συγγρού για να διαπραγματευτώ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ώστε να πάψουν - το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - να είναι κόμματα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εργολάβων… 
Αποδείχτηκε περίτρανα και θα το επαναλάβουμε: Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ή το τσουνάμι των μέτρων που εισηγήθηκε ο κ.Τσίπρας στον Γιούνκερ ή ο Αρμαγεδώνας των μέτρων που εισηγήθηκε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα.
Όποιος απαντά «ναι στην ΕΕ», στην ουσία απαντά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας στα βασικά ερωτήματα. Και τα βασικά ερωτήματα είναι: Με τους πολλούς ή με τους λίγους; Με τον κόσμο της εργασίας ή με τις «ελίτ» της πλουτοκρατίας; Με το λαό ή με τους ολιγάρχες;
Πηγή:enikos

Αλήθεια;

 Αλήθεια;



Δηλαδή εσύ το ήξερες; Μπορούσες ποτέ να το φανταστείς;
Πως θα έπαιρνες μια ταινία του ταραντίνο και θα ‘ταν σπλατεριά, με το αίμα να στάζει από το μάγουλό σου σαν μπακάρντι; Πως ο σεφερλής στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αστείος, αλλά θορυβώδης απόδειξη μιας γενικής κατάντιας; Πως ο ολυμπιακός θα έβγαινε πρωταθλητής κι ότι η παράγκα ζει και βασιλεύει με άλλο όνομα; Και πως αν αφήσεις το μέσι και αυτός βρεθεί στη μέρα του, μπορεί να δε διαλύσει και να σε εκθέσει;
Αλήθεια; Ανήκουστο. Χάνω τα σύννεφα κάτω απ’ τα πόδια μου.

Δηλαδή εσύ το πίστευες; Το περίμενες;
Ότι αν βάλεις το χέρι σου σε νερό που βράζει, θα ζεματιστείς; Ότι αν πας χειμώνα στη θάλασσα για μπάνιο, θα βγεις κατεψυγμένος; Και πως αν βάλεις το κεφάλι σου στο στόμα του λιονταριού, στο λάκκο με την αγέλη του, θα σου το φάνε και θα κλαις; Ή ότι τα μέταλλα είναι καλός αγωγός του (αριστερού) ρεύματοςκαι μπορεί να σε τινάξουν στον αέρα; Και οι εταίροι μας είναι στυγνοί ιμπεριαλιστές, που βλέπουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον τους;
Ανήκουστο. Ποιος να το ‘λεγε...

Δηλ εσύ το γνώριζες; Μπορούσες να το προβλέψεις;
Πως στον κόσμο της ιμπεριαλιστικής ανισομετρίας κι εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα; Πως η διαπραγματευτική δύναμη μιας χώρας δεν εξαρτάται από εκλογικά ποσοστά και λαϊκές εντολές, αλλά από την ισχύ του κεφαλαίου της; Και πως η δημοκρατία δεν είναι τελικά το μαγικό κλειδί που θα ανοίξει την προοπτική για μια καλύτερη, δικαιότερη ευρώπη-εε;
Αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι απ’ τα άγραφα...

Μήπως εσύ σφε αναγνώστη (ανα)γνώριζες πως τα δανεικά δεν ξεχρεώνουν με άλλα δανεικά; Πως η ιστορία για το σκίσιμο του μνημονίου ήταν λεονταρισμοί στο λάκκο των λεόντων και γενικώς σκέτη κοροϊδία, με προδιαγραμμένο τέλος; Και πως η ένταξη στην εε είναι ουσιαστικά για τους λαούς ένα μνημόνιο διαρκείας με αυστηρούς όρους; Γιατί αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει;

Μα αυτά παιδί μου τα λένε οι κομμουνιστές.
Όλος ο κόσμος τα λέει πατέρα.. (Πράβδα, πράβδα).

Υγ: Η κε του μπλοκ έλαβε στο μέιλ της και αναπαράγει ευχαρίστως την είδηση για τη δημιουργία μιας καινούριας διαδικτυακής χαραμάδας, για να γενούνε τα σκοτάδια φως.

Μπορείτε να την επισκεφτείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: ρωγμές στα σκοτάδια

Οχι πια λύπη, οχι άλλη υποταγή!

 Οχι πια λύπη, οχι άλλη υποταγή!

«Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για το ζωδιο σας, θα εχετε την ευκαιρία να ρυθμίσετε αρκετες υποθέσεις που έχουν σχέση με συμβολαια, συμφωνίες και παντος ειδους διαπραγματευσεις», εγραφε μια φυλλαδα, αλλη μια, απ αυτες που ...ρυπαινουν το ιντερνετ με αρθρακια του τυπου ποσο...«φιλανθρωποι» ειναι οι ..εφοπλιστες, ποιος πολιτικος βγαινει ραντεβου με ποια και τι..χρωμα πουκαμισο φορουσε ο ..Γιανης στις.. «ηχογραφησεις» των συνομιλιων του Eurogroup, κατι που μαλλον δεν ...βοηθησε.

Ας αφησουμε ομως τις..διαπραγματευσεις στους....«ειδικους», αυτους που ξερουν πως θα στηριξουν την ανάκαμψη του ....κεφαλαίου, μιας συμφωνίας που αποδεχτηκε, οπως θυμαστε το 70% του μνημονίου, που εξακολουθει να ισχύει. Τωρα αν θρεφει κανεις..ελπιδες για το υπόλοιπο 30% των μέτρων, δεν τον λες και...''εξυπνο''.

Η...ελπιδα, ομως, «πεθαινει τελευταια», λενε, ασχετως των δειγματων που βλεπει ο κοσμος καθημερινα, ..αν τα βλεπει βεβαια. Γιατι ορισμενοι εχουν ταχθει να μη βλεπουν. Τους αρεσει μονο να..ελπιζουν, βρε αδερφε! Εχουν ταχθει να...πεθανουν..ελπιζοντας.

Το προβλημα ειναι πως καταφερνει κανεις να πεισει ολους αυτους τους γνωστους, φιλους και συγγενεις οτι εκαναν λαθος (και συνεχιζουν να κανουν) εχοντας εμπιστευτει μια τετοια συγκυβερνηση.

Ενα απο τα δυσκολοτερα πραγματα, σημερα, ειναι να κανει κανεις τον αλλο να συνειδητοποιησει οσα βιωνεις, καθημερινα, να δει δλδ τον κοσμο, γυρω του, μεσα απο το δικο σου δραμα, ακομη και αν ολα αυτα που περνας οφειλονται (και) στις ...κακες επιλογες των αλλων!

Πως πειθει κανεις τον γνωστο, τον φιλο και τον συγγενη, που εχουμε πλεον αποξενωθει (και επειδη πιστευουν σωστα, ή λαθος οτι ανηκουμε σε διαφορετικες ταξεις, αλλα και λογω του διαφορετικου τροπου ζωης και σκεψης), οτι τα νέα αντιλαϊκά – αντεργατικά, μέτρα που ερχονται και που θα κληθούμε να υποστουμε και να πληρώσουμε παλι, δεν ειναι «για το καλο μας».

Πως θα κανουμε τον αλλο να καταλαβει οταν και αυτος μιλαει σαν αλλη...Μερκελ, για καποιου ειδους...«αναπτυξη», (αυτη η καραμελα!), για τα δηθεν...οφελη παραμενοντας στην ΕΕ (!) μια ενωση που μας εξοντωνει,καταδικαζοντας μας σωματικα, αλλα και πνευματικα, σε αργο θανατο, με ενεργειες και συμφωνιες που μας υποτιμουν τη νοημοσυνη ως πολιτες και μας κανουν ανεργους, φτωχους, υποχειρια του κεφαλαιου, οπου και να ζουμε πια.

Moνο εμενα ενοχλουν οσα διαβαζω απ τις οσφυοκαμπτικες δηλωσεις του Π. Καμμένου για ...νέα αεροπορική ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, που θα υπηρετήσει τις νέες..«αναγκες» του ΝΑΤΟ;

Οσοι ψηφισαν Συριζα και τωρα διαβαζουν τις δηλωσεις αυτες αραγε δεν ενοχλουνται; Μονο εγω ειδα τι εγινε και με ποιων την ανοχη και την αδιαφορια, δολοφονουνται παιδια στη Παλαιστινη, στη Συρια, στην Ουκρανια, στο Αφγανισταν, σε πολλες χωρες της Αφρικης και οπου αλλου εχει εισβαλλει ο ιμπεριαλιστικος εφιαλτης που λεγεται κεφαλαιο, και μεγαλα συμφεροντα;

Ακομη κι αν πει κανεις οτι δεν ειναι πολλοι οσοι ενδιαφερονται για το τι γινεται περα απ τη χωρα τους, πως ομως αδιαφορουν και για τα εν Ελλαδι, γνωριζοντας οτι δεν αλλαζει κανεις από τους νόμους που ψηφιστηκαν τα προηγούμενα χρόνια; Νομοι και ΠΝΠ που μείωσαν μισθούς, συντάξεις, επέβαλαν σκληρους φόρους, απελυσαν κοσμο στερωντας του δουλειές, εριξαν σε απελπισια επαγγελματίες που ειτε αναγκαστηκαν να κλεισουν τα μαγαζιά τους, ειτε (και)...αφαιρεσαν την ιδια τους τη ζωη, μη αντεχοντας τις πιεσεις....

Θελουν να μαθουμε να ζουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ...ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ, τη μειωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, οταν ξερουμε οτι υπαρχει άλλος δρόμος, που κανεις δεν λεει οτι ειναι και...η «ευκολοτερη λυση», ομως υπαρχει και φυσικα δεν περνα μεσα απο τις δεσμευσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!

Το οφειλουμε στον εαυτο μας, αυτον που καταπιεζουμε με τις ανελευθερες επιλογες μας, να δοκιμασει πως ειναι να ζεις με οραμα για το αυριο, για τα παιδια μας, γιατι κι αυτο το τοσο ανθρωπινο δικαιωμα μας το χουν κι αυτο στερησει, οχι μονο οι κυβερνησεις στην Ελλαδα των..μνημονιων και των θεσμων, αλλα παντου, πια, στον κοσμο.

Για οσους δεν θελουν να αισθανονται πια ΛΥΠΗ και ΥΠΟΤΑΓΗ, ας το φωναξουμε στις 11 Ιουνη, μαζι με το ΠΑΜΕ!
Πηγή: ELVA

Κι αυτό “πρώτη φορά αριστερό”;…

Κι αυτό “πρώτη φορά αριστερό”;…



   
    Πρώτο: Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες έναν «έντιμο συμβιβασμό» που για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα προεξοφλείται ήδη – από τους ίδιους τους υπουργούς της - ως «επώδυνη συμφωνία», ενώ οι πληροφορίες μιλούν για νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα και για επιβολή ακόμα δυσμενέστερων ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην Αθήνα υπογράφονται τέτοιες αποφάσεις:
    Όπως εντόπισε ο κ.Σωτήρης Κούκιος, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 977) της 28/5/2015 έχουμε ένα τυπικό δείγμα «συνέχειας του κράτους» όσον αφορά την φορολόγηση των πλοιοκτητριών εταιρειών.
    
Με αφορμή την νηολόγηση δυο νέων πλοίων (σημασία δεν έχει το όνομα των εταιρειών ή των πλοίων αλλά η πρακτική που ακολουθείται) βλέπουμε την «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση να εκδίδει αποφάσεις, όπου μεταξύ άλλων :
    α) Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι μέτοχοι και εταίροι αυτών «απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρο για το εισόδημα που προέρχεται  από τα κέρδη της εκμετάλλευσης του πλοίου»
    β) Πλοιοκτήτες και εταιρείες «απαλλάσσονται ακόμη από κάθε είδους φόρο για το εισόδημα από μερίσματα που προέρχονται από τους ιδρυτικούς τίτλους ή από μετοχές της πλοιοκτήτριας εταιρείας»
    γ) Απαλλάσσονται «από οποιοδήποτε αντίστοιχο φόρο ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να επιβληθεί».
    δ) Απαλλάσσονται από φόρο «που είναι δυνατόν να προκύψει από την πώληση του πλοίου ή την ασφαλιστική αποζημίωση».
    ε) «Ο διανομές κερδών σε χρήμα ή σε είδος των συνιδιοκτητών του πλοίου (…) δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου».  
    στ) «Σε περίπτωση εκποιήσεως» του πλοίου «δεν επιβάλλονται οι σύμφωνα με τον νόμο φόροι μεταβιβάσεως».  
    Τίποτα από τα προηγούμενα δεν είναι καινούργιο, αφού όλα τα παραπάνω έλκουν την καταγωγή τους από ρυθμίσεις και αποφάσεις που τελούν εν ισχύ εδώ και 60 χρόνια! Το νέο, το καινούργιο είναι ότι πλέον όλα αυτά γίνονται και με «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση…
    Όπως κι αυτά:
    «Οι αλλοδαποί ναυτικοί δεν βαρύνονται με εισφορές για το ΝΑΤ ή για οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό Ασφαλιστικό ταμείο και δεν αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής καλύψεως ή άλλης παροχής από τα Ταμεία αυτά. Οι πλοιοκτήτες δεν βαρύνονται με εισφορές (…) ούτε με άλλης μορφής ασφαλιστική ή κοινωνική επιβάρυνση για τη χρησιμοποίηση των αλλοδαπών ναυτικών».

    Απορία: Ό,τι προηγούμενα είδαμε, η απαλλαγή των πλοιοκτητών από κάθε φόρο τώρα και στο μέλλον (!), η συγκεκριμένη φορολογική μεταχείριση των πλοιοκτητριών εταιρειών σε συνθήκες φοροληστείας του ελληνικού λαού, πώς ακριβώς περιγράφεται; Είναι κι αυτό κάτι το «πρώτη φορά αριστερό»;…     
     ***
    Δεύτερο: Πριν ακόμα δούμε και ακούσουμε τον κ.Φίλη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα νησιά κλπ… «δεν ήταν στις κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης, πριν ακόμα ξεκινήσει η διοχέτευση πληροφοριών που προϊδεάζουν για την αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, είδαμε και ακούσαμε τον κ.Βαρουφάκη να δηλώνει ότι όσοι έχουν φυγαδεύσει αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό, μπορούν με ένα φόρο 15% να το νομιμοποιήσουν. Kι ούτε γάτα ούτε ζημιά!
    Παρατήρηση πρώτη: Όταν ένας μισθωτός για το γλίσχρο εισόδημά του φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 26% αλλά την ίδια ώρα κάποιος δισεκατομμυριούχος φοροφυγάς μπορεί με μόλις 15% να νομιμοποιήσει τον πακτωλό του, αυτό – μάλλον – δεν λέγεται «φορολογική δικαιοσύνη»…
    Παρατήρηση δεύτερη: Ανάλογες ρυθμίσεις με αυτή του κ.Βαρουφάκη είχαν γίνει τόσο από τον κ.Αλογοσκούφη το 2005, όσο και από τον  κ.Παπακωνσταντίνου το 2010. Θυμίζουμε ότι αφενός εκείνες οι
ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τίποτα όσον αφορά στην ενίσχυση του δημόσιου
ταμείου. Αφετέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ (και ως Συνασπισμός) είχε καταγγείλει εκείνες
τις ρυθμίσεις – και σωστά – ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»…
    Παρατήρηση τρίτη: Μόλις πριν από 2 χρόνια, στις 4 Ιουνίου 2013, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι κ.Παπαδημούλης (σήμερα αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου) και κ.Τσακαλώτος (σήμερα συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους») κατέθεσαν
ερώτηση στη Βουλή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα με
την οποία τον εγκαλούσαν για την εγκύκλιο που είχε εκδώσει τον Φεβρουάριο του 2013 ότι «έδωσε τη δυνατότητα σε όσους έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό την τριετία 2009 – 2011 και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να τα δικαιολογήσουν εκπρόθεσμα…».  Αυτό,
κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούσε «σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς
οικονομικά ισχυρούς την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά τα φάσμα της εξοντωτικής φορολόγηση…».
    Απορία: Όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια ήταν «σκανδαλώδες» αλλά σήμερα μεταβαπτίζεται σε «αριστερή πολιτική», όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια λεγόταν ξέπλυμα μαύρου χρήματος τώρα βαφτίζεται «φορολογική δικαιοσύνη», όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια λεγόταν «κρέας» αλλά τώρα κάποιοι το βαφτίζουν «ψάρι», είναι κι αυτό κάτι το «πρώτη φορά αριστερό»;…  

  Νίκος Μπογιόπουλος

Νέες απώλειες δεν αντέχει ο λαός

Νέες απώλειες δεν αντέχει ο λαός


Αν μη τι άλλο, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι από κοινού συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δανειστές σχεδιάζουν μια συμφωνία που θα είναι σε βάρος του λαού. Με νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που θα φορτώσουν στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες. Μπορεί σε αυτό το «γαϊτανάκι» της διαπραγμάτευσης να εμφανίζονται υπαρκτές διαφορές, κόντρες και όρια, όμως η ουσία δεν αλλάζει. Και η ουσία είναι ότι στη συζήτηση που γίνεται έχουν πέσει και από τις δύο πλευρές προτάσεις και μέτρα που θα κληθούν να υποστούν και να πληρώσουν ξανά ο εργάτης, ο συνταξιούχος, ο νέος, ο φτωχός αγρότης, ο επαγγελματίας.
Σε ποια βάση γίνεται αυτή η συζήτηση; Καταρχήν, κοινός τόπος ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και δανειστές είναι ότι δεν θα πειραχτεί ούτε «τρίχα» από όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και τα μνημόνια και μείωσαν τους μισθούς, τις συντάξεις, επέβαλαν δυσβάσταχτους φόρους, στέρησαν μεροκάματα και δουλειές, ανάγκασαν μικρούς επαγγελματίες να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, φτωχούς αγρότες να φυτοζωούν. Τίποτα από αυτά δεν αλλάζει, όσες ώρες κι αν συζητήσουν ο Τσίπρας με τον Γιούνκερ, την Μέρκελ και τον Ολάντ. Αυτό είναι κοινώς αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Και πάνω σ' αυτήν τη βάση αρχίζει να γράφεται ο νέος λογαριασμός...
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή της φορολόγησης ακόμα και για χαμηλά εισοδήματα. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Αύξηση του ΦΠΑ. «Ανοιγμα» του Ασφαλιστικού, που οδηγεί σε μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας. Ιδιωτικοποιήσεις. Πρωτογενή πλεονάσματα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος που έχει απομείνει. Αυτά είναι «τα δίκια του λαού», για τα οποία παλεύει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες; Γι' αυτό, λοιπόν, ας μην ξεγελιέται ο λαός από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις συναντήσεις που είχε, επέλεξε να αναφερθεί μόνο σε δύο - μη αποδεκτά - μέτρα (23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και κόψιμο του ΕΚΑΣ). Γιατί τα υπόλοιπα, στα οποία δεν αναφέρθηκε, είναι εξίσου βαριά κι ασήκωτα... Διαπραγμάτευση σαφώς και γίνεται. Μόνο που αυτή αφορά το πώς θα στηριχθεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου. Να μην ξεχνάμε ότι όλα όσα συζητούν σήμερα πατούν στα αντιλαϊκά θεμέλια εκείνης της συμφωνίας που έκανε αποδεκτό το 70% του μνημονίου που ισχύει, όπως είχε πει κι ο Βαρουφάκης. Βέβαια, απ' ό,τι φαίνεται και το υπόλοιπο 30% των μέτρων θα βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση.
Υπάρχει άλλος δρόμος; Αυτό είναι το ερώτημα που μέρα με τη μέρα μπαίνει στα στόματα όλο και περισσότερων. Και είναι λογικό. Γιατί γίνεται καθαρό το πόσο αδιέξοδη για το λαό είναι η πορεία εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των δεσμεύσεων της ΕΕ με τα μνημόνια διαρκείας και τη στρατηγική της. Υπάρχει, λοιπόν, άλλος δρόμος. Ο δρόμος της διεκδίκησης και του αγώνα, για να ανακτήσει ο λαός τις απώλειές του και ο οποίος φτάνει μέχρι την οριστική νίκη που θα τον καταστήσει πραγματικό ιδιοκτήτη όλου του πλούτου που παράγει. Ενα πρώτο βήμα θα γίνει με τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη ενάντια στην αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν...

Κυβερνητικό θράσος για τα ΕΛΠΕ

Κυβερνητικό θράσος για τα ΕΛΠΕ
Οι τέσσερις νεκροί στα ΕΛΠΕ και οι δυο τραυματίες έπεσαν θύματα στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με άμεση εμπλοκή των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης. Οχι μόνο επειδή το κράτος έχει μέρος της ιδιοκτησίας στα ΕΛΠΕ, όχι μόνο επειδή οι κυβερνήσεις διορίζουν τη διοίκηση στα ΕΛΠΕ, αλλά κυρίως επειδή ψηφίζουν και εφαρμόζουν νόμους που υπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ανάμεσά τους και των ΕΛΠΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ένα μήνα μετά το έγκλημα στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου, η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις πραγματικές αιτίες που διαμόρφωσαν τις συνθήκες να συμβεί το ατύχημα. Βεβαίως, οι τραυματίες εργάτες δεν «έσβησαν» την ίδια μέρα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Πέθαναν μέρες μετά το ατύχημα και αυτό έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκτονώσει την οργή των εργαζομένων, λέγοντας όλο αυτό το διάστημα ότι «ψάχνει τις ευθύνες», όταν στην πραγματικότητα προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της και τις ευθύνες των ΕΛΠΕ για τις συνθήκες δουλειάς στα διυλιστήρια και στις εργασίες του «shut down».
***
Είναι κι αυτό ένα δείγμα της προπαγανδιστικής τακτικής που διαμορφώνει συνολικά η κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν νεκροί την ώρα του δυστυχήματος, ευκολότερη η διαχείριση του εργοδοτικού εγκλήματος. Και ας ήρθαν αργότερα. Λίγα - λίγα τα μέτρα, ευκολότερο το πέρασμά τους στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων... Μέσα σ' αυτό το κλίμα, βρίσκουν το θράσος τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζονται σαν εγγυητές για τη βελτίωση των όρων εργασίας στα ΕΛΠΕ και γενικά στους χώρους δουλειάς, που, από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την εντατικοποίηση της εργασίας, έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, όταν χάθηκε ο τρίτος από τους τέσσερις εργάτες, ο αρμόδιος υπουργός, Π. Λαφαζάνης, δήλωσε ότι «η νέα τραγική εξέλιξη υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σε βάθος και χωρίς κανένα συμβιβασμό και συγκάλυψη η διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθεί με παραδειγματικό τρόπο και χωρίς εξισορροπήσεις, άμεσες ή έμμεσες, η τιμωρία όσων έχουν την ευθύνη για την τραγωδία». Οταν τα έλεγε αυτά, είχε ήδη στα χέρια του πόρισμα της διορισμένης από τον ίδιο διοίκησης των ΕΛΠΕ, που νομιμοποιούσε τα δωδεκάωρα της δουλειάς στο «shut down», έβγαζε λάδι τον εαυτό της και απέδιδε τις ευθύνες για το έγκλημα σε εργαζόμενους της επιχείρησης.
***
Ιδιας κοπής είναι και η προσπάθεια που κάνει ο Θ. Κώτσιας, και η «Αυγή» που φιλοξενεί άρθρο του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συνδικαλιστής στα ΕΛΠΕ, ο οποίος εξαπολύει μύδρους για τις εργασιακές ανατροπές στην επιχείρηση, που αποτέλεσαν «θερμοκήπιο» για ατυχήματα όπως αυτό στις 8 Μάη. Τι δεν λέει; Οτι η παράταξή του στο σωματείο των ΕΛΠΕ και ο ίδιος ως μέλος της διοίκησης έχουν μεγάλες ευθύνες γι' αυτές τις ανατροπές. Τελευταίο παράδειγμα είναι η στήριξη στη συμφωνία που έκανε το 2014 το σωματείο και η διοίκηση, η οποία προβλέπει μειώσεις σε παροχές από 6% έως και 20%, ιδιαίτερα για τους νεότερους εργαζόμενους, σύνδεση του χρονοεπιδόματος με τα δημοσιευμένα κέρδη και άλλα παρόμοια. Η ίδια πλειοψηφία στο ΔΣ αρνήθηκε κάθε συζήτηση για αντικατάσταση του έμπειρου προσωπικού που αποχωρούσε από τα ΕΛΠΕ, με το επιχείρημα ότι το οργανόγραμμα είναι «διευθυντικό δικαίωμα». Μόνο οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τότε: «Για εμάς το οργανόγραμμα είναι θέμα ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων. Αν δεν πέφτει λόγος στους εργαζόμενους, για το οργανόγραμμα, τότε σε ποιον πέφτει;». Πολύ γρήγορα, η ζωή απέδειξε ποιος μίλαγε και τότε εξ ονόματος των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων και ποιος εξ ονόματος του συμφέροντος της εργοδοσίας...

Για τη μάχη του ΕΛΑΣ στον Καράλακα

Για τη μάχη του ΕΛΑΣ στον Καράλακα



Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με την παρουσία αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που βρίσκονται στη ζωή, καθώς και άλλων παλιών και νέων αγωνιστών, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την 71η επέτειο της μάχης του ΕΛΑΣ στον Καράλακα.
Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, στις 6 Μάη του 1944, οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδωσαν σκληρή μάχη με τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις.
Μιλώντας, η Αθανασία Μπακού, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης κι αφού σημείωσε ότι, με αφορμή και την επέτειο των 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μάη του 1945, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού, τόνισε: «Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών και αγωνιστριών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα».
Και υπογράμμισε: «Η ΕΑΜική κληρονομιά παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται για το γενικότερο πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού καθεστώτος, για το σοσιαλισμό».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

Προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού, προφανώς για νέα γενικευμένη κλιμάκωση της σύγκρουσης
Προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού, προφανώς για νέα γενικευμένη κλιμάκωση της σύγκρουσης
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Ενισχύονται τα σημάδια ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αφορά ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προετοιμάζει μέσω της στήριξης των πολιτοφυλακών γενικευμένη επίθεση, οι οποίες, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της Μαριίνκα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, κινητοποιώντας 10 άρματα μάχης και 1.000 άνδρες. Οι πολιτοφυλακές διέψευσαν ότι έκαναν επίθεση αλλά δεν αρνήθηκαν ότι εκεί γίνονται σφοδρές μάχες. Ο στρατιωτικός διοικητής των πολιτοφυλάκων της ΛΔ του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, έκανε λόγο για 58 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το στρατό το τελευταίο 24ωρο με σφοδρούς βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 16 μαχητές και 5 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 120.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά: «Η ουκρανική πλευρά έχει κάνει βήματα για να οξύνει τις εντάσεις πολλές φορές στο παρελθόν πριν από ορισμένα σημαντικά διεθνή γεγονότα. Αυτό συνηθιζόταν στο παρελθόν και τώρα ανησυχούμε για την πιο πρόσφατη εκδήλωση μιας τέτοιας δραστηριότητας». Η αναφορά του ήταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιούνη, που αναμένεται να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Φλεβάρη στο Μινσκ απειλούνται διαρκώς εξαιτίας των ενεργειών των αρχών του Κιέβου, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την υποχρέωσή τους να αρχίσουν έναν άμεσο διάλογο με τους αυτονομιστές».
Επίσης, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη Νορβηγία όπου βρέθηκε χτες, αν και είπε ότι η Ρωσία δεν προκαλεί άμεση απειλή στις χώρες της συμμαχίας και ότι ευελπιστεί σε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι αυτή «είχε την πρόθεση να κάνει χρήση ισχύος για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη, στην Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία και τη Γεωργία», και πρόσθεσε: «Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη αναταραχή (...Ωστόσο) πιστεύω ότι δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή κατά οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ από τα ανατολικά».
Ανησυχία για την αναζωπύρωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πάβλο Κλίμκιν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο σταθερή ώστε να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι δεν θα ξεφύγει και πάλι από κάθε έλεγχο, η εκεχειρία είναι εύθραυστη, οι βιαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πρέπει να το αποφύγουμε, και όλα τα μέλη πρέπει να επανέλθουν στο πλαίσιο που όρισαν οι συμφωνίες του Μινσκ».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε, επίσης, πως μία έξαρση των μαχών στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει πως μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.
Σε αυτό το κλίμα συγκαλείται εκτάκτως στις 4.30 μ.μ. σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

TOP READ