12 Ιουν 2014

Με σοβαρά επεισόδια υποδέχτηκαν το Μουντιάλ στο Σάο Πάολο (video)

Με σοβαρά επεισόδια υποδέχτηκαν το Μουντιάλ στο Σάο Πάολο (video)

12 Ιουνίου
19:572014


Σοβαρά επεισόδια εξελίχτηκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο, λίγο πριν την επίσημη έναρξη του Μουντιάλ στην Βραζιλία. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται επί μήνες για το υπερβάλλον κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ, ειδικά σε μία χώρα όπου η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών της πένεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία της Βραζιλίας χρησιμοποίησε ακόμα και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να αποκρούσει τους διαδηλωτές και να αποκλιμακωθεί η ένταση, λίγη ώρα πριν τα βλέμματα όλου του πλανήτη πέσουν στη χώρα τους. Εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα, επιχείρησαν να κινηθούν προς το στάδιο Corinthians Arena, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης και θα ακολουθήσει ο αγώνας της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας με την Κροατία.
Από τα επεισόδια τραυματίστηκε η ελληνικής καταγωγής παραγωγός του CNN, Βαρβάρα Αρβανιτίδη. Η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας θυμίζει φάντασμα, καθώς η κυβέρνηση χαρακτήρισε αργία τη σημερινή ημέρα προκειμένου να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους. Χιλιάδες φίλαθλοι ταξίδευσαν στο Σάο Πάολο για να βρεθούν ενώπιον χάους, καθώς συνεχίζεται η απεργία του προσωπικού εδάφους στο αεροδρόμιο της πόλης.

ΒΙΝΤΕΟ- αστυνομικός που γρονθοκόπησε καθαρίστρια

ΒΙΝΤΕΟ- αστυνομικός που γρονθοκόπησε καθαρίστρια



Γροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού της δέχθηκε από άνδρα των ΥΜΕΤ μια απολυμένη καθαρίστρια του Υπουργείου Οικουμενικών στην οδό Νίκης την περασμένη Τρίτη, 10 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης έξω από το υπουργείο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο η καθαρίστρια έχει γυρισμένη την πλάτη της στις αστυνομικές δυνάμεις όταν ένας άνδρας των ΥΜΕΤ την χτύπησε με τη γροθιά του.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από το βίντεο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διέταξε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για το περιστατικό.


Πηγή βίντεο: twitter δρομογράφος 

Δύο κείμενα για το Μουντιάλ

 Δύο κείμενα για το Μουντιάλ

Το παγκόσμιο κύπελλο ήταν και θα είναι –όχι ελληνικό, αλλά- μουντιάλ κι όχι world cup ή όπως αλλιώς σκεφτεί να το μετονομάσει η (πούτα) φίφα, με την ίδια έννοια που το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι πάντα η άλφα εθνική (κατηγορία), για να βγαίνει και το σύνθημα «εκεί-εκεί…» με τις ομάδες που πηγαίνουν για υποβιβασμό, και δε θα καθιερωθεί ποτέ στη συνείδηση του μέσου φιλάθλου ως σούπερ-λιγκ.

Το μουντιάλ είναι επίσης η ευκαιρία να θυμίσουμε στους εαυτούς μας πως παραμένουμε παιδιά, ένας απενοχοποιημένος παλιμπαιδισμός, όπου φωνάζουμε, χαιρόμαστε, χοροπηδάμε, κλαίμε καμιά φορά χωρίς σοβαρό λόγο, αφηγούμαστε δημιουργικά σπορ ιστορίες με αρκούδες και χιλιάδες υπερβολές, χωρίς να μεγαλώνει η μύτη μας. Και να φανταστείς πως τώρα υπάρχει ο αδιάψευστος μάρτυρας του βίντεο, σε αντίθεση με παλιές, (παρα)μυθικές εποχές, οπότε κάθε ιστορία πρέπει να κρατήσει και ένα άλλοθι αληθοφάνειας, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από τα γεγονότα ή να εφευρίσκει δικά της. Μπορεί κάλλιστα όμως να επιλέξει εκείνα τα γεγονότα που θα τη βοηθήσουν να χτίσει το μύθο της. Η τεχνολογία προσδίδει φοβερή ισχύ στο ψέμα ή τις μισές αλήθειες (που είναι περίπου το ίδιο) και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς από πρώτο χέρι, με το ρόλο του διαδικτύου στην πολιτική.

Η ιστορία των μουντιάλ είναι το ξετύλιγμα του νήματος των αναμνήσεών μας. Από τον χορό του ροζέ μιλά, το κλάμα του ντιέγκο στον τελικό του 90’ και τέσσερα χρόνια μετά, όταν πιάστηκε ντοπέ, τις καράφλες του μπαρτέζ και του ζιντάν (αν και κανείς δε φτάνει αυτή του βούλγαρου λέτσκοφ) και το keep walking του μπάτζιο, μέχρι την κουτουλιά στο ματεράτσι και την αφιέρωση του blaugrana ινιέστα στο μακαρίτη χάρτκε της μισητής γειτόνισσας εσπανιόλ. Και από το ναυάγιο του 94’ με το 4-4-2 του αλκέτα (τέσσερα από αργεντινή και βουλγαρία, δύο από νικηρία), στο πρώτο γκολ και την πρώτη νίκη με τη νιγηρία στη νότια αφρική το 10’.

Το μουντιάλ είναι η ανάγκη μας να χαμογελάσουμε, να κάνουμε καζούρα, και λίγο χαβαλέ, όχι γιατί μας τον επιβάλλουν, αλλά γιατί τον χρειαζόμαστε, χωρίς οπαδικά γυαλιά και στεγανά που τον κάνουν «άγουστο» και επικίνδυνο. Η ανάγκη να ξεφύγουμε λίγο από τη μίζερη πραγματικότητα, χωρίς να ξεχνάμε στιγμή όσα χρειάζονται για να την αλλάξουμε.

Κι ίσως φανεί τραγικό, αλλά το μουντιάλ κι όλες οι μεγάλες αθλητικές στιγμές είναι ίσως για πολύ κόσμο ό,τι πιο κοντινό θα βιώσει ποτέ σε μια κάποια αίσθηση διεθνισμού και συλλογικότητας, με τους λαούς του κόσμου να έχουν στραμμένα τα μάτια τους στη στρογγυλή θεά και τα καπρίτσια της.

Είναι επίσης η ευκαιρία να βρουν δικαίωση (ή να διαψευστούν παταγωδώς) κάποιες ποδοσφαιρικές εμμονές ή αντιπάθειές μας: η απέχθεια για την αβάσταχτη ελαφρότητα του βραζιλιάνικου φολκλόρ και τα ψυχρά πάντσερ του.. μερκελισμού· οι παράλληλοι βίοι του μέσι με το μαραντόνα· η λατρεία για τους αργεντινούς και τους μποέμ ολλανδούς, που ούτε τώρα θα το πάρουν· και οι μπλαουγκράνα ανταύγειες της ισπανίας.

Το μουντιάλ σε τελική ανάλυση είναι κάτι σαν λαϊκή προσομοίωση της τέχνης, με τους βιρτουόζους της μπάλας, τους ποιητές της κερκίδας, τις ντρίμπλες που χορεύουν τις άμυνες και αφήνουν άγαλμα τον τερματοφύλακα, τους θεατρίνους στο χόρτο, τους σκηνοθέτες του πάγκου κι όλα όσα σμιλεύουν την ψυχή του φιλάθλου και κάνουν το ποδόσφαιρο να θεωρείται το μπαλέτο της εργατικής τάξης.


Το μουντιάλ όμως δεν είναι μόνο η λάμψη των αστέρων, της μπάλας και των χορηγών, αλλά κυρίως η αθέατη πλευρά του. Είναι πρωτίστως η άλλη βραζιλία, που υποφέρει κι εξεγείρεται, οι παραγκουπόλεις με τις φαβέλες δίπλα στους ουρανοξύστες, η συσσωρευμένη δυστυχία και φτώχεια, που είναι μονίμως στη σέντρα και τρώει αλλεπάλληλα γκολ στην καθημερινή ζωή, οι εργάτες που θυσιάστηκαν για να στεριώσουν τα καινούρια γήπεδα, σα σύγχρονα γεφύρια της άρτας, και να είναι έτοιμα στην ώρα τους, οι συνάδελφοί τους στο μετρό που απεργούν, κτλ.

Ακόμα και με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους να το δει κανείς, το μουντιάλ είναι η υπερκόπωση των καταπονημένων ποδοσφαιριστών, που είναι σα στυμμένες λεμονόκουπες και δεν μπορούν να παίξουν στο μάξιμουμ της απόδοσής τους, ο θρίαμβος της σκοπιμότητας, τα άνοστα ματς-σούπες μες στο κατακαλόκαιρο, κτλ.

Φέτος στην ευρώπη, πολλοί σύλλογοι έμοιαζαν με ακριβά αμάξια πολυτελείας που είχαν ξεμείνει από βενζίνη στην τελική ευθεία και πήγαιναν με κεκτημένη ταχύτητα. Στην ισπανία οι διεκδικητές του τίτλου δεν πέτυχαν ούτε νίκη τις τελευταίες αγωνιστικές. Στην αγγλία πάλεψαν για τον τίτλο ως το τέλος μία ομάδα που έμεινε νωρίς εκτός ευρώπης και μια άλλη που δεν είχε εξ αρχής ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Στον τελικό του τσου λου η φιναλίστ ατλέτικο κατέρρευσε σταδιακά μετά από μία ώρα παιχνιδιού κι έμεινε από λάστιχο στην παράταση. Ο πορτογάλος ρονάλντο μοιάζει σκιά του καλού του εαυτού εδώ και δύο μήνες, ενώ ο μέσι που μοίραζε κάποτε σακούλες για εμετό στους αντιπάλους του, τώρα υποφέρει ο ίδιος από εμετούς και ναυτίες. Ο κόσμος λαχταρά να δει καλό θέαμα κι ωραία παιχνίδια, αλλά οι οιωνοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί για αυτά που θα δούμε τον επόμενο μήνα.

Ούτε η παράδοση εξάλλου, αν ξετυλίξουμε όλο το μίτο των αναμνήσεων.
Το 90’ η γερμανία σπρώχτηκε προς τον τίτλο, γιατί έπρεπε να σφραγίσει με μια αθλητική επιτυχία την ενοποίησή της (διάβαζε καλύτερα προσάρτηση της λδγ). Το 94’ η φίφα όρισε τον τελικό κι άλλα παιχνίδια ντάλα μεσημέρι μες στο κατακαλόκαιρο, για να πέσει σε βολική τηλεοπτική ώρα (prime time) για τις μεγάλες αγορές της ευρώπης. Το 98’ ο ρονάλντο είχε επιληπτικό επεισόδιο πριν από τον τελικό με τη γαλλία, αλλά έπαιξε κανονικά, για να μη μείνουν μπουκάλα οι χορηγοί, χωρίς τη λάμψη του φαινομένου, που ήταν σβηστός εκείνη τη μέρα στο γήπεδο.

Το καλοκαίρι του 02’ θυμάμαι αποχαιρετήσαμε στη σχολή τις συμφοιτήτριές μας, γιατί δε θα μας έβλεπαν τις επόμενες μέρες και καταλήξαμε να τις νοσταλγούμε με όσα είδαμε (κλοτσοσκούφι και κοράκια) στο χειρότερο μουντιάλ όλων των εποχών. Το 06’, το μουντιάλ συνέπεσε με τις καταλήψεις του μαϊούνη και θυμάμαι σε ένα απογευματινό ματς τον διπλανό να μου λέει: ευτυχώς που ήρθες, να πούμε καμιά κουβέντα, γιατί θα με είχε πάρει ο ύπνος. Το 10’ η πιο χαρακτηριστική ανάμνηση ήταν ο.. γλυκός ήχος της βουβουζέλας, γιατί κανένα από τα αστέρια της εποχής (μέσι, ρονάλντο, ρούνεϊ, κακά) δεν πέτυχε έστω ένα γκολ, για να οδηγήσει την ομάδα του στα ημιτελικά τουλάχιστον.




Εν κατακλείδι. Αν το μουντιάλ και το ποδόσφαιρο γενικότερα είναι μια θρησκεία χωρίς απίστους, όπως μας λένε στο βιβλίο τους ο μπογιό κι ο μηλάκας, γίνεται όντως το όπιο του λαού, δηλ η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου και το παυσίπονο του κοσμάκη που θέλει να περάσει καλά και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα και την πραγματικότητα. Κι αν θέλουμε να μην καταλήξει κι αυτό μια κοιλάδα ατελείωτων δακρύων και χασμουρητών (και μια αθλητική εκδοχή της σίλικον βάλεϊ για τα μεγάλα συμφέροντα), οφείλουμε να καταπιαστούμε με αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα, όχι απλά για να την ερμηνεύσουμε με διάφορους τρόπους, αλλά για να την αλλάξουμε.

Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια...

Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια...

Φανερές και υπόγειες συμφωνίες ανάμεσα σε πρώην στελέχη και παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, από τη μια, και συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, και κολεγιές, για να μοιράσουν τις καρέκλες. Αυτά φέρνει στο φως η επιστολή του Νίκου Φωτόπουλου, πρώην στελέχους της ΠΑΣΚΕ και πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «αγαπητούς συντρόφους». Πρόκειται για τους Γ. Γαβρίλη, υπεύθυνο συνδικαλιστικού του ΜΕΤΑ, Μ. Μπόλα, γραμματέα Νομαρχιακής ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Βασιλόπουλο και Ζ. Πέππε, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ, εκλεγμένους με παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και Θ. Στρίγκο, συντονιστή οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ. Θέμα της επιστολής είναι: «Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Πλαίσιο συμφωνίας εκπροσώπησης με τους συντρόφους της ΣΑΔ και της "Αγωνιστικής Ενότητας"». Το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ξεκινά σήμερα και οι παρατάξεις στις οποίες αναφέρεται στηρίζονται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΣΑΔ δραστηριοποιείται σε επίπεδο Ομοσπονδίας (ΓΕΝΟΠ) και η «Αγωνιστική Ενότητα» στο σωματείο «Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ». Ο Φωτόπουλος μιλά εκ μέρους της παράταξης «ΕΜΕΙΣ», την οποία συγκρότησαν συνδικαλιστικές δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, που τώρα χαριεντίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον τίτλο και μόνο της επιστολής, προκύπτει συμφωνία ανάμεσα στο ΕΜΕΙΣ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Τι αφορά όμως αυτή η συμφωνία;
***
Γράφει ο Φωτόπουλος: «Στα πλαίσια της πολύ καλής σχέσης που υπάρχει μεταξύ μας, των έντιμων και ειλικρινών συζητήσεών μας και προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες τριβές όπως στο πρόσφατο παρελθόν στις εκλογές και τη συγκρότηση της ΕΤΕ/ΔΕΗ, σας ενημερώνω για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχουμε καταλήξει με τους συντρόφους της ΣΑΔ και της Αγωνιστικής Ενότητας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στο επικείμενο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ (...) Επειδή στη ζωή μου ποτέ δεν κινήθηκα ως μικροαστός και συμφεροντολογικά και επειδή κυρίως πιστεύω στο εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, για το χτίσιμο του λαϊκού μπλοκ και τη συνεργασία των δυνάμεων του κόσμου της εργασίας πάνω σε συγκεκριμένη πολιτική βάση, εγκαίρως κάνω γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχουμε κάνει στη ΓΕΝΟΠ με τη ΣΑΔ και την Αγωνιστική Ενότητα». Στη συνέχεια, ο Φωτόπουλος αναφέρεται στους συσχετισμούς που υπάρχουν στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ και παρουσιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας των τριών παρατάξεων, δηλαδή της δικής του παράταξης «ΕΜΕΙΣ», και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΔ και «Αγωνιστική Ενότητα». Συγκεκριμένα, με βάση τους συσχετισμούς και αυτά που έχουν ζητήσει η ΣΑΔ και η «Αγωνιστική Συνεργασία», η παράταξη «ΕΜΕΙΣ» του Φωτόπουλου έχει συμφωνήσει «να δώσει από δικούς της αντιπροσώπους: Στη ΣΑΔ δύο (2) ψήφους στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να βγάλει 2 έδρες στο ΔΣ και 33 ψήφους στην Εξελεγκτική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ για να βγάλει κι εκεί 1 έδρα. Στην "Αγωνιστική Ενότητα" τέσσερις (4) ψήφους για να βγάλει τη μία έδρα που ζητά στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ».
***
Πιο κάτω, αναφέρει ότι από τη στιγμή που θα δώσουν αυτούς τους αντιπροσώπους «δεν μπορούμε να δώσουμε και άλλες τέσσερις (4) ψήφους για να βγάλει αντιπρόσωπο (σ.σ. αναφέρεται στην "Αγωνιστική Ενότητα") και στη ΓΣΕΕ». Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η κατάληξη της επιστολής: «Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση ή αλλαγή του πλαισίου εκπροσώπησης στα διάφορα όργανα». Οπως προκύπτει, το «ΕΜΕΙΣ» έχει συμφωνήσει να πριμοδοτήσει με αντιπροσώπους τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου να καταλάβουν κάποιες από τις καρέκλες στα όργανα της Ομοσπονδίας! Ο Φωτόπουλος, μάλιστα, απευθύνεται στα «υψηλά» κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου - όπως λέει - να αποφευχθεί ο καβγάς που έγινε στην ΕΤΕ/ΔΕΗ για το μοίρασμα των θέσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής ανάμεσα στο «ΕΜΕΙΣ» και τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά απ' όλα αυτά, αξίζει να θυμηθούμε τη δήλωση του Γ. Γαβρίλη, μετά το διήμερο των εργασιών για τη συγκρότηση της νέας συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΤΑ: «(Το ΜΕΤΑ) διεκδικεί και θέλει να εκπροσωπήσει μια μεγάλη τομή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλει να ξανακερδίσει τα συνδικάτα, θέλει να αλλάξει τα συνδικάτα. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε το καθολικό αίτημα των εργαζομένων για την ανάγκη επαναθεμελίωσης του συνδικαλισμού». «Ομοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα», που λέει και ο λαός μας...

Χ. Μ.

ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Απόφαση ενάντια στο «πράσινο φως» της ΕΕ στα μεταλλαγμένα

ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απόφαση ενάντια στο «πράσινο φως» της ΕΕ στα μεταλλαγμένα
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της «Διευρυμένης Επιτροπής Διαβούλευσης» έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης


Ενάντια στην προωθούμενη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος στην ΕΕ, η οποία ανοίγει στην ουσία το δρόμο για να επιτραπεί η καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στο σύνολο ή τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας της επικράτειας κάθε χώρας, τάχθηκαν οι φορείς της Θεσσαλίας, που πήραν μέρος στη συνεδρίαση της «Διευρυμένης Επιτροπής Διαβούλευσης», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος, σε δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις στην ΕΕ απελευθερώνουν την παραγωγή, εμπορία, ελεύθερη κυκλοφορία ΓΤΟ, θυσιάζοντας την υγεία των εργαζόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να υπηρετηθεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΓΤΟ.
Εκανε ειδική αναφορά στις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής προεδρίας της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, καθώς και στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που υποκριτικά προσπαθεί να «αθωώσει» την ΕΕ.
Και τονίζει: «Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας εργατών και αυτοαπασχολούμενων του χωριού και της πόλης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, έτσι ώστε και στο διατροφικό τομέα να μπουν τα θεμέλια για ασφαλή και σε προσιτές τιμές τρόφιμα για το λαό μας.
Χρειάζεται συστράτευση με το ΚΚΕ, να απεγκλωβιστούν εργατικές λαϊκές συνειδήσεις απ' το μονόδρομο της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο νέα δεινά θα φέρνει. Υπάρχει άλλος δρόμος, έξω από την ΕΕ, με σχεδιασμένη οικονομία που θα υλοποιεί τις φυσικές και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αρκεί ο λαός να έχει την εξουσία και τα μέσα παραγωγής να ανήκουν σ' αυτόν και όχι σε μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους».

Αποφασιστικό «όχι» σε όλα τα «μεταλλαγμένα»!

Αποφασιστικό «όχι» σε όλα τα «μεταλλαγμένα»!
Ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ για το θέμα των «Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών»


«Λέμε αποφασιστικά όχι σε όλα τα μεταλλαγμένα», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με το ζήτημα η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και υπογραμμίζει ότι «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία που υπηρετεί τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, θυσιάζοντας την υγεία των λαών και την προστασία του περιβάλλοντος».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων που θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, την Πέμπτη 12 Ιούνη 2014, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παραγωγή, εμπορία και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία που υπηρετεί τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, θυσιάζοντας την υγεία των λαών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σοβαρή ευθύνη έχει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία παρουσιάζει την πρόταση στο Συμβούλιο ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μονοπωλίων, που παρέμενε στάσιμη, κάτω από την πίεση που ασκούσαν αγροτικοί σύλλογοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Ευθύνες υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές δυνάμεις που "βγαίνουν στα κεραμίδια" ενάντια στα μεταλλαγμένα, αθωώνοντας παράλληλα το χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης μονοπωλίων και πολυεθνικών. Συσκοτίζουν το ρόλο της και θεωρούν μονόδρομο τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους με κάθε τρόπο.
Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ με τα πολυεθνικά μονοπώλια των μεταλλαγμένων, για να επιτραπεί η καλλιέργειά ΓΤΟ στο σύνολο ή σε τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας της επικράτειάς τους. Η εισαγωγή ΓΤΟ θα επεκταθεί σε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν την καλλιέργειά τους για να μην περάσουν στη διατροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι αμείλικτη, επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία και προϊόντων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία του λαού και του περιβάλλοντος, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Με το σημερινό νομικό καθεστώς στην ΕΕ τα κράτη - μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην επικράτειά τους γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, ως προϊόντα ή εντός προϊόντων και των προϊόντων συγκομιδής τους. Είχαν όμως δυνατότητα να απαγορεύσουν την καλλιέργειά τους στην επικράτειά τους, προσφεύγοντας στη ρήτρα διασφάλισης της οδηγίας 2001/18 ή σε μέτρα έκτακτης ανάγκης με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 1829/2003, σε περίπτωση που έχουν σοβαρούς λόγους να θεωρούν ότι το εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο προϊόν είναι πιθανό να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Με τη μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος η δυνατότητα αυτή των κρατών - μελών είναι υπό κατάργηση, ώστε οι ΓΤΟ να παράγονται και να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.
Επιπτώσεις στην υγεία του λαού, στο περιβάλλον και τη φτωχή αγροτιά
Λέμε αποφασιστικά όχι σε όλα τα μεταλλαγμένα! Μόνοι κερδισμένοι από αυτήν την απόφαση θα είναι η Monsanto και οι άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα μεταλλαγμένα προϊόντα, που θα δουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Πολύ χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις από την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, αφού έτσι θα υπάρχει πλήρης έλεγχος της διατροφικής αλυσίδας από τα μονοπώλια, ενώ οι αγρότες θα απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν δικούς τους σπόρους, με συνέπεια αλλαγές στη βιοποικιλότητα των χωραφιών και περιοχών της χώρας. Τα μονοπώλια θα αποφασίζουν τι θα τρώμε, με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι την ασφάλεια των τροφίμων και γι' αυτό ακριβώς η σαπίλα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δε βελτιώνεται, αλλά μόνο ανατρέπεται. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική με τις μειώσεις στις ενισχύσεις, τους περιορισμούς στην καλλιέργεια, την επιδότηση στους αγρότες για να μην παράγουν, λειτουργεί ως το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων. Η καλλιέργεια ΓΤΟ στη χώρα μας θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και την ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας. Οσοι βγάζουν λάδι την ΚΑΠ ή σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλοαγροτική εξαπατούν συνειδητά τους αγρότες και το λαό μας.
Η διέξοδος για το λαό μας δε θα έρθει μέσα σε τέτοια λυκοσυμμαχία που θα παίρνει ανάλογες αποφάσεις κερδοφορίας των μονοπωλίων. Να δυναμώσει η κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία των εργατών, φτωχών αγροτών, μικρών αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας των λαϊκών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τρώμε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Αυτή η συμμαχία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας.
Η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο και εξουσία θα απελευθερώσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις: Ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της παραγωγής, τεχνογνωσία των Ελλήνων αγροτών, επιστημονικό ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να παράγονται ποιοτικά και φθηνά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού μας και αντίστοιχα πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία και την εξασφάλιση δουλειάς για όλους».

«ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ» Περαιτέρω βήματα νομιμοποίησης από την ΕΕ

«ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ»
Περαιτέρω βήματα νομιμοποίησης από την ΕΕ
Σήμερα η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ



ICON
Περαιτέρω βήμα για την οριστική άρση των όποιων περιορισμών υφίσταται σήμερα η καλλιέργεια και εμπορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ευρώπη, μελετά σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, έπειτα από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, την οποία το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζει υποκριτικά ως «συμβιβαστική», αλλά και ως «ασπίδα» κατά των μεταλλαγμένων στην ελληνική επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης της ισχύουσας οδηγίας 2001/18/EΚ, σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος - μέλος είναι αρμόδιο για την έγκριση ή όχι καλλιέργειας ΓΤΟ στο έδαφός του, ανεξάρτητα από το εάν το εν λόγω προϊόν έχει λάβει έγκριση της Επιτροπής ή όχι. Παράλληλα, σε σχετική του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται πως «για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της», καθώς επίσης και ότι «την εθνική αυτή θέση θα επαναλάβει ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών»...
Το ζήτημα, ωστόσο, υπερβαίνει τις ανέξοδες υποσχέσεις του όποιου υπουργού, καθώς πίσω από την υπόθεση των «μεταλλαγμένων» διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα με ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις. Μέχρι τώρα, άλλωστε, έχει ήδη δοθεί η άδεια της ΕΕ συνολικά για την καλλιέργεια 49 ΓΤΟ, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η παροχή αδειοδότησης σε ακόμη 8. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έξι όλες κι όλες εταιρείες κρατούν στα χέρια τους την έρευνα και ανάπτυξη ΓΤΟ. Πρόκειται για τις «Monsanto», «Pioneer», «Dow» με έδρα τις ΗΠΑ, τις «BASF» και «Bayer» με έδρα τη Γερμανία και την «Syngenta» με έδρα την Ελβετία. Η «Monsanto» κατέχει σήμερα τη μερίδα του λέοντος από τους εγκεκριμένους ΓΤΟ που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στην ΕΕ (πάνω από τους μισούς), ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε έναρξη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τη γερμανική «Bayer». Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά -και όχι μόνο- μονοπώλια της βιοτεχνολογίας επιθυμούν πλήρη ελευθερία στη διακίνηση των «σπόρων - φρανκενστάιν» που παράγουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διάφορες «συμβιβαστικές προτάσεις» που συζητιούνται στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τους ΓΤΟ, δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά έχουν να κάνουν ακριβώς με τον αδυσώπητο πόλεμο των μονοπωλιακών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

TOP READ