17 Ιουλ 2019

Στο όνομα του ελληνικού… «λαουτζίκου»

Γράφει ο Παύλος Κιρκασίδης //
Δημοσιογράφος
Αν στην απόφαση τού ΣτΕ που αφορά την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των Δημοσίων Υπαλλήλων υπάρχει κάτι πιο αισχρό ακόμη και από την ίδια την απόφαση, είναι το σκεπτικό της, κυριολεκτικά «μνημείο» κοινωνικού αυτοματισμού αλλά και νεοφιλελεύθερης παράνοιας.
1. Mνημείο Κοινωνικού Αυτοματισμού αφού, η απόφαση αυτή δείχνει να λαμβάνεται ούτε λίγο ούτε πολύ… «στο όνομα του ελληνικού λαού” και μάλιστα στου πλέον φτωχοποιημένου τμήματός του, αφού, τάχα, οι δικαστές προχώρησαν στη συγκεκριμένη χύνοντας δάκρυα για το κατάντημα των υπόλοιπων εργαζομένων της χώρας οι οποίοι παίρνουν από πολύ λιγότερα έως και τίποτα.

Λέει συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ στο “σκεπτικό” της:

«Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβίωναν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».
Ακόμη όμως και αν δεχόμασταν πως ένα τέτοιο σκεπτικό εμπεριείχε έστω και ελάχιστα ψήγματα ειλικρίνειας ή οποιαδήποτε ίχνη πρόθεσης για… απόδοση δικαιοσύνης, τότε θάπρεπε τα χρήματα που «εξοικονομεί» η εθνική οικονομία από τις συγκεκριμένες περικοπές να πήγαιναν αμέσως σε εκείνες τις ακόμη πιο εξαθλιωμένες ομάδες της κοινωνίας. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως μόνο εκεί δεν θα πάνε, οπότε το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι από κάθε πλευρά εξόφθαλμα υποκριτικό και φυσικά κατάπτυστο καθώς (και αυτό) προσπαθεί να στηριχθεί πάνω στην παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή τού «διαίρει και βασίλευε».
2. Μνημείο Νεοφιλελεύθερης Παράνοιας διότι, βασιζόμενο στην Αρχή της πλάνης του οπλισμένου επιχειρήματος, (λαμβάνει ως δεδομένο κάτι το οποίο δεν προκύπτει από καμιά λογική ή άλλη επιστημονική επεξεργασία και στη συνέχεια επιχειρηματολογεί επάνω σε αυτό) εμφανίζει τους Δημοσίους Υπαλλήλους ως ένα εξ ορισμού βάρος για την εθνική Οικονομία, λέγοντας πως…
…«με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».
Στο σημείο αυτό, ας προσπεράσουμε την λέξη «προσπάθεια» η οποία φυσικά ευγενώς ομολογεί πως ακόμη και μετά από αυτή την απόφαση ουδείς εγγυάται οποιαδήποτε ωφέλεια για την εθνική Οικονομία, και ας πάμε στην εν προκειμένω ουσία όπου ο κάθε Δημόσιος Λειτουργός αποτελεί εξ ορισμού «βάρος» καθώς …«αδιαμφισβήτητα» το συνολικό ισοζύγιο της σχέσης του με το κράτος και την κοινωνία είναι αρνητικό. Αλλά αν είναι έτσι, αν δηλαδή η έννοια του Δημοσίου Υπαλλήλου γίνεται ταυτόσημη με εκείνη του… «χαραμοφάη που ζει σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας», τότε γιατί δεν τους απολύουν όλους να… πλουτίσουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι; Toυς κάνουν κάποια χάρη που τους κρατούν; Δεν αμφισβητούμε φυσικά την κοινωνική ευαισθησία των επαγγελματιών του νεοφιλελευθερισμού, αλλά πραγματικά νομίζουμε πως σε τέτοια θέματα και αν είναι έτσι να σωθεί η χώρα αν όχι και η ανθρωπότητα, δεν χωρούν συναισθηματισμοί.
Για να σοβαρευτούμε όμως… Το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελείται (και) με τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, είναι πως τάχα αυτή λαμβάνεται στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου και απροσδιόριστου ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή για… μάς, τους «άλλους»… Ας ήταν τουλάχιστον όμως λίγο ειλικρινείς οι κατά τα άλλα εντιμότατοι κύριοι του νεοκλασικού της Πανεπιστημίου, τέτοιες αποφάσεις στην πραγματικότητα δεν παίρνονται ποτέ «στο όνομα» κανενός «Ελληνικού Λαού» μα στο όνομα ενός πολιτικά πολτοποιημένου και αποπροσανατολισμένου «λαουτζίκου» που τον έκαναν να πιστεύει πως η αιτία της εξαθλίωσής του δεν είναι το αδηφάγο κεφάλαιο και ο πιο άγριος καπιταλισμός αλλά κάποιος γείτονας ή φίλος ή ακόμη και συγγενής τους, που μέχρι σήμερα είχε την …τύχη να είναι κάπως λιγότερο εξαθλιωμένος από τον ίδιο.
Αν θέλετε λοιπόν Εντιμότατοι κύριοι του ΣτΕ να παίρνετε τέτοιες αποφάσεις, μπορείτε φυσικά να το κάνετε, δικό σας το πεπόνι, δικό σας και το μαχαίρι. Όχι όμως άλλα τέτοια επαίσχυντα «σκεπτικά», τα δικά σας ανοσιουργήματα όχι στο δικό μας το όνομα. Mακριά το όνομα του Λαού από τις δουλειές σας. 

Ελληνοτουρκικά Σώβρακα και Φανέλες


Κατά τα άλλα, ο Ερντογάν «Τρυπάει»!
Εκεί στα κανάλια, 3 μέρες συζητούν τα… ηχηρά χαστούκια της ΕΕ στην Τουρκία! Χαστούκια που το κόστος τους, είπαν οι Τούρκοι, είναι μικρότερο από το μπάτζετ της… Φενέρ Μπαχτσέ!

Κι όταν κατάλαβαν ότι όλος ο κόσμος χλευάζει, άρχισαν τις γυροβολιές ότι «έτσι, κλιμακωτά το πάει η ΕΕ» και ότι τα επόμενα μέτρα της θα είναι πολύ δυνατά και θα τραντάξουν την Τουρκία!
Αφού είδαν ότι και αυτό δεν πιάνει (45 χρόνια η ΕΕ ρίχνει… χαστούκια για την κατοχή της Β. Κύπρου…) άρχισαν να αναζητούν νέο σωτήρα που θα ρίξει χαστούκια στην Τουρκία. Και βρήκαν τον… Τράμπ!!!
Και πάνω που περίμεναν από αυτόν λόγια σκληρά και κυρώσεις σοκ, τον ακούν να μασάει τα λόγια του και να πετάει στην μπάλα στην εξέδρα, ότι δήθεν για όλα τα κακά φταίει ο... Ομπάμα που δεν πούλησε τους Πάτριοτ στους Τούρκους και τους έστρεψε να αγοράσουν από τη Ρωσία τους S-400!
Απογοήτευση στους προσκυνητές του ιμπεριαλισμού που έδωσαν βάσεις… «σώβρακα και φανέλες» για μια σφαλιάρα στην Τουρκία και κοντεύουν να τη φάνε οι ίδιοι.
Όμως έχουν μια ακόμη ελπίδα - ευκαιρία. Να απαιτήσουν να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στη... Ρωσία γιατί πουλάει τους S-400 στην Τουρκία! Αυτό μάλιστα, είναι μέτρο που όλοι μαζί παρέα και αντάμα μπορούν να συμφωνήσουν. Μέχρι και ο βουλευτής της ΝΔ, κύριος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, θα συμφωνήσει, γιατί λέει πως τρέμει που τον σημαδεύουν ρωσικοί πύραυλοι από την Τουρκία!
Κατά τα άλλα ο Ερντογάν μπορεί να «τρυπάει» μέχρι να τον καλέσουν οι ιμπεριαλιστές για να μοιράσουν τις ΑΟΖ και τις υφαλοκρηπίδες της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία και την… Βόρεια Κύπρο! Αν είναι έτσι ας πάει και το παλιάμπελο (οι S-400) από την Τουρκία!
Τι δεν καταλαβαίνουν οι εδώ ανιστόρητοι;

Στέργιος Βασιλείου 








Σχετικά με το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού αστέγου στα Εξάρχεια από ματάδες

Όσα γράφω παρακάτω έχουν να κάνουν με το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού αστέγου στα Εξάρχεια από ματάδες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Αυτοί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του, οι οποίοι προεκλογικά ήταν μέσα σε ένα ωραιότατο περιτύλιγμα δώρου και σιγά σιγά το σκίζουν και βγαίνουν προς τα έξω. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Δε νομίζω ότι η εκλογή Μπογδάνου, Πλεύρη, Άδωνι, Βορίδη και λοιπών «κυρίων» ήταν τυχαία. Όλοι αυτοί που έβγαλαν αυτό το κόμμα το έκαναν με πλήρη συνείδηση έχοντας την νοοτροπία του «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν».
Είναι αυτοί που ενοχλούνται από τους μετανάστες, τους άστεγους και τους τοξικομανείς στον δρόμο και πιστεύουν ότι η ζωούλα τους έχει μεγαλύτερη αξία από όλων αυτών. Είναι αυτοί που θέλουν να ξεβρωμίσουν τα Εξάρχεια και το «άβατο» που τους χαλάει την αισθητική και τους εμποδίζει να πλησιάσουν, λες και τα Εξάρχεια είναι στην καθημερινότητά τους, λες και εκεί τρώνε μεζεδάκια και πίνουν τσίπουρα. Είναι αυτοί που θα το κάνουν με κάθε τρόπο και ό,τι άσχημο συμβεί θα το θεωρήσουν παράπλευρες απώλειες και απλά θα τις παρακολουθούν από τον καναπέ τους τρώγοντας την ζουμερή και καλοψημένη μπριζόλα τους, την οποία φυσικά δεν έχουν καν αγοράσει οι ίδιοι από τον χασάπη.
Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα αυτή σιγά σιγά θα πάει περισσότερα χρόνια πίσω. Μπάτσοι, μπάτσοι και άλλοι μπάτσοι, καταστολή, τραγόπαπες, ξενοφοβία, τα ΜΜΕ υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού, οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και και και… Σε λίγο ίσως δούμε να δίνουν και άδειες για περίπτερα, να ασφαλτοστρώνουν δρόμους και καινούρια κανάλια που θα δείχνουν μόνο μπάλα.
Όσο για αυτούς που εκπλήσσονται με όλα αυτά που συμβαίνουν, θα τους πω για άλλη μια φορά πως δεν υπάρχει δικαιολογία και περαστικά τους. Κάτι τέτοια μου θυμίζουν πριν χρόνια, σε μια εκπομπή του φασιστο-Πρετεντέρη να σχολιάζουν και να λένε για την Χρυσή Αυγή που είχε ήδη μπει στη βουλή «δεν τους ξέραμε, δεν ξέραμε τι ήταν» και να τους απαντάει ο Πουλίκας «Tέτοια αθωότητα στις μέρες μας;».
Ό,τι συνέβη λοιπόν εχτές ήταν μόνο η αρχή. Ας σφίξουμε το στομάχι γιατί τα «καλύτερα», έρχονται!

Ματ ξυλοκόπησαν και βασάνισαν άστεγο στα Εξάρχεια

 (ΒΙΝΤΕΟ)

Το συμβάν καταγγέλλει η σελίδα Αδέσποτος:
«Τα Ματ τον έπιασαν, τον χτύπησαν και τον έσυραν σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων επί της Χαριλάου Τρικούπη όπου και τον πέταξαν στο δρόμο με τον άνθρωπο να ουρλιάζει και να έχει σπασμούς που θύμιζαν επιληπτικη κρίση.
Οι κάτοικοι που ήταν εκεί άρχισαν να φωνάζουν στα Ματ να καλέσουν ασθενοφόρο και εκείνοι είπαν πως θα το κάνουν, αφού πρώτα ένας από αυτούς επιτέθηκε σε κάτοικο που του είπε να σταματήσει να χτυπάει τον άνθρωπο που ήταν πεσμένος στον δρόμο με σκισμένα από το σουρσιμο ρούχα και σπασμούς.Τελικά μετά από λίγο έφεραν ένα περιπολικό και τον πέταξαν κυριολεκτικά μέσα.
Οι τρεις δικηγόροι που ήταν ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, ζήτησαν τα στοιχεία των περίπου 7 ματατζηδων που εσουρναν και χτυπούσαν κάποιον ψυχικά ασθενή για το αδίκημα της εξύβρισης της αρχής. Τα μέλη της διμοιρίας με τσαμπουκά αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους και παρέπεμψαν τους δικηγόρους στο Α.Τ Εξαρχείων στο οποίο υποτίθεται πως μετέφεραν τον συλληφθέντα.
Το Α.Τ Εξαρχείων αφού στην αρχή δήλωνε πως δε γνωρίζει τίποτα για το περιστατικό, με πίεση των κατοίκων και των δικηγόρων είπε πως τον μετέφεραν στον έκτο όροφο της Γ.Α.Δ.Α και ότι δε μπορεί να δώσει τα στοιχεία της διμοιρίας ούτε να επικοινωνήσει με τη Γ.Α.Δ.Α για να μάθει αν ο άνθρωπος που μεταφέρθηκε με σπασμούς μέσα σε ένα περιπολικό είναι καλά και παρέπεμψε τους κατοίκους στη διμοιρία.
Η διμοιρία της Βαλτετσίου αρνήθηκε να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση και συνεχώς έλεγε πως τώρα θα δούμε τι σημαίνει αστυνομία. Με τηλεφώνημα ενός από τους δικηγόρους στη Γ.Α.Δ.Α μάθαμε ότι μισή ώρα μετά το περιστατικό, ο άνθρωπος δεν είχε φτάσει ακόμα στη Γ.Α.Δ.Α γιατί λιποθύμησε μέσα στο περιπολικό!»

Κύλησε ο τέντζερης… και βρήκε Βαρουφάκη

Ετσι θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε τη «σύναψη συμφώνου συνεργασίας στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή και κατά της λιτότητας» μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και του Τζ. Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών στη Μ. Βρετανία. Κι αυτό γιατί οι θέσεις και των δυο κινούνται στην ίδια λογική: Καλλιέργεια προσδοκιών και αυταπατών στα λαϊκά στρώματα ότι μπορεί ο καπιταλισμός να γίνει πιο ανθρώπινος. Χαρακτηριστικά είναι όσα λένε και οι δυο για την ΕΕ. «Θέλουμε μία ΕΕ που θα κάνει περισσότερα για την κοινωνική προστασία και το περιβάλλον, όχι απλώς μία Ευρώπη της ελεύθερης αγοράς», λέει ο Κόρμπιν. «Η ΕΕ αποδομείται καιρό τώρα. Το όνειρο της κοινής ευημερίας το δολοφόνησαν οι τρόικες», λέει ο Γ. Βαρουφάκης. Στις θέσεις και των δύο η ΕΕ παρουσιάζεται ως ένα «ουδέτερο γήπεδο», όπου τάχα αναμετρούνται οι δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου, και πάνω απ’ όλα συσκοτίζεται η βασική αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη της ΕΕ, δηλαδή η στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ.
Το σύμφωνό τους, εξάλλου, τα λέει όλα, αφού αναπαράγει όλη τη χρεοκοπημένη σοσιαλδημοκρατική «σαβούρα» περί αντιμετώπισης της «φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής», «δημιουργίας κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των πολυεθνικών», «επανακαθορισμού του Δημοσίου ως κατόχου περιουσίας και ως επιχειρηματία» κ.ο.κ. Ατάκες δηλαδή που μοιάζουν με τα αλησμόνητα νταούλια που θα βάραγε ο Τσίπρας για να χορεύουν οι αγορές… Το πού οδηγούν οι απάτες αυτές και οι αυταπάτες τους λαούς είναι από καιρό γνωστό: Θυμίζουμε άλλωστε πως ήταν ο Τζ. Κόρμπιν που διοργάνωνε λογής λογής «καμπάνιες αλληλεγγύης» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με υπουργό τον Γ. Βαρουφάκη, την ώρα που εκείνη έστρωνε το έδαφος για το 3ο μνημόνιο. Ενώ, τώρα έχει προτάσεις «για όλα τα γούστα» της βρετανικής αστικής τάξης, με το λαό της Βρετανίας να πληρώνει είτε το λογαριασμό ενός Brexit είτε την παραμονή στην ΕΕ.
Πηγή: Ριζοσπάστης

ΠΡΟΣΕΧΩΣ : και ο Χριστοφοράκος Υπουργός



Στην ποδιά του Ποινικού Κώδικα σφάζονται παλληκάρια .Συριζαιοι και φλελέδες ξιφουλκούν για το ποιος απ τους δυο ευθύνεται που κάποια καλόπαιδα απαλλάσονται ,παύουν για αυτους οι διώξεις ή βγαίνουν εξω απ την στενή .Αν και απ τον Ιούνη μας ειχαν προιδεάσει οι εφημερίδες εμβροντητη η κοινή γνώμη βλέπει κατι απίθανες απαλλαγές και αποφυλακίσεις σαν τσουνάμι .Αυτη την ΑΔΙΚΟΣΥΝΗ  μονο ενα διεφθαρμένο και ανάλγητο αστικό κράτος πιο διεφθαρμένο κι απ το Αμερικάνικο θα μπορούσε να εκτελέση με τοσο θράσος και αναλγησία .
Κι ομως οι κομμουνιστές έγκαιρα πολυ ειχαμε προειδοποιήσει απ τον Ιουνη ακομα :



Συγκεκριμένα, με τους νέους Κώδικες εισάγονται νέοι, αμερικανόπνευστοι θεσμοί που αλλάζουν σε αντιδραστική κατεύθυνση τον ίδιο το χαρακτήρα της ποινικής δίκης, όπως αυτοί της ποινικής διαταγής, της ποινικής διαμεσολάβησης και της ποινικής συνδιαλλαγής, προσβάλλοντας θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνοντας ένα απαράδεκτο παζάρι ποινών, που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών και μεγαλοσχημόνων παραβατών του νόμου. Οι εισαγόμενοι αυτοί αντιδραστικοί θεσμοί έχουν ήδη επικριθεί έντονα από αρκετούς πανεπιστημιακούς στη χώρα μας.
Ειδικότερα, με την ποινική διαταγή, δίνεται η ευχέρεια - για αδικήματα αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου - να εκδίδεται καταδικαστική απόφαση χωρίς την υποχρέωση τήρησης ακροαματικής διαδικασίας και κλήτευσης του κατηγορουμένου, εάν κριθεί ότι το υπάρχον αποδεικτικό υλικό είναι αρκετό για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Πρόκειται δηλαδή για μιαν αυταρχική διαδικασία, που ανατρέπει θεμελιώδεις δικονομικές αρχές προστασίας του κατηγορουμένου.
Με την ποινική διαπραγμάτευση (ή, με απλά λόγια, το θεσμό του «μεγάλου ποινικού παζαριού»), η Δικαιοσύνη δεν καλείται πλέον να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου αλλά ουσιαστικά να διαπραγματευτεί μαζί του για το ύψος της επιβαλλόμενης ποινής, μέσω παζαριών και συνδιαλλαγών μέσα σε κλειστά γραφεία. Ο κατηγορούμενος καλείται να επιλέξει εκβιαστικά είτε μια χρονοβόρα και δαπανηρή ποινική ακροαματική διαδικασία είτε την εκ των προτέρων επιβολή κάποιας μειωμένης ποινής μέσω της αναγνώρισης της ενοχής του. Είναι προφανές ότι αυτός ο εκβιασμός θα λειτουργήσει εναντίον των πιο αδύναμων οικονομικά, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων και προς όφελος των οικονομικά ισχυρών.
Με τη συστηματική εισαγωγή, τέλος, του θεσμού της ποινικήςσυνδιαλλαγής, στις περιπτώσεις αδικημάτων οικονομικού χαρακτήρα, ακόμη και κακουργημάτων και σε χρόνο μεταγενέστερο της ποινικής δίωξης, δηλαδή εφόσον θα έχει ήδη αποκαλυφθεί ο δράστης και θα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ενοχή του, ο κατηγορούμενος εφόσον αποκαταστήσει την οικονομική ζημιά που επέφερε, θα απαλλάσσεται ουσιαστικά με μια συμβολική ποινή φυλάκισης 1 - 2 ετών, η οποία δεν θα εκτίεται. Πρόκειται, θα μπορούσαμε να πούμε, για σκανδαλώδη διάταξη, που ευνοεί φυσικά τους κατηγορούμενους του λεγόμενου «λευκού κολάρου», δηλαδή μεγαλοεπιχειρηματίες και λοιπούς μεγαλοσχήμονες, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ρητή πρόβλεψη για τους χιλιάδες εργαζόμενους που σύρονται στα δικαστήρια για κακουργηματικές υπεξαιρέσεις, οι οποίοι φυσικά αδυνατούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θεωρείται ότι κακώς έλαβαν ως μισθούς κατά το διάστημα που κρίνεται ότι εργάστηκαν παράνομα.

Η μοναδική αλήθεια είναι οτι ο Συριζα έστρωσε το χαλί και η ΝΔ το απολαμβάνει 

Ετσι ο νεος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ καταφερε 

Με βασικό στόχο την τεχνητή αποσυμφόρηση υποθέσεων από τα ποινικά δικαστήρια και κρατουμένων από τις φυλακές, προωθούνται μια οριζόντια γενική μείωση ποινών, μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα κ.λπ., ενώ από την άλλη μεριά, αντιφατικά και προβληματικά, καταργείται η δυνατότητα μετατροπής των ποινών πάνω από 3 έτη, οι οποίες υποχρεωτικά θα εκτίονται.
Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες τροποποιήσεις, όπως την κουτσουρεμένη ενσωμάτωση στο νέο Ποινικό Κώδικα του καταργούμενου νόμου 1608/50 για τους καταχραστές του Δημοσίου, θα έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, να ευνοηθούν - προκλητικά, θα λέγαμε - διάφοροι μεγαλοσχήμονες παραβάτες του νόμου, όπως, ειδικότερα, με την απαλλαγή ή σημαντική ελάφρυνση της θέσης υποδίκων σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς (π.χ. «Ζήμενς» κ.ά.).

αυτα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  απ τον Ιουνη του 19





"O όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα" , έτσι κ. Τσίπρα;



Ποιος είναι ο πρόεδρος της Βουλής που θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Κ.Τασούλας, ο οποίος  σε συνεδρίαση της Βουλής είχε δικαιολογήσει απολύτως την εκτέλεση Μπελογιάννη, λέγοντας.

«Έχει ακουστεί εδώ, γιατί υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει μόνο η αριστερά σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις, έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας. Εάν είχε … (φωνές)… εάν είχε επικρατήσει… εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά» 

Δεν έχει πρόβλημα επί προσωπικού λοιπόν ο κ.Τσίπρας. Και γιατί να έχει; Τι το κακό έκανε ο κ.Τασούλας; Είναι απλά  χυδαίος αντικομμουνιστής.Το ίδια αφεντικά υπηρετούν και οι δύο. Τις εντολές των ΗΠΑ-ΕΕ εφαρμόζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Εντολή των αμερικάνων ήταν η εκτέλεση Μπελογιάννη.Μπορεί να απευθύνεται στο "αριστερό" ακροατήριό του ο κ.Τσίπρας , με φτηνά φραστικά κολπάκια, αλλά η ουσία παραμένει. Την ίδια πολιτική , τις ίδιες εντολές , των ίδιων αφεντικών, ακολουθούν, ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ.
Το ζήτημα είναι άλλο κατά τη γνώμη μου.
Πώς αισθάνονται, αν αισθάνονται, όλοι εκείνοι οι αριστεροί που ξαναψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η δεξιά λες και δεν ήξεραν;
Πώς αισθάνονται, αν αισθάνονται, που τους κορόιδεψε για άλλη μια φορά, με λογίδρια και φτηνά κολπάκια, βρωμίζοντας, κυριολεκτικά, με την παρουσία του την εκδήλωση για το Μουσείο Μπελογιάννη;
Προσωπικά θεωρώ πως είναι τόσο μα τόσο τυφλωμένοι που είναι δέσμιοι των επιλογών τους. Δεν είναι όμως αριστεροί πλέον. Δεν υπήρχε αριστερός μέχρι τώρα που να ανεχόταν τη δικαιολόγηση του εγκλήματος των εγκλημάτων, την εκτέλεση Μπελογιάννη. 

Μεγάλη απεργία των εργαζομένων της Amazon για το εκπτωτικό διήμερο

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κέντρα διαλογής και αποθήκες της Amazon σε διάφορες χώρες του κόσμου, βρίσκονται από χθες σε κινητοποιήσεις για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επιλέγουν το εκπτωτικό διήμερο “Prime Day”, όπου τα εκατομμύρια των παραγγελιών επιβαρύνουν κι άλλο τους εργαζόμενους, που ήδη διαμαρτύρονται για τις νόρμες της επιχείρησης, τα περιορισμένα διαλείμματα για τουαλέτα, τις υποχρεωτικές βάρδιες σε αργίες και την ανάγκη για παυσίπονα ώστε να αντέξουν τα 10ωρα εργασίας τους.
Στις ΗΠΑ, 1500 εργαζόμενοι σε κέντρο διαλογής της Μινεσότα προχώρησαν σε εξάωρο στάση εργασίας στην αλλαγή της πρωινής στην απογευματινή βάρδια. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται στην έδρα του κέντρου στο Σακόπι, αλλά και τη Νέα Υόρκη, Σαν Φραντσίσκο, το Πόρτλαντ και το Σιάτλ. Επιπλέον, ανάμεσα στα αιτήματα είναι να σταματήσει η συνεργασία της επιχείρησης με την Υπηρεσία Μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
Στη Γερμανία, διήμερη απεργία πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους στη χώρα με στόχο τη βελτίωση των αμοιβών, ενώ διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα και στη Βρετανία, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές, σύμφωνα με μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εργαζόμενους που κατουρούν σε μπουκάλι ώστε να μη χάσουν τους στόχους τους στη διάρκεια του διαλείμματος για τουαλέτα. Το συνδικάτο GMB κάλεσε σε μποϊκοτάζ της εταιρείας το διήμερο των εκπτώσεων, προσθέτοντας πάντως πως “δε θέλει να προκαλέσει οικονομικές ζημιές” στην πολυεθνική, καλώντας τους καταναλωτές να γράφουν κριτικές διαδικτυακά. Πολωνία και Ισπανία ανήκουν επίσης στις χώρες όπου έγιναν κινητοποιήσεις.
Η Amazon, γνωστή για τη αντισυνδικαλιστική πολιτική της εδώ και χρόνια, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε στους συνδικαλιστές και τους πολιτικούς που τους υποστηρίζουν, ισχυριζόμενη πως διαδίδουν παραπληροφόρηση, την ώρα που οι αμοιβαίες της είναι οι κορυφαίες στον κλάδο και οι συνθήκες εργασίας ασφαλείς.
Η υπόσχεση της εταιρείας πως οι πελάτες κατηγορίας Prime στις ΗΠΑ θα λαμβάνουν τις παραγγελίες τους σε μία μέρα, αναμένεται να ασκήσει παραπέρα πίεση στους εργαζόμενους, πιέζοντας κι άλλες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές για να την ανταγωνιστούν. Στα λιγότερο αυτοματοποιημένα κέντρα διαλογής, οι εργαζόμενοι περπατούν κυριολεκτικά χιλιόμετρα στη διάρκεια της βάρδιάς τους. Πάντως, η Amazon τα τελευταία χρόνια επενδύει ολοένα και περισσότερο στη χρήση ρομπότ στις αποθήκες, εκπαιδεύοντας το προσωπικό της στο χειρισμό και την επισκευή τους, κάτι που καθιστά επισφαλές το μέλλον εργασίας για ένα μεγάλο μέρος του ανειδίκευτου προσωπικού.
Με πληροφορίες από qz.com

Εκστρατεία «ξεπλύματος» των ιμπεριαλιστών


Πληθαίνουν οι πολυδιάστατες «παρεμβάσεις» των ιμπεριαλιστών για την παρέμβαση στη συνείδηση του λαού και την κάμψη των αντιδράσεων στους σχεδιασμούς τους. Το σχέδιο «άμβλυνσης του αντιαμερικανισμού» (στην πραγματικότητα του αντιιμπεριαλισμού) ανέβηκε σε νέα επίπεδα την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και βέβαια συνεχίζεται αμείωτα και με μεγαλύτερη ένταση με τη ΝΔ. Από ποδηλατάδες του Αμερικανού πρέσβη σε εκδηλώσεις και συναυλίες της μπάντας του αμερικανικού στρατού στα σχολεία, μέχρι στοχοποιημένα «σεμινάρια», η δραστηριότητα των προγραμμάτων της αμερικάνικης πρεσβείας και του ΝΑΤΟ έχει στο επίκεντρο επιλεγμένα τμήματα του ελληνικού λαού.
Διόλου τυχαία δεν είναι η περίοδος που η δραστηριότητα αυτή εντείνεται, καθώς όσο φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, βαθαίνει και η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει - ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ - στη διαβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, ανεβάζοντας σε τεράστιο βαθμό τις προσδοκίες των ιμπεριαλιστών για την κυβέρνηση της ΝΔ.
***
Νεολαία, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές και δημοσιογράφοι εμπεριέχονται στις «επαφές των πολιτών», με στόχο την προώθηση «κοινών αξιών» και τη «μείωση της ξένης επιρροής». Οι «επαφές» αποτελούν μία εκ των έξι θεματικών ενοτήτων του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Ελλάδας, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ.
Στον τομέα των ΜΜΕ, η προπαγάνδιση στο λαό των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών προταγμάτων συνεχίστηκε με πιο πρόσφατη τη «Διεθνή Θερινή Ακαδημία», που διοργανώθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των θεματικών είχε αυτή της «καταπολέμησης της παραπληροφόρησης», που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την αντιμετώπιση τέτοιων τύπου παρεμβάσεων από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από τους ομιλητές ξεχώρισαν ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Πφλέγκερ, και ο Αμερικανός ακόλουθος Τύπου. Οι ίδιοι είχαν ξαναμιλήσει στη Θεσσαλονίκη στο «εργαστήριο για την παραπληροφόρηση», που αποτέλεσε συνέχεια των μαθημάτων «ενδυνάμωσης» δημοσιογράφων από Ελλάδα και Β. Μακεδονία.
Ανάμεσα σε αυτές τις «πρωτοβουλίες» ξεχωρίζει και η τεράστια καμπάνια εξωραϊσμού του δολοφονικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ από το γνωστό παραμάγαζο της λυκοσυμμαχίας, την «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία» (ΕΕΑΕΣ). Η ΕΕΑΕΣ είχε «οργώσει» στο πρόσφατο παρελθόν την Ελλάδα, με εκστρατεία «υποστήριξης της κοινής γνώμης στους σκοπούς του ΝΑΤΟ». Ειδική μέριμνα, ωστόσο, έχει δείξει και για την παρέμβασή της στις γυναίκες, καθώς πολλές από τις δράσεις της ΕΕΑΕΣ έγιναν σε συνέργεια με τη συγγενική της οργάνωση, «Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια - Ελλάς».
***
Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα προωθείται δυναμικά και στο εκπαιδευτικό σύστημα, με το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόγραμμα «FLEX». Σκοπός του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών είναι να σμιλευτούν οι νέοι με τις «αξίες» των ΗΠΑ και «να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους και τις κοινότητές τους».
Οι απόφοιτοι του προγράμματος εντάσσονται ύστερα σε «ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο (Alumni FLEX)» και «εργάζονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας», τομείς δηλαδή που ιεραρχεί σε έκθεσή του και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ακόμα, έχει επιβεβαιωθεί η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης να επεκταθεί αυτή η δραστηριότητα και σε φοιτητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες, μέσω του προγράμματος υποτροφιών «Fulbright».
Από τις «παρεμβάσεις» αυτές στη νεολαία δεν θα μπορούσε να λείψει και το ΕΕΑΕΣ, που έχει δημιουργήσει και «σχολή»: Το «Διεθνές Κέντρο για Σπουδές Ηγεσίας» μεταξύ άλλων πραγματοποιεί «θερινές σχολές» με προγράμματα «ανοιχτά σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επαγγελματίες και ιδιώτες».
«Σήμα» για συνέχεια των αμερικανικών «παρεμβάσεων» στην Εκπαίδευση έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, με προσωπικό του συγχαρητήριο μήνυμα στην νέα υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, όπου σημείωσε πως υπάρχουν πολλά ακόμη σχέδια που πρέπει να προχωρήσουν στο χώρο της Εκπαίδευσης.
***
Οι στοχεύσεις αυτές βαδίζουν στην κατεύθυνση της πρόσφατης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, η οποία έθεσε την ανάγκη «κατανόησης» από τον ελληνικό λαό των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή και «υποστήριξης» της συνεργασίας με αυτές. Με ιδιαίτερη έμφαση «στη νεολαία, στα κορίτσια και την επόμενη γενιά ηγετών στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία των πολιτών», η έκθεση θέτει ως στόχο την προώθηση «θετικής άποψης των αμερικανο-ελληνικών σχέσεων».
Το τελευταίο συνιστά βασική έγνοια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς διαπιστώνει ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα». Φυσικά, η αναφορά αυτή έχει να κάνει με τη διαχρονική συμβολή του ΚΚΕ στο ότι σε σημαντικά του τμήματα, ο ελληνικός λαός δεν έχει υιοθετήσει μαζικά τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων, διατηρώντας ζωντανά αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝΑΤΟικά αισθήματα.

Ανοιχτά παζάρια...




«Πολύ ενθαρρυντική» χαρακτήρισαν τα κυβερνητικά στελέχη την «ομόφωνη και άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα», με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Πρόκειται για μέτρα - ευχολόγια, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, με τα οποία, σε αντίθεση με τα παχιά λόγια της σημερινής αλλά και της χτεσινής κυβέρνησης, η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι διατηρεί ολοζώντανο το παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» της, την αστική τάξη της Τουρκίας, με σταθερή κατεύθυνση τα σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.
Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν και τα αναμενόμενα μέτρα από τις ΗΠΑ για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμες» στη φάση αυτή κυρώσεις, παραπέμποντας στο συνολικότερο παζάρι με την Τουρκία και στην προσπάθεια να διατηρηθεί η γειτονική χώρα στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα βεβαίως ανταλλάγματα.
Ολα αυτά ενώ η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου, το 40% της οποίας παραμένει υπό κατοχή, δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη παραβλέποντας ακόμα και την επήρεια της Κρήτης, θέτει ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διχοτομική λύση του Κυπριακού τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου, με δυο λόγια επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και τις θέσεις της στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η «εθνική» γραμμή της αστικής τάξης, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία για τα συμφέροντά της επιδιώκει την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη, την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά είναι αυτή που διαμορφώνει το έδαφος και νομιμοποιεί την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Δρομολογεί συνολικά επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις, είτε στην περίπτωση που η πλάστιγγα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γείρει προς την πλευρά ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού, με τα αντίστοιχα πάντα ανταλλάγματα, είτε οδηγηθεί σε παραπέρα όξυνση.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, πραγματοποιείται σήμερα και η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, προκειμένου - σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη - «να πάρουμε την ήδη ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας και να την ανεβάσουμε στο επόμενο επίπεδο».
Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα καλό δεν προμηνύεται για το λαό από το «επόμενο επίπεδο» στο οποίο περνάνε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, όπως και η εμπλοκή της χώρας σε αυτά, με τη «διακομματική συναίνεση» όλων ανεξαιρέτως των αστικών κομμάτων.
Οι εξελίξεις απαιτούν από το λαό επαγρύπνηση, ετοιμότητα, δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

TOP READ