23 Οκτ 2014

Όπου γάμος και χαρά η Συρίζω πρώτη

Όπου γάμος και χαρά η Συρίζω πρώτη



Αρθρογράφος: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κέρκυρας

Προσωπικά: Είμαι αντίθετος - καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως – με την εκποίηση του αερολιμένα μας (αποκρατικοποίηση, παραχώρηση σε ιδιώτες).
  
Προσωπικά: Είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω σε κάθε κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της οποίας είμαι μέλος, προκειμένου να αποτρέψουμε την παραχώρηση μιας ιδιαίτερης σημασίας, στρατηγικού τομέα οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας με ότι αυτό συνεπάγεται για τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα, όπως και κάθε άλλη απόπειρα εκποίησης εθνικού μας πλούτου.

Προσωπικά:Τάσσομαι και θα παλεύω για μη εκποίηση αλλά αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό οικονομικής ανάπτυξης που θα υπηρετεί τα λαϊκά στρώματα μέσα από εργατικό έλεγχο.
   
Προσωπικά: Πέφτω από τα σύννεφα όταν η κινητοποίηση αυτή δεν προκαλείται από θεσμικούς φορείς στα πλαίσια συλλογικών αποφάσεων, ώστε να επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή μαζικοτητάτης, αλλά από μεμονωμένους πολιτικούς παράγοντες – με πρόταξη μάλιστα του ονοματεπωνύμου και όχι της θεσμικής ιδιότητας- και με κοινό παρανομαστή την κομματική ένταξη τους στο ΣΥΡΙΖΑ.
    

Προσωπικά: Αλήθεια, τι εξυπηρετεί άραγε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την ΔΕΘ όταν ισχυρίζεται ότι ερχόμενος στην εξουσία, θα επανεξετάσει όλες τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης ως προς τη νομιμότητά τους; 
    
Προσωπικά: Μένω μάλιστα  έκπληκτος όπου αυτή η πρωτοβουλία , με διαστάσεις ιδιωτικών καπρίτσιων, καταστρατηγεί και παρακάμπτει ήδη ειλημμένες αποφάσεις και μάλιστα ,θεσμικών πολιτικών οργάνων, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται…
     
Προσωπικά:Γνωρίζω ότι φαρδιά-πλατιά τα ονοματεπώνυμα των καλούντων είθισται να τυπώνονται σε προσκλητήρια γάμων-βαπτίσεων και λοιπές οικογενειακές χαρές, άντε και από κάποιο πονηρούλη κοινοτάρχη σε εθνικές επετείους και τα λαϊκά πανυγήρια.
  
Αλλά σε δημόσια κεντρική Παγκερκυραική εκδήλωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που εξελίχθηκε σε συνάθροιση ολίγων τεθλιμμένων συγγενών και φίλων, Ε! Αυτό πρώτη φορά, το ζώ και το υφίσταμαι (Προσωπικά…)
   
Τι να πούμε; Αν δεν είμαστε για κλάματα, σίγουρα είμαστε για τα πανηγύρια 
 (των επενδυτών….)!

 Κ. Παπικινός :

Λαζόπουλος: Oταν μπερδεύεται η υποκριτική με την υποκρισία

Λαζόπουλος: Oταν μπερδεύεται η υποκριτική με την υποκρισία


Δεν χρειάζεται να είσαι και πολιτικός αναλυτής για να καταλάβεις ότι η εκπομπή του Λαζόπουλου έχει μεταμορφωθεί σε μια εκπομπή ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τηλεοπτική «ΑΥΓΗ», με ό,τι αυτό σημαίνει. Δηλαδή και με την απαραίτητη επίθεση στο ΚΚΕ, με ό,τι σαβούρα έχει αρπάξει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚικό οπλοστάσιο.

Αλλωστε, ο Λάκης Λαζόπουλος ξέρει κάθε φορά έξυπνα να προμοτάρει, με τις εκπομπές και τις δηλώσεις του, τις διάφορες επιλογές του συστήματος ή τμημάτων του συστήματος.

Πριν λίγα χρόνια, το 2009 - έστω και με την εσάνς της «ενότητας της Αριστεράς» - ο Λάκης Λαζόπουλος είχε ποντάρει στο άλογο «ΠΑΣΟΚ». Για να δούμε, λοιπόν, τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και ο Γ. Παπανδρέου περιγραφόταν ως «Μεσσίας» απέναντι στη ΝΔ, τι έλεγε ο Λαζόπουλος:

«Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να δώσει στον κόσμο την αίσθηση ότι φεύγουμε από αυτό που ζούμε θα πάει πολύ καλά. (...) Θα πρέπει να καθαριστεί το σύστημα της πολιτικής, μέσα και βαθιά. Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου ξεκαθάρισε με πολλούς το θεωρώ πολύ μεγάλο ατού» (συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», 4 Οκτώβρη 2009). ΠΑΣΟΚ ...λόγω ψυχολογίας, λοιπόν.
«Από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα. (...) Ο Παπανδρέου (...) αν στο ελάχιστο πραγματοποιήσει αυτά τα οποία λέει, άλλη τύχη θα έχει...» (συνέντευξη στο «Εθνος», 26 Σεπτέμβρη 2009). ΠΑΣΟΚ ...ως το μικρότερο κακό.
Ο Γ. Παπανδρέου «προλαβαίνει ακόμα να πηδήσει στο βαγόνι της Ιστορίας και να σώσει τον τόπο» (Απρίλης 2010, στο «Αλ Τσαντίρι»). Η συνέχεια είναι και ήταν γνωστή, ιδιαίτερα για το λαό, άσχετα αν οι Λαζόπουλοι παρίσταναν τους ανήξερους...
Αλάνθαστο, λοιπόν, το κριτήριο του Λάκη. Επεσε διάνα για το ΠΑΣΟΚ.

Πλέον, ο Λάκης των διαφόρων σουαρέ της πλουτοκρατίας, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις και ουδέποτε «πιάνει στο στόμα του», έχει ποντάρει σ' άλλο άλογο, όπως και τα αφεντικά του. Τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα και από το χτύπημα του ΚΚΕ.

Προχτές (21/10), ο Λάκης, για άλλη μια φορά, αναπαρήγαγε το γνωστό «αυριανισμό» του ΠΑΣΟΚ που υιοθετεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οτι, δηλαδή, όποιος του κάνει αντιπαράθεση είναι με τη ΝΔ. Αρα σήμερα το ΚΚΕ, εφόσον ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, «στηρίζει τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», «είναι το δεκανίκι της Δεξιάς» κ.ά.
Παράλογο; Δεν απαντάει (που λέγαν και οι Μήτσοι).
Γνωστό το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και των «Λαζόπουλών» του. Βέβαια, δεν είναι το ΚΚΕ που λέει ότι έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και πρέπει να τις τηρήσουμε. Δεν είναι το ΚΚΕ που αποδέχεται τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι το ΚΚΕ που διαγκωνίζεται με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα πετάξει ψίχουλα στους καταπιεσμένους για να τους βουλώσουν τα στόματα. Δεν είναι το ΚΚΕ που συναντιέται με τον Ασμουσεν, που περιδιαβαίνει στα γκαλά με τους διάφορους κηφήνες του πλούτου και τους δίνει διαπιστευτήρια.
Ας αφήσουν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φερέφωνά του τα σάπια για το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι σήμερα το μόνο κόμμα που πασχίζει για να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, την ίδια ώρα που συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται για το ποιος θα εγγυηθεί την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και παραπέμπουν στη «Δευτέρα Παρουσία» την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού τα τελευταία χρόνια. Δεν πειράζει, Λάκη. Μπορεί όλοι να μη θέλουν να δουν τι γίνεται, αλλά όλοι κρίνονται.
***
ΥΓ: Προχτές, ο τηλεδιασκεδαστής πήγε ένα βήμα παραπέρα, διαστρεβλώνοντας με «κουτοπονηριές» την παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα.
Το γεγονός είναι γνωστό: Κάποιοι λίγοι βουλευτές χειροκροτούν ένα αστείο στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, όπου η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρεται στην υποκρισία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον αποδίδουν ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που ξέρουν ότι δεν έχει.
Ενώ τα ίδια κόμματα, όλα αυτά τα χρόνια, εγκαλούσαν το ΚΚΕ ως δογματικό και απολιθωμένο, την ώρα που εκθείαζαν την «ανανέωση» όσων στελεχών το εγκατέλειψαν, για να φτιάξουν μετά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Στο «Αλ Τσαντίρι» του Λάκη προβλήθηκε, με μονταρισμένο πλάνο, άλλη στιγμή της συνεδρίασης της Βουλής, στο οποίο φαίνεται να χειροκροτεί σύσσωμη η πτέρυγα της ΝΔ!!! Με προφανή στόχο να εμφανιστεί ότι την Πρόεδρο της ΚΟ του ΚΚΕ τη χειροκροτούσαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ την ώρα που έγινε το περιστατικό δεν ήταν πάνω από 20 οι παρόντες βουλευτές της συγκυβέρνησης...
Μιλάμε για τέτοια κατάντια. Είπαμε, όμως. Το να ποντάρεις σε κάποιο άλογο θέλει και θυσίες, ακόμα και αν σου χαλάσει η μονταζιέρα...
Εμείς απλά αναρωτιόμαστε: Ο Λαζόπουλος αντιγράφει τον Καρτερό της «Αυγής» ή το αντίθετο;

Μια απάντηση στις διαστρεβλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μια απάντηση στις διαστρεβλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ



Τις προηγούμενες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ασχοληθεί με το επικείμενο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, μέσω της εφημερίδας του, της «Αυγής». Και αφού αποφάσισαν να ασχοληθούν μαζί μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τους απαντήσουμε, ίσα - ίσα τα θέματα στα οποία επέλεξαν να κάνουν κριτική στην ΚΝΕ είναι... «βούτυρο στο ψωμί μας»!

Απ' ό,τι φαίνεται, βέβαια, είτε δε διάβασαν καλά τις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου που έχουν δημοσιευτεί εδώ και πάνω από ένα μήνα, είτε γράφουν συνειδητά ψέματα, όταν λένε, για παράδειγμα, ότι οι Θέσεις δεν αναφέρουν σχεδόν τίποτα για την κρίση, παρά «4 γραμμές σε 40 σελίδες», όπως λένε στην εισαγωγή.
Μάλλον το δεύτερο κάνουν, γιατί δεν μπορούν και δε θέλουν να απαντήσουν σε αυτά που όντως λένε οι Θέσεις για την κρίση: «Η καπιταλιστική κρίση είναι απόδειξη ότι ο καπιταλισμός εμποδίζει την κοινωνική εξέλιξη, ότι έχει σαπίσει, ότι δεν μπορεί να λύσει τις αντιφάσεις του. Είναι αποτέλεσμα της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που συσσωρεύοντας κέρδη, κεφάλαια κάποια στιγμή "σκάει", καταστρέφοντας και απαξιώνοντας στη συνέχεια παραγωγικές δυνάμεις, πρώτα και κύρια τον άνθρωπο, γενικεύοντας την ανεργία. Ο καπιταλισμός κάνει βάρβαρες προσαρμογές για να ξεπεράσει τις αντιθέσεις του, δημιουργώντας τις συνθήκες για νέα δεινά. Η αιτία βρίσκεται στον πυρήνα της καπιταλιστικής παραγωγής. Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται, αλλά το προϊόν αυτής της εργασίας το καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Οσο αναπτύσσεται η καπιταλιστική παραγωγή, που έχει γιγαντωθεί στα μονοπώλια, τόσο και πιο οξυμένα εκδηλώνεται αυτή η αντίθεση».

Τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 11ο Συνέδριο της Οργάνωσης επιχειρεί να διαστρεβλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Θέλουν να κρύψουν την πραγματική αιτία που η νεολαία καταδικάζεται στην αμορφωσιά, στην εργασιακή περιπλάνηση, στην ανασφάλεια, στην ανακύκλωση από τις ουρές του ΟΑΕΔ σε προγράμματα ολιγόμηνης δουλειάς. Αυτά θα συμβαίνουν είτε εφαρμοστεί το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εφαρμοστεί το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν και οι δύο σημαίνει στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σημαίνει συντρίμμια και τσάκισμα δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, σημαίνει δημιουργία των προϋποθέσεων για νέα, βαθύτερη κρίση.
Ας αφήσουν, επίσης, τις εξυπνάδες ότι στις Θέσεις δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «μνημόνιο», διότι οι ίδιοι ενώ έλεγαν ότι θα «σκίσουν» τα μνημόνια και θα τα «καταργήσουν σε μια νύχτα», τώρα έχουν «καταπιεί τη γλώσσα τους», και όχι μόνο λένε ότι δε θα καταργήσουν ούτε τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά ότι δεν έχουν και πρόβλημα να αποδεχτούν τη νέα συμφωνία με τους δανειστές αρκεί να έχει και τη δική τους έγκριση, να είναι προϊόν συνεννόησης (βλ. «Αυγή», 22/10/2014, οπισθόφυλλο). Είναι αυτοί που έχουν αγκαλιάσει και συζητούν με «μνημονιακά» (όπως τους χαρακτήριζαν οι ίδιοι) στελέχη και κόμματα (ΔΗΜΑΡ, Βουδούρης, Μιχελογιαννάκης κ.ά.) για να βγουν κυβέρνηση και να κάτσουν σε υπουργικές «θεσούλες». Είναι βολικό βέβαια να ρίχνουν την αιτία της κρίσης στα μνημόνια, στο χρέος, στην κακοδιαχείριση και όχι στο σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα, τον καπιταλισμό, που θέλουν να διατηρήσουν στη ζωή.

Μας κάνουν πολεμική για την κριτική που ασκούμε σε κινητοποιήσεις τύπου πλατειών και αγανακτισμένων, για κινήματα τύπου «αραβικής άνοιξης», ότι τα «καταδικάζουμε επειδή δεν είναι δικά μας». Πάλι αποφεύγουν να απαντήσουν στην ουσία. Γιατί οι Θέσεις του ΚΣ αναφέρουν αναλυτικά πώς αξιοποιήθηκαν οι πλατείες, τι περιεχόμενο κυριάρχησε. Οτι πίσω από θολά συνθήματα και τυφλή αγανάκτηση κρύφτηκε ο πραγματικός εχθρός του λαού, τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, ως κόμμα της αστικής διαχείρισης «ψωνίζει από παντού». Θέλουν κίνημα υποταγμένο, χωρίς ταξική πυξίδα, κίνημα που να οδηγεί στην εναλλαγή μιας αστικής κυβέρνησης από μια άλλη. Ετσι θέλουν και το κίνημα της νεολαίας, νεροκουβαλητή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος και δεν έχουν βγει συμπεράσματα για τις κινητοποιήσεις των «πλατειών» ανά τον κόσμο και τι αποτέλεσμα είχαν στους αγώνες των λαών σε αυτές τις χώρες; Στην Ουκρανία, η πλατεία του «Ευρωμαϊντάν» που στηρίχθηκε από την ΕΕ, έγινε όχημα για να συγκροτηθεί κυβέρνηση με συμμετοχή φασιστικών δυνάμεων που πρωτοστατεί στη σφαγή του λαού. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά έβλεπε «λαϊκή εξέγερση».
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, στη Λιβύη και αλλού διαλύουν κάθε αμφιβολία για το ρόλο που έπαιξαν δυνάμεις στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» που έγινε χειμώνας για τους λαούς. Οι τζιχαντιστές οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν από καπιταλιστικά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία κ.ά. ως αντιπολίτευση στη Λιβύη, στη Συρία. Τα γεγονότα σε αυτές τις χώρες συνέβαλαν, ώστε να μεταφερθούν ένοπλοι ισλαμιστές, τεχνογνωσία και μεγάλες ποσότητες οπλισμού τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή με κύριο μέτωπο αυτό της Συρίας. Τώρα χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για νέα επέμβαση στη Μ. Ανατολή.
Τα παραπάνω έχουν πλέον αποδειχθεί, αλλά δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν κλειστά τα μάτια της νεολαίας, για να καλύψουν τις υποσχέσεις που δίνουν στους διεθνείς συνομιλητές τους και γι' αυτό επιμένουν να «ξεχνούν». Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά κεκλεισμένων των θυρών και δίνει εξετάσεις σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλεται σαν δύναμη σταθερότητας του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ, που μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, στρέφοντας οποιαδήποτε αντίδραση μακριά από την καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία.
Γι' αυτό και δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η αποκάλυψη της πραγματικότητας για ορισμένες κυβερνήσεις της Λ. Αμερικής και προσπαθεί να κάνει κριτική στη θέση πως ούτε επιβεβαιώθηκε ότι έλυσε ο λαός τα μεγάλα προβλήματά του παρά ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, ούτε αποτέλεσαν αυτές οι κυβερνήσεις δρόμο για τον «επαναστατικό μετασχηματισμό» και άλλα τέτοια ωραία. Αλήθεια, είναι φιλολαϊκές οι κυβερνήσεις τύπου Βραζιλίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσε, που έστησε χορό δισεκατομμυρίων στο Μουντιάλ και πετάει ψίχουλα στις μάζες των εξαθλιωμένων; Αυτές τις κυβερνήσεις να έχουν πρότυπο οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων, για να συμβιβαστούν με τη διαχείριση «εντός των τειχών» του συστήματος;

Ας αφήσουν, τέλος, τα περί «γέρων και υπέργηρων», όταν αναφέρονται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, γιατί αυτοί είναι που κάνουν ΒΟΤΟΧ στο μαθουσάλα καπιταλισμό για να πάρει καμιά ανάσα ζωής. Εκπροσωπούν το γερασμένο σύστημα απέναντι στο νέο που έρχεται. Σήμερα, το πραγματικά νέο είναι αυτό που καθορίζουν οι δυνατότητες της ανθρώπινης εργασίας και παραγωγής, τα επιτεύγματα της επιστήμης, οι τεχνολογικές καινοτομίες και εξελίξεις. Οι δυνατότητες να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να εξασφαλίζεται ολόπλευρη μόρφωση, να μην υπάρχουν ανεργία, φτώχεια, πόλεμοι, να ζήσουμε μια ανώτερη ζωή. Η σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Και αφού τους αρέσει τόσο ο Woody Allen και θέλουν να το παίξουν «εξυπνάκηδες», να τους θυμίσουμε ότι η Frenchy (από την ταινία «Small Time Crooks») κέρναγε μπισκότα, ενώ την ίδια στιγμή ο άντρας της ο Ray έκλεβε μια τράπεζα. Ετσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μας κερνάει «μπισκότα», μοιράζοντας ψίχουλα και οι καπιταλιστές θα κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί.

Χρήστος ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑΣ
Μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ

Συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» στον Τουρισμό

Συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» στον Τουρισμό
Σύσκεψη και συνέντευξη Τύπου διοργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής



Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Τουρισμός 2014, ή πώς οι "ναυαρχίδες" των κερδών γίνονται οι "γαλέρες" των εργατών», θα παραχωρήσουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία, την Τετάρτη 29/10, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
Επίσης, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνει σύσκεψη με θέμα τις ελαστικές μορφές εργασίας, την Κυριακή 26/10, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Καλλιρρόης 4). Καλεί τους εργαζόμενους, κάτω από αυτό το εργασιακό καθεστώς, να συμβάλουν με τη γνώμη και τον προβληματισμό τους στην καλύτερη οργάνωση και τη διαμόρφωση αιτημάτων.
Με αφορμή τις δύο προγραμματισμένες παρεμβάσεις του, το Συνδικάτο αναδεικνύει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις συνθήκες δουλειάς σε δύο από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αττικής:
  • Στο «Athens Ledra», η εργοδοσία «απαίτησε από τους σερβιτόρους να εκτελέσουν καθήκοντα διαφορετικά από αυτά που προβλέπονται από την ειδικότητά τους, δικαιολογώντας τα ως "διευθυντικό δικαίωμα". Οταν μάλιστα όλοι οι σερβιτόροι αντέδρασαν, αρνούμενοι να συναινέσουν σε αυτό, τους αποκάλεσε "στασιαστές" που χαλάνε το κλίμα "συστράτευσης"». Το Συνδικάτο υπενθυμίζει πως «για αυτή τη "συστράτευση" η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου έδωσε "ρέστα" προκειμένου να επιτευχθεί».
  • Στο «Hilton» «η εργοδοσία που έχει επιβάλει εδώ και μια δεκαετία - με την ανοχή του επιχειρησιακού σωματείου - "δουλεμπορικά" συνεργεία στο τμήμα των ορόφων, αποφάσισε να κάνει το ίδιο και στο τμήμα της συντήρησης, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών, προκειμένου να απαλλαγεί από τους συναδέλφους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Θερίζει η φτώχεια

Θερίζει η φτώχεια
Επείγοντα μέτρα διεκδικεί από την κυβέρνηση η δημοτική αρχή της Πάτρας


Επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών που επιβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, για την προστασία των ανέργων με την καταβολή επιδόματος καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, διεκδικεί από την κυβέρνηση η δημοτική αρχή της Πάτρας, με αφορμή το γεγονός ότι ήδη περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο δήμο ζητώντας να πάρουν έστω κι αυτό το «επίδομα ένδειας».
Σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή σημειώνει: Το ποσό των 15.000 ευρώ που η κυβέρνηση επιχορήγησε για το 2014 το δήμο για το συγκεκριμένο σκοπό δεν φτάνουν για να καλύψουν τις 800 αιτήσεις προς την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, που ήδη υπάρχουν, καθώς είναι πολύ μεγάλο πλέον το ποσοστό των δημοτών που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Είναι μάλιστα τέτοια η προσέλευση που η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας αδυνατεί πλέον να δεχτεί άλλες αιτήσεις καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανταπόκρισης λόγω έλλειψης ιδίων πόρων.
Σημειώνεται ότι για το 2013 ο Δήμος Πατρέων επιχορηγήθηκε για τον ίδιο σκοπό με το ποσό των 10.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε 70 άτομα, από το σύνολο των 300 αιτήσεων, που ήταν δικαιούχοι του βοηθήματος.
Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων αναφέρει: «Το γεγονός ότι το χρηματικό αυτό ποσό της επιχορήγησης των 15.000 ευρώ δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών, επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές της συγκυβέρνησης και της ΕΕ οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια σημαντικό μέρος των λαϊκών οικογενειών, όπου αντί για εργασία και δικαιώματα λαμβάνουν υποσχέσεις για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα... ακραίας φτώχειας - το οποίο υιοθετείται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου - και το δίδαγμα "Μάθε να ζεις με τη φτώχεια σου". Ο ορισμός της έννοιας "ακραία φτώχεια" δεν εμπεριέχει τη δυνατότητα και δεν αποτελεί κριτήριο για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των συμπολιτών μας, όπως τροφή, Υγεία, στέγη, Παιδεία, Πολιτισμός κ.ά.».
Δεν συναινούμε στην αντιλαϊκή πολιτική
Τη συνέχιση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και από τη θέση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τονίζουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, με ανακοίνωσή τους.
Οπως αναφέρουν, «δεν συμμετείχαμε και δεν κάναμε καμιά συνεργασία, ούτε παζαρέψαμε στη συγκρότηση του προεδρείου της ΠΕΔ. Ψηφίσαμε λευκό στη διαδικασία εκλογής γιατί θέλουμε μαζί με το λαό να παλέψουμε για να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό οι λειτουργικές δαπάνες και η μισθοδοσία των εργαζομένων, να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη και να ελαφρύνουμε τα λαϊκά στρώματα με παράλληλη αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Γιατί θέλουμε μαζί με τους εργαζόμενους να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και των υπηρεσιών χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), αλλά με εργαζόμενους με σταθερή απασχόληση».
Υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν για την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, πως «δεν θα συνταχθούμε με τις υπόλοιπες παρατάξεις γιατί κινούνται στις κατευθύνσεις του "Καλλικράτη" και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, που οδηγούν σε χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών δομών και άλλων υπηρεσιών, αλλά και την αύξηση της φορομπηξίας στα λαϊκά στρώματα». Παράλληλα, τονίζουν πως θα βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και θα αποτελέσουν αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

TOP READ