21 Σεπ 2018

Άγριος ξυλοδαρμός Πακιστανού εργαζόμενου στη Μύκονο- Σε ρόλο χειροκροτητή η αστυνομία


Το νησί των ανέμων πέραν από Μέκκα του διεθνούς τζετ σετ και αγαπημένο θερινό σημείο αναφοράς κουτσομπολίστικων εντύπων κι εκπομπών είναι πολύ συχνά κι ένα κάτεργο για τους εργαζόμενους που καλούνται να αντεπεξέλθουν στον αστυνομικό πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τα καλοκαίρια. Κι αν πριν λίγους μήνες τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν τα κοντέινερ των εργαζομένων πίσω από τις αστραφερές βίλες και τα πεντάστερα ξενοδοχεία, χθες μια καταγγελία Πακιστανού ψήστη που δημοσίευσε η ΚΕΕΡΦΑ έφερε σε όλους στο νου περιστατικά Μανωλάδας.
Ο Νασάρ Ικμπάλ λοιπόν, αντί για το σύνολο των δεδουλευμένων του, που ανέρχονταν περίπου σε 3000 ευρώ, έλαβε τελικά λιγότερο από το ένα τέταρτο των συμφωνημένων μαζί με μπόλικες γροθιές και κλοτσιές. Ο εργοδότης κάλεσε στο μαγαζί τον εργαζόμενο όταν τον είδε να περνά απέξω φωνάζοντάς του “Δεν θα αφήσω κανένα Πακιστανό να είναι εδώ στη Μύκονο. Αν σε δω εδώ αύριο μετά 7.30πμ θα σε πυροβολήσω”.  Παράλληλα, δεν παρέλειψε να καταγράψει το κατόρθωμά του σε βίντεο, προς αποθάρρυνση άλλων “απείθαρχων” ομοεθνών του Ιμπάλ, γελώντας μάλιστα και φωνάζοντας “για να δουν όλοι τι παθαίνουν οι Πακιστανοί.”
Το εξοργιστικότερο απ’όλα ήταν η στάση της αστυνομίας σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, καθώς οι αστυνομικοί υπηρεσίας αρνήθηκαν να παραλάβουν τη μήνυση και προέτρεψαν το θύμα όχι απλά να αφήσει ατιμώρητο τον ξυλοδαρμό, αλλά να αποδεχτεί ασμένως τα ψίχουλα που το πρόσφερε το αφεντικό για 10ωρη δουλειά κάθε μέρα και “να μη ζητάει ό,τι του λέει η Επιθεώρηση Εργασίας”. Στην περίπτωση αυτή εφόσον αληθεύουν τα περιστατικά μιλάμε όχι για απλή συγκάλυψη, αλλά για ανοιχτή στήριξη της αστυνομίας σε ένα εργοδοτικό έγκλημα με ρατσιστικές προεκτάσεις.
Αν κι έχει ζητηθεί σύλληψη του δράστη και παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα.
Με πληροφορίες από thepressproject

Σουηδία: Ο φόβος φυλάει (και νικάει) τα έρημα!

Όπως είπαμε και πριν λίγο καιρό, στις προσφατες βουλευτικές εκλογες στη Σουηδία οι μεγάλοι νικητές ήταν αναμφίβολα οι Σουηδοί Δημοκράτες μιας και ανέβασαν τα ποσοστά τους κατα 4,68 μονάδες. Οι αμέσως επόμενοι νικητές ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες, παρόλο που μείωσαν τα ποσοστά τους κατά 2,75%. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς «Μα πώς γίνεται κάποιος να είναι κερδισμένος μειώνοντας τα ποσοστά του;». Γίνεται. Όταν οι δημοσκοπήσεις σε ρίχνουν στα τάρταρα, όταν ο κόσμος ανοιχτά πια εκφράζει τη δυσαρέσκειά του κι εσύ παρόλα αυτά καταφέρνεις να βγαίνεις πρώτο κόμμα, τότε ναι, είσαι νικητής.
Οι Σοσιαλδημοκράτες από νωρίς ακόμη κατάλαβαν πως τα πράγματα για αυτούς δεν ήταν καθόλου καλά. Και έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να κρατηθούν στην κορυφή χωρίς όμως να παρεκκλίνουν και από την πολιτική που εφάρμοζαν. Τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις και τα «θα» δεν πιάνουν στο Σουηδό γιατί το Σουηδό τον ενδιαφέρει καθαρά και μόνο ο μικρόκοσμός του και τίποτα πέρα από αυτό. Έτσι έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος!
Η Σουηδική ιστορία είναι ρατσιστική ιστορία, κάτι το οποίο ο σύγχρονος Σουηδός προσπαθεί να αποβάλει υιοθετώντας μια ανθρωπιστική στάση. Η Σουηδία παρουσιάζεται ως μια χώρα φιλική, ανοιχτή, αποδεκτική και ανεκτική προς το ξένο και διαφορετικό. Θεωρητικά αυτό ισχύει, αλλά αν τους ζορίσεις λίγο ξαναθυμούνται εκείνο τον πρωτόγονο ρατσισμό των προγόνων τους. Και αυτό ακριβώς χρησιμοποίησε πολύ έξυπνα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών!
Το δίπολο που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη (βλέπε Γαλλία και Μακρόν) και που στην Ελλάδα εκφράστηκε με μεγάλη επιτυχία με το σύνθημα «Ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να μη βγει η Δεξιά», έγινε ο Δούρειος Ίππος που χρησιμοποιήθηκε για να πέσει το κάστρο των Σουηδών Δημοκρατών. Ένα κάστρο βέβαια που οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες έχτισαν. Στην Ελλάδα τη Χ.Α. την θέριεψαν τα ΜΜΕ. Στη Σουηδία τους Σουηδούς Δημοκράτες τους θέριεψαν οι Σοσιαλδημοκράτες (και όλα τα αστικα κόμματα λίγο ή πολύ) για να τους χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.
Τον τελευταίο χρόνο όποιον πολιτικό και να άκουγες θα έκανε αναφορά στους Σουηδούς Δημοκράτες. Οι οποίοι βέβαια τρέξαν στο τυράκι χωρίς να βλέπουν τη φάκα. Κι ενώ από τη μια μεριά είχαμε τη «διαφήμιση» των Σουηδών Δημοκρατών από τους ίδιους τους αντιπάλους τους και τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν γύρω στο 30%, από την άλλη ξεκίνησε αργά αλλά σταθερά η αποδόμησή τους από τους ίδιους που τους «ανέβασαν». Εδώ το σύνθημα δεν ήταν «Ψηφίστε εμάς για να μη βγουν αυτοί». Βασικά δεν υπήρχε κανένα λεκτικό σύνθημα. Η προπαγάνδα έγινε υποσυνείδητα και χτύπησε ακριβώς εκεί που πονάει ο Σουηδός…: στο παρελθόν του.
Οι Σοσιαλδημοκράτες εκμεταλεύτηκαν στο έπακρο το ενοχικό αίσθημα των Σουηδών για το παρελθόν τους, τους έκρουσαν τον κώδωνα ότι ο φάρος της αποδεκτικής προς το διαφορετικό κοινωνίας τους κινδυνεύει να σβήσει και τους θύμισαν ότι είναι και πρέπει να παραμείνουν διαφορετικοί κι ανώτεροι από τους προγόνους τους που άφησαν τα χιτλερικά στρατεύματα να περάσουν από τη χώρα τους χωρίς αντίσταση, για να πάνε να αιματοκυλίσουν την υπόλοιπη Σκανδιναβία.
Από την άλλη, ενίσχυσαν έμμεσα το φόβο μιας μερίδας μεταναστών. Για παράδειγμα, από το 1997 στη Σουηδία έφτασαν παρα πολλοί πρόσφυγες από τη Βοσνία οι οποίοι πια είναι Σουηδοί πολίτες και έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Αυτό όμως δεν τους κάνει να μην αισθάνονται ξένοι (η μοίρα του πρόσφυγα!) κι ενώ έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Σουηδούς φοβούνται πως «αν βγουν οι Σουηδοί Δημοκράτες θα μα διώξουν». Μια πολύ μεγάλη μερίδα αυτών των ανθρώπων «εξαναγκάστηκε» από το φόβο της να ψηφίσει τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ ίσως να ψήφιζε κάτι άλλο.
Τα φασιστικά και τα ρατσιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη – και φυσικά και στη Σουηδία – εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Γίνονται το δεκανίκι για να μπορέσουν τα αστικά κόμματα να κρατηθούν στην εξουσία. Τα αστικά κόμματα «άλλοτε τους ανεβάζουν κι άλλοτε τους κατεβάζουν» κατά το συμφέρον τους, όπως έλεγε και η Μήτση Κωνσταντάρα στο Στρίγγλο που έγινε αρνάκι για την «άτιμη κοινωνία». Το θέμα είναι πόσο «τσιμπάμε» εσύ κι εγώ και γίνομαστε πιόνια στο παιχνίδι τους. Ε, αν δεν τσιμπάει η μάνα μου που τέλειωσε δημοτικό, νομίζω είναι εύκολο να μην τσιμπήσουμε κι εμείς!

Η… πολυάσχολη βδομάδα της Vodafone

Ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ για την αποθράσυνση της εργοδοσίας της Vodafone, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων: Πότε με το πρόσχημα πως oi εταιρείες δεν πάνε καλά και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη και πότε με το πρόσχημα ότι πάμε πολύ καλά και πρέπει να κοπιάσουμε ακόμα περισσότερο ΕΜΕΙΣ για να πάει η εταιρεία ακόμα καλύτερα, έχουμε δει να χτυπιούνται μέσα στους χώρους δουλειάς τα δικαιώματά μας.
Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης
Πολυάσχολη η προηγούμενη εβδομάδα για την Vodafone:
  • Πέντε συνολικά απολύσεις στα τεχνικά τμήματα (TSR Πετράλωνα και 1Α Μεταμόρφωση Cyta) με την γνωστή καραμέλα των χαμηλών στατιστικών.
  • Χειροτέρευση των όρων εργασίας των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα της Cyta στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και τεχνικής υποστήριξης μηδενίζοντας το χρόνο αναμονής ανάμεσα στις κλήσεις και μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται μετά την κλήση ο εργαζόμενος για να κάνει μια σειρά από ενέργειες.
  • Καταστρατήγηση του 8ωρου! Σε μία σειρά από τμήματα στην Vodafone όπου δεν έχουν προκαθορισμένο διάλειμμα, αλλάζει τις συμβάσεις τους από 8ωρο σε 9ωρο με μια ώρα διάλειμμα.  Η αποθρασυμένη εργοδοσία της Vodafone αποσυνδέει το διάλειμμα από τον εργάσιμο χρόνο, επεκτείνοντάς τον κατά μία επιπλέον ώρα. Η επέκταση του εργάσιμου χρόνου αποτελεί έναν ακόμα τρόπο προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του ομίλου. Δεν τους φτάνουν οι απλήρωτες υπερωρίες, τα ατελείωτα standby, η δουλειά τα Σάββατα και Κυριακές, η δουλειά που συνεχίζεται και στο σπίτι, θέλουν να μας βάλουν να νομιμοποιήσουμε την κατάργηση του 8ώρου!
Η Vodafone δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλει την κατάργηση του 8ώρου!
Κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει!
Χρειάζονται την υπογραφή μας για να αποσπάσουν από εμάς την συναίνεση να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο.
Ε, ΟΧΙ!
Ο σχεδιασμός τους με βάση την εξαγορά της Cyta προχωρά με ταχύτητα σε όλα τμήματα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σημαίνει για εμάς χειρότερους όρους δουλειάς, πιο πολλές ώρες δουλειάς, πιο εντατικά. Ταυτόχρονα τα πανηγύρια και ο βομβαρδισμός με ανακοινώσεις κάθε είδους για τα κέρδη της εταιρείας και την καλή της θέση στην αγορά, τις επενδύσεις και ό,τι άλλο καλά κρατεί. Επιδιώκουν να μας έχουν δεμένους γύρω από τις στοχεύσεις και τα σχέδια τους, να μας μετατρέψουν σε υποστηρικτές των επιχειρηματικών τους πλάνων.
ΚΑΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ
Δε θα συναινέσουμε στα σχέδιά τους.
Ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε πια πείρα από όλον τον κλάδο. Η επίθεση στους εργαζόμενους δεν έχει σταματημό. Πότε με το πρόσχημα πως oi εταιρείες δεν πάνε καλά και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη και πότε με το πρόσχημα ότι πάμε πολύ καλά και πρέπει να κοπιάσουμε ακόμα περισσότερο ΕΜΕΙΣ για να πάει η εταιρεία ακόμα καλύτερα, έχουμε δει να χτυπιούνται μέσα στους χώρους δουλειάς τα δικαιώματά μας.
Στα 9 χρόνια της κρίσης, οι κυβερνήσεις καθώς εναλλάσσονταν ψήφιζαν μέτρα πάνω στα μέτρα και τώρα, στο πέρασμα στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμπόριο ελπίδας διατηρώντας στο ακέραιο ΟΛΑ τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί μέχρι και σήμερα και προετοιμάζοντας νέα επίθεση. Ταυτόχρονα εδώ και  καιρό η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα ενώ και έχει γίνει ερώτηση στη βουλή και επιτελούς μετά από πάνω από 2 μήνες ορίστηκε η συνάντηση με το υπουργείο για το θέμα των εργαζομένων και της συγχώνευσης στις 27 Σεπτέμβρη.
 Δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση που από την μια διατυμπανίζει το «τέλος των μνημονίων» και από την άλλη αρνείται και να συζητήσει την πρόταση νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψαν πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά.
Η ελπίδα βρίσκεται στην οργανωμένη απάντησή μας. Οι ανάγκες μας στο σήμερα δεν είναι αντικείμενο ατομικού παζαρέματος με την εργοδοσία αλλά αντικείμενο διεκδίκησης και σκληρής σύγκρουσης. Είναι αποδεδειγμένο πια πως όσο μειώνουμε τις απαιτήσεις μας και ρίχνουμε τον πήχη μόνο χαμένοι βγαίνουμε.
 Ένα όμως πράγμα ξέρουν καλά οι εργοδότες: Πώς όταν μας βρίσκουν οργανωμένους και αποφασισμένους, όταν συνειδητοποιούμε καθημερινά πως εμείς είμαστε οι παραγωγοί όλου αυτού του πλούτου και της κερδοφορίας τους τότε πραγματικά μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους. Αυτό τον φόβο τους πρέπει να κάνουμε πράξη. Κανένας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Μέσα από το Κλαδικό μας Συνδικάτο, το Σ.Ε.ΤΗ.Π, σε συμπόρευση με το Σωματείο εργαζόμενων στην Vodafone-360 connect και Λοιπές Θυγατρικές δίνουμε απάντηση στην εργοδοσία.
 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.
Όχι μόνο δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε τα δικαιώματά μας, αντίθετα βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε ΟΛΑ αυτά που αντικειμενικά έχουμε ανάγκη στο σήμερα.
Κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει καμία τροποποίηση σύμβασης.
 Ενημερώνουμε άμεσα το Σωματείο μας
Απαιτούμε για το σύνολο των εργαζόμενων σε Vodafone και Cyta:
Ø  Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων μας στον όμιλο προς τα πάνω.
Ø  Καμία αποκοπή έργου, καμία εργολαβία, καμία μείωση μισθών, καμία μεταβολή συμβάσεων και αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων προς το χειρότερο.
Ø  Να καταργηθεί όλο το ήδη υπάρχον αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
Ø  Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στη Vodafone και τις θυγατρικές της  ανεξαρτήτως σχέσης και αντικειμένου εργασίας, έχοντας ως βάση την τελευταία ΣΣΕ της Vodafone!
o    Με κατώτατο ελάχιστο μισθό τουλάχιστον στα 915 ευρώ μικτά, με επίδομα γάμου 91,50 ευρώ και για κάθε τέκνο επιπλέον 45,75 ευρώ. Με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ τους και κατάργηση της επινοικίασης της εργασίας. Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, 3ετιών και όλων των επιδομάτων.
Ø  Πάλη για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ανάκτηση όλων των απωλειών μας στα χρόνια της κρίσης με βάση το σχέδιο σύμβασης του κλαδικού συνδικάτου ΣΕΤΗΠ και από κοινού συμπόρευση με τα σωματεία του κλάδου μας που παλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από τα 824 ευρώ.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ αποκαλύπτει την απόλυτη ξεφτίλα Συριζα (νόμος Αχτσιόγλου-Βρούτση)...

 


Την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στο θέμα του κατώτερου μισθού αποκάλυψε στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Επικαλούμενος τα πρακτικά της Βουλής, υπενθύμισε τις τοποθετήσεις τότε στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα υπουργών και του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της ψήφισης του «νόμου Βρούτση» από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που κατηγορούσαν τον νόμο ως «αντιδημοκρατικό και αυταρχικό» που δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων.
«Αυτόν τον νόμο, θέτει σήμερα σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», επισήμανε ο Θανάσης Παφίλης τονίζοντας ότι πλέον θα λέγεται «νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου».
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που ενώ κοροϊδεύει τον λαό για τον κατώτατο μισθό στους κεφαλαιοκράτες υπόσχεται ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι.
Όσον αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν αντέχει η οικονομία για αυξήσεις στους μισθούς, αναρωτήθηκε πώς η ίδια οικονομία αντέχει να μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, να δίνει 2% του ΑΕΠ σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, πώς αντέχει να πληρώνει τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού στις ΝΑΤΟικές αποστολές αλλά και την υποστήριξη του κεφαλαίου για να προβούν σε επενδύσεις; 
Ο λογαριασμός θα σας έρθει σύντομα υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παφίλης καλώντας την κυβέρνηση εάν έχει την πολιτική βούληση να εγκρίνει την τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος, πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής ανταπεργίας. 

Παραπλανητικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την ψήφο του ΚΚΕ



 
Πηγή: Eurokinissi 
 
Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο αναπαρήχθη και από άλλα μέσα και αναφέρει σε τίτλο ότι δήθεν το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι εντελώς παραπλανητικό.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την κυβερνητική τροπολογία με την οποία ενεργοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση).

Καμία κυβερνητική τροπολογία δεν ήρθε στη Βουλή για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος άλλωστε θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει ο παραπάνω νόμος.

Η μόνη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν αυτή που κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναφορά στα 751 ευρώ και η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

«Κοινή κατεύθυνση»...





Ως ...«ανταγωνισμό προς κοινή κατεύθυνση» παρουσιάζει η «Εφ.Συν.» την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των μνημονίων, συγκρίνοντάς την με την κυβερνητική τροπολογία που «εκκινεί» τη διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το κράτος. Ποιον «ανταγωνισμό» και ποια «κοινή κατεύθυνση» βλέπει η εφημερίδα; Η τροπολογία του ΚΚΕ προβλέπει την κατάργηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση, ενώ της κυβέρνησης την ενεργοποίησή του. Η τροπολογία του ΚΚΕ ζητάει την επαναφορά τώρα του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ της κυβέρνησης οδηγεί σε αυξήσεις - ψίχουλα, που σύντομα θα εξανεμιστούν κι αυτά από τη μείωση του αφορολόγητου. Η τροπολογία του ΚΚΕ προβλέπει κατάργηση αντεργατικών νόμων που βάζουν εμπόδια στην καθολική εφαρμογή του κατώτερου μισθού και των ΣΣΕ, ενώ με την τροπολογία της κυβέρνησης οι νόμοι αυτοί διατηρούνται αλώβητοι και θωρακίζονται. Το ΚΚΕ παλεύει με τις δυνάμεις του στο κίνημα ώστε να διαμορφώνονται συσχετισμοί στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία, που θα ευνοούν την απόσπαση καλύτερων μισθών και καλύτερων όρων εργασίας από την εργοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάει να καταργηθεί ο καθορισμός του κατώτερου μισθού από το κράτος, που βρίσκεται στον πυρήνα του νόμου Βρούτση και της κυβερνητικής τροπολογίας, δίνοντας επιπλέον «όπλα» στην εργοδοσία να επιβάλει μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας.

Νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου»




Η χτεσινή συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση) για τον κατώτερο μισθό, ήταν αποκαλυπτική.
Ο νόμος αυτός, που χαιρετίστηκε από τις εργοδοτικές ενώσεις όταν ψηφίστηκε στη Βουλή το 2013, καταργεί τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοσίας - εργαζομένων και πλέον αυτός ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Μάλιστα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αποφασίζεται κάθε φορά το ύψος του κατώτερου μισθού, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας...».
Είναι φανερό ότι ο νόμος αυτός δημιουργεί το έδαφος για αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτερο μισθό (που θα εξανεμίζονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της φοροληστείας για το λαό), αλλά και για ακαριαίες μειώσεις, όταν αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, η εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας ή μια επόμενη κρίση.
Μετά τη χτεσινή ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, ο αντεργατικός αυτός νόμος της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δικαιωματικά φέρει πλέον τον τίτλο «νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου».
Το χτεσινό στιγμιότυπο στη Βουλή, με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να αποδίδει τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του αντεργατικού νόμου, που ο ίδιος εισηγήθηκε το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τον κατήγγελλε και τον καταψήφιζε, και την υπουργό Εργασίας Αχτσιόγλου να αναζητάει μάταια σημεία διαφοροποίησης από τη ΝΔ, τα λέει όλα.
Προπάντων, επιβεβαιώνει ότι κυβέρνηση και ΝΔ πάνε χέρι - χέρι στην υπεράσπιση, θωράκιση και εφαρμογή όλου του μνημονιακού πλαισίου και κυρίως εκείνων των νόμων που παίζουν τον καθοριστικότερο ρόλο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως ο νόμος για τον κατώτερο μισθό.
Επαληθεύεται ακόμα ότι η «μεταμνημονιακή» εποχή, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό, είναι μια από τα ίδια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφού κανείς από τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους δεν καταργείται, ενώ «ωριμάζει» η εφαρμογή και ορισμένων απ' όσους ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου», ή τις αντιασφαλιστικές διατάξεις που περιέχονται στον νόμο Κατρούγκαλου και πάει λέγοντας.
Η χτεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή επιβεβαίωσε όμως και κάτι ακόμα: Οτι το μόνο κόμμα που μπορούν να εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι και να συμπορευτούν μαζί του είναι το ΚΚΕ.
Η τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ζητώντας άμεσα την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις και την κατάργηση όλων των αντεργατικών, μνημονιακών διατάξεων, ήταν η μόνη που προέβλεπε πραγματική αύξηση του λαϊκού εισοδήματος.
Τα άλλα κόμματα, και κυρίως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, δεν συντάχθηκαν μόνο με την τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία υπερψήφισαν, αλλά και ενάντια στην πρόταση του ΚΚΕ, υπηρετώντας με συνέπεια το ταξικό τους καθήκον απέναντι στην εργοδοσία, πέρα και πάνω από τους καβγάδες τους για τα επιμέρους.
Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αποτελεί «εναλλακτική» η πολιτική της ΝΔ. Την πείρα τους αυτή πρέπει να αξιοποιήσουν σήμερα και ακόμα πιο αποφασιστικά να παλέψουν για την κατάργηση του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», μαζί και όλων των μνημονιακών νόμων.
Να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας κάλυψη των τεράστιων απωλειών που είχαν στους μισθούς τους τα χρόνια της κρίσης και πάνω στη βάση των 751 ευρώ στον κατώτερο και των κλαδικών μισθών, να «χτίσουν» τα αιτήματά τους με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

TOP READ